Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.418
|
čitano: 5.471.990
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Koji monitor kupiti
Boris grozni kaže...
Jel te smeta zapravo pwm flicker ili samo onaj kad ti padne fps manji od nativnog, nazalost ovaj drugi je neizbjezan ako nemas mrcinu od gpu-a i kanturinu na kojoj se ne desava nikakav microstuttering, prvi pak umara i iritira oci do iznemoglosti.

Bas onaj koji nastaje zbog fluktuacije FPS-a, ne kada padne ispod VRR limita.

Trenutni monitor ima VRR raspon 48-180Hz, ali VRR flicker bude recimo ako frejmovi padnu ispod 100Hz. U biti najvise se pojavljuje u tamnim menu scenama ili pocetnim ekranima kada FPS dropne ispod 100 jer su zalockani frejmovi na menu.

Trenutno npr. dosta ga smanjim i rijetko se slabo vidi tako da uz CRU promjenim VRR range na 120-180Hz i onda flickera skoro da i nema jer kada padne ispod 120 FPS ugasi se VRR i onda ne flickera.

A ono sto igram grafa bez problema drzi iznas 120FPS.

Ako ugasim GSync ili ugasim FreeSync (monitor je FreeSync Premium, ali nije GSync compatible) onda nema nikakvog flickera, sve super, ali gubim VRR. Monitor je VA.

I to sto nije GSync compatible vjerovatno nema neke veze jer sam koristio i 7800XT koja je isto mogla drzati visoke frejmove, ali ista je situacija bila sa VRR flickerom.

Zato i razmisljam o IPS monitoru jer oni najmanje pate od VRR flickera, VA i OLED dosta hoce s time imati problema.

I o GSync modulu jer onda bi nekako racunam trebao biti oslobodjena toga jer ga je valjda NVidia istestirala prije nego je model dobio certifikat.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
4 godine
Mauro kaže...
Boris grozni kaže...
Jel te smeta zapravo pwm flicker ili samo onaj kad ti padne fps manji od nativnog, nazalost ovaj drugi je neizbjezan ako nemas mrcinu od gpu-a i kanturinu na kojoj se ne desava nikakav microstuttering, prvi pak umara i iritira oci do iznemoglosti.

Bas onaj koji nastaje zbog fluktuacije FPS-a, ne kada padne ispod VRR limita.

Trenutni monitor ima VRR raspon 48-180Hz, ali VRR flicker bude recimo ako frejmovi padnu ispod 100Hz. U biti najvise se pojavljuje u tamnim menu scenama ili pocetnim ekranima kada FPS dropne ispod 100 jer su zalockani frejmovi na menu.

Trenutno npr. dosta ga smanjim i rijetko se slabo vidi tako da uz CRU promjenim VRR range na 120-180Hz i onda flickera skoro da i nema jer kada padne ispod 120 FPS ugasi se VRR i onda ne flickera.

A ono sto igram grafa bez problema drzi iznas 120FPS.

Ako ugasim GSync ili ugasim FreeSync (monitor je FreeSync Premium, ali nije GSync compatible) onda nema nikakvog flickera, sve super, ali gubim VRR. Monitor je VA.

I to sto nije GSync compatible vjerovatno nema neke veze jer sam koristio i 7800XT koja je isto mogla drzati visoke frejmove, ali ista je situacija bila sa VRR flickerom.

Zato i razmisljam o IPS monitoru jer oni najmanje pate od VRR flickera, VA i OLED dosta hoce s time imati problema.

I o GSync modulu jer onda bi nekako racunam trebao biti oslobodjena toga jer ga je valjda NVidia istestirala prije nego je model dobio certifikat.

Nazalost vrr ima mane i neki ga radi preintezivnog pucanja gase pogotovo na slabijim racunalima, kao sto rekoh za umanjiti to treba pila od pc s velikim min 1%low, dakle napucan cpu i gpu inace se pomiri s tim ili lockaj fps/hz na neku nizu brojku ili kupis dovoljno jak pc😁 no s obzirom na rezoluciju i pogotovo dijagonalu pucanje vrr zbog fps/1%low ce biti extremno vidljiv.

14 godina

Zicer je bilo, morao sam .

itomic009
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Koji monitor kupiti

Pa da li ste podesili max fps u draverima? Npr ako je monitor 165 hza da li stavite max dozvoljeni fps na 163 fpsa?

Ja ne vidim nikave probleme ni pucanja. Imam monitor na 165 hza i TV na 144 hz i ograničio sam max FPS na 140 fpsa što pokriva oba ekrana i radi mi sve normalno, oba su VA.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.6.2025 12:43 (forumaš).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina

Kod Oled panela je problem, to stvarno je istina, primjerice kod mene je na 116 lockano// 120hz ekran, te ako pada slučajno na ispod 90 do 100 kako u kojoj igri osjetim zacukivanje i lomljenje kao da sam na loših 30fps....

To mi je jednini munus, tako da zbilja treba dobar hardwer za savršen prikaz....ne pomaže ni gsync ni freesync, mada mi je ta pojava nešto izraženija otkad sam na Nv kartici.

14 godina
Wiz3m4n kaže...

Kod Oled panela je problem, to stvarno je istina, primjerice kod mene je na 116 lockano// 120hz ekran, te ako pada slučajno na ispod 90 do 100 kako u kojoj igri osjetim zacukivanje i lomljenje kao da sam na loših 30fps....

To mi je jednini munus, tako da zbilja treba dobar hardwer za savršen prikaz....ne pomaže ni gsync ni freesync, mada mi je ta pojava nešto izraženija otkad sam na Nv kartici.

Uf, sad si najebo 😁

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
17 godina

hahahaha, pogreši čovjek

15 godina
Koji monitor kupiti

imate test, kod mene naAMD kartici radi savršeno

https://www.testufo.com/freesync

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
U idealnim uvjetima kod svakoga radi savrseno.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji monitor kupiti

idealni uvjeti su

1. upali freesync na monitoru/TV-u

2. ograniči fps na max dva ispod max hz monitora/TVa

3. igraj igru

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Nije uopce problem max fps vec onaj nizi i sto se vrr raspada sam od sebe zbog milijon razloga.
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.6.2025 13:55 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

meni radi uredno 42-165 raspon kako je i predviđeno.

17 godina

Nije problem sa VA i IPS, Tn, kod Oleda bude anomalija kako sam i napomenuo. 

Sa amd grafikom sam imao manje problema, iznimno rijetko doduše, sada pak u rijetkim situacijama sa Nv ih vidim....možda se Borisu zato i nije svidio Lg oled tv sa Nv grafikom?

Ja sam zbilja prezadovoljan sa svim, no ne mogu reći da je bezgrešan, no u globalu sam prezadovoljan....120hz danas nije problem dostići, čak ni na 4k.

13 godina
Koji monitor kupiti

Problem s OLED flickerom nastaje kad su velike fluktuacije u FPS. Dakle ako igras na ne znam, 163 fps al ti pada na trenutak ili skace ovisno o sceni i sl. Tako da istina da generalno treba odlican HW, i treba se na razini igre zakljucati FPS na neku full stabilnu razinu i problem rijesen. A jbg racunas od nekoga ko kupuje OLED monitor da ima i sposoban komp, nekako mi ide jedno uz drugo.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Koji monitor kupiti

Nije problem da mi VRR ne radi ili da puca ili sta, nego taj flicker.

Evo o cemu govorim: https://www.rtings.com/monitor/learn/research/vrr-flicker

Doduse, nije kod mene ovako gadno kao na njihovim primjerima, ali dovoljno da ide na zivce.

I manje vise u menu i cut scenama, u samoj igri ne primjecujem ili gotovo ne primjecujem.

Npr. ako netko igra slidedece:

Delta Force - u samom menu. Tu je FPS po defaultu lockan na 60FPS, a menu je onako taman i onda se lagano primjeti.

Diablo 4 - nakon sto prodju Blizzard i Diablo 4 logo, pa se podje logirati do odabira likova, onako su tamne scene i lagano flickera. Ili u cut sceene (npr. kod teleporta u drugu zonu), one su na 30FPS lockane (osim ako se idsejbla u menu) i tu lagano flickerne.

Nije kraj svijeta, ali nervira 

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Lg oled to nema , barem ja nisam primjetio, ni cx, ni c3

Ne sječam se ni na Aceru da je bilo toga

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.6.2025 15:07 (Wiz3m4n).
12 godina
Koji monitor kupiti

Pozdrav,

ako mi možete preporučiti monitor za gaming(pc, ps5, switch 2) do nekih 400-500 eura, ako može za tu cijenu 27", 2k, 144hz i bar 2 hdmi-a.

Hvala!

0 0 hvala 0
11 godina

Uzmi 4k za tu lovu,imaš stranicu iza od Borisa post na Gigabyte M28U.Eventualno smanjiš ili nadodaš rezu kad ti paše

15 godina
Koji monitor kupiti

Nemam flickeringa ni na lg cx ni na alienware aw3423dwf. Na cx-u me je u pocetku zivcirao dimming sada ni toga nema.

Rijeseno kupnjom service remote-a i cackanja po postavkama ili updejta firmwarea , ne znam vise ni sam .

Oba monitora rade ko cager. LG cx mi je daleko bolji u svemu sto zbog vece reze i ekrana te savrsenog zvuka.

Nikakav burn in nakon 4 i pol godine 

ire
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
Koji monitor kupiti

15mjeseci, nije strasno no izgleda da se Oled s vremenom ipak pomalo pretvara u IPS 
Inace uzeti s zrnom soli jer ce mozda neki drugi panel degradirati znatno prije tako da nazalost test s jednim primjerkom nam ne govori bas nesto! Inace burn in sam osobno primjetio na VA panelu a di necu na Oledu!

Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
cro11 kaže...

Pozdrav,

ako mi možete preporučiti monitor za gaming(pc, ps5, switch 2) do nekih 400-500 eura, ako može za tu cijenu 27", 2k, 144hz i bar 2 hdmi-a.

Hvala!

M27q , tek sad kuzim da je ovaj monitor pao na 200€ sto ga cini super novim best-buy 

Iako bi ja rade uzeo m27u s 4k pa preko gpu skaliranja ga koristio na 2.5k ako bas mora biti ta reza, razmisli!

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:56 (Boris grozni).
12 godina

Hvala na odgovoru, ako mi samo još možete reći koja je razlika između m27u i m28u. Samo u veličini ili još nešto, vidim da je m27u noviji.

4 godine
cro11 kaže...

Hvala na odgovoru, ako mi samo još možete reći koja je razlika između m27u i m28u. Samo u veličini ili još nešto, vidim da je m27u noviji.

m27u ima veci refresh rate i nesto bolji hdr(veca svijetlina) koji ionako nije dobar u windowsima pa bi taj dio ionako izostavio kao prednost (inace jos nema testa za f10 verziju na m28u koji to poboljsava!)!
Sve ostalo je vise manje isto i nemozes pogrijesiti! I bolji ppi na 27" dakle imat ces jos mrvu ostriju sliku nego na 28"!

https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/gigabyte-m28u-vs-gigabyte-m27u/24821/39714

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:26 (Boris grozni).
12 godina
Boris grozni kaže...
cro11 kaže...

m27u ima veci refresh rate i nesto bolji hdr(veca svijetlina) koji ionako nije dobar u windowsima pa bi taj dio ionako izostavio kao prednost! Sve ostalo je vise manje isto i nemozes pogrijesiti! I bolji ppi na 27" dakle imat ces jos mrvu ostriju sliku nego na 28"!

Hvala!

15 godina
Koji monitor kupiti

Riknuo Asus, tražim novi monitor, a sve mi se čini da ću prije na TV-u završiti:

Tražim:

4K

Flat screen

Minimalno 43'', idealno 48''

Ne želim OLED, nego Mini LED ili klasični LED

Barem 144 Hz

Bilo bi dobro da ima G-Sync, ali nije uvjet.

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
softwaremaniac kaže...

Riknuo Asus, tražim novi monitor, a sve mi se čini da ću prije na TV-u završiti:

Tražim:

4K

Flat screen

Barem 144 Hz

Dijagonale vece od 32" ulaze debelo u cijenu Oled Tv-a, nažalost malo nezgodno, osobno za tu dijagonalu nebi uopce razmatrao ista ispod 5k! Da nije curved? dali uopce postoje flat verzije toga 21:9 ili 16:9? nisam shvatio?

17 godina
softwaremaniac kaže...

Tražim:

4K

Flat screen

Barem 144 Hz

To što ti tražiš je sve u LG c4 oledu, sve ostalo je ili previše skupo ili nema u toj veličini, a i razbacuješ se sa pojmom "minimalno 144hz" kao da su to monitori.....kolega pričamo o Tv-u i tu je 144hz puno.....imaš u Sony Bravia 9 sve to što tražiš i sanjaš, samo je taj tv u minimalno 65 i košta 3soma skoro....joj da, ipak je "samo120hz" pa ti to nebude odgovaralo 

17 godina
Koji monitor kupiti

Samsung S43CG700NU

Odyssey LS43CG700NUXEN

iiyama G-MASTER G4380UHSU-B1

Osobno nebih niti jedan od tih ni razmatrao pored provjerenog C4

Eto ti review dolje pa ti se možda i svidi, svakome kako želi, ispada da i nije loš monitor, cijena je solidna....nije astronomska, nešto jeftiniji od C4..... 600e do 700e

Gaming monitor: IIyama G-master G4380UHSU (review) - Technology, media, interesting facts, reviews

Što se tiče Samsunga

[Monitors Unboxed] Samsung Odyssey Neo G7 43" Review : r/Monitors

Poruka je uređivana zadnji put danas u 8:37 (Wiz3m4n).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice