Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 20.965
|
čitano: 5.035.686
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Koji monitor kupiti

Sretan Božić tebi i tvojima i svima na forumu 

Samo ću reč jednom kada uzmeš oled monitor ili tv nikada se nečeš vratiti na lcd monitore budi siguran isto kao nešto slično kada uzmeš prvi 144hz monitor a prije si koristio samo 60hz,tolika je razlika i kod oleda.

Ako možeš uzet oled monitor gledaj da to bude glossy premaz na ekranu kao što je kod mene slučaj.

Preporuka za oled 

16 godina
Koji monitor kupiti

Tražim zamjenu za 34" IPS monitor rezolucije 2560*1080.

Prešao bih na 3440*1440 rezu a ne bi htio prodavati bubreg. Bitno mi je da je monitor zakrivljen i da ima VESA podršku. Budžet mi je do 500€, za sada mi je za oko zapeo GIGABYTE GS34WQC

Hvala svima za preporuke.

Failure is always an option...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
crosshair kaže...

Sretan Božić tebi i tvojima i svima na forumu 

Samo ću reč jednom kada uzmeš oled monitor ili tv nikada se nečeš vratiti na lcd monitore budi siguran isto kao nešto slično kada uzmeš prvi 144hz monitor a prije si koristio samo 60hz,tolika je razlika i kod oleda.

Ako možeš uzet oled monitor gledaj da to bude glossy premaz na ekranu kao što je kod mene slučaj.

Preporuka za oled 

Cek, kaj nije bolje mat premaz, radi refleksija? 

Jel imaju oled monitori problem sa zamorom ociju tj glavoboljom kao na nekim smartfona sa oled ekranima? 

Kolko sam gledal rivjue, treba obratit paznju na burn in, ne znam kak oled monitori stoje po tom pitanju.

4 godine
zvonac kaže...

Sretan Božić.

Ljudi, jel ima tko od vas 27" oled monitor?

Imam LG 27GP850-B IPS matrica, monitor je odličan.. 

Sad gledam malo te oled monitore, jel to valja čemu? 

Ima kakvih mana i sl? 

Ja sam vidio vec hrpu modela i za igre je ok, tekst je uzasno krljav da to nije normalno! Pa ako patis na ostrinu teksta niti u ludilu. Da ne pricam o problemima s hdr+windowsi. Oledi imaju mana i moras po njima non stop drkati za svaku scenu pa ako ti je to sve ok samo navali ja nebi! Kaj se tice titranja tu je oled dobar do odlican i nebi trebao imati problema s zamorom ociju! Mat premaz je najbolji zbog drasticno manje refleksija i koristi se na valjda 95% panela iz istih razloga!

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.12.2024 13:49 (Boris grozni).
16 godina

Sretan Božić i u ovom odjeljku, ja nisam primjetio manjkavost oštrine teksta na 48, 42 a ni na 27 pogotovo....imao sva 3

16 godina
Boris grozni kaže...

Ja sam vidio vec hrpu modela i za igre je ok, tekst je uzasno krljav da to nije normalno! Pa ako patis na ostrinu teksta niti u ludilu. Da ne pricam o problemima s hdr+windowsi. Oledi imaju mana i moras po njima non stop drkati za svaku scenu pa ako ti je to sve ok samo navali ja nebi! Kaj se tice titranja tu je oled dobar do odlican i nebi trebao imati problema s zamorom ociju! Mat premaz je najbolji zbog drasticno manje refleksija i koristi se na valjda 95% panela iz istih razloga!

To sam gledao u jednoj recenziji za asus ole monitor 27" al tip veli da nije primjetno, eventualno ak se čovjek ne zagleda baš u to.  Nije da patim, al onda oštrina treba bit identična kao na sadašnjem monitoru kojeg imam.

4 godine
zvonac kaže...
Boris grozni kaže...

To sam gledao u jednoj recenziji za asus ole monitor 27" al tip veli da nije primjetno, eventualno ak se čovjek ne zagleda baš u to.  Nije da patim, al onda oštrina treba bit identična kao na sadašnjem monitoru kojeg imam.

Tekst je očajan, razlika je nebo i zemlja! Eventualno ako se prica o 4k to je donekle i prihvatljivo na 27/28"! Da se razumijemo ima i losih ips/va pa tko nije dosta doga vidio i ne mari za to vjerovatno ce reci da mu je sve to isto kao forumasu gore!
Evo od nedavno ASUS Rog Strix XG27AQDMG 1440p/240hz  OLED znaci tekst je da ti se mozak okrene, necitljivo! Da se razumijemo ja nepodnosim mali ppi i na 4k sam skoro 10g, "nedavno" sam vratio Dell IPS 32" 165hz 1440p takoder tekst mu je bio uzasan da su mi oci ispadale od naprezanja a i imao je ociglednih problema s pwm koje naravno u pravilu uvijek naknadno doznas jer eto vjerujes proizvodacu koji navodi da je flicker free samo ne u kojoj kolicini

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.12.2024 15:28 (Boris grozni).
15 godina
Koji monitor kupiti

Sretan Božić svima na forumu!

Boldao sam tekst radi onih sa OLED monitorima da vide pročitati.

Zdravi i veseli bili!

Moj PC  
7 0 hvala 4
16 godina
Koji monitor kupiti
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.12.2024 17:19 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Svaki OLED je dobar odnosno bolji od ijednog IPS,VA ili Mini LED panela.O PG32UCDM je toliko priče o "raised blacks" u osvjetljenijim prostorijama.Trenutno je 1 1/2m iznad mene upaljena LED žarulja od 1395 lumena i ja ne vidim nikakvu razliku u toj crnoj boji.

Pošaljem i video ako treba.Što se tiče svjetline ekran je podešen na 65% i to je i više nego dovoljno.Kupnjom bilo kojeg OLED,glossy ili mat (QD)ili(W) monitora ne možeš pogriješiti,i vjv ćeš se pitati zašto to nisi prije napravio.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 15:26 (ghibli7).
14 godina

Da naravno da mat premaz je bolji po pitanju refleksija ali nije po pitanju boja,možda to nije neka velika razlika al ja bih osobno iša na glossy premaz kada je oled u pitanju kao što ga trenutno i koristim

Vidim da imaš odličnu grafičku karticu moj bi ti savjet bio ako več radiš upgrade na oled neka to bude 4k 240hz recimo qd-oled panel na 32 incha naravno ako to finacije dopuštaju,jedostavno ćeš se preporoditi to ti garantiram kao što sam i ja tako isto

To ti je moj osobni savjet što san i sam doživio a na tebi je šta češ da uzmeš i kako možeš naravno

Ugodni blagdani svima 

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.12.2024 19:20 (crosshair).
15 godina
Scorpyo kaže...

Tražim zamjenu za 34" IPS monitor rezolucije 2560*1080.

Prešao bih na 3440*1440 rezu a ne bi htio prodavati bubreg. Bitno mi je da je monitor zakrivljen i da ima VESA podršku. Budžet mi je do 500€, za sada mi je za oko zapeo GIGABYTE GS34WQC

Hvala svima za preporuke.

Ako tražiš zakrivljeni 34 i da je IPS, onda ćeš definitivno prodati bubreg :))

Zakrivljeni 34 paneli, a da su 3440x1440 i u budget rangu, su isključivo VA (kao i taj gore navedeni Gigabyte).

It is always darkest just before the dawn.
16 godina

Na žalost toga sam bolno svjestan i ne inzistiram na IPS panelu.

Ono što tražim je VA za koji mi netko može potvrditi da nema problema sa ghostingom (ili barem da nisu izraženi).

15 godina
Scorpyo kaže...

Na žalost toga sam bolno svjestan i ne inzistiram na IPS panelu.

Ono što tražim je VA za koji mi netko može potvrditi da nema problema sa ghostingom (ili barem da nisu izraženi).

Ma joj... ne znam šta bi ti rekao na ovo, iskreno. Isprobao sam ih 4 komada prije nego sam uzeo OLED.

Ni jedan koji sam probao, od 300 do 600 eura, nisu zadovoljili po tom pitanju. Smearing je jednostavno boljka VA panela, imaju slow g2g transition i amen. Na svakom ćeš to vidjeti, u tamnim scenama pogotovo (igranje hack and slash igri po tamnicama je baš PAIN - npr. poe ili diablo). U toj mjeri da jedva tekst pročitaš kad padne item a ti hodaš.

Ali probaj, pa vrati u roku 14 dana ako ne odgovara :)

12 godina

E kolega, sad si mi unistio planove!

Napisi koje si sve imao od VA. Hvala

Lp

scion of the storm
15 godina
metallic kaže...

Lp

Sorry :((

Isprobao sam Dell S3422DWG, AOC CU34G2XP, Samsung LC34G55T i Xiaomijeve 34 Gaming (stari model) i novi G34WQi (veći refresh rate praktički i malo drugačiji dizajn).

Ma gle, nisu oni loši, ali specifičan je taj smearing na panelima, koji me u POE i D4 ubijao (jer igram većinom te tamne hack and slash igre). Vidi se i drugdje, ali u njima najviše. Koji god overdrive stavio, nema previše pomoći. Ako pretjeraš npr. na Xiaomi na fastest, onda bude žuti overshoot.. ne znaš što je gore.

To treba osobno isprobati, nekome možda ne smeta.

12 godina

Nista sorry, mozda si me spasio, jer slicne igre ganjam.

AOC CU34G2XP bas ovaj sam naciljao, moze li par dojmova jos? Bio bi zahvalan, posto imamo iste grafe.

Ako nista, strpit cu se pa na OLED, sto sad, ako nema druge.

scion of the storm
15 godina
Koji monitor kupiti

Daju se pronaći IPS u tom cjenovnom rangu, ali vani.

https://www.computeruniverse.net/en/p/6122-10S (non curved)

https://www.computeruniverse.net/en/p/61A1-005 (40 incha :))

https://www.computeruniverse.net/en/p/6105-3EW (malo skuplji)

Ovaj LG ide malo više ali ja bi rađe dao tu veću razliku sam da nemam smearing.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 10:17 (evincar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
evincar kaže...

Yup, daju :) ali ne curved. Curved IPS je u rangu cijene OLED-a.

15 godina
mrsmith kaže...
evincar kaže...

Yup, daju :) ali ne curved. Curved IPS je u rangu cijene OLED-a.

Da ne kužim razliku od +200€ između normalnih i curved verzija.

Šta curved košta toliko više u proizvodnji.

3 godine
Scorpyo kaže...

Nije VA panel loš u odazivu kao što je nekada bio.

I kod jeftinijih modela možeš naći odaziv 1ms, i ne, nema ni g od ghostinga.

Imam AOC G2 CQ32G2SE/BK curved  vrijednosti 200 € i ni traga ghostingu.

Tako da, ako kupuješ VA panel nećeš pogriješiti, samo gledaj da odaziv bude 1 ms. Još ako je kontrast 4000:1 ili više, na horseu si. 

OLED je opet za ljude koji su isključivo gejmeri, jer im slika ne bude statična. Koliko god je OLED napredovao, statična slika još uvijek može "zapeći" na panel.

Evo što i RTINGs kaže za tvoj željeni Gigabyte G34 WQC monitor. 

Ima odaziv 1 ms i kontrast 4000:1, svjetlina solidna 350 cd/m², ni preloša ni predobra.

Ne možeš fulati (za te novce)

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put danas u 11:07 (Zaporožac).
15 godina
mrsmith kaže...
metallic kaže...

Lp

Sorry :((

Isprobao sam Dell S3422DWG, AOC CU34G2XP, Samsung LC34G55T i Xiaomijeve 34 Gaming (stari model) i novi G34WQi (veći refresh rate praktički i malo drugačiji dizajn).

Ma gle, nisu oni loši, ali specifičan je taj smearing na panelima, koji me u POE i D4 ubijao (jer igram većinom te tamne hack and slash igre). Vidi se i drugdje, ali u njima najviše. Koji god overdrive stavio, nema previše pomoći. Ako pretjeraš npr. na Xiaomi na fastest, onda bude žuti overshoot.. ne znaš što je gore.

To treba osobno isprobati, nekome možda ne smeta.

Ovo sto ti mrsmith napisao - isprobaj i vidi da li ti smeta.

Ja imam stari Xiaomi 34 UWQHD i bas najvise igram Diablo 4.

I nemam nikakvih problema. Ali meni je nakon godina zivota i godina rada na kompjuterima vid vec fino oslabio, pa mi valjda vise ne smetaju razne stvari (ne vidim ih) 

Probas, vidis da li ti odgovara, ako ne pase vratis u roku 14 dana.

Meni npr. komp dosta vremena idla i nekako bi me bilo strah uzeti OLED od straha burn-ina. Vjerujem da je to sad puno bolje rijeseno, ali ziher sam da bi me neki vrag u kutku mozga konstantno kopkao u strahu od burn ina i stalno bi trazio po ekranu tragove "pecenja" 

Jedino sto nakon sto sam probao UWQHD nema sanse da bi se vratio na klasicni 16:9

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
16 godina
Koji monitor kupiti

Hvala svima na odgovorima.

Mislim da ću uzeti ovaj Gigabyteov ali preko weba tako da ga mogu vratiti ako ne budem zadovoljan sa njim.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Koji monitor kupiti

Pozdrav,

Prelazim s full hd na 2k, i jbg u malom stanu sam na malom stolu, i sjedim blizu kompu tak da mi je 24 incha nekak taman.

I izbor je pao na ova dva, jel ima išta bolje, i ako ne, koji od ova dva bi preporučili?

AOC Gaming Q24G2A - 24 Inch QHD Monitor, 165 Hz, 1 ms MPRT, FreeSync Premium, G-Sync comp, Black/Red: Amazon.de: Computer & Accessories

Minifire Gaming Monitor 24 Inches, 180 Hz, 1ms MPRT, WQHD , 16:9 IPS Panel, AMD FreeSync, HDR10, sRGB 130%, HDMI 2.0 & DP 1.2, Supports VESA 75 x 75 mm: Amazon.de: Computer & Accessories

0 0 hvala 0
15 godina
Koji monitor kupiti

Pitanje za monitor gurue. Obnavljam ured pa razmisljam izmedu sljedeceg, uzeti dva 32" 4k monitora, gdje bi koristio oba za posao, ali za gaming bi koristio samo jedan jer cu uzeti arm neki pa cu ih šaltati. Ili uzeti neki 40" widescreen? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice