Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.534
|
čitano: 5.613.342
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Koji monitor kupiti
crozbo kaže...

zelim li 1440 ili 1080? Prvo sto znam da mi je 24/25" monitor dovoljan onda je i 1080 ok, a ako predlazete 27" onda treba da bude 1440... u2515h mi se bas svidio zbog 1440p i zbog toga bih njega uzeo a ne u2414h...spreman sam dati 2500-3000kn za monitor, sto nije mala suma...vidio sam da svi pisu da je dell preskup za to sto nudi ali i svi oni koji ga kupe uglavnom su zadovoljni...vidim i brada09 je zadovoljan sa u2415h...e sad zanima me koji su modeli koji nude vise od della za te pare, buduci da se tvrdi da je dell preskup...

Ovo ti je pristojan monitor za novac koji si spreman uložiti. Imaš o njemu i u Bugu 269 gdje je dobio Best Buy titulu uz još jedan Benq koji je nešto sitno bolji, ali i skuplji za 400-500kn.

http://www.instar-informatika.hr/monitor-acer-27%E2%80%9C-cb270hu-2560x1440-pivot-ips-umhb0ee001/UM.HB0EE.001

Dakle, IPS, 8bitna matrica sa mogućnosti 10bit prek FCR tehnologije (ali mislim samo prek DPa), pristojno vrijeme odziva, 60Hz. 

Monitor je za rad, filmove i pokoju igru, ali nije gamerski ako to tražiš.

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.1.2016 18:01 (lllnuclearlll).
11 godina

lllnuclearlll

Bas i ne trazi gamerski. Ne radi ti link..

brada09

Dell ima super ergonomiju, da ima apsolutno najbolju bas i ne (check Eizo pa i BenQ profesionalne monitore za foto editing :). Do 1600kn Dell nudi ili glossy IPS ili matte TN. Matte izrada krece od najjeftinijih monitora, samo treba znat gledat. Uglavnom, ima dosta konkurencije. Dell ima neke preskupe modele, a neke ne, kao taj U2515H. Kod Della je fora sto kod vecine novih monitora koriste postolje sa aluminijom, monitor ne zapinje kad ga vrtis i sl. Imas hrpu monitora sa kojima mozes radit sve pa i Pivot, da nisu Dell. Btw. imao sam nakratko P2414H. Stara mozda naruci nesto slicno na moju preporuku, al da je jeftiniji da isto ima ergonomiju pa cu bas usporediti izradu.

crozbo

Nisi dao jasan odgovor, budi sigurniji u to sto zelis. 24" 1080p ide od 1160kn (BenQ GW2470H, Samsung LS24D590PLX, LG 24M47VQ-P itd. ili sa vrlo tankim rubovima AOC I2481FXH, BenQ EW2440L itd.), sa svom mogucom ergonomijom od 1400kn (LG 24MB35PM-B ili Alzashop BL2420Z itd.)

1440p ide od 24" Della P2416D od 2080kn (Uzishop HR, CU sa dostavom vani) koji ima deblje rubove P serije, a sve ostalo U serije, a ustedi se dobrih 750kn naspram U2515H za kojeg sam prijemalo napisao da ima ok cijenu. Konkurent U2515H je na HR trzistu AOC Q2577PWQ. Imas reviewove za ta 3 pa i za skoro sve navedene u zagradama, a odabir ce biti najlaksi da suzis listu, tj. da znas sto tocno zelis.

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.1.2016 14:39 (The_Fichek).
12 godina
Koji monitor kupiti

AOC I2481FXH

0 0 hvala 0
12 godina
Koji monitor kupiti

Nabava

Pa izaberi gdje ti odgovara. Manje više su sve cijene slične.

0 0 hvala 0
11 godina

U slucaju da kupuje bilogdje mu se otvara puno veca ponuda, ali onda opet idemo kao svaku stranicu ove teme, AMVA vs AH-IPS vs AD-PLS... 

14 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

brada09

Dell ima super ergonomiju, da ima apsolutno najbolju bas i ne (check Eizo pa i BenQ profesionalne monitore za foto editing :). Do 1600kn Dell nudi ili glossy IPS ili matte TN. Matte izrada krece od najjeftinijih monitora, samo treba znat gledat. Uglavnom, ima dosta konkurencije. Dell ima neke preskupe modele, a neke ne, kao taj U2515H. Kod Della je fora sto kod vecine novih monitora koriste postolje sa aluminijom, monitor ne zapinje kad ga vrtis i sl. Imas hrpu monitora sa kojima mozes radit sve pa i Pivot, da nisu Dell. Btw. imao sam nakratko P2414H. Stara mozda naruci nesto slicno na moju preporuku, al da je jeftiniji da isto ima ergonomiju pa cu bas usporediti izradu.

Mislio sam na ove "pristupacnije" monitore 

Naravno da profi monitori koji i kostaju puno vise su i kompletno bolji.

kad smo kod glossy/matt , volio da je U2515H glossy .. 

11 godina

Zapravo i ja isto, a sa tim Eizo sam htio reci i da ima monitor koji ima jos bolju ergonomiju od Della i te klase.. Sto se tice razine Della, check BenQ BL2420Z ili IPS BL2410PT ili ProLite XB2483HSU-B1 ili B2. Sve redom vrlo dobro izradjeni 24" 1080p monitori sa svim mogucim ergonomskim opcijama. Ima ih jos.. 

Za razliku od 1080p modela cijene 1440p 24/25" Dellova su konkurentne u EU. Neznam za U2515H, ali P2416D je sigurno dosao nakon sto se dolar opet malo ustabilio. Tako da P2416D sad sa 1440p rezolucijom kosta koliko U2414H sa 1080p. Slicno je i vani, u Computeruniverse je 10e razlike izmedju tih.

Sigurno da Dell ima taj neki specificni clean look i da aluminij nije jeftin. Kod vecine drugih se moras zapitati je li plastika koja lici na aluminij ili pobojani alu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.1.2016 16:28 (The_Fichek).
17 godina
brada09 kaže...

Evo da javim dojmove nakon par dana mozda nekom pomogne..

Dell U2515H (2560x1440 , 60Hz)

- jako svjetao IPS ekran. znaci na 20% brightness je jaci nego na starom na 100%.

- 1440ppi + IPS je razlog zasto sam ga uzeo, jer sam navikao na ips retina ekrane (laptop,mob, tablet) i to je nekako prevagnulo (u igri su jos bili BenQ EW2750ZL i SAMSUNG LS27D390HS)

- IPS glow. da ima ga , necemo se lagat, ako je nekome to dealbreaker savjetovao bi da zaobide ovaj monitor (a i ostale ips) u sirokom luku. mene osobno ne smeta, iako da budem iskren na macbooku pro ga uopce ne vidim i dijeluje me bolje ekran opcenito od ovog della, da li je to zbog manje dijagonale? vjerojatno

- boje - SAVRŠENE.  znaci gledam Mad Max Fury Road i nevjerujem! 

- crna - meni uopce nije losa iako vjerujem da nije ni na tragu nekog OLED

- e sad ono tricky - rezolucija i refresh-  kad spojim macbook pro preko display porta problema uopce nema, sam je skuzio rezoluciju i 60Hz i to je to. sa PC laptopom (malo slabijem) vrtim nativnu rezoluciju preko HDMI ali 30Hz sto je daleko od idealnog al ajd.. znao sam da ce me taj laptop zajebavat sa takvim monitorom.

- kutevi ekrana su me malo razocarali sto se tice ekstremnijih kuteva, ni tu se nemre mjeriti sa macbookovim ekranom. nije da cu gledat iz tako ekstremnih kuteva ali sam ocekivao bolje

- stalak monitora - bolje valjda ni ne moze :) znaci dize se gore dole , zakrece lijevo desno + pivotiranje

- dizajn- meni se jako svidja i jako lijepo izgleda uzivo (stalak ima isti finish ko i laptop, trackpad i tipkovnica pa mi to lijepo nekako izgleda :D )

EDIT

vjerojatno ne djelujem nesto previse ocarano novim monitorom jer sam navikao na tu istu rezoluciju na 13" ekranu gdje jos veci PPI ima puno veci WOW efekt, no vjerujem  da netko naviknut na 1080 bi bio puno vise odusevljen.

Pošto je to IPS LCD panel, znatno jača svjetlost je zapravo mana jer dodatno narušava/srozava ionako slab i čokljav IPS kontrast.

A čuj IPS Glow, tako to ide prihvati ili ostavi nema druge opcije.Kaj se tiče IPS Glow da veči ekran veči problemi, +još i eventualno probijanje pozadinskog osvjetljena koje više dolazi do izražaja na večem zaslonu

Kaj se tiče multimedijske upotrebe, kvaliteta boja danas nije nikakav problem čak niti na TN LCD panelu to sigurno.

Crnu IPS boju ne uspoređuješ sa OLED, jer OLED je sasvim drukčiji zaslon koji u odnosu na LCD panel uopče nema pozadinskog osvjetljenja.OLED monitor ili TV je bolesno preskup, pa onda i potpuno nedostupan za 99.9% kupaca.IPS crna se uspoređuje sa cjenovnom LCD panel konkurencijom, a to su onda VA/AMVA LCD paneli kaj drugo.

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=175&jumpto=4861010&sort=asc&view=flat

U slučaju da si neki filmofil, mislim da bi opal na rit kad bi sjeo za moj AMVA Benq pa na njemu pogledal Fury Road ili recimo Pitch Black itd.Bez obzira šta tvoj monitor ima veču rezoluciju, to ti je potpuno beskorisno kod gledanja 1080p filmova.IPS LCD panel+slab kontrast+isprana crna+IPS Glow=filmofili, to ti ide kao recimo magarac i brzo galopiranje po livadi.

Bez obzira koji je sadržaj na zaslonu, slab kontrast+slaba crna+IPS Glow to je totalno nepoželjno u 98% slučajeva.Zašto je to baš tak i nikako drukčije, dovoljno je pogledat OLED zaslon i kako on izgleda u realnosti.Prema njemu LCD panel izgleda onako pokvaren, a IPS izgleda posebno pokvaren baš zbog svojih specifičnih mana.

https://www.malwarebytes.org/antiexploit/index.html
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.1.2016 16:36 (rambox).
11 godina

Hahahahaha, Rambox opet pojasnio   Jedino steta sto nema nekog AMVA 1440p za novce tog Della...

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.1.2016 16:42 (The_Fichek).
14 godina
neaktivan

Ma realno nije ni da taj aluminij ikom treba al vecina ga sad nesto preferira otkad su smartfoni poceli na tome gradit imidz prestiznosti..

Ja sam eto povrsan pa volim imat stvari koje eto barem izgledom daju osjecaj "kvalitete" 

AL opet, da sam isao na 27" i 1080p izabrao bi Benq EW2750ZL bez obzira na nedostatak aluminija :D

14 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

rambox 

dobro jel imas ti dionice u Benqu ? :D :D

Pa iskreno nisam vidio u ovim ajmo reci "profesionalnijim" recenzijama toliko velicanje  AMVA naspram IPS monitora kao ovdje, zapravo je uvijek u kontekstu da je AMVA nesto mrvu ispod IPS-a. 

Ja sebe nesmatram nikakvim stucnjakom vec samo korisnikom koji si bira proizvode koji mu odgovaraju, stoga nemogu nista tvrditi na tu temu posto NISAM imao doma na testiranju 20+ monitora..

A moja iskustva s IPS ekranima su samo pozitivna.

Velim, volio bi vjerovat da je AMVA neka tajna tehnologija o kojoj se javno ne govori a kvalitetom i cijenom je superiornija IPSu , ali po ovom sto sam citao po netu nije bas tako, osim naravno ovdje :D

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
ilje2 kaže...

ajmo preporuka za monitor hocu ga koristit iskljucivo za filmove 21:9

znaci rezoluciju bi htjeo 3440x1440 21:9  velicinu 34 inch cijena ako je moguce :D  do 7000kn

i obavezno bez glow-a to ne bi htjeo nikako :D

Imas dvije opcije

https://www.alzashop.com/34-hp-envy-d2643234.htm?o=10  PVA matrica, nisam bas nasao neki kvalitetan review

https://www.alzashop.com/34-samsung-s34e790c-d2356087.htm?o=1

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.1.2016 17:17 (roby27).
16 godina
protjeran
brada09 kaže...

rambox 

dobro jel imas ti dionice u Benqu ? :D :D

Pa iskreno nisam vidio u ovim ajmo reci "profesionalnijim" recenzijama toliko velicanje  AMVA naspram IPS monitora kao ovdje, zapravo je uvijek u kontekstu da je AMVA nesto mrvu ispod IPS-a. 

Ja sebe nesmatram nikakvim stucnjakom vec samo korisnikom koji si bira proizvode koji mu odgovaraju, stoga nemogu nista tvrditi na tu temu posto NISAM imao doma na testiranju 20+ monitora..

A moja iskustva s IPS ekranima su samo pozitivna.

Velim, volio bi vjerovat da je AMVA neka tajna tehnologija o kojoj se javno ne govori a kvalitetom i cijenom je superiornija IPSu , ali po ovom sto sam citao po netu nije bas tako, osim naravno ovdje :D

Na nekom ozbiljnijem forumu nebi mogao ovako trolat, ali ovdje se klinci lože, pa njima prodaje muda pod bubrege.

Sve što imam u životu sam ukro, jedino sam vozačku kupio
14 godina
neaktivan
JosipCod kaže...

Pozdrav ljudi. Došlo je vrijeme za novi monitor, pa ako imate neku preporuku. Čitam ovdje i pola toga ne razumijem tako da . Znači klasika monitor, što manja cijena a što bolje, negdje u Zagrebu. Pošto mi treba za školu i to uključuje dugo sjedenje i buljenje u tekst ili nešto, znači da ne umara i ugodno za oči, a ponekad treba i za neku igru. Veličina, ništa veliko preko 22 inča. Cijena, ispod tisuću kuna sigurno. Najbitnije mi zapravo da ne umara oči i da ne blješti u oči kao sunce. Hvala, lp

Bump...

15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Valja i napomenuti da Nvidia po defaultu RBG mode stavlja na limited sto dovodi do isprane slike na monitoru. To mora biti na full.

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
roby27 kaže...
ilje2 kaže...

ajmo preporuka za monitor hocu ga koristit iskljucivo za filmove 21:9

znaci rezoluciju bi htjeo 3440x1440 21:9  velicinu 34 inch cijena ako je moguce :D  do 7000kn

i obavezno bez glow-a to ne bi htjeo nikako :D

Imas dvije opcije

https://www.alzashop.com/34-hp-envy-d2643234.htm?o=10  PVA matrica, nisam bas nasao neki kvalitetan review

https://www.alzashop.com/34-samsung-s34e790c-d2356087.htm?o=1

tog hp nema kod nas i odziv je 14 ms a za samsunga sam naso ovaj video pa sad ne znam ni sam https://www.youtube.com/watch?v=esI3Vt8C_Uw

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.1.2016 19:17 (ilje2).
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Jel na televizorima taj IPS glow slabiji?

Jer imao sam LG tv od 107 cm IPS i ja Glowa nisam primjetio slika je bila odlicna. Dok gledam ove precjenjene Dellove i evo moj Asus bas se vidi taj IPS glow hmm

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
rambox kaže...
U slučaju da si neki filmofil, mislim da bi opal na rit kad bi sjeo za moj AMVA Benq pa na njemu pogledal Fury Road ili recimo Pitch Black itd.Bez obzira šta tvoj monitor ima veču rezoluciju, to ti je potpuno beskorisno kod gledanja 1080p filmova.IPS LCD panel+slab kontrast+isprana crna+IPS Glow=filmofili, to ti ide kao recimo magarac i brzo galopiranje po livadi.

Filmofil i gledanje filmova na monitoru bez obzira na panel teško da mogu u istu rečenicu. Filmofil gleda filmove na projektoru a neki minimum je barem solidna plazma i dobra fotelja. Što se IPS-a tiče i pozadinskog probijanja svjetla ja ili to ne vidim ili to nemam. Vidi se eventualno na skroz crnoj površini kada se pokrene neki test monitora ali u svakodnevnom surfanju ili igranju to ispada kao neka urbana legenda  kao i isprane crne boje, koje su u odnosu na plazmu teško govno ali u odnosu na plazmu svaka crna na bilo kojem LCD-u je teže govno kao i brzina odaziva, glatkoča prikaza i sl.

16 godina
Koji monitor kupiti

Ni meni nije jasno ovo veličanje Benqa u ovoj temi (nisam ih baš primjetio po stranim forumima) onda pogledam koji monitor dotični ima i sve je jasnio pošto ga svi na forumu dobro znamo dok je dionice u Amd-u držao a one naglo propale.. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Koji monitor kupiti

A stvar je u tome sto doticni panel nudi najvise za najmanje love...

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
XXX kaže...
rambox kaže...

Filmofil i gledanje filmova na monitoru bez obzira na panel teško da mogu u istu rečenicu. Filmofil gleda filmove na projektoru a neki minimum je barem solidna plazma i dobra fotelja. Što se IPS-a tiče i pozadinskog probijanja svjetla ja ili to ne vidim ili to nemam. Vidi se eventualno na skroz crnoj površini kada se pokrene neki test monitora ali u svakodnevnom surfanju ili igranju to ispada kao neka urbana legenda  kao i isprane crne boje, koje su u odnosu na plazmu teško govno ali u odnosu na plazmu svaka crna na bilo kojem LCD-u je teže govno kao i brzina odaziva, glatkoča prikaza i sl.

pa i ja to tako nekako vidim i zato nisam filmofil kao ni audiofil jer preferiram slusat na studijskim monitorima a ne hifi opremi, iako je to opet neki paradoks ako se mene pita ali nebi isao dalje u srž te tematike :D

14 godina
Koji monitor kupiti
Prednost AMVA monitora ćeš naći jedino ako si u potpunom mraku gdje se onda može vidjeti ta dublja crna boja. U nekakvom normalno osvetljenju ta prednost nestane
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

To sto se slabija crna IPSa slabo ne primjeti po danu kao po noci, ne znaci da se jaca crna AMVA slabije primjeti po danu. Dosta je to sve skupa subjektivno. Sumnjam da sam jedini na forumu koji ima IPS i AMVA, al velim, ovaj ima bolju crnu, ovaj bijelu, barem kod mene. Vjerujem da bi bolji AMVA imao bolju razinu bijele boje. Na IPS glow se lako naviknuti, neko ne trpi, nekom svejedno. Druga stvar je sto ljudi mjesaju IPS glow sa pozadinskim svijetlom, kojeg oba imaju, no IPS radi dodatnog glowa ili cega vec vise svijetli po noci, sto se primjeti na skroz crnom ili vrlo tamnom ekranu. AMVA pak ima slabije sire kuteve gledanja.

Nemam pojma zasto sam ovo ponovno pisao, al neka.

Problem nije u Ramboxu, nego ostalima. Covjek preporucuje non stop, ima svoju ideju best buya i nije jedini koji tako misli. Zasto vi koji pisete da velica BenQ itd. sami ne preporucujete??? Tim bolje kad ima vise preporuka.. bik..

Ovo sa Plazmom mi uopce nije jasno, a kamoli spominjanjem OLEDa. Moze primjer kakvog best buy Plazma monitora?

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2016 0:36 (The_Fichek).
10 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Normalni korisnici, koji dolaze ode pitat da im preporucite nekakav monitor za <2000kn nemaju pojma sto je BLB, IPS glow, Frame Skipping, Screen Tearing i nece vidit razliku u AMVA, IPS, TN ili jebeni OLED da je ekran od 4 kvadratra, kamoli kojekakvi šrot  21" monitori od 1000kn. Ovaj momak rambox je vec vise puta bia prozivan zbog reklamiranja Benq, da li momak radi tamo, ima dionce ili vec sta koga boli k... lik odgovara na skoro svaki post on mogucih kupaca, pomaze ljudima dok vecina ode samo kenjka. Ljudi kojima trebaju monitori za posao ili "competitive gaming" jako dobro znaju sta im treba i koliko kosta, te gdje to kupit. Al jbg laske je trollat i offtopic 2-3 stranice svakih 10 dana kad nema modova.

Moj PC  
5 2 hvala 0
13 godina
protjeran
Koji monitor kupiti

Evo koliko je kostao benq 27" amva(nasao sam ss kad sam ja sebi uzimao) kad je dosao kod nas i dok nije dolar skocio!

lol! 1337kn!

tada si mogo uzeti TN od 24" za te pare a ips-a od 22"...

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2016 2:10 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
brada09 kaže...

Imao sam ips i sad sam na amwa, fala nebi nazad na ips, skoro sam povračao od ips glow'a, na amwi je skoro neprimjetan.

12 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Imam IPS, 25"  iako odličan, uzet ću još jedan veći AMVA za serije i multimediju i to BenQ GW2870H, ima ga kolega i razlika je ogromna po mraku i u tamnim scenama

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Hacknwack kaže...

Normalni korisnici, koji dolaze ode pitat da im preporucite nekakav monitor za <2000kn nemaju pojma sto je BLB, IPS glow, Frame Skipping, Screen Tearing i nece vidit razliku u AMVA, IPS, TN ili jebeni OLED da je ekran od 4 kvadratra, kamoli kojekakvi šrot  21" monitori od 1000kn. Ovaj momak rambox je vec vise puta bia prozivan zbog reklamiranja Benq, da li momak radi tamo, ima dionce ili vec sta koga boli k... lik odgovara na skoro svaki post on mogucih kupaca, pomaze ljudima dok vecina ode samo kenjka. Ljudi kojima trebaju monitori za posao ili "competitive gaming" jako dobro znaju sta im treba i koliko kosta, te gdje to kupit. Al jbg laske je trollat i offtopic 2-3 stranice svakih 10 dana kad nema modova.

Slazem se ali onda se komotno moze zatvorit tema i napisat- ako trebate monitor uzmite Benq sa AMVA matricom. tako to meni ovdje izgleda :D

10 godina
neaktivan
brada09 kaže...

Slazem se ali onda se komotno moze zatvorit tema i napisat- ako trebate monitor uzmite Benq sa AMVA matricom. tako to meni ovdje izgleda :D

Gle, BenQ nisu najbolji monitor, ali su većinom "best buy" za "casual gaming" ili ono "basic home user", a upravo to traži 95% ljudi koji dolaze u ovu temu. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2016 15:21 (Hacknwack).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice