kako da povezem ovo na maticnoj nemam lpt port? hvala unapred izvinjavam se sto pokrecem temu pospe 2 god :D
HD44780 LCD Modding
- poruka: 79
- |
- čitano: 46.231
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Gledaj da u takvom kablu postoji FTDI chip.
na drugoj strani ove teme clan Alkaline je povezao direkno na maticnoj i molex bez ovog adaptera,to me zanima gde je povezao
Vjerojatno je to pinout za LPT port koji se na kuciste dovede ribbon kabelom. Ali u svakom slucaju - njegova ploca ima LPT ...
Provjeri user manual za tvoju plocu, mozda i ti imas pinout negdje na ploci ... krpa ploca tako ima com portove, irda portove itd ... sansa nije zanemariva ...
na drugoj strani ove teme clan Alkaline je povezao direkno na maticnoj i molex bez ovog adaptera,to me zanima gde je povezao
Vjerojatno je to pinout za LPT port koji se na kuciste dovede ribbon kabelom. Ali u svakom slucaju - njegova ploca ima LPT ...
Provjeri user manual za tvoju plocu, mozda i ti imas pinout negdje na ploci ... krpa ploca tako ima com portove, irda portove itd ... sansa nije zanemariva ...
imam plocu Asus m5a78l-m lx3.kako izgleda taj pinout?
@Bastardo: Taj adapter ne radi sa LCD-om jer ne omogućava direktnu manipulaciju pinova, a LCD ne koristi standardni printer protokol.
Čak i za pravi LPT port moraš instalirati custom drivere (InpOut) jer je Microsoft zabranio direktan pristup portovima putem memorijskih adresa.
@dimke: Moja ploča ima LPT header u koju možeš ukopčati kabel da bi dobio standardni DB-25 ženski konektor.
Tvoja ploča koliko vidim nema ni jedno, tako ćeš morati kupiti PCI karticu koja ima paralelni port. Tako bi trebalo raditi ali ne mogu 100% garantirati jer nisam probao.
meni nema pomoci :D ako ne moze preko tog lpt to usb
ovo bi trebalo da mi pomogne
http://media.eponuda.com/racunari_kontroleri/winstars/704712_l.jpg
Problem je što LCD za komunikaciju koristi paralelni 8 bitni (ili 4 bitni ali kompliciraniji) protokol. Tako da ga je najlakše "privezati" na LPT port i podesiti putem softvera.
Za bilo koji drugi način (serijski, USB) ti treba dodatna logika (elektronika) koja bi pretvarala serijsku komunikaciju u paralelnu.
Mislim da se može koristiti Arduino koji LCDSmartiu "laže" i predstavlja se kao drugi LCD koji koristi serijski protokol, a onda Arduino sa LCD-om komunicira paralelno.
citao samnegde za taj arduino.postoji posebna verzija za ovaj lcd i koja je,ne mogu nikao da pronadjem
Na paralelni port, i djelomicno serijski jednostavno treba pomalo zaboravit. Sto je jos prolazilo nekako do WinXP vise ne prolazi, pogotovo kad je u pitanju paralelni port. Serijskom portu se i dalje moze pristupit npr. iz C# pa napisat mini aplikaciju, a spoj izvest preko usb porta koristeci ftdi (ft232rl) ili cp2102 usb-uart. Najidealnije bi bilo koristit mikrokontrolere koji podrzavaju V-USB ili nativno imaju implementiran USB port npr. PIC18F4550 ili ATmega16u2.
oceli pomoci lpt port na pci card i lpt cabl? to mi je naj jeftinija solucija?
koristo sam ovo semu http://www.electronics-lab.com/projects/pc/004/schematic.gif
i kad povezem sve na svom mesto na lcd se pojavi u oba reda kvadrati i nista vise program za programiranje iz prvog posta ne menja nista na lcd i dalje isto.
tako isto i sa semom iz prvog posta sa otpricima od 100 i 3000 ohm.
imali neko ideju sta moze biti problem?
Fale ti otpori. Kad si spojio direktno stavio si maksimalan kontrast tako da i kad ništa ne piše imaš kvadrate.
Kod pravilnog kontrasta bez komunikacije puni je samo prvi red kvadrata.
Ne mora značiti da će tebi te vrijednosti otpora raditi kao i kod mene. Koristi potenciometar dok ne dobiješ samo prvi red kvadrata.
Također češ morati instalirati InpOut.dll za LCD Smartie na bilo čemu novijem od Windowsa XP.
u8 ovom tutorialu je spojen lcd preko Usba? http://www.instructables.com/id/Display-lcd-chip-hd44780-for-pc-modding/
Samo je napajanje preko USBa.
Ako netko treba imam još tih displeja iz raznih tipkovnica. Zeleni su i bez osvjetljenja.
Trebali bi svi raditi ali ih nisam isprobavao pa je cijena simbolična, 10 Kn komad.
Ako nekog zanima nek se javi u PP.
--
A da nisam offtopic, next'24 taj LCD ti služi samo za ispis brojeva, a ovaj čip koji si slikao je driver ali je prvenstveno sat.
Tako da ovaj splet žica su komande tipa prikaži AM/PM, pomakni sat za 1 gore/dolje, sviraj alarm/ugasi alarm itd...
LCD je nepodržan u aplikacijama te bi trebao sam napisati driver za njega.
Čak i kad bi nekako uspio jednostavno se ne isplati igrati s time da bi kraju dobio sat.