Što je primarna memorija?

poruka: 10
|
čitano: 9.471
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Što je primarna memorija

Što od nabrojanog spada u primarnu memoriju?

1. Tvrdi disk

2. ROM

3. Procesor

4. RAM

-----------------

Pitanje za predmet informatike. E naravno, HDD nije, ali me zbunjuje kad navodi procesor, ako misli na cache memoriju onda je to primarna memorija, ali ROM je također integriran na ploči. RAM je opet primarna memorija.

Zbunjujuće skroz. A pogotovo u skripti kaže CPU centralna memorija je sekvenca riječi. Nikako ne kužim.

Hvala na pomoći

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Što je primarna memorija

Ako će štogod pomoći:

http://www.vup.hr/~kdjokic/download/pt_predavanja/stari_program/0910_Uvod%20u%20memorije.pdf

World Championships: 7, GP started: 277, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,467
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.7.2011 23:45 (F1-IVO).

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Što je primarna memorija

po tome primarna memorija je RAM? On je, koliko ja znam, za cuvanje podataka kojima racunar treba da pristupi brzo jer je mnogo brza od bilo kakvog SSD-a a pogotovo HDD-a.

http://tinyurl.com/677zgj8  ram je ;)

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2011 0:25 (dragan225).
14 godina
Što je primarna memorija

bez cega mos upalit komp da ude u bios?rama ili diska?po tome zakljuci sta je primarna memorija {#}

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011 Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Kernel kaže...

Što od nabrojanog spada u primarnu memoriju?

1. Tvrdi disk

2. ROM

3. Procesor

4. RAM

RAM

Preciznije u primarnu memoriju još ulaze registers i cache sa procesora. Ali uglavnom kad kažeš primarna memorija, misli se na ram memoriju.

zoharbizo kaže...

bez cega mos upalit komp da ude u bios?rama ili diska?po tome zakljuci sta je primarna memorija {#}

Ući u bios možeš i bez rama i bez diska.

17 godina
moderator
dragan225 kaže...

po tome primarna memorija je RAM? On je, koliko ja znam, za cuvanje podataka kojima racunar treba da pristupi brzo jer je mnogo brza od bilo kakvog SSD-a a pogotovo HDD-a.

Zbilja ne volim izraze poput "čuvanje podataka" - što to konkretno znači? Ništa konkretno. {#}

Poanta RAM-a nije (samo) brzina pristupa (iako je brži od storage uređaja poput HDD-ova ili SSD-ova), poanta je to što je RAM "radna memorija", memorija s random i izravnim pristupom. Naime, procesor RAM-u izravno pristupa, dok se dijelovi drugih vrsta memorija prvo kopiraju u RAM pa se tek onda s njima radi (ROM, HDD, SSD). Programi? Izvršavaju se samo oni programi koji su u RAM-u, zar ne?

Pogledaj samo što se događa nakon uključenja računala - BIOS se nalazi u ROM čipu/memoriji. Zar se on izvodi iz ROM-a? NE! Prvo se iskopira u RAM pa se tek onda izvodi. Programi se izvode na disku? NE! Prvo se učita u RAM pa se tek onda izvode instrukcije tog programa. Kopira se datoteka s jednog na drugi disk? Datoteka se kopira u dijelovima i to tako da se dio po dio učitava s jednog diska u RAM i onda se to što je učitano u RAM zapisuje na drugi disk.

Može li se iz svega navedenog zaključiti da je RAM primarna memorija? I zašto je primarna? {#} Badava sve nemušte definicije (ono sa slajda), ako ti netko ne objasni što konkretno je RAM. Takve definicije može razumjeti samo onaj koji zna što je RAM, a njemu zapravo definicije onda ni ne trebaju. Dakle, apsurdna situacija - ako se ne pojasni objašnjenjima poput ovih koje sam dao.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2011 3:14 (mbaksa).
17 godina
whoah kaže...

Ovo bih volio vidjeti. Bez diska da, ali bez RAMa ništa.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
14 godina
Father_Dougal kaže...
whoah kaže...

Ovo bih volio vidjeti. Bez diska da, ali bez RAMa ništa.

Pusti ga,ocito dosada nije testira pokvarene kompove,komponentu po komponentu {#}

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011 Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.
14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
dragan225 kaže...

Zbilja ne volim izraze poput "čuvanje podataka" - što to konkretno znači? Ništa konkretno. {#}

Poanta RAM-a nije (samo) brzina pristupa (iako je brži od storage uređaja poput HDD-ova ili SSD-ova), poanta je to što je RAM "radna memorija", memorija s random i izravnim pristupom. Naime, procesor RAM-u izravno pristupa, dok se dijelovi drugih vrsta memorija prvo kopiraju u RAM pa se tek onda s njima radi (ROM, HDD, SSD). Programi? Izvršavaju se samo oni programi koji su u RAM-u, zar ne?

Pogledaj samo što se događa nakon uključenja računala - BIOS se nalazi u ROM čipu/memoriji. Zar se on izvodi iz ROM-a? NE! Prvo se iskopira u RAM pa se tek onda izvodi. Programi se izvode na disku? NE! Prvo se učita u RAM pa se tek onda izvode instrukcije tog programa. Kopira se datoteka s jednog na drugi disk? Datoteka se kopira u dijelovima i to tako da se dio po dio učitava s jednog diska u RAM i onda se to što je učitano u RAM zapisuje na drugi disk.

Može li se iz svega navedenog zaključiti da je RAM primarna memorija? I zašto je primarna? {#} Badava sve nemušte definicije (ono sa slajda), ako ti netko ne objasni što konkretno je RAM. Takve definicije može razumjeti samo onaj koji zna što je RAM, a njemu zapravo definicije onda ni ne trebaju. Dakle, apsurdna situacija - ako se ne pojasni objašnjenjima poput ovih koje sam dao.

Za ovaj dio ti hvala a ostalo sam znao, ali ko ce sve to pisati...?

16 godina
neaktivan
BIOS javi no primary memory detected
http://www.speedtest.net/result/917164172.png
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice