Pozdrav, zanima me savjet svih, da li bi duplanje postojećih rama sa 16 gb (2x8) na 32 gb značajno unaprijedilo rad računala računajući da ništa drugo ne upgrejdam? Hvala
Da li će duplanje postojećih rama imati učinak?
- poruka: 10
- |
- čitano: 1.815
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav, zanima me savjet svih, da li bi duplanje postojećih rama sa 16 gb (2x8) na 32 gb značajno unaprijedilo rad računala računajući da ništa drugo ne upgrejdam? Hvala
Ovisi što radiš.
Ali već imaš solidan SSD, a to je u dnevnom radu najveći skok u brzini.
Ako koristiš aplikacije koje koriste puno rama - onda nikad ne škodi više. No ako je cilj gaming, onda ne.
S time da je to trošak od 50ak eura, pa slobodno, ako ti je to višak i ako koristiš zahtjevnije aplikacije. Ako je cilj gaming, onda bolje uzeti noviju grafičku.
Ovisi što radiš.
Ako koristiš aplikacije koje koriste puno rama - onda nikad ne škodi više. No ako je cilj gaming, onda ne.
S time da je to trošak od 50ak eura, pa slobodno, ako ti je to višak i ako koristiš zahtjevnije aplikacije. Ako je cilj gaming, onda bolje uzeti noviju grafičku.
Jok. Godinama igram samo PUBG. No često imam jako puno otvorenih tabova u Chromu.
-vrlo jednostavno... vidiš koliko trošiš-koristiš, jer 'jako puno tabova' nije baš neka konkretna mjera kao ni ostali što netko radi ili ima paralelno otvoreno.
-ugl. .. kad rama nema dovoljno tad je sporo (zapravo tad ne radi, ali tu spašava win-swap-automatika koja oduvijek korisit disk za ram kad ga nema dovoljno jer je nekad rama bili vrlo malo u odnosu na današnje količine i potrebe appsa)... npr prva at dos računala 640kb rama.. danas jači cpu ima više keša po lev1-2-3.. a sve to je ekšli ram, tj memorija, samo je pitanje koje brzine..
-kad imaš dovoljno to je to, višak tad za tu app ne znači ništa, .. ali znači osu, ostatku, tj win odavno agresivno koristi dostupan ram kao keš, pa višak pametno koristi (ne troši, tj razlika u te dvije riječi je važna.. bahate app kao browseri troše..)... pa je svaki višak poželjan, nikad previše, kao i novca ili sreće :) ..
uz pravila, npr koliko ima gpu-vrama, za os je poželjno da ima barem toliko ili više.. pa ako imaš jaču gpu tad po pravilima treba i više rama, jer se sve koristi kao adresni prostor i remapira, tj ako nešto zatreba, tad je potrebno imati mjesta, mada zapravo nikad neće doći do tog da ga stvarno treba jer su tad performanse jadne, tj kao swap za hdd, koji radi to isto-slično.. mora postojati, ne smije biti nedovoljno rama, no ako ga stvarno trebaš-koristiš tad će performanse bili jadne, a to jednako vrijedi za gaming-gpu itd.. pa tad kad to zbrojiš, mada ekšli ne koritiš neku takvu app koja bi tražila konkretno više rama (browseri traže od 2gb naviše.. no desetljeće je minimum 4gb jer nema ni manjeg ram-dimm modula, + 64bitni osevi i appsi.. igre ili app koje konktretno traže ram to imaju navedeno u requirementsima npr +8gb.. ali naravno ostaje pitanje računaju li tu i na os-potrebe, npr printanje već traži dodatni ram u odnosu na sam rad u npr wordu.. itd.).
-dual i single chanel.. pošto već imaš par, tad imaš dual, čak i kad nije parni posotji virtualni dual.. remapiranje-adresiranje koje radi bios-chipset.. no posotji i quad.. pa tad ako dodaš može biti još malo brže, no neprimjetno osim u sintetičkom benču ili u stvarno teškim taskovima gdje se svaki postotak vidi.. s druge strane, kad imaš više rama, više dimm-utora, tad posotji i više fizičkih ograničenja-problema, npr teži oc-clock, niži, uz nižu klasu chipseta tad i niži max clock.. pa može biti i sporije, .. ali ako appsi-taskovi traže tad je uvjek ubrzanje vs da nema dovoljno jer se tad korisit 1000 puta sporiji swap itd.. tj ram može služiti za ubrzavanje diska kao keš, a kad je obrnuto to je sporo, no postoji od početaka win jer rama naprosto mora biti dovoljno ili imaš bsod-error-kreš..
-hoće li biti brže ili sporije .. najvjerojatnije nećeš primjetiti razliku, no kako su appsi bahatiji, uz ai-svašta, tako sav današnji višak rama možda sutra postane potreban-uvjet.. pa je na ćoravo bolje imati više ako ne računamo na cijenu jer ništa nije đabe..
-opet browser.. i 'puno tabova'.. ovisi, jer postoje i postavke, kad i koliko da nešto kešira, kad da nekorišteno prebaci u temp-swap itd.. pa ako i imaš desetke tabova, to ne znači da su svi aktivni, ovisi kako je podešeno + koliko viška resursa imaš, pa ako imaš manje rama, tad će manje bahato apps koristiti .. + postavke koje direktno na to utječu npr unaprijed učitavanje često korištenih stranica pa tad i kad nemaš ništa otvorenog u tabovima browser ipak učitava-troši, kešira.. i to je ok ako to želiš-trebaš, jer će tad ako poželiš baš tu stranicu klik trenutno prikazati iz rama umjesto da tad učitava s mreže-interneta.. no to je prije bilo jače vidljivo dok su internet brzine bile niže.. s većim brzinama je to postalo nevažno, no bahate app+postavke i dalje rade isto .. tj ovisi o juzeru, postavkama pa i izboru browsera..
Ovisi što radiš.
Jok. Godinama igram samo PUBG. No često imam jako puno otvorenih tabova u Chromu.
Neces primijetiti neki veliki napredak....Da imas problema sa ramom vec bi primijetio a ako nisi onda nemas taj problem ili imas doboljno brz SSD....Ovako imas rjesenje a nemas problem ;)
Ovisi što radiš.
Neces primijetiti neki veliki napredak....Da imas problema sa ramom vec bi primijetio a ako nisi onda nemas taj problem ili imas doboljno brz SSD....Ovako imas rjesenje a nemas problem ;)
Osim ako instalira novi Adobe CC :D
Uzimao sam si licence po potrebi kad mi je trebalo još unazad mnogo godina. U zadnjih nekoliko koristim i Affinity.
Konfiguracije od 8-16GB rama, Illustrator i Photoshop su radili solidno.
Prošle godine sam uzeo 32GB Rama i uzeo brži NVMe SSD, i prije par mjeseci opet sam morao instalirati CC, i moram primjetiti da mi Adobe programi nikad nisu lošije radili.
Slično je sa kolegama iz grupe.
Čitam da mnogo ljudi uzme licencu i onda koristi piratske jer ne gnjavi sa ovim Cloud glupostima.
Računaj i da AMD zna imati problema sa 4 keksa rama (vidim da ti ploča ima 4 utora pa pretpostavljam da si htio dodati još 2×8).
ne vidim poantu u 2025.godini raditi na manje od 32gb rama.... mozda ne treba ali svakako nije bespotrebni visak.....

Ne može štetiti.
Na toj okrljastenoj ploci je bolje imati 2x16, jer ces s 4x8 svakako vise opteretiti vrm i opcenito kontroler, mozda i narusiti stabilnost s obzirom na plocu i opcenito traljavi AMD ram sistem!