Ovakoc, bavim se snimanjem preko Bandicama, i trenutna konfa mi je; MSI 260, G1840, Asus H81, XFX Core 450W, 3 harda i Corsair Vegenance 4GB RAMa. Ugl. primjetio sam da mi fajlovi imaju cca po 2GB, s tim da računam da mi sam program za snimanje "proguta" 1GB RAMa. Zanima me; jel' pametno uzeti 8GB RAMa ili da se držim 4GB? Hvala svima na odgovorima.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Da ces primijetiti neku šreveliku razliku i neces ali nikad nije na odmet imati vise...Ako nemas ssd to bi prije kupio nego jos 4 GB rama.
Imao sam SSD prije, pa sam ga mjenjao za 1TB hard, jer mi SSD ničemu ne služi. Komp se na SSDu pali 0.2 sekunde brže, 0.1 sekundi se brže otvore druge stvari, to što se brže nešto instalira i windowsi bootaju mi ništa ne znači. Da ne govorim da se SSD jako troši ako se koristi za video obradu.
Jedina je opcija 8GB RAMa.
Naravno, uvijek je pametno uzeti više RAM-a ukoliko imaš mogućnost, pogotovo uzevši u obzir da DDR3 memorija zaista nije skupa, za 200-300kn se da kupiti 4GB.
4GB postaje minimum za normalan rad, 8GB je optimalno. RAM-a nikad ne možeš imati previše.
Imao sam SSD prije, pa sam ga mjenjao za 1TB hard, jer mi SSD ničemu ne služi. Komp se na SSDu pali 0.2 sekunde brže, 0.1 sekundi se brže otvore druge stvari, to što se brže nešto instalira i windowsi bootaju mi ništa ne znači. Da ne govorim da se SSD jako troši ako se koristi za video obradu.
Jedina je opcija 8GB RAMa.
To s trošenjem su priče od prije nekoliko godina, pogotovo s prvim TLC memorijama. Današnji SSDovi će ti izdržati puno više nego što ti treba i sa luđačkim korištenjem, ne trebaš se toga bojati. A ako ne osjetiš razliku u brzini, mogu jedino predpostaviti da ti je nešto drugo bottleneck, jer po meni je SSD najveća stvar koju možeš napraviti za ubrzati PC za svakodnevno korištenje. Od kad imam SSDove u svemu što koristim, korištenje nekog PCa bez SSDa je čisto mučenje.
Što se tiče RAMa, 4GB je danas zbilja minimum, a za bilo što naprednije bi trebalo imati 8, dovoljno je jeftin da se ne treba previše razmišljati o tome. Nikada nije previše, ja bez problema iskoristim i 16GB s nekoliko desetaka tabova u Chromeu i još par programa koji su mi često otvoreni.