Izgleda da mi svaka novija distribucija prouzročava overheating na laptopu(hp probook 4530s).Konkretno najnovija distribucija koja mi radi normalno je Ubuntu 12.04.Distribucije koje sam isprobao su:Kali,Mint15(KDE),Ubuntu 12.10 i 13.04,Mageia 3,Mint debian edition 201303(cinnamon).Jednostavno nakon 10-30 minuta rada laptop mi se ugasi i bios mi javi poruku o tome da je bilo pregrijavanja pri slijedećem bootanju.Mint npr. nemogu ni instalirati jer se već u live dvd okruženju pregrijava,Ubuntu i kali sam isprobavao tijekom zime pa su se barem instalirali uz maksimalan rad ventilatora,a mageia se instalira bez live okruženja,ali već pri prvom paljenju odmah su ventilatori na maximum krenuli.
Zanimljiva nuspojava:
Kada pokrenem jednu od tih distribucija,a slijedeći put bootam u Ubuntu 12.04,jedna od tempertaura u programčiću psensor(konkretno 'temp2') mi se zaključa na visoku vrijednost(oko 110 celzijusa) i zauzeće procesora za 5 minuta dođe na 80%(a ja ništa ne radim).Ventilator nastavi divljati iako se ništa ne zagrijava jedino je ta vrijednost zaključana.Rješenje mi je reboot u windows 7,onda slijedeći reboot u Ubuntu 12.04 radi normalno.
Postoji li rješenje?Gdje je uopće problem?
Softverski problem-overheating
- poruka: 7
- |
- čitano: 2.769
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Problem je djelomično riješen tako da u biosu palim/gasim diskretnu grafičku.
Šta mislite,bi ovo moglo pomoći:
Mislim da je kako stvari sada stoje, to nažalost trajno rješenje, znači gašenje diskretne grafičke.
Inače mislim da ćeš morati eksperimentirati sa starijim (proprietary) verzijama drivera, i to ne preko updatea odabrane distre, nego baš sa službenih stranica AMD-a.
Probaj obavljati instalacije sa USB sticka, a ne CD/DVD-a. Brže vrijeme čitanja, kraće vrijeme instalacije, manja potrošnja i zagrijavanje.
Kupi neko hlađenje za laptop, u Linksu su stalno na akcijama.
Kao zadnje rješenje u momentu očaja, u obzir dolazi i update BIOS-a, ali pri tome se treba jako dobro paziti što se radi. Ovime se mogu i pogoršati stvari pa baš i toplo ne preporučam.
Također, obavezno provjeriti u kakvom je stanju ventilacija laptopa, je li se možda nakupilo prašine, je li ventilator šteka, itd.
AMD grafulja? Otvoreni driveri? Power management ne radi baš kako treba za sada, prebaci power profil u low power.
http://xorg.freedesktop.org/wiki/RadeonFeature/#index3h2
http://www.techytalk.info/ubuntu-open-source-ati-radeon-driver-power-usage-tweaks/
P.S.
"overheating"? A što nedostaje riječi "pregrijavanje"?
ajd ljepo otiđi u kernel i prekompajliraj ga prema svojim potrebama i izbaci van sav hardveraj koj ti ne treba i kojeg ne koristiš.
Izgleda da mi svaka novija distribucija prouzročava overheating na laptopu(hp probook 4530s).Konkretno najnovija distribucija koja mi radi normalno je Ubuntu 12.04.Distribucije koje sam isprobao su:Kali,Mint15(KDE),Ubuntu 12.10 i 13.04,Mageia 3,Mint debian edition 201303(cinnamon).Jednostavno nakon 10-30 minuta rada laptop mi se ugasi i bios mi javi poruku o tome da je bilo pregrijavanja pri slijedećem bootanju.Mint npr. nemogu ni instalirati jer se već u live dvd okruženju pregrijava,Ubuntu i kali sam isprobavao tijekom zime pa su se barem instalirali uz maksimalan rad ventilatora,a mageia se instalira bez live okruženja,ali već pri prvom paljenju odmah su ventilatori na maximum krenuli.
Zanimljiva nuspojava:
Kada pokrenem jednu od tih distribucija,a slijedeći put bootam u Ubuntu 12.04,jedna od tempertaura u programčiću psensor(konkretno 'temp2') mi se zaključa na visoku vrijednost(oko 110 celzijusa) i zauzeće procesora za 5 minuta dođe na 80%(a ja ništa ne radim).Ventilator nastavi divljati iako se ništa ne zagrijava jedino je ta vrijednost zaključana.Rješenje mi je reboot u windows 7,onda slijedeći reboot u Ubuntu 12.04 radi normalno.
Postoji li rješenje?Gdje je uopće problem?
Ako se iz ugašenog stanja zbuta u Win7 i Ubuntu 12.04 i radi OK tada nije do hardvera.
U tom slučaju problem bi mogao biti u AMD-ovim driverima.
Odnosno, razvoj drivera ne prati dovoljno brzo razvoj novih distribucija, pa ako ovi čačkaju nešto oko kernela ili X-a treba do nekoliko mjeseci da drajveraši to pokrpaju.
Ako je ta teorija točna i ako nemaš pametnijeg posla u životu, možeš pokušati instalirati neku distru bez X-a da vidiš potuče li se driver s time ili sa kernelom.
Što se tiče tih programčića za čitanje temperature (psensors), tu možeš biti siguran u ispravnost podatka o temperaturi jezgri CPU-a, a prikazani podaci koji se čitaju sa senzora sa matične i grafičke ne moraju biti točni (postoje razlike u rezolucijama i rasponima tih podataka kod različitih proizvođača ili na različitim modelima).
jali je moguće pokušati instalirati proprietary drivere dok je grafička ugašena iz biosa?