Razlog zašto korisnici vole Linux

poruka: 48
|
čitano: 13.958
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Evo par razloga zašto korisnici vole Linux:

1)Responzivniji je...čak i nakon dugog korištenja i trpanja smećem   sve se i dalje kreće relativno brzo.

2)Lvalitetan je ispod haube,rijetko se događaju kernel panic/oopsovi.

3)Neprobojan je na gamad-ne smo zato jer nitko ne pravi gamad nego zato jer je open source a teško je uvalit virus kojeg svatko može vidjeti,i isto zato jer se Linux izvodi real time a za to je prilično teško napravit Viruse.

4)Open source je.

5)Besplatan je.

Šta vi mislite zašto korisnici vole Linux?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 2 hvala 0
15 godina
Re: Razlog zašto korisnici vole Linux
g12356 kaže...

3)Neprobojan je na gamad-ne smo zato jer nitko ne pravi gamad nego zato jer je open source a teško je uvalit virus kojeg svatko može vidjeti,i isto zato jer se Linux izvodi real time a za to je prilično teško napravit Viruse.

Pojasni mi malo podebljani dio.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
15 godina
neaktivan
Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
protjeran

Real time kernel nema baš veze sa sigurnošću. Ima veze sa latencijom i audio fileovima odnosno izvođenjem istih.

Real time kernel nije po defaultu uključen u nijednu distribuciju. Mislim da se više ni ne razvija (ako se ne varam).

Wha one knows, we all know. What one learns we all benefit from. We are linux.
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.6.2012 18:38 (Bypass).

1 0 hvala 1
13 godina
odjavljen

ja ga obozavam između ostalog zbog jedne male stvari 

a to su tabovi u radnom okruzenju :D

http://x264blog.org/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Real time kernel nema baš veze sa sigurnošću. Ima veze sa latencijom i audio fileovima odnosno izvođenjem istih.

Real time kernel nije po defaultu uključen u nijednu distribuciju. Mislim da se više ni ne razvija (ako se ne varam).

Dobro,ali običan kernel je toliko blizu real timeu da se može reći da je skoro real time...

13 godina
neaktivan

Lagao sam : / Nakon par mjeseci natrag na Win. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2013 21:54 (fade).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Jednostavno je jako dobar iako i Windowsi imaju nekih svojih svjetlih strana pa ih još moram vući na kompu najviše zbog nekih drivera koji nemaju podršku za linux ili ih je teže podesiti. Mint 13 mi se pokazao nekako bolji od novog Ubuntua. Oba OS-a su LTS ali Mint ( 13/32 bit/Mate) nema nikakvih grešaka dok mi Ubuntu (12.04/32bit) nije radio savršeno. Puno je sporiji i često se znao sam od sebe odlogirati pa mi zatvori sve aplikacije koje sam imao otvorene.

0 0 hvala 0
17 godina

Eh još dok bi mogel vrtit igre ko na winsima, odmah bi se odselil na linux...

Al pošto znam tu i tam odigrat si nekaj, a neke igre ne rade, onda sam ipak odlučil na winsima ostat..

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.6.2012 8:31 (zvonac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Tuzno je kad se skupi jedna grupa ljudi koja trazi razloge zasto volit nesto :)

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!

5 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

What?Ovu temu sam postavio samo zato da bude protuteža onoj temi "zašto ljudi ne vole Linux".

13 godina
neaktivan

Pod 4. kažeš da je open source, a pod 5. da je besplatan, a ne nije, open source je al se plaća.

Mislim da ti ova tema ne drži vodu, sve ti je rekao Baksa u onoj temi, kao i svi ostali, mislim da nema smisla otvarati ovakve teme.

Senaid

0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Pod 4. kažeš da je open source, a pod 5. da je besplatan, a ne nije, open source je al se plaća.

Mislim da ti ova tema ne drži vodu, sve ti je rekao Baksa u onoj temi, kao i svi ostali, mislim da nema smisla otvarati ovakve teme.

Ako je open source nemora značit da je besplatan,ni obrnuto...

free as in free speech,tako je mišljeno...

Da,ali sada je već otvoreno,na onoj temi traje flame dugo...

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.6.2012 10:53 (g12356).
13 godina
neaktivan
g12356 kaže...

A šta si očekivao kada si je otvarao?

Senaid
15 godina
neaktivan
royalhero kaže...
g12356 kaže...

Konstruktivnost...

17 godina
neaktivan

Pa onda daj ime temi "Sta volite/mrzite na Linuxu i zasto?"

Tako mozda dobijes nesto konstruktivnih odgovora. Ovako imenovana tema (kako i ona o mrznji) nije nista vec poziv na flame war.

Kod Linuxa volim to sto mogu gledati film, surfati i sve dok imam dva terminala otvorena koja vrte "lookbusy" cak i ako sef naidje i baci pogled na moj monitor ja izgledam kao vrijedan mali vrijedni mrav :D

Sve ostalo mrzim...vise manje...

0 0 hvala 0
16 godina
g12356 kaže...
royalhero kaže...
g12356 kaže...

Konstruktivnost...

- maštovitost je također povezana s konstruktivnošću. Razlika je (recimo) u znanju, kojeg očigledno nemaš, pa nadomjestak mašte (RT-krenel?, Open-Free-...) ukratko, nemoj tvrditi nešto što si načuo googlajući. To je jedan od načina kako da se tema ne pretvori u mjerenje duljne brkova (flame). -argumenti, znanje...

- nemam što voliti ili mrziti software (BIOS, firmware, OS, app...) mogu ga samo kristiti na 'osobno zadovoljstvo' {#}

- ključna riječ KORSNIK, KORIŠTENJE.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Onda je cijeli ovaj forum pun takvih ljudi...a o rt kernelu sam saznao preko profesora ne preko googlea...doduše nismo išli u detalje...

A o open source-u sam siguran da znam puno više nego ti.(sa legalne strane)

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.6.2012 11:26 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
g12356 kaže...

..... (sa ideološko legalne strane)

Ajoj ..... ovo ti nije trebalo ...

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.6.2012 11:20 (kizo2703).
13 godina
neaktivan

Ti bi našao i crnog đavla kod Linuxa samo da je bolji od Windowsa...
Sve ti je bolje na Linuxu, ohani malo...

Senaid
13 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Onda je cijeli ovaj forum pun takvih ljudi...a o rt kernelu sam saznao preko profesora ne preko googlea...doduše nismo išli u detalje...

A o open source-u sam siguran da znam puno više nego ti.(sa ideološko religiozno legalne strane)

There, I fixed it.

15 godina
neaktivan

A joj,evo editao sam,nije tako vaćno,ali valjda kužite šta sam  htio reći a ne ono šta  nisam htio reći.

Uglavnom zbog okolnosti sam mjesecima radio research u to.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja volim Linux jer se zasniva na pravim komunistickim idealima. Zivio Marx i slava mu dovijeka!

Ali nevolim onog papka od Linusa, preferiram hipija Stallmana. 

{#}

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Takvo ponašanje me podsjeća na pubertetlije koje samo čekaju da se netko spotakne na krive riječi pa da se dokazuju da su bolji.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.6.2012 11:34 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Takvo ponašanje me podsjeća na pubertetlije koje samo čekaju da se netko spotakne na krive riječi pa da se dokazuju da su bolji.

Oprosti, ali ja ne volim Linux radi feature-a koje nije feature-an.

16 godina
g12356 kaže...

A o open source-u sam siguran da znam puno više nego ti.(sa ideološko legalne strane)

- naravno.

btw: Zahvaljuem se na objašnjenju i argumentaciji. (...još kad bi malo objasnio od kud vučeš takve zaključke, iz glave il dupeta?... ili si i to onako uz kavicu razgovarao s profesorom..).

-Bypass ti je ukratko dao natuknice za RT, recimo baci pogled na ubuntu-studio. Poslušaj ga jer zasigurno su njegovi odgovori točniji od uspotnog čavrljanja s profesrom (jer neki žive od konkretnog rada s tim softwareom, za razliku od školaraca..). I ne zaboravi da je ovo usputno čavrljanje, NHF...

-može saciranje prvog posta?

-Free? (home ili komercijalna upotreba?) -besplatan? RH, SLES.. pa ostali *nixi, zapravo nije uopće bitna cijena OSa, nego support (to je ono što se plaća), BM-DaVinciResolve, poslovna rješenja? -ukratko proffi soft pod linuxom je nerjetko za 'nulu' skuplji nego pod wndozama., naravno, ako bi kriterij bio cijena, podsjetnik, jednako se može korstiti free soft i pod drugim OSevima, npr Open/LibraOffice nije exclusiva linuxa, 7z itd.. O čemu se govori, o cijeni? LOL.

-Open? Pa? I je preferiram Open (jer mu 'vjerujem', ali ništa konkretnije), no to nema konkretne veze s OSom, nego proizvođačem konkretne aplikacije. Govorimo o OSevima, ne o politici proizvođača (za bilo koju platformu).

.. to bi se sve svodilo na cijenu, koja zapravo nije kreiterij dali je nešto bolje-lošije (fićo i ferrary), nego (ako je besplatno) tad je jeftinije i to sam OS-aplikacija, dok upotreba ne mora nužno biti (moglo bi se, ali previše razloga koji namjerno to ne omogućuju, zaba, fina, država, dok je OpenDoc nac.norma itd.) U tom kontekstu bi se složio, ali biznis je tu jači i ostat će tako. Kaoi podsjetnik da je tema ne za IT-proff-Admine, nego za general public, noob-usere (korisnike).

Cijena je zapravo najmanje važna korisnicima, npr tko si je mogao priuštiti potrošio je novac na put u poljsku, more itd, iPhone.. igre (čitaj zabavu), tako da cijena OSa (nečeg što koristiš-radiš..) zapravo uopće nije bitna, pa tako ni free. Btw, MS se za škole i sl. institucije trudi, (politika) tako da je za učenike ugl. free, pa ni taj kriterij nije neki argument.

Kako komentirati responzivniji ili rijetki panic? osom s LOL, jer hardware + software je (nekome) uvjek stabilan, responzivan itd. dok onima drugima i najbolji 'PC' nevalja. Rekao bi kao i automobili ili ''... svaka dlaka smeta''.

-svi OSevi rade stabilno. Ponekad se samo otkriju ozbiljni bugovi ili sec.propusti. To nije ograničeno na OS, prije bi rekao na politiku-ozbiljnost vlasnika-proizvođača, kao npr Sony-PS i sl.

OS je 01010101 ... binarna nakupina nula i jedinica, ništa više. Ako pak (ne ti, netko-drugi) svršavaš na neku DE temu (pict. + conky..) to pak više govori o poremećaju, nego o OSu.

-može (neki ozbiljniji) argument, osim osobnih preferencija ili 'načuo sam'..?

Kao pomoć, recimo recipročna zastupljenost linuxa-vs-windowsa je DE-vs-server i podsjetnik da postoje osobni automobili, kamioni, spec.strojevi.. po cestama se voze automobili, ne F1, mada su 'bolji'.

15 godina
neaktivan
ihush kaže...
g12356 kaže...

A o open source-u sam siguran da znam puno više nego ti.(sa ideološko legalne strane)

- naravno.

btw: Zahvaljuem se na objašnjenju i argumentaciji. (...još kad bi malo objasnio od kud vučeš takve zaključke, iz glave il dupeta?... ili si i to onako uz kavicu razgovarao s profesorom..).

-Bypass ti je ukratko dao natuknice za RT, recimo baci pogled na ubuntu-studio. Poslušaj ga jer zasigurno su njegovi odgovori točniji od uspotnog čavrljanja s profesrom (jer neki žive od konkretnog rada s tim softwareom, za razliku od školaraca..). I ne zaboravi da je ovo usputno čavrljanje, NHF...

-može saciranje prvog posta?

-Free? (home ili komercijalna upotreba?) -besplatan? RH, SLES.. pa ostali *nixi, zapravo nije uopće bitna cijena OSa, nego support (to je ono što se plaća), BM-DaVinciResolve, poslovna rješenja? -ukratko proffi soft pod linuxom je nerjetko za 'nulu' skuplji nego pod wndozama., naravno, ako bi kriterij bio cijena, podsjetnik, jednako se može korstiti free soft i pod drugim OSevima, npr Open/LibraOffice nije exclusiva linuxa, 7z itd.. O čemu se govori, o cijeni? LOL.

Ako te baš zanima postavi konkretno pitanje koje mogu ukratko odgovorit.Radi ispita na faksu nažalost nemam vremena a ni radit veće postove od ovakvih.

A šta se tiče free,možda sam ja razmišljao o kontekstu home usera.

16 godina
g12356 kaže...
..

Ako te baš zanima postavi konkretno pitanje koje mogu ukratko odgovorit.Radi ispita na faksu nažalost nemam vremena a ni radit veće postove od ovakvih.

A šta se tiče free,možda sam ja razmišljao o kontekstu home usera.

1) - (hvala!) {#}

2) -naravno, i ja komentiram upravo u kontekstu masovnijeg korištenja, tj običnih usera. Dakle, iz argumenata izbaci servere i sl. upotrebe, pa tad pokušaj koristiti linux kao većina kućnih usera, uz poneki poslić, obrt, fuš, manja firma...

- Zaba? Fina (.xls na floppyju)? Driver (za razne uređaje, npr wlan)?, Java+Flash do prije koji mjesec, (YT-Face userima je to jako bitno)? Igre? ... ne, ne trebam ja odgovore na ta pitanja, ali istraži malo, pa će ti biti jasnije o čemu govorim. Jedan važan BTW, sve to na OSXu radi, postoji podrška, mada su korjeni (*nix, bsd) zajednički i naravno, sve to radi na MSu ili M$u. Rekao bi da $ ima prednost (čitati na više načina).

-u kontekstu (legalnog) korištenja free aplikacija (i OSa), npr svi koriste (jer znaju ja njega) Nero, dok je većini dovoljan CDBurnerXP ili sam windowsov, češće koristim Brasero, tj to ovisi o PCu na kojem se trenutno neđem, ili spomenut 7z vs WinZip/WinRar.. korisik bira (jer koristi na crno, krade= free) komercijalan soft, krši copyright i sl, bez potrebe, ali ja sam već odavno odustao od uvjaravanja-objašnjavanja, da i drugi besplatan OS-soft ... može to isto. .. tj. kad dođeš do onog djela pitanja iz predhodnog odlomka...

Dodatno, kao kriterij za cijenu, kraj škole krizme i sl.. klincima se kupuju VGA npr nVidia 560ti.. cijena? To je samo primjer zašto je cijena OSa (zapravo bilo čega) najmanje bitna, dok ono zbog čega se kupuje VGA je .. =directx.

Već sam spomenuo, mobiteli, IPTV i sl uređaji mogu manje više slične osnovne funkcije, 99,99% ih je na linux distri (myth i sl). ali to nije klasičan PC, klasičan user... pošto je hardware PCa za Win-OSX-Linux identičan (+firmware ili EFI), razlike su samo software prirode tj interes izdavača, igre, sladoled, piva, cilj je zarada.

Spomenuli su R.Stallmana, da i meni je on bolji lik... GNU, GPL, CopyLeft.. Navijao bi za njega, jer mislim da znanje ne smije biti copyrightano-patentibilno, ali US-pantent + 6th-fleet ima jače argumente...

Ako si se zanimao oko tih stvari, svakako provjeri što on govori (propovijeda). To nije samo vezano za soft, nego i ostatak, lijekovi, hrana... upravo zato predviđam da se stanje neće promijeniti.

-btw, moj posao je praćenje tih nula-jedinica, win-linux-osx-ux ... većina servera mi je linux (i kao backup za ostale servere kao win), dok mi je win samo za user-domain... meni je svaki OS OK, ako nije koristim drugi, ako imam izbora. Često nemam (podsjetnik, prvi odlomak).

17 godina

Zato što zadovoljava 80% mojih potreba i očekivanja.

Potrebe su sljedeće:

-Programiranje web aplikacija (php, mysql, mongodb)

-Surfanje

-Gledanje filmova

-Slušanje glazbe

-Povremene video montaže (kdenlive)

Istina većinu tih aplikacija mogu koristiti i na windowsu.

Očekivanja:

- Stabilan OS, gdje mi se  opensuse pokazao daleko stabilniji od win7 na ostoj mašin (win7 je nažalost zakazao, moguće zbog toga što sam koristio ilegalnu kopiju, sporo dizanje sistema, poslije hibernacije zamrzne zvuk itd)

- brzo bootanje i još brže gašenje.

- da ne moram brinuti jeli instalirani softver legalan ili ne.. Kao što kolega gore spomenu prije sam i sam trčao za nerom, winrar i sl crackovanim softverom. Vremenom sam skužio koliko je teško  napraviti jednostavniju aplikaciju, te sam iz solidarnosti sa tamo nekim programerima, odlučio prestati koristiti ilegalne kopije sofvera i koristiti slobodne alternativne.

Fale mi samo dva programa na linuxu da totalno izbrišem windows to su adobe fireworks i photoshop, sa kojima se družim već 12 godina.

Da imam dovoljno novaca koristio bi apple hardvare i softvare ;)

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.7.2012 12:49 (Nix).
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Onjegin kaže...
g12356 kaže...

Oprosti, ali ja ne volim Linux radi feature-a koje nije feature-an.

Ti ne voliš ništa, ti si ko Mrgud iz štrumfova. ;) @ihush: pusti više tu finu i .xls na flopyju, kod mene uredno radi. Veći problem je word/writer.
Stručnjak za odmaganje...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice