Odabir Linuxa?

poruka: 37
|
čitano: 5.068
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Odabir Linuxa?
jocik kaže...

To je bio moj 1. prijedlog Osmijeh

Ubuntu je jednostavan, praktičan i stabilan, s dobrom raširenošću i podrškom (naravno, koliko je to moguće za jedan linux...) -> idealno za nove na tome području.

Uživaj Namigiva

sve osim ovo "stabilan". *shrough*
^_-
16 godina
neaktivan
autorov komentar
Ammon kaže...

Šta u visti? Nisi valjda to instalirao unutar windows particije??????????????????????????????

Mint je Ubuntu, malo modificiran i uglavnom lakši za nekog kome je to prvi susret sa bilo kakvim linuxom jer je puno toga više predinstalirano i podešeno.

I ne budi lijen, taj iso koji si spržio ubaci u komp i restartaj, onda nađi koja tipka daje boot menu (ovo radi kad pališ komp) i onda bootaj sa tog CD-a.

Bootat će ti u live mint, pa onda 2 klika na instalaciju i slijedi upute, tako jest čitaj. Ako ti je nešto ne jasno pitaj ovdje na forumu.

pa live boot sam probao odavno ali nije radio, onda sam upalio vistu s ciljem pitanja ovdje na forumu pa sam primjetio mint u my computer u f driveu i onda sam tak instalirao, ali na svu sreću ne na c nego na d disk, pogledao sam u "add or remove programs" i tamo sam vidio mint, dal ga je sigurno izbrisat odande?
17 godina
neaktivan
MaterAos kaže...
 pa live boot sam probao odavno ali nije radio, onda sam upalio vistu s ciljem pitanja ovdje na forumu pa sam primjetio mint u my computer u f driveu i onda sam tak instalirao, ali na svu sreću ne na c nego na d disk, pogledao sam u "add or remove programs" i tamo sam vidio mint, dal ga je sigurno izbrisat odande?

Ako si instalirao iz windowsa, onda si valjda koristio mintovu varijantu wubija(Mint4Win) i da možeš ga sigurno obrisati iz add or remove programs, gdje si ga instalirao nema veze u tom slučaju, jer nisi izgubio ništa od svojih podataka(čak i da si instalirao na C). Što točno radi to što si napravio možeš naći ovdje https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide

Moj savjet ti je da zasad ostaneš pri takvom načinu instalacije(iz widowsa) čak i ako se odlučiš za instalaciju Ubuntua jer ne moraš reparticionirati disk, ne možeš nikako uništiti svoje podake pod windowsima, a gubiš samo hibernaciju i diskovne operacije ti nešto(zanemarivo) sporije rade(pošto ne koristiš pravu diskovnu particiju, već file koji ju glumi). Kasnije, kad se malo uhodaš, možeš prebaciti instalaciju na prave particije.

Drugo, wifi ti neće sam od sebe proraditi u nijednoj distribuciji, ako to očekuješ slobodno možeš odustati od linuxa. Kao što već linkah imaš detaljan HowTo kako namjestiti wireless http://linuxmint.com/wiki/index.php/MintWifi ne budi lijen i pročitaj ga, i namjestit ćeš wireless u pet minuta.
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.1.2009 13:17 (dekstroza).
17 godina
neaktivan
dekstroza kaže...
MaterAos kaže...

Drugo, wifi ti neće sam od sebe proraditi u nijednoj distribuciji, ako to očekuješ slobodno možeš odustati od linuxa. Kao što već linkah imaš detaljan HowTo kako namjestiti wireless http://linuxmint.com/wiki/index.php/MintWifi ne budi lijen i pročitaj ga, i namjestit ćeš wireless u pet minuta.
 Ne baš sasvim točno. Kao totalnog laika za Linux, iako sam ga počeo isprobavati negdje od Mandraka 10.1, ova tema opet me je malo ponukala da
se igram nekom distribucijom. Danas sam nabacio Mint i wirelles nije proradio nikako. Meni dovoljno da ga izbacim sa diska. Nemam volje po tome kopati.
Zatim nabacim gOS i začudo wirelles proradi iz prve nakon upisivanja ključa.
Ajd' reko da mu dam malo priliku i tako uspijem i skinuti nadogradnje, neke pakete i sl.
Ovo sam instalirao na stari stroj koji je sakupljao prašinu( athlon 2500, nForce 2, 1gb rama) koji čeka da ga upregnem kao backup server.
Uglavnom, ovo je vjerojatno linux koji se najduže do sada zadržao na nekom mom kompu pa i ovo pišem sa njega.

E sad kad sam već tu da se "nadogradim" pitanjem :)
Ima li neki mesenđer kojim se mogu logirati u svoj MSN?
Pokušao sam instalirati neki KMESS i na kraju izbaci da mi nešto fali... e,sad...našao sam neki Synaptic Package Manager u kojem ima hrpetina
nekakvih paketa. Da ja njih sve poklikam da se instaliraju ili to isto može kao na windowzima dovesti do neke vrste BSOD-a?
Ne brinite, neću biti jako naporan u svezi glede linuxa. Nije mi za neki ozbiljan rad pa se držim onoga da se na greškama uči :))
Biti prilagođen u duboko bolesnom društvu nije mjerilo zdravlja. - J. Krishnamurti
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2009 22:22 (archer02).
16 godina

Kopete za KDE, Pidgin za Gnome. Naravno, mozes ih koristiti u bilo kom GUI-u, svejedno...

Nemoj instalirati nista sto ti stvarno ne treba. Nema BSOD-a na Linuxu. Moze ti "pasti" X (ako diras ono sto ne bi trebao...), ali drugi servisi ce ti i dalje raditi, u tom je ljepota Linuxa :)

17 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?

Zahvaljujem.

Instalirao Kopete i radi.

Ovo drugo sam i mislio da bi moglo dovesti do nekog "krša" pa i ne diram previše :)

Biti prilagođen u duboko bolesnom društvu nije mjerilo zdravlja. - J. Krishnamurti

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?

Ma moreš dirat šta oćeš, krivo si ga svatio. Sve što je potencijalno opasno on će te pitat root password. Ne opasno, opasno da ćeš sjebat odma čim takneš.

Sjebat ćeš ako ne znaš šta radiš, zato google za sve što nije jasno. Ili pitaj ode.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice