Odabir Linuxa?

poruka: 37
|
čitano: 5.068
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?
pitanje

Imam Acer Aspire 7520g -GeForce 8400M G 256mb, AMD turion 64X2, 2gb ram

Htio bih Linux instalirati na HDD.

Koji Linux preporučate?

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2009 20:23 (MaterAos).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?

Debian.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?

Po načinu postavljanja pitanja pretpostavljam da nemaš previše iskustva s linuxom. Ja bih počeo sa Ubuntu 8.10 (koristim ga i sam i za moje potrebe je odličan), između ostalog jer se jednostavno "naučiti" služiti njime, pogotovo ako do sad nisi previše radio s linuxima.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Odabir Linuxa?

Pod pretpostavkom da sa linuxom nemaš previše iskustva - Ubuntu, od najvećih distribucija najviše je user-friendly i ima ogromnu korisničku bazu i dokumentaciju u kojoj možeš pronaći odgovore ako negdje slučajno zapneš.

17 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?

Za početnike definitivno predlažem prvo da probaju upogoniti Ubuntu kao LIVE CD distru, a tek onda da vrše instalaciju na HDD. Ako se koristi kao LIVE CD dostupne su skoro sve opcije kao i kad je instalirano na HDD jer osim što svaki puta moraš konfigurirati stroj po želji jer ne pamti postavke nakon reboota (npr. postavke mrežne kartice - ako se koristi fiksna IP adresa i sl.)

Za napredne korisnike predlažem Debian ili Red Heat.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?

Preuzmi si live preslike Ubuntua 8.10 i Linux Minta 6.0, pa isprobaj to malo i vidi koji ti više odgovara... LinuxMint bi možda bio bolji izbor za početak.

Probaj Linux! - www.linuxzasve.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?

Neda mi se otvarat nova tema jer je ovo moje pitanje zapravo dosta nevazno, ali ipak me jako zanima!

Zna li netko od vas linux fanova, zasto je kod nas u skoli na sve ucenicke kompjutere stavljen Slax!?

Nastavnik naravno uziva na Ubuntu-u, a mi se moramo mucit s tim nestabilnim i jadnim Slaxom? Ima li neki pametan razlog ove odluke ili je to stavljeno po metodi "Koji je CD najgornji u ladici, to cu instalirat!"? Jako rijetko radim na linuxu (na tudjim racunalima nekad i u skoli) tako da se u to ne razumijem ni pol % pa vas molim za jednostavan odgovor.

Nothing is true, everything is permitted... 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ovaj mi se Mint čini super daj mi reci ambivalent, po tvojemu mišljenju jer bolji od
uBunta?
Вгикфмлщ Зщыфмфс
17 godina
neaktivan
sub_zero kaže...
Ovaj mi se Mint čini super daj mi reci ambivalent, po tvojemu mišljenju jer bolji od
uBunta?

Mint ti je ubiti Ubuntu s malo izmjenjenim sučeljem i multimedijalnim codecima koji nisu difoltno uključeni u Ubuntu zbog američkih patentnih zakona.
16 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?
autorov komentar

onda mint, kaj ga samo moram spržit i kad palim udarit del i bootat s diska?

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2009 23:18 (MaterAos).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?

da, zaprzis na cd i bootas sa cda.

btw. neznam zasto svi preporucuju live distre.. meni je to uvijek bilo jako antipaticno i odbojno. ak oces koristit linux instaliraj ga lijepo ko covjek full na hard bez ikakvih perverzija poput dual boota i slicnog. jer samo tako ces naucit linux. distra nije tolko bitna, kakve veze ima sto ubuntu ima hrpu dokumentacije kad vecina linux newbia je ionako nece ni pogledat... a onog koga linux uistinu zanima ce lako pronac dokumentaciju i za distre poput zenwalka koje su cak po meni kvalitetnije od ubuntua al ih nitko nikad nece preporucivat pocetnicima, uglavnom zbog neznanja..

^_-

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

u uputama sam pročitao da se mint može instalirat s cd-a pa ću ga ipak prvo probat, sad samo čekam da mi se downloada do kraja - vražja optima

17 godina
neaktivan
Assassin kaže...

Neda mi se otvarat nova tema jer je ovo moje pitanje zapravo dosta nevazno, ali ipak me jako zanima!

Zna li netko od vas linux fanova, zasto je kod nas u skoli na sve ucenicke kompjutere stavljen Slax!?

Nastavnik naravno uziva na Ubuntu-u, a mi se moramo mucit s tim nestabilnim i jadnim Slaxom? Ima li neki pametan razlog ove odluke ili je to stavljeno po metodi "Koji je CD najgornji u ladici, to cu instalirat!"? Jako rijetko radim na linuxu (na tudjim racunalima nekad i u skoli) tako da se u to ne razumijem ni pol % pa vas molim za jednostavan odgovor.

Slax nije 'nestabilan i jadan', već ne spada uopće u istu kategoriju kao Ubuntu i nema istu svrhu kao Ubuntu, tako da ih nema smisla uspoređivati. Možda nastavnik ima jače računalo, dok učenici imaju šrot od računala na kojima nema smisla vrtiti distribuciju zahtjevniju od Slaxa? To mi se čini kao poprilično logičan razlog...
Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
16 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?
autorov komentar

napokon mint...prva reakcija...koji k.....nemogu koristit wifi?????

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?
autorov komentar

usput, kak se stavi ona kocka na pozadinu?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nisam nikad koristio mint, ali pretpostavljam da wifi treba - kao i vecinu stvari na ovome svijetu - konfigurirati prije korištenja?

Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
16 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?

gOS od googlela

AMD Phenom 9600 @3.0 ,4 gb 800mhz , GF GTX280, vx550
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Odabir Linuxa?

OpenSuse

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
shadowww kaže...

kakve veze ima sto ubuntu ima hrpu dokumentacije kad vecina linux newbia je ionako nece ni pogledat...

ima veze jer kad se pojavi nešto ovakvo...

MaterAos kaže...

napokon mint...prva reakcija...koji k.....nemogu koristit wifi?????

najčešće u roku odmah možeš pronaći odgovor u dokumentaciji ili na forumima, često sa detaljno opisanim koracima što treba činiti.

shadowww kaže...

...a onog koga linux uistinu zanima ce lako pronac dokumentaciju

Rijetke ljude linux "uistinu zanima", većina samo želi OS koji radi bez problema internet/office/multimediju i eventualno programiranje. A Ubuntu/Mint se tu nekako najviše ističu.
17 godina
neaktivan
paintb0x kaže...
Assassin kaže...

Slax nije 'nestabilan i jadan', već ne spada uopće u istu kategoriju kao Ubuntu i nema istu svrhu kao Ubuntu, tako da ih nema smisla uspoređivati. Možda nastavnik ima jače računalo, dok učenici imaju šrot od računala na kojima nema smisla vrtiti distribuciju zahtjevniju od Slaxa? To mi se čini kao poprilično logičan razlog...
 Ovo je samo moj osobni dojam, vjerojatno grijesim, ali meni se uopce ne svidja. Kompovi i nisu tako slabi i nemogu vjerovat da je to bio najbolji izbor! Cak ni flash ne radi u potpunosti, ne znam jeli to do slaxa ili do necije lijenosti da to popravi, ali tako je!
Nothing is true, everything is permitted... 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
Assassin kaže...
 Ovo je samo moj osobni dojam, vjerojatno grijesim, ali meni se uopce ne svidja. Kompovi i nisu tako slabi i nemogu vjerovat da je to bio najbolji izbor! Cak ni flash ne radi u potpunosti, ne znam jeli to do slaxa ili do necije lijenosti da to popravi, ali tako je!

Flash na linuxu je oduvjek problematičan, ali nekako nagađam da ni nemate baš potrebe za flashom u nastavnim aktivnostima Namigiva

Glede toga zašto imate Slax, pretpostavit ću sljedeće: nemate administratora u školi(ili imate jako lijenog andministratora) pa je nastavnik informatike jednostavno stavio slax gore koji zbog svoje modularnosti ne zahtjeva gotovo nikakvu administraciju.
17 godina
neaktivan
dekstroza kaže...
Assassin kaže...

Flash na linuxu je oduvjek problematičan, ali nekako nagađam da ni nemate baš potrebe za flashom u nastavnim aktivnostima Namigiva

Glede toga zašto imate Slax, pretpostavit ću sljedeće: nemate administratora u školi(ili imate jako lijenog andministratora) pa je nastavnik informatike jednostavno stavio slax gore koji zbog svoje modularnosti ne zahtjeva gotovo nikakvu administraciju.
 Nema administratora (barem ja ne znam niti za jednog), ali ima 3 nastavnika informatike koji se brinu o racunalima. Ovaj tvoj odgovor mi se vise svidja!
16 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?
autorov komentar

Problem sa wifi-em

Nigdje nemogu naći drivere za wireless karticu, a tipka za wifi ne radi.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
MaterAos kaže...

Problem sa wifi-em

Nigdje nemogu naći drivere za wireless karticu, a tipka za wifi ne radi.

Teško da ti mi ovdje možemo pomoći, jer niti znamo koju točno wireless karticu, niti koristimo Mint da ti možemo točno reći gdje što trebaš namjestiti. Probaj pretražiti Mint forume i dokumentaciju(i Ubuntu forume i dokumentaciju jer Mint je derivat Ubuntuta) i sigurno ćeš naći odgovor na svoje pitanje, a ako baš ne budeš imao sreće s pretraživanjem sigurno će ti netko na forumima pomoći.

Očigledan početni korak u traženju odgovora na tvoj problem bi bio http://linuxmint.com/wiki/index.php/MintWifi
16 godina
Odabir Linuxa?

Skini Mandrivu, s njom bi trebao imati najmanje problema pri podesavanju wifi-a... Draxtools je prilicno intinuitivan za pocetnike.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?

Ubuntu

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?
autorov komentar

vau, instaliram ovaj mentol prije manje od 30 sati, sad ga već brišem (kroz uninstall programs u my computer u visti?)...znači sutra skidam   ubuntu?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?
prihvaćeno rješenje

To je bio moj 1. prijedlog Osmijeh

Ubuntu je jednostavan, praktičan i stabilan, s dobrom raširenošću i podrškom (naravno, koliko je to moguće za jedan linux...) -> idealno za nove na tome području.

Uživaj Namigiva

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar
jocik kaže...

To je bio moj 1. prijedlog Osmijeh

Ubuntu je jednostavan, praktičan i stabilan, s dobrom raširenošću i podrškom (naravno, koliko je to moguće za jedan linux...) -> idealno za nove na tome području.

Uživaj Namigiva

Hvala na rješenju, ova mentolka se gasi u visti u uninstall programs jelda?
16 godina
neaktivan
Odabir Linuxa?

Šta u visti? Nisi valjda to instalirao unutar windows particije??????????????????????????????

Mint je Ubuntu, malo modificiran i uglavnom lakši za nekog kome je to prvi susret sa bilo kakvim linuxom jer je puno toga više predinstalirano i podešeno.

I ne budi lijen, taj iso koji si spržio ubaci u komp i restartaj, onda nađi koja tipka daje boot menu (ovo radi kad pališ komp) i onda bootaj sa tog CD-a.

Bootat će ti u live mint, pa onda 2 klika na instalaciju i slijedi upute, tako jest čitaj. Ako ti je nešto ne jasno pitaj ovdje na forumu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice