Imam Acer Aspire 7520g -GeForce 8400M G 256mb, AMD turion 64X2, 2gb ram
Htio bih Linux instalirati na HDD.
Koji Linux preporučate?
Imam Acer Aspire 7520g -GeForce 8400M G 256mb, AMD turion 64X2, 2gb ram
Htio bih Linux instalirati na HDD.
Koji Linux preporučate?
Debian.
Po načinu postavljanja pitanja pretpostavljam da nemaš previše iskustva s linuxom. Ja bih počeo sa Ubuntu 8.10 (koristim ga i sam i za moje potrebe je odličan), između ostalog jer se jednostavno "naučiti" služiti njime, pogotovo ako do sad nisi previše radio s linuxima.
Pod pretpostavkom da sa linuxom nemaš previše iskustva - Ubuntu, od najvećih distribucija najviše je user-friendly i ima ogromnu korisničku bazu i dokumentaciju u kojoj možeš pronaći odgovore ako negdje slučajno zapneš.
Za početnike definitivno predlažem prvo da probaju upogoniti Ubuntu kao LIVE CD distru, a tek onda da vrše instalaciju na HDD. Ako se koristi kao LIVE CD dostupne su skoro sve opcije kao i kad je instalirano na HDD jer osim što svaki puta moraš konfigurirati stroj po želji jer ne pamti postavke nakon reboota (npr. postavke mrežne kartice - ako se koristi fiksna IP adresa i sl.)
Za napredne korisnike predlažem Debian ili Red Heat.
Preuzmi si live preslike Ubuntua 8.10 i Linux Minta 6.0, pa isprobaj to malo i vidi koji ti više odgovara... LinuxMint bi možda bio bolji izbor za početak.
Neda mi se otvarat nova tema jer je ovo moje pitanje zapravo dosta nevazno, ali ipak me jako zanima!
Zna li netko od vas linux fanova, zasto je kod nas u skoli na sve ucenicke kompjutere stavljen Slax!?
Nastavnik naravno uziva na Ubuntu-u, a mi se moramo mucit s tim nestabilnim i jadnim Slaxom? Ima li neki pametan razlog ove odluke ili je to stavljeno po metodi "Koji je CD najgornji u ladici, to cu instalirat!"? Jako rijetko radim na linuxu (na tudjim racunalima nekad i u skoli) tako da se u to ne razumijem ni pol % pa vas molim za jednostavan odgovor.
onda mint, kaj ga samo moram spržit i kad palim udarit del i bootat s diska?
da, zaprzis na cd i bootas sa cda.
btw. neznam zasto svi preporucuju live distre.. meni je to uvijek bilo jako antipaticno i odbojno. ak oces koristit linux instaliraj ga lijepo ko covjek full na hard bez ikakvih perverzija poput dual boota i slicnog. jer samo tako ces naucit linux. distra nije tolko bitna, kakve veze ima sto ubuntu ima hrpu dokumentacije kad vecina linux newbia je ionako nece ni pogledat... a onog koga linux uistinu zanima ce lako pronac dokumentaciju i za distre poput zenwalka koje su cak po meni kvalitetnije od ubuntua al ih nitko nikad nece preporucivat pocetnicima, uglavnom zbog neznanja..
u uputama sam pročitao da se mint može instalirat s cd-a pa ću ga ipak prvo probat, sad samo čekam da mi se downloada do kraja - vražja optima
Neda mi se otvarat nova tema jer je ovo moje pitanje zapravo dosta nevazno, ali ipak me jako zanima!
Zna li netko od vas linux fanova, zasto je kod nas u skoli na sve ucenicke kompjutere stavljen Slax!?
Nastavnik naravno uziva na Ubuntu-u, a mi se moramo mucit s tim nestabilnim i jadnim Slaxom? Ima li neki pametan razlog ove odluke ili je to stavljeno po metodi "Koji je CD najgornji u ladici, to cu instalirat!"? Jako rijetko radim na linuxu (na tudjim racunalima nekad i u skoli) tako da se u to ne razumijem ni pol % pa vas molim za jednostavan odgovor.
napokon mint...prva reakcija...koji k.....nemogu koristit wifi?????
usput, kak se stavi ona kocka na pozadinu?
Nisam nikad koristio mint, ali pretpostavljam da wifi treba - kao i vecinu stvari na ovome svijetu - konfigurirati prije korištenja?
gOS od googlela
OpenSuse
kakve veze ima sto ubuntu ima hrpu dokumentacije kad vecina linux newbia je ionako nece ni pogledat...
napokon mint...prva reakcija...koji k.....nemogu koristit wifi?????
...a onog koga linux uistinu zanima ce lako pronac dokumentaciju
Problem sa wifi-em
Nigdje nemogu naći drivere za wireless karticu, a tipka za wifi ne radi.
Problem sa wifi-em
Nigdje nemogu naći drivere za wireless karticu, a tipka za wifi ne radi.
Skini Mandrivu, s njom bi trebao imati najmanje problema pri podesavanju wifi-a... Draxtools je prilicno intinuitivan za pocetnike.
Ubuntu
vau, instaliram ovaj mentol prije manje od 30 sati, sad ga već brišem (kroz uninstall programs u my computer u visti?)...znači sutra skidam ubuntu?
To je bio moj 1. prijedlog
Ubuntu je jednostavan, praktičan i stabilan, s dobrom raširenošću i podrškom (naravno, koliko je to moguće za jedan linux...) -> idealno za nove na tome području.
Uživaj
To je bio moj 1. prijedlog
Ubuntu je jednostavan, praktičan i stabilan, s dobrom raširenošću i podrškom (naravno, koliko je to moguće za jedan linux...) -> idealno za nove na tome području.
Uživaj
Šta u visti? Nisi valjda to instalirao unutar windows particije??????????????????????????????
Mint je Ubuntu, malo modificiran i uglavnom lakši za nekog kome je to prvi susret sa bilo kakvim linuxom jer je puno toga više predinstalirano i podešeno.
I ne budi lijen, taj iso koji si spržio ubaci u komp i restartaj, onda nađi koja tipka daje boot menu (ovo radi kad pališ komp) i onda bootaj sa tog CD-a.
Bootat će ti u live mint, pa onda 2 klika na instalaciju i slijedi upute, tako jest čitaj. Ako ti je nešto ne jasno pitaj ovdje na forumu.