Najosnovnija pitanja o Ubuntu

poruka: 12
|
čitano: 3.413
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Trebao bi instalirati Ubuntu na jedno starije računalo (za koje ne znam koje dijelove uopće ima), da ne moramo kupovati Windowse, a da je sve legalno. O Windowsima imam nekog pojma (znam osposobiti laptop barem), ali Ubuntu sam mislim jednom vidio, otvorio program i to je to. Ne znam ništa.

Dali bi mi neko mogao objasniti kako se može instalirati Ubuntu sa USB-a, dali tu postoje driveri? Kako da uopće krenem? 

Isprike, ali nemam pooojma.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

evo ti dva linka, prouči malo i nebi smjelo biti problema..

nemoj da te buni jer su mint i ubuntu skoro pa identični kaj se tiče instalacije..

http://radar365.info/linux-mint-17-cinnamon-instalacija/

http://radar365.info/ubuntu-linux-za-sve/

0 0 hvala 0
15 godina

Skini Ubuntu ISO image i pomoću ovog programa ćeš napraviti boot USB. Sama instalacija je krajnje jednostavna i ne možeš pogriješiti. Nakon instalacije ne treba instalirati nikakve driver-e za rad hardware-a. Postoje driver-i koji se mogu dodatno instalirati ( npr. recimo AMD driver-i za grafičke kartice ) ali i oni se jednostavno skinu, otpakuju i duplim klikom miša instaliraju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Čovjek je početnik u ubuntu, i onda možda i nije dobar savjet da sam skida

instalacijske datoteke video drajvera sa neta i da ih ručno instalira.

Moglo bi mu se desiti da skine najnovije drajvere, a da ima linux kernel instaliran

u kojem iz nekog razloga ne rade vlasnički drajveri te verzije bez da ih zna sam integrirati.

I onda bu se zaplel u probleme i odustal zbog toga jer izgleda prilično strašno kad

imaš crn ekran i samo crticu koja titra i čeka tekst..

Drži se ti za početak instalacije iz softver centra , a s vremenom buš naučio

i neke nestandardne metode....

{#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Znači, driveri za rad grafičke i mrežne recimo, to je već unutra?

Dali je kao u windowsima, ako ne radi, skinem sa stranice proizvođača drivere? To nisam skužio.

Edit: Dali da idem na taj Mint ili Ubuntu? 

I najbitnije, da se pravna osoba smije službeno time koristiti. :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.9.2014 17:03 (the_dammed).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Svi drajveri koje trebaš su već unutar instalacije.

Prije instalacije, dok si još u live modu, imaš priliku provjeriti

da li ti sve komponente rade....

Na one dve stranice ti je to dosta detaljno opisano...

Možeš ti i sam skidati najnovije drajvere sa stranica proizvođača

ali na taj način bi se mogao zaplesti u probleme, a dobit koju bi

tako ostvario je minimalna ili nikakava...

Ubuntu je besplatan i za tvrtke a plaća se samo podrška ako baš želiš da ti oni pružaju podršku..

Ubuntu i mint su vrlo slični, a razlike među njima su u izgledu sučelja i u grupama programa i kodeka

koji su natrpani u tvorničku instalaciju...

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.9.2014 17:07 (bunkermax).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Najosnovnija pitanja o Ubuntu
the_dammed kaže...

Znači, driveri za rad grafičke i mrežne recimo, to je već unutra?

Dali je kao u windowsima, ako ne radi, skinem sa stranice proizvođača drivere? To nisam skužio.

Edit: Dali da idem na taj Mint ili Ubuntu? 

I najbitnije, da se pravna osoba smije službeno time koristiti. :)

-sve potrebno ti se nalazi na ubuntuovoj stranici, ISO za DVD ili USB, upute, howto...

-driveri (za sve na PCju) su uvjek potrebni. Razlika je smao dali su uključeni u distribuciju. Canonical (ubuntu) je prije par godina od 12.xx izbacio support za stariji HW i tu možeš imati problema (pogotovo starije Radeonke) ali je velika šansa da će sve raditi outofbox. Zapravo, tome služi LiveBoot-Install, upališ i vidiš (na ubuntuu nema restricted, sam moraš dodati, ali dovoljno je da vidiš dal radi pa tek tad razmišljaj o tome kako instalirati drivere). Upali i radi, problem rješavaj kad se pojavi.

Ubuntu je preporučljiva distra, pošto je stariji HW logično je 32bit. Ne dodaj prvi dan sav soft koji pronađeš (imat ćeš problema) repo-SoftCentar. Konkurencija je npr mint (ubuntu na stereoidima) ili ArtistX (ima uključeno hrpu appsa i drivere-restricted.. ali novi su bloatasti-kič, možda starija verzija.. svejdno, bootneš i vidiš pa nakon tog odlučiš, sve što ti je potrebno se nalazi na njihovim str ISO-USB).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina

HM! Da skratimo. Pokreni instalaciju, next, next, next, upiši ime i pasword, next, restart, gotovo!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Dali je torrent distrbucija legalna i bez skrivenih gamadi, ili da od nekud skinem?

E da, i kada i kako da formatiram disk? Kad stavljam Windowse, pita me. :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.9.2014 8:02 (the_dammed).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
the_dammed kaže...

Dali je torrent distrbucija legalna i bez skrivenih gamadi, ili da od nekud skinem?

Naravno da je legalna. To je službeni torrent companije Canonical (ako govorimo o Ubuntu-u).

Njihova dokumentacija:

http://www.ubuntu.com/download/desktop/install-ubuntu-desktop

Možeš staviti da ti automatski stavi sustav na disk, možeš odabrati da stavi uz windowse ako postoji i možeš odabrati something else, što je manualno određivanje particija (kreiranje, editiranje, brisanje itd .. kao u win).

Ako ideš na manualno, onda je file system ext4 journaling system, mount point staviš /. Dodaš još jednu manju particiju od par giga (ako je neko normalno uredsko računalo) i staviš da je swap area. Next, odrediš username i password, odabereš da li treba password kad se sustav digne (user password), da li se kriptira home particija (user particija gdje su folderi kao downloads, pictures, music, itd) i onda next i to je to. U procesu instalacije isto tako možeš odrediti da li da ti skine dodatne kodeke i slično (vidjet ćeš kvačicu).

I to ti je to. Jednostavno kao da win instaliraš. Samo drugačije, ali ništa kompliciranije.

Samomrzeći hrvat
16 godina
the_dammed kaže...

-torrent je kao tehnologija legalan (ne može biti nelegalan). To može biti samo sadržaj tj djelo distribucije zaštićenog sadržaja... tj nema komercijale na torrentu, ovo je free, daje ga vlasnik, sve je OK i to je preporučeni način skidanja (zbog rasterećenja servera).

-izbjegavaj (kad možeš) razmišljanje 'da od nekud skinem'. Za Linux/Free npr TPB nije izvor.

-ne pitata te win, jedanko s ubuntuom, to se nalazi u opcijama (advanced i sl) koje možeš i ne moraš odabrati. Sve možeš 'nextati'.. ako ne odabereš pravu tipkovnicu ili vremnsku zonu ništa bitnog, ako promašiš particiju-veličinu.. pa tako se uči. Ponoviš i opet nextaš..

-svaki OS za rad koristi svoj FileSys, mada može podražavati (koristiti) i win-NTFS, mora biti instaliran na svoj FS kao ext.. (brojevi, 4 je najnoviji, ponekad je praktičnije odabrati npr ext3..). Kad koristiš multiboot (s win) tad se uobičajeno koristi neka NTFS kao zajednička za podatke.. (mada i win može čitati linuxove ako imaš driver, nepraktično).

-ako na disku nema bitnih podataka (brisanje), tad je ''najbolji način'' probati nekoliko puta instalirati, tako se uči, pogotovo što je teško iz prve znati što želiš.

-dobro je biti pripremjen, pitati za iduće korake, ali ne uvijek. Prvo dođi do konkretnog problema pa pitaj. Osima ako nešto 'gadno' ne zbrljaš, 99% da ćeš na ćoravo uspjeti instalirati. Instalacija niakd nije neki veliki problem (ako je HW ispravan i podržan).

-ZATO! umjesto installa, prvo samo upali.. vidi što radi, kako radi.. vidi dali ti se distra sviđa. Install tek nakon toga ili kad isprobaš par distri. To je LiveMedijeva prednost.

bunkermax kaže...

--

Ajde ti nama priznaj koliko dugo nisi zapravo instalirao ubuntu ? Heeehheee..

..

-od prošlog petka. Sasvim slučajno, jer mi je ArtistX bio ... (bljak). Ali ipak starija ver i nisam čačkao ...

-da ima mp3... (al nema ništa drugo jer je izbačeno iz supporta, primarno se gore odnosi na kernel-2.6-> support HWa, zbog npr mrežne/VGA..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.9.2014 10:33 (ihush).
11 godina
protjeran

@ihush

Ajde ti nama priznaj koliko dugo nisi zapravo instalirao ubuntu  ?   Heeehheee..

Glede multimedijalnih kodeka i vlasnickog softvera je danas dosta drugačije nego unazad par godina.

Na prvoj stranici instalacije ima kvadratić koji treba selektirati i sve ce biti instalirano kao na mintu.

U software centru više nema razlike, free ili plaćeni program, sam ubuntu bu dodal i riješil sve kaj treba ako kliknes na neki vlasnicki softver.

Skoro pa sve je automatizirano i današnji ubuntu je daleko kvalitetniji i jednostavniji za korisnika nego unazad koju godinu.

Tvrtka canonical, koja stoji iza ubunta, sve više povlači poteze koji otežavaju njegovo kopiranje i forkanje, tako da je sve moguće, čak i zakljucavanje repoa, sto bi minta i slične onemanband distre moglo debelo zeknuti..

:-)

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice