Ljudi koji tvrde da linuxu ne treba nikakav vid zastite,firewall, antivirus,itd,krivo govore.To su najcesce oni zagrizeni frikovi kojima je linux zivot,pokret,ideologija i te ostale "open mind" fore a ne jedan obican OS.
Haker moze probit u banku,pentagon di nece u jedan OS.Pa nedavno su probili u linux mint i napravili stetu...
Naravno da je manja mogucnost na linuxu nego na windowsu,isto ko sta je veca vjerovatnost da ce te probit na ubuntu,nego na tamo nekoj distri koja nije ni u top200.Hakeri sigurno nece radit viruse za neku distru koju koristi 0.000001% ljudi na svijetu.Sa druge strane ubuntu kao naj komercijalnija distra,sa najvise korisnika,koja cak vec godinama dolazi predinstalirana na kompovima u trgovinama,evo i sad i na smartphonima,podljeze najvecem riziku.
Cim se linux bude vise sirio to ce vise rasti rizik,ali buduce da linux nikad nece prestic windows (najvise zbog filozofije linuxa koja NE ide na ruku vecini informaticki NE pismenih korisnika i verzija koje se izbacuju svakih 6mj te zbog toga znaju bit ne ispeglane,bugovite,nestabilne) po zastupljenosti,uvjek ce bit u sigurnijoj luci.
Inace ja sam uvjek za linux ispred windowsa,ali gledam stvari iz realne perspektive,ne ideoloske.
Nisam bas nailazio na ljude koji tvrde da linux ne treba nikakvu zastitu, jedino da ne treba antivirus. Ok, ima ih koji to tvrde, ali ne bih reko da su to zagrizeni firkovi, ti zagrizeni frikovi bih bas reko da imaju 16 firewalla i koje cega, vec ona neka razina pocetnika koja je instalirala linux jer mu je neko reko da je to najbolji operativni sustav i koji ce nauciti programirat i sve hakirat u 2 dana, jer im to treba prekosutra za ispit.
Razlog zasto je lakse probiti te na ubuntu nego mozda na nekoj drugoj distri (ako uopce je, ovisno o kojoj drugoj distri se radi) nije broj korisnika nego kolicina predinstaliranog softwarea. Kao sto se vidi iz bunkermaxovog linka, ovi zero day nisu bili napad na sam kernel nego na software koji dolazi uz samu distru/distre.
Sto se tice "cim se bude vise sirio", opet stoji ovo gore receno, sam kernel je vec velika meta jer se nalazi na ogromnoj kolicini servera koji raspolazu vaznim informacijama i transakcijama, ako baza desktop korisnika bude rasla, naravno da ce postat veca meta, ali tu ce se napadat software koji dolazi sa distrrama, jer sam je linux i sad velika meta, ali ti linuxi nemaju milion i jedan bloatware.
@linux4ever
I ja sam nekako slicnog misljenja: uvjeren sam da je interes napadaca proporcionalan udjelu korisnika i ocekivanoj mogucoj zaradi. Kada bi win-lin odnos bio 50/50 %, vjerojatno bi i broj win-lin malwera bio 50/50 %.
Jedino nisam siguran da li je neka distra ranjivija od druge ( govorim o top distrama a ne one man band uradcima ) jer ako je vektor napada kernel ili firefox ili libreoffice onda mi je logicno da je opasnost podjednaka na svim distrama koje koriste napadnuti softver...
Sam si odgovorio na pitanje, ali vjerojatno si i sam svijestan da nemaju sve distre firefox, libreoffice itd. S druge strane, pa nisu ti programi linux, kako se onda moze govoriti o manama linuxa?