Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.530.005
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Probaj.

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
ruzcheHR kaže...

Jel netko instalirao Gnome 3, konkretno Arch Linux sa dual GPU na laptopu, kad stavim nvidia proprietary driver crasha mi odmah na početku, piše oh, something has gone wrong.

Dok je mesa radi uredno. Našao sam nešto da za dvi grafe triba stavit Bumblebee al ne ide mi nikako to namjestit.

U pitanju je HD4400 i nVidia 840m.

Ja ti vrtim Bumblebee bez problema, prije sam vrtio Gnome sad vise ne, ali to nema veze, dokle god ispod haube vrtis X a ne Wayland, na konju si.

Takodjer, mislim da ti nije kompletno jasno cemu sluzi Bumblebee pa da pojasnim - Bumblebee ti omogucava da za odredjene aplikacije, po zelji, koristis nVidiju, a za druge aplikacije integrirani Intel. Po meni, s obizrom da imas laptop, to je odlicna ideja jer nvidia pije bateriju kao da nema sutra. Ako ti se to ne dopada i zelis X-e vrtiti pod nvidijiom konstantno, onda sve sto trebas napraviti jest:

1. blacklistati nouveau

2. ugasiti modeset kroz kernel parametre, ili (ne znam kako) prisiliti modeset kroz nvidijiu, a ne integrirani intel

3. staviti nvidijin driver kao defaultni u XOrg.conf (to mozes naci svadgje po internetu, ili pokreni nvidjin alat pa ce ti on izgenerirati xorg)

Drugo rijesenje, bumblebee, koje je po meni puno bolje, jest:

1. Instaliraj bumblebee i primus (primus je bridge koji radi i za ELF32 appove)

2. Bootaj sistem kao normalno

3. Sve sto zelis pokrenuti na nvidiji, dodaj 'primusrun' ispred i to je to

4. Vjerojatno ces morati instalirati i neke multilib packageove, nisam tocno siguran koje ali reci ce ti primus sve

Ako pokreces steam sa 'primusrun steam', sve aplikacije koje steam pokrene ce automatski biti routane na nvidiu.

Najlakse za testirati jest da ukucas 'glxgears -info' i onda 'primusrun glxgears -info' i provjeris koji driver se koristi. Ako ti je fps zakljucan na 50/60 fps-a to znaci da ti je vsync ukljucen.

Slike za referencu:

Integrirana Integrirana
Primus Primus
You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
16 godina
neaktivan
ShadoW kaže..

jesi vidio ovo?

Yup, prvo sto sam probao - problem je sto s time ukljucenim, ne mogu raditi na 3D appovima (tipke + touchpad)

Dobro je ovo s regijama, ako imas slican problem, probaj, stvarno radi ko puska!

ShadoW kaže...

sto se tice "ne pustanja" tipke, to mi se dogadalo sa jednom starom genius tastaturom sto sam rijesio tako da sam promjenio tastaturu :S

rekao bih da je problem prije do nje nego do SW

Mislim da si u pravu, kad razmislim - stvarno izgleda kao HW problem. Tako je bilo od prvog dana kako sam otpakirao laptop, i eksterna tipkovnica nema istih problema...

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
12 godina
E to je to, ja sam primus preskočia negdje u procesu, hvala puno. Znam što je bumblebee i znam da je bolje riješenje al kako ga nisam uspio namistit pa kontam da mi bar nekako radi jer igram kanter na laptopu, razlika u fps je ogromna (testirano na ubuntu) kad se koristi nvidin driver ili noveau, znaci 50fpsa razlike minimum. Inače za sve drugo mi ne bi ni trebala nvidia.
17 godina
neaktivan

Čak je i Kubuntu dostupan dan kasnije ?!. To ne može biti dobro, čini mi se požureno. Ipak Plasma 5.7.5, ne 5.8. Čekam backport na Kubuntu 16.04, tj. Mint 18. Lijepo da su vratili kontrolu zvuka za svaku aplikaciju

http://www.omgubuntu.co.uk/2016/10/download-ubuntu-16-10-flavors

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.10.2016 23:11 (hrvooje).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imam pitanje vezana je za treću tipku na mišu (kotačić da reagira kao treća tipka) do sada sam to koristio međutim u manjaru cinnamon to neznam namjestit. Kopao sam malo po postavkama no nisam našao (inače riječ je o logitech mx 5500 ... koristim ga na svom laptopu) i vidim da neke druge distre ga podržavaju u nativu (čak i manjaro kde radi kao spada) međutim najviše mi se sviđa cinnamon ... pretpostavljam da je bamalan problem u pitanju. Hvala svima koji bi mi pomogli da riješim ovaj problem :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Apgrejdao sam na 16.10 (gnome ubuntu) i nisam pazio na pitanja i skršio si sustav. Prvi puta nakon mnogo godina, s time da je ovaj puta btrfs fejlao napraviti snapshot kod upgrejda tako da nisam mogao napraviti roll back.

Fresh install. 

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Dropbox na plasmi

Bećari, zna li tko od vas kako da na mintu 18 kde dobijem u mapi dropbox onu ikonu koja pokazuje zasebno za svaki file status sinhronizacije ?

Vidim i da je sistemska ikona dropboxa malo čudna....

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.10.2016 20:33 (bunkermax).

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Pozdrav,

Jedno pitanje za developere, iako su winsi main platforma za to koja linux distra bi posluzila svrsi.Omanji app koji bi koristio template wikipedije za android i iphone.

Poslije ako prođe dobro,islo bi se na neke druge omanje projekte koji bi uveliko gutali resurse preko jave.Omanje igrice/mozgalice.

Na pamet mi pada nova distra Ubuntua sa stabilnim debianom (posto ga i google koristi).No neki poznanici koriste uveliko mint za te stvari.

Debian će biti 99% a sad koji fork upotrijebiti da vrti game engine ok i sluzi za devse neznam.

Bar će centos biti na kraju na serverima :p .

Pitanje upućujem upravo radi raznoranih problema sa kompatibilnosti androida/iphona, te plugina za IDE te enđžina.

Te naravno neupućenosti u stabilnost konkretnog sustava.Da ne bi bilo crash "non-stop".

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Windowsi su sve samo ne glavna platforma za programiranje. Osim ako si C# programer. Onda Windowsi. Ili ako programiras za iPhone, onda OS X.

Bilo koja distra, koja se tebi svida. Ubuntu, Mint, Debian, njihovi razliciti okusi. Sto god. Skini vise njih koji ti se svidaju, pokreni u "live" nacinu rada i vidi sto ti najbolje odgovara za dane uvjete.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
13 godina
neaktivan

Pozdrav linuxasi,

Ako moze mala pomoc ja vec odustajem lagano...

Probao sam nda narapvim jedan Ubuntu isntal na USB, ne live nego da bude stalna isntalacija na USBu da ga pokrecem po potrebi za testiranje i sl.. no medjutim problemi prilikom podizanja sistema...

Prvo sam mislio da je do isntalacije same no probam onda live da pokrenem i Ubuntu i CentOS7 i ni jedan live nece da se startuje. Izbaci na pocetku gomilu nekiih erora, u stilu nepoznat chipset i sl i tu stane.. ne mrda...

E sad da i ubuntu i centos manje vise isti problem nalece.. da li je moguce  da je do hardvera?

5930k, asus rampage v extreme, 64 GB Corsair dominator platinum ram i par komada 1070 grafickih.

Dali neko ima ideju gdje bi moglo zapinjati?

Hvala

http://www.modsrigs.com/detail.aspx?BuildID=34436
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Linux Mint 18  KDE

Kratka restrospektiva  aktivnog korištenja u svakodnevnom radu :

-desktop po mom ukusu , jednostavan, čist,pregledan , sa brdom vidgeta u ponudi

-usage i temperature pri radu i mirovanju su najniže od svih dosad isprobanih distri i DE

-start meni vrlo konfigurabilan

-detaljni prikaz hardverskog stanja za većinu komponenti

-chrome daleko bolje optimiziraniji od firefoxa

-ponuda tisuća aplikacija iz softver centra za najrazličitije namjene, primjer pandana ms paintu.kolourpaint

-libreoffice dela ko metak, a lako se dodaju i ms fontovi

-mutimedija dela, a kodeci se lako instaliraju sa sistemom uz jedan dodatni klik

-softver centar stabilan i jednostavan, klasika za mint

-update manager sa više levela podešavanja

-igre šljakaju, čak i dobro , nakon par updatea su se i perfomanse popravile

-kde novčanik fino pokriva ono čemu je namijenjen

-Uefi bios je na default postavkama , što znači da više netreba kemijati sa legacy i secure boot disejblanjem...

Tak, zasad niti jedan jedini problem , s time da je moja zona vezana uz net ( mailovi, surfanje ) , multimediju , malo igrica , job ( dopisi, tablice, prezentacije ).

Pisač i scaner delaju kak i trebaju delati, jedino si moram pronaći neku bogatiju aplikaciju za skeniranje da odmah mogu u pdf i sl...  Hplip pokazuje statuse boje

no uvjek se ikona drži u sistemskoj traci iako u postavkama podesim da se makne kad se hp ne koristi... Kopiranje velikih fileova ( 16 gb ) je prošlo bez problema.

Deoimedo ja mint 18 cinnamon dobro naružil  (  http://www.dedoimedo.com/computers/linux-mint-sarah.html ) , istina cinnamon DE , a i neki od vas kolega ovdje ste imali primjedbe,

no srećom su mene mimoišli ti bugovi i zasad nemam niti jedan jedini prigovor.  Iako rado koristim i windows 10 , nekako ipak više  u svakodnevnom radu naginjem u ovom kde mintu.

Na win 10 je dosta posla ( updatei dosta česti, veliki, dugotrajni, uz duge retarteve , defragmentacija , antivirus scan česti, svako malo se i one aplikacije iz trgovine nadograđuju ... )

dok je na mintu održavanje praktički nepotrebno osim povremene potvrde za instalaciju dostupnih nadogradnji ( jednom u par dana ). A i u slučaju najgore softverske havarije , ponovna instalacija sistema i prvi update traju manje od 20 minuta , s obzirom da su korisnički podaci odvojeni i poduplani na više lokacija pa nisu u opasnosti...

I ak može da mi netko ukratko pojasni onak laički razliku suspenzije i hibernacije ( koja se nudi u energy postavkama ) , te možda netko i zna kako da u file manageru dobijem oznaku sinhronizacije dropboxa na svaki file u dropbox mapi ( kao što ima u nautilusu i nemu )  ??   Kako rekoh, malo mi je čudna i dropbox sys tray ikona , no sve dela pa nebum išao "popravljati" ....

Eto, bećari, nekako imam osjećaj da bi ovo mogla biti prva plasma koju bih mirne duše mogao i okolo trpati bez bojazni od kraha sistema. Naime, u radionu mi dođu mnogi i vide ( već duuuugooo )  plasmu , pa se oduševe dizajnom i konfigurabilnošću , a njima sam natrpal unity ili cinnamon koji su onak dosta blijedi i konzervativni pa im cure sline na plasmu no nekako je dosad bilo dosta problema sa plasmom pa sam se ograničavao samo na osobno testiranje...  Kaj vi velite,,iako ovdje nema baš puno kde fanova ...?

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.10.2016 17:30 (bunkermax).

3 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

moje pitanje je sto se ti 16.8Gb swapa

TD people you are on my Death Note

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Killua kaže...

moje pitanje je sto se ti 16.8Gb swapa

A šta bi ti sad pital da nemam tolko swapa..  ?

Nesmem ti to reći, jer to znaju samo pripadnici 33. linux reda ....   hehehehhehe

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.10.2016 17:33 (bunkermax).
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Pa ono... koliko RAM-a uopce imas, da ti treba swap? Ja imam 16Gb, nisam swap upalio godinama...?

11 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...
bunkermax kaže...

Pa ono... koliko RAM-a uopce imas, da ti treba swap? Ja imam 16Gb, nisam swap upalio godinama...?

Imam 8 gb rama .  Ma ja sam ti stara garda  ( imam 5 banki ) , i ostalo mi ona stara škola duplo swapa od rama. Znam da je to danas više nepotrebno, al jbg,

navika koja je prešla u rutinu i onda to automatski poklikam kod instalacije bez da opće razmišljam....  A netraži kruha tak da nema beda....

17 godina
mirkoj kaže...

Pozdrav linuxasi,

Ako moze mala pomoc ja vec odustajem lagano...

Probao sam nda narapvim jedan Ubuntu isntal na USB, ne live nego da bude stalna isntalacija na USBu da ga pokrecem po potrebi za testiranje i sl.. no medjutim problemi prilikom podizanja sistema...

Prvo sam mislio da je do isntalacije same no probam onda live da pokrenem i Ubuntu i CentOS7 i ni jedan live nece da se startuje. Izbaci na pocetku gomilu nekiih erora, u stilu nepoznat chipset i sl i tu stane.. ne mrda...

E sad da i ubuntu i centos manje vise isti problem nalece.. da li je moguce  da je do hardvera?

5930k, asus rampage v extreme, 64 GB Corsair dominator platinum ram i par komada 1070 grafickih.

Dali neko ima ideju gdje bi moglo zapinjati?

Hvala

Koji je nacin instalacije, sto, kako? Moze neka slika errora ili nesto?

bunkermax kaže...

I ak može da mi netko ukratko pojasni onak laički razliku suspenzije i hibernacije ( koja se nudi u energy postavkama )

Cini mi se dovoljno laicki:

Suspend does not turn off your computer. It puts the computer and all peripherals on a low power consumption mode. If the battery runs out or the computer turns off for some reason, the current session and unsaved changes will be lost.

Hibernate saves the state of your computer to the hard disk and completely powers off. When resuming, the saved state is restored to RAM.

izvor

16 godina
neaktivan
bunkermax kaže... 

Imam 8 gb rama .  Ma ja sam ti stara garda  ( imam 5 banki ) , i ostalo mi ona stara škola duplo swapa od rama. Znam da je to danas više nepotrebno, al jbg,

navika koja je prešla u rutinu i onda to automatski poklikam kod instalacije bez da opće razmišljam....  A netraži kruha tak da nema beda....

Postovanje, gos'n :-)

Ma i s 8Gb imas dovoljno za vrtiti bez swapa, uz uslov da ne otvoris 50 tabova u Chromiumu. Probaj jednostavni 'sudo swapoff' i vidi kako ti se sistem ponasa.

Ako nis drugo, tweakaj si malo swappiness (http://askubuntu.com/questions/103915/how-do-i-configure-swappiness#103916)

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.10.2016 18:04 (Deus ex machina).
17 godina
Deus ex machina kaže...

Postovanje, gos'n :-)

Ma i s 8Gb imas dovoljno za vrtiti bez swapa, uz uslov da ne otvoris 50 tabova u Chromiumu. Probaj jednostavni 'sudo swapoff' i vidi kako ti se sistem ponasa.

Ako nis drugo, tweakaj si malo swappiness (http://askubuntu.com/questions/103915/how-do-i-configure-swappiness#103916)

Ne moze hibernirat bez swapa

17 godina
neaktivan
ShadoW kaže...

Jednostavno napravis swap datoteku. Koju po potrebi koristis (palis/gasis swap).

17 godina
1domagoj1 kaže...
ShadoW kaže...

Jednostavno napravis swap datoteku. Koju po potrebi koristis (palis/gasis swap).

ma da, ali onda jednostavno napravis swap, nije vise 8, 16 gb puno na danasnje diskove

veci je problem SSD na koji se ne preporucuje swap

17 godina
neaktivan
ShadoW kaže...

...

veci je problem SSD na koji se ne preporucuje swap

Upravo iz tog razloga (SSD) sam i rekao da napravis datoteku i palis/gasis po potrebi (neke zahtjevne aplikacije, proracuni ili hibernacija). Naravno, datoteka moze biti velika koliko god zelis, mozes ju obrisati, promijeniti joj velicinu, itd.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.10.2016 19:32 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

(...)

(...) te možda netko i zna kako da u file manageru dobijem oznaku sinhronizacije dropboxa na svaki file u dropbox mapi ( kao što ima u nautilusu i nemu )  ??   Kako rekoh, malo mi je čudna i dropbox sys tray ikona , no sve dela pa nebum išao "popravljati" ....

(...)

Instaliraj dolphin-plugins, idi u Control -> Configure Dolphin... -> Services, u listi pronađi Dropbox, uključi plugin (servis) klikanjem na checkbox i zatvori dijaloški okvir pritiskom na OK. Ponovno pokreni Dolphin i trebali bi se pojaviti emblemi na mapama i datotekama koje se sinkroniziraju. Potvrđujem da radi u Fedori 24 KDE. BTW, ikona Dropboxa koju imam je originalna, ali podosta pikselizirana budući da se radi o bitmap ikoni male veličine - pretpostavljam da tema ikona koju koristi Mint ima svoju ikonu za Dropbox koja zamjenjuje originalnu i izgleda puno bolje.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
17 godina
neaktivan

Za ikone predlazem Moka ili Nitrux.

16 godina
bunkermax kaže...

.. Kaj vi velite,,iako ovdje nema baš puno kde fanova ...?

..

-nađe se poneki :) recimo očekivano, nakon dječijih bolesti.. jedino šteta što design-teme/back nisu odmakli u mint smjeru u odnosu na kubuntu.

bunkermax kaže...
..A netraži kruha tak da nema beda....

-ignoriraj jungstere, nemaju pojma ;-)

hyber, stvar nobijih MBO-BIOS(UEFI) mogućnosti, koji stvarno gasi računalo u odnosu na stdby koji nije ugašen samo štedi. Oba moda mogu biti problematična (kompatibilnost svega + powersup), ako radi može, no ušteda vremena u odnosu na nprmalan boot meni ne opravdava potencijalne probeleme. Juzeri koji obožavaju ostaviti otvorene dokumente i paljenjem nastaviti.. to im je kul dok se ne desi problem. Izbjegavam.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran

@hrx

Odlično. Prošljakalo odprve ( dropbox ) .

Tebe da nema, valjalo bi te izmisliti, s obzirom da su dosad svi tvoji savjeti bili iznimno korisni. Ja sam trazio rjesenje u zoni dropboxa , pokusavao orginalnom app i sl, a napamet mi nije palo da kemijam na strani file managera i njegovih dodataka.

😊
11 godina
1domagoj1 kaže...

Vibrancy paket je najbolji i vjerojatno najveći koji pokriva pa skoro sve.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
1domagoj1 kaže...

Vibrancy paket je najbolji i vjerojatno najveći koji pokriva pa skoro sve.

A faenza je skoro pa standard postala. 

Ako hrx koristi KDE na Fedori, sve je rečeno ;)

bunkermax , čitam neke teme na linuxzasve. Ti se tamo još jednino nisi sa spambootom i google crawlerom posvađao :) 

But how do it know
11 godina
protjeran
hrvooje kaže...

bunkermax , čitam neke teme na linuxzasve. Ti se tamo još jednino nisi sa spambootom i google crawlerom posvađao :) 

A kaj da ti velim ..hehehhehe

Znaš i sam da je općenito gledajući linux zajednica vrlo hirovota i ćudljiva, teško prihvata kritike i odmah te etiketiraju

ako nemisliš doslovce isto kao grupica tvrdolinijaša koja upravlja nekim portalom ili časopisom...

A zakon stadionske valjajuće mase i psihologija rulje tada učine ostalo.  Na kritičke komentare sam znao dobiti brdo kontri ( manje više uvek ista dušebrižnička ekipa )

a istovremeno sam za te iste tekstove na mail ili fb dobijao mišljenja osoba koja su se slagala samnom ali su se to bojali tamo javno iznijeti jer su se i sami opekli

a nisu debelokošci poput mene pa da lako otrpe kritiku .

Na mintovom forumu su me odmah banali čim sam se usudio navesti i neke dobre strane windowsa i iznijeti stav kako bi neke od tih stvari bilo lijepo vidjeti i na linuxu.

Viš i ovdje kak svi graknete kad velim da je meni konzola bljak .   

No, povjest, partizane ,ustaše i sl ostavljam u povijesti , a život ide dalje. A vrijeme će pokazati da li sam bio u pravu u nekim svojim tvrdnjama ili sam drastično fulao...

17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
 A vrijeme će pokazati da li sam bio u pravu u nekim svojim tvrdnjama ili sam drastično fulao...

Kao i svi, u nekima jesi u nekima nisi. Npr. i Linux pokušava portpat sve u Flatpak ili Snap, očito se traži rješenje slično kao .exe u MS-a. S druge strane, znao si imati profulanaca npr. kod tvrdnji za firewall. Pa skoro svaki UTM uređaj je baziran na Linuxu. Ne znači, ako nema gui-ja da nešto ne postoji :) 

But how do it know
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice