Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.439
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...
GNU+Linux kaže...

KDE 4 je bio stabilan jedno godinu-dvije prije nego je KDE 5 došao. Makar kažu da je većina problema u closed source driverima.

hm... ne baš. ne koristim ih. dakle što sam primijetio problematično: 

- nakon instalacije na disk wifi nije htio radit samo instalacijom bcmwl-a nego sam morao instalirati sa live usb-a pool/main/g/glibc/ libc6-dev da bih morao instalirati bcmwl

- lozinku za wifi sam morao upisivati dva puta za redom, upišeš i onda ti se otvori prozor za još jedan upis. 

- update manager kaže želiš li odabrati lokalni repozitorij, a za izbor ima samo ok dugme ?! 

- uspio mi se settings jednom srušiti. nije strašno, samo klikneš pokreni ponovo i radi. ali zašto

- updateao preko terminala apt-get update, a program update manager i dalje dolje pokazuje da ima updatea. tek kad sam na njemu kliknio install update, onda je za par sekundi napisao da nema potrebe

- za instalaciju softvera postoji softver manager, update manager i synaptic packet manager po defaultu instalirano ... malo je to, samo tri programa po defaultu za instalaciju softvera

- manage drivers za grafiku, wifi, intel microcode vlasnički driveri su pod meni - applications - system - manage the drivers. Nekad su bili pod settings, dio o hardveru

pozitiva:

- jako lijep 'fine tuning' touchpada. nema 'šuma' tj. pri laganom dodiru kursor ne treperi, šeta bezveze

- sučelje leti (imam 8GB, cpu i5)

sutra isprobam printanje na mreži i preko sambe, dual screen, 

e da, i konfiguracija printera koji je spojen na wifi.. trebalo mi je jedno 15-20 sati da ga upogonim, dok je na xfce-u trebalo točno 5 sekundi

11 godina
protjeran

@ministar

Hoces reci da je trazenje rjesenja trajalo 20 sati, a nakon toga je sama radnja trajala isto 5 sec kao i na xfceu... Naime, nevjerujem da postoji radnja koja bi kontinuirano trajala 20 h.. Sada kada znas rjesenje valjda ce ti ubuduce trebati samo po par sekundi..

0 0 hvala 0
10 godina
Linux - pitanja i odgovori

Ima li netko iskustva s Elementary OS-om?

Probao sam ga na virtualki na nekoliko dana i izgleda mi vrlo jednostavan, lagan za sistem, lijepog i jednostavnog izgleda...

Gledao sam recenzije vi puno ljudi kaže da je dobar.

Ovo je link: https://elementary.io/

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

nikad neću razumjeti neke ... (stvari/ljude.. ) :)) no to me ne spriječava!..

-prvo, čemu u virtualki.. nije baš isto.. bezvz. (zbog HWa, bolje live, ionako trebaš install-medij, pa i kad ga ne instaliraš, imati par komada u kolekciji, to je recimo kul/korisno).

-drugo, probao si.. i što sad, netko ti treba reči jel OK? Sladoled jednak kriterij?

-treće, to je linux, jedan (jedini), nije OS, to su distre. Linux je linux, radi. Kako će izgledati, gui-app, to je ono što biraš, ako ti paše jedna distra koristiš, napraviš svoju.. kao pizza. Imaš ih parstotina.. biraj. Ti biraj (meni je svejedno, može ubuntu, mint, može kde.. može suse,..) Posotji razlog zašto su vodeće distre, vodeće. Korištenje neke ispod top10 je pogotovo za početnike 'neopravdano' osim upoznavanja, otkrivanja distri-razlika. Ako te zanima, probaj, ako te ne zanima.. što sam ono htio.. ;-)

-e, da, kao izbor filma ili sladoleda, isto/slično je i ovo.

+ izbjegavaj formulaciju 'puno ljudi kaže..' koliko 2, 20? mala većina ili velika? Što TI kažeš? (pa čak i kad je pogrešno, imaj svoj stav, želje.. eventualno pitanje kako nešto napraviti, ali ne jel ti se sviđa ili što kažu drugi.. puno njih :) ima nas 7 milijardi, koliko ih nešto takvog kaže?)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2016 16:03 (ihush).
17 godina
odjavljen

Kad citam ihusheve postove dok je u elementu...

Freak Show Inc.

1 0 hvala 1
16 godina

-al gle :))) juzer (neizgovorljivog nicka) nam čak da i linkić.. a pita nas što? ili zašto? npr da pita kako nešto instalirati, ili kako instalirati QuakeArena.. i to još 'potencira' (neoprostiv gaf!) gdje nazove neku opskurnu districu OSom :))) bokte, pa onda je ubuntu platforma!

-probava u VMu, .. umjesto na HWu (evo sad se brblja o novom KDE, pa uskoro novi ubuntić (natječaj background pictura je glavna tema, toliko o fičerima).. i da ostatku urbietorbi da info o mogućim problemima-kompatibilnosti on nam da linkić, uf uf.. uf. :)))) (jel dobro?).

ok i za one koji ne znaju, postoji jedna tajnovita (samo za članove masonske lože i geekove), stranica, distrowatch (ne dajem link, da se ne konpromitiram). :))

i onkao kao btw, kad se već najavljuje ubuntu 16.10.. bit ću slobodan (samo odabranima) objaviti, uskoro (+6mj) će doći i noviji.. 17.04. Backgorund pict će biti defaultna ako prođe beta testiranje na 10...

ili što ono kaže dedoimedo o zauzeću kde resursa, 300nešto MB? .. ispada da je KDE došao do statusa ultalight distre (i zapravo ima smisla, korištenje HWa.. akceleracija guia i sl, još samo da radi, stabilno..).

(zapravo.. zašto potiho napadam, konkrtnu distru.. ?) - napadno žicanje, želja navlačenja win juzera. Prodaju mi 'linux' i gui koji nalikuje XPu.. :) koji je za PC ili Maca (a mac je što, tetrapak?).. itd. u svijetu FOSSa odabrati konkretan elementary je elementarna greška.. ili tak nešt.

edit: i klasični obrt, povremeno treba posjetiti (onu tajnu stranicu) i prelistati distre.. naravno, jedna od njih zapne za oko, kao DukeNukem.. :)

prošlo ispod radara ovo ljeto.. ReactOS Cold fusion (dedoimedo). Naputak, izbjeći u širokom luku.. no povremeno me privuče, kao radeonka.. srećom prvo sam primijetio review.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2016 18:37 (ihush).
17 godina
ihush kaže...

i to još 'potencira' (neoprostiv gaf!) gdje nazove neku opskurnu districu OSom :))) bokte, pa onda je ubuntu platforma!

LOL, pa ime distre i je Elementary OS.

A Ubuntu, to ti je maltene ekosustav ;)

Gledam te!
11 godina
protjeran

Elementary os karakterizira sve ono sto i inace prati male distre, pa najbolje fakat da si covjek proba par dana to koristiti i sve bu mu jasno.

Vidi koji im je browser, vidi ima li laki nacin za prosirenja browsera, koje jos browsere opce nudi u repoima, kako deb file instalirat, kakav im je update manager, vidi ima li u softver centru svih aplikacija koje ti trebaju,kodeka, fontova, softvera koji se oslanja na senzore tvog hardvera....itd itd....

Naravno, nema toga kaj se nemre rjesiti i prilagoditi, no tada otvaras novi niz problema, pa je bolje da ti je automatika poslozena, i da je sve nadohvat par klikova, da nebi i ti 20 h podesavao pisač.....
16 godina
neaktivan

Manjaro cinnamon je ono što koristim ... dosta vremena mi se sviđao KDE mada mi još uvjek nije sjela plazma 5. Nisam tip korisnika koji 'problem riješava u terminalu' no opet nisam ni totalni početnik ... volim da sve što trebam podesit odradim u GUI-u. Za sada mi je najviše sjeo cinnamon jer sve komadne koje koristim u windowsima u principu imam i u ovo DE, a i sučelje je jako slično.

@1domagoj1 znam da su open source drajveri dosta dobri mada neznam kako bi se ark survival evolved ponaša vjerujem da vlasnički drajveri su malo dotjeraniji. Testirao sam igru samo s vlasničkim drajverima i pokazalam mi se igra dosta stabilna ... srušila se samo 2 puta mada sam ja pomalo kriv za to. Nemam veliku bazu igara na steamu tako da probam neke free naslove i ark. Imam još problem što (mojim neznanjem neznam namjestit u open sorce drajverima clon mod za rezuluciju 1680*1050) pretpostavljam da se to da namjestit mada mi je zbog toga lakše instalirat vlasničke drajvere i tamo u dva klika sve namjestim. Jasno u vlasničkim drajverima imam fino namještanje veličine ekrana za tv.

Ukratko linux zajednica je puno susretljivija za početnicima, u dosta slučajeva su me naputili na nekakav materijal u kojim je već opisan moj problem i način kako to riješit. Mada još koristim windowse (uglavnom za igre koje sam nabavio) dosta vremena provodim i na linuxu ... jer volim istraživat nove stvari.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
bunkermax kaže...

@ministar

Hoces reci da je trazenje rjesenja trajalo 20 sati, a nakon toga je sama radnja trajala isto 5 sec kao i na xfceu... Naime, nevjerujem da postoji radnja koja bi kontinuirano trajala 20 h.. Sada kada znas rjesenje valjda ce ti ubuduce trebati samo po par sekundi..

Ne, pogrešno si shvatio. Na KDE ti treba 20 sati mučenja, traženja, kopanja i sreće da osposobiš printer, dok na XFCE klikneš + i odabereš printer i on je dodan.

11 godina
protjeran

Unazad mozda oko godinu dana, negde oko ozlaska kernela 4xx mi se pisaci i skeneri samoinstaliravaju cim ih spojim u usb i upalim. Apsolutno nista netrebam kliknuti, a za par sekundi skoci popup da je dodan novi pisac. I to mi je tako i na kde5 i na gnomeu. Obicno su to hp devicesi. Koji te pisac zeza ?
11 godina
ihush kaže...

nikad neću razumjeti neke ... (stvari/ljude.. ) :)) no to me ne spriječava!..

-prvo, čemu u virtualki.. nije baš isto.. bezvz. (zbog HWa, bolje live, ionako trebaš install-medij, pa i kad ga ne instaliraš, imati par komada u kolekciji, to je recimo kul/korisno).

-drugo, probao si.. i što sad, netko ti treba reči jel OK? Sladoled jednak kriterij?

-treće, to je linux, jedan (jedini), nije OS, to su distre. Linux je linux, radi. Kako će izgledati, gui-app, to je ono što biraš, ako ti paše jedna distra koristiš, napraviš svoju.. kao pizza. Imaš ih parstotina.. biraj. Ti biraj (meni je svejedno, može ubuntu, mint, može kde.. može suse,..) Posotji razlog zašto su vodeće distre, vodeće. Korištenje neke ispod top10 je pogotovo za početnike 'neopravdano' osim upoznavanja, otkrivanja distri-razlika. Ako te zanima, probaj, ako te ne zanima.. što sam ono htio.. ;-)

-e, da, kao izbor filma ili sladoleda, isto/slično je i ovo.

+ izbjegavaj formulaciju 'puno ljudi kaže..' koliko 2, 20? mala većina ili velika? Što TI kažeš? (pa čak i kad je pogrešno, imaj svoj stav, želje.. eventualno pitanje kako nešto napraviti, ali ne jel ti se sviđa ili što kažu drugi.. puno njih :) ima nas 7 milijardi, koliko ih nešto takvog kaže?)

Ja isprobavam live verzije sa virtualkom. Disk se obriše na kraju sessiona. Sigurno neći restartati komp, namjestiti u BIOS-u da diže sa USB-a i onda isprobavati OS, jer eto, 21 stoljeće je.

Ovo sa neopravdanim ispod top 10 nema apsolutno nikakvog smisla. Nemam pojma o čemu govoriš. Kao da ljudi ne smiju koristiti neke druge distribucije osim naj distribucija. 

Zašto ne bi rekao puno ljudi? Zar bi trebao izbrojati koliko točno ljudi je reklo da ima je elementary dobar? Koja besmilica.

Uostalom elementaryOS nije neka opskurna distribucija, štoviše poprilično je popularna.

Kad smo kod formulacija, bokte ako toliko želiš ljudima pametovati, što kako gdje, daj već jednom napiši nešto iole čitljivo, jer tvoji postovi su katastrofa. Rijetko kad ih i čitatam, jer izgledaju kao da ih je napisao netko tko je jučer naučio hrvatski. Ili što god to je to.

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2016 22:46 (Entry Point).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-al gle :))) juzer (neizgovorljivog nicka)

A gle, pomisliš li ikad taj netko možda ima 13 godina i ovo mu je prvi susret s distribucijska? Sjetim se svog prvog posta na Linux.hr prije 10 godina o desktop kocki koja se vrti i Slobodan ovom odgovoru koji da je bio drugačiji možda bih pobjegao glavom bez obzira. Svi moramo nekako počet, makar i od elementray skina.

*Lol, naživcirao si Entryja :)

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.9.2016 8:08 (hrvooje).
14 godina

Isprobavo sam malo Mint KDE i zasad je sve OK. Nije bilo nekih problema s hardverom ili rušenjem. Instalacija na USB i korištenje na Desktop računalu krajem tjedna ću isprobati istog na laptopu.

Za sve one koji ne kuže ihushove postove oni služe za zapetljavanje izravnanih moždanih vijuga. Liječnici preporučuju čitanje iostih ali u primjerenim dozama.

Stručnjak za odmaganje...

5 0 hvala 0
11 godina

Tak to ide u 21 stoljeću.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina

- postoji live (skoro sve verzije), s razlogom. Korištenje u VMu je besmisleno za početnike, za provjeru kompatibilnosti (podrške outofbox npr za wlan) i najvažnije, live postoji da korisnik dobije feeling. Postoji.. i koristiš ga u VMu :).

- podešavanje BIOSa? LOL, bez ikakvog podešavanja ako je kompatibilno računalo, bootaš (qbm npr F10 i sl. tipka), i to je sve. Korisnik ne mora ulaziti u BIOS. (osim pitanja oko uefi.sec i sl.)

- VM je koristan alat, korisniji naprednim korisnicima za bezbroj stvari, ali uz distrowatch i live .. ok tvoj izbor. (ne treba ni objašnjavati razloge, još manje dokazivati nepotrebno.. no smiješno je u toj demonstraciji u VMu pokrenuti live + BIOS kao argument). Jezične nepogode.. i nečitkost, da ja sam kinez i kaj? Ispravi, prijavi, ii kao u ovom slučaju daj prijedlog.

Propuštaš jednu sitnicu, moj odgovor korisniku je više zbog pitanja.. što nas pita? jel se njemu sviđa? Nek on odluči ili nek proba desetke drugih distri. To nije OK?

Zašto sam recimo protiv konkretne distere? To je ubuntu. Može se preporučiti ubuntu, mint.. može i elementary, ali gle, oni žicaju. Možeš mu preporučiti i RH, po kriteriju skuplje-bolje, a jedan linux? Odgovaraš meni, jer sam nešto pogrešnog rekao-mislio.. pa i šalio-zezao.. :) suhoparni textovi su bzvz. :) umjesto da odgovoriš korisniku koji nešto pita.

ili što se oko nepismenosti (to je čisto OK, argument.. ili adhomini?), u postovima ne slažemo, ispravljaš nešto? Preferiraš VM umjesto live (kojeg pokreneš kao live u VMu?) ili ne znaš nešto oko BIOSa ili što je tvoj odgovor na korisnikovo pitanje ili ispravak mog posta ili mišljenja? Čak preskačem ponuditi početniku distru kao Debian (jer nije za početnike, već sam izbor seta DVD medija početnik misli da mu treba sve), ne ponudim ni npr ArtistX (koji je daleko 'bolji', zapravo ubuntu+ kao mint/elementary), jer ima bezbrojne predinstalirane appse, početnik koji to vidi, ima što isprobavati, ima i emulatore, igre, .. i baš je kič (ono bljak verzija) pa zbog ostalih prisutnih preskočim spomen te distre. Svakako bi je prije preporučio nego elementary, ako ništa iz FOSSovskih kriterija. Zapravo, preporučim korisniku da proba (live) više distri. Što mu ti preporučaš? Meni ne moraš kao ni ja tebi.. enivej, fala. (i naravno, nepismen sam, pa ne očekujem čitanje s razumijevanjem, NHF).

edit: i da, druga stvar koji korisniku napominjem je 'puno ljudi na netu..' .. jer jednako tako možeš pronaći bilo što, sektu, alufoliste, no tebi i to smeta. Kriterij?

-bez obzira što 'drugi kažu', ON treba vidjeti-odlučiti, sviđa mu se ili ne, radili ili ne.. nextati? Što je tvoj odgovor? pravopis?... ili loša volja.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.9.2016 12:38 (ihush).
17 godina
neaktivan

Kakav ti je to program Boxes?

EDIT: Nema veze, nasao u repozitoriju.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.9.2016 13:52 (1domagoj1).
11 godina
1domagoj1 kaže...

Kakav ti je to program Boxes?

EDIT: Nema veze, nasao u repozitoriju.

To ti je gnome-ov user ffriendly virtual machine manager. Znači on top of libvirt kao i virtual machine manager ali sa manje opcija.

Samomrzeći hrvat
11 godina
protjeran

Mint 18 kde , prvi dojmovi nakon par dana koristenja.

Gaming pusiona: igre koje su se fino vrtile na mintu 17.3 su sada jedva igrive. Amd grafa, i prije i sada na open drajverima. Na nvidiji ista stvar, jer je grafa stara i nepodrzana od vlasnickog drajvera.

Sve ostalo dela kak i treba delati. Ta dva racunala su umrezena, plus pisac-skener i sve sljaka odlicno.

Defaultno je mint stavio gnome vatrozid, apk, valjda zato kaj je u ubuntu predinstaliran ufw servis. To mi se nesvidja jer mi je daleko konfigurabilniji kde fw poput onog iz fedore koji se da finisirati i iz mreznih podesavanja. Znao sam prije na kubuntu probati maknuti ufw i instalirati fedorin fw no nikad to nije glatko sljakalo, tu i tam je ta kombinacija crashala....

Plasma ne zeza i ne rusi se, bar u ovim okolnostima na ta dva pca.
Prepoznavanje hardvera besprijekorno, od ms bezicnog misa i bezicne tipkovnice do hp pisaca i skenera. Dolphin sljaka.. Kodeci potvrdjeni u instalaciji. Ttf mscorefont je uredno u repoima pa je jos uvjek u mintu najlakse dodati ms fontove. Libreoffice mrvicu sporiji kod otvaranja , dark plasma thema , no u radu uobicajeno brz.

Tak, zasad, svrbi me los gaming...

2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Meni ovo stvarno postaje zabavno...
svaka 2 mjeseca sve se ponavlja isto

neko napiše post "Isprobao sam novu distru xy"i nakon toga kreće 120 replaya i jadikovkanja kako KDE i dalje ne radi, kako tip sa laptopom iz prošlog stoljeća na može instalirati novu distru, i na kraju šlag na torti su par trolova koji spomenu neke od windowsa

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
bunkermax kaže...

Gaming pusiona: igre koje su se fino vrtile na mintu 17.3 su sada jedva igrive. 

Koje bi to igre bile? Znam da ima steam klijent za linux i svast ali ne znam koje su to igre u pitanju da rade na linuxima... (i da su poznate siroj publici)

Freak Show Inc.
11 godina
protjeran
Battlefield 2, urbanterror, quake serijal, robocraft, stalker serijal.... Nesto kroz steam, nesto kroz playonlinux,a nesto direkt unzip pa dvoklik.. Do 17.3 su fino sljakale na open drajverima.

( mint 18 u db sa win 7, pa i za sedmicu je tesko naci dobre drajvere, znaci nije to samo linux boljka )

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Battlefield 2, urbanterror, quake serijal, robocraft, stalker serijal.... Nesto kroz steam, nesto kroz playonlinux,a nesto direkt unzip pa dvoklik.. Do 17.3 su fino sljakale na open drajverima.

( mint 18 u db sa win 7, pa i za sedmicu je tesko naci dobre drajvere, znaci nije to samo linux boljka )

Treba otkriti zasto radi sporo i koji uopce driver koristis kad se igra pokrece. Startaj software sa ovim:

LIBGL_DEBUG=verbose <executable>

dobit ces output u konzoli u kojem se uglavnom nalazi problem.

Ja sam imao problema sa nvidjiom i primus bridgeom jer libcrypt koji steam koristi nije ista verzija kao libcrypterr na mojem sistemu, odnosno, steam donese sa sobom polovicu platforme, a polovicu koristi ono sto ja imam instalirano. Zbog toga je primus odbio ucitati nvidijin driver i pao je natrag na sw default.

Are you looking at me? Why do you keep looking at me? Am I not merciful? Am I not - merciful...
17 godina
neaktivan
Friday kaže...

Koje bi to igre bile? Znam da ima steam klijent za linux i svast ali ne znam koje su to igre u pitanju da rade na linuxima... (i da su poznate siroj publici)

https://www.humblebundle.com/store/search/platform/linux

Ja trenutno prasim po Insurgencyu i CS:GO-u, a skidam Company of Heroes 2 da malo vidim kakav je. Neki dan sam se pocastio i s This War of Mine, navodno da je igra odlicna.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2016 16:01 (1domagoj1).
11 godina
protjeran

@deusex

Aj ako ti ni problem detaljiziraj mi predlozeni postupak. Komandu pokrecem prije igre ili kako... ?
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

... Neki dan sam se pocastio i s This War of Mine, navodno da je igra odlicna.

Je, ako zelis otkriti kako si uzasna osoba :-) 

bunkermax kaže...
Aj ako ti ni problem detaljiziraj mi predlozeni postupak. Komandu pokrecem prije igre ili kako... ?

Nije mi problem.

Treba ti znanje pokretanja aplikacija iz konzole, prije svega.

Igre za steam se obicno nalaze u ~/.steam/steam/SteamApps/common.

Udji u direktorij i pokreni executable sa prefixom koji sam spomenuo gore, primjerice

$ LIBGL_DEBUG=verbose ./starbound.x86

Log ce ti izbaciti u konzolu detaljan ispis svih GL problema i upozorenja, koji mogu otkriti sto se dogadja.

Performanse u igrama su lose jer se ili ne koristi ispravan driver, ili ispravne opcije u driveru, pogresan mode ili sto vec. U svakom slucaju ne mozes popravljati, ako ne znas sto je problem, zbog toga nam treba log.

Copy pasteaj ovdje pa cemo pregledati sto ne valja.

Are you looking at me? Why do you keep looking at me? Am I not merciful? Am I not - merciful...
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2016 16:33 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Je, ako zelis otkriti kako si uzasna osoba :-)

Haha, a nemoj tako. :D

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže..

Haha, a nemoj tako. :D

Vidjet ces, kad budes morao prerasporediti hranu tako da ti jedan survivor gladuje jer nema skillove koji ti trebaju. Ili kad opljackas nepokretne baku i djedu jer nemas hrabrosti boriti se s banditima.

Teska igra.

17 godina
neaktivan

Lol, nešto kao ovo :)

http://moralmachine.mit.edu/

But how do it know

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Evo izlista sa kompa na kojem sam bio tada, mint 18 cinnamon 32 bit:

rekord@rekord-desktop ~/Igre/UrbanTerror42 $ LIBGL_DEBUG=verbose ./Quake3-UrT.i386
ioQ3 1.35 urt 4.2.023 linux-i386 Jan 17 2015
----- FS_Startup -----
Current search path:
/home/rekord/.q3a/q3ut4
/home/rekord/.q3a/q3ut4/download
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_qvm.pk3 (3 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0030.pk3 (100 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0029.pk3 (109 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0028.pk3 (171 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0027.pk3 (69 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0026.pk3 (17 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0025.pk3 (132 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0024.pk3 (253 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0023.pk3 (21 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0022.pk3 (88 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0021.pk3 (12 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0020.pk3 (348 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0019.pk3 (472 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0018.pk3 (144 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0017.pk3 (109 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0016.pk3 (12 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0015.pk3 (34 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0014.pk3 (25 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0013.pk3 (7 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0012.pk3 (173 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0011.pk3 (48 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0010.pk3 (26 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0009.pk3 (149 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0008.pk3 (377 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0007.pk3 (2097 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0006.pk3 (1136 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0005.pk3 (557 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0004.pk3 (1707 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0003.pk3 (1168 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0002.pk3 (1547 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/zUrT42_0001.pk3 (2122 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/ut4_jumpents.pk3 (8 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/ut4_commune.pk3 (150 files)
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4
/home/rekord/Igre/UrbanTerror42/q3ut4/download

----------------------
13391 files in pk3 files
execing default.cfg
"MINUS" isn't a valid key
"PLUS" isn't a valid key
execing q3config.cfg
couldn't exec autoexec.cfg
Minimum com_hunkMegs is 512, allocating 512 megs.
Hunk_Clear: reset the hunk ok
----- Client Initialization -----
Couldn't read q3history.
----- Initializing Renderer ----
-------------------------------
QKEY found.
----- Client Initialization Complete -----
----- R_Init -----
...loading libGL.so.1:
Calling SDL_Init(SDL_INIT_VIDEO)...
SDL_Init(SDL_INIT_VIDEO) passed.
Initializing OpenGL display
...setting mode 4: 800 600
libGL: OpenDriver: trying /usr/lib/i386-linux-gnu/dri/tls/nouveau_dri.so
libGL: OpenDriver: trying /usr/lib/i386-linux-gnu/dri/nouveau_dri.so
libGL: Can't open configuration file /home/rekord/.drirc: No such file or directory.
libGL: Can't open configuration file /home/rekord/.drirc: No such file or directory.
libGL: Using DRI2 for screen 0
Using 4/4/4 Color bits, 24 depth, 0 stencil display.
GL_RENDERER: Gallium 0.4 on NV36
Initializing OpenGL extensions
...ignoring GL_S3_s3tc
...ignoring GL_EXT_texture_env_add
...using GL_ARB_multitexture
...using GL_EXT_compiled_vertex_array
...ignoring GL_EXT_texture_filter_anisotropic

GL_VENDOR: nouveau
GL_RENDERER: Gallium 0.4 on NV36
GL_VERSION: 1.5 Mesa 11.2.0
GL_MAX_TEXTURE_SIZE: 4096
GL_MAX_ACTIVE_TEXTURES_ARB: 8

PIXELFORMAT: color(32-bits) Z(24-bit) stencil(0-bits)
MODE: 4, 800 x 600 fullscreen hz:N/A
GAMMA: hardware w/ 0 overbright bits
CPU:
rendering primitives: single glDrawElements
texturemode: GL_LINEAR_MIPMAP_NEAREST
picmip: 2
texture bits: 32
multitexture: enabled
compiled vertex arrays: enabled
texenv add: disabled
compressed textures: disabled
XF86VidModeSetGamma: 2.125, 2.125, 2.125.
Initializing Shaders
----- finished R_Init -----
------ Initializing Sound ------
Initializing SDL audio driver...
SDL audio driver is "pulse".
SDL_AudioSpec:
Format: AUDIO_S16LSB
Freq: 22050
Samples: 256
Channels: 2
Starting SDL audio callback...
SDL audio initialized.

dmaHD 3D software sound engine by p5yc0runn3r
dmaHD full 3D sound mixer [10]
2 ch / 22050 Hz / 16 bps
No sounds loaded yet.

Sound initialization successful.
--------------------------------
Sound memory manager started
Loading vm file vm/ui.qvm...
VM file ui compiled to 868486 bytes of code
ui loaded in 17222880 bytes on the hunk
UI menu load time = 2721 milli seconds
UI menu load time = 514 milli seconds
16 bots parsed
14 crosshairs parsed
--- Common Initialization Complete ---
Opening IP socket: localhost:27960
Hostname: rekord-desktop
IP: 127.0.1.1
Started tty console (use +set ttycon 0 to disable)
XF86VidModeSetGamma: 2.125, 2.125, 2.125.
------ Urban Terror Auth System ------
The key file "authkey" doesn't exist.
--------------------------------------
----- CL_Shutdown -----
Closing SDL audio device...
SDL audio device shut down.
RE_Shutdown( 1 )
-----------------------
Shutdown tty console
rekord@rekord-desktop ~/Igre/UrbanTerror42 $

E-mail:
Lozinka: