Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.506.272
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
zerocool12 kaže...
Arendelle kaže...

(...) Jedino mi nije jasno kako se Windowsi bootaju bez problema, a Linux neće.

Probaj kontaktirat gigabyte support. Iskaži nezadovoljstvo,nek barem vide da ima ljudi koji ne vole poluproizvode :/

Nije ih briga - Gigabyte's ASPM Motherboard Fix: Use Windows

If you have an affected motherboard to the ASPM power regression in the Linux kernel and it's from Gigabyte, don't expect a BIOS update from them to correct the ASPM semantics in the BIOS. Gigabyte recommends you just use Microsoft Windows. (...) It's all too often that motherboard vendors won't make BIOS changes to their products as long as it works under Windows, even if their BIOS engineers took a short-cut in the first place or incorrectly implemented a feature.

Starija vijest, ali Linux korisnici im i danas nisu visoko na listi. Ovo je odgovor kojeg je jedan korisnik Ubuntua prošle godine dobio od korisničke potpore:

Dear Customer,

The latest BIOS for this board is F5.

You are trying to use Linux OS USB drive on our motherboard. We don’t guaranty Linux OS on our motherboard due to it’s a open source software. Thanks.

"Ne garantiramo Linux na našoj ploči zato što je open source". Zaista...

Što se tiče hardvera, stvari su se u međuvremenu popravile i s novijim Gigabyteovim pločama uglavnom nema problema, ali još uvijek stoji preporuka da se korisnici Linuxa klone njihovih ploča.

Sjećam se da je bilo dosta problema s bootanjem s USB-a na Gigabyteovim pločama iz tog razdoblja - rješenje koje je upalilo kod kolege (ne sjećam se koji je bio model ploče) pred koju godinu, nađeno nakon ponešto googlanja, je particioniranje sticka tako da ima jednu FAT32 particiju koja je manja od 4 GB (izgleda da BIOS ima problema s particijama koje su veće od 4 GB) - napravio sam jednu od 2 GB, stavio Ubuntu gore i normalno se pokrenuo sa sticka.

Ako to ne uspije, pogledaj ovaj post - izgleda da BIOS nekih Gigabyteovih ploča očekuje zapis u točno određenom unosu particijske tablice (Partition Table Entry) MBR-a na sticku - u slučaju ploče iz posta, stick je bootabilan ako se podaci nalaze na particiji koja je unesena kao četvrti PTE. Standardni MBR ima mjesta za 4 particije - PTE #1 do PTE #4 - koje su poznate kao 4 primarne particije. U koji će se unos podaci o particiji zapisati, izgleda da ovisi o programu koji vrši formatiranje - UltraISO stavlja zapis u PTE #4 i stick je bootabilan na Gigabyteovoj ploči, dok UniversalUSBInstaller zapisuje podatke u PTE #1 i stick nije bootabilan. Prema postu, kod ploča drugih proizvođača, takvih problema nema. Također, u ostalim postovima u threadu je spomenuto rješenje koje sam naveo iznad.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2015 23:10 (hrx).
9 godina
odjavljen
hrx kaže...
Sjećam se da je bilo dosta problema s bootanjem s USB-a na Gigabyteovim pločama iz tog razdoblja - rješenje koje je upalilo kod kolege (ne sjećam se koji je bio model ploče) pred koju godinu, nađeno nakon ponešto googlanja, je particioniranje sticka tako da ima jednu FAT32 particiju koja je manja od 4 GB (izgleda da BIOS ima problema s particijama koje su veće od 4 GB) - napravio sam jednu od 2 GB, stavio Ubuntu gore i normalno se pokrenuo sa sticka.

Probala sam u Booticeu napraviti FAT32 particiju od 2 gigabajta (kao što si rekao), a ostatak sam slobodnog prostora stavila u drugu particiju koju sam sakrila. Onda sam na ovu prvu particiju UNetbootinom snimila elementary OS, ali i dalje sve zapne na "Verifying DMI Pool Data" koraku. I pretpostavljala sam da u tom grmu ne leži problem (štoviše, zec, tja!) jer sam s istog 8-gigabajtnog USB ključića instalirala Windows bez problema. Budem još probala i ovo s pozicijom unosa u particijskoj tablici, ali također pretpostavljam da neću riješiti problem jer sam npr. Rufusom mogla napraviti bootabilni USB Windowsa koji radi na mojoj matičnoj ploči, a Linux neće. Jedino ako Rufus ne upisuje Windows i Linux u različite unose... To mi je neka (slaba) nada.

Bootice - Partition Management Bootice - Partition Management
Znaš kako kažu za internet – muškarci su muškarci, žene su također muškarci, a klinci su tajni agenti. – Lastan, travanj 2010.
17 godina
neaktivan
Arendelle kaže...

Probala sam u Booticeu napraviti FAT32 particiju od 2 gigabajta (kao što si rekao), a ostatak sam slobodnog prostora stavila u drugu particiju koju sam sakrila. Onda sam na ovu prvu particiju UNetbootinom snimila elementary OS, ali i dalje sve zapne na "Verifying DMI Pool Data" koraku. I pretpostavljala sam da u tom grmu ne leži problem (štoviše, zec, tja!) jer sam s istog 8-gigabajtnog USB ključića instalirala Windows bez problema. Budem još probala i ovo s pozicijom unosa u particijskoj tablici, ali također pretpostavljam da neću riješiti problem jer sam npr. Rufusom mogla napraviti bootabilni USB Windowsa koji radi na mojoj matičnoj ploči, a Linux neće. Jedino ako Rufus ne upisuje Windows i Linux u različite unose... To mi je neka (slaba) nada.

Još dvije stvari su mi pale na pamet:

1. koji je to USB (Proizvođač?), probaj sa nekim Brand name USB - kao Patriot, Kingstone, Sandisk, imao sam nekih MBO kod kojih je bilo problema na relaciji BIOS - no name USB

2. Da li si instalacijiski USB radila na WIN ili na linuxu?

jesi probala na linuxu napraviti start USB?

edit:

eh da i zadnja stvar, na jednom kompu sam uspio linstalirati linux samo preko wubi, jesi probala wubi? (nije baš idalno rješenje, ali ako radi....)

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.10.2015 20:28 (Darky).
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Killua kaže...
Open office , king office .

Sve je to isti bućkuriš kao i libreoffice.

Možemo mi filozofirat koliko hoćemo no ms office je ipak daleko najbolji i najrašireniji  uredski alat.

Naravno da ni libreoffice nije loš , no to je usporedba fiata i mercedesa.

S ovim se slažem, ali kad neki obrtnik npr. ide kupiti vozilo zna da je Mercedes najbolji, ali s obzirom koliko ima novaca, koliko ima posla i što radi uzme neki Opel, Renault, Fiat pickup. 

Jednostavno, ne odgovara svima jednako i najskuplje rješenje. U jednoj firmi od 50 ljudi koji koriste računalo 5 koristi MS Office ostali Libreoffice. Ovi s MS Office rade s dbase i nekim predlošcima, ostalima za par tablica Libreoffice čak i overkill. 

There is no job like cron job!
11 godina
neaktivan

daj probaj ovo:

https://bitcointalk.org/index.php?topic=90858.0

malo je komlicirano, i čini se poluretardirano riješenje, ali je vezano za GB ploče

i još sam nešto našao, možda to probat prije, iako mislim da to ne bi radilo premda se tako tvrdi:

izvadi taj usb dok je računalo upaljeno

ugasi računalo

upali računalo

kad se pojavi post screen, umetni usb i brže f12 stisni, pa boot sa njega

(kao vezano je uz neki bug  u gb biosu koji krivo dodjeljuje boot ordere, iako su kao dobro napisani....)

sretno...

e da, još jedno malo retardirano riješenje (kao moguće navode)

povadi sve ostale usbove, osim inputa (kb i mouse) pa probaj

al bi se ja rado zajebavao s ovim uživo, bik u meni je proradio, i sve samo čekam da popusti, ono, pametniji popušta....

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.10.2015 22:29 (dai53nja).
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

jednostavnija metoda. Zemi novi laptop :P

EDIT: pardon ni sam vise ne uspijem pratit gdje sta kako. A posto je komp u pitanju onda ti nema spasa :P

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.10.2015 23:14 (Gam3r).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Gam3r kaže...

jednostavnija metoda. Zemi novi laptop :P

Dođe ti da poppišeš, ali komp je u pitanju, ne laptop...

13 godina
hrvooje kaže...
bunkermax kaže...
Killua kaže...

Možemo mi filozofirat koliko hoćemo no ms office je ipak daleko najbolji i najrašireniji  uredski alat.

S ovim se slažem, ali kad neki obrtnik npr. ide kupiti vozilo zna da je Mercedes najbolji, ali s obzirom koliko ima novaca, koliko ima posla i što radi uzme neki Opel, Renault, Fiat pickup. 

Jednostavno, ne odgovara svima jednako i najskuplje rješenje. U jednoj firmi od 50 ljudi koji koriste računalo 5 koristi MS Office ostali Libreoffice. Ovi s MS Office rade s dbase i nekim predlošcima, ostalima za par tablica Libreoffice čak i overkill. 

U potpunosti se slazem da je MSO overkill, no ukoliko trebas 100% kompatibilnost i zelis biti bez brige kada izmjenjujes dokumente s ljudima, nemas izbora. Zeni je po defaultu Word namjesten da sprema u .odt te kada je poslala dokument na 50ak adresa, 6 ih je javilo da ne moze otvoriti jer je poslala u nekom cudnom formatu, a pitanje je koliko ih je otvorilo dokument koji nije izgledao kao originalan. Kako da sada ona to zna popraviti?

Jedini problem je su tu standardi odnosno ne pridrzavanje istih. Znam, hrpa politike, spletki i povijesti, ali krajnji rezultat je da ne postoji 100% kompatibilnost izmedu office alata raznih proizvodaca. Prije no sto netko spomene PDF, reci cu da je to najgora stvar koja je na tom polju izmisljena. Kako to cudo kvalitetno editirati? Nikako! Mrak mi padne na oci kada dobijem PDF koji moram urediti, a dogodi se najmanje par puta mjesecno. Prihvatljiv je ako samo trebas procitati ili isprintati, ali za sve ostale namjene je ocajno rjesenje. Bolje bi bilo da umjesto njega imamo office standarde kojih se zbilja svi slijepo pridrzavaju.

11 godina
neaktivan

Try pdfXchange. It installs on Linux using wine and is very comparable to Adobe Acrobat in terms of editing features for pdf. I don’t know if it can do OCR for scans though, have never tried it.

ma može linux sve što i iwndowsi, po pitanju obrade podadtaka, samo se treba potražiti pravi alat.

Za noviji ubuntu,mint i sl:

http://www.linuxtechi.com/master-pdf-editor-ubuntu-linux/

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.10.2015 1:52 (dai53nja).
13 godina
dai53nja kaže...

Try pdfXchange. It installs on Linux using wine and is very comparable to Adobe Acrobat in terms of editing features for pdf. I don’t know if it can do OCR for scans though, have never tried it.

ma može linux sve što i iwndowsi, po pitanju obrade podadtaka, samo se treba potražiti pravi alat.

Za noviji ubuntu,mint i sl:

http://www.linuxtechi.com/master-pdf-editor-ubuntu-linux/

Hvala, budem probao, ako zbilja radi sve sto pise, bit ce izvrsno!

17 godina
neaktivan
kerum kaže...

U potpunosti se slazem da je MSO overkill, no ukoliko trebas 100% kompatibilnost i zelis biti bez brige kada izmjenjujes dokumente s ljudima, nemas izbora. Zeni je po defaultu Word namjesten da sprema u .odt te kada je poslala dokument na 50ak adresa, 6 ih je javilo da ne moze otvoriti jer je poslala u nekom cudnom formatu, a pitanje je koliko ih je otvorilo dokument koji nije izgledao kao originalan. Kako da sada ona to zna popraviti?

Jedini problem je su tu standardi odnosno ne pridrzavanje istih. Znam, hrpa politike, spletki i povijesti, ali krajnji rezultat je da ne postoji 100% kompatibilnost izmedu office alata raznih proizvodaca. Prije no sto netko spomene PDF, reci cu da je to najgora stvar koja je na tom polju izmisljena. Kako to cudo kvalitetno editirati? Nikako! Mrak mi padne na oci kada dobijem PDF koji moram urediti, a dogodi se najmanje par puta mjesecno. Prihvatljiv je ako samo trebas procitati ili isprintati, ali za sve ostale namjene je ocajno rjesenje. Bolje bi bilo da umjesto njega imamo office standarde kojih se zbilja svi slijepo pridrzavaju.

A gle, ja govorim o firmama. Firme imaju ljude koje znaju to popraviti, nije na korisniku da podešava računalo. Za 90% njih i LO je overkill, mogao bih im instalirati i gnumeric. Što se tiče pdf-a, pa njegova namjena i jeste da popakira sve što treba da svugdje izgleda isto i da se ne editira. To je kao da jedni drugima šaljete isklesanu kamenu ploču. 

10 godina
neaktivan

Objavljeno je kako će se zvati Ubuntu 16.04 LTS. Zvat će se Xenial Xerus

Više o tome na OMG Ubuntu

btw Moje je mišljenje da je LO dovoljan za kućne korisnike, a i firme kako hrvoje kaže. Ako nekaj neće moći LO otvoriti uvjek mogu probati na GoogleDocsu koji se mi isto sviđa. Samo jedna stvar što se dogodilo sa MS office online kaj nije više besplatan? A ak nekome šaljem dokument za čitanje uvjek je na raspolaganju PDF

Pravedni Osvetnik Zorro
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Besplatan je, online okljaštrena verzija.

Nego i Google se trudi, al bolje bi im bilo da poboljšaju proizvod nego dijele besplatno, npr. da implementiraju da mogu u ćeliji zarotirati tekst za 90° ili podebljati samo jednu riječ, a ne cijelu ćeliju itd.

http://www.tportal.hr/gadgeterija/tehnologija/401380/Google-zeli-oteti-korisnike-vjerne-Microsoftovom-Office-paketu.html

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.10.2015 11:33 (hrvooje).
10 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Besplatan je, online okljaštrena verzija.

Nego i Google se trudi, al bolje bi im bilo da poboljšaju proizvod nego dijele besplatno, npr. da implementiraju da mogu u ćeliji zarotirati tekst za 90° ili podebljati samo jednu riječ, a ne cijelu ćeliju itd.

http://www.tportal.hr/gadgeterija/tehnologija/401380/Google-zeli-oteti-korisnike-vjerne-Microsoftovom-Office-paketu.html

koja pa je adresa za online verziju? Jer ja kad sam zadnji put išao na MS Office online doščo mi je da trebam platiti

btv kad će se danas pojaviti ubuntu 15.10?

Edit:

15.10 je dostupan za preuzimanje ali nema još službene objave

Više na OMG Ubuntu

Pravedni Osvetnik Zorro
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.10.2015 13:23 (Rocker747).
16 godina
kerum kaže...
hrvooje kaže...
bunkermax kaže...
Killua kaže...

-sve promašeno.. npr PDF, upravo mu je smisao da juzer ne može editirati tj substitut za fax, tj opcije koje oenogućuju izmjene. Reader, ne Acrobat (editor) je za juzera i to je free, dok sam Acrobat košta dvostruko u odnosu na MSO-pro. Čisto kao omjer-odnos što je bitno.

Svi jzeri na nivou appsa, kreiraju neki pdf, banke, izvješća.. generira se iz app, šalje na mail. To je sistem, ne jedna neovisna app. (pa i sama linux filozofija, koja je 99% idealizirana kao neovisno (jedno o drugom)).

hrvooje kaže...
kerum kaže...

A gle, ja govorim o firmama. Firme imaju ljude koje znaju to popraviti, nije na korisniku da podešava računalo. Za 90% njih i LO je overkill, mogao bih im instalirati i gnumeric. Što se tiče pdf-a, pa njegova namjena i jeste da popakira sve što treba da svugdje izgleda isto i da se ne editira. To je kao da jedni drugima šaljete isklesanu kamenu ploču. 

-točno, firme, poslovna upotreba .. kućna je nevažna (MSu, financijski, tolerira pirateriju pa i free..). Biz je bitan.

... i konstantno se trubi o kompatibilnosti npr odt-doc.. =promašaj. Uopće nije problem format office datoteke, nego kompletan biz ispod haube, banking, porez, povezanost institucija korištenjem jave, .net, pdf .. (quote iznad).. i tu nema veze koji office paket, nego MS zbog stvari ispod haube, ne ono što juzer vidi u woedprocesoru..

povezanost aplikacija, baza, maila, .. sve to ide kroz MSove alate (Adobeove, Oraclove) i nema veze s aplikacijskim softom nego sa systemskim. To je ono što ostalima nedostaje. Nije problem napraviti bilo koji soft, tetris-word.. nego ono ispod. A to ispod je nečije vlasništvo, npr MSovo.

Pogrešno drvo, šuma.. Nije problem format, nego sustav-system, biz i licence. Poslovno nema đabe (ni u babe), tad nitko od devova nema razlog furati free-open i sl. tj koriste open ali ne onako kako bi npr Stallman to definirao.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Rocker747 kaže...

koja pa je adresa za online verziju? Jer ja kad sam zadnji put išao na MS Office online doščo mi je da trebam platiti

btv kad će se danas pojaviti ubuntu 15.10?

Edit:

15.10 je dostupan za preuzimanje ali nema još službene objave

Više na OMG Ubuntu

Bez desktop aplikacije je besplatno. Valjda.

https://www.office.com/

15.10 imam od bete2 od prije 10-ak dana. Samo jutros update - upgrade. Lijepo radi na mom hardveru. Unity se sklanja s puta, nekad se vukao kao krepana mačka. Niti jednog crasha, jedino je teamviewerd nešto gunđao pri pokretanju računala, al on ionako radi preko winea pa mu ne zamjeram, al radi uredno. Eto u tom periodu korištenja bete nikakvih problema ni sa grafikom (intel integralka) ni sa wifi-jem (broadcom BCM43228, samo instalirat bcmwl-kernel-source) ni sa printerom, samba, zvuk, sve ok. Jedino mi malo ružnjikav  file manager, gdje mi je s lijeve strane prevelik vertikalni razmak između stavki kao i kod nautilusa u gnome-u. Al ok, ljepota je u oku promatrača ;)

ihush kaže...

-točno, firme, poslovna upotreba .. 

Pa da. Predlošci koji se popunjavaju s nekom čudnom aplikacijom pisanom u dbase se ne popunjavaju u LO, dok u MSO rade ok. I još tako par nekih caka al ništa strašno za što bi morali kupiti 90 retail kopija MSO, ma koliko PR mašina sada mljela kad je izašao MSO 2016.

16 godina
hrvooje kaže...
..
ihush kaže...

-točno, firme, poslovna upotreba .. 

Pa da. Predlošci koji se popunjavaju s nekom čudnom aplikacijom pisanom u dbase se ne popunjavaju u LO, dok u MSO rade ok. I još tako par nekih caka al ništa strašno za što bi morali kupiti 90 retail kopija MSO, ma koliko PR mašina sada mljela kad je izašao MSO 2016.

- firma koja kupuje (pojedinačne) retail .. LOL. AKo ništa drugo, postoji 'bezbroj' načina kako bi ja to riješio npr kupnjom jedne licence ili partner. Tako rješavaju oni koji nisu na 'ti' s win-MSom.

- baza je baza, sve baze.. ista stvar. Najbitnije, ono što RADI je kriterij. Ili nesposobni devovi kojima se jednostavno ne da (ne isplati) napraviti za ne-MS platformu.

Upravo sam se mučio s prastarim appsima (Access2000 bez održavanja, programer 'mrtav'..) koje nikako ne rade na novijim win (radi na xp, sporo na 7, užas na 8.. neprihvatljivo sporo dok stranka čeka odgovor, običan SQL upit koji je spor zbog zastarjele platforme i neodržavanja te app, upravo zato promijenjena app ali par godina će i staro morati biti pri ruci..) + ovisnost o starom MSO (nadogradnja na 2003 je nešto popravila, ali je i on mrtav). Umjesto da job odrađuje client, sredio dodatni server, jeftinije od jedne MSOpro licence, koji radi samo to a client je postao 'glupi terminal' za tu app. Jednostavno, timeline MSa te tjera dalje, nemoguće je kupiti starijiu licencu npr winxp-7 ili MSO.. i to određuje npr 8.1 i 2013 (koji ću sad kad je gotovo upgreadati na w10.. nije od početka jer je projekt započet prije izlaska).

-da je alternativa linux, koristio bi ga. Preferiram ga na serveru pogotovo SLES ako koristim VMove..

-soft je vječan (nepoderiv), ali support i sve vezano s tim nije, to vlasnik (kao MS) koristi i prisiljava na migraciju i konstanti upgrade npr tri aktualne verzije MSOa u trogodišnjem ciklusu. To nije izbor, nego mail, banking, pos, .. sve pa do partnera koji ima neku app online na što konkretna firma nema utjecaja.

RADI. A to je job systemca, ne juzera i vlasnika firme koji novcem utječe na rješenje (garantirano bi ON želio linux ili LO ako je free.. i ako radi).

Linux tema? Pa da.. tj ovako pokušavam rastjerati maglu s linuxa. Nije problem linux-OS, nego dali system (sve potrebno u lancu) radi. Sve to je soft, sve je moguće napraviti... osim, ono što je licencama 'zabranjeno'. Vlasništvo i njihova rješenja koja određuju pravila igre. Stallman bi to drugačije, da, ali zakone ne piše on nego big-biz. :)

13 godina

Znam da je PDF namjenjen da bude read-only, ali u zadnjih par godina, 80% ljudi ga je pocelo pogresno koristiti. Skines obrazac koji treba ispuniti, ali nisu napravljene fill-out forme u dokumentu, niti signature polje. Nemas izbora nego kao zadnji seljober printati, rukom ispuniti, skenirati pa slati natrag. I kako da ocekujem od zene da se s tim zaj***va??

Iskreno zaboli me zasto office alati nisu interoperabilni (ne doc - odt, vec MSO - LO), bitno mi je samo trenutno stanje (a i narednih par godina ce ostati isto) koje mi ne pruza slobodu.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
kerum kaže...

Znam da je PDF namjenjen da bude read-only, ali u zadnjih par godina, 80% ljudi ga je pocelo pogresno koristiti. Skines obrazac koji treba ispuniti, ali nisu napravljene fill-out forme u dokumentu, niti signature polje. Nemas izbora nego kao zadnji seljober printati, rukom ispuniti, skenirati pa slati natrag. I kako da ocekujem od zene da se s tim zaj***va??

Iskreno zaboli me zasto office alati nisu interoperabilni (ne doc - odt, vec MSO - LO), bitno mi je samo trenutno stanje (a i narednih par godina ce ostati isto) koje mi ne pruza slobodu.

- obrazac koji skidaš je netko napravio, dobro ili pogrešno... ako je cilj npr vlastoručni potpis, klasični dokument? + zamijena za fax.. zato je tako. Koja logika je da korisnik editorom editira pdf? Opravdavaš neznanje spomenutih 80% a govorimo o poslovnoj upotrebi?

- ako je (nazovimo) greška, to ne rješava client strana nego ona firma koja takav dokument treba kreirati, tad ti opet ne treba editor. (kao i zaključati dokument, uključiti fontove i sl.)

-unutar aplikacije (domaće knjigovodstvene ..) je uvijek neki pdf printer povezan, Cute, Creator, sad bullzipov.. i svi imaju free i pro verzije. Kroz njihov driver se kreiraju dokumenti u pdfu.. i sve radi. PDF nije problem, odt, doc.. itd nije problem. Sve je dokumentirano i odavno radi. Jedino što se devovima ne isplati rješenje za linux platformu a to ne odlučuje korisnik nego soft firma koja tu app proizvodi. Uvođenjem fisklizacije, tablet s Androidom, Fiskal1.. radi. Jednako bi radila neka distra da to dev napravi, ali Canonical ima druge planove za ubuntu.. i tak, ništa..

- ako trebaš editor, Adobe ima soft, Acrobat, ima i online. To ima cijenu (a zbog licenci i sl. svi ostali alati mogu/imaju probleme jer tako želi Adobe).

- Office alati nisu problem, bar po mom viđenju problema. Dokumenti nisu problem, problem je npr poslovna app, porezna, banking itd. a to sve radi na MSu i oni koji odlučuju ne obaziru se na linux-LO, možda nezanimljivo i zbog udjela u linux DE (1-2%), prije bi rekao zbog kontrole onog što netko od važnih igrača kontrolira. Google docs također radi, MSO za Android radi.. sve radi, ali poslovno je jedino MS systemsko rješenje upotrebljivo (ili komercijalna linux rješenja za veće sustave, izvan okvira onog što se podrazumijeva pod FOSS i sl.).

.. + jedan btw-ovski, opet banking ne radi pod chromom. Čisto da se vidi na što ciljam. (+hint java).

U ovim temama o linuxu i LO podrazumijevamo, legalno, free, pa i open.. kao alternativu MS-win (nekad wintel, ali pošto su sad svi intelovci preciznije je reći win-x86 za desktop korisnike, +poslovne=komercijala) platformi, ako je komercijala tad je jednako MS=RH itd, ako je neki izdvojen sustav (aerodromi, banke.. tad je neki IBM *nix..) i tad nije ono što bi spadalo u ovu temu. Samo kao primjer, može, radi, ali ne na FOSSu.. jer biz tako postavlja pravila.

Kućni korisnik, geek i sl. nisu ciljani, ne odlučuju. U odnosu na mobilne-tablet juzere DE je postao nezanimljiv, tj ono što juzer može je npr gledati YT, dal na PCju, Smart-TVu, mobaču.. isto je. Da žele Office (poslovno) jednako tako bi radilo na bilo kojoj platformi.

Ponovo, nije problem format datoteke, kao što nije ni za mp3, jpg.. problem je vlasništvo, biz.

11 godina
protjeran

Danas , 22.10 , su izasle nove verzije cjele ubuntu obitelji : ubuntu kubuntu  ubuntu-mate ubuntu-gnome lubuntu xubuntu...

Jeste nadogradili makine ili...  ?

Malo me ubuntu gnome razocarao jer su ostali na shellu 3.16 .

Ubuntu mate je ispravio one probleme sa black mate temom i softver centrom.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

A mint 17.3 stiže tek u prosincu..... :-(

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
bunkermax kaže...

Danas , 22.10 , su izasle nove verzije cjele ubuntu obitelji : ubuntu kubuntu  ubuntu-mate ubuntu-gnome lubuntu xubuntu...

Gnome je uvijek na ubuntu-u jednu verziju u zaostatku jer kad izlazi najnovija verzija gnome-a ubuntu je u freeze-u i nema dodavanja novog software-a. Jbg release datumi su im jedan mjesec razmaka, a ubuntu nije rolling release da može samo tako ubaciti najnoviju verziju.

Samomrzeći hrvat
14 godina

Ja podižem kubuntu pa ćemo da vidimo ;)

http://d-u-d.deviantart.com http://500px.com/Dado_D https://dariodrvodelic.wordpress.com/

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dud kaže...

Ja podižem kubuntu pa ćemo da vidimo ;)

Jučer nadogradio s 14.04 na 15.04 i dobijem kernel panic,sad diže samo dodatnu opciju u bootu di u dodatku piše systemd,nadam se da ću uspjet popravit nadogradnjom s usb-a.

--------------------------------------------------------------------------------------------
10 godina
neaktivan

Ja opet imam stare probleme na 15.10. Totem video trza na 14.04 lts isti video sve normalno, Vlc sa nouveau driverima trganje slike, sa nvidia driverima, zeleno blinkanje kad idem u full screen, mjenjam aspect ration ili samo napravim pokret s mišom u fullscreenu(smplayer ista stvar samo što se je u njemo to i prije događalo). ja nemogu skužiti što su zjeb... kak totem na ubuntu 14.04 LTS reproducira normalno s nouveau driverima, vlc isto tak, s nvidia driverima nikakvih problema a na 15.10 ne funkcionira. a restricted extrass uredno instalirani i na 1 i drugom i isti

video sprobavam a takve razlike.

Neznam dal je do mog kompa ili je to i drugima

Pravedni Osvetnik Zorro
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Rocker747 kaže...

Neznam dal je do mog kompa ili je to i drugima

Pa kako se nitko drugi ne žali na slične probleme, biti će da se to samo tebi dešava.

Probaj kakvog egzorcista dovesti doma da vidiš da nema kakvih negativnih silnica u tvom stanu-sobi.

Možda i da probaš sa alu-folijom ili piramidom oko kompa .....  hehehehhehe   

Malo se šalim, a sad ozbiljno : jesi ti ziher da su to objektivni problemi ? 

Naime, možda je to subjektivan problem ...  ?

13 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Naravno. 2-3 klika, 2 sata čekanja (OK malo sam gledao u terminal da vidim što radi), restart, nikakvih problema. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.10.2015 16:36 (MdN).
11 godina
MdN kaže...

Naravno. 2-3 klika, 2 sata čekanja (OK malo sam gledao u terminal da vidim što radi), restart, nikakvih problema. 

Pa nabavi optiku i neki ssd 

Ubuntu općenito nema problema sa apgrejdom već dosta godina. Ne sjećam se zadnji puta kad sam imao problem sa apgrejdom. A zadnje verzije su to ispeglale do savršenstva što se tiče desktopa.

Samomrzeći hrvat
13 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
MdN kaže...

Ubuntu općenito nema problema sa apgrejdom već dosta godina. Ne sjećam se zadnji puta kad sam imao problem sa apgrejdom. A zadnje verzije su to ispeglale do savršenstva što se tiče desktopa.

A i to što kažeš. Ovo mi je bilo prvi put pa sam malo brinuo, ali više neću (brinuti). 

16 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
MdN kaže...

Kud mi to danas kažeš,eto jučer mi upgrade bacio kernel panic. Sada baš rebuildam GRUB (jer sam i to u međuvremenu uspio shebat) i pokušavam reinstalirat kernel te se nadam da će sve ostati kako je bilo :(

--------------------------------------------------------------------------------------------
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice