Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.505.346
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ma sve ok. Ja se ne prepucavam niti navijam. Samo kažem da Canonical uslužuje telekome, npr. s Ericssonom imaju ugovor, a Ericsson drži 40% svjetskih mobilnih providera opremom. https://insights.ubuntu.com/2015/03/26/ericsson-and-canonical-partner-to-drive-cloud-innovation/ Javna ponuda dionica je moguća, ako je gazdi nestalo para, a kupac može biti bilo tko. Sve ostalo su špekulacije. Evo najbolje da ih kupi Dell, kad je čovjek u šoping spree-ju

Od 2004. niti jednu godinu ne posluju s pozitivom i treba imati kesu za to izdržati...

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.10.2015 22:20 (hrvooje).

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
ihush kaže...

- naravno, Desktop je sporedan MSu par godina (win8), mobilna platforma.. ali mu za to ne treba ubuntu (ne pratim Canonicalove ugovore telekomima, to bi moglo biti.. to je često 'pravno' lakši način kako doći do pozicije.. kao da neki bogataš kupuje umjestnička djela, ne želi da se to zna jer tad mu nabiju cijenu + antitrustovske itd. tako da može biti.. a tad to može spadati pod teorije.. da je od starta to bio Canonicalov zadatak kojeg bi sad unovčio prodajom MSu, koji bi istu stvar platio bar dvostruko direktno..) -nategnuto, tad KISS kaže da vjerojanto nije točna 'teorija' :) + zagrada veća od texta, lol.

- da B.Gates kupuje 'kokoš' na placu, njega bi to koštalo ko sv.Petra kajgana.. kad to radi drugi za njega prođe jeftinije + regulatorne agencije ne blokiraju do finiša. Ali unutar linux-ubuntua ne vidim ništa 'za MS'.. jer sve je već odavno ispod haube tu, utrženo-kupljeno.. naravno s druge strane su Oracle, IBM, itd. koji jednako ne žele malogmekog da im opet neprimjetno utjera kao prije par desetljeća s OSom. Kad se spominju telekomi, tko njih opskrbljuje, upravo spomenute 'velike' kompanije od kojih je veliki plavi sinonim za IBM. Tu bi (ako je to bio plan) MSu bio blokiran put, kojeg je tad Canonical obavio lakše-jeftinije.

biz as južual, najmanje veze s win-lin kao softwareom ili temom za prepucavanje geekova. Dizel, super.. što me briga ako sam ja 'ina'.

ja ne vjerujem da će MS kupovati ubuntu i jednostavnog razloga što već imaju svoju in-house distribuciju linuxa za cloud

samo je trebaju pustiti u javnost...

Ono što bih ja želio i čekam pojavu MS Office na ubuntu

- MS ionako na Office zarađuje više para nego na win, dolaskom na linux, prodaja licenci bi otišla u nebo

i meni kao adminu bi olakšali život, jer svi se opiru linuxu samo zato jer nema MS office

11 godina
protjeran
Darky kaže...

- MS ionako na Office zarađuje više para nego na win, dolaskom na linux, prodaja licenci bi otišla u nebo

i meni kao adminu bi olakšali život, jer svi se opiru linuxu samo zato jer nema MS office

Zašto misliš da bi općenito mali broj linux korisnika ( 1,5% ) nešto značajnije doprinijeo povećanoj prodaji office licenci ?

I svaki drugi linuxaš da ga kupi, opet je to statistički zanemariv broj .

14 godina
bunkermax kaže...
Darky kaže...

Zašto misliš da bi općenito mali broj linux korisnika ( 1,5% ) nešto značajnije doprinijeo povećanoj prodaji office licenci ?

I svaki drugi linuxaš da ga kupi, opet je to statistički zanemariv broj .

Vjerojatno je mislio na broj ljudi koji nisu htjeli preći na linux samo zato što nema MS Office.

Say hello to my little friend
12 godina
neaktivan
Ili je mislio na postotak po svakoj distri
TD people now you are on my Death Note

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ako prebace office na linux, linux bi mogao zaživjeti u mnogim uredima.

--------------------------------------------------------------------------------------------

5 0 hvala 0
16 godina
zerocool12 kaže...

- da/ne. To nije dovoljno.. MS ima par poluga, čak nije MSO bitan nego ono ispod haube, jer office pakata ima na bacanje. Banking, Gaming.. Adobe, Autodesk, .. itd.

- kao što se olako prelazi preko maxove opaske, zanemariva brojka, uz to potencijalno pucanje u nogu (nema razloga zašto bi MS to radio).

Fight nije za DE, tu dominira MS već desetljećima. Cilj je mobilna platforma, sad naziv 'device'... mob-tablet-tv .. a PC je samo dio tog kolača.

.. evo, opet, problemi s java/banking/ssl itd. gdje je tu linux? ubuntu10.. ah, updateano na 13-14 i što još?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina

Da konačno izađe MSO za Linux, odmah bi platio M$-u tih 150USD i zauvjek se riješio Windowsa. Ovako će to samo ostati morki san. Čini mi se da sam osuđen na dualboot.

Standard ništa ne znači kada ga se kompanija koja drži 90% tržišta (office suite tržišta) ne pridržava. Možemo se svi skupa na trepavice postaviti, ali to ne bi ništa promijenilo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Open office , king office .

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Killua kaže...
Open office , king office .

Sve je to isti bućkuriš kao i libreoffice.

Možemo mi filozofirat koliko hoćemo no ms office je ipak daleko najbolji i najrašireniji  uredski alat.

Naravno da ni libreoffice nije loš , no to je usporedba fiata i mercedesa.

16 godina
neaktivan
ihush kaže...
zerocool12 kaže...

- da/ne. To nije dovoljno.. MS ima par poluga, čak nije MSO bitan nego ono ispod haube, jer office pakata ima na bacanje. Banking, Gaming.. Adobe, Autodesk, .. itd.

- kao što se olako prelazi preko maxove opaske, zanemariva brojka, uz to potencijalno pucanje u nogu (nema razloga zašto bi MS to radio).

Fight nije za DE, tu dominira MS već desetljećima. Cilj je mobilna platforma, sad naziv 'device'... mob-tablet-tv .. a PC je samo dio tog kolača.

.. evo, opet, problemi s java/banking/ssl itd. gdje je tu linux? ubuntu10.. ah, updateano na 13-14 i što još?

Zato sam i napisao mnogim, u puno ureda sam vidio da je jedino što ih ograničava za prelazak je taj office.

Kaj se tiče kvalitete libre office-a (ostale neću ni spominjati, on je daleko najkvalitetniji), on bi mogao biti u rangu M$ officea,jedino je problem to otvaranje M$-ovih formata (a M$ je daleko najkorišteniji).

--------------------------------------------------------------------------------------------
17 godina
neaktivan

Martin Graesslin piše zašto su pojedini korisnici nezadovoljni Plasmom5. I ona mu ovaj lik odgovara na njegov blog post. Dosta toga je zapravo sažeo u odgovor. Po meni, sve se svodi na to da je KDE ekipa prionila velikom poslu s malo resursa. Što bi se reklo, grlom u jagode. Dosta stvari s KDE4 ima tag 'need maintainer' ...

http://blog.martin-graesslin.com/blog/2015/10/some-thoughts-on-the-quality-of-plasma-5/comment-page-1/#comment-69819

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Istine koje presucuju:
Kada je libre radio s doc dokumentima
Ms je izbacio x, docx itd. (pod lazi za sigurnost)
Kad libre proradi s docx izbacit ce nesto trece
9 godina
odjavljen

Nešto me muči već dugo vremena, a nikako ne mogu pronaći rješenje. Možda ga ovdje nađem. :D

Uglavnom, da ne duljim - ne mogu instalirati niti pokrenuti live USB Linux distribucija koje me zanimaju (Ubuntu, Mint, elementary OS...). Dok sam na POST-u pritisnem F12 (ili podesim bootanje s USB-HDD u BIOS-u), ali zapnem na idućem koraku. Jednostavno se sve zblokira na "Verifying DMI Pool Data" koraku. Mogu ga pustiti sat-dva, ali i dalje se ništa ne događa. Lampica na USB-u treperi dvije-tri sekunde i onda prestane, a ako stisnem bilo koju tipku na tipkovnici zvučnik na matičnoj ploči ispušta neki zvuk. Tako je, kao što sam napisala, sa svim distribucijama koje me zanimaju. Probala sam koristiti drugi program da bih napravila bootabilni USB, ali nije pomoglo. S druge strane, USB koji napravim radi na dvama ostalim računalima na kojima sam ga isprobala (instalacija normalno započne), dakle on je ispravan. Instalacija Windowsa putem USB-a (probala sam XP, 7, 8, 10) normalno radi. Računalo je ovo iz profila.

Zna li netko gdje je pogreška? Sumnjam na neku nekompatibilnost kernela i starijeg hardvera, ali vidjela sam mnogo starijih računala koji vrte Ubuntu.

Znaš kako kažu za internet – muškarci su muškarci, žene su također muškarci, a klinci su tajni agenti. – Lastan, travanj 2010.
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2015 16:13 (Arendelle).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Arendelle kaže...

Nešto me muči već dugo vremena, a nikako ne mogu pronaći rješenje. Možda ga ovdje nađem. :D

Uglavnom, da ne duljim - ne mogu instalirati niti pokrenuti live USB Linux distribucija koje me zanimaju (Ubuntu, Mint, elementary OS...). Dok sam na POST-u pritisnem F12 (ili podesim bootanje s USB-HDD u BIOS-u), ali zapnem na idućem koraku. Jednostavno se sve zblokira na "Verifying DMI Pool Data" koraku. Mogu ga pustiti sat-dva, ali i dalje se ništa ne događa. Lampica na USB-u treperi dvije-tri sekunde i onda prestane, a ako stisnem bilo koju tipku na tipkovnici zvučnik na matičnoj ploči ispušta neki zvuk. Tako je, kao što sam napisala, sa svim distribucijama koje me zanimaju. Probala sam koristiti drugi program da bih napravila bootabilni USB, ali nije pomoglo. S druge strane, USB koji napravim radi na dvama ostalim računalima na kojima sam ga isprobala (instalacija normalno započne), dakle on je ispravan. Instalacija Windowsa putem USB-a (probala sam XP, 7, 8, 10) normalno radi. Računalo je ovo iz profila.

Zna li netko gdje je pogreška? Sumnjam na neku nekompatibilnost kernela i starijeg hardvera, ali vidjela sam mnogo starijih računala koji vrte Ubuntu.

Probaj resetirati BIOS.

9 godina
odjavljen
zerocool12 kaže...

Probaj resetirati BIOS.

Probala sam i s flashanjem najnovijeg BIOS-a i resetiranjem, nije pomoglo.

Znaš kako kažu za internet – muškarci su muškarci, žene su također muškarci, a klinci su tajni agenti. – Lastan, travanj 2010.
11 godina
neaktivan

Evo jedan lik lijepo objašnjava što je najvjerojatnije problem (ako su isključeni svi hardverski), a i opisuje kako pogledati da li je uopće usb dobro napravljen:

http://elementaryos.stackexchange.com/questions/551/elementary-os-not-booting-from-usb

iako je pisano za ElementaryOS, vrijedi i za mint i za ubuntu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Vi bi MS Office, a ovi prelaze na Libre...

UK Government Kicks Out Microsoft Office and Adopts LibreOffice

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
3 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
dai53nja kaže...

Evo jedan lik lijepo objašnjava što je najvjerojatnije problem (ako su isključeni svi hardverski), a i opisuje kako pogledati da li je uopće usb dobro napravljen:

http://elementaryos.stackexchange.com/questions/551/elementary-os-not-booting-from-usb

iako je pisano za ElementaryOS, vrijedi i za mint i za ubuntu.

Ma USB je dobro napravljen, ostala računala normalno instaliraju OS s tog USB-a. Probala sam upotrijebiti i fizički drugi USB, ali opet ne radi na mom PC-ju, dok na drugima radi. Ne kužim. Sjećam se da sam prije dvije-tri godine s istog USB-a na istom PC-ju instalirala neki stariji Mint i radilo je bez problema. Vjerojatno je problematičan nForce 430 chipseti podrška u kernelu.

16 godina
neaktivan

A ako pokušaš napraviti bootabilni USB s uNetbootinom? Mislim da on postavi neki svoj loader.

S CD-a isto baca probleme?

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2015 18:29 (zerocool12).

2 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
zerocool12 kaže...

A ako pokušaš napraviti bootabilni USB s uNetbootinom? Mislim da on postavi neki svoj loader.

S CD-a isto baca probleme?

UNetbootin isto ne daje rezultate. Mislim, daje, ali na drugim PC-jima. :D

Optički pogon nemam... Nikad mi dosad nije ni zatrebao.

16 godina
neaktivan

Probaj u BIOS-u postavit "Legacy USB storage detect" na enabled. 

Ili pokušat s drugim USB stickom, na nekim računalima sam znao imati problema sa jednim SanDiskovim stickom.

Edit: malim guglanjem vidim da je to čest problem na gigabyteovim mbo-ima , neki vele da u BIOS-u kod odabira boot ordera treba odabrati "hard drives" opciju i tamo odabrati naziv svog usb sticka , umjesto USB-HDD opcije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2015 19:16 (zerocool12).

0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
zerocool12 kaže...

Ili pokušat s drugim USB stickom, na nekim računalima sam znao imati problema sa jednim SanDiskovim stickom.

Edit: malim guglanjem vidim da je to čest problem na gigabyteovim mbo-ima , neki vele da u BIOS-u kod odabira boot ordera treba odabrati "hard drives" opciju i tamo odabrati naziv svog usb sticka , umjesto USB-HDD opcije.

I ti si guglao, ha? Naišla sam i ja na probleme kolega s Gigabyteovim pločama i isprobala većinu savjeta, ali ništa ne pomaže. Jednostavno je BIOS defektan i to je to. Ne vjerujem da ću ikako riješiti problem. Jedino mi nije jasno kako se Windowsi bootaju bez problema, a Linux neće.

16 godina
neaktivan
Arendelle kaže...
zerocool12 kaže...

I ti si guglao, ha? Naišla sam i ja na probleme kolega s Gigabyteovim pločama i isprobala većinu savjeta, ali ništa ne pomaže. Jednostavno je BIOS defektan i to je to. Ne vjerujem da ću ikako riješiti problem. Jedino mi nije jasno kako se Windowsi bootaju bez problema, a Linux neće.

Probaj kontaktirat gigabyte support. Iskaži nezadovoljstvo,nek barem vide da ima ljudi koji ne vole poluproizvode :/

15 godina
Arendelle kaže...

Ako nisi, stavi FDD na none u BIOS-u. Neke distre se nisu mogle bootati radi toga.

Ne znam koje sve programe si probala ali osobno mi stickovi sa lili uvijek rade.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2015 19:33 (Alkaline).
9 godina
odjavljen
zerocool12 kaže...

Probaj kontaktirat gigabyte support. Iskaži nezadovoljstvo,nek barem vide da ima ljudi koji ne vole poluproizvode :/

A gle, sasvim je jasno da će mi prodavati priče o staroj ploči za koju više ne postoji podrška, o vremenu proizvodnje ploče kad bootanje s USB-a još nije bilo standardizirano i uobičajeno, o tome kako je najnoviji Mint izašao 2015., a zadnji (beta) BIOS za moju ploču 2010. itd. Kapitalistička gamad. Ni integirana grafička kartica ne radi na Windowsu 10, iako je za to "kriva" NVIDIA, a ne Gigabyte. Normalno, poserem se unaprijed na takva gamadska objašnjenja - za potrebe prosječnog korisnika PC iz mog profila sasvim je dovoljan i nema razloga da se na njemu ne bi vrtio najnoviji Mint. Dovraga, jedan od ovih dvaju računala na kojima sam isprobavala ispravnost USB-a je neki prastari s Prescottom, a bootanje radi kao sat.

17 godina
neaktivan
Arendelle kaže...

ajde pogledaj u BIOSu da ti nije USB Drive HDD

ne USB-HDD

već stavi boot HDD, a pod opcijama od HDD onda staviš USB drive

Ima nekoh BIOSa koji rade tako blesavo, i možeš glavom u zid cijeli tjedan a da ne mrdneš sa mjesta

ako je starije računalo koliko je staro?
meni Ubuntu 15.04 radi na 10 godina starom kompu

Probaj skinuti Ubuntu 10.10, on je most prema starim konfama, pa onda radiš upgrade distre akoje problem sa driverima

ali ja više vjerujem da je problem u setingu BIOSa

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2015 20:20 (Darky).
11 godina
protjeran

Arendele

Ja sam takve probleme rjesavao na nacin da na drugom pc napravim oem instalaciju i onda kloniram tu particiji na hdd problematicnog pca i onda na njemu dovrsim instalaciju .

0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
Darky kaže...

ajde pogledaj u BIOSu da ti nije USB Drive HDD

ne USB-HDD

već stavi boot HDD, a pod opcijama od HDD onda staviš USB drive

Ima nekoh BIOSa koji rade tako blesavo, i možeš glavom u zid cijeli tjedan a da ne mrdneš sa mjesta

ako je starije računalo koliko je staro?
meni Ubuntu 15.04 radi na 10 godina starom kompu

Probaj skinuti Ubuntu 10.10, on je most prema starim konfama, pa onda radiš upgrade distre akoje problem sa driverima

ali ja više vjerujem da je problem u setingu BIOSa

Nemam takvih opcija u BIOS-u. Sve što postoji jest poredak uređaja s kojih se boota gdje mi daje standardne opcije (HDD, CD/DVD, USB-HDD, USB-FDD, USB-ZIP itd.), a nekih podrobnijih postavki nema. Pročešljala sam cijeli BIOS, ništa takvog mi ne nudi. Inače uvijek USB bootam koristeći onaj boot-meni koji pozivam tipkom F12 na POST-u što uvijek radi kad je bilo koja verzija sustava Windows u pitanju. Na taj način mogu bootati i Hiren's BootCD, memtest86+ i ine pa ne vjerujem da problem leži u samom načinu rada BIOS-a. Problem je očito u kompatibilnosti Linuxova bootloadera i moje matične ploče...

Računalo je ovo iz profila. Teško je reći koliko je staro budući da ima komponentâ iz 2015., a ima i iz 2007. Ploča je iz ere Viste (čini mi se 2008.), procesor je također iz tog nekog vremena, disk je nešto noviji... Uglavnom, sasvim dostatno za ono što prosječnom korisniku treba. Igraju se čak i igrice (DiRT 3 na 1440×900 radi ko podmazan - da bar više volim DiRT :D) pa je doista blesavo da gore vražji Mint ili elementary OS ne bi išao.

bunkermax kaže...

Arendele

Ja sam takve probleme rjesavao na nacin da na drugom pc napravim oem instalaciju i onda kloniram tu particiji na hdd problematicnog pca i onda na njemu dovrsim instalaciju .

Pametno. Hvala na ideji.

17 godina
neaktivan

Probaj instalirat Ubuntu iz te godine ili stariji s 2.x kernelom. Npr. 10.04 LTS http://old-releases.ubuntu.com/releases/10.04.3/
Možeš probati i alternativnu sliku. Sjećam se da se nekad davno instaler rušio kad je premalo memorije ili čudan hardver

*Canonical je u Ubuntu 15.10 ispravio greške i sada Steam kontroler radi odmah-iz-kutije. 

http://linux.softpedia.com/blog/ubuntu-15-10-now-supports-steam-controllers-after-being-patched-494941.shtml

**Kako učiniti GNOME3 efikasnijim za desktop

http://www.linux.com/learn/tutorials/781916-easy-steps-to-make-gnome-3-more-efficient

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.10.2015 11:11 (hrvooje).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice