Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.453
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
bunkermax kaže...

..

Na mom testu se najnovija verzija kde+plasma pokazala daleko optimiziranija i lakša od unitya...  Znam da naprvu to zvuči čudno no isprobajte i sami koliko si je kde development ekipa dala truda...

..

stvar je generacije HWa (CPU+VGA/GPU+količina RAMa). To 'zaboravljaš'. (ako misliš na gore spomenuti Acer netbook..). Kad imaš odgovarajući HW, novi OS(DE-GUI) kao i browser itd. može koristiti npr GPU jednako kao video kompresor (flash) itd. i to daje glatkoću. Soft koji iskorištava HW, ali ne na starom HWu.. (ništa iz ničega..).

+kao što post iza kaže, starija ver., do 12 je preporučljiva... (dok sam ja stavio odgovarajuće godište 9-10.. iz istog razloga).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.4.2015 0:01 (ihush).
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Probao sam ubuntu 12.04 i odlicno je radio nekih 15 minuta kad se samo zamrznuo i ponovo se pokrenule linije i morao sam ga ugasiti 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
ihush kaže...

. ako misliš na gore spomenuti Acer netbook.

Nemislim na taj acer već sam govorio općenito da kde sučelje više nije ništa teže od ostalih suvremenih sučelja.  Na istom hardveru usporedujem razne distre, i najnoviji kde mi se pokazao lakšim od unitya pa čak i od mintovog cinnamona..  No xfce i lxde su i dalje kraljevi minimalnog usage-a. 

17 godina
neaktivan

Ako primjetite da vam na Remmina aplikaciji za remote desktop fali RDP protokol za spajanje na Windows desktop, samo instalirajte rdp-plugin iz softver centra, kao i vnc i ostale. Nakon toga je morate ugasiti iz systraya ili killall remmina, jer inače mislite da ste ju ugasili, na X, a niste. Pa ponovo pokrenete i ono ponovo nema RDP-a :) 

There is no job like cron job!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
arius kaže...

Probao sam ubuntu 12.04 i odlicno je radio nekih 15 minuta kad se samo zamrznuo i ponovo se pokrenule linije i morao sam ga ugasiti 

Jesi namjestio ove opcije kod pokretanja ?  

http://askubuntu.com/questions/396243/unable-to-install-ubuntu-12-04-on-acer-aspire-one

17 godina

Stack Overflow anketa za 2015. god., uzorak 22000 (ukupni 26000), Linux ima osjetno drukčiji udio nego kod generalne populacije...

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.4.2015 11:48 (josipva).

0 0 hvala 0
11 godina
josipva kaže...

Stack Overflow anketa za 2015. god., uzorak 26000, Linux ima osjetno drukčiji udio nego kod generalne populacije...

Pa normalno. Profesionalci koriste sustave koji su im korisni pri radu. Generalna populacija se igra i klika po fejzbuku.

Samomrzeći hrvat
13 godina
neaktivan
Buhaha kaže...
arius kaže...

Jesi namjestio ove opcije kod pokretanja ?  

http://askubuntu.com/questions/396243/unable-to-install-ubuntu-12-04-on-acer-aspire-one

Probao sam i na ovaj nacin ali nista meni ne pomaze izgleda

17 godina
neaktivan
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.4.2015 22:18 (hrvooje).

1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: Linux Questions&Answers

Može pomoć?

Kako isključiti Check spelling na Ubuntu? Kad pišem mail, gdje god, nakon svake poruke opet i opet moram desni klik, isključi, bla bla.

Stavila na hrvatski jezik, ali i dalje je podcrtano (jer pišem gluposti), ide na živce.

Hvala :)

12 godina
neaktivan

sudo dpkg -P --force-depends aspell ispell

ak neće to idi sa:

sudo apt-get remove aspell ispell

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.4.2015 17:13 (marin_sagovac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Postoji li alternativa BlueStacks-u na Linuxu.Imao sam problema sa onim laptopom pa sam ga na kraju i zamjenio i instalirao mint 17 cinnamon ali mi treba neka aplikacija da pokrenem Clash of Clans

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Marine, to odgovor na moje pitanje?

Ako je, stvarno nisam u tome, ne razumijem šta da radim s tim :/ Ni šta to znači ni gdje da to nađem.

Hvala u svakom slučaju :)

15 godina
neaktivan

Jel može preporuka neke manje zahtjevne verzije Linuxa za jedan stariji laptop, Lenovo Thinkpad R61e, Celeron M530 single core 1.7ghz, 1gb dd2 rama, GMA X3100 i 80gb hard disk.

Na laptopu će se surfat, koristit word i excell i to je to. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.4.2015 18:55 (veki22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
veki22 kaže...

Jel može preporuka neke manje zahtjevne verzije Linuxa za jedan stariji laptop, Lenovo Thinkpad R61e, Celeron M530 single core 1.7ghz, 1gb dd2 rama, GMA X3100 i 80gb hard disk.

Na laptopu će se surfat, koristit word i excell i to je to

-win.

btw, današnje surfanje je po requirementsima kao i gaming. (flash/multimedija). Svaka aplikacija koju koristiš ima svoje requirementse, OS je najsporednija stvar. Ubuntu/xbuntu.. linux je jedan a DE je samo DE (koji danas može ovisiti o VGA). Ako ti neka današnja distra radi probleme, pokušaj starije, to je primjerenije generaciji računala.

marin_sagovac kaže...

sudo dpkg -P --force-depends aspell ispell

ak neće to idi sa:

sudo apt-get remove aspell ispell

sanjagc kaže...

Marine, to odgovor na moje pitanje?

Ako je, stvarno nisam u tome, ne razumijem šta da radim s tim :/ Ni šta to znači ni gdje da to nađem.

Hvala u svakom slučaju :)

-terminal, copy/paste + enter.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.4.2015 19:17 (ihush).
14 godina
neaktivan
veki22 kaže...

Na laptopu će se surfat, koristit word i excell i to je to. 

Lubuntu, LXDE

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.4.2015 19:27 (Gam3r).
11 godina
arius kaže...

Postoji li alternativa BlueStacks-u na Linuxu.Imao sam problema sa onim laptopom pa sam ga na kraju i zamjenio i instalirao mint 17 cinnamon ali mi treba neka aplikacija da pokrenem Clash of Clans

Probaj ovako:

http://www.maketecheasier.com/running-android-apps-on-linux/

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
arius kaže...

Probaj ovako:

a možda može i ovako:

http://mob.hr/arc-pokrece-android-aplikacije-na-windows-mac-linux-i-chromebook-racunalima/

13 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
Entry Point kaže...
arius kaže...

Probaj ovako:

a možda može i ovako:

http://mob.hr/arc-pokrece-android-aplikacije-na-windows-mac-linux-i-chromebook-racunalima/

Nemam Chrome na Linuxu ali ima Chromium u system manegeru pa ce nadam se moci preko njega

14 godina

Reinstalirao sam Windowse i ponovno pokušao upogoniti Linux u dualboot. Pojavio mi se problem da gparted uopće nije htjeo prepoznati windows particije (C i D te recovery partition) i free space koji sam ostavio prilikom instalacije Windowsa. Gpatred je javljao nekakvu gresku sa gpt-om i msdos-om. Problem sam uspio rijesiti preko terminala sa naredbama sudo gdisk -l /dev/sda te sudo fixparts /dev/sda. Prvom naredbom javio je problem da na disku postoji i MDR i GPT (ovo mi nije jasno, pa ako netko moze pojasniti o cemu se tu tocno radi) te mi ponudio nekakve 3 opcije za izabrati (mbr,gpt,create blank gpt), ali nisam se htjeo petljati pa sam izasao iz terminala. Na Stacku sam nasao rijesenje problema preko fixpartsa, i to ovdje i uspjesno instalirao Ubuntu. Sad sve radi kako treba, ali mi nikako nije jasno odakle su se pojavili i GPR i MBR i jesam li mozda trebao nesto poduzeti nakon gdisk naredbe(tj. izabrati neku od opcija).

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-BIOS u GPTu emulira MBR zbog starih OSeva-appsa, inače bezvezarija.

17 godina
neaktivan

izašla kde plasma 5.3

https://www.kde.org/announcements/plasma-5.2.95.php

novosti media centar u beti, clipboard u barcodeu, poboljšan power managament i statistika, kwin podržava wayland ...

2 0 hvala 2
13 godina
neaktivan

Nabacio sam sebi Elementary OS Luna i prezadovoljan sam sistemom ali me zezaju dvije stvarcice prva je da nemam nigdje ikone trash a druga da ne mogu nikako da stavim ikonu neku svoju na radnu povrsinu sve su mi na docku i evo par slicica da vidite kako sam je sebi ustimao po mojoj skromnoj zelji

Moj PC  
3 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
arius kaže...

Nabacio sam sebi Elementary OS Luna i prezadovoljan sam sistemom ali me zezaju dvije stvarcice prva je da nemam nigdje ikone trash a druga da ne mogu nikako da stavim ikonu neku svoju na radnu povrsinu sve su mi na docku i evo par slicica da vidite kako sam je sebi ustimao po mojoj skromnoj zelji

Filozofija elementaryOS-a i jest da ne mozes stavljati ikone na desktop tako da sve bude cisto, jednostavno i elegantno te lijepo uz lijepi wallpaper.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan

To ti je kao kod štikli ,žuljaju ali su lijepe. Ili možemo uzeti talijanska auta za primjer .

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.4.2015 18:02 (hrvooje).

3 0 hvala 0
16 godina
arius kaže...

..i evo par slicica da vidite kako sam je sebi ustimao po mojoj skromnoj zelji

ispod conkyja je pelješki mostić? Izgleda realnije od 'originala'.. valjd' zbog linuxa..

11 godina
arius kaže...

Kao i gnome trash je u file manageru. Ali u gnomeu se to može rješiti i kroz ekstenzije, ne znam za elementary.

Za desktop ti je odgovoreno. Ionako više nitko ne koristi ikone na desktopu 

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Za desktop ti je odgovoreno. Ionako više nitko ne koristi ikone na desktopu 

arrange by pe...

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.4.2015 19:09 (hrvooje).
16 godina
neaktivan
arius kaže...

Pre dobro izgleda, lijepo bi sjeo na neki veći tablet.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.4.2015 19:25 (zerocool12).
12 godina
neaktivan

Sto se tice elementaryOS-a....

http://news.slashdot.org/story/15/02/11/1753219/elementary-os-why-we-make-you-type-0

Odlican komentar:

these guys think they should type $0 everytime they checkout source code from the upstream projects where the vast majority of the work actually occurs?

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice