Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.482.788
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
mario.L_hr kaže...

Ne znam za druge ali ja na laptopu imam dual boot Windows 8 i Ubuntu (prije 12.04 a sada 14.04). Od prvog dana (od kad imam laptop) imam i dual boot. Boot loader je Grub.Niti jedan update, windowsa 8 (a kasnije i 8.1) nije ni na koji način utjecao na Grub.

Ne shvaćam čemu navlačenje i iznošenje neprovjerenih činjenica. Dual boot je, za većinu korisnika, teška nepoznanica. Kad se na taj način pristupa istom rezultat ne ovisi o OS-evima već o onome tko pokušava instalirati istog.

Ma to uopće nije bitno. Ako pročitaš tekst i komentare na Redditu vidjet ćeš da se radi o diletantu koji ne kuži ni kako radi GRUB ,ni Windows bootloader.

I kad mu ljudi daju logičan savjet kaj da napravi ,on nastavlja po istom.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.5.2014 0:12 (kizo2703).
11 godina
hrvooje kaže...

Probao bi ga ali ne vjerujem kineskom software-u što se tiče backdoorova itd. 

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

file.ovpn kao i openvpnclient.exe kreirani su na serveru. ovaj za windows je testiran i radi sve ok. sad pokušavam na mintu kde, odem na network manager, uvezem file.ovpn, al ništa od konekcije. samo time out. 

u terminalu sudo openvpn --config file.ovpn radi, pingam mrežu, spojim se na LAN, ali ne mogu na internet. zna li netko openvpn gui client za kde koji radi s ovpn konf fileom?

Life is too short to remove USB safely

0 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...

.. al ništa od konekcije. samo time out. 

..

-prvo provjeri verziju, ssl2 (heartbleed). Od prošlog mjeseca (svi kojima to nešto znači) ... za kde ne znam.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina

Ispričavam se ako sam postavio pitanje u krivu temu. Trebam linux za sljedeću konfiguraciju: CPU: Pentium 4, RAM: 256 MB, GPU: random 128 MB, HDD: 30 GB. Koristio bi se za internet i povremeni nazor podataka na mreži i pristup podacima. Pa bi trebao odmah preporuke za program. Može li se sa wireshark obaviti navedene radnje ? Unaprijed zahvaljujem. 

Pravi balkanci ne čitaju upute da saznaju na početku kako nešto radi ili kako nešto osposobiti, već da vide gdje su zajebali
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.5.2014 19:14 (zagi55).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
zagi55 kaže...

..CPU: Pentium 4, RAM: 256 MB, GPU: random 128 MB, HDD: 30 GB. Koristio bi se za internet i povremeni nazor podataka na mreži i pristup podacima. Pa bi trebao odmah preporuke za program. Može li se sa wireshark obaviti navedene radnje ? Unaprijed zahvaljujem. 

-svaka distra, jedino je problem RAM (premalo za današnje kriterije) moraš koristiti alternate installer, GUIevski je uobičajeno s 512MB. Za navedeno bi možda trebao nešto kao FreeNAS. Linux je 'mreža', sve je manje-više identično na svakoj distri. Razlike su samo u requirementsu (ili uključenim appsima, ovisnosti o GUIu kao K, X.. LDE..) Wireshark je samo jedan od utilsa, klikabilan, ali ako je nestašica RAMa i višak, jer sve može i bez njega skripte, terminal. Garantirano postoji gotovo samo google konkretan task koji želiš, +grep. Ako ti je to prekomplicirano, tad još nisi sreo za takvu upotrebu i kreni s ubuntuom nakon što dodaš RAMa (ili lubuntu, xbuntu, pa i čisti server).

Internet je beskoristan kriterij, tj širok pojam da bi se išta predložilo. Flash i prosjećna stranica će ti biti katastrofa, ali mreža (i internet je mreža, tj the-mreža) će raditi najnormalnije. Glupe kutije s parsto KBa to rade, router-NAS-mediaplayer.. sve to je u 99% linux. U slučaju kad nije linux, tad je *nix.

No to je samo jedan (moj) pogled, vjerojatno će biti i boljih prijedloga za tvoje potrebe..

btw, nije random nego Radeon. Ako je neka starija verzija, pogotovo AGP, nikad ne pokušavaj instalirati vlasnički driver.

17 godina

FreeNas na 256MB rama, ne znam bas da ce se ZFS-u to svidjat, to je ko igranje Crysisa na navedenoj grafi (mislim da je s random mislio na neka nebitna grafa od 128MB, ne da je greskom upisao random)

@zagi55

Instaliraj bilo koju distribuciju bez dodatnih paketa, onda dodaj x11 i openbox, pa po zelji browser, za shareanje datoteka s windows racunalima trebas instalirat i konfigurirat Sambu.

Ne znam kak bi ti nadziral mrezu, al recimo da ce ti wireshark omoguciti da vidis neke stvari, al mislim da to nije bas tak jednostavno za koristiti jer treba razumjet output.

Pogledaj debian minimal install ili probaj instalirat arch(samo pratis upute na wikiju i nemres fulat).

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
17 godina

Sta ne bi mogao stavit SLAX?

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Mozes ali on je namjenjen live podizanju, nadi kako install, ma moze i copy paste vecine zavzlame nastaju sa botabilnim djelom
Moduli su ti aplikacije forumu i ako sto fali imas i old.slax net page
A ako vec namjeravas evo recenzija
http://www.linuxzasve.com/slax-7-0-vas-dzepni-operativni-sustav
TD collector
16 godina
djigibao kaže...

Sta ne bi mogao stavit SLAX?

-miješaš footprint i normalne resurse, namjenu.. to nije slaxova namjena. Ali svaki linux je linux (jedan), sve se može prilagoditi potrebama. Razlika je samo u distri koja eliminira potrebu za prilagodbu (početniku kojem je to najteži dio, kao install archa..) tj da je outofbox što sličnije njegovim potrebama. Kasnije se lako nauči.. (ali ova konfa s 256MB nije za današnje učenje).

12 godina
neaktivan
Barem ovdje mogu priznati ponosim se sto sam noob (tj. juzer) i sto me drugi uce koliko neznam a koliko tek jos mogu nauciti o linuxu... za razliku od khm *censored*
TD collector
17 godina
neaktivan
Killua kaže...
Barem ovdje mogu priznati ponosim se sto sam noob (tj. juzer) i sto me drugi uce koliko neznam a koliko tek jos mogu nauciti o linuxu... za razliku od khm *censored*

Svi smo nekad bili njubovi, ja sam jos uvijek. :D

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan

izašao je Mint 17 RC. koačno izdanje krajem mjeseca

http://blog.linuxmint.com/?p=2613

4 0 hvala 0
13 godina
hrvooje kaže...

izašao je Mint 17 RC. koačno izdanje krajem mjeseca

http://blog.linuxmint.com/?p=2613

Evo, upravo pisem ovaj post na Cinnamon verziji. {#}

Cekam da izbace KDE verziju, vise mi se dopada.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2014 2:00 (pr0n_addict).
15 godina
neaktivan

To je linux, netreba tu nikog cekat {#}

Napravi update i instaliraj kde-full, mozes iz software managera ili iz terminala.

Ovako bi to izgledalo iz terminala:

sudo apt-get update

sudo apt-get install kde-full

Ja sam isto skinuo cinnamon verziju, ali sam prilikom nekog prckanja skrsio cinnamon i nije se htio vise pokrenut pa sam instalirao kde i skroz maknuo cinnamon. (instalirao i lxde radi probe i radi i on bez problema)

Vec sam se bacio na tweak-anje izgleda, cilj mi je nesto kao Manjaro (ali ipak ostajem sa debian based distrama, pa kad bude vremena cu i arch istrazit).

Moj PC  
4 0 hvala 1
13 godina
Toni2000 kaže...

Koji je to start menu? I mogu li ga korisiti na Cinnamonu, bez KDE-a?

13 godina
neaktivan

Danas instalirao Linux Mint 17 Mate dosad sam prezadovoljan,dosta brzi od Maye,nikakvih problema do sad,ubacili su par dobrih programa sve u svemu dosad prezadovoljan evo jedan i izgled desktopa

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina

Sad ću ja jedno noobovsko. Imam Mint 16, kde koristim jer mi je najlijepši, jel mogu ja sad neki apdejt toga16 na 17-cu ili to nejde tak , nego friški instal na formatirani disk. Nije mi problem jer to je komp samo za isprobavanje Os-a, i možda bi baš zato htio vidjet kak bi se ponašalo kad bi (ako se može) napravio takav apdejt, sa 16-ce na 17-cu. Mislim 17-cu svakako isprobat ovak ili onak.

http://d-u-d.deviantart.com http://500px.com/Dado_D

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
kerum kaže...
Toni2000 kaže...

Koji je to start menu? I mogu li ga korisiti na Cinnamonu, bez KDE-a?

kde za default ima kickoff, a ovo je homerun - kicker od tvoraca netrunner distre. prvotni homerun je bio rađen za cijeli ekran više za touch. ovaj je više klasični menu i odličan je.

https://blogs.kde.org/2014/01/29/homerun-120

kako instalirat:

http://linuxg.net/how-to-install-homerun-kicker-1-1-0-on-kubuntu-13-1013-0412-10-and-linux-mint-161514-using-kde/

14 godina
neaktivan
Pričekaj službeni izlazak. Moj ti je savjet clean install.
Stručnjak za odmaganje...
15 godina
protjeran

Jel mi treba SWAP particija ak imam 6 GB RAM-a?
Sad koristim Mint 15, kad izađe 17 napravil bum full format i clean install.

Trust me, I'm a Jedi!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

ja na 4GB rama ne koristim swap.

dogodi mi se tu i tam kad izvodim neke bedastoce da zafali, al u tim situacijama mi nebi ni swap pomogel

osim toga lako kasnije dodas swap file

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.5.2014 23:48 (Ante).
14 godina
neaktivan
ITman kaže...

Kakvu štetu ćeš pretrpjeti ako ga dodaš? Dodaj 6GB SWAP-a i ne razbijaj glavu.

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan

pozdrav ekipa!

nadam se da mi neko moze pomoci.

radi se o instalaciji amd drivera. dakle, probal sam instalirati fglrx drivere i preko terminala i preko paketa sa amd-ove stranice (znači direktno .run file pa preko grafickog sucelja i generiranjem deb paketa) i preko additional drivers panela.

problem je sto mi crasha x nakon svake instalacije->restarta.

grafika: radeon 5470 mobile, integrirana intel (ubuntu uredno prepoznaje radeonku i koristi je)

cilj mi je igrati dotu na ovoj masini, siguran sam da se moze (s obzirom na jacinu hardvera).

http://getdotastats.com/sig/86815748.png

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

http://www.dedoimedo.com/computers/ultimate-linux-guide-for-windows-users.html

Odlicno sastavljen guide IMHO. Svaki newcomer bi trebao baciti pogled.

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Moj PC  
8 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Iz Release Notesa Catalysta 14.4 za Linux:

Linux Distributions Supported:
The latest version of the ATI Catalyst™ Linux Software Suite is designed to support the following Linux distributions:

Red Hat Enterprise Linux Suite 6.4 and 6.5
            SUSE® Linux Enterprise 11 SP3
            openSUSE 13.1
            Ubuntu 12.04.3, 12.04.4 and 13.10

System Requirements:
Before attempting to install the AMD Catalyst™ Linux Graphics Driver, the following software must be installed:

Xorg/Xserver 7.4 and above (up to 1.14)
            Linux kernel 2.6 or above (up to 3.11)

Dakle, Catalysti službeno ne podržavaju Ubuntu 14.04, koji dolazi s Xorg-om 1.15 i kernelom 3.13. Neki korisnici javljaju da im ipak rade, nekima bez većih problema, a kod nekih s podosta problema.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
16 godina
mario.L_hr kaže...
ITman kaže...

-obično stavim bar 2GB -do 4. Može pomoći kod bilo kojeg boota (live..) na bilo koju konfiguraciju (druga količina RAMa..), ne smeta. Dakle ako nije neki razlog protiv, radije napraviti swap.

15 godina
protjeran
ihush kaže...
mario.L_hr kaže...
ITman kaže...

-obično stavim bar 2GB -do 4. Može pomoći kod bilo kojeg boota (live..) na bilo koju konfiguraciju (druga količina RAMa..), ne smeta. Dakle ako nije neki razlog protiv, radije napraviti swap.

Nije problem, uvijek stavljam SWAP, al sam negdi čital ak imaš bar 6GB RAM-a da ne treba SWAP. A sad kad izađe Mint 17, pošto je LTS, kanim sve particije formatirat i napravit clean install. Imam dual boot sa Win 7.

Hvala na pomoći. {#}

Trust me, I'm a Jedi!
17 godina

Je li moguće na KDE-u promjeniti da taskbar ne pokazuje pokrenute programe kao tekst nego kao ikone, slično kao što to rade unity i windows 8 ?

EDIT: Našao rješenje, plasmoid Icon Tasks.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.5.2014 23:35 (josipva).

1 0 hvala 0
17 godina

Zna li itko kako ovo rješiti ? Dakle brojevi se ne prikazuju kako treba u notification appletu, događa mi se na svakoj kde distri koju sam probao u zadnje vrijeme. Kao da donji dio broja dijelom prijeđe gore.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.5.2014 21:20 (josipva).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice