Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.506.272
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Huma kaže...

Mario, je l' mogu skinut s neta neki od ta dva, imaju li svoje stranice? 

..

- Distrowatch je zgodan.

- linux je jedan, distre su samo nakupine paketa.

- prijedlog, Debian, Suse, Ubuntu i derivati kao mint, Artistx. Bježi od BTa to je za hackere koji ne znaju instalirati OS. Po tom je bolji live linux gamers..

- distru biraj prema svojim potrebama ili složi sam.

- biraj i prema raspoloživim resursima, ne mora bit 64bit, za live medij (boot, servis i sl.) je korisnija neka 32bitna (386-586). CD ima prednost, zatim DVD pa USB (ne bootaju sva računala jednako i ovisi o supportu-kernelu, BIOSu i verziji distre, npr starij ubuntu 9-10 ili novi 12-13. Sve to najjednostavnije pročitaš na distrowatchu (ili ovako). Probaj nekoliko, tek tad možeš dobit neki osječaj što je to linux, što je distra, što s tim želiš-možeš i (najvažnije) znaš.

- Za sve probleme/pitanja google+RTFM tek ako zapneš forum. Učenje je proces, ne prima se svima jednako, strpljenje. Za početak, bilo bi poželjno imati prazan (bez podataka, drugog OSa..) disk, dovoljan je od 20-40GB naviše...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2013 12:02 (ihush).
12 godina
neaktivan

Zahvaljujem svima, početi ću sa Debian-om... Kad negdje zapne, obratit ću vam se.

I da vas pitam, pošto imam samo 1GB ukupno, trenutno imam XP, ako podijelim na dualboot(Debian) po 512MB, hoće li normalno funkcionisati?

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2013 15:06 (Huma).
16 godina
Huma kaže...

Zahvaljujem svima, početi ću sa Debian-om... Kad negdje zapne, obratit ću vam se.

I da vas pitam, pošto imam samo 1GB ukupno, trenutno imam XP, ako podijelim na dualboot(Debian) po 512MB, hoće li normalno funkcionisati?

-udahni, razmisli.. pa daj podatke (točnije).

-RAM 1GB? Nema veze s dualbootom, dovoljno. Ako je disk tad radije probaj s floppyem.

-za početak, očekuj da češ izgubiti sve s diska (nisam siguran kako, ali početnici uvjek nađu neki novi način). Sama instalacija bilo kojeg OSa je trivijalan posao, uz preduvijet elemeteranog znanja eng. i razumijevanja npr što je particija, boot i file sistem.

Ako imaš prazan disk, SUSE je vrlo dobar u defaultnoj podjeli diska (boot+root, swap, home). Kad jednom vidiš tu shemu, razumiješ zašto je upravo tako podijeljeno.

-prvi problem koji može nastati je trenutno stanje tj nepoznato. Jer standard dozvoljava do 4 primarne aktivne particije na fizičkom disku (particija je logički disk). Vjerojatno ćeš morati shrinkati postojeću primarnu-boot particiju i od dijela kreirati novu. Ako ćeš trebati ukupno više od 4, tad kreiraj extended, u njoj nema ograničenja, tj ovisno o distri 16 particija ili pod win abeceda.

-trebat češ i grub. (vrlo je nježan, jer sve to je software).

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2013 15:17 (ihush).
12 godina
neaktivan
ihush kaže...
Huma kaže...

-udahni, razmisli.. pa daj podatke (točnije).

-RAM 1GB? Nema veze s dualbootom, dovoljno. Ako je disk tad radije probaj s floppyem.

-za početak, očekuj da češ izgubiti sve s diska (nisam siguran kako, ali početnici uvjek nađu neki novi način). Sama instalacija bilo kojeg OSa je trivijalan posao, uz preduvijet elemeteranog znanja eng. i razumijevanja npr što je particija, boot i file sistem.

Ako imaš prazan disk, SUSE je vrlo dobar u defaultnoj podjeli diska (boot+root, swap, home). Kad jednom vidiš tu shemu, razumiješ zašto je upravo tako podijeljeno.

-prvi problem koji može nastati je trenutno stanje tj nepoznato. Jer standard dozvoljava do 4 primarne aktivne particije na fizičkom disku (particija je logički disk). Vjerojatno ćeš morati shrinkati postojeću primarnu-boot particiju i od dijela kreirati novu. Ako ćeš trebati ukupno više od 4, tad kreiraj extended, u njoj nema ograničenja, tj ovisno o distri 16 particija ili pod win abeceda.

-trebat češ i grub. (vrlo je nježan, jer sve to je software).

Razumijem se u instalaciju ovih OS-eva(XP i to, sam uvijek reinstaliram), isto tako i particije, upucen sam u sve to. Znaci morat cu postojecu particiju obrisat(jer mi je sva memorija na njoj), i onda napravit dvije? Na jednu XP, na drugu Debian? Jel to tako ide? E sad, imam ukupno oko 60GB, ako stavim na XP 35GB, na Debian 25GB, jel to u redu? Moze li to tako ici?

14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

samo da ti napomenem, instalacija xp-a i linuxa nije ni u kojem slucaju slicna a kamoli ista. Dosta se razlikuje i ako vec zelis instalirati linux bilo bi pozeljno da znas sto ti sve treba kod instalacije i kako si sve postaviti. Kada to znas e onda se tek baci na instaliranje :)
Sva sreca da je meni dobra ekipa na jednom IRC-u objasnila to pa nisam imao nikakvih problema prilikom moje prve instalacije :)

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Huma kaže...

Razumijem se u instalaciju ovih OS-eva(XP i to, sam uvijek reinstaliram), isto tako i particije, upucen sam u sve to. Znaci morat cu postojecu particiju obrisat(jer mi je sva memorija na njoj), i onda napravit dvije? Na jednu XP, na drugu Debian? Jel to tako ide? E sad, imam ukupno oko 60GB, ako stavim na XP 35GB, na Debian 25GB, jel to u redu? Moze li to tako ici?

Procitaj si ovo sto se tice particioniranja.

25 GB je ok za Debian, ako ne mislis nista instalirati gore dodatno, niti spremati svoje nekakve podatke (slike, muziku i sl.) koji zauzimaju puno memorije. Napominjem da ovo sto pise na linku koji sam ti dao je preporucena shema particioniranja, ali ne mora biti takva, mozes sve imati u jednoj jedinoj particiji.

NAPOMENA: Prije instalacije OBAVEZNO backup svega sto ti treba, da ne bi bilo nismo znali, par puta se vec dogodilo da su ljudi preformatirali slucajno i ono sto ne bi trebali.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
Huma kaže...
.. imam ukupno oko 60GB, ako stavim na XP 35GB, na Debian 25GB, jel to u redu? Moze li to tako ici?

-nema dobre-loše podjele, to ovisi o tvojim potrebama (i raspoloživim resursima, u ovom slučaju veličini diska). Postoji samo minimum ispod kojeg nema smisla jer nebi bilo dovoljno mjesta za rad.

-drugi dio, linux nije windows. Svaki OS radi na svom file sistemu. Win je NTFS, linux npr ext3. Razlika što linux podržava nekoliko FSa i NTFS (logično za podatke da ga možeš koristiti s oba OSa ili bi na win morao postaviti linux driver za čitanje linux particije).

normalan redosljed instalacije bi bio:

-planiranje rasporeda tj odrediti koliko GB je potrebno za koji OS i podatke. Prvo instalirati XP (može i npr win98-XP-Win7, od starijeg prema novijem), nakon njega linux zbog bootmanagera tj GRUBa. (obrnuto bi Win pregazio i nebi mogao bootati linux).

-zbog ograničenja standarda na 4 particije, poželjan scenarij je kreiranje jedne primarne aktivne particije od recimo 500MB (zapravo je jedino bitan MBR i postojanje particije veličina je sporedna, tj tu ovisno o OSu ide nešto malo boot fileova za boot manager). Ostatak kreiraš extended particiju u kojoj se kreiraju po potrebi sve ostale.

-pošto već imaš instaliran WinXP, možeš shrinkati postojeću particiju (već si predložio 35-25GB, recimo da je to OK.).

-linux nudi izbor, npr swap particiju možeš kreirati ali nije obavezna. Nju linux koristi kao RAM (isto kao i win), kao i sve ostalo, boot-root-home... particije koje mogu biti na jednom disku ili podjeljenje. Npr Ako ćeš podatke (audio-video-slike..) držati na nekoj zajedničkoj particiji koju može koristiti XP tad je home 'višak'.

- sam XP (OS+uobičajene app) je zadovoljan s cca 10GB, većina linux distri slično.. podatci su nešto drugo. Konkretnu potrebnu veličinu ne možeš znati dok to sve ne isporbaš više puta. Tu ne vrijede tuđi savjeti jer su za tuđe potrebe ili kapacitet diska...

po toj ideji, boot zanemarivo mali, XP 10 (OS, driveri, office, utilsi), linux 10 (ovisi o distri, čitaj req. ili RTFM), ostatak može biti za podatke. Ali bi tad brzo došao do situacije da je neki OS 'zagušen' jer to su minimalne potrebe, optimum je barem x2 veći (za današnje kriterije besmisleno jer su diskovi najmanje 500-1000GB..).

-vjerojatno imaš 1GB RAMa, poželjan swap je 2-4GB ali ako se želi uštedjeti može bez, samo računaj da imaš malo RAMa za današnje kriterije. To je minimum i tad OS često koristi swap (win-linux). Ne pokreći više istovremenih zahtijevnih app i sve je OK. Dovoljno.

-jedan hint. Zbog fizičkih svojstava, početak diska je najbrži seek, postavlja se npr za swap i sys fileove (OS), srednji dio je optimalan, kraj diska dolazi do pada prefromansi (velik seek) i koristi se za podatke ili backup. Takav redosljed particija je optimalan, obrnuto bi bio osjetno lošiji osjećaj brzine mada je PC jednak.

-pošto je disk mali i jednom se mora pokvariti, planiraj nabavu novijeg-većeg kod rasporeda particija i određivanja veličine. Ali realnije je tad napraviti novu instalaciju jer će ti se potrebe-želje promijeniti jer ćeš tad imati iskustvo oba OSa i neku konkretniju ideju zašto-kako-koliko...

-Poželjno je i dodati RAM na 2GB...

-drugi hint, ne moraš uopće instalirati linux distru, možeš koristiti live osim par sitnica i npr sporijeg rada s CDa nema posebnih problema. Naravno prava instalacija je ipak prava. Ako želiš učiti moraš i to proći, možda samo zbog veličine HDDa sačekati...

-ako ikako možeš, važne podatke backupiraj.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.1.2014 12:03 (ihush).
12 godina
neaktivan

Valjda sam skontao.. Pokusat cu cim Debian stavim na CD, pa vam javim kako bude to islo. Nadam se da ste mi na raspolaganju i dalje.. Hvala vam 

17 godina
neaktivan

jeste li probali novi menu u kde, mlađi brat homeruna, homerun-kicker. nešto između mint menija u cinnamonu i kde-ovog kickoffa. instalira se:

sudo add-apt-repository ppa:blue-shell/homerun
sudo apt-get update
sudo apt-get install plasma-widget-homerun-kicker

https://launchpad.net/~blue-shell/+archive/homerun

*a tu je još i novi plasma media center http://community.kde.org/Plasma/Plasma_Media_Center 

te kde connect za spoj raznih uređaja sa plasma desktopom, za sada je android jedini http://albertvaka.wordpress.com/2013/08/05/introducing-kde-connect/

to je ono što mi se sviđa kod kde-a, stalno guraju naprijed i drže se one release early, release often

Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.1.2014 1:10 (hrvooje).

4 0 hvala 3
16 godina
neaktivan

@hrvooje kakv je ovaj zadnji KDE sa potrošnjom memorije? Mislim ga staviti da probam se maketi od Cinnamona na Ubuntuu 13.10 (Unity-meh, nije to za mene; Xfce - posluzi na laptopu gdje imam Xubuntu 12.04 jer je laptop krama sa 1GB RAM-a i podosta starim HW-om; Lxde - imao na VPS-u, zbilja lightweight; Fluxbox - probao na Debianu prije pola godine, nije mi uslo pod kozu; GNOME classic i MATE - legenda i pokusaj forkanja legende, korisno i dobro jer sam Mate imao na Debianu prije pola godine i ostao sam na njemu skoro 4 mjeseca do testa novog Minta (Mint 15 je bio tad jos aktualan, v16 je solidan jer ga nisam dugo testirao (virtualka only - x86)); GNOME 3 - ne sjeda mi kao niti Unity ).

My website/blog: http://markoidzan.from.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
midzan21 kaže...

@hrvooje kakv je ovaj zadnji KDE sa potrošnjom memorije? Mislim ga staviti da probam se maketi od Cinnamona na Ubuntuu 13.10 (Unity-meh, nije to za mene; Xfce - posluzi na laptopu gdje imam Xubuntu 12.04 jer je laptop krama sa 1GB RAM-a i podosta starim HW-om; Lxde - imao na VPS-u, zbilja lightweight; Fluxbox - probao na Debianu prije pola godine, nije mi uslo pod kozu; GNOME classic i MATE - legenda i pokusaj forkanja legende, korisno i dobro jer sam Mate imao na Debianu prije pola godine i ostao sam na njemu skoro 4 mjeseca do testa novog Minta (Mint 15 je bio tad jos aktualan, v16 je solidan jer ga nisam dugo testirao (virtualka only - x86)); GNOME 3 - ne sjeda mi kao niti Unity ).

Zašto te muči "potrošnja" memorije? Bolje bi bilo reći korištenje memorije. Ako imaš 2+ GB ne trebaš se brinuti uopće.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Zašto te muči "potrošnja" memorije? Bolje bi bilo reći korištenje memorije. Ako imaš 2+ GB ne trebaš se brinuti uopće.

Bolje pitati nego ispasti budala jer neznam nešto ;) To mi je moto =)

My website/blog: http://markoidzan.from.hr
17 godina
neaktivan

evo na što sam naletio neki dan u vinkovcima. windows se neće podići na uličnom terminal-informatoru.

Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period

9 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
midzan21 kaže...

prošlo je vrijeme xp-a. kod modernijih OS-ova bitno je iskoristiti što više RAM-a, a ne da on bude neiskorišten

http://www.howtogeek.com/128130/htg-explains-why-its-good-that-your-computers-ram-is-full/

zavisi šta radiš. evo imam otvoreno 10-ak tabova u browseru od kojih je par youtube i kad zbrojim sve procese chrome troši skoro 1GB, plasma desktop još oko 150MB i ostali programi sitno. 1,9/4GB trenutno. kad sam sve pozatvarao osim jednog taba ostalo je 1,2/4GB iako u procesima nije bilo ništa što troši preko MB, tj. takvi programi kao što je system monitor sakrivaju cache brojku da ne zbune korisnike. a kad u terminalu pokrenem komandu 'free' vidim da mi je cached 1,1GB ;)

17 godina
neaktivan

Meni je taj KDE bas super, ali previse lici na Windowse i zato mi je gadan i to mi je totalni turn off (te rijeci sam trazio xD).

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.1.2014 11:47 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
imam linux
ubuntu 12.04 tocnije
i sad mi treba neki screenshoot alat slican
kao lightshoot za windows
ima li to igdje da je dobar

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
r4pt0r kaže...
imam linux
ubuntu 12.04 tocnije
i sad mi treba neki screenshoot alat slican
kao lightshoot za windows
ima li to igdje da je dobar

Ako te klasicne Print Screen ili Shift + Print Screen ne zadovoljavaju, onda probaj Shutter. Imas ga i Ubuntu Software Centru.

11 godina
neaktivan
ma meni treba neki program koji radi kao lightshoot
znaci ti odaberes uslikas i on odmah uploada
a ne da mi on radi neke png like pa ih save-a da ih ti kasnije uploadas na neki sajt
treba mi neki program koji radi sve sto i lightshoot

0 0 hvala 0
14 godina
r4pt0r kaže...
a ne da mi on radi neke png like pa ih save-a da ih ti kasnije uploadas na neki sajt

Probaj nešto od ovoga.

17 godina
neaktivan
r4pt0r kaže...

Uploadati mozes sa Shutterom: "Shutter is a feature-rich screenshot program. You can take a screenshot of a specific area, window, your whole screen, or even of a website – apply different effects to it, draw on it to highlight points, and then upload to an image hosting site, all within one window. Shutter is free, open-source, and licensed under GPL v3."

Jedino ne znam koje siteove podrzava. Isprobaj.

11 godina
neaktivan
nasao i instalirao
ali nema mi da moze uploadat
samo sprema u png format i onda ja moram trazit servis za upload

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Meni je taj KDE bas super, ali previse lici na Windowse i zato mi je gadan i to mi je totalni turn off (te rijeci sam trazio xD).

ja kući imam samo linux, na poslu windows. ne smatram linux boljim samo zato što je linux, naprotiv, svaki dan se susrećem sa puno linux mana. npr. kde-ov kickoff mi je banana menu i iako kde volim radi toga što sve možeš podesit u detalje, kickoff menu ne možeš puno podešavat i onaj u windowima menu smatram puno bolji. nije sve crno/bijelo, dobro/loše, linux/windows. svijet je šaren, a nema savršenog rješenja. 

meni osobno na ekranima bez touch mogućnosti savršeno odgovara dolje imati taskbar, i jedan menu, desktop ikone i to je to. ubuntu unity mi je postao nepodnošljiv kad sam gimp prozore morao vijati na 4 razliita workspacea te kad sam morao instalirati softver trećih strana da mogu podesiti ikone i fontove. gnome3 mi se činio kao da mi je netko zamijenio papučice gasa i kočnice u autu. cinnamon je ok, iako se ranije na mom hardveru često smrzavao. ono što je prednost kde-a je vojska razvijatelja dok na cinnamonu radi par ljudi. to je ono što mi je bitno. npr. kad sam liku koji je radio solusos rekao da je njegov projekt odličan, ali ga ja neću koristiti jer ga on sam razvija i da će prije ili poslije to biti previše posla za njega, on se nije slagao. nakon godinu dana je napustio projekat.

---------------

17 godina

Pantheon nije loše sučelje. Koristim na poslu elementary os koji ga ima i sve radi za pet (temelji se na ubuntu 12.04).

17 godina
neaktivan

Zbog svega nabrojanog KDE mi je super (najvise zbog fantasticnog Qt-a).

Ali taj "standardni" ogromni taskbar, s uzasno losim menijem i trakicom za aplikacije mi je... uzasan :D. Postoje puno bolji "layoutovi" bar sto se mene tice. Nekad mi je to bio Gnome 2 (sadasnji MATE), sad je to najvjerojatnije Gnome 3, imam tu jednu trakicu na vrhu na kojoj mi je sat, trenutno otvorena aplikacija, Activities gumb, volume, wireless i moj username (kad ga kliknem, otvori mi meni sa log outom, shutdownom...), nista vise mi niti ne treba: kliknem super key da mi se otvori onaj window pregled, ustvari mi je draze od trazenja prozora po taskbaru, plus Alt+Space za otvaranje launchera (Synapse) koji predvida sto zelis pokrenuti prema utipkanom, to dvoje mi je perfektna kombinacija. Jedino me na trojci zivcira Alt+Tab i mutavo grupiranje prozora iste aplikacije, pa onda moram micati i bezveze koristiti desnu ruku da izaberem "podprozor" (slika) + nedostatak nekih klasicnih funkcija koji bi trebale tu biti po defaultu (shut down gumb, npr.), a ne s ekstenzijama.

Cim jednostavnije, cim ljepse, cim manje ekrana da zauzima, cim manje da me uznemirava (popup samo u slucaju IM-a ili prikljucivanja USB-a/CD-a/neceg treceg). Po svemu sudeci i openbox bi mi bio dovoljan, ali me eyecandy razmazio. Moze se jos dosta toga doraditi (i treba) u Gnomeu, no po mom misljenju to "ciscenje" i redizajn su svakako bili potrebni, jos da omoguce hrpu podesavanja out-of-the-box, a ne preko ekstenzija, a ipak ih sakriju (nesto kao foobar2000, jednostavnost, dok se pod haubom skriva milja opcija), to bi bila savrsena kombinacija.

Nesto ovako mi izgleda zaista privlacno.

A opet, kad citam tvoj post i svoj post za oko zapinju rijeci "meni osobno", "bar sto se mene tice", na kraju se sve svodi na osobni ukus. Srecom pa imamo na biranje. :D

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2014 22:49 (1domagoj1).
14 godina

Ja u zadnje vrijeme koristim Cinnamon i Unity. Cinnamon mi je drag zbog mogućnosti prilagodbe i izmjene a koristeći Unity, naviknuo sam se na bočni izbornik. Nekako sam neodlučan kojemu dati prednost. KDE koristim s vremena na vrijeme (da vidim što je novo) ali nikako da se zadrži dulje vrijeme kao glavni DE.

Volim koristiti panel na vrhu ekrana.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja koristim Unity, pokazao mi se kao najjednostavniji za svakodnevno korištenje, pogotovo na glavnom računalu koje koristi cijela obitelj i pokazao se kao super izbor.

Najviše mi se sviđa tražilica u dashu, tak da ne moram puno lutat izbornicima da dođem do nečega (iako se u poslijednje vrijeme puno puta uhvatim kako pokrećem programe iz terminala).

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Zbog svega nabrojanog KDE mi je super (najvise zbog fantasticnog Qt-a).

Ali taj "standardni" ogromni taskbar, s uzasno losim menijem i trakicom za aplikacije mi je... uzasan :D. Postoje puno bolji "layoutovi" bar sto se mene tice. Nekad mi je to bio Gnome 2 (sadasnji MATE), sad je to najvjerojatnije Gnome 3, imam tu jednu trakicu na vrhu na kojoj mi je sat, trenutno otvorena aplikacija, Activities gumb, volume, wireless i moj username (kad ga kliknem, otvori mi meni sa log outom, shutdownom...), nista vise mi niti ne treba: kliknem super key da mi se otvori onaj window pregled, ustvari mi je draze od trazenja prozora po taskbaru, plus Alt+Space za otvaranje launchera (Synapse) koji predvida sto zelis pokrenuti prema utipkanom, to dvoje mi je perfektna kombinacija. Jedino me na trojci zivcira Alt+Tab i mutavo grupiranje prozora iste aplikacije, pa onda moram micati i bezveze koristiti desnu ruku da izaberem "podprozor" (slika) + nedostatak nekih klasicnih funkcija koji bi trebale tu biti po defaultu (shut down gumb, npr.), a ne s ekstenzijama.

Cim jednostavnije, cim ljepse, cim manje ekrana da zauzima, cim manje da me uznemirava (popup samo u slucaju IM-a ili prikljucivanja USB-a/CD-a/neceg treceg). Po svemu sudeci i openbox bi mi bio dovoljan, ali me eyecandy razmazio. Moze se jos dosta toga doraditi (i treba) u Gnomeu, no po mom misljenju to "ciscenje" i redizajn su svakako bili potrebni, jos da omoguce hrpu podesavanja out-of-the-box, a ne preko ekstenzija, a ipak ih sakriju (nesto kao foobar2000, jednostavnost, dok se pod haubom skriva milja opcija), to bi bila savrsena kombinacija.

A opet, kad citam tvoj post i svoj post za oko zapinju rijeci "meni osobno", "bar sto se mene tice", na kraju se sve svodi na osobni ukus. Srecom pa imamo na biranje. :D

"Podprograme" ili prozore iste aplikacije mjenjaš sa Alt+` (tipka iznad taba). Meni je to super. Kroz "glavne" aplikacije idem brže jer mi prozori nisu na putu. Prozore iste ap. pak mjenjam sa Alt+` pa je i to brže jer mi nisu "glavni" prozori na putu.

Wake up, Neo. Let me show you how deep the rabitt hole goes.
17 godina
neaktivan
wanderer kaže...

"Podprograme" ili prozore iste aplikacije mjenjaš sa Alt+` (tipka iznad taba). Meni je to super. Kroz "glavne" aplikacije idem brže jer mi prozori nisu na putu. Prozore iste ap. pak mjenjam sa Alt+` pa je i to brže jer mi nisu "glavni" prozori na putu.

E hvala! Nisam znao da podprozore mogu na taj nacin mijenjati, ovo je jako dobro, a ako direktno stisnem Alt+` onda mi se mijenjaju podprozori trenutno fokusirane aplikacije, mhm. Hvala jos jednom!

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2014 23:43 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan

@mario.L_hr i @zerocool12

u kde dobiješ bočni i/ili gornji/donj meni za najviše 5 sekundi. klikneš ikonu za podešavanje panela i klikneš na screen edge i odvučeš na koji rub ekrana želiš. isto tako novi panel radiš s desnim klikom na desktop i add panel -empty panel i na njega staviš icon-only-task-manager da budu samo ikone otvorenih programa kao u win7 ili šta već želiš. kde i jeste moćan, jer može biti i cinnamon i unity i gnome3, sve kako si postaviš. što se tiče dasha na unityju, to je zeigeist, instaliraj synapse i imaš dash na svakom DE-u.

gnome3 i unity su me odbili što misle da znaju što je bolje za mene od mene samog. ako ne želim imati ikone na desktopu neću ih stavljati, ali nemoj mi ih ti zabraniti. u kde postoje različiti activities načini rada desktopa. ne želiš mogućnost ikona, odabereš newspaper activity ili folder activity. ili debilizam nemogućnosti desnog klika na desktop. to su sve neke fore za touch uređaje, al pc nije mrtav, a koliko ljudi znate sa touch monitorima. i da ne spominjem nautilus koji su totalno okljaštrili da je canonical morao ubacivati starije verzije koje imaju više featurea. ta appleova mantra koju je pokupio i gnome da je manje bolje za korisnika mi ne paše baš. al zato je dobro da ima izbora, pa si svatko odabere ono što mu odgovara i to je u biti najveća prednost linuxa, ali i mana, jer ga fragmentira

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2014 1:43 (hrvooje).

1 0 hvala 3
17 godina
1domagoj1 kaže...

Uau, KDE koji izgleda dobro. Tko bi rekao da ću to doživjeti?

Gledam te!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice