Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.505.264
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Linux - pitanja i odgovori

Pitanje za starosjedioce na linuxu. Koliko se linux promjenio od 2002. Ne mislim sad na ovaj grafički dio i nove programe i slično. Nego na samu srž. Nabavio sam si video tutoriale di se objašnjavaju stvari na Red Hat sustavu. Pa me zanima dal mi se to isplati po tome učiti. Mislim na administriranje sustava, korisnika. Konfiguriranje , pregled izvještaja i općenito rad s terminalom.

Dosad znam da je LILO zamjenjen GRUB-om koji je tada bio u nastanku. 

Hvala {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
plavi08 kaže...

Pitanje za starosjedioce na linuxu. Koliko se linux promjenio od 2002. Ne mislim sad na ovaj grafički dio i nove programe i slično. Nego na samu srž. Nabavio sam si video tutoriale di se objašnjavaju stvari na Red Hat sustavu. Pa me zanima dal mi se to isplati po tome učiti. Mislim na administriranje sustava, korisnika. Konfiguriranje , pregled izvještaja i općenito rad s terminalom.

Hvala {#}

Prije će ti na to odgovorit na linuxzasve.com

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
17 godina
neaktivan

https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/ATI

Pa nisu ljudi zabadava pisali dokumentaciju i upute.

EDIT: @plavi08

Prvo mi na pamet pada KVM npr. Za opcenit rad s terminalom preporucujem: http://linuxcommand.org/

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.7.2013 0:46 (1domagoj1).
16 godina
plavi08 kaže...

..

..

- kao i svaka evolucija. Kernel je nadograđivan novim tehnologijama (support za HW) kao i prelaz na GUIevski userfriendly način dok je terminal konstantan.

- početci su iz vremena DOSa (prvih windoza), tako da su stare instalacije ovisile o postojanju DOSa na PCu ili fdiska i sl. U to vrijeme je Novell Netware bio daleko važniji (mreža-aplikacije), kao jedna usporedba jer su korjeni isti. Npr naredba SU (sudo).. = superuser. Nema razlike, OS-BIOS-aplikacija-driver, sve je to soft, sve su to nakupine nula-jedinica. Danas je to vidljivije od kad je OSX na PCu umjesto na PPCu pa nema ni HW razlike (teoretski svaki soft može raditi na bilo kojoj platformi, postoji i binarna kompatibilnost kad je to potrebno).

kao što je GRUB zamijenjen s GRUB-2.0, gnome. To je ono što juzer vidi (i što hardware zahtijeva, kao novi CPU-VGA-HDD-LAN support ili ukidanje supporta za starij HW)

Sama osnova je neizmijenjana od prvih računala (sporedan OS), unix i mreža su identični desetljećima, naravno samo se na primjernu mreže (LAN-NIC) mijenjaju brzine ili modelm ADSL i sl, ali u osnovi razlike nema. Tako da je svako učenje-znanje primjenjivo. Ipak. Poželjnije je učiti s novijim verzijama, dokumentacijom.

RH nije tako star, tj u ta vremena, je bio pandan današnjem ubuntuu, postao komercijalan. Prava distra (kao temelj učenja) je Debian. Može i RH jer je komercijalan (ali tad može i SLES ..) samo na brzinu baci pogled na sličnosti/razlike.. tih distri ili ubuntua koji je za home-juzera, razlike su zanemarive (više filozofija pruistupu nego stvarna razlika). Današnji juzer će samo primjetiti razliku između npr minta i ubuntua po tomu što canonical zbog licenci ne uključuje proprietary soft-drivere.. pa početnik više naginje mintu (jer mu je 'bolji'), ostalo je identično.

- Linux je jedan, samo se prati razvoj HWa, ostalo je zanemarivo kao razlika. (ali je logičnije-praktičnije) učiti novo, dok ti ne zatreba specifično znanje za neki prastari sistem koji trebaš održavati.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
Say hello to my little friend
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Na komp sam stavio Ubuntu 64 bita ovaj najnoviji. Stavio nvidia drivere al mi steka youtube hd video u chromu. Sa 4 jezgre 4 gb rama i gtx 560 nemoze stekat. Sta da radim?
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
15 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...
Na komp sam stavio Ubuntu 64 bita ovaj najnoviji. Stavio nvidia drivere al mi steka youtube hd video u chromu. Sa 4 jezgre 4 gb rama i gtx 560 nemoze stekat. Sta da radim?

Vidi u softver centru imaš više flash playera,odinstaliraj trenutni i instaliraj drugi,ako šteka,to je do nečeg drugog..ako ne...odgovor znaš :P

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...

Definitvno flash player. Zadnji put kad je mene klao u pitanju je bio gnash. Sada pišem s Ubuntu 13.04 (32-bita) na računalu koje nije u cvijetu mladosti (vidi sliku). Kad pokrenem Youtube zauzeće procesora se podigne ali mogu normalno raditi na računalu.

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
PC - stručnjak kaže...

Definitvno flash player. Zadnji put kad je mene klao u pitanju je bio gnash. Sada pišem s Ubuntu 13.04 (32-bita) na računalu koje nije u cvijetu mladosti (vidi sliku). Kad pokrenem Youtube zauzeće procesora se podigne ali mogu normalno raditi na računalu.

U FF radi ok. Bit ce da je do chroma. E da jos neznam dli je dobro sto sam iso na 64 bita na kompu jer sam se drzo logike windowsa da 32 bit ne prepoznaje vise od 3.5 gb rama. 

14 godina
protjeran
PC - stručnjak kaže...
mario.L_hr kaže...
PC - stručnjak kaže...

U FF radi ok. Bit ce da je do chroma. E da jos neznam dli je dobro sto sam iso na 64 bita na kompu jer sam se drzo logike windowsa da 32 bit ne prepoznaje vise od 3.5 gb rama. 

Ja imam 32 bitni ubuntu na novom laptopu sa i7 i 8 gb rama. 64 bitni je probleme stvarao, a ovo radi ko urica. PAE kernel prepoznaje puno više ram-a od 8 Gb tak da nema frke.

Ad astra peronospora
13 godina
neaktivan
Aha, idem ja odma skinut 32 bitnu verziju pa ubacit na komp. Za net pregledavanje fotki, slusanje glazbe, i tak to sam odlucio dat nogu winsima, te se pozabavit ubuntuom, a za adobe cs to moram winse, ali ovo mi sad super dode, nemoram se nesto pretjerano oko antivirusa brinut.
17 godina
neaktivan

Ja imam 64 bitni, nemam neke probleme. Ne znam da li postoji 32 bitni s PAE kernelom out-of-the-box?

14 godina
neaktivan

Pozz ekipa bas sam kupio notebook i imam gore snimljen linux sad me zanima kako da ih maknem i stavim si gore windowse na njega probao sam bootat win ali mi kaze da diskovi moraju bit izformatirani u NTFS da bi ih mnogao snimit a ja nemam pojma kako to napravit?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Zaba88 kaže...

Pozz ekipa bas sam kupio notebook i imam gore snimljen linux sad me zanima kako da ih maknem i stavim si gore windowse na njega probao sam bootat win ali mi kaze da diskovi moraju bit izformatirani u NTFS da bi ih mnogao snimit a ja nemam pojma kako to napravit?

Skini gparted (možeš i CD verziju) i formatiraj particiju na kojoj želiš instalirat windowse u NTFS format. To je to. Ali pazi, formatiranjem gubiš sve podatke na toj particiji tako da napravi backup bitnih podataka.

Say hello to my little friend
14 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...
Zaba88 kaže...

Skini gparted (možeš i CD verziju) i formatiraj particiju na kojoj želiš instalirat windowse u NTFS format. To je to. Ali pazi, formatiranjem gubiš sve podatke na toj particiji tako da napravi backup bitnih podataka.

Notebook je nov nema parkticki nikakvih podataka tako da nemam sta back-upat hvala na tako brzom odgovoru idem bas probat to skinut i formatirat javim se jos

17 godina
neaktivan
Zaba88 kaže...

Nešto radiš pogrešno. Šta je na disku nema veze, Win ima improvizovani partition manager s kojim možeš brisati/dodavati particije.

Rootanje mobitela doprinosi globalnom zagrijavanju.
13 godina
neaktivan
pa onda samo ubaci bootabilni dvd, usb il sta oces s windowsima 7 il 8 koje oces i odaberes prilagodenu instalaciju pobrises sve particije od linuxa i kreiras si kako zelis. Instaliras windowse i to ti to. Kakav gparted ak ne zelis zadrzat linux.
17 godina
neaktivan
Zaba88 kaže...

Ne kuzim, zelis li instalirati Linux ili windowse?

17 godina
neaktivan

http://www.indiegogo.com/projects/ubuntu-edge?c=home

Kampanja za prikupljanje sredstava za Ubuntu Edge pametni telefon.

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...
Zaba88 kaže...

Skinuo gparted al nemogu ga instalirat nikako stalno mi baca neke erore dali postoji neki drugi program za tako nesto?

15 godina
neaktivan
Zaba88 kaže...
Krunoo7 kaže...
Zaba88 kaže...

Skinuo gparted al nemogu ga instalirat nikako stalno mi baca neke erore dali postoji neki drugi program za tako nesto?

Pri instalaciji windowsa možeš zbrisati Linux particije i napraviti windows particije.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
14 godina
neaktivan
g12356 kaže...
Zaba88 kaže...
Krunoo7 kaže...
Zaba88 kaže...

Pri instalaciji windowsa možeš zbrisati Linux particije i napraviti windows particije.

Nemozes zbrisat nista, prvo moras particije formatirat da bude u NTFS (trenutno nisu u tom formatu) a za to mi je potreban program tipa gparted koj nemogu instalirat na zalost. Tek onda mozes snimat windowse i formatirat linuxe znaci ne nudi opciju next pri instalaciji windowsa dokle god ne pretvorom barem jednu particiju u NTFS i kad stisnem format na bilo koju particiju ukljucujci i tamo gdje su mi snimljeni linuxi nista se ne dogodi

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.7.2013 21:37 (Zaba88).
13 godina
neaktivan
Zaba88 ... Reko sam ti sve ne muci se ako oces windowse a ne linux, samo pokreni instalaciju windowsa i pobrisi linux particije i kreiraj po zelji. Na 500 GB disku ja radim, sistemska il ti ga C particija 150 GB ostalo za pohranu odnosno D particija. Na 1TB stavljam 200 sistemsku a ostalo za pohranu, iako nema veze ali volim da ima na C prostora u slucaju vecih programa, jer ne volim programe instalirat na drugu particiju.
17 godina
neaktivan
Zaba88 kaže...

Nemozes zbrisat nista, prvo moras particije formatirat da bude u NTFS (trenutno nisu u tom formatu) a za to mi je potreban program tipa gparted koj nemogu instalirat na zalost. Tek onda mozes snimat windowse i formatirat linuxe znaci ne nudi opciju next pri instalaciji windowsa dokle god ne pretvorom barem jednu particiju u NTFS i kad stisnem format na bilo koju particiju ukljucujci i tamo gdje su mi snimljeni linuxi nista se ne dogodi

Kao prvo, fulao si temu. Tema se zove Linux - pitanja i odgovori, a ti vidim da nemas nikakvo pitanje vezano uz Linux, znaci offtopic si. To sto je neka distra slucajno instalirana na laptopu nista ne znaci, jer ocito ne instaliras Linux, niti budes radio s Linuxom pa ti mi ovdje ne mozemo pomoci. Tako da, obrati se ovom dijelu foruma. Pazi, cak imaju i sticky kako instalirati Windowse.

Kao drugo, da, mozes izbrisati, particije ne trebaju biti formatirane u to smece od NTFS-a, glupi winsi ionako ne prepoznaju nista drugo osim NTFS-a pa im je bas svejedno kakva je particija i u sto je formatirana. Radije si pogledaj da to nije neka posebna backup particija ili da nije zakljucana na neki nacin. Za sve druge detalje, stavio sam ti link podforuma gdje da se javis.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.7.2013 21:48 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Zaba88 kaže...

Kao prvo, fulao si temu. Tema se zove Linux - pitanja i odgovori, a ti vidim da nemas nikakvo pitanje vezano uz Linux, znaci offtopic si. To sto je neka distra slucajno instalirana na laptopu nista ne znaci, jer ocito ne instaliras Linux, niti budes radio s Linuxom pa ti mi ovdje ne mozemo pomoci. Tako da, obrati se ovom dijelu foruma. Pazi, cak imaju i sticky kako instalirati Windowse.

Kao drugo, da, mozes izbrisati, particije ne trebaju biti formatirane u to smece od NTFS-a, glupi winsi ionako ne prepoznaju nista drugo osim NTFS-a pa im je bas svejedno kakva je particija i u sto je formatirana. Radije si pogledaj da to nije neka posebna backup particija ili da nije zakljucana na neki nacin. Za sve druge detalje, stavio sam ti link podforuma gdje da se javis.

Hvala na infu ali to sta ti pricas u vezi particija meni ne funkcionira nisam neki noob koj instalirava windowse prvi puta i znam sta pricam znaci kada izaberem particiju na koju zelim instalirat windowse ne nudi mi opciju next i kada stisnem reason why kaze mi da particija treba biti u formatu NTFS da bih ih mogao snimit i to je to u kratko idem na drugu temu sorry na off topicu

17 godina
neaktivan
Zaba88 kaže...

Hvala na infu ali to sta ti pricas u vezi particija meni ne funkcionira nisam neki noob koj instalirava windowse prvi puta i znam sta pricam znaci kada izaberem particiju na koju zelim instalirat windowse ne nudi mi opciju next i kada stisnem reason why kaze mi da particija treba biti u formatu NTFS da bih ih mogao snimit i to je to u kratko idem na drugu temu sorry na off topicu

Onda si provjeri da nisu zakljucane na neki nacin. Pitaj kod Windowsasa.

17 godina
neaktivan
plavi08 kaže...

Hvala {#}

evo kako ja vidim te promjene
unatrag 3 godine Linux (svi) je napredovao koracima od 7 milja sa svakom novom distribucijom

od 2006 do 2010 sam instalirao 1x godišnje novu distibuciju i skidao jer "još mi nije bila po volji" u odnosu na win

2010 sam na računalo trajno instalirao ubuntu u dual boot - tu se već vidio enormni napedak u GUI

novije verzije sve su bolje

generalno - ispod haube - podrška za HW je svakim danom sve bolja (pogotovo kad sad dolaze i nove igre kao čista UX varianta - jedva čekam Europa Universalis IV - najavljena na sve tri platforme (win, linux, OSX))

GUI - svaki mjesec je drugačiji (bolje ili lošije to ovisi o ukusima) ali napredak je strašan

evo kako sam ja to vidio kroz godine:

• Linux GUI vs win XP - xp je "uvjerljivo bio bolji" - mutimedija je bila na strani win
  • Linux GUI vs vista - jaz je defakto nestao iako je i dalje bilo malo muke sa mutimedijom, administracija kod linuxa ovdje je 99% već u GUI - terminal skoro da ti ni ne treba
  • Linux GUI vs win 7 - ubuntu je izbacio unitiy umjesto gnoma (i tu sad vladaju prijepori kaj je bolje), ali oba GUI se sad ravnopravno nose sa win a u nekim situacijama su čak i bolji
  • Linux GUI vs win 8 - naravno Redmont je uspio nadmašiti sebe i totalno s****o win 8 GUI i sad definitvno prevaga ide na stranu linux GUI

steam je napravio korak preko provalije i napravio most i još da samo blizzard pređe na linux, win mogu trajno u ladicu... {#}

PS. sve izneseno je moje osobno mišljenje dobiveno korištenjem linux-a (ponajviše Ubuntu verzija)

15 godina
neaktivan
EZY-E kaže...
g12356 kaže...

Joj da,u terminal treba aticonfig naredbu upisati...nažalost neznam napamet tu naredbu,oće li mu netko drugi napisati?

Jel možda naredba  aticonfig --initial -f? 

NJu sam upisao ali mi dođe: 

Uninitialised file found, configuring.

Using /etc/X11/xorg.conf

Saving back-up to /etc/X11/xorg.conf.fglrx-0

aticonfig: Writing to '/etc/X11/xorg.conf' failed. Permission denied.

EDIT: sad sam probao sa sudo i dođe mi poruka da se zapisao nešto, rebootam i opet isto, rezolucija mala i ista poruka kod pokretanja Control Centra, ovo već ide na živce...

ovak se instaliraju driveri

Wake up, Neo. Let me show you how deep the rabitt hole goes.
12 godina
neaktivan

Da li CrunchBang 11 nema podrsku za hrvatsku tipkovnicu ni kod pune instalacije? nema ni za jezik,ali mi je bitnija tipkovnica

ps. pisem s #!

What to do with an Iphone ? Sell it and buy an Android phone :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
CXZpro4all kaže...

Da li CrunchBang 11 nema podrsku za hrvatsku tipkovnicu ni kod pune instalacije? nema ni za jezik,ali mi je bitnija tipkovnica

ps. pisem s #!

Pogledaj ovdje, možda ti pomogne.

Stručnjak za odmaganje...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice