Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.275
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
arko289 kaže...

Mogu li ikako da vidim u linuxu HDD na kojem je windows xp(trebam prebacit tj spasiti neke datoteke preko linuxa) Ali nmg naci nikako HDD

Moras stavit kvacicu na show file system

to ti je tam negdje di i show hidden (pod view)

neznam koju distru imas tj DE

http://www.soundstream.com/
14 godina
arko289 kaže...

Mogu li ikako da vidim u linuxu HDD na kojem je windows xp(trebam prebacit tj spasiti neke datoteke preko linuxa) Ali nmg naci nikako HDD

Odi u root direktorij i pogledaj što se nalazi u media direktoriju.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
Linux - pitanja i odgovori

Odlučio sam isprobat i naučiti rditi s linuxom. Instalirao sam dual boot Ubuntu 12.10 i Win7. Laptop je dell inspirion 1545. Pa bi Vas molil da mi pomognete da se uspijem spojit s netom.

Prvo nezz kako konfigurirat wirelless konekcije da mi prepozna mobitel, odnosno pristupnu točku na njemu otvorenu.

Drugo, pošto se moram spajat na eduram mrežu trebao bi to konfigurirat..našao sam upute i kad sknem supplicant trebao bi konfigurirat..no dobijem rar datoteku u kojoj su mape i neznam što da radim i kako da instaliram.

http://www.eduroam.hr/howto-user.html

http://www.eduroam.hr/wpasupplicant/index.html

Pomozite noob-u, gdje griješim. Kad si osposobim net dalje ću lagano učit. Jer mi je muka prebacivat se iz windowsa u linux , pretraživat net pa se varaćat. Hvala

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.3.2013 15:19 (plavi08).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
plavi08 kaže...

Odlučio sam isprobat i naučiti rditi s linuxom. Instalirao sam dual boot Ubuntu 12.10 i Win7. Laptop je dell inspirion 1545. Pa bi Vas molil da mi pomognete da se uspijem spojit s netom.

Prvo nezz kako konfigurirat wirelless konekcije da mi prepozna mobitel, odnosno pristupnu točku na njemu otvorenu.

Drugo, pošto se moram spajat na eduram mrežu trebao bi to konfigurirat..našao sam upute i kad sknem supplicant trebao bi konfigurirat..no dobijem rar datoteku u kojoj su mape i neznam što da radim i kako da instaliram.

http://www.eduroam.hr/howto-user.html

http://www.eduroam.hr/wpasupplicant/index.html

Pomozite noob-u, gdje griješim. Kad si osposobim net dalje ću lagano učit. Jer mi je muka prebacivat se iz windowsa u linux , pretraživat net pa se varaćat. Hvala

Isusek u kojem oni stoljecu zive?! Kako vrazje uredivanje conf fajlova? Btw, wpa_supplicant ti je po defaultu instaliran na Ubuntu-u inace se ne bi mogao spajati na bezicne mreze. K vragu, kao da namjerno odbijaju korisnike.

Ako imas Unity (a pretpostavljam da imas) otvori Dash i upisi "network" trebao bi ti se pojaviti program Network Connections ili u desnom gore cosku imas ikonicu sa strelicom gore-dolje (kao upload-download) te klikni na nju. Odes pod Edit Connections (ako si kliknuo na ikonicu u desnom gore kutu). Sad ti se otvorio Network Connections program (na koji god nacin da si ga pokrenuo, ili na ovaj prvi ili u desnom gore cosku). Odes pod karticu Wireless, kliknes Add. Upises sve podatke za mrezu (ime konekcije, SSID - to je ime mreze, upisi ga tocno kako se mreza zove). Odes onda pod Wireless Security tamo odaberes WPA & WPA2 Enterprise pod Security. Pod Authentication odaberes Tunneled TLS (to ti je TTLS), Anonymous identity upises uid@realm.hr, CA Certificate ostavis prazan ako nemas certifikata, ako ga imas skini ga na neki nacin i spremi u home recimo i onda ga stavis (EDIT: vidim sad da certifikata nema, ostavis prazno znaci). Inner Authentication stavis PAP te ukucas username i password po potrebi. Svi se ovi podaci daju iscitati iz ovoga sto su oni napisali na stranici, a i ovdje vidim da pise (pod Osnovne postavke za podesavnje supplicanta):

ssid="eduroam"
    proto=WPA WPA2
    key_mgmt=WPA-EAP
    group=CCMP TKIP
    eap=TTLS
    anonymous_identity="uid@realm.hr"
    phase2="auth=PAP"
    identity="uid@realm.hr"
    password="<lozinka>"

Analogno je i za wired vezu ako se spajas s kablom. Trebalo bi raditi, ako bas za inat nece, probaj malo poceprkati po opcijama, a tek ako onda nece, tek onda odi editirati ovaj fajl.

I daj molim te napisi im na toj stranici da smo u 2013. godini, nek stave lijepo ovak kak sam ti ja opisao slicice i screenshotove za one koji koriste Ubuntu/Mint i derivate isto kao i ovi iz JMU-a sto sam ti u EDIT-u linkao, a ovo ceprkanje po conf fajlovima nek ostave za one kojima se to da raditi. Oni za svoje sveuciliste tak lijepo naprave, a ovi nasi "evo ti conf fajl i snadi se druze".

EDIT: Evo ovdje imas cak i lijepo u slicicama.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.3.2013 16:01 (1domagoj1).
16 godina

Hvala puno. Uspio sam konfigurirat za kabel i radi savršeno. Znači samo je trebalo upisat 3 podatka u 802.1x i proradilo.{#}

Složio sam si i ovaj profil za wirelless. No imam problem. Meni ne prepoznaje ni jedan wirelles. Fizički je uključen na laptopu ali svejedno ne radi, dok bluetooth s druge strane radi. Pa kad si mi već od koristi znaš li što trebam napravit da mi i wirelless proradi. Hvala unaprijed{#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.3.2013 16:37 (plavi08).
15 godina
neaktivan

pozdrav,instalirao sam ubuntu 12.10 čisto da se upoznam sa os,dakle novi sam kaj se toga tiće,imam problem sa skypeom,instaliral sam ga a neće mi se otvoriti,deinstaliral sam pa ponovo instaliral,ali svaki put ista stvar,skinul sam ga sa skypove stranice,a i iz linuxovog centra za programe,niti jedan mi se neće otvoriti,molim pomoć.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
plavi08 kaže...

Hvala puno. Uspio sam konfigurirat za kabel i radi savršeno. Znači samo je trebalo upisat 3 podatka u 802.1x i proradilo.{#}

Složio sam si i ovaj profil za wirelless. No imam problem. Meni ne prepoznaje ni jedan wirelles. Fizički je uključen na laptopu ali svejedno ne radi, dok bluetooth s druge strane radi. Pa kad si mi već od koristi znaš li što trebam napravit da mi i wirelless proradi. Hvala unaprijed{#}

Otvori terminal i upiši

ifconfig

pa napiši ovdje što ti izbaci.

Daj i

lspci | grep Network

da vidimo o kojem se wirelessu radi

16 godina
neaktivan
zorzino kaže...

pozdrav,instalirao sam ubuntu 12.10 čisto da se upoznam sa os,dakle novi sam kaj se toga tiće,imam problem sa skypeom,instaliral sam ga a neće mi se otvoriti,deinstaliral sam pa ponovo instaliral,ali svaki put ista stvar,skinul sam ga sa skypove stranice,a i iz linuxovog centra za programe,niti jedan mi se neće otvoriti,molim pomoć.

Pokreni ga u terminalu i onda vidi što ti ispiše u terminalu pa tu grešku stavi ovdje.

16 godina

Izvoli:

marko@PC:~$ ifconfig

eth0    Link encap:Ethernet  HWaddr f0:4d:a2:7a:42:d3  

inet addr:10.24.22.106  Bcast:10.24.255.255  Mask:255.255.0.0

inet6 addr: fe80::f24d:a2ff:fe7a:42d3/64 Scope:Link

UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

RX packets:3701 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

TX packets:681 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

collisions:0 txqueuelen:1000 

RX bytes:860549 (860.5 KB)  TX bytes:138901 (138.9 KB)

Interrupt:18 

lo     Link encap:Local Loopback  

inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0

inet6 addr: ::1/128 Scope:Host

UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1

RX packets:158 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

TX packets:158 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

collisions:0 txqueuelen:0 

RX bytes:19100 (19.1 KB)  TX bytes:19100 (19.1 KB)

marko@PC:~$ lspci | grep Network
0c:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY (rev 01)

15 godina
neaktivan

Ovdje imaš upute:

https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/Driver/bcm43xx

Ili ukratko, napravi ovo u terminalu:

sudo apt-get install firmware-b43-lpphy-installer

Upitati će te za šifru, upiši ju (nećeš vidjeti koja slova upisuješ) i pritisni enter.

Restartaj pc i trebalo bi raditi. Ako ne, ima i drugih rješenja {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 14:21 (Blacx).
16 godina
odjavljen

Bio sam to negdje napisao u nekoj lijevoj temi pa ću ponovit tu - možda nekome posluži.

Ako nema drivera za linux za neku wifi karticu, može poslužiti driver za win xp (koji uvijek postoji) sa ndiswrapperom. Nisam probao ali navodno radi.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Hvala. Nakon ove komande radi savršeno. Proućit ću i vaj link što si posto. Btw na windowsima mi wireless eduram, u domu, radi 1 od 10 pokušaja ovdje sam probao i svaki put se spoji unutar 5 sec{#}

16 godina
odjavljen

Ako postoji nativni driver, onda ovaj ndiswrapper ne moraš dirati, to je ovako, čist informativno ako nekome zatreba Smijeh

http://nighthawk-software.blogspot.com/
14 godina
neaktivan

Imam jedan problem,na starom kompu je instaliran linux mint 9 xfce i radi odlicno,brz,ma sve super..

Samo tu je jedan problem a to je adobe flash player,instaliran mi je ali kada hocu gledati nesto od videa

na internetu neki rade savrseno a  neki uopce ne rade,tako i online igre uopce ne rade..e sada kako rijesiti problem?

instalirao sam win ferziju firefoxa preko winea ali ona mi dosta sporo radi i videi nesta zastaju i tako..

inace koristim chromium browser,tako da vas molim da mi odg. na pitanje samo da 

ne moram vracat taj komp na win xp 

usput,hardware je : Proc:AMD Sempron 2500+ 2.1 Ghz

Matična: Asus A7V8X-X 

Sistemska memorija :1024 MB  (PC3200 DDR SDRAM)

Grafička kartica:ATI Radeon 9550 / X1050 Series  (128 MB)

Tip BIOS-a: Award Modular (09/02/04)

fala :D

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.3.2013 19:09 (Neznam nadimak..).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...

Imam jedan problem,na starom kompu je instaliran linux mint 9 xfce i radi odlicno,brz,ma sve super..

Samo tu je jedan problem a to je adobe flash player,instaliran mi je ali kada hocu gledati nesto od videa

na internetu neki rade savrseno a  neki uopce ne rade,tako i online igre uopce ne rade..e sada kako rijesiti problem?

instalirao sam win ferziju firefoxa preko winea ali ona mi dosta sporo radi i videi nesta zastaju i tako..

inace koristim chromium browser,tako da vas molim da mi odg. na pitanje samo da 

ne moram vracat taj komp na win xp 

usput,hardware je : Proc:AMD Sempron 2500+ 2.1 Ghz

fala :D

Jesi probao reinstalirat flash?

Jel imas instalirane aditional drivere za graficku?

Probaj chromium ako radi, cini mi se manje zahtjevan nego mozilla...

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
14 godina
neaktivan

probao sam  i reinstall flash al nista..

pa i koristim chromium to sam napisao u postu,a mozillu ne koristim jer šteka,

a ovi additional drivers to ne vidim u software manageru :/

moze pomoc?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...

moze pomoc?

ovako daj vidi koja ti je verzija flasha u terminalu 

sudo updatedb

locate libflashplayer.so

strings /put/do/libflashplayer.so | grep ^FlashPlayer_

ispisat ce ti verziju 

npr. FlashPlayer_11_2_202_273_FlashPlayer

daj i stavi sto ti je ispisao 

locate libflashplayer.so

16 godina

Naišo sam na novi problem. Htio bih napravit hotspot za mobitel (android). Osnovno kreiranje sam savladal i to nije problem no takav hotspot mobitel ne prepoznaje. Na winsima sam to rješaval s programom virtual router i sve je super radilo.

Uglavnom ima li tko kakvo jednostavno rješenje, naišo sam na ovo u linku ispod. Al je dost komplicirano i nemam volje se zezat time {#}

http://thebeautifullmind.com/2012/09/19/sharing-internet-over-wifi-between-ubuntu-and-android/

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Buhaha kaže...
Neznam nadimak.. kaže...

moze pomoc?

sudo updatedb

locate libflashplayer.so

ispisat ce ti verziju 

locate libflashplayer.so

ej meni kad nije instaliran flash neke videje ne mogu gledati a neke mogu,a kada mi je instaliran onda mi pise Could not load Shockwave Flash.

a kada sam napisao locate libflashplayer.so dobio sam : /usr/lib/adobe-flashplugin/libflashplayer.so

i onda nakon toga ide strings /put/do/libflashplayer.so | grep ^FlashPlayer_ i kaze No such file. :O
sta sad? 
btw.ali inace znam da mi je instalirana verzija 11.2.202.273-0lucid1
16 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...
Buhaha kaže...
Neznam nadimak.. kaže...

moze pomoc?

sudo updatedb

locate libflashplayer.so

ispisat ce ti verziju 

locate libflashplayer.so

ej meni kad nije instaliran flash neke videje ne mogu gledati a neke mogu,a kada mi je instaliran onda mi pise Could not load Shockwave Flash.

a kada sam napisao locate libflashplayer.so dobio sam : /usr/lib/adobe-flashplugin/libflashplayer.so

i onda nakon toga ide strings /put/do/libflashplayer.so | grep ^FlashPlayer_ i kaze No such file. :O
sta sad? 
btw.ali inace znam da mi je instalirana verzija 11.2.202.273-0lucid1

Eh kad napišem put/do znaci 

strings /usr/lib/adobe-flashplugin/libflashplayer.so | grep ^FlashPlayer_

jesi sad skužio locate libflashplayer.so ti daje put/do  libflashplayer.so 

14 godina
neaktivan

a bio sam ja tako nesto ukucavao kao da ubacim taj moj direktorij al' mi nije uspilo,ugl sada sam upisao ovu tvoju komandu i dobio sam:

FlashPlayer_11_2_202_273_FlashPlayer

sta sad?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...

a bio sam ja tako nesto ukucavao kao da ubacim taj moj direktorij al' mi nije uspilo,ugl sada sam upisao ovu tvoju komandu i dobio sam:

FlashPlayer_11_2_202_273_FlashPlayer

sta sad?

Probaj libflashplayer.so prebaciti u svoj home mapu plugins .mozilla/plugins

ne bi ti znao zasto ne radi jer meni radi ok i na atomu 

14 godina
neaktivan

nisam nasao tu mapu mozilla pa sam ju napravio i kopirao i kopirao sam tamo u alternatives i u lib ,ugl. na vise

mjesta haha al' nista..

ajde Linuxaši pomagajte u nevolji,nije valjda da se koristeći linux ne moze uzivati u videjima :/

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Linux Mint, google-ovi preglednici i flash ne ide skupa. Imao slični problem sa Chrome-om (snijeg na video-ima) i Mintom, i nisam uspio rješiti, dok na Ubuntu-u savršeno radi.

Ad astra peronospora

0 1 hvala 1
14 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Linux Mint, google-ovi preglednici i flash ne ide skupa. Imao slični problem sa Chrome-om (snijeg na video-ima) i Mintom, i nisam uspio rješiti, dok na Ubuntu-u savršeno radi.

hvala ti,onda cu probati neki ubuntu preko usb-a instalirati,

koji od starijih ubuntu-a predlažete za komp:

Proc:AMD Sempron 2500+ 2.1 Ghz

15 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...
Bypass kaže...

hvala ti,onda cu probati neki ubuntu preko usb-a instalirati,

koji od starijih ubuntu-a predlažete za komp:

Proc:AMD Sempron 2500+ 2.1 Ghz

Ne mora biti stariji, može biti lagana verzija ubuntua kao što je xubuntu

Wake up, Neo. Let me show you how deep the rabitt hole goes.
13 godina

zna ko tutorial , da proradi zadnji driver na ubuntu 12.10 , za radeon legacy 4850 ? 

XS LT26i

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

evo na vaš prijedlog instaliran xubuntu 12.04,instaliran flash i opet ni se

shockwave flash ne moze load-at,e poludit cu vise sta da radim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Neznam nadimak.. kaže...

Koji browser? Ne radi na svima ili samo na nekim?

Ad astra peronospora
16 godina
Neznam nadimak.. kaže...

-naravno, generacija flasha, generacija VGA, .. uzalud je instalirati light OS, aplikacije su one koje traže odgovarajuće resurse.

-možeš pokušati isključiti hw-acc za play videa, možda pomogne (ako će biti gledljivo).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice