Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.527.034
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Instalirao sam Gnome 3 paket sa Software Centra i promenio mi se GRUB Splash Screen na Debian.

Kako da vratim na ljubičasti (Ubuntu) izgled?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

ako nemas vec, instaliraj gnome-splashscreen-manager

i onda System → Preferences → Splash Screen

http://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/index.en.html
16 godina
neaktivan
8ax kaže...

Koji je najbolji FS? (...)

Sredinom slijedećeg mjeseca bi se na Phoronixu trebao pojaviti benchmark ext4, Brtfs i XFS dat. sustava iz kernela 3.4; na istom siteu možeš pronaći ranije benchmarke navedenih dat. sustava.

Ja koristim ext4 za sve particije; dodatna pogodnost pred XFS-om i Brtfsom je mogućnost korištenja DiskInternalsovog Linux Readera iz Windowsa za pristup podacima na ext particijama.

RFS nema smisla koristiti (niti nije lako, budući da nije podržan u kernelu, nego ga treba dodati - uputstva su ovdje) - radi se o Samsungovoj verziji VFAT (FAT32) datotečnog sustava s podrškom za journaling i posix kontrolu pristupa, namijenjen uređajima s flash memorijom (Samsungovi televizori i ostala potrošačka elektronika, mobiteli, ...). Osim što je bugovit, prema testovima koje sam viđao po netu, na Samsung Galaxy S-u je oko 20% sporiji od ext4.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
hrx kaže...
RFS nema smisla koristiti (niti nije lako, budući da nije podržan u kernelu, nego ga treba dodati - uputstva su ovdje) - radi se o Samsungovoj verziji VFAT (FAT32) datotečnog sustava s podrškom za journaling i posix kontrolu pristupa

A ja sam shvatio da bax misli na ReiserFS  :)

Čekam btrfs ko ozebli sunce - jel' postoji konačno taj btrfsck?

Gledam te!
14 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...

A ja sam shvatio da bax misli na ReiserFS  :)

Prema zadnjem benchmarku ext4 je još uvijek za par mrvica bolji. Mislim da ćemo se svi načekati još jedno vrijeme.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';fu
17 godina
Bypass kaže...
Veliki Brat kaže...

Prema zadnjem benchmarku ext4 je još uvijek za par mrvica bolji. Mislim da ćemo se svi načekati još jedno vrijeme.

Ma nisu mi performanse na prvom mjestu, uz online checksum niti ne može biti najbrži, a onda su tu još i volume manager i sl. no bez fsck - hehe :)

Gledam te!
16 godina
neaktivan

Da ne bude zabune:

• RFS (1) - Remote File System (ili Sharing) - mrežni distribuirani datotečni sustav razvijen u '80-ima od strane AT&T-a; krajem desetljeća, DEC, HP, IBM i ostali proizvođači su prihvatili NFS (razvijen u Sunu), te je on postao standardni način pristupanja podacima preko mreže, dok se RFS prestao koristiti
  • RFS (2) - Samsungov Robust File System - VFAT+journaling+posix kontrola pristupa - namijenjen flash memorijama, koristi se u nekim Samsungovim mobitelima i televizorima koji vrte Android; oni koji su ga testirali kažu da i nije toliko robustan i brz koliko Samsung tvrdi - bilo je puno problema s njim na Galaxyju S (zastajkivanja, slabije performanse u odnosu na Google Nexus S koji je koristio ext4 na praktički istom hardveru).
  • ReFS - Microsoftov Resilient File System, namijenjen serverima, dolazi u Windows Server 2012
  • ReiserFS - datotečni sustav razvijen u korporaciji Namesys pod vodstvom Hansa Reisera; ovo je v3 sustava - nakon predstavljanja Reiser4, razvoj stao negdje sredinom 2004.-2005.; prisutan u Linux kernelu
  • Reiser4 - nasljednik ReiserFS-a verzije 3; Namesys je nestao 2008. godine - bilo je zainteresiranih (u zajednici) za nastavak razvoja, ali ništa nije proizašlo iz njega (ciljali su siječanj 2011. za izbacivanje patcha koji bi trebao uvesti Reiser4 u osnovni (mainline) kernel)

@VelikiBrat

btrfsck postoji od veljače, ali mislim da je još uvijek "use at your own risk". Fedora 18, koja bi po planu trebala izaći u studenom, bi mogla imati Btrfs kao defaultni FS, a Ubuntu ostaje na ext4 za 12.10 (možda prijeđu na Btrfs u 13.04, ako se u Fedori 18 pokaže dobrim).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.5.2012 9:43 (hrx).
14 godina

Za sve koji koriste Ubuntu + Unity obratite pažnjuj naClassicMenu Indicator 0.07, pojednostavljuje neke stvari.{#}

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Za sve koji koriste Ubuntu + Unity obratite pažnjuj naClassicMenu Indicator 0.07, pojednostavljuje neke stvari.{#}

Imaš ovdje hrpetinu stvari http://askubuntu.com/questions/30334/what-application-indicators-are-available

i za launcher 

http://askubuntu.com/questions/35488/what-custom-launchers-and-unity-quicklists-are-available

14 godina
neaktivan

vec sam bio pitao i dobio sam neki traljavi odgovor pa bih zamolio jos jednom pojasnjenje, koristim ubuntu 12.04 i spojen monitor sa grafickom preko hdmi kabela, i neznam namjestiti zvuk, radi mi samo preko ulaza za zvucnike gledo sam neke tutorijale i probavao ali neide ili nisam mogao napraviti "run as administrator" da save to sto sam pokusao.. a drugo trazio sam drivere nvidijine (gtx 560) i tu nista nisam napravio. pa ako moze pomoc bio bih zahvalan.

Sačuvaj me bože HR kulture i srpskog junaštva
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jesi li probao raditi po ovom postupku? Na forumima kažu da radi.

15 godina
neaktivan

Planiram večeras instalirati Ubuntu, jer moram provjeriti da li jedna eksterna TV kartica radi na njemu i to bez svojih drivera!

Pitanje 1. Ima li tko iskustva sa TV karticama na Ubuntu?

Pitanje 2.

Ubuntu sam prebacio na CD!

Pretpostavljam da sada moram bootati sa tog CD-a i odabrati opciju instalacije?

Imam particiju od 20GB za Ubuntu!

Što još moram znati i napraviti?

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
17 godina
neaktivan

nije vezano za linux, al thunderbird je čest e-mail klijent kod linuxaša pa eto :

neki dan sam poželio koristiti hrvatski rječnik  u thunderbird 12.01, ali nisam mogao radi nesukladne verzije. no postoji rješenje. 

1. skinite taj .xpi file s linka poviše

2. raspakirajte ga

3. unutar raspakiranog foldera nalazi se install.rdf otvoriti sa text-editorom i potražiti riječ 'max'

4. gdje god se spominje max tj. maxVersion zamijeniti npr. broj 3.6.0 sa 12.0.* (kod mene na tri mjesta)

5. ponovo arhivirati 3 filea koje smo raspakirali i preimenovati arhivu iz .zip u .xpi

6. instalirati u thunderbirdu tools | add-ons | extensions tab | tools for all add-ons | install from file

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.5.2012 10:28 (hrvooje).

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
hrx kaže...

Jesi li probao raditi po ovom postupku? Na forumima kažu da radi.

sredio sam hvala ti puno!! :)

Sačuvaj me bože HR kulture i srpskog junaštva
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.5.2012 14:35 (CroatianRacer).
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

nije vezano za linux, al thunderbird je čest e-mail klijent kod linuxaša pa eto :

neki dan sam poželio koristiti hrvatski rječnik  u thunderbird 12.01, ali nisam mogao radi nesukladne verzije. no postoji rješenje. 

1. skinite taj .xpi file s linka poviše

2. raspakirajte ga

3. unutar raspakiranog foldera nalazi se install.rdf otvoriti sa text-editorom i potražiti riječ 'max'

4. gdje god se spominje max tj. maxVersion zamijeniti npr. broj 3.6.0 sa 12.0.* (kod mene na tri mjesta)

5. ponovo arhivirati 3 filea koje smo raspakirali i preimenovati arhivu iz .zip u .xpi

6. instalirati u thunderbirdu tools | add-ons | extensions tab | tools for all add-ons | install from file

Cak se ni ne treba raspakirati ;) ja samo kliknem na .rdf  u File Roller i otvori mi se u editoru i sam zamjeni i zapakira nazd 

16 godina

- ako se ikad upitate zašto je linux slabo raširen među juzerima (Desktop-HomeUser tkz klikavac fejsa ili pasivni gamer), evo jednog konkretnog odgovora. The Majstor! {#}

(Pošto je u samom naslovu riječ linux, recimo da je povezana direktno s ovom temom, ako neki linuxaš ne vidi poveznicu s linuxom, nek se ne čudi, enivej formatiranje ili reinstall su windoze fičer..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

pavel đuga mi je simpatičan i ovo mu ne bi uzeo za zlo. 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

da li je netko probao solusos. čitao sam o njemu na linuxzasve. autor linux minta debian je i autor ove distre. osnovni cilj je gnome2, stabilnost debiana te puno stvari da radi out-of-box.  kako je brz nautilus. sviđaju mi se i ikone u kutu za izmjenu pogleda. odličan menu cardapio je nešto slično windowsima, brz intuitivan.evo čak i filmovizija radi nakon jednog klika, što na ubuntu nije bio slučaj.  evo šta kažu za sebe:

SolusOS is a modern Linux operating system based on the hugely popular Debian Linux distribution. It works out of the box with great support for all your modern day computing needs. You can enjoy all of the creature comforts of the modern desktop world on an incredibly light system, suitable for old and new computers.

Ikey Doherty, tvorac projekta je aktivan na g+ gdje sam mu pohvalio rad. dio tima je koliko vidim i čovjek iz srbije Marko Takač koji radi kao Forum and IRC Community Moderator tako da ne bi trebalo biti problema s komunikacijom. na prvu, meni se ovo čini fantastično! :) slijedi instalacija pa probni rad.

*ihush, pravac kojim ide ova distra bi moglo biti rješenje problema kojeg si spomenio post iznad. rijetkim windows korisnicima se ovo ne bi svidjelo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.5.2012 14:57 (hrvooje).

3 0 hvala 3
17 godina
neaktivan

Ovo mi se cini jako jako zgodno, javi dojmove! Ovako na prvi pogled izgleda da bi mi to mogla biti nova stalna distra...

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Trebam pomoć, dakle našao sam Linux 0.0.1, u RAR formatu i sad me zanima kako da to bootam.

http://wiki.oldos.org/Downloads/OpenSource

Neznam kako napraviti bootable disketu ili CD od toga.

Mijenjam Origin account sa BF3 Limited Edition (Back to Karkand i Physical Warfarea Pack) i Bad Company 2 za Diablo III key. Ponude na PP
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Ovako - Linusovim riječima:

Hardware needed for running linux:
- 386 AT
- VGA/EGA screen
- AT-type harddisk controller (IDE is fine)
- Finnish keyboard (oh, you can use a US keyboard, but not
without some practise :-)

The Finnish keyboard is hard-wired, and as I don't have a US one I
cannot change it without major problems.

U rar arhivi je izvorni kod; da bi ga kompajlirao, trebat će ti starija verzija gcc-a, recimo gcc 2.95.3 (moderne verzije Linuxa koriste gcc 4.6 ili 4.7), a ako on ne uspije kompajlirati kernel, morat ćeš naći source kod i kompajlirati stariju verziju gcc-a (Linus je koristio 1.4) koja će kompajlirati kernel.

Mislim da bi kernel bi mogao raditi na 486-ici, ali ne i na nečem novijem.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.5.2012 22:32 (hrx).
16 godina

Ljudovi jedno pitanje za vas.

Zašto se zaledi komp pri restaru ili gašenju? Ubuntu 12.04, ne događa se svaki put ali često se dogodi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
amater_2 kaže...

Ljudovi jedno pitanje za vas.

Zašto se zaledi komp pri restaru ili gašenju? Ubuntu 12.04, ne događa se svaki put ali često se dogodi.

pogledaj di stane ili gledaj u u logove mozda di kaj pise sve se to da vidjeti 

16 godina

Ništa ne piše. Ispod ubuntu loga ima onih 5 ili 6 točkica koje se kao pune.

Napuni prvu i stane, ni naprid niti nazad... Kao da se smrzne.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
amater_2 kaže...

U logove pogledaj. Log. Tamo gdje se sve stvari koje se dogadaju sa sustavom logiraju. :D

Ako ne znas naci Log File Viewer medu aplikacijama, Alt+F2 pa ukucaj gnome-system-log

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
16 godina
1domagoj1 kaže...
amater_2 kaže...

U logove pogledaj. Log. Tamo gdje se sve stvari koje se dogadaju sa sustavom logiraju. :D

Ako ne znas naci Log File Viewer medu aplikacijama, Alt+F2 pa ukucaj gnome-system-log

A to...

Jbg. nisam skužio, kasno palim malo  danas ( previše pive sinoć) {#}.

Pogledam poslije posla pa javim.

Hvala još jednom dečki.

13 godina
neaktivan

dobar dan Bugovci

trebam pomoč i to u obliku koji če biti jasan i zadnjem idiotu

eto isprobal sam sve i svašta da pokrenem moju grefičku u Ubunu

al ni za ljek

a mislim da jednostavno JA neznam kak!!!!!!!!!!!

moj komp je

laptop ASUS F5VL

friška instalacija Ubuntu 12.04 a dodan je Gnome clasic (prporučam svima koji žele da ubuntu izgleda ko windowsi)

e sad grafička kartica je.............. famozna...................ATI radeon x2300........

zaš famozna --- pun internet je nje i problema vezanih uz ubuntu - linux opčenito

--- al meni neče i neče da proradi

ZATO TREEBAMM POMOČ NEKOG MNOOOGO PAMETNIJEG OD mene

hvala !!!!!!!!!!!!!

ribonja
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

kako da si instaliram wine na suse enterprise koji nema software centar, kad ukucam:

su -

zypper in wine

dobijem

Loading repository data...
Reading installed packages...
'wine' not found.
Resolving package dependencies...

Nothing to do.

rijeseno

TD za glupost
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.5.2012 15:19 (Laxarus).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ribonja kaže...
(...) friška instalacija Ubuntu 12.04 a dodan je Gnome clasic (prporučam svima koji žele da ubuntu izgleda ko windowsi)

e sad grafička kartica je.............. famozna...................ATI radeon x2300........

zaš famozna --- pun internet je nje i problema vezanih uz ubuntu - linux opčenito

--- al meni neče i neče da proradi (...)

Možeš li reći u kojem smislu neće da proradi? Ako si uspio instalirati Ubuntu s LiveCD-a, onda radi; X2300 je podržan od strane open source drivera, dok fglrx (Catalyst) driveri ne podržavaju navedenu karticu (i nema smisla pokušavati instalirati drivere putem Restricted drivers appleta ili skidanjem sa AMD stranica).

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.5.2012 15:10 (hrx).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice