Instalirao sam Gnome 3 paket sa Software Centra i promenio mi se GRUB Splash Screen na Debian.
Kako da vratim na ljubičasti (Ubuntu) izgled?
Instalirao sam Gnome 3 paket sa Software Centra i promenio mi se GRUB Splash Screen na Debian.
Kako da vratim na ljubičasti (Ubuntu) izgled?
ako nemas vec, instaliraj gnome-splashscreen-manager
i onda System → Preferences → Splash Screen
Koji je najbolji FS? (...)
Sredinom slijedećeg mjeseca bi se na Phoronixu trebao pojaviti benchmark ext4, Brtfs i XFS dat. sustava iz kernela 3.4; na istom siteu možeš pronaći ranije benchmarke navedenih dat. sustava.
Ja koristim ext4 za sve particije; dodatna pogodnost pred XFS-om i Brtfsom je mogućnost korištenja DiskInternalsovog Linux Readera iz Windowsa za pristup podacima na ext particijama.
RFS nema smisla koristiti (niti nije lako, budući da nije podržan u kernelu, nego ga treba dodati - uputstva su ovdje) - radi se o Samsungovoj verziji VFAT (FAT32) datotečnog sustava s podrškom za journaling i posix kontrolu pristupa, namijenjen uređajima s flash memorijom (Samsungovi televizori i ostala potrošačka elektronika, mobiteli, ...). Osim što je bugovit, prema testovima koje sam viđao po netu, na Samsung Galaxy S-u je oko 20% sporiji od ext4.
A ja sam shvatio da bax misli na ReiserFS :)
Čekam btrfs ko ozebli sunce - jel' postoji konačno taj btrfsck?
A ja sam shvatio da bax misli na ReiserFS :)
Prema zadnjem benchmarku ext4 je još uvijek za par mrvica bolji. Mislim da ćemo se svi načekati još jedno vrijeme.
Prema zadnjem benchmarku ext4 je još uvijek za par mrvica bolji. Mislim da ćemo se svi načekati još jedno vrijeme.
Ma nisu mi performanse na prvom mjestu, uz online checksum niti ne može biti najbrži, a onda su tu još i volume manager i sl. no bez fsck - hehe :)
Da ne bude zabune:
@VelikiBrat
btrfsck postoji od veljače, ali mislim da je još uvijek "use at your own risk". Fedora 18, koja bi po planu trebala izaći u studenom, bi mogla imati Btrfs kao defaultni FS, a Ubuntu ostaje na ext4 za 12.10 (možda prijeđu na Btrfs u 13.04, ako se u Fedori 18 pokaže dobrim).
Za sve koji koriste Ubuntu + Unity obratite pažnjuj naClassicMenu Indicator 0.07, pojednostavljuje neke stvari.
Za sve koji koriste Ubuntu + Unity obratite pažnjuj naClassicMenu Indicator 0.07, pojednostavljuje neke stvari.
Imaš ovdje hrpetinu stvari http://askubuntu.com/questions/30334/what-application-indicators-are-available
i za launcher
http://askubuntu.com/questions/35488/what-custom-launchers-and-unity-quicklists-are-available
vec sam bio pitao i dobio sam neki traljavi odgovor pa bih zamolio jos jednom pojasnjenje, koristim ubuntu 12.04 i spojen monitor sa grafickom preko hdmi kabela, i neznam namjestiti zvuk, radi mi samo preko ulaza za zvucnike gledo sam neke tutorijale i probavao ali neide ili nisam mogao napraviti "run as administrator" da save to sto sam pokusao.. a drugo trazio sam drivere nvidijine (gtx 560) i tu nista nisam napravio. pa ako moze pomoc bio bih zahvalan.
Jesi li probao raditi po ovom postupku? Na forumima kažu da radi.
Planiram večeras instalirati Ubuntu, jer moram provjeriti da li jedna eksterna TV kartica radi na njemu i to bez svojih drivera!
Pitanje 1. Ima li tko iskustva sa TV karticama na Ubuntu?
Pitanje 2.
Ubuntu sam prebacio na CD!
Pretpostavljam da sada moram bootati sa tog CD-a i odabrati opciju instalacije?
Imam particiju od 20GB za Ubuntu!
Što još moram znati i napraviti?
pozz godo.sve što trebaš znati je ovdje:http://www.ubunity.org/index.php/hr/ubufronttutor/instalacija/precise-1204
nije vezano za linux, al thunderbird je čest e-mail klijent kod linuxaša pa eto :
neki dan sam poželio koristiti hrvatski rječnik u thunderbird 12.01, ali nisam mogao radi nesukladne verzije. no postoji rješenje.
1. skinite taj .xpi file s linka poviše
2. raspakirajte ga
3. unutar raspakiranog foldera nalazi se install.rdf otvoriti sa text-editorom i potražiti riječ 'max'
4. gdje god se spominje max tj. maxVersion zamijeniti npr. broj 3.6.0 sa 12.0.* (kod mene na tri mjesta)
5. ponovo arhivirati 3 filea koje smo raspakirali i preimenovati arhivu iz .zip u .xpi
6. instalirati u thunderbirdu tools | add-ons | extensions tab | tools for all add-ons | install from file
Jesi li probao raditi po ovom postupku? Na forumima kažu da radi.
sredio sam hvala ti puno!! :)
nije vezano za linux, al thunderbird je čest e-mail klijent kod linuxaša pa eto :
neki dan sam poželio koristiti hrvatski rječnik u thunderbird 12.01, ali nisam mogao radi nesukladne verzije. no postoji rješenje.
1. skinite taj .xpi file s linka poviše
2. raspakirajte ga
3. unutar raspakiranog foldera nalazi se install.rdf otvoriti sa text-editorom i potražiti riječ 'max'
4. gdje god se spominje max tj. maxVersion zamijeniti npr. broj 3.6.0 sa 12.0.* (kod mene na tri mjesta)
5. ponovo arhivirati 3 filea koje smo raspakirali i preimenovati arhivu iz .zip u .xpi
6. instalirati u thunderbirdu tools | add-ons | extensions tab | tools for all add-ons | install from file
Cak se ni ne treba raspakirati ;) ja samo kliknem na .rdf u File Roller i otvori mi se u editoru i sam zamjeni i zapakira nazd
- ako se ikad upitate zašto je linux slabo raširen među juzerima (Desktop-HomeUser tkz klikavac fejsa ili pasivni gamer), evo jednog konkretnog odgovora. The Majstor!
(Pošto je u samom naslovu riječ linux, recimo da je povezana direktno s ovom temom, ako neki linuxaš ne vidi poveznicu s linuxom, nek se ne čudi, enivej formatiranje ili reinstall su windoze fičer..)
pavel đuga mi je simpatičan i ovo mu ne bi uzeo za zlo.
da li je netko probao solusos. čitao sam o njemu na linuxzasve. autor linux minta debian je i autor ove distre. osnovni cilj je gnome2, stabilnost debiana te puno stvari da radi out-of-box. kako je brz nautilus. sviđaju mi se i ikone u kutu za izmjenu pogleda. odličan menu cardapio je nešto slično windowsima, brz intuitivan.evo čak i filmovizija radi nakon jednog klika, što na ubuntu nije bio slučaj. evo šta kažu za sebe:
SolusOS is a modern Linux operating system based on the hugely popular Debian Linux distribution. It works out of the box with great support for all your modern day computing needs. You can enjoy all of the creature comforts of the modern desktop world on an incredibly light system, suitable for old and new computers.
Ikey Doherty, tvorac projekta je aktivan na g+ gdje sam mu pohvalio rad. dio tima je koliko vidim i čovjek iz srbije Marko Takač koji radi kao Forum and IRC Community Moderator tako da ne bi trebalo biti problema s komunikacijom. na prvu, meni se ovo čini fantastično! :) slijedi instalacija pa probni rad.
*ihush, pravac kojim ide ova distra bi moglo biti rješenje problema kojeg si spomenio post iznad. rijetkim windows korisnicima se ovo ne bi svidjelo.
Ovo mi se cini jako jako zgodno, javi dojmove! Ovako na prvi pogled izgleda da bi mi to mogla biti nova stalna distra...
Trebam pomoć, dakle našao sam Linux 0.0.1, u RAR formatu i sad me zanima kako da to bootam.
http://wiki.oldos.org/Downloads/OpenSource
Neznam kako napraviti bootable disketu ili CD od toga.
Ovako - Linusovim riječima:
Hardware needed for running linux:
- 386 AT
- VGA/EGA screen
- AT-type harddisk controller (IDE is fine)
- Finnish keyboard (oh, you can use a US keyboard, but not
without some practise :-)
The Finnish keyboard is hard-wired, and as I don't have a US one I
cannot change it without major problems.
U rar arhivi je izvorni kod; da bi ga kompajlirao, trebat će ti starija verzija gcc-a, recimo gcc 2.95.3 (moderne verzije Linuxa koriste gcc 4.6 ili 4.7), a ako on ne uspije kompajlirati kernel, morat ćeš naći source kod i kompajlirati stariju verziju gcc-a (Linus je koristio 1.4) koja će kompajlirati kernel.
Mislim da bi kernel bi mogao raditi na 486-ici, ali ne i na nečem novijem.
Ljudovi jedno pitanje za vas.
Zašto se zaledi komp pri restaru ili gašenju? Ubuntu 12.04, ne događa se svaki put ali često se dogodi.
pogledaj di stane ili gledaj u u logove mozda di kaj pise sve se to da vidjeti
Ništa ne piše. Ispod ubuntu loga ima onih 5 ili 6 točkica koje se kao pune.
Napuni prvu i stane, ni naprid niti nazad... Kao da se smrzne.
U logove pogledaj. Log. Tamo gdje se sve stvari koje se dogadaju sa sustavom logiraju. :D
Ako ne znas naci Log File Viewer medu aplikacijama, Alt+F2 pa ukucaj gnome-system-log
U logove pogledaj. Log. Tamo gdje se sve stvari koje se dogadaju sa sustavom logiraju. :D
Ako ne znas naci Log File Viewer medu aplikacijama, Alt+F2 pa ukucaj gnome-system-log
A to...
Jbg. nisam skužio, kasno palim malo danas ( previše pive sinoć) .
Pogledam poslije posla pa javim.
Hvala još jednom dečki.
dobar dan Bugovci
trebam pomoč i to u obliku koji če biti jasan i zadnjem idiotu
eto isprobal sam sve i svašta da pokrenem moju grefičku u Ubunu
al ni za ljek
a mislim da jednostavno JA neznam kak!!!!!!!!!!!
moj komp je
laptop ASUS F5VL
friška instalacija Ubuntu 12.04 a dodan je Gnome clasic (prporučam svima koji žele da ubuntu izgleda ko windowsi)
e sad grafička kartica je.............. famozna...................ATI radeon x2300........
zaš famozna --- pun internet je nje i problema vezanih uz ubuntu - linux opčenito
--- al meni neče i neče da proradi
ZATO TREEBAMM POMOČ NEKOG MNOOOGO PAMETNIJEG OD mene
hvala !!!!!!!!!!!!!
kako da si instaliram wine na suse enterprise koji nema software centar, kad ukucam:
su -
zypper in wine
dobijem
Loading repository data...
Reading installed packages...
'wine' not found.
Resolving package dependencies...
Nothing to do.
rijeseno
e sad grafička kartica je.............. famozna...................ATI radeon x2300........
zaš famozna --- pun internet je nje i problema vezanih uz ubuntu - linux opčenito
--- al meni neče i neče da proradi (...)
Možeš li reći u kojem smislu neće da proradi? Ako si uspio instalirati Ubuntu s LiveCD-a, onda radi; X2300 je podržan od strane open source drivera, dok fglrx (Catalyst) driveri ne podržavaju navedenu karticu (i nema smisla pokušavati instalirati drivere putem Restricted drivers appleta ili skidanjem sa AMD stranica).