Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.539.747
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

#!/bin/bash  ?

Oblik uvečanog iPhonea iz budućnosti.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

./imeskripte.sh ?

42

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...
filipvk1000 kaže...

Ono što si reko da spremim pod .sh uopće neradi. Pokrenem gedit,ukucam echo lala (samo radi testa) i spremim pod .sh ekstenziju i kada pokrenem otvori mi da pročitam {#} pomoć? P.S. ovo je 5001 post {#}

Koja distra?

Univerzalni način, u terminalu navigiraj do direktorija gdje je spremljena skripta i pokreni ju. Pazi da ti ima executable dozvole, tj. da ima permission za pokrenut se (chmod 755 ime_skripte). Također, jel si ju dobro napisal? Naveo putanju do interpretera?

Ubuntu 10.04. Ne razumijem se u to,kakvu putanju,šta? Radio sam samo u batchu,a tamo je dovoljno napisati echo lala..pojašnjenje bi bio dobro..

17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...
1domagoj1 kaže...
filipvk1000 kaže...

Ono što si reko da spremim pod .sh uopće neradi. Pokrenem gedit,ukucam echo lala (samo radi testa) i spremim pod .sh ekstenziju i kada pokrenem otvori mi da pročitam {#} pomoć? P.S. ovo je 5001 post {#}

Koja distra?

Univerzalni način, u terminalu navigiraj do direktorija gdje je spremljena skripta i pokreni ju. Pazi da ti ima executable dozvole, tj. da ima permission za pokrenut se (chmod 755 ime_skripte). Također, jel si ju dobro napisal? Naveo putanju do interpretera?

Ubuntu 10.04. Ne razumijem se u to,kakvu putanju,šta? Radio sam samo u batchu,a tamo je dovoljno napisati echo lala..pojašnjenje bi bio dobro..

Ovak.

Skripta u bashu izgleda ovak.

#!/bin/bash
# neki kod
# recimo
echo "hello $USER. I wish to list some files of yours"
echo "listing files in the current directory, $PWD"
ls # list files

Znači trebaš dati path do interpretera i to spremit s executable permissionom i onda pokrenut, zato sam ti i dal onaj link gdje ti sve piše o terminalu i pisanju skripti. bash treba učit. Nauči kak radi terminal, shell i onda kreni pisat. bash je zbilja moćan jezik iako ima svojih mušica. Eto dao sam ti primjer, dao sam ti link za učiti terminal i bash, ima 500-tinjak stranica, pa uči onda, polagano kreni... Možeš ti toooo!!!

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2011 12:05 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan

;)

True reason... True reason...
domicius
Moj PC  
8 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
domicius kaže...

;)

yup,Linux je OS za ljude koji imaju osobnost hackera(u pozitivnom smislu a ne smislu probijanja računala).

I dali se linux može bez kakvih črčkarija instalirati na apple boot camp?Znači da nije neki hackintosh ili linux namijenjen samo za apple.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2011 11:15 (g12356).
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...
I dali se linux može bez kakvih črčkarija instalirati na apple boot camp?Znači da nije neki hackintosh ili linux namijenjen samo za apple.

https://help.ubuntu.com/community/MacBook

Al to je samo za Ubuntu, za druge distre ne bih znao previše.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
neaktivan

Jel mi može neko reći kako instalirat GNOME 3 preko terminala ako je moguće,ali da se nemora onaj .iso na CD i tak..Moja distra: Ubuntu 10.04

Najbolje u vezi ovog potpisa je,što kad ga čitaš,zapravo shvačaš da čitaš gluposti i počinješ shvaćati da u ovom potpisu nepiše ništa korektno nego neka obična glupost.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

...

Ovak.

#!/bin/bash
# neki kod
# recimo
ls # list files

Znači trebaš dati path do interpretera i to spremit s executable permissionom i onda pokrenut, zato sam ti i dal onaj link gdje ti sve piše o terminalu i pisanju skripti. bash treba učit. Nauči kak radi terminal, shell i onda kreni pisat. bash je zbilja moćan jezik iako ima svojih mušica. Eto dao sam ti primjer, dao sam ti link za učiti terminal i bash, ima 500-tinjak stranica, pa uči onda, polagano kreni... Možeš ti toooo!!!

Kopirao sam taj kod,ali i dalje nekužim kako misliš s exectuable permissionom? Daj sliku,kako pokreneš gedit,pa nadalje.

Najbolje u vezi ovog potpisa je,što kad ga čitaš,zapravo shvačaš da čitaš gluposti i počinješ shvaćati da u ovom potpisu nepiše ništa korektno nego neka obična glupost.
15 godina
odjavljen
filipvk1000 kaže...

...

Ovak.

#!/bin/bash
# neki kod
# recimo
ls # list files

Kopirao sam taj kod,ali i dalje nekužim kako misliš s exectuable permissionom? Daj sliku,kako pokreneš gedit,pa nadalje.

Kad snimiš fajl, kako god da se zvao na recimo desktop, otiđi na njega propertis-premisions i stavi run file as executable. Onda kad ga pokreneš došle budu ti 4 opcije, sam stavi run in terminal i amen.

Pinky je zakon I ♥ π ⇓ tu klikni :)
17 godina
filipvk1000 kaže...

...

Ovak.

#!/bin/bash
# neki kod
# recimo
ls # list files

Ono što tebe zbunjuje su dozvole (permissions);

Na linuxu nije dovoljno napisati neki kod, pospremiti ga u datoteku i pokrenuti (barem ne na način na koji bi u DOS-u pokrenuo .BAT datoteku). Prije toga moraš reći sustavu da je datoteka izvršna, dakle upravo da sadrži kod koji se može izvršavati. Naredba za to je chmod, pa će tako npr. naredba

chmod 755 skripta.sh

datoteci skripta.sh postaviti dozvole na način da vlasnik može čitati, pisati i izvršavati datoteku, a grupa i ostali čitati i izvršavati (ali ne i pisati po njoj).

Ovdje imaš relativno jednostavno objašnjeno kako to funkcionira. Pisano je za webmastere, ali funkcionira općenito za sve datoteke na UNIX baziranim sustavima.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2011 18:33 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan

bok, imam veliki problem

dakle, stroj je ubuntu server 10.10 nadograđen na 11.04

instaliran je bio ubuntu desktop i na kraju je prešao na unity nakon nadogradnje

Problem

u petak popodne sam htio spojiti externi disk na komp i kad sam disk uštekavao u struju slučajno sam na letvi iskopčao struju

Nakon ponovnog paljenja stroja dobijem gnome login (ne unity) i ne mogu se nikako ulogirati jer kaže da gnome power menager nije instaliran

e sad ne kužim kaj se desilo da je nakon tako naglog gašenja došlo do ovakve havarije

dakle, molim pomoć (nemam toliko znanja u linuxu) kako da vratim unity i da se uopće mogu ulogirati ?

svaki pokušaj logina rezutira crnim ekranom i povratkom na login sa porukom da gnome power menager nije instaliran...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Jel mi može neko reći kako instalirat GNOME 3 preko terminala ako je moguće,ali da se nemora onaj .iso na CD i tak..Moja distra: Ubuntu 10.04

odavdje možeš c/p naredbe...

42
14 godina
neaktivan

sudo apt-get install -y --fix-broken --fix-missing gnome-power-manager --reinstall

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
kakapo kaže...
filipvk1000 kaže...

odavdje možeš c/p naredbe...

ovaj ppa nije za 10.04

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
15 godina
neaktivan
Darky kaže...

bok, imam veliki problem

instaliran je bio ubuntu desktop i na kraju je prešao na unity nakon nadogradnje

Problem

u petak popodne sam htio spojiti externi disk na komp i kad sam disk uštekavao u struju slučajno sam na letvi iskopčao struju

Nakon ponovnog paljenja stroja dobijem gnome login (ne unity) i ne mogu se nikako ulogirati jer kaže da gnome power menager nije instaliran

e sad ne kužim kaj se desilo da je nakon tako naglog gašenja došlo do ovakve havarije

dakle, molim pomoć (nemam toliko znanja u linuxu) kako da vratim unity i da se uopće mogu ulogirati ?

svaki pokušaj logina rezutira crnim ekranom i povratkom na login sa porukom da gnome power menager nije instaliran...

probaj na loginu stisnuti alt+f2, ako uspiješ ulogiraj se i onda 

sudo apt-get install gnome-power-manager

42
17 godina
neaktivan
sumski kaže...

sudo apt-get install -y --fix-broken --fix-missing gnome-power-manager --reinstall

bok ako je to išlo kao odgovor meni samo pitanje

kako da dođem do konzole

ne mogu se uoće ulogirati

svi pokušaji završe kao loop na login ekrenu

14 godina
neaktivan
Darky kaže...
sumski kaže...

bok ako je to išlo kao odgovor meni samo pitanje

kako da dođem do konzole

ne mogu se uoće ulogirati

svi pokušaji završe kao loop na login ekrenu

Ctrl+Alt+F1

ili u grub odabereš recovery mode, i dok to dođe izbork odabereš net root

14 godina
neaktivan

opet jebe*ni problemi sa externim diskom, ntfs, i kad ga prikljucim nikako ga nemre mountat, izbaci cannot mount disk, cannot mount volume fstype.alternative?? imao sam isto takvih problema i onda se samo od sebe riješilo, a sad već par dana i sve po starom

inace koristim sled11

nema mi pomoci tu tu tu turuturtutu tu
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.8.2011 14:05 (joannain).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
joannain kaže...

opet jebe*ni problemi sa externim diskom, ntfs, i kad ga prikljucim nikako ga nemre mountat, izbaci cannot mount disk, cannot mount volume fstype.alternative?? imao sam isto takvih problema i onda se samo od sebe riješilo, a sad već par dana i sve po starom

inace koristim sled11

Jesi li ga ispravno odmountao na windowsim? Često puta to zna biti problem, otkad me je to isto zezalo uvijek koristim "safe remove" na winsima (prije sam jednostavno izvlačio kabel.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan

Podržava li Linux ssd-ove?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.8.2011 14:55 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Jesi li ga ispravno odmountao na windowsim? Često puta to zna biti problem, otkad me je to isto zezalo uvijek koristim "safe remove" na winsima (prije sam jednostavno izvlačio kabel.

I trebaš koristiti "safe remove" jer bez njega winsi ostave "use flag" u 1 i onda kad probaš mountati u Linuxu, zbuni ga jer se uređaj "kao koristi", "safe remove" vrati taj flag u 0, pa onda možeš normalno dalje koristiti.

@g12356

Naravno da podržava. :/

14 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Podržava li Linux ssd-ove?

https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_State_Drives

15 godina
neaktivan

Eh,kod upgradea sa mandrive 2010.2 na 2011.0 sam pratio njihove korake:http://wiki.mandriva.com/en/Upgrading_Mandriva_Linux_from_2010_to_2011

pa mi se ovo događa(nedajte se zabuniti,on uspješno instalra do negdje 14 packagea pa onda se to dogodi):

installing perl-CPANPLUS-Dist-Build-0.560.0-1-mdv2011.0.noarch.rpm from /var/cache/urpmi/rpms
Installation failed: drakxtools-curses < 13.51-: is needed by harddrake-13.51-9.i586
drakxtools < 13.51-: is needed by harddrake-ui-13.51-9.i586
drakxtools-curses < 13.51-: is needed by drakxtools-13.51-9.i586
drakxtools-backend < 13.51-: is needed by drakxtools-curses-13.51-9.i586
perl-base >= 2:5.12.3 is needed by perl-MDV-Distribconf-4.03-1.noarch
db51_recover = 5.1.25-5:2011.0 is needed by db51-utils-5.1.25-5.i586
libdb-5.1.so is needed by db51-utils-5.1.25-5.i586
libdb_sql-5.1.so is needed by db51-utils-5.1.25-5.i586
perl-base >= 2:5.12.3 is needed by perl-CPANPLUS-Dist-Build-0.560.0-1.noarch
[root@localhost mario]#

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Eh,kod upgradea sa mandrive 2010.2 na 2011.0 sam pratio njihove korake:http://wiki.mandriva.com/en/Upgrading_Mandriva_Linux_from_2010_to_2011

pa mi se ovo događa(nedajte se zabuniti,on uspješno instalra do negdje 14 packagea pa onda se to dogodi):

installing perl-CPANPLUS-Dist-Build-0.560.0-1-mdv2011.0.noarch.rpm from /var/cache/urpmi/rpms
Installation failed: drakxtools-curses < 13.51-: is needed by harddrake-13.51-9.i586
[root@localhost mario]#

Pa piše ti sve. Trebaju ti drakxtools, drakxtools-curses, drakxtools-backend, perl-base, db51_recover, libdb-5.1.so i libdb_sql-5.1.so i to verzije koje ti pišu, drakxtools starija od 13.51-, perl-base novija ili ista kao 2:5.12.3, ja bi to tak interpretiral. Drugo ne znam ništ jer s mandrivom nikad nisam radil previše, uglavnom se držim debian (based) distri...

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
g12356 kaže...

[root@localhost mario]#

Pa piše ti sve. Trebaju ti drakxtools, drakxtools-curses, drakxtools-backend, perl-base, db51_recover, libdb-5.1.so i libdb_sql-5.1.so i to verzije koje ti pišu, drakxtools starija od 13.51-, perl-base novija ili ista kao 2:5.12.3, ja bi to tak interpretiral. Drugo ne znam ništ jer s mandrivom nikad nisam radil previše, uglavnom se držim debian (based) distri...

Ali ja sam upravo pogledao u software manager i ja ih sve već imam.

17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Baš te verzije? Možda trebaš i dev-ove.

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
g12356 kaže...

Baš te verzije? Možda trebaš i dev-ove.

e,a onda fkt neznam od kud mi to.Postao sam na službenom forumu ipričekat ću daljnje odgovore.

Post na službenom forumu:

http://forum.mandriva.com/en/viewtopic.php?f=86&t=133798&start=50

17 godina
neaktivan

Prije nekoliko dana sam odradio svježu instalaciju Archa na LVM, odje*ao Windows jednom zauvijek i zavjetovao se na perolake

aplikacije te konzolne alternative teškaša koje sam do sada koristio. Trenutno mi je work-in-progress Btrfs root težak 1,2 GB!

Za WM koristim XMonad. Za nekoga čiji je najveći programerski poduhvat bio kalkulator u qBasicu, konfiguracija u programskom jeziku

uz jako čitljiv config koji sam uzeo kao predložak i Arch forume za sada teče bez problema. Kao FM koristim Ranger i nisam mogao vjerovati

koliko moćniji i praktičniji curses file manager može biti od klasičnih GTK varijanti! Odlučio sam se i na Luakit browser i sada 

je korištenje FF-a na sestrinom Win 7 patnja (zašto moram trošiti kalorije na ciljanje omnibara kad mogu pritisnuti O?! :)

Zaključak: kad pređete na tiling WM nema povratka, a lagane i konzolne aplikacije značajno povećavaju produktivnost.

Sad mi se namještanje prozora uz desktop bez workspacea čini nemogućim  za korištenje (moraću instalaciju portati i na

stick da se ne patim u školi:)

xmonad xmonad
bit.ly/dcyfs
Moj PC  
6 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Darky kaže...

bok, imam veliki problem

Problem

Jao,to je i meni danas bilo,pa sam uklonio Ubuntu,i rekoh instalirat ću ga opet. Mislim da je razlog bio to što sam maknio neke kvačice kao u programima koji se odmah pokretaju,pa sam maknio kvačicu koju nisam trebao. Uglavnomimam Ubuntu CD,ali neće mi nikako instalirati,stalno error na 30%. Imam isto 10.04 verziju na stiku,ali neznam kako namjestiti bootanje sa stika. Namjestim kao first boot device "Removable" a, second i third "CDROM" (valjda,nešto sa CD-om je sigurno xD) ali9 neće da boota sa STIKA,POMOĆ?? {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.8.2011 21:36 (filipvk1000).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice