Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.527.644
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...
TonyM kaže...

Ok znam to za pasword a što onda enter restartati ili što drugo

Pa sudo wodim --devices, onda upišeš password, enter i kopiraš ovdje što ti ispiše. Da vidim jel ti uopće prepoznao cdrom.

Eto malo gore post da izgleda da nije ništa prepoznao..Hm

http://slikaricaliky.weebly.com/
17 godina
neaktivan
TonyM kaže...

Vidim, da.

Normalni ispis bi bio:

wodim: Overview of accessible drives (1 found) :
-------------------------------------------------------------------------
 0  dev='/dev/scd0'    rwrw-- : 'HL-DT-ST' 'DVDRAM GSA-4080N'

Kaj kaže: cat /proc/scsi/scsi

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
1domagoj1 kaže...
TonyM kaže...

Vidim, da.

Normalni ispis bi bio:

wodim: Overview of accessible drives (1 found) :
 0  dev='/dev/scd0'    rwrw-- : 'HL-DT-ST' 'DVDRAM GSA-4080N'

Kaj kaže: cat /proc/scsi/scsi

karmela1@linuxmint ~ $ cat /proc/scsi/scsi
Attached devices:
Host: scsi2 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
  Vendor: ATA      Model: Hitachi HTS54251 Rev: BB2O
  Type:   Direct-Access                    ANSI  SCSI revision: 05

15 godina
Linux - pitanja i odgovori

Dali bi ovo kao na slici trebalo instalirati ili ne.Možda to pomogne?

slika1 slika1

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
TonyM kaže...

Evo probaču skidam s ovoga prvoga linka 32 bitni nadam se da če pomoči...a jel moram restartat nakon toga...

Da, nakon updatea kernela mora restart. Nakon bilo čega drugoga ne treba, ali kad kernel updateaš onda treba. Izgleda mi ko da ti SCSI modul ne loada kak se spada... ne znam zašto.

Još mi je jedino pada na pamet (malo glupo), ubaci CD i onda restartaj pa nek se boota sa CD-om unutra, možda onda proradi.

Dali je to možda SATA CD-ROM? Može biti da kablovi nisu dobro namješteni. Ako je SATA, probaj onda u BIOS-u staviti AHCI mod za SATA-u.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina

Instalirao sam restarto ali opet ništa.Ma nema veze neču vas više zamarati a to i nije toliko bitno.Kad mi bude nešto trebalo riješit ču to u windowsima i to je to.

Bitno je da sve ostalo jako ljepo radi.

Hvala svima!

15 godina
protjeran

HITNO!!!
Ovako,

imal sam 3 particije,

na prve dvije su bile za Windowse, znači C i D,

dok je na trećoj bio Ubuntu,

znači imao sam dualboot.

Trebalo mi je mjesta na disku, pa sam jednostavno iz Windowsa formatirao Ubuntu particiju na NTFS.

Brzo sam je popunio.

E sad, trebao sam restartati komp, i ne želi mi bootati windowse, već samo piše grub rescue>

Ima li tko ideju kako da udem u windowse?

Hvala!

I'm a linux user and developer. And you are?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

instalacijski cd od windowsa pa napravi mbr fix jer si brisanjem particije sa ubuntuom obrisao i mbr...

Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
protjeran

Eto, idem sad u recovery console.

Hvala malina.

Damnit, sad mi se maline jedu...

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.8.2011 14:10 (beno101).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Aaaaaa!

Ovaj moj CD nema Recovery!!!

Kaj bum sad?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Aaaa!

Sve posuda su mi važni podaci!

Ma znam kako ću, važnije ću prebacit na usb, i onda format i instalaciju ubuntua na 10 gb.

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Linux Developer..

Safer world through superior firepower
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
beno101 kaže...

HITNO!!!

...

Hvala!

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/linux-pitanja-odgovori/57979.aspx?page=44&jumpto=1557467&sort=asc&view=flat

Ako imaš posebnu boot particiju. Ako ne, probaj onu na kojoj je bio Linux. Ako niti to ne radi, ostaje ti jedino fixmbr.

http://www.bootdisk.com/

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.8.2011 14:32 (1domagoj1).
15 godina
protjeran
Uzel sam Karmic Koalu, bootal live-cd, kopiral ono kaj mi treba na usb, instaliral karmic koalu na 10 gb, ostatak je NTFS za windowse, i eto, sve radi.
Hvala svima!
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
cannon_fodder kaže...

Linux Developer..

Da si ti staviš avatar na kojem piše BackTrack nije distra nego Honeypot, bili to značilo da BackTrack nije distra nego honeypot? {#}

14 godina
neaktivan
beno101 kaže...
cannon_fodder kaže...

Linux Developer..

Da si ti staviš avatar na kojem piše BackTrack nije distra nego Honeypot, bili to značilo da BackTrack nije distra nego honeypot? {#}

Ajde tiho, nemas kaj bit bahat, daj bolje odi ucit nekaj.
http://www.reddit.com/r/UniversityofReddit/

15 godina
neaktivan

Razriješiti ću tu svađu ovako:

-Googlao sam šta znači honeypot.I ne smeta mi,štoviše,želim nešto naučit o information security-u jer me to zanima.I baš zato želim Backtrack.Želim od toga kasnije zarađivati(legalno).

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

-Googlao sam šta znači honeypot.I ne smeta mi,štoviše,želim nešto naučit o information security-u jer me to zanima.I baš zato želim Backtrack.Želim od toga kasnije zarađivati(legalno).

Onda za početak kreni s diskretnom matematikom.

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
g12356 kaže...

Onda za početak kreni s diskretnom matematikom.

Uff,matematiku ću izbjegavati dok budem mogao,ali kada bude neophodno potrebno pazit ću i na to.Prvo upoznavanje sa alatima.Nemožeš varit ako neznaš kako varilica radi tj. kako se sa njom radi.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Uff,matematiku ću izbjegavati dok budem mogao,ali kada bude neophodno potrebno pazit ću i na to.Prvo upoznavanje sa alatima.Nemožeš varit ako neznaš kako varilica radi tj. kako se sa njom radi.

Onda ćeš se teško usrećit... Bez poznavanja matematike, teorije informacije, kriptografije, može i kombinatorike, vjerojatnosti, teško. Možeš jedino znati koristiti neke alate. Za to imaš pun internet i yt tutoriala. To može svaka budala.

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
g12356 kaže...

Onda ćeš se teško usrećit... Bez poznavanja matematike, teorije informacije, kriptografije, može i kombinatorike, vjerojatnosti, teško. Možeš jedino znati koristiti neke alate. Za to imaš pun internet i yt tutoriala. To može svaka budala.

Ionako ću za početak dosta od toga šta si ti nabrojao na svom studiju naučit(provjeravao sam skripte već) i velim da ako budem morao ja to definitivno budem iako sam ja više teoretičarski nego matematički tip.

17 godina
neaktivan

Pa u kriptografiji ti je cijela teorija bazirana na matematici... -.-

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Pa u kriptografiji ti je cijela teorija bazirana na matematici... -.-

Whatewer,onda ću makar hektolitre kofeina trošit uz knjigu i laptop.

17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Whatewer,onda ću makar hektolitre kofeina trošit uz knjigu i laptop.

Whatever*

Naravno da hoćeš. Počevši od najjednostavnijih stvari kao što je shiftanje slova abecede (klasična Cezarova šifra - shiftanje za tri mjesta u lijevo):

Normalno: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Šifrat:       DEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZABC

Ovo se može izraziti modularnom aritmetikom, što bi matematički izgledalo ovako:
za kriptiranje teksta
Kn(x) = (x + n) mod 26

za dekriptiranje teksta
Dn(x) = (x - n) mod 26

Ovo je najjednostavniji primjer kriptografije koja je toliko jednostavna da ju danas koriste samo djeca u igri te se koristi kao primjer što je to kriptografija i sl.
Da ne pričam o kriptoanalizi, recimo najjednostavniji primjer je frekvencijska analiza, koja se može upotrijebiti recimo kad se za šifrat uzme malo kompliciranija metoda od shiftanja. Recimo da dodjeliš random slova random slovima. Nikakvim redom (dakle nekim shiftanjem i sl.)
Bazira se na lingvistici, tj. na činjenici da u svakom jeziku postoje određena slova i slogovi koji imaju određenu frekvenciju pojavljivanja. Recimo u engleskom jeziku najčešće se pojavljuju slova T, A, E i O dok se Q i X relativno rijetko pojavljuju. Slogovi TH, ON, AN se često pojavljuju, dok se dupla slova SS, FF, TT najčešće pojavljuju zajedno, dok recimo AA gotovo nikad ili nikad.
Na temelju tih informacija može se relativno lako frekvencijskom analizom dekriptirati određeni kriptirani sadržaj. Opet, matematika.

Naravno, ovo sve su banalni primjeri i spadaju pod klasičnešifrate i danas se nigdje ne koriste osim za uvod u kriptografiju i u dječjoj igri ili u časopisima i sl.
Danas u doba računala, stvari su ipak malo (čitaj: puno) kompliciranije.

Također, na PMF-u, Matematički odsjek imaš par kolegija, diskretnu matematiku, kriptografiju ili sl. Predavanja su otvorenog tipa, može doći tko hoće pa ako te zanima...

No, previše offtopičarenja već, ako te dalje što zanima, pitaj na PM, pošto sam se dosta bavio tom tematikom, valjda ću ti znati reći što te zanima.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.8.2011 0:12 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan

koristim sled 11, i zelim napravit dual boot sa windowsom jer dijelim laptop s njim, kupljeni laptop je dosao sa vec navedenim linux sustavom, i sad zelim napravit dual boot sa winxpom, cuo sam da prvo trebam napraviti particije, ali neznam kako ni cim ih napraviti? i koliku da napravim , sto preporucavate, ta ce particija bit sekundarna i koristi ce se samo za neko light surfanje.

nema mi pomoci tu tu tu turuturtutu tu
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
joannain kaže...

koristim sled 11, i zelim napravit dual boot sa windowsom jer dijelim laptop s njim, kupljeni laptop je dosao sa vec navedenim linux sustavom, i sad zelim napravit dual boot sa winxpom, cuo sam da prvo trebam napraviti particije, ali neznam kako ni cim ih napraviti? i koliku da napravim , sto preporucavate, ta ce particija bit sekundarna i koristi ce se samo za neko light surfanje.

Ako več imaš windowse ja sam to ovako napravio.Pokrenuo sam Ubuntu i krenuo instalirati.Kada dođeš do pravljenja particija odabereš ručno.On ti preskenira i pokažeti koliko čega imaš.Onda od slobodnoga prostora napravim ext4 15 giga za ubuntu i ako imaš rama 2 giga kao ja swap napraviš 5 giga .Zatim odabereš particiju od 15 giga  tu je več kvačica i krene se instalirati.Kad se instalira i restarta dobiješ sliku što želiš da se pokrene ili ubuntu tj linux ili windows.Ja sam sad napravio tako a sad eto tu kod particija moraš biti jako oprezan da ne obrišeš si sve,tj radiš na svoju odgovornost.

Pogledaj ovdje http://wiki.open.hr/wiki/Instalacija_Ubuntua_10.04_-_Lucid_Lynx_LTS jako dobro objašnjeno a ono gore navedeno je moj primjer nemora biti kao tvoj primjer...ha

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.8.2011 13:50 (TonyM).
14 godina
neaktivan
joannain kaže...

kak ti sad izgledaju particije ?

trebal buš vratit grub nakon instalacije windowsa - za to ti treba livecd , navodno ovaj popravlja i stari/legacy grub: http://www.supergrubdisk.org/rescatux/

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
14 godina
neaktivan
joannain kaže...

koristim sled 11, i zelim napravit dual boot sa windowsom

HP laptop? Skini s neta SLED-11-SP1-DVD-x86_64-GM-DVD1.iso pa instaliraj prvo windowse na primary i kasnije sled na extended.
Kad instaliras sled upisi HP serijski pa ce automatski sredit repose za HP laptop, tam imas sve drivere.
HP installer DVD ti nis nebu pomogo zato kaj brise cijeli hard disk automatski i snimi default image.
Problem je u tome kaj XP mora bit na prvoj i primarnoj particiji a to je nemoguce napravit sa HP installerom.
Download :
http://download.novell.com/Download?buildid=efgnQnRkzh4~

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice