Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.527.056
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Ja ću buildat gnome 2.32 sa jhbuildom, ostaviti security repozitorije i zdravo.

Nema više normalnog upotrebljivog DE-a, sa normalnim panelom gdje ja mogu viejeti pokrenute aplikacije i brzo switch-ati između njih.

Unity i Gnome 3 su nepregledni i treba 5 klika i pomaka mišem da dođem do terminala ili editora ili čega već.

Ili će KDE biti moj sljedeći DE.

LXDE, flux i slični mi se ne sviđaju, mada su brzi.

For those of you under the age of 25, a magazine is a blog made out of trees.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja sam danas probao elementary 0.2 sa gnome3, moram reci da to nije ni priblizno gnomeu na fedori. Sve vec sad radi tako fluidno iako je daily build sistema. Kad izadje odbacujem ubuntu i definitivno ostajem na EOS-u. A vec sad iako pola stvari jos nije zavrseno ljepsi je od bilo koje druge gnome3 distre

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...

Ma imam negdje backup napravljen s remastersysom, samo trebam potražiti. Ali, tak i tak je Koali istekao support, ne sviđa mi se baš u kojem pravcu ide Ubuntu, pa sad već kak je situacija ispala, evo razmišljam da na Arch se prebacim. Ma vidjet ću još za tjedan dana kad se s puta vratim.

Sta ti se ne svida na Ubuntu?

Unity?

Meni je ok sada, ali je trebalo malo privikavanja. 

Ono sto mi ne odgovara su malo neke naprednije opcije za side panel....ostalo je sve ok (za sada).

Samo ne razumijem u kojem to pravcu mislis? 

Sada je bar Ubuntu ultrajednostavan za koristenje i user friendy...jedino ako ti se to ne svida, onda je to vec druga prica.

P.S.

Vidim da bogme dosta ljudi prelazi na Elementary i da su zadovoljni....

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
14 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

Pa Xfce ima sve to! Makneš onaj ružni panel i praktički dobiješ sve to, samo brže!

Desni klik -> menu. Ne bi ja to.

For those of you under the age of 25, a magazine is a blog made out of trees.

0 0 hvala 0
14 godina
Bypass kaže...

Ja ću buildat gnome 2.32 sa jhbuildom, ostaviti security repozitorije i zdravo.

Nema više normalnog upotrebljivog DE-a, sa normalnim panelom gdje ja mogu viejeti pokrenute aplikacije i brzo switch-ati između njih.

Unity i Gnome 3 su nepregledni i treba 5 klika i pomaka mišem da dođem do terminala ili editora ili čega već.

Ili će KDE biti moj sljedeći DE.

LXDE, flux i slični mi se ne sviđaju, mada su brzi.

NI meni nisu legli Unity i Gnome 3, međutim Ubuntu 11.04 ima dobru foru da ga možeš dići pod Ubuntu Clasic. Stari Gnome i novi Ubuntu.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan

Vidiš, vidiš, Debian sam potpuno smetnuo s uma, mogao bih njega staviti...

@win32

Niti Unity niti Gnome 3 mi se ne sviđaju, bar po ovome što vidim. Općenito mi se ne sviđa Canonicalova politika i pravac u kojem idu. Mislim, nije to glede jednostavnosti, dapače, drago mi je što postaje toliko jednostavan i user-friendly iako se sve bojim da ta jednostavnost ne implodira sama u sebe, pa dobimo kontra efekt, bilo je takvih slučajeva već.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

0 0 hvala 0
17 godina

Zato ja čekam sljedeći Elementary - Luna (na Ubuntu 11.10, tako da vjerojatno neće izaći do kraja godine). Oni rade Pantheon, vlastiti DE, koji bi kao trebao biti i modularan i tak... Obzirom na to kako izvode stvari, vjerujem da će biti OK i upotrebljivo, iako vjerojatno ne pretjerano moćno. Da ne duljim, link.

Gledam te!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da, Debian je izvrsna distra za... Pa... Nema za sta nije dobra :D

Mada osobno preferiram Arch, mnogo mi je laksi za koristenje i konfiguraciju.

~
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
1domagoj1 kaže...
D4RKL1NG kaže...

Ide, isprobano. Sad ovisi za sto ti tocno treba...

Za GW. Ili DoTA-u tu i tamo.

M_dipl. kaže...

Iznenadio bi se.. radi jednako ili bolje od XP-a na bilo kojem hardveru.. Sedmica je najbolji MS-ov OS, provjereno!

Pa to znam da je najbolji, par puta sam to i rekao tu negdje na forumu, imam 7-icu na drugom (jačem) laptopu. E sad, ako bi ju stavljal, moram na faks to skidat (a do Zg-a mi se neda baš :D), k tome, to je preko MSDNAA-a, a na njemu je samo OEM verzija dostupna (ona Professional ako se ne varam) koja se veže sa hardverom, a s obzirom na to da planiram kad tad novi desktop/laptop nabaviti (točnije, čekam da objave system requirements za GW2 {#}), to bi bila bezveze potrošena licenca.

Jedino da stavim "orginal" 7-icu, al to ne želim, jel... :D

Tak da 7-ica otpada po tom pitanju... (XP je isto orginal licenca da se razumijemo)

GW ti radi pod wine sasvim uredno.

17 godina

imam pitanje, več par puta sam instalirao ubuntu i uvijek sam odustao iz razloga kaj nisam mogo namjestit rezoluciju, meni je potrebna 1680x1050, instalirao sam ponuđene drajvere, al nikak nisam uspio dobit tu rezoluciju, grafika je nvidia 9600 gso, a ostatak kompa je se vidi pod moj pc, nešto sam nalazio da se treba ukucavat preko terminala, al isto nikad nije upalilo, drage volje bi prešo na linux, jer me win baš previše ne zanima više ne igram previše, a i ako mi se bude igralo postoji wini, al eto ta rezolucija me uvijek zezne....ako bi mi neko mogo bolje objasnit postupak mjenjanja te nesretne rezolucije bio bi mu zahvalan....

mrakky
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
1domagoj1 kaže...
D4RKL1NG kaže...

Ne mora biti prva particija, ali mora biti primarna. A za ovo, mozes pokusati instalirati ali napravi backup svega. Mozda ti je zato kolega sugerirao clonezillu {#}

Eh, ako ne mora biti prva, onda dolazimo do pitanja, zašto ne vidi već pripremljenu particiju? Ah, probat ću smisliti nešto...

-nemora biti primarna (ni za jedan morderiniji OS od DOSa).

-samo boot particija mora biti primarna-ahtivna.

-zato u mixanom multibootu treba napraviti jednu primarnu-boot (cca 100-512MB) i extended s ostalim particijama, jer je to najkompatibilnije i nema ograničenja na 4-primaryja.

XP ima stariju verziju ntfs-a od Sedmice, vjerojatno je to mali problem jer ovisi kojim alatom si kreirao particije. Bolje je korisitti XPov soft ili ubuntu 9.04 (za novije neznam koje su verzije ntfsa.)

-njavjerojatnije te zeza GRUB i to što particija za XP nije aktivna. Popravi gpartedom ili MiniPE-particijskim alatima ili makni grub (jer će ionako XP prebrisati MBR).

1domagoj1 kaže...
M_dipl. kaže...

A jesi probao sa sedmicom? Ona će ti sve vidjeti a sama ima XP mode pa ćeš moći na njoj sve ono što bi trebao na XP-u.

Rado, ali na jednojezgreni Celeron M s 1.5 Ghz i 2 GB RAM-a sumnjam da ide 7-ica ;)

-radi normalno, zahtjevi i brzina su slični XPu, samo je problematičnija podrša ili AERO, najbitnija stvar za ugodan rad je RAM 1+GB...(na dualcoreu je ipak responzivniji.., ako imaš licencni XP ipak ostani na njemu) i ne trpanje svog smeća u sys-startup...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
mrakky kaže...

imam pitanje, več par puta sam instalirao ubuntu i uvijek sam odustao iz razloga kaj nisam mogo namjestit rezoluciju, meni je potrebna 1680x1050, instalirao sam ponuđene drajvere, al nikak nisam uspio dobit tu rezoluciju, grafika je nvidia 9600 gso, a ostatak kompa je se vidi pod moj pc, nešto sam nalazio da se treba ukucavat preko terminala, al isto nikad nije upalilo, drage volje bi prešo na linux, jer me win baš previše ne zanima više ne igram previše, a i ako mi se bude igralo postoji wini, al eto ta rezolucija me uvijek zezne....ako bi mi neko mogo bolje objasnit postupak mjenjanja te nesretne rezolucije bio bi mu zahvalan....

pa da li si instalirao drivere kompletno?

kad se instalira nVidia drivere dobiješ i tool za podešavanje rezolucije pa tamo sve podesiš

17 godina

konpletne drajvere sam instalirao, i znam da dobim nekaj ko nvidia centar ko u win. , a l nemam nigdje za podesit ručno rezoluciju, a ova kaj je ponuđena nema 1680x1050....

mrakky
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
mrakky kaže...

konpletne drajvere sam instalirao, i znam da dobim nekaj ko nvidia centar ko u win. , a l nemam nigdje za podesit ručno rezoluciju, a ova kaj je ponuđena nema 1680x1050....

https://wiki.ubuntu.com/X/Config/Resolution

primjerice kod mene:

:~$xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1280 x 800, maximum 4096 x 4096
VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
LVDS connected 1280x800+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 331mm x 207mm
   1280x800       59.9*+
   1280x720       59.9 
   1152x768       59.8 
   1024x768       59.9 
   800x600        59.9 
   848x480        59.7 
   720x480        59.7 
   640x480        59.4 

Možeš i sa njime mjenjati rezoluciju.

17 godina
neaktivan
Punti kaže...

Iako bih htio izbjeći Wine, al dobro, mogu probat...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Punti kaže...

Iako bih htio izbjeći Wine, al dobro, mogu probat...

offtopicarim ali kakvi su Guild Wars? :-)

16 godina
neaktivan

Ako ste se patili sa zadnjom verzijom skypa i zvukom tokom razgovora evo nakon dugo kopanja nasao sam tutorial kako rijesiti problem...

Prije svega da napomenem, da je ovo tutorial na koji sam slucajno nabasao i da sam ga ja probao samo na UBUNTU 10.10

1. korak

Otici na System - Preferences - Startup Applications i skinuti kvacice sa "PulseAudio Sound System" i "PulseAudio Sound System KDE Routing Policy".

2. korak

Sa sistema maknuti pulseaudio i pakete vezane za njega naredbama:

$ killall pulseaudio
$ sudo killall pulseaudio
$ sudo apt-get purge pulseaudio pulseaudio-utils gstreamer0.10-pulseaudio libpulse-browse0 paman pavumeter pavucontrol
$ sudo rm -rf /etc/asound.conf
$ rm ~/.pulse-cookie
$ rm -r ~/.pulse

3. korak

Restartati racunar.

4. korak

Instalirati "libalsaplayer0" and "esound" pakete

$ sudo apt-get install libalsaplayer0 esound

5. korak

Da bi mogli dodati applet za kontrolu zvuka dodajte sledeci ppa:

$ sudo add-apt-repository ppa:dtl131/ppa
$ sudo apt-get update
$ exit

6. korak

Napravite update sistema. Trebalo bi da imate 10 paketa za update.

7. korak

Restartujte racunar.

8. korak

Dodajte applet za kontrolu zvuka na panel.

9. korak

U terminal ukucajte alsamixer i trebali bi prozor dobiti kao na slici.

u njemu stelate detaljnije zvuk po svojoj volji.

Alsamixer Alsamixer
He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Zasto mi javlja slijedecu gresku kad kliknem na WUBI sa stika,  PYRUN.EXE - No Disk,

There is no disk in the drive. Plesase insert a disk into drive /Device/Harddisk3/DR3

Imam opciju Odustani, Pokusaj Ponovo i Nastavi, ni jedna od tih opcija ne radi????

inox
14 godina
neaktivan
x18x05x kaže...

Zasto mi javlja slijedecu gresku kad kliknem na WUBI sa stika,  PYRUN.EXE - No Disk,

There is no disk in the drive. Plesase insert a disk into drive /Device/Harddisk3/DR3

Imam opciju Odustani, Pokusaj Ponovo i Nastavi, ni jedna od tih opcija ne radi????

Ne koristim wubi ali vjerojatno je problem u windowsima (virtual drive, usb device, cd/dvd)
Reference : https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/365881

16 godina
neaktivan

Hoču da instaliram ubuntu, instalirao sam ga prvo na USB, i pokrenem ubuntu sa USB-.

Tu nastaje problem, imam 2 diska, na prvom je windows primarni 80 gigabajta 1 particija, na drugom imam 5 praticija 4 od 50gb prazne i jedna od 380 gb puna(na koju stavljam stvari).

Problem je što neučitava HTu praticiju od 380 gb a sve druge učita.

Htio bi da ubuntu instaliram na onaj manji od 80 gb hdd, i da potpuno izbrišem windows, ali mi je čudno što ne pokazuje tu particiju, a sve druge na tom disku pokazuje.

Sada neznam što da napravim, kako da ju pokaže, da nemoram, da prebacujem podatke iz te particije(nemam gdje{#})

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

pa cek sta ti sad u stvari hoces, da instaliras ubuntu na 80gb particiju, na kojoj su winsi i koju ubuntu uredno vidi...i muci te to sto ne prikazuje tu particiju od 380gb...pa instaliraj slobodno na to od 80gb a sa tom velikom ti se nece nista desiti. kasnije jos pristupi iz ubuntua, cita ubuntu i ntfs particije normalno.

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
ivan262 kaže...

Hoču da instaliram ubuntu, instalirao sam ga prvo na USB, i pokrenem ubuntu sa USB-.

Tu nastaje problem, imam 2 diska, na prvom je windows primarni 80 gigabajta 1 particija, na drugom imam 5 praticija 4 od 50gb prazne i jedna od 380 gb puna(na koju stavljam stvari).

Htio bi da ubuntu instaliram na onaj manji od 80 gb hdd, i da potpuno izbrišem windows, ali mi je čudno što ne pokazuje tu particiju, a sve druge na tom disku pokazuje.

Sada neznam što da napravim, kako da ju pokaže, da nemoram, da prebacujem podatke iz te particije(nemam gdje{#})

Što je tu čudno? Imaš vjerojatno viška primary particija. 

17 godina
neaktivan
Buhaha kaže...
ivan262 kaže...

Što je tu čudno? Imaš vjerojatno viška primary particija. 

prema MBRovom zapisu, ti ne mozes kreirati vise od 4 primarne particije na jednom hardu. sekundarna particija je samo particijska tablica koja radi redirect na jedan sektor na hardu u kojem su, takodjer u obliku kao u MBRu, zapisane logicke particije, kojih mozes imati koliko god zelis u linuxu (u windowsima samo od slova D: do Z:). utoliko je ovo cudno jer windowsi, zbog toga sto imaju zastarjeli dos pristup, onemogucuju korisniku da kreira vise od jedne primarne particije, vec sve ostale particije baca u secondary. tako da je nemoguce da ima 5 primarnih particija na jednom disku, to je jednostavno nemoguce kreirati, cak i sa linuxom, jer mjesta u MBRu ima samo za 4 primarne particije.

@op: digni linux live cd (try ubuntu without installing), odi u terminal (altgr+f2 za run prozor i u njemu gnome-terminal), i onda

sudo su -

fdisk -l

i C/P onoga sto ti izlista. da vidimo jel ta particija tam negdje. odnosno gdje je nestala.

16 godina
neaktivan
ibazulic kaže...

prema MBRovom zapisu, ti ne mozes kreirati vise od 4 primarne particije na jednom hardu. sekundarna particija je samo particijska tablica koja radi redirect na jedan sektor na hardu u kojem su, takodjer u obliku kao u MBRu, zapisane logicke particije, kojih mozes imati koliko god zelis u linuxu (u windowsima samo od slova D: do Z:). utoliko je ovo cudno jer windowsi, zbog toga sto imaju zastarjeli dos pristup, onemogucuju korisniku da kreira vise od jedne primarne particije, vec sve ostale particije baca u secondary. tako da je nemoguce da ima 5 primarnih particija na jednom disku, to je jednostavno nemoguce kreirati, cak i sa linuxom, jer mjesta u MBRu ima samo za 4 primarne particije.

@op: digni linux live cd (try ubuntu without installing), odi u terminal (altgr+f2 za run prozor i u njemu gnome-terminal), i onda

sudo su -

fdisk -l

i C/P onoga sto ti izlista. da vidimo jel ta particija tam negdje. odnosno gdje je nestala.

Disk /dev/sda: 640.1 GB, 640135028736 bytes
16 heads, 63 sectors/track, 1240341 cylinders
Units = cylinders of 1008 * 512 = 516096 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x092295f7

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 1240341 625131832+ 42 SFS

Disk /dev/sdb: 82.0 GB, 81964302336 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9964 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xad656eb3

/dev/sdb1 * 1 13 102400 7 HPFS/NTFS
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sdb2 13 9965 79937536 7 HPFS/NTFS

Disk /dev/sdc: 8254 MB, 8254390272 bytes
16 heads, 32 sectors/track, 31488 cylinders
Units = cylinders of 512 * 512 = 262144 bytes
Disk identifier: 0x00000000

/dev/sdc1 * 1 31488 8060912 c W95 FAT32 (LBA)

Kada sam napraivo ono stre rekli, ovo sam dobio, dali bi pomoglo kada bi pobrisao ovih 4 manjih i mapravio 1 veliku, posto su one prazne  {#}

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
17 godina
neaktivan
Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ivan262 kaže...
ibazulic kaže...

sudo su -

fdisk -l

Disk /dev/sda: 640.1 GB, 640135028736 bytes
16 heads, 63 sectors/track, 1240341 cylinders
Units = cylinders of 1008 * 512 = 516096 bytes
Disk identifier: 0x092295f7

/dev/sda1 1 1240341 625131832+ 42 SFS

Disk /dev/sdb: 82.0 GB, 81964302336 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9964 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xad656eb3

/dev/sdb1 * 1 13 102400 7 HPFS/NTFS
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sdb2 13 9965 79937536 7 HPFS/NTFS

Disk /dev/sdc: 8254 MB, 8254390272 bytes
16 heads, 32 sectors/track, 31488 cylinders
Units = cylinders of 512 * 512 = 262144 bytes
Disk identifier: 0x00000000

/dev/sdc1 * 1 31488 8060912 c W95 FAT32 (LBA)

Kada sam napraivo ono stre rekli, ovo sam dobio, dali bi pomoglo kada bi pobrisao ovih 4 manjih i mapravio 1 veliku, posto su one prazne {#}

prije svega, ne vidim gdje ti vidis da imas 4 manje particije. prema ovom zapisu koji je ovdje, imas 3 particije (/dev/sdc ne brojim jer je to vjerojatno USB, sudeci po velicini). /dev/sda1 ti je taj tvoj SFS, odnosno HPova particija, kak se to montira unutar linuxa fakat ne znam. koliko vidim na Googleu, SFS particije su u stvari dinamicki diskovi, dok je particija tipa NTFS. tak da bi ja probao s tim prvo. /dev/sdb1 ima 2. particije od kojih su obje NTFS i s njima mozes radit sto te volja. prema broju, obje su izgleda primarne. ono sto bi ja napravio jest prvo u BIOSu promijenio poredak hardova, tak da mi je ovaj 80 GB hard prvi. nakon toga dignuo bi live cd od ubuntua i instalirao ubuntu na taj 80 GB hard (s tim da ti sam mozes odrediti velicine particija, nekakva normala ti je 200 MB za boot particiju, recimo 20 GB za root i ostatak za home). nakon instalacije pokusao bi mountat taj SFS disk na sljedeci nacin, iz terminala:

$ sudo su -

$ mkdir /media/SFS

$ mount -type ntfs-3g /dev/sdx /media/SFS -v

gdje je /dev/sdx oznaka SFS particije (tocnu oznaku mozes dobit ponovnim izvrsavanjem fdisk -l naredbe, samo potrazis entry koji ima SFS u sebi). uz malo srece, sve bi trebalo funkcionirat normalno. u slucaju da se disk normalno mounta, istu ovu stvar mozes dodat u /etc/fstab da se montiranje diska obavlja odmah po boot procesu. stvar bi trebala otprilike izgledat ovako:

#
# /etc/fstab: static file system information
#
# <file system>        <dir>         <type>    <options>          <dump> <pass>

/dev/sdx               /media/SFS    ntfs-3g   defaults             0       0

gdje je opet /dev/sdx oznaka SFS particije.

17 godina
neaktivan

S tim dinamičkim particijama postoje neke piz*arije, ne znam točno što, ali znam da ne radi najbolje s Linuxom...

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
ibazulic kaže...

prije svega, ne vidim gdje ti vidis da imas 4 manje particije. prema ovom zapisu koji je ovdje, imas 3 particije (/dev/sdc ne brojim jer je to vjerojatno USB, sudeci po velicini). /dev/sda1 ti je taj tvoj SFS, odnosno HPova particija, kak se to montira unutar linuxa fakat ne znam. koliko vidim na Googleu, SFS particije su u stvari dinamicki diskovi, dok je particija tipa NTFS. tak da bi ja probao s tim prvo. /dev/sdb1 ima 2. particije od kojih su obje NTFS i s njima mozes radit sto te volja. prema broju, obje su izgleda primarne. ono sto bi ja napravio jest prvo u BIOSu promijenio poredak hardova, tak da mi je ovaj 80 GB hard prvi. nakon toga dignuo bi live cd od ubuntua i instalirao ubuntu na taj 80 GB hard (s tim da ti sam mozes odrediti velicine particija, nekakva normala ti je 200 MB za boot particiju, recimo 20 GB za root i ostatak za home). nakon instalacije pokusao bi mountat taj SFS disk na sljedeci nacin, iz terminala:

$ sudo su -

$ mkdir /media/SFS

$ mount -type ntfs-3g /dev/sdx /media/SFS -v

gdje je /dev/sdx oznaka SFS particije (tocnu oznaku mozes dobit ponovnim izvrsavanjem fdisk -l naredbe, samo potrazis entry koji ima SFS u sebi). uz malo srece, sve bi trebalo funkcionirat normalno. u slucaju da se disk normalno mounta, istu ovu stvar mozes dodat u /etc/fstab da se montiranje diska obavlja odmah po boot procesu. stvar bi trebala otprilike izgledat ovako:

#
# /etc/fstab: static file system information
#
# <file system>              <dir>                <type>      <options>                  <dump> <pass>

/dev/sdx                            /media/SFS      ntfs-3g    defaults                        0            0

gdje je opet /dev/sdx oznaka SFS particije.

Ako sam dobro razumio, da instaliram   linux i onda na u terminal upisem prvu naredbu sve od jednom ili svaku zaebno po stisku na enter, potom ponovno copy paste ponovno ne terminal drugu naredbu.

Ovo zutim markerom, svaki put kada sam pokusao napraviti particije uvjek mi izbaci da ima korijenski problem [nemogu se tocno sjetiti kako je posalo].{#}

Dali bi pomoglo kada bi nanovo instalirao windows i isbrisao particije pa od ovih 4 praznih napravio 1, pa da   ima samo 2 particije{#}

Hvala sto mi pomazete  {#}

16 godina
neaktivan

Digneš Ubuntu live sa cd_a i tamo imaš Gparted program za manipulaciju particijama za to ti ne treba instalirati windowse 

15 godina
neaktivan
Buhaha kaže...

Digneš Ubuntu live sa cd_a i tamo imaš Gparted program za manipulaciju particijama za to ti ne treba instalirati windowse 

Gparted je odlican program, meni osobno najdrazi program za manipuliranje sa particijama i za razliku od nekih nije mi nikada nista zenznio!

Sve preporuke za isti!

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice