Joj dir got ne jhbuild., to 100 godina traje.
A ništa, ostaje ti download testne fedore s gnomom, pa da ga probaš iz live okruženja. Ili neku virtualku?
Joj dir got ne jhbuild., to 100 godina traje.
A ništa, ostaje ti download testne fedore s gnomom, pa da ga probaš iz live okruženja. Ili neku virtualku?
Ček, kaj je droppan support za 10.04?! Mislim da te nisam baš skužil... ili samo Gnomea 3 nema za 10.04? (...)
Nema ga za 10.04. Mislio sam da će staviti negdje ali ništa od toga. Odustali od 10.04 koji ima support do 2013. Glupost. (...)
Nisu odustali od 10.04, podršku imaš do travnja 2013. Ta podrška ne uključuje nove verzije aplikacija i biblioteka, nego uključuje bugfixeve i sigurnosne nadogradnje - GNOME u 10.04 neće biti nadograđen na verziju iz serije 3.x, nego ostaje na 2.30. Ukoliko želiš novije aplikacije, napravi upgrade na noviju verziju distribucije ili prijeđi na neku od rolling release distribucija.
Nisu odustali od 10.04, podršku imaš do travnja 2013. Ta podrška ne uključuje nove verzije aplikacija i biblioteka, nego uključuje bugfixeve i sigurnosne nadogradnje - GNOME u 10.04 neće biti nadograđen na verziju iz serije 3.x, nego ostaje na 2.30. Ukoliko želiš novije aplikacije, napravi upgrade na noviju verziju distribucije ili prijeđi na neku od rolling release distribucija.
To je meni apsolutno jasno.
Nema podrške od gnome 3 ppa team-a. O tome govorim. Bilo je prije, više nema.
bljuv sto arch vise ne podrzava Gnome 2. Gnome 3 je jako blizu katastrofi. random corruption desktopa, dosta spor i bugovit, dosta appleta fali, blah. odma presao na Xfce4. inace, jako mi se Arch svidja, ali mislim da cu se ipak vratit Gentoou na kraju :-)
bljuv sto arch vise ne podrzava Gnome 2. Gnome 3 je jako blizu katastrofi. random corruption desktopa, dosta spor i bugovit, dosta appleta fali, blah. odma presao na Xfce4. inace, jako mi se Arch svidja, ali mislim da cu se ipak vratit Gentoou na kraju :-)
di si prijatelju iba ziv bio...
upravo to... probao gnome 3 na archu i vise nisam mogao vratiti 2 a ovaj tri je vece smece... tako da sam presao na xfce4, isti slucaj kao ti.
samo moj problem je bio compiz koji ne radi na gnome 3....
naravno tu je nas gentu kojem se uvjek vratimo
Ni Arch više?!
Sad se definitivno ne mičem sa Karmic Koale
Nema podrške od gnome 3 ppa team-a. O tome govorim. Bilo je prije, više nema.
GNOME3 builds PPA održavao je Canonicalov Ubuntu Desktop Team, sa svrhom razvoja i testiranja GNOMEa 3 za slijedeću verziju Ubuntua (čemu je zapravo PPA sustav i namijenjen - nije zamišljen kao sustav za distribuciju softvera (to su repozitoriji), nego kao lagan način da se promjene u kodu brzo distribuiraju nizu developera). U 11. mjesecu prošle godine Ubuntu Deskop Team prebacio se na razvoj Unityja na GNOME2 bazi, odustavši od GNOMEa 3 zbog političkih razloga (kasnije razriješenih), mogućeg kašnjenja zbog nedovršenosti (prvenstveno GNOME Shella) i toga što su smatrali da je GNOME Shell krivi put za sučelje, tako da je GNOME 3 builds PPA ugašen.
GNOME3 Team (ne brkati s Ubuntu Desktop Team) pakira GNOME3 za korisnike Ubuntua koji ga žele isprobati i ne podržava verzije prije 11.04 (u opisu tima stoji "Team for packaging GNOME3 in Natty.") budući da bi prilagodba GNOMEa 3 za trenutnu i prijašnje verzije iziskivala previše resursa.
Na Fedori 15, koju imam instaliranu pored Kubuntua, GNOME3 u 3.0 verziji je iznimno stabilan i radi bez problema - stabilniji je i (subjektivno) responzivniji od Unityja u Ubuntuu i KDE-a 4.6 u Kubuntuu 11.04 - osim malih mogućnosti konfiguracije GNOME Shellu putem GUI alata (zapravo se GNOME Shell može poprilično modificirati, ali putem konf. datoteka), zaista mu nedostaje nekakav task switcher ili taskbar; prebacivanje između aplikacija putem Activities panela je nezgrapno.
Iako je moj prvi linux bila KDE distra, Mandriva, nikad mi KDE kao desktop okruzenje nije sjedalo. Gnome mi je i na starom a i na novom racunaru isao uvijek brze, KDE jeste privlacniji za oko ali je i tromiji. Gnome 3 ima pokazuje stepen evolucije u odnosu na Gnome 2.x ali mi mnogo smeta nedostatak task managera i mutav taskbar. Onaj activities mi jednostavno ne sjeda, da li je to sto sam se toliko navikao na stari Gnome pa mi novi izgleda komplikovano ne znam. Unity mi je lose sjeo, nova verzija kompiza mi se klala sa mojim radeonom i pravila takve gluposti da mi je ogadio citav Unity, koji kao koncept i nije los. Treba li su ostati na starom kompizu a ne eksperimentisati. Vidjecemo kako ce teci dalji napredak gnome3, ima potencijala.
Sad za par dana izlazi nova verzija KDE pa cemo dati priliku jos jednom njemu. Videi sa neta su obecavajuci za sada.
zar se ne moze na svakom linuxu slagati paket iz sourcea ?
u cemu je onda problem sloziti gnome 2 za arch npr ?
a ja kad kazem da to nejde onda ne znam odarhivirati datoteku sa sourceom....
Pa naravno da možeš, nitko nije rekao da ne možeš.
Ali, kompajlirati takav ogroman projekt kao što je Gnome traje u pm dugo, a druga stvar, ako Archovci više ne podržavaju Gnome 2, znači da za njega nema više updatea (od strane Archovaca), što znači da svaki put kad bude neki update (od ekipe koja radi još uvijek na Gnomeu 2) moraš opet sam ručno kompajlirati to čudo. Jako zabavno, jel?
No, s druge strane, ne znam jel se još uvijek radi na Gnome-u 2, ak se ne radi, onda otpada i ovaj gornji scenarij.
Ja ostajem na dobrom Gnome 2 i na Ubuntu 10.04 dokle god traje održavanje.
Poslije što bude, jer mi se ne sviđa Gnome 3 nikako ni Unity.
Ali, kompajlirati takav ogroman projekt kao što je Gnome traje u pm dugo, a druga stvar, ako Archovci više ne podržavaju Gnome 2, znači da za njega nema više updatea (od strane Archovaca), što znači da svaki put kad bude neki update (od ekipe koja radi još uvijek na Gnomeu 2) moraš opet sam ručno kompajlirati to čudo. Jako zabavno, jel?
No, s druge strane, ne znam jel se još uvijek radi na Gnome-u 2, ak se ne radi, onda otpada i ovaj gornji scenarij.
Da dugo...
Nema više update ni od Gnome ekipe. Gotovo je sa dvojkom.
Bok svima!
Nakon one prethodne ankete odlučio sam se za CentOS.
No situacija je sljedeća.
Taj server nema WLAN već samo LAN karticu, pa će se morati spajati na drugi komp koji ima WLAN i gore su windowsi.
Znači shareana mreža.
Ali, ja to znam samo napraviti kada se Windowsi spajaju na Linux, ne obrnuto :)
Zna li itko kako da podesim ovo što je na slici?
EDIT: zakaj niko ne odgovara!? :D
ma nije tak dugo, otprilike 4-5 sati kompajliranja za cijeli gnome. barem na gentoo sustavu. nije stvar u samom gnomeu koliko u tome sto, da bi gnome iskompajlirao, moras imat bilijardu dependancya instaliranih, a dosta toga i u obliku sourcea (barem headere), sto radi probleme. zato gnomeov ebuild povuce sa gentoovog servera sve sto ti treba, a u skladu sa onime sto zadas kao USE flagove. i da, niti arch vise ne podrzava Gnome 2, a 3 je stvarno smece, bar trenutno. nisam probao onaj failsafe, ali mi nikako nije jasno zasto su se micali sa Metacitya na neki novi WM. mislim da je najveci problem upravo u tom dijelu.
Bok svima!
Nakon one prethodne ankete odlučio sam se za CentOS.
No situacija je sljedeća.
Taj server nema WLAN već samo LAN karticu, pa će se morati spajati na drugi komp koji ima WLAN i gore su windowsi.
Znači shareana mreža.
Ali, ja to znam samo napraviti kada se Windowsi spajaju na Linux, ne obrnuto :)
Zna li itko kako da podesim ovo što je na slici?
EDIT: zakaj niko ne odgovara!? :D
zato jer nisi dobro postavio pitanje
znači centos se spaja na što točno? koji su win i koja je uloga tog win stroja?
da li imaš DHCP server na win?
zašto ne uzmeš WLAN ruter i na njega nek se spajaju i win i centos?
Bok ljudi!
Želim na starom kompu dić Minecraft server u lokalu :)
Komp jest:
Pentium 3 733MHz
512MB SDRAM
64 MB Rage Pro 128 Ultra
I sad me zanima, koji da Osys stavim gore, radi servera ali i radi experimentiranja.
Zakaj uopce spajat tu staru kantu u struju?
Osim ak ne mislis zavrtit dedicated minecraft server od 0-24 nema razloga za to.
Da se mene pita ja bi to u virtualku pa kad se igra samo kliknes zadnji snapshot i radi na virtualnoj mrezi.
Netreba ti nit kabel nit wifi kartica za to, samo vmware player koji je besplatan.
Ma ni ne isplati ti se MC server na tome, preslabo je...
Zna li itko možda kako postići da mi na Firefoxu (petica) ne zauzima dodatan prostor opis aplikacije na vrhu njenog prozora, dakle da maknem to i dobijem taj prostor za browser. Evo i slike:
Misliš na titlebar? :D
Kroz Compiz. Ali onda nemaš gumbića za maksimiziranje/minimiziranje/zatvaranje. Ako ti to nije problem - nemaš problem :) A ako je, imaš onaj neki dodatak za panel koji prikazuje naslov i dugmad. Ne mogu se sad sjetiti kako se zove... :]
Zna li itko možda kako postići da mi na Firefoxu (petica) ne zauzima dodatan prostor opis aplikacije na vrhu njenog prozora, dakle da maknem to i dobijem taj prostor za browser. Evo i slike:
Misliš na titlebar? :D
Kroz Compiz.
Fedora 15, Gnome 3, Mutter, ne Compiz.
Uh, onda ne znam. Jedino mi na pamet pada neka ekstenzija za FF (ali i ovdje koriste Compiz za micanje titlebara), npr. ovako nešto. Međutim, iako HCTP ima opciju uklanjanja titlebara, nemam pojma kako ekstenzija u tom smislu funkcionira pod linuxom. Ja ju uredno koristim na poslu na WinXP. Možda možeš potražiti nešto u tom smislu (neke druge ekstenzije za FF)...
EDIT: a ovo?
EDIT2: evo, nabasao na nešto i na Archwiki stranici - izgleda da bi trebalo editirati /usr/share/themes/Adwaita/metacity-1/metacity-theme-3.xml datoteku. Što se svodi na metodu dva iz prvog edita, LOL! Idem doma, dosta je posla za danas...
Mozes koristi chromium/chrome jer on skriva title bar tako da ne gubis prostor, mozda bi trebali predloziti mozilli da to takoder implementira
jer i tako izbacuju novu verziju svaki drugi dan.
E,dali tko zn kako u Mandrivi sakriti updateove koje ne želite instalirati?
Jednostavno ima par updateova koji se nemogu ispravno instalirati,radi se o pketima koji nisu vitalni za samu Linux Mandrivu.
E pa slijedeći put ću si odgristi ruku kad ponovno dam šansu Gnomeu 3 na Ubuntuu. Mislim imam staru kantu od računala ali da će biti tako loše nisam vjerovao. Vuče se ko stra krava, s ATI-jevim driverima slika treperi i puna je artefakata. Kad sam ih deinstalirao malo bolje ali opet treperenje. Za nepovjerovati.
Razlog zašto sam isprobavao je Fedora 15. Isprobavao sam ju neko vrijeme i jako mi se svidjela. Implementacija Gnome 3 je dobra i čini mi se da bih se mogao priviknuti. Zbog toga sam htio isprobati kakva je situacija s Ubuntuom. Jednostavno rečeno katastrofa (na mom računalu). A koliko treba vremena za vratiti se na prethodno stanje, boje me ne pitajte.
Ako netko još razmišlja o kombinaciji Gnome 3 + Ubuntu 11.04, oprez, moje iskustvo je izrazito loše.
Mislim da ću si ipak buildat enlightenment.
Fedora je mnogo bolji izbor jer je zamišljena sa Gnome tricom i to se odmah vidi. Nakon turbulentnog početka danas je Fedora 15 vrlo vrlo stabilan i responzivan sustav, i preporučujem ga svakome.
U potpunosti se slažem, tjekom isprobavanja nisam imao ama baš nikakav problem, treba uzeti u obzir da je kanta ipak stara cca 4-5 godina. Nisam osjetio neko usporenje na sustavu. Ipak još neko vrijeme ostajem na Ubuntuu, mada mu gori pod petama (što se mene tiče) od strane openSUSE-a i Fedore.
@ mario.L_hr,
pored Suse, razmisli o Mandrivi.
btw, odavno sam (na teži način) naučio da nikad, baš nikad ne pokušavam instalirati ATI driver...
btw2 pitanje:
- intel cca godinu ne izdaje linux drivere za novije chipsetove? .. što s 1156 i 1155 chipsetovima (H55 nadalje) osim dodatne VGA?
@ mario.L_hr,
pored Suse, razmisli o Mandrivi.
btw, odavno sam (na teži način) naučio da nikad, baš nikad ne pokušavam instalirati ATI driver...
btw2 pitanje:
- intel cca godinu ne izdaje linux drivere za novije chipsetove? .. što s 1156 i 1155 chipsetovima (H55 nadalje) osim dodatne VGA?
Ubuntu 11.04 + Gnome 2, rade bez ikakvog problema. Možd zato što moja kartica i nije nešto najnovije Radeon 4670.
Mislim da ću si ipak buildat enlightenment.
To se ja odavno spremam pa nikak
A možeš ko i moj frend na Archu, fino samo openbox i to je to
Moram priznati da mi izgleda jako dobro. Prokletinjo, sad moram skinuti i probati!
BTW, nisi ništa javio jesi li uspio riješiti micanje titlebara?
To se ja odavno spremam pa nikak
A možeš ko i moj frend na Archu, fino samo openbox i to je to
Imaš onaj tutorijal koji sam napisao ovdje.
A i Elive linux je sad koliko vidim besplatan.