Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.769
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori

Haha.

Baš kad si ti to postao, ja sam našao preko googlea. :D

People die if they are killed...
16 godina

Icecast2?

Shoutcast je winampov proizvod koliko znam, icecast ne..

Nego, ja na svom lapu imam hrpetinu problema sa Mintom 11.. užasno se sporo i čudno pali (umjesto splash screena ekran samo 2put zabljeska), nekad se stvari iz taskbara ne učitavaju (sat i sl stvari)..

Probao sam reinstalirat i nije pomoglo, sve je up to date tako da ne znam šta poduzet osim preć na neku drugu distru..

EDIT: prespor odgovor za icecast :P

Jhva Elohim Meth.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.6.2011 11:59 (nontryer).
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

da li iko radi sa Red Hat-om?

dobija san RHEL 5 za servere a nemam pojma o linuxu{#}... al trudim se maksimalno... vjerojatno cu se vratit na Ubuntu, al eto nedam si mira...

zna li iko dobar link za ovo crveno cudo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Imam par pitanja vezanih opcenito uz programe na Ubuntu (ili bilo kojoj dr. distribuciji...svejedno):

Koji FTP klijen koristite? Dojadila mi je FileZilla, makar je odlican ftp pa bih mozda instalirao nesto drugo no uvjet je da ima malo naprednije opcije kao sto ih ima navedena FileZilla (koristim je i na Windowsima vec godinama pa mi je dojadila).

Za video koristim VLC, ali me sada zanima koji je jos vide player ok te sa kojim programom slusate glazbu (uvjet je da odlicno cita flac)? Uz Thunderbird, koji mail klijent je jos dobar? Osim Thunderbirda nisam nista drugo koristio vec godinama tj. probao sam no uvijek sam se vracao Thunderbirdu posto nisam imao neku dostojnu alternativu. Koji mail klijent vi koristite na Linuxu?

Isto tako me zanima koji program koristite za tweak tipa TweakUI na Win...Ubuntu Tweak ili neki drugi?

IM klijent....koristite Empathy ili neki drugi? Empathy mi se cini ok, a i tu mi je uvijek po defaultu

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Evo, Icecast složen.

Vidim ga u web-pregledniku.

No, znate li di mogu dobiti onu .pls iliti playlistu?

I kako uopće svirati mjuzu?

EDIT: lol, nemam mp3 codece na debianu, a kad probam instalirati apt:restricted-extras kaže da apt nije podržani protokol. :D any ideas?

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.6.2011 12:17 (beno101).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
win32 kaže...

Imam par pitanja vezanih opcenito uz programe na Ubuntu (ili bilo kojoj dr. distribuciji...svejedno):

Koji FTP klijen koristite? Dojadila mi je FileZilla, makar je odlican ftp pa bih mozda instalirao nesto drugo no uvjet je da ima malo naprednije opcije kao sto ih ima navedena FileZilla (koristim je i na Windowsima vec godinama pa mi je dojadila).

Za video koristim VLC, ali me sada zanima koji je jos vide player ok te sa kojim programom slusate glazbu (uvjet je da odlicno cita flac)? Uz Thunderbird, koji mail klijent je jos dobar? Osim Thunderbirda nisam nista drugo koristio vec godinama tj. probao sam no uvijek sam se vracao Thunderbirdu posto nisam imao neku dostojnu alternativu. Koji mail klijent vi koristite na Linuxu?

Isto tako me zanima koji program koristite za tweak tipa TweakUI na Win...Ubuntu Tweak ili neki drugi?

IM klijent....koristite Empathy ili neki drugi? Empathy mi se cini ok, a i tu mi je uvijek po defaultu

ftp ti defaultno dođe na Ubuntuu. Terminal > ukucaj ftp i to je to.

Za video isto VLC, ali me muči kaj je baziran na Qt-u, pa u zadnje vrijeme uglavnom defaultni Movie Player, tak i tak ne gledam filmove pretjerano, pa posluži i MP. Za glazbu sam imal Audacious, ali sad u zadnje vrijeme kad slušam Bucketheada niti to, jer nemam njegovu diskografiju (ne želim skidati, a ne znam gdje mogu apsolutno cijelu kupiti) pa uglavnom slušam ovo kaj ima na Youtube-u.

Drž se Thunderbirda, ja mislim da nema baš nekih mail klijenata u tom rangu (imam gmail acc, pa ne koristim baš mail klijente).

Tweakanje... hm, pa terminal XD.

IM klijent, definitivno Pidgin. Ako se ne varam nedavno su uspjeli reverse-engineerati Skype-ov protokol, tak da ćemo moći (ili već možemo, nisam gledal) preko Pidgina razgovarati sa Skype kolegama.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
protjeran
beno101 kaže...

Ima li tko ideju kako da na Debianu složim radio streaming?

Imam shoutcast.

Ali navodno mogu samo s Winampom.

Jeli to istina?
Hvala! 

Bez problema radi u rythmboxu, a i u amaroku.

Better safe than Sony
15 godina
protjeran

Damn it!

Nemrem instalirati mp3 codeke.

Za poludit ovaj debian.

Any ideas?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Damn it!

Za poludit ovaj debian.

Any ideas?

Sve imaš na Debian wikiju:

http://wiki.debian.org/MultimediaCodecs

Kak bi rekel jedan profesor na mom faksu: "Kolega, pogledajte si što znači kratica RTFM."

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Sve imaš na Debian wikiju:

http://wiki.debian.org/MultimediaCodecs

Kak bi rekel jedan profesor na mom faksu: "Kolega, pogledajte si što znači kratica RTFM."

Very clever.

Like I didn't try that already...

Idem još jednom probam, pa što bude bude.

16 godina
protjeran
win32 kaže...

za video ti preporucam mplayer2 definitivno najbolji video player za Linux/Mac

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.6.2011 12:56 (hrvatskafarkasevec).
15 godina
protjeran

Kao i prije, nakon apt-get update izbaci grešku da public key nije dostupan.

Ali ne odustajem, moram složiti taj radio.

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ae, treba ti debian-multimedia-keyrring. Sve pise na njihovoj stranici pod FAQ.
PS. Ovaj m.bug je horor
Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
15 godina
protjeran
sumski kaže...
ae, treba ti debian-multimedia-keyrring. Sve pise na njihovoj stranici pod FAQ.
PS. Ovaj m.bug je horor

Haha.

Da, riješio kolega 1domagoj1.

Svejedno, dobivaš HVALA button :)

15 godina
1domagoj1 kaže...

ftp ti defaultno dođe na Ubuntuu. Terminal > ukucaj ftp i to je to.

Za video isto VLC, ali me muči kaj je baziran na Qt-u, pa u zadnje vrijeme uglavnom defaultni Movie Player, tak i tak ne gledam filmove pretjerano, pa posluži i MP. Za glazbu sam imal Audacious, ali sad u zadnje vrijeme kad slušam Bucketheada niti to, jer nemam njegovu diskografiju (ne želim skidati, a ne znam gdje mogu apsolutno cijelu kupiti) pa uglavnom slušam ovo kaj ima na Youtube-u.

Drž se Thunderbirda, ja mislim da nema baš nekih mail klijenata u tom rangu (imam gmail acc, pa ne koristim baš mail klijente).

Tweakanje... hm, pa terminal XD.

IM klijent, definitivno Pidgin. Ako se ne varam nedavno su uspjeli reverse-engineerati Skype-ov protokol, tak da ćemo moći (ili već možemo, nisam gledal) preko Pidgina razgovarati sa Skype kolegama.

Koji FTP je na Ubuntu? Trenutno ga nemam blizu sebe pa ne mogu ni pogledat, a koristio sam do sada FileZillu stalno. Uvjet je da ima dosta napradenih opcija oko transfra podataka i sl. stvari....ne samo da mi prenosi podatke i to je to.

Za tweak ipak vise volib graficko sucelje....nikako mi se neda i za to prckat po terminalu (ionako ga sve manje koristim jer nema potrebe za njime tj. prije sam ga morao koristit za svaku glupost dok je danas na moju sreci (a i vjerujem vecine usera) situacija malo drugacija kada 99% stvari radi out of box).

Pidgin kazes!? Do sada nisam na Ubuntu uopce koristio nikakav IM klijent pa mi se Empathy cinio ok...budem isprobao oba, makar ne volim stalno nesto kemijat po OS-u vec vise volim vrijeme potrositi na konkretan rad.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
14 godina
neaktivan
video- smplayer (GUI za mplayer) i vlc. Audio - amarok/clementine/deadbeef. Mail - kmail/firefox/thunderbird. Tweak - terminal (tebe vjerojatno zanima nekaj tipa ailuris)
Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
14 godina
neaktivan
ailurus
17 godina
neaktivan
win32 kaže...

Koji FTP je na Ubuntu? Trenutno ga nemam blizu sebe pa ne mogu ni pogledat, a koristio sam do sada FileZillu stalno. Uvjet je da ima dosta napradenih opcija oko transfra podataka i sl. stvari....ne samo da mi prenosi podatke i to je to.

Za tweak ipak vise volib graficko sucelje....nikako mi se neda i za to prckat po terminalu (ionako ga sve manje koristim jer nema potrebe za njime tj. prije sam ga morao koristit za svaku glupost dok je danas na moju sreci (a i vjerujem vecine usera) situacija malo drugacija kada 99% stvari radi out of box).

Pidgin kazes!? Do sada nisam na Ubuntu uopce koristio nikakav IM klijent pa mi se Empathy cinio ok...budem isprobao oba, makar ne volim stalno nesto kemijat po OS-u vec vise volim vrijeme potrositi na konkretan rad.

Pa, ftp (tak se baš zove) XD. Iz mana:

NAME
     ftp — Internet file transfer program

Samo, to ti je isto u terminalu programčić, tak da otpada vjerojatno. Evo, ovo su neki:

Nautilus
Konqueror
FileZilla (using Wine)
KFTPGrabber
FireFTP (extension for Firefox)
KBear

Oko tweaka ti onda baš ne mogu pomoći, jer sve kaj mi treba napravim iz terminala.

Pidgin, da, meni je to najbrutalniji IM klijent koji postoji. Jedino nema podršku za MSN video protokol, ali mi to nije niti bitno, tak da mi je preodličan.

15 godina
protjeran

Argh..

Bemti debian.

Pazite ovo:
Kad probam instalirati w32codecs, nema ih.

Onda se sjetim da imam 64 bitni sustav.

Pa probam w64codecs, no opet ni toga nema.

E sad, tako iznerviran, odem u Synaptics.

Nađem neki mpeg. (piše da i mp3ice svira)

Instaliram nešto od toga.

Probam pokrenut mp3icu, i neće.

Onda sam stavil kvačice na sve kaj ima fakin mpeg u imenu.

Sve poinstaliral, i opet NEĆE.

Nekad dođeš do trenutka, kad si pomisliš hebeš ovo, idem na Windows.

Ali fak det.

Složil bum ja ovo.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Ja ne razumije konstantno mjenjanje distribucija. Stick to one.

Better safe than Sony

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
imaš non-free komponente u sources.list? Pogledaj o čemu win32/64-codecs imaju ovisnisnosti , pa ih ručno instaliraj.
17 godina
neaktivan
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.6.2011 14:06 (1domagoj1).

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
ah da, lenny je u pitanju...
17 godina
neaktivan

Evo, ima ih u stable squeezu pod non free.

0 0 hvala 1
15 godina
protjeran

Postoji li mogućnost da na tom serveru nema zvučne kartice?

Could not initialize audio device > no sound.

WTF?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

jel netko probao thunar file manager na  GNOME-u. kako je to čudo brzo. a sad posjeduje i "network" kraticu pa mogu surfati po računalima svojih kolega preko samba protokola.  radi toga ga ranije nisam koristio umjeto nautilusa na mintu al sad bih definitivno mogao. a da ne govorimo o proizvoljnim radnjama koje se mogu postaviti. nedostaje jedino nedostaju tabovi. i pretraga donekle, al se može instalirat catfish i dodati ga preko proizvoljnih radnji.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Imam problem sa Mandrivom 2010.2.Naime on se digne do boot screena i onda se ono okruglo na boot screenu prestane okretat,tj.zamrzne se,isti tren mi na tipkovnici lampice za caps lock i scroll lock počinju blinkati.

Jeli je to zato jer jučer kad sam ga zadnji puta gasio se pojavio ''panic'' i shutdown process se zaustavio,pa sam ga ugasio manualno.

Također,mislim da sam jučer iz mandriva control centera instaliravao neka pakiranja(ali se ne sjećam koja),jeli je to zato?

Na raspolaganju su mi widowsi 7,Backtrack Linux 5(Live dvD) i Mandriva Linux one(live cd),ali nisam siguran da mogu naći live cd od Mandrive Linux One.

Ja sam Plavi zmaj.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.6.2011 16:46 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
g12356 kaže...

tj.zamrzne se,isti tren mi na tipkovnici lampice za caps lock i scroll lock počinju blinkati.

jesi čul za kernel panic?

upravo si to opisal

jel imaš koji drugi kernel instaliran? probaj njega bootat. Ili u single-user modu pa da vidiš kaj se događa. Također , probaj u grubu maknut quiet i splash , ako ih imaš.

Probaj i testirat filesystem (man fsck), možda je samo to

15 godina
neaktivan
sumski kaže...
g12356 kaže...

tj.zamrzne se,isti tren mi na tipkovnici lampice za caps lock i scroll lock počinju blinkati.

jesi čul za kernel panic?

upravo si to opisal

jel imaš koji drugi kernel instaliran? probaj njega bootat. Ili u single-user modu pa da vidiš kaj se događa. Također , probaj u grubu maknut quiet i splash , ako ih imaš.

Probaj i testirat filesystem (man fsck), možda je samo to

Jesam čuo.

Ima,dva starija,budem probao butat u njima.Kako uđem u single user mode?Kako maknuti quiet i splash?Kako se testira filesystem?

Edit:Ne,svi kerneli rade isto,tj. nijedan ne funkcionira.

Ja sam Plavi zmaj.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.6.2011 20:06 (g12356).
16 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Damn it!

Za poludit ovaj debian.

Any ideas?

Za GStreamer bazirane playere, možeš instalirati paket gstreamer0.10-fluendo-mp3 (licencirani dekoder za .mp3 datoteke), a usput i gstreamer0.10-plugins-base (ukoliko već nije instaliran), -plugins-good, -plugins-bad i -plugins-ugly, te gstreamer0.10-ffmpeg (sadrži libavcodec dekodere, uključuje podršku za mp3, ali nije licenciran). Ukoliko trebaš koristiti windows kodeke u dll datotekama, trebat će ti gstreamer0.10-pitfdll paket. Za Xine bazirane playere trebat će ti libxine1-ffmpeg paket, dok VLC i mplayer dolaze sa svojim kodecima.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.6.2011 20:50 (hrx).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice