- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Trudim se prec na linux svim snagama i bas me nece..
1. Nece ni da se instalira iz usb stick-a
2. Vec sam 6 puta instalirao i brisao 4 razlicita linuxa (i sad moram opet)
3. Neznam ni kako instalirat program u linuxu ako ga nema u software centru
4. Neznam nijednu komandu za cmd
5. Svaki put kod instalacije nesto pode po zlu (zadnji put je preskocio kopiranje neke datoteke pa ga nisam uspijo nijednom pokrenut)..
I Koristim Ubuntu netbook (pokusavam ga koristit pardon)
PS
Nije li point linuxa da bude ono sto ja zelim i da radi sta ja hocu bez ogranicenja?
Koji ce mi sifra za svaku sitnicu kad nitko nikada osim mene ne dira ovaj komp?
Napisao sam duži odgovor, ali sam izgubio napisano jer me (iz nekog razloga) sustav odlogirao - stoga ukratko:
- UNetbootin - 3 instalacije bez ikakvih problema. USB image creator na ubuntuovom CD-u - dva neuspješna boota (instalacija nije ni pokrenuta)
- Uzmi ubuntu 32 bit desktop verziju - ako ideš na netbook verziju, uzmi 10.04 jer 10.10 ima problema + ranu verziju Unity sučelja na koju je stiglo puno žalbi.
- Pretraga: sudo apt-get search <ime paketa>. Instalacija: sudo apt-get install <ime paketa>. Upravitelj paketima s grafičkim sučeljem za komandnu liniju: sudo apt-get install aptitude i pokreni ga s sudo aptitude.
- LinuxCommand.org i The Linux Command Line knjiga (pdf format). Ukoliko ti je to preopširno uzmi Unix/Linux Command Cheat Sheet, a koristan je i Ubuntu Cheat Sheet
- Koristim ubuntu od verzije 6.04, intenzivnije od 7.10, nikad problema s instalacijom.
PS
Na Windowsima korisnici stisnu Yes kada se pojavi UAC prompt uglavnom bez razmišljanja, budući da hrpa programa zahtijeva admin pristup da bi radili, pa su se korisnici naviknuli da odobre pristup da bi program mogao raditi.
Pristup čitavom sistemu i/ili privatnim podacima (keychainovi, lozinke, ...), modifikaciju postavki / datoteka koje imaju utjecaj na čitav sistem, te instalaciju softvera ne bih nazvao "sitnicama". Dok upisuješ lozinku, možeš promisliti što si učinio da je potreban superuser ili admin pristup, te koji si program pokrenuo da traži takve ovlasti, budući da u normalnom radu gotovo svim korisničkim programima ne trebaju takve ovlasti (osim ako se radi o nekakvim konfiguracijskim ili sigurnosnim alatima i sl.).
bootam ja usb bez problema ali kad krene instalacija svaki put se smzne negdije napola instalacije
promijeni usb stick, promijeni distru, promijeni računalo, promijeni način snimanja - imaš hrpu programa za snimanje distre na usb - tipa Unetbootin, Lili USB Creator, FUSBi, Multi Boot ISO USB Creator...
Promijeni medij.. Uvijek ima alternativa ili rješenje.
Ima hrpa stvari na koje možeš potrošiti sate i sate ( i mjesece ako treba) ;) Ovo je tek kap u moru onog što te čeka. Linux je super stvar, ja sam o operattivnim sistemima naučio jaaaaaaaaaako puno koristeći Linux. Od kada sam dio te zajednice, meni je super, mene komp ne dočeka sa nekim errorima, ili bugovima. Istina je, da je potrebna određena krivulja učenja, i da te more kojekakve "sitnice" uzimaju vremena, ali vjeruj mi, kada ovladaš sa time, biti češ car.
Primjetio sam da te muči puno toga - sljedeću stvar koju budeš napravio: skini Edubuntu i uči na njemu. Zatim skini Virtualbox, instaliraj si ga i probaj u njemu odvrtiti par Linux mašina - prođi sve - od instalacije, snalaženja u terminalu, instalacije programa, riješavanje nekih poblema i slično.. tek tada, češ biti potpuno spreman koristiti Linux. Kada budeš malo i napredniji korisnik, onda češ vidjeti koliko te Windows, (nesmijem reći zaglupio, ali, i, je) usporavao u radu.
Evo da se pohvalim: ja sam probao više od 100 različitih distribucija, točan broj ne znam jer sam prestao brojati ;) No, nije mi bio problem svaku posebno skinuti i instalirati, ili pokreniti u virtualki. Zašto? - jer me zanimalo. Čim bih naišao na problem - prvo bih ga sam probao riješiti, a onda bih guglao. Ali, ne bih odustajao. Linux te i potiče na radoznalost.
Evo ti jedan super poligon za učenje - http://linuxcommand.org/ skini si HTML format (ili čitaj online) i prođi ga cijelog
Nekuzim wine, idem u configure wine, odaberem .exe file, kliknem ok i sta sad?
Ispravka netočnog navoda - U linuxu ne postoji admin ni administrator nego root korisnik. Ali to je sitnica.
Unetbootin je isto tako problematičan komad software-a i neće raditi u 100% slučajeva. Ni u 70%.
Najbolje je rješenje prženje na cd/dvd i instalacija sa njega.
.exe file-ove možeš pokrenuti dvoklikom na njih i run with wine (ili nešto tako), s time da datoteka mora ima chmod 755 iliti +x.
To je sva mudrost.
Nekuzim wine, idem u configure wine, odaberem .exe file, kliknem ok i sta sad?
Desni klik, i prve dvije ponuđenu su Wine i još nešto drugo.
Klik Wine i najvjerovatnije će ti radit, a ako ne.
Pali terminal cd /home/escude/ gdje ti je taj program, wine tajprogram.exe.
Nadam se da sam pomogao!
... ili, desni klik na taj .exe program i na properties pa na tab permissions i klikni na checkbox allow executing this file as programm i close, i tada bi ti se po defaultu trebao pokreniti u wineu..
osim njega imaš i alternative tipa Cedega ili CrossOver, kao i PlayOnLinux, rade vrlo slično ( za tebe )
Zdravo....
odmah da kazem - NE RAZUMEM SE NISTA OKO KOMPA, LAP TOPA ITD.:D
Imam jedan problem sa touchpadom:
ODJEDNOM je POLUDEO, kako god predjem preko ikonica automatski se otvaraju programi, koci itd.
Dok, kada prikljucim misa radi normalno.
Medjutim, dok na touchpadu drzim levi klik radi sve normalno - kao da je ukocio sta vec :S
btw, lap je jos pod garancijom...
ponovo su inst driveri i sve sto je potrebno ali nista....
sta treba da se radi?????
hvala i pozdrav
Zdravo....
odmah da kazem - NE RAZUMEM SE NISTA OKO KOMPA, LAP TOPA ITD.:D
Imam jedan problem sa touchpadom:
ODJEDNOM je POLUDEO, kako god predjem preko ikonica automatski se otvaraju programi, koci itd.
Dok, kada prikljucim misa radi normalno.
Medjutim, dok na touchpadu drzim levi klik radi sve normalno - kao da je ukocio sta vec :S
btw, lap je jos pod garancijom...
ponovo su inst driveri i sve sto je potrebno ali nista....
sta treba da se radi?????
hvala i pozdrav
A koji linux ima dotični LAP TOP?
Ispravka netočnog navoda - U linuxu ne postoji admin ni administrator nego root korisnik. Ali to je sitnica.
Unetbootin je isto tako problematičan komad software-a i neće raditi u 100% slučajeva. Ni u 70%.
Najbolje je rješenje prženje na cd/dvd i instalacija sa njega.
(...)
Kod objašnjenja koristio sam "admin pristup" kao skraćenicu od "administratorski pristup" da ubrzam pisanje (po drugi put, budući da je prvi, dulji, post izgubljen); nigdje nisam spominjao Administrator (pod Windowsima) i root (pod Linuxom) korisnike.
Osim toga, admin i administrator mogu postojati u Linux OS-u - samo treba stvoriti tako nazvane korisnike . Jedina je razlika što neće moći administrirati sistem, što je u domeni root-a.
Većina problema s Unetbootinom za koje sam čuo svodi se na probleme s downloadom odabrane image datoteke, koje ponekad ne skine do kraja. Za skidanje .iso datoteke koristim obično koristim wget ili ju skinem preko torrenta, a zatim u Unetbootinu odaberem Diskimage. Na četiri različita računala i tri distribucije (Ubuntu, Fedora i Scientific Linux) tako stvoreni bootable USB radio je bez problema. Slažem se da je prženje najsigurnija opcija, ali je instalacija s USB-a mnogo brža. Naravno, BIOS mora podržavati boot s USB memorija.
Ja sam izvrtio manje više sve USB instalere. Najbolje što sam našao, zbog persistent moda, bilo je ovo. Isprobao sam ovaj način na više USB-ova i nijednom nije omanuo.
Pozdrav Linuxaši...
Malo gledam distre i naletim na elementary, za kojeg sam i od prije znao..
Po meni je ovo "OS X Linux", i po meni dosta kopiraju OS X...
I uz to piše "Pre-order" -- We'll ne to pay for it?
Pa svaki linux se ima pravo prodavati...
Na tebi je da kupiš ili ne...
I taj preorder je koliko vidim za kutiju, cd (dvd) + manual...
Bit će besplatno za download vjerojatno...
Pozdrav Linuxaši...
Malo gledam distre i naletim na elementary, za kojeg sam i od prije znao..
Po meni je ovo "OS X Linux", i po meni dosta kopiraju OS X...
I uz to piše "Pre-order" -- We'll ne to pay for it?
Sa stranice koju si linkao:
We’d also like to announce pre-ordering of elementary OS CD’s for $10 (with shipping included). The pre-orders go to help finance this site, feed our hungry developers, pay for the printing of the CDs and they look pretty awesome! Elementary will of course also be available to download on launch day, but your support is appreciated.
Hvala
Možda nepotrebna napomena ali (uvijek neki ALI ) Mozilla Firefox više ne sprema "youtube videa" u "/TMP" folder. Ja sam smatrao da je problem kod mene i tako sam ovdje postavio pitanje. instalirajte neki program ili addons za spremanje istih (DownloadHelper
) Informacije radi od 19. 02 ne sprema
Možda nepotrebna napomena ali (uvijek neki ALI ) Mozilla Firefox više ne sprema "youtube videa" u "/TMP" folder. Ja sam smatrao da je problem kod mene i tako sam ovdje postavio pitanje. instalirajte neki program ili addons za spremanje istih (DownloadHelper
) Informacije radi od 19. 02 ne sprema
downlaodhelper je ono što mi nedostaje na google chrome. dok chrome opet ima neke dodatke koji mi nedostaju na firefoxu, npr. jedan za rss livebookmarks.
cache za chrome je u /home/user/.local/share/chrome a firefox u /home/user/.mozilla/firefox
Krenem instalirat program, ukucam sifru, kliknem authenticate i taj prozorcic ostaje otvoren, moram ga zatvorit na "x" da bi instalacija pocela, neko rijesenje?
imam problem,naime ne radi mi ctrl+alt+v(at tipka).keyboard layout mi je hrvatski...Koristim mandrivu 10.1 a do sada sam se snalazio tako da sam copy/pasteao sa googlea i wikipedije...
imam problem,naime ne radi mi ctrl+alt+v(at tipka).keyboard layout mi je hrvatski...Koristim mandrivu 10.1 a do sada sam se snalazio tako da sam copy/pasteao sa googlea i wikipedije...
Nije li at tipka alt gr+v?
ALtGR=CTRL+ALT, na USA key @=Shift+2
Ako si namjestio keyboard na hr probaj prebaciti na UTF-8.
Ili Namjesti u postavkama internet preglednika na WINDOWS(CP-1250)
Npr. u Chromu Google Chrome/Postavke/Napredno/Promjeni postavke fonta i jezika/srednjeeuropski(Windows-1250)
u Firefoxu Firefox/Uredi/Postavke/Sadržaj/Fontovi&Boje/Napredno/Centralno-europski(Windows-1250)
Skidam trenutno DVD verziju Ubuntu-a 10.10 (i386) od 4,1 GB. (Nemam pametnijeg posla), pa me zanima što su sve stavili u tu verziju ako je netko instalirao sa DVD-a.
evo vam lagano jedan offtopic - naime, ako ste fan astronomije i pregledavate NASIne slike dana, postoji skripta da vam ta slika bude wallpaper, tj., svaki dan možete imati novi wallpaper a on je NASIna slika dana
Naravno, ako malo znate raditi u Pythonu, tu skriptu možete preraditi kako želite :) - tipa da vam je wallpaper djevojka dana sa net.hr-a ( ili dečko dana, samo vam je mašta granica )
Skidam trenutno DVD verziju Ubuntu-a 10.10 (i386) od 4,1 GB. (Nemam pametnijeg posla), pa me zanima što su sve stavili u tu verziju ako je netko instalirao sa DVD-a.
-to je zamjena za čitanje? klik.
- DVD verzija ima isključivo veči kapacitet medija koji je povezan količinom softwarea koji se može ugurati na medij. Potreban ako se na mjestu nema brz link ili flat, inače nepotreban teret, OK nije baš nepotreban, ponekad dobro dođe. Ipak sam DVD kao medij ima veću šansu za problem nego CD počevši od tog da nora biti DVD-ROM (što je samo bitno za stare PCe koji možda imaju samo CD..).
Pojedene distre kao Studio uvijek dolaze na takvom DVDu kao alternate install (nema liveCD verzije).
Praktično je napraviti 'multi-CD' DVD, kao što je pripremljen 3buntu, recimo s 5-6-7 različitih CD distri na jednom DVDu.
Ok, hvala. Probat ću instalirati to danas, samo dugo treba da se skine.
Oke imam i ja jedno pitanje, jel imao netko situaciju da mu se zvukovi na ubuntu automatski mute-aju pri loginu? Mislim da je stvar u tome što imam eksternu zvučnu karticu i svaki put trebam u postavkama maknut kvačicu sa mute da bi zvukovi radili.
gle,u pravu si,ali do sada mi je navika bila samo ctrl+alt+v.
ovo mi javlja kad zelim pokrenuti film u vlc playeru, koji codeci fale, sta treba instalirati
prekrasne faenza ikone http://gnome-look.org/content/show.php/Faenza?content=128143
*instalacija na ubuntu 10.10:
sudo add-apt-repository ppa:tiheum/equinox
sudo apt-get update && sudo apt-get install faenza-icon-theme
i onda na appearance pa na customize po theme i odaberu se ikone.