Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.623
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Escudo kaže...

Moze preporuka za neki dobar sajt sa linux temama?

Sa http://linuxmint-art.org/ neuspijevam skinut iz gore navedenog razloga :(

i da wtf "The folder "103741-Oxygen-Molecule_3.2_theme" cannot be copied because you do not have permissions to create it in the destination." jbt linux ako admin nema prava ni kopirati jedan folder..

Ne trebaj ti dozvole za skidanje u tvoj home direktorij. Preporuka, prouci malo strukturu direktorija u linuxu...

Osim gnome-look.org, pogledaj na deviant artu, za teme...

Could it be, nothing that you learned from ash and debris?
14 godina
protjeran
Escudo kaže...

i da wtf "The folder "103741-Oxygen-Molecule_3.2_theme" cannot be copied because you do not have permissions to create it in the destination." jbt linux ako admin nema prava ni kopirati jedan folder..

Prouči malo kako linux funkcionira. Dakle imaš root system i users - nazovimo to space. Dakle root system/file system je mjesto gdje se nalaze systemski folderi i datoteke. Tu regular user ne može pisati ništa, samo može čitati. User ima read/write etc u /home/username folderu. I to ti je sasvim dovoljno. Theme se mogu instalirati na dva načina:

kopiranjem teme u /usr/share/themes sa root privilegijama ili

instaliranjem teme u /home/username/.themes

Drago mi je.
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ok hvala puno, jos samo jedno pitanje, u Ubuntu kako da vratim wifi i glasnocu na gornji bar (slucajno obrisao i nemogu nac vise)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Desni klik ->  Add to panel -> Notification Area

Could it be, nothing that you learned from ash and debris?
14 godina
neaktivan

i dalje imam problema sa zvukom kad gledam filmove?

nema mi pomoci tu tu tu turuturtutu tu
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ok osim sto svakih 30sec moram unostiti sifru za sve sto radim kad ju unesem i kliknem authenitchate taj prozorcic se uvijek smrzne i moram ga uvijek silom zatvarati, kako da se skroz rijesim stalnog unosenja sifre?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Escudo kaže...

Ok osim sto svakih 30sec moram unostiti sifru za sve sto radim kad ju unesem i kliknem authenitchate taj prozorcic se uvijek smrzne i moram ga uvijek silom zatvarati, kako da se skroz rijesim stalnog unosenja sifre?

Mozes malo pojasniti kod kojih tocno radnji svakih 30 sekundi moras unositi admin password?

All the best people in life seem to like LINUX. Steve Wozniak
17 godina
neaktivan

Klikni na details da vidiš zašto ti trebaju administratorske ovlasti.

15 godina
neaktivan

koji program bi mi bio dobar za kreiranje virtualnih mašina na ubuntu-u

0 0 hvala 0
16 godina

-VMware i VirtualBox

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Pili kaže...

koji program bi mi bio dobar za kreiranje virtualnih mašina na ubuntu-u

Virtual box

15 godina
neaktivan

hvala na odgovoru, no imam jos jedan problem, ovako instaliro sam testout i kad ocu pokreniti video dobijem ovu poruku "This product may require a newer version of windows media player", pa me zanima dali postoji neko rijesenje za to

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
kvark kaže...
Escudo kaže...

Mozes malo pojasniti kod kojih tocno radnji svakih 30 sekundi moras unositi admin password?

Instalacija/uklanjanje programa, bilo kakve postavke sustava, montiranje vanjskih diskova, otkljucavanje wallet-a (i spajanje na wifi) itd

Kod pokretanja sustava moram se 3x prijaviti, prvo da se prijavim kao user, pa da otkljucam ekran, pa da otkljucam password wallet (ili kako se vec zove) da se mogu spojit na wifi

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.2.2011 20:07 (Escudo).
17 godina
neaktivan

Pa fala Bogu, bilo kaj da ima veze sa sustavom, treba ti admin password. Ček, zbog čega misliš da je Linux tolko sigurniji sustav? Jer je to tak netko rekao? Sve ima svoje razloge...

A kolko to često instaliraš/uklanjaš programe? Sad u početku dok istraživaš možda i da, ali kasnije kad sve podesiš, to neće biti tolko često. Ne znam zakaj ti je screen lockan kad se ulogiraš? Pa sredi si to. Isto tak, da se podesiti i da ti se automatski ulogira bez unosa passworda. A ovaj wallet nemam pojma kaj je, kolko sam skužio ti koristiš KDE, a o KDE-u nemam pojma, dapače, grozim ga se...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 1 hvala 0
16 godina

- @ Escudo, olakšaj si neke stvari korištenjem Root terminala, iz njega je sve pod 'su' privilegijama.

Sistem se jednom instalira i podesi, to je smisao administratorskih ograničenja. Ako je za isprobavanje, možeš neke stvari i kroz keyring rješiti. Ipak, smisao je priviknuti se na 'normalan' rad linuxa, koji uključuje i ograničenja (s razlogom)...

16 godina
neaktivan

Trudim se prec na linux svim snagama i bas me nece..

1. Nece ni da se instalira iz usb stick-a

2. Vec sam 6 puta instalirao i brisao 4 razlicita linuxa (i sad moram opet)

3. Neznam ni kako instalirat program u linuxu ako ga nema u software centru

4. Neznam nijednu komandu za cmd

5. Svaki put kod instalacije nesto pode po zlu (zadnji put je preskocio kopiranje neke datoteke pa ga nisam uspijo nijednom pokrenut)..

I Koristim Ubuntu netbook (pokusavam ga koristit pardon)

PS

Nije li point linuxa da bude ono sto ja zelim i da radi sta ja hocu bez ogranicenja?

Koji ce mi sifra za svaku sitnicu kad nitko nikada osim mene ne dira ovaj komp?

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.2.2011 22:11 (Escudo).
16 godina

-prvo, koristi normalan ubuntu (desktop, 32), poželjno je CD snimiti na najnižoj brzini (4-8x).

-Izrada USBa nije 100% jer postoje svakakve razlike. Večinom radi. (čak možeš instalirati na USB) ali nema pravila...

cmd je CLI, terminal. Instalacija kroz apt-get je najjednostavnija googlajući, pronađeš kompletnu naredbu i C/P (brže je, izbjegavaš tiplfelere i nemoraš ništa učiti) -ipak naučiš nešto.

evo jedan takav (koristan, tweak):

sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install ubuntu-tweak

pa sad googlić za to.

Koliko sam primjetio, linux je dobar na ispravnom računalu, ispravno instaliran, kao defaultna distra. Kad se počnu dodavati-mijenjati ostale stvari (nikad više ATI driver...) onda i počnu problemi. To je normalno za experimentalnu fazu, ubiješ ga X-puta, kad ti dosadi, instaliraš normalnog i koristiš.... (i to je to). {#}

16 godina
neaktivan

Svjeze instaliran ubuntu nemogu ga ni pokrenut jer fali neka datoteka..

ma ovo je stvarno previse, odustajem!

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pa ako ti je previse odustani... imaš win7 preko kojeg mozes raditi sve kao i preko linuxa...

I vecinom to sto fali nesto je krivac medij ili usb... ne zaboravi nakon sto snimiš na usb preko pendrive linuxa lijepo kliknuti SAFELY REMOVE HARDWARE...
inače dodje do svacega-....
Marija Antoaneta je intelektualni Mount Everest za Jadranku Kosor...
16 godina
Escudo kaže...

Svjeze instaliran ubuntu nemogu ga ni pokrenut jer fali neka datoteka..

ma ovo je stvarno previse, odustajem!

- kapitulacija nakon ''duge'' iscrpljujuće bitke... što da je nešto važno?

Ako neka datoteka fali (sigurno tad nije samo jedna..) to znači da nisi skinuo ispravan ISO (skidaj s ubuntu.hr, torrent), nisi ga pravilno snimio ili imaš neki hw problem.

S ubuntovim normalnim LiveCDom sve takve grešeke primjetiš-eliminiraš običnim bootanjem s CDa.

16 godina
neaktivan

ma preko usb-a uopce nece da se instalira, instalirao sam preko wubi iz win (jedini nacin, jer usb neradi a cd nemogu snimit)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
pa preko wubija ima 150 problema...

A preko usba ce raditi ako snimas preko pendrivelinuxa i napravis safely remove hardware (vjeruj i ja sam se toliko mucio dok nisam skuzio da NE RESTARTAM winse nego prvo to napravim, onda iskljucim USB iz komp, restartam i tek onda stavim i odaberem boot device USB...)
16 godina
neaktivan

bootam ja usb bez problema ali kad krene instalacija svaki put se smzne negdije napola instalacije

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
pa vjerojatno zbog toga... kazem... idi jos jednom (ne danas sutra)...

skini iso (novi novcati) potom lijepo preko pendrivelinuxa (kojeg skines isto) instaliras na USB... potom nakon kraja, remove hardware safely, izvadi ga iz usb utora... restartaj i onda probaj...
15 godina
neaktivan

Probaj bootati sa CD-a. To je daleko najbolji način za instalaciju, i sigurniji. Obavezno peci na brzini 4-8x!

A evo i jedne vrlo važne stvari.

Svima koji imaju Windowse, i žele probati Linux, ni pod razno nemojte instalirati WUBI!

Wubi je program za Windowse, koji se instalira na NTFS disk, od Windowsa. Međutim, Linux radi na posebnim formatima, EXT3 / 4, i samim time, Linux neće raditi jednako dobro kao i u originalnom formatu. Wubi je sklon rušenju, zaštekavanju ili zblesiranju, iz podosta razloga.

Dakle, ako želite Linux, kupite CD (2kn!) i ispecite .iso datoteku na najnižoj mogućoj brzini, bootajte i kad pokrenete Live CD, možete mirne duše uživati do kraja života (ako instalirate Linux) :)

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da lako za rec ali ja sam vec bacio u smece preko 10 dvd-ova, uvijek mi kaze da je disk pod greskom i nemogu nikada nista snimati iz ovog laptopa

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pa nemoj snimati s laptopa...

Snimi s desktopa...
16 godina

-snimi na CD (ne DVD), snimi na drugom računalu..

btw. wubi je samo ponekad jedino rješenje, nužno zlo. Treba ga izbjegavati kad god je moguće.

15 godina

a zašto ne preko usb-a

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
16 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
Pa nemoj snimati s laptopa...

Snimi s desktopa...

Ako mi kupis jedan desktop pc vrlo rado ali dotle se moram snalazit jbg