Kubuntu - pitanja

poruka: 15
|
čitano: 4.027
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Kubuntu - pitanja

Pozdrav ljudi,

nov sam na forumu, ovo mi je prvi post.Vidim da ima dobra podrška za Linux, pa sam se registrirao da pitam neka pitanja, a topic moze ostat, ako neko ima pitanja za ovu distribuciju.

Dosad sam radio na Xubuntu, ali ne puno, svega 3 mjeseca, i to nije bilo tako nedavno.Danas sam na laptop instalirao Linux Kubuntu 9.04. KDE.

Iznenađen sam izgledom, potpuno je drugacije nego Xubuntu, ima se sto vidjeti.Uporan sam želim što bolje naučiti raditi u Linuxu, ali moram od nečega početi i smatram da će mi netko u ovom uvodu pomoći.

Evo i moja prva pitanja vezana za Kubuntu:

Nakon nekog vremena mi je počeo titrati ekran.Pogotovo kada su "ikone" otkljucane, kad ih zakljucam onda se to smiri.Do cega je to i kako mogu to spriječiti?Sada sam trenutno u windowsima, mozda kada opet uđem u linux to nestane.

Drugo pitanje: Odmah sam primjetio da nedostaje Mozilla, pa sam preko defaultnog browsera skinuo Mozillu, ali je nisam uspio instalirati.otvara mi se neki "ark" ili slicno, koji radi kao rar pa mi sve to raspakira.Kako cu instalirati Mozillu?

Trece pitanje: Nikako nisam uspio shvatiti na koju bazu mogu sat zbiti skroz u desni kut kao u windowsima a da "taskbar" bude preko cijelog ekrana, a ne recimo na sredini.

Četvrto pitanje: Kako ću se spojiti bežično, dali trebam neke drivere posebno i odakle ću ih skinuti za HP 6715b?Na HP-ovim stranicama nisam nasao podrsku za linux.

I zadnje (zasad) pitanje: Kako ću namjestiti da kod bootanja na prvom mjestu stoji windows, a na drugom Linux?

Siguran sam da ima iskusnih korisnika Linuxa koji ovo drže u malom prstu.Nadam se brzom i ljubaznom odgovoru...

Inače za KDE sam baš saznao iz najnovijeg izdanja BUG-a.

BUG-ovci, samo naprijed!

offside

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Kubuntu - pitanja

1. Što se tiče ikona, vjerojatno je zbog neinstaliranih grafičkih drivera. Neznam točno kako na KDE sučelju to točno radi, ali pogledaj po menijima za "Hardware Drivers" ili slično. Sam ćeti s neta skinuti i instalirati drivere.

2. Ubuntu i njegove derivacije koriste (kao i većina distribucija) repozitorije; tj. velike baze podataka na netu gdje se nalaze skoro svi programi koje želiš instlirati. Njima pristupaš iz raznih već instaliranih programa, na Ubuntuu ima jedan zvan "Synaptic", možda se na KDEu drugačije zove, probaj pogledati po meniju za njega ili za nešto što ima u sebi ime "Package manager". Ako ti je lakše, otvori Terminal ili Konsolu i upiši " sudo apt-get install <ime programa> " <ime programa> zamijeni onim što želiš instalirati (u tvom slučaju firefox). Sve ti se automatski skida s neta i samo se instalira.

3. Neznam baš dobro po KDEu pa ti nemogu pomoći. Desni klik na taskbar, pa klikaj sve opcije :)

4. Trebaš imati program zvan ndiswrapper. Neznam baš puno ni o njemu, uglavno instalira drivere i podesi ih... Neko drugi će ti možda bolje objasniti ili pogledaj na Googleu...

5. Ili ručno editiraj file /boot/grub/menu.lst, ili skini neki program za to. KGrubEditor je dobar. (instaliraš ga kao u koraku 2; ili ga nađeš u svom package manageru, ili preko konsole: sudo apt-get install kgrubeditor , kako ti je lakše...)

p.s. Google je tvoj prijatelj, isto kao i http://ubuntuforums.org/ :)

V.V.V.V.V.
17 godina
neaktivan
Kubuntu - pitanja

Za tebe kao početnika je Gnome DE puno bolja solucija. Ubuntu je baziran na njemu pa

pošto ti je instalacija poprilično friška, mogao bi njega probati. A imanje resursa jede...

Također možeš i instalirati Ubuntu-desktop paket koji sadrži gnome i sve što je potrebno

da Kubuntu (ili bilo koju drugu ubuntu-based distru) pretvori u ubuntu. Možeš ga instalirati

preko package managera ili korištenjem ove komande: sudo apt-get install ubuntu-desktopPovući će ti nekih stotinjak MB paketa i instalirati Gnome i sve njemu pripadajuće aplikacije.

Nakon toga ćeš u session manager morati namjestiti da ti je default session Gnome.

Samo može doći do nereda jer ćeš za skoro svaku KDE aplikaciju imati i njenu Gnome zamjenu :(

Da ti Win bude prvi izbor u grub-u može naštelovat korištenjem "startupmanager"-a. U njemu možeš

podesiti trajanje odbrojavanja do boot-a, redoslijed OS-ova, boje grub-a, usplash temu...

Da bi ti taskbar bio preko cijelog ekrana, u taskbar settings (ili properties, ne sjećam se...) trebaš

uključiti opciju expand. I nemoj sve pokušavati namjestiti da bude kao na winsima...

I jedno pitanje za tebe, koliko ti traje boot i koliko rama u idle-u zauzima Kubuntu?

I zašto ti se nije dopao Xubuntu (pitam te ovo jer je na prvu dosta sličan Gnomeu)?

Jaunty user :)
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.5.2009 20:11 (nedIm).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nedIm kaže...

Za tebe kao početnika je Gnome DE puno bolja solucija. Ubuntu je baziran na njemu pa

pošto ti je instalacija poprilično friška, mogao bi njega probati. A imanje resursa jede...

Također možeš i instalirati Ubuntu-desktop paket koji sadrži gnome i sve što je potrebno

da Kubuntu (ili bilo koju drugu ubuntu-based distru) pretvori u ubuntu. Možeš ga instalirati

preko package managera ili korištenjem ove komande: sudo apt-get install ubuntu-desktopPovući će ti nekih stotinjak MB paketa i instalirati Gnome i sve njemu pripadajuće aplikacije.

Nakon toga ćeš u session manager morati namjestiti da ti je default session Gnome.

Samo može doći do nereda jer ćeš za skoro svaku KDE aplikaciju imati i njenu Gnome zamjenu :(

Da ti Win bude prvi izbor u grub-u može naštelovat korištenjem "startupmanager"-a. U njemu možeš

podesiti trajanje odbrojavanja do boot-a, redoslijed OS-ova, boje grub-a, usplash temu...

Da bi ti taskbar bio preko cijelog ekrana, u taskbar settings (ili properties, ne sjećam se...) trebaš

uključiti opciju expand. I nemoj sve pokušavati namjestiti da bude kao na winsima...

I jedno pitanje za tebe, koliko ti traje boot i koliko rama u idle-u zauzima Kubuntu?

I zašto ti se nije dopao Xubuntu (pitam te ovo jer je na prvu dosta sličan Gnomeu)?

Prvo ću se zahvaliti obojici na odgovorima, sigurno će mi pomoći.Veliko hvala na trudu, obojici.Trenutno sam na windowsima, ja cu ovo spremiti ili isprintati, jer neću sigurno sve zapamtiti odjednom :)
Hm...KDE mi sa ovim svim mogućnostima paše, već sam se nekako "zaljubio" u sam izgled, pa nebi stavljao Gnome.Još kažeš da će mi se malo iznerediti sve, pa bolje da to ne radim :)
Vidio sam baš u Bugu da je taskbar (odnosno onaj donji panel) slican kao kod win-a, ali i na pocetku mi je sat bio skroz desno, ali sam ja odmah na početku nešto slučajno pritisnuo, i sat se pomakao na sredinu svog prostora.
evo iz vaših poruka sam već nešto naučio u Linuxu, to ću pokušati i primjeniti, pa ako zapne i ako slučajno ne nađem na google-u rješenje znam koga ću pitati :)

Pozdrav i još jednom hvala

offside

edit: zaboravia sam odgovorit na ova pitanja...
Boot mi traje 10-tak sekundi otprilike.Ovo sa ramima nisam razumio, moram priznati.
Xubuntu, nije da mi se nije dopao, nego sam jednom formatirao diskove na kompjuteru (sad sam na laptopu) i nakon toga mi se nešto poremetilo sa HDD-ima, ne sjećam se zašto sam ih dijelio na manje particije, uglavnom to nisam uspio vratiti do nedavno, ali paralelno tome sam skinuo KDE jer sam ga vidio i u Bugu i ucinio mi se odličan (i je).Znaci Xubuntu je ok, ali mi se Kubuntu sa ovim mogucnostima i KDE-om puno više sviđa. ;)
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.5.2009 20:54 (offside).
17 godina
neaktivan
offside kaže...

Pozdrav ljudi,

Trece pitanje: Nikako nisam uspio shvatiti na koju bazu mogu sat zbiti skroz u desni kut kao u windowsima a da "taskbar" bude preko cijelog ekrana, a ne recimo na sredini.

BUG-ovci, samo naprijed!

offside

3. Desni klik na taskbar -> Panel Options -> Panel Settings -> drži lijevi klik na satu i samo ga prevuci gdje želiš da bude.
Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
16 godina
neaktivan
niki kaže...

1. Što se tiče ikona, vjerojatno je zbog neinstaliranih grafičkih drivera. Neznam točno kako na KDE sučelju to točno radi, ali pogledaj po menijima za "Hardware Drivers" ili slično. Sam ćeti s neta skinuti i instalirati drivere.

2. Ubuntu i njegove derivacije koriste (kao i većina distribucija) repozitorije; tj. velike baze podataka na netu gdje se nalaze skoro svi programi koje želiš instlirati. Njima pristupaš iz raznih već instaliranih programa, na Ubuntuu ima jedan zvan "Synaptic", možda se na KDEu drugačije zove, probaj pogledati po meniju za njega ili za nešto što ima u sebi ime "Package manager". Ako ti je lakše, otvori Terminal ili Konsolu i upiši " sudo apt-get install <ime programa> " <ime programa> zamijeni onim što želiš instalirati (u tvom slučaju firefox). Sve ti se automatski skida s neta i samo se instalira.

3. Neznam baš dobro po KDEu pa ti nemogu pomoći. Desni klik na taskbar, pa klikaj sve opcije :)

4. Trebaš imati program zvan ndiswrapper. Neznam baš puno ni o njemu, uglavno instalira drivere i podesi ih... Neko drugi će ti možda bolje objasniti ili pogledaj na Googleu...

5. Ili ručno editiraj file /boot/grub/menu.lst, ili skini neki program za to. KGrubEditor je dobar. (instaliraš ga kao u koraku 2; ili ga nađeš u svom package manageru, ili preko konsole: sudo apt-get install kgrubeditor , kako ti je lakše...)

p.s. Google je tvoj prijatelj, isto kao i http://ubuntuforums.org/ :)

Malo sam probao ovo što si mi naveo.
1. Hardware drivers sam nasao i tamo mi nalazi driver samo za wireless (2), a ni njih ne mogu instalirati, jer kad kliknem nista se ne pomice.
2. Synaptic nisam pronašao.Ovo za terminal mi ne prolazi.
3. Ma to mi i nije toliko bitno, zasada :)
4. Kad sam citao tvoj post, ovaj dio sam previdio, pa nisam ni pokusao, pokusat cu.
5. Ne znam sto tocno moram promjeniti u tom file-u.

16 godina
Kubuntu - pitanja

Bolje ti je preći na KDE odnosno Ubuntu, jer taj Kubuntu je puno spetljan i pola stvari ne radi kako spada vjeruj mi isprobao sam oboje.

Btw. Ako si na Kubuntuu samo radi grafičkog sučelja i Ubuntu se može jako dobro modificirat, čak je meni i ljepši.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa i jesam trenutno na KDE

16 godina
Kubuntu - pitanja

Isprika malo sam se zanjeo mislio sam reći gnome.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Aha...a mogao bih pogledati kako izgleda :)

ali u BUG-u stoji da je ovaj KDE 4.2.2. navodno skoro pa savrsen (tj. ispravljeni su svi prijasnji bugovi)

16 godina
neaktivan
Kubuntu - pitanja

I ja mislim da ti je bolje započeti sa gnome.

Inače, Ubuntu jako loše odradi to sa KDE. U tome je bolji open suse ili fedora.

P.S.

Moreš i synaptic pokrenuti iz terminala. Samo upišeš "synaptic".

Za onaj ndiswapper ili kako već. On uzme windows wireless driver i koristi ga kao kernel modul. Postupak završava sa modprobe ndiswapper.

No, imaš grafički alat koji to perfektno odradi. Ali je na Linux Mintu kao dio Mint Tools kolekcije.

I na kraju jel ti proradilo sa Hardware drivers? Ako ne onda ćemo nešto pokušati sa wapperom iz terminala, ako ne onda ćemo ti instalirati Mint Tools. :)

Fala ti majko što nisam gejmer!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ammon kaže...

I ja mislim da ti je bolje započeti sa gnome.

Inače, Ubuntu jako loše odradi to sa KDE. U tome je bolji open suse ili fedora.

P.S.

Moreš i synaptic pokrenuti iz terminala. Samo upišeš "synaptic".

Za onaj ndiswapper ili kako već. On uzme windows wireless driver i koristi ga kao kernel modul. Postupak završava sa modprobe ndiswapper.

No, imaš grafički alat koji to perfektno odradi. Ali je na Linux Mintu kao dio Mint Tools kolekcije.

I na kraju jel ti proradilo sa Hardware drivers? Ako ne onda ćemo nešto pokušati sa wapperom iz terminala, ako ne onda ćemo ti instalirati Mint Tools. :)

Trenutno sam u gužvi pa ne mogu isprobati, čim pokušam sve ovo, napisati ću.Hvala.

offside
17 godina
neaktivan
Kubuntu - pitanja

Synaptic (GUI za apt-get) možeš instalirati ovako:

sudo apt-get install synapticAko želiš forsirati konzolu i instalacije raditi preko nje, više o apt-get programu

ili bilo kojoj drugoj konzolnoj komandi možeš saznati ako prine komande uneseš "man".

npr:

man apt-get

Jaunty user :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

--- krivo ---

oprosti

...Marjane, Marjane, ča barjak ne viješ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.5.2009 22:57 (Juninho8).
16 godina
neaktivan
Kubuntu - pitanja

evo tek sam večeras stigao nešto pogledati oko Linuxa.

Ne mogu Vam opisati, koliko ste mi pomogli.

Instalirao sam Synaptic bas kako je objasnio nedlm.

Preko Synaptica sam uspio instalirati i Mozillu.Sada cu jos malo to proučiti i vidjeti za ove ostale stvari koje ste pisali.U svakom slučaju velik' korak naprijed za mene.

Hvala svima koji pišu u ovom threadu na pomoći.

offside

edit: našao sam i gdje se mijenja poredak u Grubu!Sada su windowsi primarni (jos uvijek njih koristim više)!

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.5.2009 21:39 (offside).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice