Instalacija Xubuntua bez CD-ROM-a

poruka: 22
|
čitano: 5.974
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Imam jedan stari laptop na koji bi stavio xubuntu. zasad na njemu radi win 98, koje su mi opcije. ima floppy.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Podržava li boot sa USB-a? :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Instalacija Xubuntua bez CD-ROM-a
nedIm kaže...

Podržava li boot sa USB-a? :)

Imam jos jedan puuno mlađi koji ne podržava boot sa USB-a pa sa sigurnošću mogu reći da ovaj ne podrzava. Vjerojatno čak ni ne podržava usb- cd-rom.

Dali wubi instalacija radi sa win 98?

ima mrežnu karticu pa se vjerojatno moze nesto preko toga skemijat?

17 godina
neaktivan

trebalo bi ti 384 MB (ma da mislim da radi i na 256)

najmanje 5GB mjesta na HD-u

i windowse podržava sve od 98 pa na dalje...

17 godina
neaktivan

Malo čitam o tom wubiju i čini se da to služi samo za isprobati linux, a ne kao nešto na što bi se čovjek mogao osloniti za full-time uporabu. ako nestane struje corupta se, sve je u jednom fajlu koji se fragmentira kao lud, dosta je sporije...

Znači htio bi na ovom računalu skroz izbristai windowse i staviti samo xubuntu. Na rasplaganju su mi flopi i mrežna kartica i postojeći windowsi 98.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
17 godina
neaktivan

Hvala, tvoj link me posredno doveo da rješenja, ali čini se poprilično komplicirano ali pokušat ću to sprovesti ovih dana, javim kako je prošlo!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
The Acacia Strain kaže...

Ovo što si napisao su zahtjevi za Ubuntu, a Xubuntuu treba 128 MB rama za korištenje,

a za instalaciju nešto više (preporučeno).

A ako ti se "Solution 2" čini komplikovanim, možda da izvadiš disk i instaliraš OS na drugom kompu?

17 godina
neaktivan
nedIm kaže...
The Acacia Strain kaže...

Ovo što si napisao su zahtjevi za Ubuntu, a Xubuntuu treba 128 MB rama za korištenje,

a za instalaciju nešto više (preporučeno).

A ako ti se "Solution 2" čini komplikovanim, možda da izvadiš disk i instaliraš OS na drugom kompu?

govorio sam o ubuntu wubi instalaciji ;)

slažem se s tobom

17 godina
neaktivan

Teoretski bi mogao prebaciti disk u drugi laptop kojeg cd-rom još nekako služi ali sumnjam da bi tako nešto radilo zbog ogromne razlike u hardware-u, znam da kod windowsa ne radi ako je jedan procesor intelov a drugi AMD.

Zanimljiva ideja i mislim da ću to pokušati prije ove mrežne instalacije.

Možda da u pola setupa, nakon što se iskopiraju fajlovi na disk prekinem setup i vratim disk u stari komp? Mislim da bi tako nešto radilo sa windows instalacijom, neznam kako je sa linuxom?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Imam ideju!

Zašto ne bi koristeći alternativni kompjuter napravio odgovarajuće particije na disku iz laptopa

i na jednu od njih (najbolje onu za podatke) stavio .iso xubuntua koji bi na laptopu nekako bootao

i napravio instalaciju.

Nakon malo googlanja shvatih da može i jednostavnije tj. bez alternativnog kompjutera.

1. Skinuti Xubuntu

2. U Windowsima u FAT/32 formatirati jednu od particija i smanjiti je na cca. 700MB pa na nju ekstraktovati

Xubuntu .iso image

3. Skinuti Grub4DOS i ektraktuj ga u (neki) folder iz kojeg ćeš kopirati "grldr" fajl na root Windows particije (C:\)

4. Nakon toga edituj boot.ini fajl i na njgovo dno kopiraj C:\grldr="GRUB4DOS"

5. Na C:\ rootu napravi menu.lst fajl u koji ćeš kopirati sljedeće:

timeout 30default 0title Xubuntu 9.10 LiveCD!
root (hd0,3)
kernel /casper/vmlinuz boot=/casper splash
initrd /casper/initrd.lz
6. Restartuj i u BOOT meniju odaberi Xubuntu 9.10 LiveCD!

U toku instalacije nećeš moći formatirati/obrisati 700MB LiveCD particiju, pa ćeš to morati obaviti
nakon instalacije koristeći gParted iz repozitorija.
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
nedIm kaže...

Imam ideju!

Zašto ne bi koristeći alternativni kompjuter napravio odgovarajuće particije na disku iz laptopa

i na jednu od njih (najbolje onu za podatke) stavio .iso xubuntua koji bi na laptopu nekako bootao

i napravio instalaciju.

Nakon malo googlanja shvatih da može i jednostavnije tj. bez alternativnog kompjutera.

1. Skinuti Xubuntu

2. U Windowsima u FAT/32 formatirati jednu od particija i smanjiti je na cca. 700MB pa na nju ekstraktovati

Xubuntu .iso image

3. Skinuti Grub4DOS i ektraktuj ga u (neki) folder iz kojeg ćeš kopirati "grldr" fajl na root Windows particije (C:\)

4. Nakon toga edituj boot.ini fajl i na njgovo dno kopiraj C:\grldr="GRUB4DOS"

5. Na C:\ rootu napravi menu.lst fajl u koji ćeš kopirati sljedeće:

root (hd0,3)
initrd /casper/initrd.lz
6. Restartuj i u BOOT meniju odaberi Xubuntu 9.10 LiveCD!

U toku instalacije nećeš moći formatirati/obrisati 700MB LiveCD particiju, pa ćeš to morati obaviti
nakon instalacije koristeći gParted iz repozitorija.

Bravo majstore, cini mi se da je to rješenje koje sam tražio! :D

samo pitanje, dali mora bit fat32? i što se desi sa fajlovima koji već postoje na c disku (win98). oce li oni ostati i oba sustava mirno zivjeti u suživotu na disku C, ili ću ih tokom instalacije linuxa pregaziti?

17 godina
neaktivan

Nova particija za LiveCD fajlove treba biti ili FAT ili FAT32 (tako piše u tutorijalu).

Koliko ti imaš particija na kompu?

Tokom instalacije možeš napraviti dual boot (Xubuntu sam ponudi smanjivanje Win

particije i na novonastalom prostoru pravljenje svog filesystema) i sačuvati Windowse.

I napravio sam malu C/P grešku

root (hd0,3)
initrd /casper/initrd.lz

U žutom broj tri treba promjeniti da odgovara Live CD particiji.

Ako je ona npr. treća po redu na disku trojka postaje dvojka.

Znači broj particije+1. A nula je broj diska. Ako imaš samo jedan ne diraj.

napiši raspored particija pa ću ti ovo editovat.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Puno hvala na pomoći, lap je sredjen,ne bas kako sam htio ali eto, ima windowse XP, win98 i Xubuntu u triple bootu!

Izabrao sam lakši put. Iskoristio sam 98icu da na disk preko mreze stavim sadrzaj cd-a windowsa xp. Pokrenuo setup- new install, ubio servise, stavio par must have appsa i upravo je u tijeku wubi instalacija xubuntua.

Komp ide mladjoj sestri na koristenje pa bolje da ima i xp u pricuvi ako joj zatreba za neki program. Linux bi je trebao zastitit od virusa, nadam se  a 98 je failsafe ako sve bude trebalo ponovo radit.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A baš sam mislio da će biti samo Xubuntu :(

I nije bilo (pre)teško za izvesti ovo što sam ti napisao...

Ako šta ne bude radilo samo pitaj.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo samo da spomenem da sam ipak odinstalirao Xubuntu jer je radio ubitacno sporo.

izgleda da ova wubi instalacija radi losije nego da sam napravio virtualnu masinu.

Sve u svemu, doio sam glimps kako izgleda moderni linux i mogu reći da sam ugodno iznenađen. predviđam mu svijetlu budućnost.

Odbija me jedino način organizacije fajlova na disku. Postoji li neki app ili mozda distribucija linuxa gdje je to sredjeno kao u windowsima?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Glamdring kaže...

Odbija me jedino način organizacije fajlova na disku. Postoji li neki app ili mozda distribucija linuxa gdje je to sredjeno kao u windowsima?

Kad bi mi to malo bolje objasnio ?  nisam te razumio. 

A sto se tiće wubija i virtualnog, zaboravi ako želiš iskusiti punu fukcionalnost linuxa. Za početnike preporučujem dualbot uz windowse dok se ne uhodate. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
17 godina
neaktivan

Pa problem je naći stvari koje postoje na disku. Recimo znam da postoji izvjesna partija e:\ i da mi je na njoj muzika ali je nikako ne mogu naći unutar file strukture, neda mi uci u root :S.

Volio bi da linux ima svoju strukturu unutar jednog foldera kao windowsi, a da ja normalno vidim sve particije a ne da se one nalaze u nekim folderima zakopane unutar linuxa.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 14:46 (Glamdring).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Glamdring kaže...

Pa problem je naći stvari koje postoje na disku. Recimo znam da postoji izvjesna partija e:\ i da mi je na njoj muzika ali je nikako ne mogu naći unutar file strukture, neda mi uci u root :S.

Volio bi da linux ima svoju strukturu unutar jednog foldera kao windowsi, a da ja normalno vidim sve particije a ne da se one nalaze u nekim folderima zakopane unutar linuxa.

Hmm i na linuxu je slicna struktura. 

Ono sto je na windowsu "C" pa USERS, pa kliknes na svoj nick i unutra su tvoji folderi (my pictures, my documents, my music, desktop itd. 

na linuxu je (otvoris thunar ili nautilus file manager)  i  na početku je /  ( kosa crta, tvoja glavna particija na kojoj je linux), pa kliknes na Home, pa kliknes na mapu ( sa tvojim nickom ili neko drugo) . i unutar toga foldera na koji si kliknuo je sve tvoje stvari  i postavke.

meni bi to bilo ovako /home/marko 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
17 godina
neaktivan
Glamdring kaže...

Wubi...

Ako je "izvjesna" particija automatski mountana morala bi se nalaziti u "Places" meniju.

A ako nije ti je moraš mountati ili editovati "fstab" fajl u kojem odrediš folder (mount point)

u koji će se particija mountati.

Linux puno logičnije raspoređuje stvari po disku od Windowsa, detaljnije imašovdje.

@linuxuser obzirom da ima Win 98 dual boot je besmislen IMO

A da ipak napraviš "pravu" instalaciju i zaboraviš na 98-icu :)?

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 15:53 (nedIm).
17 godina
neaktivan
nedIm kaže...

Ako je "izvjesna" particija automatski mountana morala bi se nalaziti u "Places" meniju.

A ako nije ti je moraš mountati ili editovati "fstab" fajl u kojem odrediš folder (mount point)

u koji će se particija mountati.

Linux puno logičnije raspoređuje stvari po disku od Windowsa, detaljnije imašovdje.

@linuxuser obzirom da ima Win 98 dual boot je besmislen IMO

A da ipak napraviš "pravu" instalaciju i zaboraviš na 98-icu :)?

Moguce da linux bolje i pametnije radi sve, cak nije ni previse od mene trazit da naucim mountat diskove, brljavit po terminalu ili sta ja znam vec, ako imam volje sa tim se borit, ali ne mogu tako nesto uvalit mladjoj sestri koja nikad nije ni cula za linux.

Jednostavno imam neko minimalno ocekivanje da sa operativnim sustavom mogu jednostavno pristupit i baratat sa svim svojim fajlovima bez upisivanja kodova. mozda je to neka specificnost wubi instalacije ali ipak, wtf? cijeli taj koncept mountanja mi ne sjeda najbolje.

98mica mi zauzima manje od 100MB na disku i radi vise nego odlicno, a iz nje mogu pokrenuti setup windowsa xp. pošto računalo nema cd-roma to je velika prednost, tako da mislim da ce ona ostat.

17 godina
neaktivan

Nisi shvatio...

(X)ubuntu automatski mounta particije na startup-u i one se pojave u places meniju.

Ako želiš da se particija mounta u neki određeni folder onda samo jednom upišeš

odgovarajuću liniju u fstab i to je to!

Tebi se particija sa muzikom (i bilo koja druga) nije automatski mountala jer je Xubuntu

bio instaliran preko Wubija.

Ako bi napravio pravu instalaciju vrlo je vjerovatno da se sa terminalom nikada ne bi morao

susresti. Na out-of-the-box Xubuntuu jedino moraš unijeti podatke za internet konekciju (a i to

je jednostavnije nego na Winsima), i par puta unijeti root pasword za instalaciju grafičkih drivera

(koje on sam pronalazi) i kodeka (pustiš video i sačekaš da te pita za kodeke).

Da imaš CD drive sve ovo bi bilo pola sata posla...

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice