Instalacija windows 7 na računalo s ubuntu-om

poruka: 21
|
čitano: 20.411
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

imam problem s instalacijom windowsa 7, trenutno mi je na računalu instaliran ubuntu koji sam dobio kad sam kupio računalo

dakle otišao sam u bios, namjestio da mi pokreće prvo s cd/dvd i spremio postavke

ubacim cd od windowsa 7, ali mi ne nudu onu opciju ˝press any key to boot from cd˝ već mi pokreće s harda pokrene ubuntu {#}

pa ako bi mi mogao netko reći šta da probam, do cd nije, probao sam i windows xp, također ne radi, a na drugom računa funkcionira

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Instalacija windows 7 na računalo s ubuntu-om
sigurnosno_polje kaže...

imam problem s instalacijom windowsa 7, trenutno mi je na računalu instaliran ubuntu koji sam dobio kad sam kupio računalo

dakle otišao sam u bios, namjestio da mi pokreće prvo s cd/dvd i spremio postavke

ubacim cd od windowsa 7, ali mi ne nudu onu opciju ˝press any key to boot from cd˝ već mi pokreće s harda pokrene ubuntu {#}

pa ako bi mi mogao netko reći šta da probam, do cd nije, probao sam i windows xp, također ne radi, a na drugom računa funkcionira

Trebaš napisati o kojem računalu se radi (tip i model).

Jesi probao prilikom boota stisnuti F2 ili F8?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
13 godina
neaktivan
Prijenosno računalo HP 630 A1E05EA / Core i3 370M, DVDRW DL, 2GB, 320GB, GMA HD, 15.6'' LED, LAN, BT, kamera, HDMI, Linux

na F2 i F8 mi se ništa ne pokreće

na laptopu je bila prvo neka verzija linuxa, nakon čega je instaliran ubuntu 9.04(koji je trenutno)

0 0 hvala 0
16 godina

Možda je boot menu pritisak na F12?

Da li ti je medij s instalacijom Win 7 bootabilan?

Old Insomniac
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
mogu ući u bot menu(mislim da je to to) na ESC, i nudi mi 3 izbora, prepisat ću šta mi točno piše
ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-11-generic
ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-11-generic (recovery mode)
ubuntu 9.04, memtest86+

press enter to boot the selected OS, ˝e˝ to edit the commands before booting, or ˝c˝ for command-line¨

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

99% da medij s Win7 nije bootabilan, a ovaj menu koji si pozvao s ESC tipkom je boot menu od samog Linuxa. To ti ne pomaže u tvojem slučaju. Ono što ti kolege pokušavaju objasniti jest da pozoveš boot menu od samog laptop gdje se može birati s kojeg uređaja da se podiže sustav. Na HP modelima je to F12, dok je F2 za ulazak u BIOS.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

To je GRUB, tad je već kasno za stiskanje boot menu key-a.

Da li ti prilikom paljenja laptopa piše kakva poruka tipa: Press F1 - F12 to open boot menu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
idem nabavit bootable cd, nisam siguran jel ovaj bootable makar sam s njim već reinstalirao windowse(s tim da je bila situacija da sam ih ponovno instalirao na kompu koji je već imao windowse, nezz jel to utječe)
hvala na pomoći, pa javim jesam uspio kad pobam s novim cd-om

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Reinstalirao si ih pomoću tog medija pokrenuvši instalaciju iz postojećeg Windowsa ili preko boot menija prije nego se podigne Windows?

16 godina

Trebalo bi preko F12 odabrati first boot device - DVD Rom i onda pokušati,ako neće pokrenuti instalaciju,onda ti je vjerojatno medij sa 7-icom ne-bootabilan.

Ako imaš na HDD-u negdje image instalacije Win 7,pokušaj preko USB sticka instalirati,meni je to spasilo par puta glavu.

(Instalirao na računala gdje je optički čitač bio neispravan)

Evo,tu imaš sve lijepo objašnjeno:

http://www.bug.hr/forum/topic/windows/upute-instalacija-win-viste-7-usb-sticka/25080.aspx?page=3&jumpto=365109&sort=desc&view=flat

Danny je to odradio odlično,svakome tko se imalo kuži u računala je jednostavno napraviti po uputama:)

Old Insomniac
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.12.2011 17:05 (fromcelltohell).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
da, ESC mi nudi(to je jedinona tipka koju mi nudi, 2 puta)
1. put(pri paljenju) mi se otvori izbornik

F1 system information
F2 system diagnostics
F9 boot device options
F10 BIOS setup
F12 system recovery

ENTER - continue startup
14 godina
neaktivan
sigurnosno_polje kaže...
da, ESC mi nudi(to je jedinona tipka koju mi nudi, 2 puta)
1. put(pri paljenju) mi se otvori izbornik

F1 system information
F2 system diagnostics
F9 boot device options
F10 BIOS setup
F12 system recovery

ENTER - continue startup

Pa udri tipku F9

13 godina
neaktivan
jesam i odaberem naravno CD/DVD
ali mi opet boota s hard diska

sad ću prebacit instalaciju na usb, pa ću tako probati
16 godina

Moraš točno po uputama odraditi,neće ti biti bootabilan USB stick ako samo C/P

Old Insomniac
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
evo sad radim po onim koracima, i program PEToUSB mi ne pronalazi usb iako ga ja u my computer vidim
neznam sad šta da uradim po tom pitanju, ima li neki zamjenski program ili?
imam windows 7 pa neznam jel program radi samo na starijoj verziji?
16 godina

Ovo je ključno u pripremi sticka:

KORAK 1 – Formatiranje USB memory sticka

Ubacite svoj USB stick u bilo koji USB port na vašem računalu.

Otvorite command prompt kao administrator, to ćete napraviti tako da pronađete shortcut do command prompta i desnom tipkom miša kliknete na njega i nakon toga kliknete na „Run as administrator“. Kao alternativu, možete iskoristiti naredbu „run“ i to tako da nakon što u prozorčić upišete „cmd“ pritisnete Ctrl + Shift + Enter.

Trebali biste doći do c:\Windows\system32 (ako pretpostavimo da je vaša postojeća instalacija OS-a na C disku).Upišite naredbu “diskpart” kako bi ušli u Disk Partition command line alat, koji vam omogućava da formatirate i particionirate aktivne diskove.

Upišite “list disk” da bi vam se pokazala lista svih aktivnih diskova na vašem računalu, svakom od njih biti će dodijeljen broj. Zabilježite broj ispred vašeg USB sticka, najlakši vam je način da znate koji je on tako da pogledate kapacitet, moj stick je bio onaj disk od 4 GB i nalazio se pod brojem 6.

Dalje, upišite ove naredbe, ovim redom, jednu po jednu:

Select Disk # (Umijesto znaka # upišite broj pod kojim se nalazi vaš USB stick. Ja sam upisao “Select Disk 6”)

Clean (Briše sve particije sa odabranog diska, uključujući i one sakrivene)

Create Partition Primary (Kreira novu primarnu particiju sa defaultnim parametrima)

Select Partition 1 (Fokusira se na novu primarnu particiju)

Active (Postavlja fokusiranu particiju kao aktivnu i „informira“ stickov firmware da je to valjana sistemska particija)

Format FS=NTFS (Formatira particiju u NTFS file sistem. Ovo može potrajati nekoliko minuta, ovisno o veličini USB sticka.)

Assign (Daje USB sticku slovnu oznaku, u mom slučaju „L“, zabilježite tu oznaku.)

Exit

Old Insomniac
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina

Pa skini: Windows 7 USB DVD Download Tool i odaberi .iso sa WIndows 7 koje skineš, ako već nemaš i kod pokretanja stisneš F9 i bootaš instalaciju sa USB-a

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
evo napravio sam sve prema koracima, ali mi se javlja ovo:

BOOTMGR is missing
Press Ctrl+Alt+Del to restart

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
fromcelltohell kaže...

Ovo je ključno u pripremi sticka:

KORAK 1 – Formatiranje USB memory sticka

Ubacite svoj USB stick u bilo koji USB port na vašem računalu.

Otvorite command prompt kao administrator, to ćete napraviti tako da pronađete shortcut do command prompta i desnom tipkom miša kliknete na njega i nakon toga kliknete na „Run as administrator“. Kao alternativu, možete iskoristiti naredbu „run“ i to tako da nakon što u prozorčić upišete „cmd“ pritisnete Ctrl + Shift + Enter.

Trebali biste doći do c:\Windows\system32 (ako pretpostavimo da je vaša postojeća instalacija OS-a na C disku).Upišite naredbu “diskpart” kako bi ušli u Disk Partition command line alat, koji vam omogućava da formatirate i particionirate aktivne diskove.

Upišite “list disk” da bi vam se pokazala lista svih aktivnih diskova na vašem računalu, svakom od njih biti će dodijeljen broj. Zabilježite broj ispred vašeg USB sticka, najlakši vam je način da znate koji je on tako da pogledate kapacitet, moj stick je bio onaj disk od 4 GB i nalazio se pod brojem 6.

Dalje, upišite ove naredbe, ovim redom, jednu po jednu:

Select Disk # (Umijesto znaka # upišite broj pod kojim se nalazi vaš USB stick. Ja sam upisao “Select Disk 6”)

Clean (Briše sve particije sa odabranog diska, uključujući i one sakrivene)

Create Partition Primary (Kreira novu primarnu particiju sa defaultnim parametrima)

Select Partition 1 (Fokusira se na novu primarnu particiju)

Active (Postavlja fokusiranu particiju kao aktivnu i „informira“ stickov firmware da je to valjana sistemska particija)

Format FS=NTFS (Formatira particiju u NTFS file sistem. Ovo može potrajati nekoliko minuta, ovisno o veličini USB sticka.)

Assign (Daje USB sticku slovnu oznaku, u mom slučaju „L“, zabilježite tu oznaku.)

Exit

Nakon toga nije potreban iso imagea ukoliko da ima botabilni dvd windows sedmice več samo ubacit u dvd čitač i nakon toga klikom na čitač i izabere OPEN te iskopiraj cijeli file Windows 7 ili Viste te na usb kopiraj i to je to. Meni je pomoglo.

Novost je da windows 7 može pobrisat i stavit Vistu a usb botabilna ostaje. Provjereno.

14 godina
neaktivan
sigurnosno_polje kaže...
evo napravio sam sve prema koracima, ali mi se javlja ovo:

BOOTMGR is missing
Press Ctrl+Alt+Del to restart

Instaliraš "divljaka", pretpostavljam?

Pogledaj ovdje, kako riješiti. No mislim da ti je problem u "materijalu", prebaci se na 32-bita.

13 godina
neaktivan

ista fora, s 32bita radi ;)

evo sad instaliram

hvala svima na pomoći {#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice