Instalacija Ubuntua preko Windowsa

poruka: 5
|
čitano: 1.605
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Instalacija Ubuntua preko Win8

Molio bi pomoć i savjet oko instalacije Ubuntua na disk na kojem su trenutno Win8. Želim instalirati Ubuntu preko Win8.

Windowsi su na sda4. Znalcima je vjerovatno trivijalno ali ne znam koje sve particije da obrišem, a iskreno i ne znam na koji način. I naravno koji je najbolji način za izradu particije na Ubuntu (da li Ubuntu sve odradi sam kada odaberem particiju ili treba kreirati neke dodatne particije - temp ili slično). Htio bi ostaviti sda5 i sda6 jer na njima imam podatke.

Hvala unaprijed

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Re: Instalacija Ubuntua preko Win8

U medjuvremenu sam proucio stvari u vezi perticija i file sustava.

Obrisao sam sve particije osim dvije na kojoj su podaci.

Kreirao sam

sda4 od 4 MB na kojoj je flag bios grub

unallocated 5 mb

sda1 ext4  /

sda2 ext4  home

sda3 swap

Kod bootanja bios ne pronadje bootabilnu particiju, a kada rucno odaberem HDD podigne se Ubuntu.

Ne znam zasto Ubuntu nije zapisao boot record na sda4 ako je to particija definirana kao bios allocated.

Nasao sam negdje da bios grub treba biti cak i 300 MB,

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2014 15:45 (CroDexter).
17 godina
Re: Instalacija Ubuntua preko Win8

Nema potrebe komplicirati s particijama, ako imaš već instaliran windows, pokreni ubuntu instalaciju, ajde na custom partitioning, kreiraj swap ako ti treba (nepotreban ako ne koristiš hibernaciju i imaš više od 4GB rama), root particiju, te home samo u slučaju da želiš imati to odvojeno na drugoj particiji. Na dnu tog izbornika imaš za birati lokaciju bootloadera.

16 godina
neaktivan
Instalacija Ubuntua preko Windowsa

Čitajući zadnju poruku od OP-a, mogu reći da si malo failao jer se GRUB/LiLO i ostali bootloaderi instaliraju na MBR diska da bi ga BIOS mogao prepoznati. Ovo što si napravio je dobro, ali bi bilo bolje da je GRUB instaliran u MBR diska (/dev/sda dorekt na na particiju). Nadam se da si me razumio u vezi ovoga :P

My website/blog: http://markoidzan.from.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Instalacija Ubuntua preko Windowsa
midzan21 kaže...

Čitajući zadnju poruku od OP-a, mogu reći da si malo failao jer se GRUB/LiLO i ostali bootloaderi instaliraju na MBR diska da bi ga BIOS mogao prepoznati. Ovo što si napravio je dobro, ali bi bilo bolje da je GRUB instaliran u MBR diska (/dev/sda dorekt na na particiju). Nadam se da si me razumio u vezi ovoga :P

-ne. U MBR se samo ubacuje podatak o aktivnoj particiji.. gdje se boot manager nalazi, tj ''stage 1'' (jednako kao što BIOS ima podatak koji disk je MBR-boot). U MBR stane cca 400bytea. Sam grub npr pozadinske slike i sl. može biti daleko veći. Zato svi moderni OSevi (i windows) za boot particiju kreiraju +100-500MB (računajući da je to danas zanemariva velićina HDDa, moglo bi biti i samo par MB). To se nalazi na stage 2, tj /boot particiji (ako je odvojena, ili zajedno s /root..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2014 10:22 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice