Gentoo... ili ne?

poruka: 10
|
čitano: 4.938
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Gentoo... ili ne?

Ja sam još u fazi iskušavanja raznih distribucija... Zadnja je bila Slackware i JAKO sam zadovoljan s njom. Puno sam naučio, i definitivo ću je ostaviti instaliranu na jednoj particiji...

e sad pucam visoko :) 

Kakva su vaša iskustva s Gentoo? Pročito sam većinu tutoriala što se tiče instalacije, ali rado bih da neko nabaci kakav brzi tutorial (max par redova), ako mu se da...

Isto čujem da je emerge težak... Što Vi kažete? Da probam, ili da možda idem na Sabayon?

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Gentoo... ili ne?

GEntoo je distra namjenjena prevenstveno vrlo dobrim poznavaocima linux. Postoji automatska instalacija, ali ona nije preporučena. Dakle, sve sam instaliraš.

E sad, pitanje je: hoćeš znati sve to?

Ako baš želiš, skini si i isprintaj gentoo vodič kroz instalaciju. manual. :) I napravi backup svega što trebaš.

Jedino ti mogu reći, sretno... :)

Ja sam pokušavao sa sutomatskom instalacijom, nije uspjelo. Izgubio sve sa diska. A nisam backup napravio. Na greškama se uči.. :)

...code your life...
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2008 0:06 (coder_).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Gentoo... ili ne?
ma ajde nista nije tesko, sve se to rjesi, gentoo je mozda malo zahtjecniji no nije nist emoguce. ali nije gentoo za nekog ko eksperimentira s distrama, dok ga osposobis neces ga imat volje vise rusiti:)
17 godina
neaktivan

errr... baš me nisi ohrabrio Smijeh

Kako misliš sa sutomatskom instalacijom, misliš kao Katonix, ili ima nešto u Gentoou?

Instalacijom sam se mislio pozabavit preko sljedećeg vikenda, već sam napravio mjesta na eksternom disku za backup :)

Volje imam, znanja tako-tako, a sreće baš i nemam :)

kako kaže ona stara: "To boldly go where no man has gone before!!"

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
17 godina
neaktivan

Ne znam iz kojih pobuda kreces u gentoo vode, ako je samo radoznalost kako izgleda, nije to za tebe posto ces potrositi puno vremena, a mogao bi se razocarati.

Vrtio sam jedno vrijeme Gentoo, jos kad sam bio vise vremena na linuxu i nije me se dojmio, odnosno nikad nisam dobio osjecaj brzine koji sam ocekivao jer ipak se sve kompajlira za tvoj hardwer.Istina i bog, tad je bilo i vise problema sa 64 bitnim distribucijama.

Moj prijateljski savjet bi bio da krenes sa minimalistickim distribucijama, kao ArchLinux kod kojeg mi se svidja Pacman.

Osobnog sam misljenja da kod Gentooa premalo dobijes za ulozeni trud.

17 godina
neaktivan

Koristi osam Gentoo 2 godine, bio zadovoljan odlično rješenim sistemom nadogradnje, ali odustao sam kad mi je krepao sistemski disk a nisam imao živaca potrošiti tjedan dana na instaliranje sistema.

Priče o nekoj nadnaravnoj brzini i optimizaciji zaboravi, u najboljem slučaju ćeš imati 5% brži sistem. Ono što valja je emerge i činjenica da uvijek možeš imati najnoviji softver, a ne kao na Ubuntu kad je veliki update svakih 6 mjeseci.

Ako imaš živaca i dobar procesor isprobaj obavezno ručnu instalaciju. Ako ništa drugo da nešto naučiš.

17 godina
Gentoo... ili ne?

Instalacija je pravi pain in the ass, a ako nemas iskustva moglo bi ti dosta potrajati. Dobro je imati nekoga tko je to vec napravio par puta da ti pomogne kad zapnes. Ja sam se dost dugo zezo s instalacijom (budi spreman izdvojiti nekoliko dana da ga dovedes u dobro stanje, zbog dugih kompajliranja, sto zbog raznih komplikacija koje mogu izbit), a kasnije i hardwareom (zacudo, ATI je solidno radio, al Creative zvucna je bila problem). Net je takodjer bio pain in the ass neko vrijeme.

Gentoo ima odlicne tutoriale na svojim stranicama, i jako dobar help forum. Ali dobar je osjecaj kad nakon svog tog vremena sve to radi :)

Ako volis izazove, svakodnevno updateanje softwarea, i vrlo intimno upoznavanje s konzolom, Gentoo je distra za tebe. Takodjer, ako volis potpunu kontrolu i uvid nad svime sta se tu dogadja. Ali ako volis OS na kojeg ne trebas trositi previse vremena za instalaciju i maintenance, zaobidji Gentoo u sirokom luku :)

I btw., grohotom sam se nasmijao kad sam procitao "tutorial za instalaciju par redaka"

Emerge nije tezak, samo emerge -uD world i preko noci :P

btw. #2 ovi novi kao imaju neke graficke instalacije i to, ali nazalost nebih ti znao o tome puno reci... ja sam 2006.1 generacija

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2008 22:06 (Trigger).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Čini se da je Arch novi Gentoo?

http://www.archlinux.org/

Ja sam s Gentooa pobjegao na Ubuntu nakon više godina - kompajliranje svih paketa dosadi, čak i kad je posve automatizirano, jer uvijek moraš čekati, a nekad baš ne bi. Osim toga, portage je postao spor, ako instaliraš Gentoo svakako odmah koristi Paludis.

17 godina
neaktivan
Gentoo... ili ne?

htio bih distribuciju koja je brza za svakodnevno korištenje, a gentoo mi nikako ne ostavlja taj dojam...  pa, izgleda da Gentoo ide na policu za još neko vrijeme, ali s vremenom ću ga zasigurno probati...

pričekat ću novi ubuntu, a u međevremenu bi se mogao pozabaviti Archom, i probati E17 na svom slacku....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ako hoces brzu distru i imas dobru tj ako graficku sa puno vrama, mozes cijelu distru u vram od grafike utrpat, imat ces perverznu brzinu ali ne i 3d. ali ko jos pati na 3d.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice