Francuzi đonom na piratstvo

poruka: 550
|
čitano: 263.319
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Francuzi đonom na piratstvo".
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
16 godina
neaktivan
RE: Francuzi đonom na piratstvo
GoranB kaže...
Druga su npr. mp3ce za 1$ - ljudi to obožavaju jer osjećaju da su sad to njihove mp3ce - bez obzira što ne namjeravaju dijeliti dalje te mp3ce, taj osjećaj posjedovanja (i komoditet korištenja na npr. više uređaja) je ljudima toliko bitan da su bili spremni piratizirati glazbu. Kad se to shvatilo, biznis je krenuo.
Za glazbu ne dam ni lipe!!!
Pogotovu u HR!! Da si kupim CD od Urbana tako da bi Croatia Records i Tonci Huljic sebi u dzep spremili 90%, i omogucili onom "Milo moje" papku da se sepiri okolo, ne dolazi u obzir! Ici cu na Urbanova vrata i ostavit mu 100kn u koverti, ali necu kupit CD. Nema teorije!
Svjetski bendovi zaradjuju od koncerata, promoviranja opreme, snimanja lessonsa i slicno. To su neki hrabri lajavci kao David Draiman javno potvrdili vec nekoliko puta. CD-i kostaju ko svetog petra kajgana da bi si autorske kuce dopustile izdavanje gadorija kao sto ih snimaju Britney Spears, Mortadela Hilton i slicno. Jezim se samo kad pomislim koliko katastrofa se gura u pjevanje, a neki stvarno kvalitetni ljudi koji rade ostaju zakinuti.

Kad bendovi pocnu izdavati svoju muziku putem weba (kao recimo V.A.S.T. i jos neki manji bendovi) bez problema cu je kupit. Ili cu, recimo, koristiti Spotify :-)
Disclaimer, ne znam kako funkcionira iTunes, ali s obzirom da je skoren skupa s Appleom i reklamiran do zla boga: ne dam mu sansu.

U vezi bussines modela koje spominjes Gorane,
nema nikakve prepreke da ljudi koji zele igre u kutijama naruce i kupe iste iz ogranicene kolicine, to se radi i danas u smislu normal/collector's edition.

Moja ideja je bila da se to odvede puno puno puno dalje, da igre postanu puno modularnije aplikacije. U smislu contenta i u smislu tehnologije.

Primjerice, uzmimo neki RTS. Gomila ljudi ce igrat samo skirmish, ili samo multiplayer. Zasto ne prodati te komponente odvojeno? Kampanje? Svaka kampanja 5$. Primjer nekog FPS-a: zelis gravity gun? 2$. Zelis opciju da mozes voziti vozila? Dodatni 1$.
Zelis specijalne efekte, npr. particles, HDR, stencil shadowing, etc etc etc... svaki specijalni efekt se dodano naplacuje (ovo bi bilo cak i fer s obzirom da neki ljudi uopce ne mogu vrtit sve efekte na svojem stroju). Pa biraj sto hoces. Iako je Source malo zastario engine, dokazao je da je potpuno moguce napraviti high-end modularni 3D engine.
Audio? Soundtrack 3-5$. iMuse tehnologija (promjena muzike ovisno o atmosferi), 3$.
Podrska za joysticke, gamepadove? 2$.
Side stvari? Zelis printani manual, kutiju, papuce i pregacu sa logoom igre? Plati.

Jednom jedinom rijecju koju je netko prije spomenuo:
M I K R O T R A N S A K C I J E
Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 16:19 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan

Pretplatni model, kao npr. 200 kn godišnje za Windowse i stalno sve novo dobivaš. Ljudi bi to radije plaćali nego kutiju s Windowsima, ali to nije nova stvar; game.co.uk nudi pretplatu i daju za download hrpu igara u paketima.

Nije problem naći model za naplatu ako tko to želi, ali je problem kada netko zloupotrebljava fairness proizvođača poput slučaja Demigod.

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Za glazbu ne dam ni lipe!!!
Pogotovu u HR!! Da si kupim CD od Urbana tako da bi Croatia Records i Tonci Huljic sebi u dzep spremili 90%, i omogucili onom "Milo moje" papku da se sepiri okolo, ne dolazi u obzir! Ici cu na Urbanova vrata i ostavit mu 100kn u koverti, ali necu kupit CD. Nema teorije!
Svjetski bendovi zaradjuju od koncerata, promoviranja opreme, snimanja lessonsa i slicno. To su neki hrabri lajavci kao David Draiman javno potvrdili vec nekoliko puta. CD-i kostaju ko svetog petra kajgana da bi si autorske kuce dopustile izdavanje gadorija kao sto ih snimaju Britney Spears, Mortadela Hilton i slicno. Jezim se samo kad pomislim koliko katastrofa se gura u pjevanje, a neki stvarno kvalitetni ljudi koji rade ostaju zakinuti.

Kad bendovi pocnu izdavati svoju muziku putem weba (kao recimo V.A.S.T. i jos neki manji bendovi) bez problema cu je kupit. Ili cu, recimo, koristiti Spotify :-)
Disclaimer, ne znam kako funkcionira iTunes, ali s obzirom da je skoren skupa s Appleom i reklamiran do zla boga: ne dam mu sansu.
 U pravu si što se tiče načina zarade stranih bendova. Ono što je pozitivno kod iTunesa i sličnih je da izbijaju nepotrebne troškove i prodaju se na pjesme - nema više albuma od dva hita i 15 smeće pjesama.
Negativno je to što još uvijek prava na pjesme imaju veliki izdavači. I onda npr. Apple ne može doći do benda, nego mora pregovarati s izdavačem. Ali, korak po korak. Sada kada za mlade bendove postoji mogućnost izlaska na svjetsko tržište bez potpisivanja ugovora s izdavačima (ne iTunes, ali neki drugi servisi rade direktno s bendovima, npr. WebsiteMusicPlayer.com, mada za*.. s playerom, sigurno ima otvorenijih primjera - eMusic, Sductive? neznam), stvari će se početi mijenjati.

A što se tiče kako funkcionira iTunes - pjesme su nezaštićeni mp3 (ili aac? uglavnom, prije su dolazile s DRMom, ali kao što sam rekao, vox populi), 320kbps (mislim), i velika većina novca ide izdavačima, koji to onda dijele dalje. Apple uzima samo koliko je potrebno da se pokriju troškovi servera, operative, promocije, itd (20ak centi, ako se dobro sjećam jednog članka), jer je iTunes pokrenut da bi gurao prodaju iPoda (i AppleTVa, Macova, itd). Slično kao i AppStore.

Hrvatska glazba: zarade na CDu, zarade na koncertu, zarade od ZAMPovog nameta na medije, zarade od licenci od kafića, hotela, itd i još dobijaju državne mirovine i stanove. Dođe mi da depiliram noge, stavim grudnjak i počnem zavijati - možda i ja postanem "umjetnik".
17 godina
neaktivan

Tko bi rekao, ali u ovim stvarima se u potpunosti slažem s obojicom. Glazba je u nekim segmentima vrlo podlo prodavana; kao što je Goran rekao, stave dvije dobre stvari na jedan i dvije dobre stvari na drugi CD pa moraš kupit oba.

Prodavanje po pjesmi ne samo da je bolje za nas kao slušatelje, već i za glazbenike jer ne moraju napumpati CD prije izlaska.

O ZAMP-ovim nametima ne moram ni govoriti jer se vjerojatno svi slažu da je to harač ili pljačka.

17 godina
neaktivan

Još jedno zapažanje

Zašto se ne može dobiti garancija na medij na kojem se nalazi sadržaj
Industrije Zabave!
Ako iz bilo kojeg razloga CD/DVD prestane ispravno raditi, zašto ga ne mogu zamjeniti

u nekom razumnom roku npr. 1g.

mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!

1 0 hvala 0
16 godina

-evo onda još za ZAMPoljubce ... :))

-nastavak ove teme, ovo je za mobitel ali tehnološki nema razlike za sve ostale sadržaje, pa zato pitanje
u čemu je razlika? kako će korisnik znati da je legalno (da nije neki piratski site) jer ga je google odveo tamo? - a da mu Sarkozyjev zakon ne ukne pristup. Očigledno, ZAMP i suradnici su s Vipom napravili ugovor, ali kako to neka agencija (tajna) zna? -Po logici bi trebali blokirati Vip dok ne utvrde da ima pravo distribuirati taj sadržaj ili još gore -loviti sve korisnike koji ga skidaju? -Zato prigovaram ovom zakonu.

Čim je nešto besplatno, ja sam malo oprezniji, ali postoji i to.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Primjerice, uzmimo neki RTS. Gomila ljudi ce igrat samo skirmish, ili samo multiplayer. Zasto ne prodati te komponente odvojeno? Kampanje? Svaka kampanja 5$. Primjer nekog FPS-a: zelis gravity gun? 2$. Zelis opciju da mozes voziti vozila? Dodatni 1$.
Zelis specijalne efekte, npr. particles, HDR, stencil shadowing, etc etc etc... svaki specijalni efekt se dodano naplacuje (ovo bi bilo cak i fer s obzirom da neki ljudi uopce ne mogu vrtit sve efekte na svojem stroju). Pa biraj sto hoces. Iako je Source malo zastario engine, dokazao je da je potpuno moguce napraviti high-end modularni 3D engine.
Audio? Soundtrack 3-5$. iMuse tehnologija (promjena muzike ovisno o atmosferi), 3$.
Podrska za joysticke, gamepadove? 2$.
Side stvari? Zelis printani manual, kutiju, papuce i pregacu sa logoom igre? Plati.
Nisam siguran u ovo. Pobunit će se autori, koji igru vide kao umjetnost, jedinstvenu cjelinu. Pobunit će igrači koji će se osjećati prevareno kad svaki tjedan izbaciš novu stvar koju trebaju kupiti da bi ostali in. Pretplata je jedna stvar, ovo... Mada, XLive to također radi, pa ljudi kupuju (oklop za konja za Oblivion).
Ali opet, pojavit će se netko pa otključati sve stvari za početnu cijenu. Sve ovo je samo krpanje (dovoljno za dodatnih 5, maksimalno 10 godina), treba naći pravo rješenje - treba naći model koji će piratstvo učiniti nepotrebnim, a ne još poželjnijim (samo teškim).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Pretplatni model, kao npr. 200 kn godišnje za Windowse i stalno sve novo dobivaš. Ljudi bi to radije plaćali nego kutiju s Windowsima, ali to nije nova stvar; game.co.uk nudi pretplatu i daju za download hrpu igara u paketima.

Pokušava se, pa baš i ne ide (pogotovo s glazbom). Ljudi vole imati osjećaj da posjeduju nešto, a ne da to iznajmljuju, i ovise o tome koliko će živjeti taj servis.

Igre su tu još najpokvarljivija roba, pa bi s njima to i moglo proći, ali teško.
17 godina
neaktivan
luxman kaže...
Solo kaže...
luxman kaže...

Mogu oni kada je njihov standard sto puta veci od naseg pa im samim tim jedan orginal cd od 30/40 eura dodje isto kao nama pirat od 3/4 eura

Sve dok i kod nas ne bude takav standard zivjo kapetan kuka i ostala posada

LOL ekonomije. 30/40 eura je svugde 30/40 eura. Ekonomisti to znaju izmeriti u recimo litre mleka. Nisam ekonomista a i ne zamara mi se sada da trazim prjatelje koje mogu da ti potanko objasne ali ovo sam morao jer je stvarno LOL za pet.
.
BTW 30/40 eura osetis svugde po dzepu, na aljasci ili indiji - nema razlike. Ali ko sto rekoh, ne da mi se pisati i onake je fulani off topic. Hehehe 3/4 eura = 30/40. hahahaaa
ha hahaa
hehehe
he
 Zasto nemam pojma ali kada sam pisao ovaj post znao sam da ce biti barem neko koji ce doslovno biti glup da ga procita
Prijatelju ja nisam napisao da je ovdje manje 40 eura nego tamo vec sam napisao da za nihov standard i njihovu platu 40 eura ne predstavlja nista bas kao za nasu sto ne predstavlja 4 eura
Eto sada sam ti malo bolje objasnio
 Wrong, luxmane, very WRONG.
Kako u opste i mozes misliti da za njih ne pretstavlja nista? To sto ja imam 100 eura u dzepu a ti 50 i kada platim 40 meni ostane 60 a tebi 10 je crna magija zvana standard, (mozda). Ali NIKAKO ne mozes reci da ja ne osetim tih 40 eura jer to sto ti placas za kilu kruha i to sto ja placam je nebo i zemlja.
Kazem ti, nadji ekonomistu bolje ce ti objasniti pre no sto krenes u raspravu za koju sam ti rekao da je off topic
17 godina
neaktivan
Verbatim kaže...

Još jedno zapažanje

Zašto se ne može dobiti garancija na medij na kojem se nalazi sadržaj
Industrije Zabave!
Ako iz bilo kojeg razloga CD/DVD prestane ispravno raditi, zašto ga ne mogu zamjeniti

u nekom razumnom roku npr. 1g.

U nekim marketima sam bio svedok da moze do nekih 30 dana uz malo natezanja. Rekli su da jos uvek nisu zakljucili "nesto" za bankom pa je bilo moguce. Dok ako je CD ostecen u pakovanju [dogodilo se meni] i to uradis istog dana ide bez problema. Ali ideja je u sustini dobra za nekoga ko voli kolekcije i kutije, [kao ja]. Za novije generacije koje vole Steam na primer, cak ni ne gledaju CD i kutiju i nije bitno.
BTW ovo je isto strasni off topic
.
EDIT: Ovde moram javno da se izvinim jer sam nehoteci opet post nakon posta sa citatom. Zalim stvarno
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 17:26 (Solo).
17 godina
neaktivan
Solo kaže...
luxman kaže...
Solo kaže...
luxman kaže...

Mogu oni kada je njihov standard sto puta veci od naseg pa im samim tim jedan orginal cd od 30/40 eura dodje isto kao nama pirat od 3/4 eura

Sve dok i kod nas ne bude takav standard zivjo kapetan kuka i ostala posada

LOL ekonomije. 30/40 eura je svugde 30/40 eura. Ekonomisti to znaju izmeriti u recimo litre mleka. Nisam ekonomista a i ne zamara mi se sada da trazim prjatelje koje mogu da ti potanko objasne ali ovo sam morao jer je stvarno LOL za pet.
.
BTW 30/40 eura osetis svugde po dzepu, na aljasci ili indiji - nema razlike. Ali ko sto rekoh, ne da mi se pisati i onake je fulani off topic. Hehehe 3/4 eura = 30/40. hahahaaa
ha hahaa
hehehe
he
 Zasto nemam pojma ali kada sam pisao ovaj post znao sam da ce biti barem neko koji ce doslovno biti glup da ga procita
Prijatelju ja nisam napisao da je ovdje manje 40 eura nego tamo vec sam napisao da za nihov standard i njihovu platu 40 eura ne predstavlja nista bas kao za nasu sto ne predstavlja 4 eura
Eto sada sam ti malo bolje objasnio
 Wrong, luxmane, very WRONG.
Kako u opste i mozes misliti da za njih ne pretstavlja nista? To sto ja imam 100 eura u dzepu a ti 50 i kada platim 40 meni ostane 60 a tebi 10 je crna magija zvana standard, (mozda). Ali NIKAKO ne mozes reci da ja ne osetim tih 40 eura jer to sto ti placas za kilu kruha i to sto ja placam je nebo i zemlja.
Kazem ti, nadji ekonomistu bolje ce ti objasniti pre no sto krenes u raspravu za koju sam ti rekao da je off topic
 10 eura je tvom proracunu mozda 1% a nekome je 10% to je pokusao objasnit? I pod time se dolazi do pojma standarda. Netko vani zaradjuje 1000 eura mjesecno a moze zivjet kao covjek u hr s 4000kn. Pa standard se razlikuje od grada do grada, pa tako imas da u nekom gradu košarica za četveroclanu obitelj iznosi 4000kn a u drugom gradu 6000kn. I sada ako oboje obitelji rade za 5000kn mjesecno ko ima veci standard?

Mislim da je to pokusao objasnit.
17 godina
neaktivan

Netacno. Tacnije je gledati zasebno, na primer: koliko ti zaradjujes mesecno koliko neko sa zapada u prosecnoj placi. Onda, koliko on plati za stuju, vodu, stan, grejanje a koliko ti. Koliko kosta kutija cigareta tamo a koliko na zapad... i na kraju KAKO i KOLIKO on "oseti" to na dzepu, kao sto je rekao luxman, a koliko ti. gledati samo na 1% od necega sto se TEBI cini jedan posto je pogresno! Opet tip - eknomisti imaju proracune za ovo u litrima mleka ili nafte cini mi se. Zaboravio sam a ne da mi se kopati.

16 godina
protjeran
Solo kaže...

Netacno. Tacnije je gledati zasebno, na primer: koliko ti zaradjujes mesecno koliko neko sa zapada u prosecnoj placi. Onda, koliko on plati za stuju, vodu, stan, grejanje a koliko ti. Koliko kosta kutija cigareta tamo a koliko na zapad... i na kraju KAKO i KOLIKO on "oseti" to na dzepu, kao sto je rekao luxman, a koliko ti. gledati samo na 1% od necega sto se TEBI cini jedan posto je pogresno! Opet tip - eknomisti imaju proracune za ovo u litrima mleka ili nafte cini mi se. Zaboravio sam a ne da mi se kopati.

Vidi brate covjek ti je u postu iznad fino napisao ono sto sam i ja pokusao reci
Znaci ako je meni plata 500 eura a neko tamo ima platu 4000 eura tom nekom se prosto je*e sto je orkinal 40 eura kada ga svakako nece ni osjetiti od plate ali Boga mi za nas je pirat od par eura za razlike u platama tu negdje

A sto se tice cigareta,alkohola u svim normalnim drzavama to je skupo i to je logicno ali sto se tice tehnickih stvari cijene su cak i manje na zapadu nego kod nas pa sada ti skontaj on sa platom od 4000 eura kupi PS3 i ne osjeti da ga je kupio a ti ces za njega dati cijelu platu pa kasnije neces imati ni za tih cigara
O tom ti pricam i to se zove standard

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 22:35 (luxman).
17 godina
neaktivan
luxman kaže...
Solo kaže...

Vidi brate covjek ti je u postu iznad fino napisao ono sto sam i ja pokusao reci
Znaci ako je meni plata 500 eura a neko tamo ima platu 4000 eura tom nekom se prosto je*e sto je orkinal 40 eura kada ga svakako nece ni osjetiti od plate ali Boga mi za nas je pirat od par eura za razlike u platama tu negdje

A sto se tice cigareta,alkohola u svim normalnim drzavama to je skupo i to je logicno ali sto se tice tehnickih stvari cijene su cak i manje na zapadu nego kod nas pa sada ti skontaj on sa platom od 4000 eura kupi PS3 i ne osjeti da ga je kupio a ti ces za njega dati cijelu platu pa kasnije neces imati ni za tih cigara
O tom ti pricam i to se zove standard

4000 eura???
jel znas ti kolika je prosecna plata na zapadu?
odakle ti info o 4k?
16 godina

-.-

Ovo je još živo...

Ugl, danas... Well, zapravo jučer... Nebitno. Znači, bio je jedan razgovor na kavi o piratstvu s par kolega. Pošto su svi zagriženi protivnici bio kakvog piratstva, ja sam zauzeo stav koji ovdje zauzimaju GoranB / Veliki Brat / Solo / Verbatim i ljudi sa sličnim mišljenjem... Drugim rječima, da takav nadzor nije u redu, da zakoni su out-of-date, zamka kapitalizma, kršenje ljudskih prava i to...

Jedan kolega je rekao jednu fenomenalnu stvar. Sitvacija - osoba u trgovačkom centru i pokuša ukrasti čokoladu. Dođe do blagajne, prođe ju i... Oni detektori što se oglase kada netko s nenaplaćenom robom prođe kroz njih... Ugl, ta osoba prođe ih i oni se oglase.

Jesu njezina prava u ijednom trenutku bila ugrožena? Nisu

Jel ona lopov? Jest

Jel policija imala pravo pretražiti tu osobu? Ima

Jel vlasnik mogao tu osobu proglasiti nedobrodošlom u taj shopping centar? Može

Jel vlasnik može s punim pravom stavit sliku osobe na ulazu u centar i napisat iznad "LOPOV"? Može

Zašto bi u virtualnim shopping centrima bilo drugačija?

Ovako, samo sam nabrzaka preletio zadnje dvije stranice, i ne mogu vjerovati da su 2 ili 3 osobe napale moju izjavu da potpuna kontrola podataka na netu ne bi bila loša ideja ukoliko bi se recimo tako iskorjenila pedofilija. Pa zar vam je stvarno važnije to što nitko neće vidit vaše e-mailove od ne znam koliko djece bi se spasilo iz pakla pedofilije. Sry, na izrazu, makar pretrpio i sankciju na forumu, ali jednostavno ovo moram reći - ako vam je zaista važnija privatnost podataka od toga da spasite, pa makar i jedan jedini život, onda nista ništa drugo nego smeće od čovjeka.

Every hole is a goal!
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2009 1:44 (Bukva).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Ovako, samo sam nabrzaka preletio zadnje dvije stranice, i ne mogu vjerovati da su 2 ili 3 osobe napale moju izjavu da potpuna kontrola podataka na netu ne bi bila loša ideja ukoliko bi se recimo tako iskorjenila pedofilija. Pa zar vam je stvarno važnije to što nitko neće vidit vaše e-mailove od ne znam koliko djece bi se spasilo iz pakla pedofilije. Sry, na izrazu, makar pretrpio i sankciju na forumu, ali jednostavno ovo moram reći - ako vam je zaista važnija privatnost podataka od toga da spasite, pa makar i jedan jedini život, onda nista ništa drugo nego smeće od čovjeka.

Eh Bukva... prvo o tvome primeru o cokoladi... Gazda ne nadzire tebe vec cokoladu! Isto kao sto proizvodjaci softwarea imaju seriski broj ili zastita na CDu. Jel mozes da razgranicis te dve stvari?
.
Drugo, o pedofiliji... Kriminalne grupe kojima je to posao imaju vec sistem za to, ne brini. Imaju i sjajne strucnjake. Slucajno poznajem ljude koji se bave nekim specijalnim stvarima u policiji i uveravam te da imaju sistem i nije im potreban nadzor nekoga Ivice i Marice kako bi, eto, uhvatili na delu ta dva mangupa. Nisu oni do sada cekali da im genijalac Sarkozi to pokaze. To sto francuzi rade NEMA VEZE sa pedofilima i velikoj "dusebriznosti" koju (mozda) oni hoce da uvale svojim ljudima.
Jel moze da odahne sad tvoj dusebriznicki duh? Proveri vest jos jednom i videces da se ne odnosi na pedofile ili slicno.
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2009 2:00 (Solo).
16 godina
Solo kaže...
 Eh Bukva... prvo o tvome primeru o cokoladi... Gazda ne nadzire tebe vec cokoladu! Isto kao sto proizvodjaci softwarea imaju seriski broj ili zastita na CDu. Jel mozes da razgranicis te dve stvari?
 A što misliš da je sa softverom drugačije? Pa ne će se nadzirati tebe, već ilegalni softver... Pa nitko ne će u tvojem chatu preko nekog IMa ili u tvom e-mailu tražit ilegalni softver...
Ono što bi se kontroliralo je ilegalni softver, ne korisnik interneta - nadzor prometa, ne ljudi...
Lol, pa zar vi stvarno mislite da će oni vama mailove čitati? Hahahahahahaha, paranoici... Hahahahahahaha

Pa ista stvar bi bila i neta (čak, ako sam dobro vidio, naxeem je to već objasnio). Ako ti je tako lakše zamisliti - i na netu bi bili ti "detektori" ukradene robe. Tvoji incoming podaci prođu kroz jedan takav detektor, i ako uoče piratski softver - strike one. Di je razlika čokolada - softver?
Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...
 A što misliš da je sa softverom drugačije? Pa ne će se nadzirati tebe, već ilegalni softver... Pa nitko ne će u tvojem chatu preko nekog IMa ili u tvom e-mailu tražit ilegalni softver...
Ono što bi se kontroliralo je ilegalni softver, ne korisnik interneta - nadzor prometa, ne ljudi...
Lol, pa zar vi stvarno mislite da će oni vama mailove čitati? Hahahahahahaha, paranoici... Hahahahahahaha

Pa ista stvar bi bila i neta (čak, ako sam dobro vidio, naxeem je to već objasnio). Ako ti je tako lakše zamisliti - i na netu bi bili ti "detektori" ukradene robe. Tvoji incoming podaci prođu kroz jedan takav detektor, i ako uoče piratski softver - strike one. Di je razlika čokolada - softver?
 GoranB je dugo elaborirao o zakonima iz proslih stoleca koji se danas primenjuju i na software. Proveri njegove postove ponovo mozda ce ti biti jasnije. Cokolada je zasticena da se FIZICKI ne otigji iz marketa. Kako bi se proizvodjac osigurao da je CD koristen od legalnog kupca zato postoji seriski broj ili CD zastita, kao ANALOGIJA na zastita cokolade u marketu. Inace dok je CD u prodavnici ISTO ima zastita na ceni kao i cokolada i kad ga poneses van isto ce se oglasiti alarm.
.
Ja se divim coveku kojemu je svaka rupa gol/cilj a ipak ne vidi veliku rupetinu pred sobom i misli o mailovima i sl. Ako ti imas samo spam mail ili poneki ljubavni u tvome mailboxu neko ima vaznije stvari. Planove, ideje, vazne kopije necega, unikatnog ili ne to je nebitno, onda zamisli da to neko prosledi, otvori i mazne ti ideju ili procuri informaciju nekome ko ne treba. Ne mora bas to strikno da trazi ai mozda je nesto u njegovoj "trazilici" prouzrokovalo da otvori tvoj mail kako sumniv... Bedast scenario ali ne daleko od istine.
Druga analgogija je ona koju sam ti dao o privatnosti u kupaonici a isto i Verbatim o setnji sa devojkom ali izgleda da tebe to bas ne dira. Barem ne dajes odgovor dali bi takvo sto imalo uticaja na tebe ili ne.
Pomalo se divim ljudima koji stoicki podnose sve sto im se servira. Mozda bih i volio da mogu tako olako da kazem: pa sta ako me spijuniraju to je za dobro naroda... Ali ne mogu.
Upravo pre par meseci na Zagrebackom aerodromu mi se desilo da su me naterali da svucem cipele. Napravio sam mali skandal tamo jer sam samo 3 sekunde pre toga prosao kroz detektor i nije bilo nista. Svlacili su oni i druge putnike sve za redom ali meni je, eto, pao mrak na oci od toga. kroz 500 drzava niko mi nije svukao cipele ali u Zagrebu su to ucinili cak i mom petogodisnjem sinu.
Ako tebi to ne smeta onda si ti stvarno CAR Bukva.
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2009 2:39 (Solo).
17 godina
Bukva kaže...

-.-

Ovo je još živo...

Ugl, danas... Well, zapravo jučer... Nebitno. Znači, bio je jedan razgovor na kavi o piratstvu s par kolega. Pošto su svi zagriženi protivnici bio kakvog piratstva, ja sam zauzeo stav koji ovdje zauzimaju GoranB / Veliki Brat / Solo / Verbatim i ljudi sa sličnim mišljenjem... Drugim rječima, da takav nadzor nije u redu, da zakoni su out-of-date, zamka kapitalizma, kršenje ljudskih prava i to...

Jedan kolega je rekao jednu fenomenalnu stvar. Sitvacija - osoba u trgovačkom centru i pokuša ukrasti čokoladu. Dođe do blagajne, prođe ju i... Oni detektori što se oglase kada netko s nenaplaćenom robom prođe kroz njih... Ugl, ta osoba prođe ih i oni se oglase.

Jel ona lopov? Jest

Jel vlasnik može s punim pravom stavit sliku osobe na ulazu u centar i napisat iznad "LOPOV"? Može

U situaciji s čokoladom imaš jedan bitan element koji kod nadziranja prometa nemaš - opravdana sumnja. Čim je aparatić zapištao, postoji opravdana sumnja da si nešto ukrao. Čak i nakon toga (pištanja / opravdane sumnje), zbog mogućnosti da ti teta na blagajni nije 'skinula' zaštitu, neće te odmah pretresti, nego će prvo provjeriti račun i prolaziš još jednom kroz detektore bez kupljenih stvari... Bio sam nekoliko puta u takvim situacijama, vjerujem i svatko od nas i vjerujem da su iskustva slična.

Ali, kod ozakonjenog nadziranja ne postoji opravdana sumnja, postoji tek pretpostavka da ljudi kradu i da ih se treba nadzirati, što je i najveći problem ideje. Na stranu onaj dio ustava koji kaže da se svaka osoba smatra nevinom, dok se ne dokaže suprotno. Jednostavnost u obavljanju nekih radnji ne bi trebala biti dozvola da se to i radi.

Naxeem je također ranije rekao da ti i ovako mogu nadzirati promet... Mogu, ali ako to rade, onda je to nezakonito. A možda i rade (posljednja afera, njemački T-COM i T-HT), ali treba postojati opravdana sumnja da bi se pokrenule istražne radnje. Sve to počiva na istim principima - nevin dok se ne dokaže suprotno. Isto je i u ovoj najnovijoj situaciji s T-HT-om i menadžericom koja glasi kao dobra u krevetu i njenoj sestri slobodnih ljubavnih nazora. S jedne strane imaš problem nadziranja mailova zaposlenika, s druge kredibilitet kompanije čiji zaposlenici međusobno uopće komuniciraju na taj način.

A ovaj dio sa spašavanjem ljudskih života... Opet, pazi - na skliskom si terenu! Ovo što pričaš (OK, pišeš) se lako može nategnuti do toga da ti poliicija ima pravo upasti u kuću kada god zaželi, jer možda tučeš ženu/dijete/punicu. Smiju te zaustavljati u autu i pretresati kako žele jer si možda ubio nekoga i voziš ga u prtljažniku. Ako je premisa spašavanje ljudskih života, onda je sve dozvoljeno. Ali premisa je sačuvati društvo, ne ljudski život. Ili da kažem drugačije - društvo je važnije od jednog ljudskog života, bila to žrtva (npr. dijete) ili heroj (npr. Matija Gubec).

PS simpatično mi je ovo tvoje zastupanje stavova 'druge strane', i sam to volim napraviti ponekad, čisto da vidim kamo će to dovesti raspravu. Kod mene si upravo dobio jedan plus na listi pozitivnih ljudskih osobina, ako to nekome nešto znači ;)
Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2009 7:49 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Bukva kaže...

-.-

Ovo je još živo...

Jel ona lopov? Jest

U situaciji s čokoladom imaš jedan bitan element koji kod nadziranja prometa nemaš - opravdana sumnja. Čim je aparatić zapištao, postoji opravdana sumnja da si nešto ukrao. Čak i nakon toga (pištanja / opravdane sumnje), zbog mogućnosti da ti teta na blagajni nije 'skinula' zaštitu, neće te odmah pretresti, nego će prvo provjeriti račun i prolaziš još jednom kroz detektore bez kupljenih stvari... Bio sam nekoliko puta u takvim situacijama, vjerujem i svatko od nas i vjerujem da su iskustva slična.

Ali, kod ozakonjenog nadziranja ne postoji opravdana sumnja, postoji tek pretpostavka da ljudi kradu i da ih se treba nadzirati, što je i najveći problem ideje. Na stranu onaj dio ustava koji kaže da se svaka osoba smatra nevinom, dok se ne dokaže suprotno. Jednostavnost u obavljanju nekih radnji ne bi trebala biti dozvola da se to i radi.
A sad si ga posra, rekli bi ti mi u Dalmaciji.
Bukva je u potpunosti u pravu, a ti filozofiraš. Filteri tvog Internet prometa nisu ništa lošiji od filtera na izlazu iz trgovine. Dapače, precizniji su i sigurni. Plastične markice na robi shvati kao digitalne potpise datoteka koje skidaš. Senzori ne petljaju po tvojim vrećicama kada izlaziš, nego reagiraju isključivo ako nalete na jednu od unaprijed predefiniranih markica. Na apsolutno identičan način mogu se napraviti filteri prometa prema i sa Interneta i mogu reagirati na digitalni potpis ilegalne datoteke.
Najbolje od svega je što, za razliku od markice, digitalni potpis ilegalne datoteke ne može slučajno postojati (kao kad prodavačica zaboravi ukloniti markicu), već sama prisutnost ilegalne datoteke sama po sebi znači dovoljno.

I to nije pretpostavka niti sumnja, nego direktan dokaz da kradeš, jer se fajl koji nije dozvoljen ni ne smije detektirati kod tebe. Dakle, detekcija takvog prometa daleko je sigurnijeg rezultata.

Što se tiče pedofila, mora se imati granica. Ja ne smijem na plaži slikati svoju djecu (?!) jer mogu završiti u zatvoru ako netko pomisli da sam bolesnik. Jedan novinar je nedavno u Splitu premlaćen jer je slikavao plažu na kojoj su se nalazila djeca, a prolaznici su pomislili da je nekakav bolesnik. Slati slike svoje djece s prvog kupanja u kadi (djeca su gola kad se kupaju) ili sl. vrlo je opasno u takvom slučaju.

Bilo kakav detaljan nadzor poput onog potrebnog za detekciju takvog sadržaja jednostavno nije upotrebljiv niti izvediv jer filteri za slike još nisu dovoljno napredovali da pri detekciji golotinje (što je moguće) ne traže i ljudsku provjeru, a ja mogu slati i slike sebe ženi dok se seksamo i ne želim da to gledaju vladini agenti.
To je dosta kompleksnije kao što i samo otvaranje weba www.warez.org ili www.fuckchildren.org ne znači i konzumaciju sadržaja, dok download ili još gore seed ilegalnog torrenta samo po sebi je dovoljan dokaz.
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2009 8:13 (naxeem).
17 godina
mislav_01 kaže...

Koliko je teb tesko shvatit:

Ako ja napravim nesta i naplacujem 50kn ti to MOZES ili NE MORAŠ kupit, ali ukrast NE SMIJEŠ pa sta god ti mislio o tom proizvodu! Ako ja mislim da se dobro ne prodaje taj proizvod i spustim cjenu na 10kn ti idalje mozes kupit ali UKRAST i koristit BESPLATNO ne smiješ? Jel ti to jasno? Da li se s time slazes?

Nadalje ako ti kršiš zakon, kakav god on bio, ti moras snosit posljedice bezobzira sta mislio o tom zakonu i kakav god taj tvoj velebni mentalni sklop, koji toliko hvalis, imao mišljenje o tome. I opet ovdje se moze raspravljat kakav je taj zakon, a ne o tome da li je ukrast neki softwer ispravno ili ne, jer to nije ispravno (još uvijek) i točka. Fakat si trol

Dakle boli mene uvo sta ti mislis o mom proizvodu ili sta citav svjet misli. On ima cijenu ti kupi ili ne moj ali ukrast NE SMIJES. A ti si upravo reko da smijes? Ili smo svi ovdje coravi pa raspravljamo s tobom jer neamo pametnijeg posla

Bojim se da su to previse komplicirane ideje za tvoje sugovornike.
17 godina
naxeem kaže...
A sad si ga posra, rekli bi ti mi u Dalmaciji.
Bukva je u potpunosti u pravu, a ti filozofiraš. Filteri tvog Internet prometa nisu ništa lošiji od filtera na izlazu iz trgovine. Dapače, precizniji su i sigurni. Plastične markice na robi shvati kao digitalne potpise datoteka koje skidaš. Senzori ne petljaju po tvojim vrećicama kada izlaziš, nego reagiraju isključivo ako nalete na jednu od unaprijed predefiniranih markica. Na apsolutno identičan način mogu se napraviti filteri prometa prema i sa Interneta i mogu reagirati na digitalni potpis ilegalne datoteke.
Najbolje od svega je što, za razliku od markice, digitalni potpis ilegalne datoteke ne može slučajno postojati (kao kad prodavačica zaboravi ukloniti markicu), već sama prisutnost ilegalne datoteke sama po sebi znači dovoljno.
A jbg, posra - posra... Što jest jest, sad kužim što govoriš i gotovo u potpunosti se slažem s ovim što si gore napisao, uz jednu malu ogradu.

Naime, još uvijek nije isto kada iz dućana odneseš robu fizičkih dimenzija i kada kopiraš softver. Sama priroda 'ukradene' robe je totalno različita (riječ 'ukradene' je namjerno u navodnicima, GoranB će znati zašto) i ulazi u domenu pretpostavke u stilu BSA - da će svaki softver biti kupljen ako ga imaš u nelegalnoj verziji instaliranog na računalu. Zapravo i malo gore Deus govori kako skida igre i smatra to normalnim rokom u kojem može vratiti proizvod kojim nije zadovoljan. Ne znam, sada me još više sve muči, do sada sam barem imao jasno mišljenje... :/
Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2009 9:35 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

"The state must declare the child to be the most precious treasure of the people. As long as the government is perceived as working for the benefit of the children, the people will happily endure almost any curtailment of liberty and almost any deprivation."
Mein Kampf - Adolf Hitler
17 godina
neaktivan

@Goran, pa to je točno.

@VelikiBrat: apsolutno je isto ukrao ti softver ili WC školjku jer u oba slučaja neovlašteno dolaziš do koristi. Nikoga u definiciji krađe softvera nije briga koliko je netko novca izgubio (kao što ti spominješ BSA izračune) nego o čemu se radi, a stjecanje koristi bilo kojeg oblika, a koje ti nije dozvoljeno je krađa.

16 godina

@Bukva. -bio bi loš advokat. Potrebno je još puno (kostruktivnih) kavica i razgovora, ali si na dobrom putu...

Navedeni nickovi, koliko ja pratim, nisu na strani pirata, čak 'suprotni tabor', ima razumijevanja-opravdanja za neke slučajeve.

Kad već koristiš učene termine, fency-shmensy... (Stivacija), onda bar razmisli o 'ilegalnom' softwareu. -Nema ilegalnog softwarea (možda bi u tu grupu spadao virus, malware pa čak i keyloger kojeg francuzi uvode). Komercijalni soft. se plaća, ali može biti i besplatan (za korisnika), Times je izlaskom XPa bio dijeljen besplatno (-ne besplatan jer je MS platio) -vidi moj komentar VIPa/ZAMP -besplatne muzike. Skrivanje iz pedofila nije dobro, i nexeem ti kaže da taj dio neće biti riješen ovim mjerama.

-Čokolada u trgovačkom centru? -užasan advokat, nemoj u tu struku... -restorani imaju dress code, nemože bez kravate i ?? Tu ulaziš na nečije vlasništvo, vlasnik postavlja uvijete, na ovom forumu također. -btw. nema pravo izvjesiti sliku ali to je sporedno, čak za iznos ispod (nisam siguran-100kn??) nema pravo zvati policiju??? -Ja bi ih vješao na banderu ('fašista' sam po tom kriteriju) ali eto-tako je.

korisnik ne downloada s virtualnog webshopa, pa da njima krade/neplaća (taj dio je identičan fizičkom dućanu, pokušaj ti skinuti muziku s takvog sitea bez plaćanja...) nego s x-sitea (ne-xxx) koji je možda legalan/možda nije a može biti besplatan! (zato onaj dio o vip-music) -mada obično u životu ništa nije (besplatno).

-S posljednjom rečenicom se slažem (privatnost/spašavanje života - 1000%) ali to ne rješava ništa, najmanje pedofiliju....

(prolistaj pažljivije 13-tu stranu postova) -usporedba, jer ih svi studenti lakše pamte -slikovitost. Dali bi nova, lijepa policijska uniforma spasila preminulog policajca?, pancirka?, duge cijevi? Ili kriminalac-ubojica, nije ni trebao biti na slobodi? Da žele iskorijeniti pirate/pedofile drugačije bi krenuli u to.... zašto kontrolirati download (korisnik) kad se može i/ili konkretnije kontrolirati upload (pirat-pedofil)? -(primjer mali oglasnik, pun je kako kažeš ilegalnog softwarea, ali i telefonskih brojeva... policija/država zna čitati?)

Ovo je samo moj pogled-mišljenje, nisam pametan/pismen/lijep samo bezveze drobim na temu... (nemoj zamjeriti....)

16 godina
neaktivan

U krajnju ruku:

90 posto vas vrti MS Windows, koji je propriety OS.

Siguran sam da MS-u nije uopce tesko ugraditi provjerivac instaliranog softwarea, a nisam siguran sta uopce to smece od softwarea reportira tko zna kome dok ja ne gledam. Recimo, za klijente koji placaju tu uslugu godisnje - MS reportira sve IP-ove koji imaju nelegalan software.

Samo sto to vecini igraca ne ODGOVARA!! A zasto im tocno ne odgovara?

Jedan CEO iz M$-a je rekao: "Bolje da ljudi koriste nelegalne windowse, nego da NE koriste windowse". SVAKA kompanija tako misli, i vise manje samo vrsi 'pritisak' na ovaj nacin. Da hoce oni izganjati svakog tko ima piratski software, MOGLI BI, ali NECE: vise im se isplati ljude navikavati na svoj software, i plasiti ih uzasnim kaznama ako ga sami ne kupe, nego istrijebiti sve pirate, pa onda vidjeti da vise nemaju korisnika jer su svi ljudi presli na Linux/Gimp/Blender/Rosegarden/Eclipse....

Dajte ljudi, T-Com reklamira ADSL sa "Brze do filmova, muzike i igrica".

KRADJA JE KRADJA, majko moja!!!

Razlika je SAMO u tome sto je software VRLO JEDNOSTAVNO krasti, a cokoladu bas i nije i ako te uhvate u kradji cokolade, to donosi znatne socijalne posljedice, pocevsi od toga da vam je zabranjen pristup u market do toga da vas ljudi gledaju kao lopova.

Software se krade iz privatnosti svoje sobe, a ako vas uhvate, ljudi cak na vas gledaju sa sazaljenjem/divljenje a ne sa prezirom. Kao, "On je haker, pao je jer je upao u Pentagon".

Software se krade u tolikoj mjeri jer to svi rade i svi to mogu totalno jednostavno.

Situacija danas me podsjeca na Njemacku za vrijeme drugog svijetskog rata. Svi moji susjedi mrze ne-arijevce, to znaci da je to dobro pa cu ih mrzit i ja. Zato jer nas je vise i jer svi mislimo isto, to je ispravno. E, ko ovce.

Ne, NORMALNO DA NIJE ISPRAVNO. To sto software krade toliko puno ljudi, ne znaci da je to ispravno. Sta ako vasi susjedi i prijatelji idu svaki vikend isprebijati i silovati neku zenu, onda cete ic i vi???

Ja smirujem svoju savjet osobnim filozofiranjem i moraliziranjem, jer da sam gladan i nemam novaca, isao bi ukrasti jelo i ne bi se ni najmanje osjecao lose zbog toga.

Pravo na zivot nadilazi bilo koju kapitalisticku/socijalisticku/komunisticku vodilju, ali bogme software NIJE pravo na zivot nego LUKSUZ.

Tako da u svem ovom filozofiranju, ni ja ne znam di bi se okrenuo, kao sto sam vec rekao.

I jos nesto na kraju:

@solo

ne mogu vjerovati da ti toliko smeta sto te traze da se izujes na aerodromu. Vjeruj mi, putujem svaka tri mjeseca letom koji trazi dva presjedanja, i u Munchenu/Frankfurtu/Amsterdamu/Copenhagenu SVAKA zena mora skinuti svoje cizme unaprijed, i SVAKI muskarac kojem zvoni detektor mora skinuti cipele.

Meni NIKAD nije bio nikakav problem, jednom sam cak bio odveden u prostoriju gdje sam pretrazen skroz do gaca: majku mu, pa to im je POSAO. I ZAHVALAN sam sto paze na moju sigurnost i sigurnost svih ostalih putnika na tako rigorozan nacin.

Taj put sam doletio iz Amsterdama, samo sa ruksakom i gitarom, poluneispavan sa podocnjacima - vracao sam se sa vikend koncerta. Sta da policajac pomisli kad me vidi? "Evo ga uredan poslovan covjek"?

NORMALNO da NE!

NORMALNO da ce pomisliti da sam roker koji je malo zastao u amsterdamu da se 'opskrbi'. I NORMALNO da cu mu raditi sto manje problema kod pretrage, da to i meni i njemu brze i ugodnije zavrsi. Mislim da je jedini razlog zbog kojeg me pustio nakon sto sam se skinuo u gace, umjesto da se prihvati gumene rukavice i zaviri mi u dupe, samo taj sto sam se skinuo i pustio da mi pretraze sve bez dizanja halabuke. Po meni, to je CIVILIZIRANO.

Kad na aerodromu vidim (cujem jos vise) ljude ili zene koji se razjapure jer se policajac usudio zatraziti da im zaviri u torbu, i onda pocnu brojati na glas idiotarije kao "DA DA, SVI SMO MI TERORISTI" pa najradije bi im rascijepao kartu i zabranio da lete slijedecih godinu dana.

Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2009 12:05 (Deus ex machina).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@ E..moj Bukva...tek sad kužim sinhronizaciju između tvog nickname i avatara.
Jbg. imam zakašnjelo paljenje poput Diesel Motora.

Osobno vjerujem da među članovima XY Videoteke ima više pirata
nego na ovom Forumu.Trebalo bi po žurnom postupku uvesti Zakon
da svi evidentirani članovi videoteka u RH na desnoj nadlaktici moraju 
nositi fluorescentne trake zbog lakše kontrole.

Vjerovao ili ne, kupim software. Istina, to se rijetko događa
možda jednom dvaput godišnje. Iz te skromne kolekcije
izdvojiti ću AnyDvd. Lincenca je LifeTime key _ UpDate Forever.
Nadam se, da me sad neće agenti iz neke Državne Agencije
u stopu slijediti.

Cijelu Histeriju zatvaranja trackera javnih/privatnih, prijedloga
nepoćudnih zakona, tužbi... je pokrenula Industrija Zabave,
a proizvođači softwera su se priključili.

Otiđi na bilo koji tracker i provjeri koliko DL ima Vista, Office...... ,a
koliko npr. Batman DVDRip aXXo ili nešto slično iz te kategorije.

Upitno je kako će reagirati dioničari telekomunikacijskih firmi,
eventualni pad dobiti za njih će biti dobar znak.

naxeem, jesi li ti ono dioničar T-coma

mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2009 13:02 (Verbatim).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

I jos nesto na kraju:

@solo

ne mogu vjerovati da ti toliko smeta sto te traze da se izujes na aerodromu. Vjeruj mi, putujem svaka tri mjeseca letom koji trazi dva presjedanja, i u Munchenu/Frankfurtu/Amsterdamu/Copenhagenu SVAKA zena mora skinuti svoje cizme unaprijed, i SVAKI muskarac kojem zvoni detektor mora skinuti cipele.

Meni NIKAD nije bio nikakav problem, jednom sam cak bio odveden u prostoriju gdje sam pretrazen skroz do gaca: majku mu, pa to im je POSAO. I ZAHVALAN sam sto paze na moju sigurnost i sigurnost svih ostalih putnika na tako rigorozan nacin.

Taj put sam doletio iz Amsterdama, samo sa ruksakom i gitarom, poluneispavan sa podocnjacima - vracao sam se sa vikend koncerta. Sta da policajac pomisli kad me vidi? "Evo ga uredan poslovan covjek"?

NORMALNO da NE!

NORMALNO da ce pomisliti da sam roker koji je malo zastao u amsterdamu da se 'opskrbi'. I NORMALNO da cu mu raditi sto manje problema kod pretrage, da to i meni i njemu brze i ugodnije zavrsi. Mislim da je jedini razlog zbog kojeg me pustio nakon sto sam se skinuo u gace, umjesto da se prihvati gumene rukavice i zaviri mi u dupe, samo taj sto sam se skinuo i pustio da mi pretraze sve bez dizanja halabuke. Po meni, to je CIVILIZIRANO.

Kad na aerodromu vidim (cujem jos vise) ljude ili zene koji se razjapure jer se policajac usudio zatraziti da im zaviri u torbu, i onda pocnu brojati na glas idiotarije kao "DA DA, SVI SMO MI TERORISTI" pa najradije bi im rascijepao kartu i zabranio da lete slijedecih godinu dana.

Ako mislis da sam to zbog poderanih carapa - ne. Carape su mi gotovo uvek 100% zdrave. Nisam ni vikao da smo svi teroristi. ... ... Stvar je u tome sto meni u Minhenu ili Hamburgu nikada nisu skinuli cipele, a koliko se secam ni negde drugde. Putujem i ja.
.
Od kada su ljudi poceli da prave ograde oko svoga sela pa onda gradova pa na kraju i teritorije - bilo je oduvek kontrole prvo za dobara a onda i za oruzja kada su trgovci sa drugih krajeva poceli da pristizu u sela/gradova/drzava... I uvek je kontrola bila ista/slicna, cak i kada su ljude svlacili po gacama. (!!!) Ali danasnja kontrola je sve vise i vise PARANOICNA kontrola koja je uzela zamaha posle 11 septembra 2001. To je NAMETNUTA kontrola koja je apsolutno nebitna. Sada, cini mi se da mogu da vidim kako seva po neki noz onih koji ne misle ovako, ali vredi razmisliti: od kada se u stvari ovo sa kontrolama pocelo desavati???
.
Ako neko ima spreman neki primer iz rukava kao teroristi ili otmica aviona i slicno, neka mi prvo kaze/izbroji koliko toga je bilo pre toga a i sada. Koliko je slucajeva bilo da se spasi svet u zadnjem trenutku i slicne holivudske sub-napumpavanja realnosti, (oni su gori cak i od reklama za kuhinjske nozeve od "samo" xxx eura).
Jos jedna hrabra izjava: atentati, teroristicki napadi i otimacine aviona se desavaju u glavnom PO NARUDZBI.
Jako je tesko videti veliku sliku ako se bavis mrvicama koje nam danasnje drustvo baca pred noge, a mi kao bajagi od toga treba da skovamo sebi neki mozaik, kao "hrabra_Francuska_krece_u_borbu_protiv_piraterije", na primer.
I opet malo o aerodromskoj kontroli... i pre toga je bila kontrola aerodroma ali ne ovakva kao sada. Sada su im cak i ona nekoliko fotokopirana lista procedure provere prevod iz americke procedure nakon 11 septembra 2001.
Bankovni sistem koji je "u modi" od pre stotinjak godina lepo je napravio duznike od celog sveta, ali to nije dovoljno, sada se tezi ka totalnoj kontroli jer u konkretnom slucaju internet se cini kao zadnja katarza gde monopol nad idejom ne postoji,... za sada.
16 godina
Deus ex machina kaže...

U krajnju ruku:

90 posto vas vrti MS Windows, koji je propriety OS.

Siguran sam da MS-u nije uopce tesko ugraditi provjerivac instaliranog softwarea, a nisam siguran sta uopce to smece od softwarea reportira tko zna kome dok ja ne gledam. Recimo, za klijente koji placaju tu uslugu godisnje - MS reportira sve IP-ove koji imaju nelegalan software.

Samo sto to vecini igraca ne ODGOVARA!! A zasto im tocno ne odgovara?

Jedan CEO iz M$-a je rekao: "Bolje da ljudi koriste nelegalne windowse, nego da NE koriste windowse". SVAKA kompanija tako misli, i vise manje samo vrsi 'pritisak' na ovaj nacin. Da hoce oni izganjati svakog tko ima piratski software, MOGLI BI, ali NECE: vise im se isplati ljude navikavati na svoj software, i plasiti ih uzasnim kaznama ako ga sami ne kupe, nego istrijebiti sve pirate, pa onda vidjeti da vise nemaju korisnika jer su svi ljudi presli na Linux/Gimp/Blender/Rosegarden/Eclipse....

Dajte ljudi, T-Com reklamira ADSL sa "Brze do filmova, muzike i igrica".

- isprika Deusu.. (za iskorištavanje..) jer to je jedan od boljih razloga/objašnjenja. Kineski Office za studente=3$ .... -razlozi su gore.
WGA je tu već dugo, za zaštitu svoji interesa svatko se najbolje pobrine... -tako da (neimenovani) može odahnuti što se tiče pirata. Postoji BSA, postoje zakoni, svatko je slobodan prijaviti bilo koje kršenje samo ih treba provoditi. A pedofile, bez da ih se koristi kao opravdanje, može se i to riješavati ali ne i riješiti, a konačno rijšenje je bilo pokušano u Auschwitzu... možda i homoseksualnost, alkoholizam, glad u svijetu, nepravdu -sve to će riješiti sarkozyev keyloger preko hasheva? Ahhh, da, -za pedofile hash nije dobar.
-Već sam naveo Times/Vip primjer gdje korisnik dobije (provjereno) legalno neki sadržaj, na poklon-besplatno, bez računa. Time automatski nemože dokazati vlasništvo/kupnju/plaćanje usluge... -kad bi ISP/agencija kontrolirao, kako bi on to znao? Zašto bi ja kao kupac, legalan, morao imati račun za sav software... imam neke stvari 10/20+ god. stare -papir/račun se odavno raspao... Zaštita se možda odnosi samo na igre, muziku i windows+office? Kakve onda veze ima francuski sarkozy s tim? Upravo je Francuska, jedna od zemalja koja je prešla na linux rješenja... ostaju pedofili.
Čokoladni dodatak, ako na izlazu iz trgovine zazvoni alarm i pronađe se sporna čokolada, situacija je jasna, osoba je lopov-uhvaćen!
... deset-20 metara dalje, situacija se mijenja, jer trgovac ili tržišni inspektor više nemaju pravo tražiti račun, provjeravati osobu koja jede 'istu takvu čokoladu' - a nema račun, jer ga nitko normalan nenosi sa sobom kao ni za odjeću itd.... što ako na mobitelu ima mp3-ce dobivene besplatno od Vip-a? Na ulici je kriminalac (već osuđivan-ubojica-lopov) koji u gepeku auta ima oružje, ali policajac-detektiv ga nesmije zaustaviti i otvoriti gepek - ili sudski nalog ili prometni policajac u rutinskoj kontroli prometa (onaj s bijelom kapom). Takav slučaj je karikirano do bola, ima kontra-argumente ali pokazjue stanje. Novinar u Splitu 'dobija trisku' jer je snimao reportažu, radio svoj posao, što mu nakon tog vrijedi 'sorry, nisan zna....'

nexeem, kao osoba izuzetnog IT znanja, možda zna za hash kao digitani potpis, već je spomenuo i za slike, što je s muzikom/videom i hashevima za njih? - Znači li to da se keylogerima štiti samo windows/photoshop (samo soft.)? Zašto se onda u 'guranju' zakona spominju pedofili i ostali autorski zaštićeni sadržaji (video/muzika)?
16 godina
neaktivan

Malo ću se maknuti od smjera u kojem je krenula rasprava i postaviti neka pitanja.

Naime, ako neka obitelj (podstanari) ima dvoje djece i ukupan dohodak od, recimo, 7000 kn. Sindikalna košarica za veljaču 2009. (+podstanarstvo) iznosi blizu 8000 kn.

Jasno je da ta obitelj neće imati dio onoga iz te famozne košarice, jer joj je plaćanje najma stana prioritet.

Sad, uzmimo to ovako. Kao proizvođaču software-a, jasno ti je da od te obitelji najvjerojatnije nećeš dobiti niti kunu. Obitelj je dobila od starih prijatelja solidno računalo sa 'pržilicom'. Ako ta obitelj koristi tvoj piratski software (ne zbog eventualne zarade), ona te nije ničim oštetila (jer su troškovi kopiranja CD-a minimalni), a ona ionako nikada ne bi kupila tvoj software.

Zašto se onda takvim obiteljima (sa primanjima manjim od x kuna) ne bi omogućila kupovina software-a po znatno nižoj cijeni? Zbog pada vrijednosti u očima ostalih?

0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice