Religija je stvorena radi manipuliranja masama.
Pa to u principu clanak i kaze, ono "drustvena kohezija" i te spike.
Crkva je jedina firma koja 2000 godina posluje pozitivno.
Religija je stvorena radi manipuliranja masama.
Pa to u principu clanak i kaze, ono "drustvena kohezija" i te spike.
Crkva je jedina firma koja 2000 godina posluje pozitivno.
tako je i meni jednom bilo na tripu...
Evo imam za tebe pitanje. Poznato je da ima ljudi koji su na ovaj ili onaj način psihofizički razdrmani, povrijeđeni i da su upravo u vjeri našli snagu i za njih spasenje. Znači, kada im nitko drugi nije mogao pomoći. Ima tih slučajeva. I sada mene zanima, što ti kao ateist nudiš i predlažeš tim ljudima kao pomoć? Znanost? Znanost je super i dovela nas je do ovdje, ali im nije mogla pomoći. Vjeru u sebe? Kako kada su je neki izgubili (kao i želju za životom)? Dakle, što ti kao ateist predlažeš i nudiš kao riješenje?
Evo imam za tebe pitanje. Poznato je da ima ljudi koji su na ovaj ili onaj način psihofizički razdrmani, povrijeđeni i da su upravo u vjeri našli snagu i za njih spasenje. Znači, kada im nitko drugi nije mogao pomoći. Ima tih slučajeva. I sada mene zanima, što ti kao ateist nudiš i predlažeš tim ljudima kao pomoć? Znanost? Znanost je super i dovela nas je do ovdje, ali im nije mogla pomoći. Vjeru u sebe? Kako kada su je neki izgubili (kao i želju za životom)? Dakle, što ti kao ateist predlažeš i nudiš kao riješenje?
Pitanje je nepošteno postavljeno. Ti od svih ljudi koji vjeruju, a govorimo o milijardama, uzimaš relativno mali broj kojima je to pomoglo, a potpuno zanemaruješ one kojima nije, a pogotovo one kojima je jako naškodilo (recimo onih desetak vjernika koji su upravljali avionima + 3000 u blizancima), a brojka se mjeri u milijunima.
Jedan duži period ljude su za više-manje sve liječili puštanjem krvi. Većini nije pomoglo, nekima je bilo fatalno, a manjem dijelu (npr. visokotlakašima) bi donekle pomoglo. Dakako, takvi slučajevi su bili 'potvrda' da je metoda uspješna, baš kao i tvoj primjer.
Dakle, što ti kao ateist predlažeš i nudiš kao riješenje?
nemam pojma, nisam ja doktor, ako mi je loše idem kod doktora, to preporučujem svima kojima je loše
edit: inače pitanje je za podemonit, što ako osobi apsolutno ništa racionalno ne pomogne a ostala je jedino novozavjetna indoktrinacija, bojim se da je u našem društvu prvo čarobiranje vjerom pa ako to ne pomogne probaj racionalnim sredstvima
takvu osobu prvo bi poslao na egzorcizam!
Ja Božju ljubav osjetim kao ljubav roditelja prema djetetu. On je moj Otac. Ne umno, ne razumski, jednostavno, voli me. Kao što voli svako drugo biće na zemlji.
Pa to i je jedno od objašnjenja, ljudi se osjećaju zaštićeni kao djeca, i onda kao odrasli, suočeni s životnim problemima, zamijene roditelje bogom. Tako mogu zadržati taj osjećaj zaštićenosti. Jeste li primjetili da se religioznist povećava kod starijih ljudi, koji više namaju roditelje, pogotovo kod žena kada postanu udovice, tj. izgube zadnjeg zaštitnika?
S obzirom da nikakvih objektivnih pokazatelja za božje postojanje nema, a ljudi tvrde da osjećaju njegovu prisutnost, jedino objašnjenje je da to dolazi iznutra, iz čovjekove psihe. Za um je itekako poznato da može stvarati uvjerljiv osjećaj nečega što ne postoji (snovi, mašta, halucinacije), pa je to daleko logičnije objašnjenje od gomile božanstava koja su već u svojim definicijama nelogična i proturječna. Još kad znamo da se stimulacijom mozga mogu izazvati upravo takvi osjećaji mislim da za objektivnog promatrača više nema dileme.
Pa to i je jedno od objašnjenja, ljudi se osjećaju zaštićeni kao djeca, i onda kao odrasli, suočeni s životnim problemima, zamijene roditelje bogom. Tako mogu zadržati taj osjećaj zaštićenosti. Jeste li primjetili da se religioznist povećava kod starijih ljudi, koji više namaju roditelje, pogotovo kod žena kada postanu udovice, tj. izgube zadnjeg zaštitnika?
djeca imaju imaginarne prijatelje a odrasli imaginarne bogove... bez karikature, bold stariji ljudi se intenzivnije počnu bojati smrti pa intenzivnije prihvaćaju ono što im je ponuđeno, spasenje, tako se mogu nositi sa svojom prolaznošću... IMO, ovo za udovice iz patrijarhalnih obitelji... i ja imam slično mišljenje
to da je bog iz glave, u to sam gotovo siguran
nevezano, to klečanje i konstantno moljakanje me iznimno nervira, da sam bog ispizdio bih na živce, ustani brate i živi dostojanstveno nisam te napravio da puziš... stvar je u tome što ih je baš zato i napravio da puze budu ponizni, da ga strahopoštuju i prikazuju svaki oblik jada pred njegovom taštinom
Pitanje je nepošteno postavljeno. Ti od svih ljudi koji vjeruju, a govorimo o milijardama, uzimaš relativno mali broj kojima je to pomoglo, a potpuno zanemaruješ one kojima nije, a pogotovo one kojima je jako naškodilo (recimo onih desetak vjernika koji su upravljali avionima + 3000 u blizancima), a brojka se mjeri u milijunima.
Jedan duži period ljude su za više-manje sve liječili puštanjem krvi. Većini nije pomoglo, nekima je bilo fatalno, a manjem dijelu (npr. visokotlakašima) bi donekle pomoglo. Dakako, takvi slučajevi su bili 'potvrda' da je metoda uspješna, baš kao i tvoj primjer.
Da, sada kada ne možeš ponuditi odgovor i nešto kvalitetno predložiti, pitanje je nepošteno. Doduše, pitanje nije ni bilo za tebe. No, dobro. I vi ateisti znate biti smiješni. Ali, bilo to besmisleno nekome ili ne ili bilo rezultat recimo nekakve autosugestije, ostaje činjenica da je osoba sada dobro i živi svoj život. A to je nekome kome je bilo loše i teško sada najbitnije.
nemam pojma, nisam ja doktor, ako mi je loše idem kod doktora, to preporučujem svima kojima je loše
edit: inače pitanje je za podemonit, što ako osobi apsolutno ništa racionalno ne pomogne a ostala je jedino novozavjetna indoktrinacija, bojim se da je u našem društvu prvo čarobiranje vjerom pa ako to ne pomogne probaj racionalnim sredstvima
takvu osobu prvo bi poslao na egzorcizam!
Dobro, pošteno kažeš. Iz ovog bi se moglo zaključiti da ti još nije bilo dovoljno teško i loše i to je možda rezultat tvog opiranja prema vjeri. Hvala Bogu (kako bi se reklo u narodu) da ti nije bilo pretjerano teško u životu. S druge pak strane, možda ti je bilo vrlo teško i onda si se razočarao u Boga jer si očekivao nekakvu pomoć iz "vedra neba", ali je nisi dobio i zbog toga ga mrziš.
ja vam mogu dosta povoljno nabaviti neosvetoljubive benigne bogove, koji baš nisu ono totalne sveznalice ali nisu ni loši. možemo se dogovoriti za spol, cijenu i rok isporuke, uz napomenu - za svaka tri takva boga dobivate jednoga gratis. fco kupac. jasno, religiju oko svega toga si sami organizirate. ja samo isporučim hardver. softver je vaš.
mislim ne znam što da ti kažem, mazohistima pomažu sadisti npr. i silno im godi biti u podčinjenom položaju ima svašta na ovom svijetu, duhovna obnova ispiranjem mozga, zombijaštvo i bolesna usmjerenost i preokupacija isusom članova raznoraznih udruga za odvikavanje ne smatram izliječenjem nego zamjenom ovisnosti.. no dobro ima svakakvih odnosa i ja to razumijem i nikoga ne mrzim, ja prezirem lik boga opisanog u bibliji, crkva mi se gadi a od kršćanskog a posebice katoličkog svjetonazora koji me okružuje mi se sere
Znači ateisti nemogu ljudima pomoci nikako, a vjernici mogu tako da kazu nekome ko ima npr. problema s depresijom da se obrati bogu. Ima dosta ljudi koji misle koje kakve bolesti pobjediti "uz vjeru u boga" i to im bude glavni oslonac i veci nego medicinska pomoc, pogotovo za mentalne poteškoće - i onda im se samo pogorša i dogode se loše stvari, nažalost puno češće nego dobre. Od recimo 50 slučajeva 8 ih se "izvuče" i to se onda odma spominju kao čuda.... Nitko nikada ne gleda na vjerojatnost postotka, James Randi jako dobro to opisuje. Također ne usliši ti se večina molitvi "oh Bog zna zašto i sprema nešto bolje za mene" onda se par ostvare pukom vjerojatnošću prirode što bi se dogodilo kako god "oh Bog mi se obratio i uslišio molitve !"...
Ne poznajem psihijatriju, ali nerijetko možemo čuti da psihijatri često kljukaju pacijente lijekovima i tabletama i na kraju ljudi znaju završiti u još gorem stanju ili dokle god uzimaju to što im se prepisuje budu umrtvljeni i bezvoljni (ovo zadnje mi je potvrdila jedna osoba, ali inače je to poznato). I eto ti psihijatrije. Iako je bez sumnje kompleksna. A osobno sam mišljenja da za ozbiljne psihičke bolesti nema lijeka i da osoba s tim živi do kraja života. Jedino što se tegobe i manifestacije mogu držati pod kontrolom i ublažiti.
No, želim reći da dosta ljudi se nosi s tim kroz vjeru i tu nalaze mir i utjehu. Bilo to u njihovoj glavi tj. umu ili ne.
Ne poznajem psihijatriju, ali nerijetko možemo čuti da psihijatri često kljukaju pacijente lijekovima i tabletama i na kraju ljudi znaju završiti u još gorem stanju ili dokle god uzimaju to što im se prepisuje budu umrtvljeni i bezvoljni (ovo zadnje mi je potvrdila jedna osoba, ali inače je to poznato). I eto ti psihijatrije. Iako je bez sumnje kompleksna. A osobno sam mišljenja da za ozbiljne psihičke bolesti nema lijeka i da osoba s tim živi do kraja života. Jedino što se tegobe i manifestacije mogu držati pod kontrolom i ublažiti.
No, želim reći da dosta ljudi se nosi s tim kroz vjeru i tu nalaze mir i utjehu. Bilo to u njihovoj glavi tj. umu ili ne.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rosenhan_experiment
ma mislim čekaj malo, pa normalno da ću se utješiti ako se uvjerim da ću nakon smrti imati vječni život u blaženstvu i da će moja patnja još kratko trajati i da na mene uvijek pazi bog, gledaju anđeli i ostala baljezganja, odmah ti bude bolje pogotovo teškim bolesnicima koji ukoliko je bol prejaka budu podložni svakakvim sugestijama kako bi tjelesna ili duševna bol prestala samo to treba sažvakati, biti dovoljno podložan, zdravom čovjeku to se usađuje indoktrinacijom od djetinjstva, teško se othrvati ukorjenjenoj ideji koja je ucjepljena u tebe od najranije mladosti, zato se divim ljudima poput delboy gore koji je našao načina da uključi racio i odjebe predrasudu
Poznato mi je to vezano za Rosenhan experiment. Već sam prije to negdje čuo ili čitao. Ljudi koji su imali nesreću da obole i završe u psihijatrijskim ustanovama imaju svakakve priče. Ima tu svega...
ma mislim čekaj malo, pa normalno da ću se utješiti ako se uvjerim da ću nakon smrti imati vječni život u blaženstvu i da će moja patnja još kratko trajati i da na mene uvijek pazi bog, gledaju anđeli i ostala baljezganja, odmah ti bude bolje pogotovo teškim bolesnicima koji ukoliko je bol prejaka budu podložni svakakvim sugestijama kako bi tjelesna ili duševna bol prestala samo to treba sažvakati, biti dovoljno podložan, odmožditi lubanju i zanemariti racio, to su teški poremećaji osobnosti...
I što je loše u pružanju utjehe? Hoćeš li ili nećeš vjerovati je tvoja stvar, ali pokaži poštovanje prema nečemu što je nekome sveto i znači mu. Onaj tko nije iskusio muku uslijed bolesti, ranjavanja ili strah i neizvjesnost za život (svoj ili tuđi) ne razmišlja puno o smrti i možebitnom životu poslije nje. Možeš se ti junačiti i tvrditi da tebi ne trebaju te gluposti i baljezganja kako ih nazivaš, ali hoćeš li tako razmišljati ako se tako nešto tebi dogodi? A svi ćemo umrijeti. Pitanje je kako tj. koliko brzo i koliko ćemo imati vremena za promišljanje.
Odavno postoji ta diskrepancija u logici: Svemogući Bog koji zna prošlost budućnost i kontrolira sadašnjost do najsitnijeg neutrina, a pritom
ispada da imaš slobodnu volju biti zločest. Does not compute. Jer ako je sve pod kontrolom Boga, onda slobodna volja nebi trebala postojati
nego sve naše prividno proizvoljne odluke su u biti skrojene i programirane, pa čemu onda kažnjavanje ako si u autopilotu života?
No jasno, ako je Bog u biti izlika za moralno vrijednosne zakone, može biti koristan kao što je spomenuto u tekstu.
Tako skrojena dogma (obično) nije podložna promjenama amandmanima, zaobilaženju i muljanju kao zemaljski zakoni (jer Bog sve vidi i sve zna)
pa postoji neka sigurnost i među međusobno nepoznatim skupinama da imaju ista vrijednosno restriktivna mjerila i zakone.
No dobro, nekako mislim da nije tema za BOL, i nekako mislim da će napuniti 100 postova flejmova, vidjet ćemo.
Sve se to čini logično. Na prvi pogled. Zapravo bi bilo najbolje prije svega dati odgovor na neka pitanja. Što je Bog? Što je vrijeme? Što je sloboda?
I što je loše u pružanju utjehe?
LAŽ! čak ni cost to benefit nije opravdanje za laž ukoliko postoje naučno dokazane metode koje se bolje nose od religije sa problemima terminalno bolesnih osoba, poput psihologije, psihijatrije itd., ne kažem da je religija neučikovita po tom pitanju ali bi trebala biti zadnji izbor i na izričito traženje pacijenta ili u vlastitom angažmanu (postoji duhovna pomoć vjernicima u sklopu palijativne skrbi, na kraju ukoliko se već kroz cijeli život nije uspio osloboditi indoktrinacije nek i umre indoktriniran)
ne želim pokazivati poštovanje prema nečemu što prezirem, to bi isto bila laž, nadam se da ću tako razmišljati ukoliko mi se tako nešto dogodi odnosno biti u stanju tako razmišljati
na kraju ti ne poznaješ moja iskustva pa ne možeš znati junačim li se ili ne, molim ne dovodi raspravu na osobni nivo
Kolegica Whitetea je to objasnila najbolje,iskreno,nevino i čisto svjedočanstvo.
Ono što apolgeticima nekada ne uspije,oni s čistim iskustvom vjere to dokažu.
Da,ono što sam mislio reći, je da,ako vas zanimaju odgovori na pitanja koja
postavljate o Bogu i sve zamjerke,imate odgovore na određenom YouTube kanalu,ili točnije jednoj osobi.
Ono što mogu reći je da kada mi je vjeru trebalo približiti s svjetovne,razumne strane,on je bio tu.
Preporučam ga iz srca,ako želite otvorenog uma poslušati predavanja.
Lijep pozdrav :)
postavljate o Bogu i sve zamjerke,imate odgovore na određenom YouTube kanalu,ili točnije jednoj osobi.
Ono što mogu reći je da kada mi je vjeru trebalo približiti s svjetovne,razumne strane,on je bio tu.
Ja isto preporučujem ovog lika poslušati, ako želite otvorenog uma poslušati.
Kolegica Whitetea je to objasnila najbolje,iskreno,nevino i čisto svjedočanstvo.
Ono što apolgeticima nekada ne uspije,oni s čistim iskustvom vjere to dokažu.
Lijep pozdrav :)
Nije ništa objasnila, niti je ikome išta dokazala. Trubite cijeli dan ako hocete ali NE postoji niti jedan dokaz da ima i da nema Boga. Tako da se nemojte truditi mjenjati tuđe mišljenje, ja sam gore naveo 101 razlog zašto mi je teško i ne logicno vjerovat, ali nisam rekao da je neko u krivu ako vjeruje i da bi to trebao promjeniti. Ali fanatici oces krscani ili muslimani, kao da imaju misiju da svima dokazu da su u krivu a samo su oni u pravu, bazirano na ljudsko pisanim knjigama s koljena na koljeno bez ikakvog cvrstog dokaza.
Lakše je vjerovati u matematičku nulu,puku slučajnost?
Stojim iza svoje izjave da je za ateizam potrebna puno puno veća vjera nego za bilo koji oblik teizma.
Stojim iza svoje izjave da je za ateizam potrebna puno puno veća vjera nego za bilo koji oblik teizma.
nije to puko vjerovanje kao za teizam za kojeg nema apsolutno niti jednog dokaza a kroz povijest se izbor sve više sužava pa egzistirate još jedino na god of the gaps, znanost je kroz povijest srušila nebrojeno religijskih dogmi na čije je mjesto postavila suvisle i koherentne odgovore, racionalnom biću za biblijskog boga jednostavno više nema mjesta u prirodi
Možeš stajati i iza tvrdnje da postoji uskršnji zec, pa to ništa ne znači.
Ateisti za ono što ne znaju tako i kažu. Slučajnost je drugi naziv za nepoznavanje uzroka. Kakva je to vjera u neznanje?
Ateizam nije vjerovanje. Ateizam je odsustvo vjerovanja. Svaki čovjek se rađa kao ateist.
Neki u literaturi tako djele na pasivne i aktivne ateiste. Jedan od primjera pasivnih je i upravo gore spomenuti "primjer" - tek rođeno djete. Ono nema nikakvu svjest o vjeri, religij, božanstvima i sl. - pa je samim time ateist (odsustvo vjerovanja). Aktivni su oni koji su tijekom obrazovanja i učenja spoznali teoriju ateizma i kao takav zastupaju u svojim stavovima i ponašanju.
Shodno tome, ne postoji nikakvo vjerovanje kod ateizma. Ateist se jednostavno ne opterćuje pojmovima boga, više sile, sotone itd. Žive realnost
Ateizam nije vjerovanje. Ateizam je odsustvo vjerovanja. Svaki čovjek se rađa kao ateist.
Neki u literaturi tako djele na pasivne i aktivne ateiste. Jedan od primjera pasivnih je i upravo gore spomenuti "primjer" - tek rođeno djete. Ono nema nikakvu svjest o vjeri, religij, božanstvima i sl. - pa je samim time ateist (odsustvo vjerovanja). Aktivni su oni koji su tijekom obrazovanja i učenja spoznali teoriju ateizma i kao takav zastupaju u svojim stavovima i ponašanju.
Shodno tome, ne postoji nikakvo vjerovanje kod ateizma. Ateist se jednostavno ne opterćuje pojmovima boga, više sile, sotone itd. Žive realnost
Isto tako se i vjernici ne opterećuju sa postajanjem Boga jer im je to jasna stvar i žive realnost, razlika ove dvije skupine je samo ne/vjerovanje u Boga.
Isto tako se i vjernici ne opterećuju sa postajanjem Boga jer im je to jasna stvar i žive realnost, razlika ove dvije skupine je samo ne/vjerovanje u Boga.
To sve ovisi o kojoj religij govorimo. U mnogim religijama osnovno je aktivno prakticiranje vjere (Islam, Kršćanstvo). Dakle, te religije nemaju smisla ako kažeš da ih prakticiraš a ne obavljaš njihove glavne "odredbe".
Slažem se s tobom u jednom smislu (mislim da si htio reći da ne treba svoj stav i opredjeljenje istjecati drugima i indirektno nametati ga), ali svakog religioznog čovjeka treba obilježavati religija. Tako je po definicij. Ne moguće je biti pripadnik jedne religije i kršiti svjesno pravila. Svaki kršćanin se mora ponašati onako kako njegova religija nalaže. U protivnom krši pravila.
To sve ovisi o kojoj religij govorimo. U mnogim religijama osnovno je aktivno prakticiranje vjere (Islam, Kršćanstvo). Dakle, te religije nemaju smisla ako kažeš da ih prakticiraš a ne obavljaš njihove glavne "odredbe".
Slažem se s tobom u jednom smislu (mislim da si htio reći da ne treba svoj stav i opredjeljenje istjecati drugima i indirektno nametati ga), ali svakog religioznog čovjeka treba obilježavati religija. Tako je po definicij. Ne moguće je biti pripadnik jedne religije i kršiti svjesno pravila. Svaki kršćanin se mora ponašati onako kako njegova religija nalaže. U protivnom krši pravila.
To je dosta tanka linija. Čovjek nije moralan (ili religiozan u ovom slučaju) zato što se drži pravila. On se drži pravila zato što je moralan.
Pa ksd se kaze vjerovanje u Boga vjerovatno to povlači i za sobom praktikovanje u onolikoj mogućnosti koliko si jak kao vjernik, oscilacije moraju postojati u vjerovanju inače nismo ljudi.