Windows 8 kakav bi trebao biti

poruka: 178
|
čitano: 41.003
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Windows 8 kakav bi trebao biti".
16 godina
odjavljen

Pod ovim o "društvenim mrežama", pogrešno je sročeno, ali misli se na odvojeni paket proizvoda u grupi Live (koji je trenutno u beti), koji ima povezivost s Facebookom i MySpaceom, a to je mogućnost koju nude spomenuti današnji "pametni telefoni" i filozofija mobilnosti i dostupnosti navedenog.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.6.2010 14:14 (Tonči).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Windows 8 kakav bi trebao biti
Smooth Operator kaže...

Jedu go*na s društvenim mrežama. Pa zar svi moramo biti na tom fejsu i dodatno zaglupiti naš OS?!

Vidim da ste napali Microsoft zbog integriranja komponenti društvenih mreža u OS.

Mislim da se ne radi o nikakvom zaglupljivanju OS-a nego bližoj i harmoničnijoj integraciji s ogromnim marketinškim tržištem na društvenim mrežama. Ne zaboravite da Microsoft posjeduje određeni postotak dionica Facebooka pa je njihov potez itekako opravdan.

Svi vi koji ne želite koristiti te društvene komponente Windowsa jednostavno ih nećete koristiti i one kao takve vam sigurno neće smetati na vašem računalu. Usporedbe radi, na mom računalu s Windowsom je došao instaliran i Paint. Ja ga osobno ne koristim, ali mi i ne smeta. Što bi mi smetalo nešto što je zakopano duboko u "kustomiziranim" izbornicima koje ionako svatko od nas kroji prema svojim željama i potrebama.

Tonči kaže...
Korny kaže...

nije operativni sistem nego operacijski sustav  Viče

Imaš li neki razlog za to mišljenje? - Za "sistem" se mogu složiti da u ovom određenom kontekstu više pripada srpskom jeziku, doduše, nikako ne može biti "operacijski", već isključivo "operativni" sustav, s obzirom da mu nije jedina primjena da se koristi pri medicinskim ili vojnim operacijama.

Inače, uvjeren sam da je kolega koji radi u državnoj službi, posljednji put imao na vizitki "sistemski inženjer", a ne "sustavski inženjer".

Malo ću porazgovarati s jezikoslovcima.

Nisi u pravu s "operativnim sistemom". Sam pojam OPERATIVNOG podrazumijeva višu razinu funkcioniranja u odnosu da pojam OPERACIJSKOG te na taj način, ovaj pojam ne ispunjava zadaću imenovanja OS-a.

Ako mi ne vjeruješ, proguglaj malo ili potraži malo literature s FOI-a odnosno FER-a.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
17 godina
neaktivan

Vise puta na fakultetu su meni i drugima ispravljali i operacijski i sistem. A i slusali smo kolegij "operacijski sustavi" pa eto.

Inace meni osobno ne smeta ali znam da je i u Bugu znalo u istom tekstu se izmjenjivat operacijski/operativni.....

Uglavnom samo nek 8 "operiraju" bolje od bilo kojim prethodnih i svi zadovoljni :)

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Nakon konzultacije sa stručnjakom, ja sam i dalje protiv "operacijski" i stojim pri mišljenju da je "operativni". Što se "sistema" tiče, da on mora ići u "sustav".

17 godina
neaktivan
BORG kaže...

Ako bude imao integracije sa facebookom sumnjam da će to sranje biti na mojem računalu.

stvarno pro user, koji kvalitetu OSa procjenjuje prema tome dali ima integraciju sa facebookom...

I lost one of my machines... I can ping it and everything, but I can't seem to find it in my apartment...
16 godina
neaktivan
cro_blue kaže...

Vidim da ste napali Microsoft zbog integriranja komponenti društvenih mreža u OS.

Mislim da se ne radi o nikakvom zaglupljivanju OS-a nego bližoj i harmoničnijoj integraciji s ogromnim marketinškim tržištem na društvenim mrežama. Ne zaboravite da Microsoft posjeduje određeni postotak dionica Facebooka pa je njihov potez itekako opravdan.

Svi vi koji ne želite koristiti te društvene komponente Windowsa jednostavno ih nećete koristiti i one kao takve vam sigurno neće smetati na vašem računalu. Usporedbe radi, na mom računalu s Windowsom je došao instaliran i Paint. Ja ga osobno ne koristim, ali mi i ne smeta. Što bi mi smetalo nešto što je zakopano duboko u "kustomiziranim" izbornicima koje ionako svatko od nas kroji prema svojim željama i potrebama.

Što bi meni kao poslovnom korisniku koji plaća ihi-hi para za licence, trebalo značiti što?

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...
15 godina
neaktivan

Tonči, ne da si u krivome nego pričaš nebuloze, upiši FOI, slušaj kolegij "Operacijski sustavi" kod dr.sc. Kermeka, pa prvo što ćeš naučiti, na prvome satu predavanja, jeste razlika između operacijski i operativni i zašto se ne priča više operativni!

17 godina
Smooth Operator kaže...

Što bi meni kao poslovnom korisniku koji plaća ihi-hi para za licence, trebalo značiti što?

Ako je Windows sustav koji je kreiran samo za tebe onda bi tvoja primjedba bila na mjestu. Pošto nije, onda moraš prihvatiti činjenicu da se koristiš proizvodom kreiranim za šire mase.

Na kraju krajeva, ako ti to opet ne odgovara uvijek si možeš kreirati Linux distribuciju prema vlastitim željama i potrebama gdje neće biti integracije s društvenim mrežama. Namigiva

17 godina
neaktivan

Meni ovaj spisak mogucnosti lici kao da su pitali misice sta zele. Samo fali jos i Mir u svijetu. 

:)
16 godina
odjavljen
President Joja kaže...

Tonči, ne da si u krivome nego pričaš nebuloze, upiši FOI, slušaj kolegij "Operacijski sustavi" kod dr.sc. Kermeka, pa prvo što ćeš naučiti, na prvome satu predavanja, jeste razlika između operacijski i operativni i zašto se ne priča više operativni!

Umjesto lamentiranja, možeš li objasniti razliku? - Inače, dr.sc. Kermek nije stručnjak za jezik, pa nije osobno ni mjerodavan.

16 godina
neaktivan
cro_blue kaže...
Smooth Operator kaže...

Ako je Windows sustav koji je kreiran samo za tebe onda bi tvoja primjedba bila na mjestu. Pošto nije, onda moraš prihvatiti činjenicu da se koristiš proizvodom kreiranim za šire mase.

Na kraju krajeva, ako ti to opet ne odgovara uvijek si možeš kreirati Linux distribuciju prema vlastitim željama i potrebama gdje neće biti integracije s društvenim mrežama. Namigiva

Moja primjedba i jeste na mjestu, jer umjesto da se bave performansama i korištenjem sučelja(ajd to malo i rade), oni se baš suprotno okrenuli. Trebati će vam mašina samo da se nabirika na nju gluposti koje bi ti mogli naplatiti a nitko ih neće koristiti. Ostali portali javljaju da će biti gladna hardvera. Pa jel ih Vista već jednom ujela za guzi*u?

Dakle, po meni to je čist posao, kako će hardveraški napraviti mašinu, ovi će reći, nemože bez takve mašine, kupiš mašinu, još za licencu ti ga Microsoft zatra do džigarice, Boga mi, osjetiš svaku prominu vrimena, i sad bleso piši kako ti sestra ne izlazi iz kupaone i kako se nemaš di uslikati!

/* tekst nije lektoriran. Cool

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...
16 godina
tnakir kaže...

Ukrao si mi rijeci iz usta... umjesto da maknu registry, umjesto da izbace NTFS koji je star kolko i ja i koji kaska za linux file systemima oni se bave pi*darijama kao sto je facebook. Ko si hoce FB nek si metne nekakav widget. Da je Bill Gates mrtav okretao bi se u grobu.

Dobro, registry je po nekima los po nekima odlican. No recimo da ga izbace. Na cemu ce se onda temeljit konfiguracija AD-a, koja prakticki osigurava konfiguraciju odnosno lockout radnji koji user moze raditi to bolesno sitnih detalja ?

17 godina

Zašto bi lomio jezik i govorio operacijski sustav kada kao čovjek mogu reći operativni sistem?

0 0 hvala 0
17 godina
Smooth Operator kaže...

Moja primjedba i jeste na mjestu, jer umjesto da se bave performansama i korištenjem sučelja(ajd to malo i rade), oni se baš suprotno okrenuli. Trebati će vam mašina samo da se nabirika na nju gluposti koje bi ti mogli naplatiti a nitko ih neće koristiti. Ostali portali javljaju da će biti gladna hardvera. Pa jel ih Vista već jednom ujela za guzi*u?

Dakle, po meni to je čist posao, kako će hardveraški napraviti mašinu, ovi će reći, nemože bez takve mašine, kupiš mašinu, još za licencu ti ga Microsoft zatra do džigarice, Boga mi, osjetiš svaku prominu vrimena, i sad bleso piši kako ti sestra ne izlazi iz kupaone i kako se nemaš di uslikati!

/* tekst nije lektoriran. Cool

Hehe... Duhovito!

Razumijem tvoje brige, ali neka... Treba prvo pričekati neke službenije informacije pa ćemo onda moći dati neke konkretnije i relevantnije zaključke. Namigiva

17 godina
neaktivan

-

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.6.2010 15:20 (naxeem).
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...
President Joja kaže...

Umjesto lamentiranja, možeš li objasniti razliku? - Inače, dr.sc. Kermek nije stručnjak za jezik, pa nije osobno ni mjerodavan.

Ja sam također na faksu (TVZ) slušao kolegij "Operacijski sustavi", ali sam također našao i ovo objašnjenje:

"U informatici je ispravno upotrebljavati pojam operativni sustav, a ne operacijski sustav.

Objašnjenje: I jedan i drugi pojam pripadaju hrvatskom jeziku, ali se bitno razlikuju. Operacijski i operativni nisu jedno te isto. Operacijski je pridjev za neku operaciju, a operativni od operativnosti (operative = sposobnosti obavljanja, vršenja, djelovanja). Prije desetak godina ispravno se govorilo i pisalo – operativni sustav ili operativni sistem, a onda se zbog neznanja ili zabune počeo koristiti i pojam operacijski sustav. Postoje samo četiri vrste operacija: medicinska (veterinarska, kirurška), matematička (logička, računska), radna (proizvodna) i vojna (policijska, vojno-policijska). U zagradama pišu pripadajući pojmovi koji se bitno ne razlikuju i potpadaju pod ove vrste operacija. Zato je ispravno koristiti ove izraze: operacijska dvorana, operacijski nož, operacijski stol, operacijska lista (radna lista sa radnim operacijama). Za razliku od toga operativno znači sposobnost nekog obavljanja (vršenja, djelovanja). Zato kažemo: operativni nastavni plan i program, operativni stožer, operativni tim, operativni sustav, operativno znanje, a za ljude operativni producent, operater, operativac (krivo bi bilo operacijac).

Evo jednog konkretnog primjera, gdje se to najbolje vidi. Stol za operacije ispravno nazivamo operacijski stol jer se na njemu obavljaju medicinske operacije. Taj stol nikako ne može biti operativan jer taj stol nikoga ne može operirati."

Izvor

E sad, tko je u pravu?! Belji se

15 godina
odjavljen
Graystoke kaže...
Tonči kaže...
President Joja kaže...

Vrlo vjerovatno onaj koji nije, ipak je to tako kod nas.

Nemam 14 godina
16 godina
neaktivan

Lijepa moja hrvatska jezika...

Mene ipak najviše zabavlja kad vidim da Bugovci napišu "kablovska televizija" umjesto "kabelska"....

17 godina
neaktivan

Ali u ovim leakanim dokumentima ne piše ništa zapravo... samo nabrajaju postojeće tehnologije i da će ih možda podržati, ili možda uopće neće.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
BORG kaže...

Ako bude imao integracije sa facebookom sumnjam da će to sranje biti na mojem računalu.

I ovdje imamo korak dalje... Svaka čast. Moguće je da se Microsoft želi priključiti špijuniranju preko facebooka (zlatnoj koki za tajne službe i marketing).

16 godina
odjavljen
Pr0xiMUS kaže...
Graystoke kaže...
Tonči kaže...
President Joja kaže...

Ja sam također na faksu (TVZ) slušao kolegij "Operacijski sustavi", ali sam također našao i ovo objašnjenje:

"U informatici je ispravno upotrebljavati pojam operativni sustav, a ne operacijski sustav.

Objašnjenje: I jedan i drugi pojam pripadaju hrvatskom jeziku, ali se bitno razlikuju. Operacijski i operativni nisu jedno te isto. Operacijski je pridjev za neku operaciju, a operativni od operativnosti (operative = sposobnosti obavljanja, vršenja, djelovanja). Prije desetak godina ispravno se govorilo i pisalo – operativni sustav ili operativni sistem, a onda se zbog neznanja ili zabune počeo koristiti i pojam operacijski sustav. Postoje samo četiri vrste operacija: medicinska (veterinarska, kirurška), matematička (logička, računska), radna (proizvodna) i vojna (policijska, vojno-policijska). U zagradama pišu pripadajući pojmovi koji se bitno ne razlikuju i potpadaju pod ove vrste operacija. Zato je ispravno koristiti ove izraze: operacijska dvorana, operacijski nož, operacijski stol, operacijska lista (radna lista sa radnim operacijama). Za razliku od toga operativno znači sposobnost nekog obavljanja (vršenja, djelovanja). Zato kažemo: operativni nastavni plan i program, operativni stožer, operativni tim, operativni sustav, operativno znanje, a za ljude operativni producent, operater, operativac (krivo bi bilo operacijac).

Evo jednog konkretnog primjera, gdje se to najbolje vidi. Stol za operacije ispravno nazivamo operacijski stol jer se na njemu obavljaju medicinske operacije. Taj stol nikako ne može biti operativan jer taj stol nikoga ne može operirati."

Izvor

Dakle, prijepor postoji. Mene ovo podsjeća na problem "računarstvo" vs. "računalstvo".

Osobno i dalje stojim pri "operativni sustav". Cool

17 godina
neaktivan

A ko normalan prakticno,ucinkovito i sa manje gresaka koristi bilo koji OS a da nije Englesko sucelje???

Stomak mi se okrece kad vidim OS na drugim jezicima a radio sam na madjarskim,srpskim i hrvatskim winsima i mogu reci da je to teska debilana za efikasan rad!

dasHHa
Moj PC  
2 1 hvala 1
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Nakon konzultacije sa stručnjakom, ja sam i dalje protiv "operacijski" i stojim pri mišljenju da je "operativni". Što se "sistema" tiče, da on mora ići u "sustav".

Ne mora, osim ako želiš da se ulizuješ svojoj učiteljici.

Svako može da priča kako želi i niko ništa ne mora.

16 godina
odjavljen
Mad-Max-X kaže...
Tonči kaže...

Ne nužno. Dobro je prihvatiti točnu verziju, jer je vrlo važno da njegujemo pravilno izražavanje i pisanje. Jezik je vrlo važna odrednica kulture i osobno se trudim da, iako nisam te struke, pišem pravilno i koristim standardni jezik.

16 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Mad-Max-X kaže...
Tonči kaže...

Ne nužno. Dobro je prihvatiti točnu verziju, jer je vrlo važno da njegujemo pravilno izražavanje i pisanje. Jezik je vrlo važna odrednica kulture i osobno se trudim da, iako nisam te struke, pišem pravilno i koristim standardni jezik.

Slažem se! Ali mislim da po tom pitanju ipak spadamo u "manjinu".. Kako sve ljudi pišu (SMS, mail, forum, chat) - ajme majko! Šutim

17 godina
neaktivan
PaleRider kaže...

ono što ne bi trebali napravit je nazadovat,

recimo u win7, explorer je prilagodjen debilima, a ne može se naprednije konfigurirati,

u winxp nije bio neki ali je puno bolji od ovog

Slažem se, ni meni se baš ne sviđa ovaj explorer.

Sreća pa imamo alternativu, kao npr. XYplorer, inače bih vjerovatno izgubio živce i vratio windows XP.

17 godina
JoeFly kaže...
tnakir kaže...

Ukrao si mi rijeci iz usta... umjesto da maknu registry, umjesto da izbace NTFS koji je star kolko i ja i koji kaska za linux file systemima oni se bave pi*darijama kao sto je facebook. Ko si hoce FB nek si metne nekakav widget. Da je Bill Gates mrtav okretao bi se u grobu.

Dobro, registry je po nekima los po nekima odlican. No recimo da ga izbace. Na cemu ce se onda temeljit konfiguracija AD-a, koja prakticki osigurava konfiguraciju odnosno lockout radnji koji user moze raditi to bolesno sitnih detalja ?

Najbolje je vuci repove iz 80' tih. AD je najmanji problem. Tuzno je sto se sve zive i nezive aplikacije oslanjaju na registry i sto bi se njegovim izbacivanjem stvorio globalni kolaps.

I'm going woo woo
15 godina
neaktivan

Ma ispadaju totalni pozeri. Nista drugo.

Umjesto da naprave neke istinske pomake, iskoriste mogucnosti koje im tehnologija pruza, i naprave OS buducnosti, oni se igraju sa usminkavanjem GUI-a i integriranjem sa drustvenim mrezama.

Bude li to tako kako pise za pet sest godina vidim se na linuxu.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Dobrano smo van teme, ali sviđa mi se tekst gospodina Štambuka, jer se savršeno slaže s mojim mišljenjem o spomenutim prijeporima i izrazima. Pretpostavljam da ima veze s Anuškom Štambuk, koja stručni engleski jezik predaje na splitskom FESB-u?

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice