Valentinovo na telekom način

poruka: 72
|
čitano: 17.556
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Valentinovo na telekom način".
12 godina
Re: Valentinovo na telekom način
Pranja kaže...

Kvragu, vrijeme je za promjenu operatera.

Ali komu,jbte?

Iskon=T-com

H1=mrtav

Optima=mrtva

B.net= ???

VIP=skup ko kuga

Tcom=skuplji od VIP-a

Mislim da ću kupit jato goluba pismonoša.

Bnet je u vlasnistvu Vipa. Dakle, ako Optima i H1 nestanu ostaju prakticki samo TCom i Vip.

12 godina
protjeran
crozoki kaže...

Ajde više nek propadnu svi ti virtualni ISP-evčići pa da t-konj više može bez kočenja postavljati optiku i unaprjeđivati infrastrukturu

Genije,tko priječi T-Scum da Hrvatsku ispreplete optičkom mrežom,i na koji način??Potrebna je samo lova,a ako je t.Scom nema,onda ne znamo tko je ima..Postavljanjem optike,bi prisilio i Optimu,da počne zakupljivati  optiku i davati isto usluge kao i T-Scum.

13 godina
protjeran

Kod Amisa sam vec godinu i pol. Nedavno sam kolegi prepricavao njihovu SZK gdje sam istu nahvalio uzduz i poprijeko. Znaju znanje, ljubazni i stvarno ti daju osjecaj da ti zele pomoci (meni su na kraju i pomogli). Nisam ih mogao vise nahvaliti. Kolega u cudu kaze 'pa to je njihov jeb... posao'. Kolega inace zivi u UK vec 12 godina, pa ni sam nije svjestan situacije kod nas.

Amis je do sad jedini ISP po kojem nisam pljuvao. Nemam razloga. Internet konekcija mi nije pukla ni jednom u ovih godinu i pol. Brzine i cijene naspram konkurencijom savrsene. SZK morao zvati svega 2 puta, oba puta odusevljen istom. Dok god ostanu takvi, ja ne prelazim ni na kog drugog. Pa da i taj drugi ponudi optiku, ostajem na Amisu i cekat cu da i oni ponude optiku. Cisto zato jer sam bio kotisnik vise nasih ISP-ova i protiv svih imam dosta stvari za napisati.

No opet, ne valja ni hvaliti previse. Obicno se onda situacija radikalno promjeni :)

0 0 hvala 0
16 godina
Pranja kaže...
B.net= ???

AFAIK Vipnet je kupio Bnet

16 godina
redneck kaže...
crozoki kaže...

Ajde više nek propadnu svi ti virtualni ISP-evčići pa da t-konj više može bez kočenja postavljati optiku i unaprjeđivati infrastrukturu

Genije,tko priječi T-Scum da Hrvatsku ispreplete optičkom mrežom,i na koji način??Potrebna je samo lova,a ako je t.Scom nema,onda ne znamo tko je ima..Postavljanjem optike,bi prisilio i Optimu,da počne zakupljivati  optiku i davati isto usluge kao i T-Scum.

Pa već to godinama govore HAKOM-u da im dopuste da grade optiku bez da je odmah moraju dati svima po veleprodajnim cijenama. Pa ako se dobro sjećam još prije 2 godine su imali preko pola milijarde kuna keša spremnog za to no naravno da tu lovu neće nitko potrošiti, a da bi morao davati po veleprodajnoj kikiriki cijeni nekom drugom operateru (npr. H1 ili Optimi...koji su ti dužni parsto milijuna kuna).

Za to su ih svi pljuvali no HAKOM pod krinkom EU pravila ne da mogućnost HTu da valjda neko vrijeme preko nove optike daje isključivo svoje usluge jer bi kao riknuli ostali operateri. A ovako, niti nemamo optike, a alternativci će ionako pokrepavat kao što sad vidimo. Još jedan primjer briljantne hrvatske politike.

Einsteine, da ti olakšam teoriju: samo za svemir postoji vjerojatnost da nije bezgraničan
14 godina
neaktivan
genije_čudo_prirode kaže...

Pa već to godinama govore HAKOM-u da im dopuste da grade optiku bez da je odmah moraju dati svima po veleprodajnim cijenama. Pa ako se dobro sjećam još prije 2 godine su imali preko pola milijarde kuna keša spremnog za to no naravno da tu lovu neće nitko potrošiti, a da bi morao davati po veleprodajnoj kikiriki cijeni nekom drugom operateru (npr. H1 ili Optimi...koji su ti dužni parsto milijuna kuna).

Za to su ih svi pljuvali no HAKOM pod krinkom EU pravila ne da mogućnost HTu da valjda neko vrijeme preko nove optike daje isključivo svoje usluge jer bi kao riknuli ostali operateri. A ovako, niti nemamo optike, a alternativci će ionako pokrepavat kao što sad vidimo. Još jedan primjer briljantne hrvatske politike.

Vrlo jednostran pogled i potpuno krivi stav. Oni kao najjači operater (s infrastrukturom koja mu je predana u ruke od strane države) koriste svoj položaj kako bi zgazili konkurenciju. Ukoliko nema nekoga tko im priječi da to naprave, ajme nama. Što ti misliš da bi bez drugih operatera T-Com bio povoljan i prihvatljiv svima? Vrati se malo u prošlost pa će ti sve biti jasno.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
mario.L_hr kaže...

Vrlo jednostran pogled i potpuno krivi stav. Oni kao najjači operater (s infrastrukturom koja mu je predana u ruke od strane države) koriste svoj položaj kako bi zgazili konkurenciju. Ukoliko nema nekoga tko im priječi da to naprave, ajme nama. Što ti misliš da bi bez drugih operatera T-Com bio povoljan i prihvatljiv svima? Vrati se malo u prošlost pa će ti sve biti jasno.

Pa kako to oni gaze konkurenciju, molim te?

Konkurencija može biti isključivo virtualni operater i imati 3 zaposlena, direktora, tajnicu i fikus i sve naručivati od HTa. Ta ista konkurencija o kojoj pričaš nije ni lipe uložila u ništa drugo osim pokrivši par najnaseljenijih kvartova po RH, a HT održava svaku vražju bakrenu paricu u cijeloj državi - znači i na otocima i mojoj baki koja je bogu-iza-nogu u Lici. Zašto npr. IN TIME ili Cityex neće isporučiti u Liku pakete za dva dana već za tjedan dana, ali će pošta to odraditi u 2-3 dana? To sve košta, a H1 ni Optima nisu bili sposobni procijeniti koje kvartove pokriti vlastitom infrastrukturom niti su se trudili raditi posao kako treba već nabrzinu nešto izgraditi, napumpati korisnike (suludim i nepotrebnim popustima jer su ih jedino tako mogli dobiti) i kad se nisu uspjeli prodati, kažu svima "Sory" {#}

Einsteine, da ti olakšam teoriju: samo za svemir postoji vjerojatnost da nije bezgraničan
14 godina
neaktivan

Pa kako to oni gaze konkurenciju, molim te?

Konkurencija može biti isključivo virtualni operater i imati 3 zaposlena, direktora, tajnicu i fikus i sve naručivati od HTa. Ta ista konkurencija o kojoj pričaš nije ni lipe uložila u ništa drugo osim pokrivši par najnaseljenijih kvartova po RH, a HT održava svaku vražju bakrenu paricu u cijeloj državi - znači i na otocima i mojoj baki koja je bogu-iza-nogu u Lici. Zašto npr. IN TIME ili Cityex neće isporučiti u Liku pakete za dva dana već za tjedan dana, ali će pošta to odraditi u 2-3 dana? To sve košta, a H1 ni Optima nisu bili sposobni procijeniti koje kvartove pokriti vlastitom infrastrukturom niti su se trudili raditi posao kako treba već nabrzinu nešto izgraditi, napumpati korisnike (suludim i nepotrebnim popustima jer su ih jedino tako mogli dobiti) i kad se nisu uspjeli prodati, kažu svima "Sory" {#}

Koliko su Infrastrukture dobili i moraju održavati svaku paricu. Ne kužim što ti hoćeš i koji je boljitak da postoji samo jedan operater. Bez alternativaca bi ADSL i ine usluge bile još uvijek nedostupne širokoj masi. Raći da alternativci nisu uložili ni kune je smiješno. Pogledaj B.Net (vlastita infrastruktura), pogledaj Metronet (u uredu imamo optiku koju su sami razvukli do nas) i Amis istu stvar nudi poslovnim korisnicima na vlastitoj Infrastrukturi. Ako ne kužiš o čemu se radi evo ti usporedbe. To ti je isto kao da se utrkuješ na 100 m s nekim koji starta s prednošću od 50 m.

13 godina
neaktivan

Ja ne znam ko kontrolira taj HT. Sa 1,8 milijardi kuna profita otpuste 500 radnika. Gdje je kraj njihovoj pohlepi? Kad ce to stat?

Sometimes I feel like a prophet, misunderstood and under gun like a new disease disease disease
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

HAKOM ne dopušta T-Comu da snizi cijene (operateri za izmjene cijena trebaju odobrenje HAKOM-a) jer ga smatra povlaštenim operaterom i tako štiti "male" providere da ih T-Com ne uništi nižim cijenama. Što ja kao korisnik imam od toga? Pa ništa, u 3. po veličini gradu u Hrvatskoj samo mi T-Com nudi internet a kojeg plaćam skupo jer im HAKOM ne da da snize cijene.

Uglavnom ako uz svu ovu zaštitu od strane regulatora ne uspijevaju poslovati pozitivno neka propadnu, drugo nisu ni zaslužili.

> /dev/null
15 godina
neaktivan
redneck kaže...
crozoki kaže...

priječi ih HAKOM koji traži da HT svojoj konkurenciji mora ponuditi istu tu optiku.

HT stoga očito ne želi ulagati, pa je tu već godinama status quo, HT je jedini koji realno može (na velikoj skali) ulagati, a kako ga Hakom "stišće", onda ni ne ulaže.

Iz zadnjeg kvartalnog izvješća HT-a:

"Postojeći regulatorni okvir i dalje je nepoticajan za ulaganja Grupe u optičku infrastrukturu"

17 godina
redneck kaže...
crozoki kaže...

Genije, problem je što je t-konj zaustavio ulaganje u optiku iz razloga što bi HAKOM htio da onda tu optiku koju je on izgradio svojim novcima mora iznajmljivati virtualnim ISP-ovima tipa optima h1 itd... po jako niskim cijenama, a to se svakoj normalnoj firmi ne isplati.

Zašto da t-konj uloži u optiku silne novce da bi tu istu optiku morao iznajmljivati drugima po izrazito niskim cijenama, da bi na kraju Optima ili H1 ponudili niže cijene usluga na optici za koju oni nisu dali ni kunu.

Znaci t-konj umreži cijelu Hrvatsku sa optikom uloži milijarde eura, na kraju tu optiku mora iznajmiti Optimi po super niskoj cijeni i TI onda odeš na net i kažeš ja prelazim na Optimu jer je jeftinija od t-konja.

Pa normalno da je jeftinija kad HAKOM ne dozvoljava t-konju da spusti cijene, a mogao bi ih spustiti do zemlje, a onda bi virtualni isp-ovi mogli reci samo pa pa.
I zbog toga je kod mene u zgradi optički kabel lijepo smotan u razvodnoj kutiji za telefone i čeka neka bolja vremena, a postavljen je prije godinu dvije.

Pazi ti što je to paradox: HT bi trebao izgraditi optiku iz svog džepa i tu istu optiku iznajmljivati po vrlo niskim cijenama konkurenciji koja nema ni za ruter da bi ta ista konkurencija na kraju nudila povoljnije cijene od t-coma jer HAKOM je zabranio t-comu spuštanje cijene na toj istoj optici u koju drugi nisu uložili ni kunu.
Pa normalno je da je t-com stopirao sve.

A ovi nisu sposobni ostati u plusu iako nemaju nikakvih obaveza nego preprodavati usluge preko tuđe mreže i po nižim cijenama nego što ih SMIJE imati vlasnik te mreže.

edit:i što na kraju imam ja od toga što ovi nemaju para da kupe jedan ruter a t-konj ne smije ulagati ni spuštati cijene jer bi odmah dobio kaznu od HAKOM-a?

Nemam ništa imam mrljavu vezu i moram 3 slike od par MB uploadati na gmail i google po 10 minuta, kao da ih šaljem Morseovom abecedom, a optički kabel mi je 3 metra od stana

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2013 16:57 (crozoki).
13 godina
neaktivan
crozoki kaže...

Genije, problem je što je t-konj zaustavio ulaganje u optiku iz razloga što bi HAKOM htio da onda tu optiku koju je on izgradio svojim novcima mora iznajmljivati virtualnim ISP-ovima tipa optima h1 itd... po jako niskim cijenama, a to se svakoj normalnoj firmi ne isplati.

Zašto da t-konj uloži u optiku silne novce da bi tu istu optiku morao iznajmljivati drugima po izrazito niskim cijenama, da bi na kraju Optima ili H1 ponudili niže cijene usluga na optici za koju oni nisu dali ni kunu.

Znaci t-konj umreži cijelu Hrvatsku sa optikom uloži milijarde eura, na kraju tu optiku mora iznajmiti Optimi po super niskoj cijeni i TI onda odeš na net i kažeš ja prelazim na Optimu jer je jeftinija od t-konja.

Pa normalno da je jeftinija kad HAKOM ne dozvoljava t-konju da spusti cijene, a mogao bi ih spustiti do zemlje, a onda bi virtualni isp-ovi mogli reci samo pa pa.
I zbog toga je kod mene u zgradi optički kabel lijepo smotan u razvodnoj kutiji za telefone i čeka neka bolja vremena, a postavljen je prije godinu dvije.

Pazi ti što je to paradox: HT bi trebao izgraditi optiku iz svog džepa i tu istu optiku iznajmljivati po vrlo niskim cijenama konkurenciji koja nema ni za ruter da bi ta ista konkurencija na kraju nudila povoljnije cijene od t-coma jer HAKOM je zabranio t-comu spuštanje cijene na toj istoj optici u koju drugi nisu uložili ni kunu.
Pa normalno je da je t-com stopirao sve.

A ovi nisu sposobni ostati u plusu iako nemaju nikakvih obaveza nego preprodavati usluge preko tuđe mreže i po nižim cijenama nego što ih SMIJE imati vlasnik te mreže.

edit:i što na kraju imam ja od toga što ovi nemaju para da kupe jedan ruter a t-konj ne smije ulagati ni spuštati cijene jer bi odmah dobio kaznu od HAKOM-a?

Nemam ništa imam mrljavu vezu i moram 3 slike od par MB uploadati na gmail i google po 10 minuta, kao da ih šaljem Morseovom abecedom, a optički kabel mi je 3 metra od stana

Finally neko ko nekog kukca zna o telekomunikacijama za razliku od 90% galamdžija sa foruma koji samo znaju je*at matere t-konju ( a i ostalima ). T-com se ajd bar sad trudi davat tabletice i smartphone za kunu uz produženje ugovora, sreća to im hakom zabranit ne može. 

Sometimes I feel like a prophet, misunderstood and under gun like a new disease disease disease
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2013 17:16 (cecenac).
13 godina
odjavljen
crozoki kaže...

Optika postoji,ali ju (hvala Bogu) T-scum neće ščepati.

T-com je naime sebi prisvojio svu infrastrukturu koju platili građani RH i sada korištenje te infrastrukture naplaćuje drugima. T-com uložio? U što točno? Dobili su sve na pladnju i još se na tome bogate te koče druge operatere u proboju.

Jer infrastruktura je moja,tvoja, od svih nas i operateri bi je trebali besplatno koristiti a nama dati niže cijene. No upravo je suprotno.

Sada bi T-com želio zgrabiti optiku, no država ga je pretekla i time spriječila novi monopol.

Daj sad ti meni reci-kakvo prokleto ulaganje? Pa prebacuju ljude na VOIP samo da si smanje troškove.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax
15 godina
neaktivan

Nemaš pojma o čemu pričaš, T-Com je najavio ulaganje milijardi u optiku ali je prema HAKOM-ovim pravilima mora iznajmljivati po jednakim uvijietima svim ostalim operaterima. Naravno da T-Com nije toliko lud da grade mrežu za druge i od svega ništa. 

> /dev/null
13 godina
odjavljen
mrkač kaže...

Nemaš pojma o čemu pričaš, T-Com je najavio ulaganje milijardi u optiku ali je prema HAKOM-ovim pravilima mora iznajmljivati po jednakim uvijietima svim ostalim operaterima. Naravno da T-Com nije toliko lud da grade mrežu za druge i od svega ništa. 

Nemam pojma kažeš? 

Bilo koji operater koji postavlja infrastrukturu je obavezan istu dati na raspolaganje svim drugim operaterima (baš da se ne dogodi monopol).

Primjer-pola Siska je pod infrastrukturom od H1 telekoma,ostatak je stara (ukradena) infrastruktura. Što je T-com uložio?

Također,T-com ni ne bi radio medugradsku infrastrukturu već samo po mjestima/gradovima/selima. Ostatak je naravno ova infrastruktura koju je država prisvojila. A odustali su upravo zbog toga jer znaju da ne mogu ni prismrditi toj infrastrukturi.

A T-com ima love jer ju je zaradio na NAŠEM vlasništvu-da imammo pameti,svi bi se skupili i pokrenuli građansku tužbu protiv T-coma za povrat infrastrukture ili doživotno besplatno korištenje usluga.

Ne budu ovca za deranje i ne brani lopovsku firmu.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax
15 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Kvragu, vrijeme je za promjenu operatera.

Ali komu,jbte?

Iskon=T-com

H1=mrtav

Optima=mrtva

B.net= ???

VIP=skup ko kuga

Tcom=skuplji od VIP-a

Mislim da ću kupit jato goluba pismonoša.

nadam se da će i oni nuditi svoje usluge uskoro.Nedavno sam čitao na vijestima da Srbija ima veču brzinu interneta od Hrvatske-kako smo jadni

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2013 18:10 (alexspalato).
15 godina
neaktivan

Neznam kako ja onda imam optiku od bneta u ulazu koja se normalno koristi...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
dedaa kaže...

Zato što je Bnet uložio u optiku,ali ne možeš jednostavno nekima objasniti-drže se T-scuma kao svete krave.

17 godina
dedaa kaže...

Vjerojatno živiš u nekom većem gradu u užem centru grada, bnet nema nikakvih ograničenja u ulaganja dok je t-comu HAKOM zabranio da umreži više od 1000 korisnika s optikom po županiji tako da je on stopirao sve.

14 godina
neaktivan

A da se svi prvo malo informirate o predmetu spora.

Evo priopćenja HAKOM-a:

Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio je tužbu HT-a i potvrdio odluku kojom je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) odredila regulatorne obveze HT-u na tržištu širokopojasnog pristupa internetu, čime je u potpunosti završen trogodišnji postupak koji je bio predmet stalnih medijskih i stručnih rasprava.

HAKOM je ovom odlukom, između ostalog, HT-u odredio okvirne uvjete pod kojima je obvezan drugim operatorima na tržištu davati pristup izgrađenoj svjetlovodnoj pristupnoj infrastrukturi. Odluka je rezultat dugotrajne i opsežno provedene analize tržišta širokopojasnog pristupa internetu, a temelji se na dva osnovna načela: poticanju ulaganja i razvoju održivog tržišnog natjecanja (uzimajući u obzir specifičnosti tržišta Republike Hrvatske) i najboljoj europskoj praksi koja je postavljena preporukom Europske komisije o regulaciji pristupnih mreža nove generacije.

Reguliranjem uvjeta pristupa izgrađenoj svjetlovodnoj pristupnoj infrastrukturi na način kako je to odredio HAKOM stvaraju se uvjeti pod kojima izgrađenu infrastrukturu mogu koristiti i drugi operatori javnih komunikacijskih usluga u Republici Hrvatskoj, pod jednakim i konkurentnim uvjetima. Jedino ovakva regulacija može dovesti do potpunog razvoja tržišta na dobrobit krajnjih korisnika u pogledu nižih cijena i bolje kvalitete usluga, a time i do ulaganja u nove pristupne infrastrukture. Iako je HT u više navrata tražio od HAKOM-a izuzeće od regulacije kao preduvjet za ulaganje u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu, presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske potvrda je da je odluka HAKOM-a u skladu sa Zakonom o elektroničkim komunikacijama i postavljenim ciljevima koje je HAKOM obvezan provoditi.

Visoki upravni sud je u svojoj presudi potvrdio stav HAKOM-a navodeći (cit.): „Kad ne bi ova regulatorna obveza bila određena, HT bi bio u mogućnosti iskoristiti prednost prvog ulaska na tržište te onemogućiti ostale operatore u stjecanju korisničke baze, što bi za posljedicu imalo uspostavu monopola, te ograničenje tržišnog natjecanja, pri čemu se ne radi o ograničenju slobode poduzetništva jer pružanje navedenih usluga ovisi o HT-u“.

HAKOM vjeruje da će ova presuda okrenuti novu stranicu u postupku ostvarivanja novih ulaganja, odnosno usmjeriti HT da više ne dovodi u pitanje osnovanost odluka HAKOM-a već da nastavi s ulaganjima u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu te određivanjem veleprodajnih uvjeta i cijena koje će mu omogućiti ostvarivanje povrata na ulaganja uz istovremeno nenarušavanje održivog tržišnog natjecanja.

A na ovom linku je presuda Visokog upravnog suda RH (vidi vraga izgleda da je odluku potvrdio sud).

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
mrkač kaže...
mario.L_hr kaže...

HAKOM ne dopušta T-Comu da snizi cijene (operateri za izmjene cijena trebaju odobrenje HAKOM-a) jer ga smatra povlaštenim operaterom i tako štiti "male" providere da ih T-Com ne uništi nižim cijenama. Što ja kao korisnik imam od toga? Pa ništa, u 3. po veličini gradu u Hrvatskoj samo mi T-Com nudi internet a kojeg plaćam skupo jer im HAKOM ne da da snize cijene.

Uglavnom ako uz svu ovu zaštitu od strane regulatora ne uspijevaju poslovati pozitivno neka propadnu, drugo nisu ni zaslužili.

Jel stvarno moguće nakon što već 16 godina u cijeloj Hrvatskoj možete uzeti internet preko "nekog drugog", a već 1,5 god je cijela hrv na jednom računu bez dodatnog računa T-Coma još uvijek postoji ljudi koji misle da im je samo T-Com dostupan? {#}

16 godina
mario.L_hr kaže...

A da se svi prvo malo informirate o predmetu spora.

Evo priopćenja HAKOM-a:

...

Visoki upravni sud je u svojoj presudi potvrdio stav HAKOM-a navodeći (cit.): „Kad ne bi ova regulatorna obveza bila određena, HT bi bio u mogućnosti iskoristiti prednost prvog ulaska na tržište te onemogućiti ostale operatore u stjecanju korisničke baze, što bi za posljedicu imalo uspostavu monopola, te ograničenje tržišnog natjecanja, pri čemu se ne radi o ograničenju slobode poduzetništva jer pružanje navedenih usluga ovisi o HT-u“.

HAKOM vjeruje da će ova presuda okrenuti novu stranicu u postupku ostvarivanja novih ulaganja, odnosno usmjeriti HT da više ne dovodi u pitanje osnovanost odluka HAKOM-a već da nastavi s ulaganjima u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu te određivanjem veleprodajnih uvjeta i cijena koje će mu omogućiti ostvarivanje povrata na ulaganja uz istovremeno nenarušavanje održivog tržišnog natjecanja.

A na ovom linku je presuda Visokog upravnog suda RH (vidi vraga izgleda da je odluku potvrdio sud).

E da mi ovo netko napiše za moju industriju, podivljao bih. Znači, svi već 20 godina imaju pravo ulagati u optiku. Ulažu svi mali kikiriki jer nemaju para, a jedini tko ima para i projekt gotov za ulaganje je HT koji ne bi trebao dovoditi u pitanje osnovanost (ludih) odluka koruptivne agencije. Ta ista agencija im određuje i veleprodajne cijene, a u početku ovog odlomka naglašavaju da će se ostvariti nova ulaganja ovom odlukom {#} Jesam ja jedini kome ovo graniči s mozgom ili nas ima više?

13 godina
neaktivan

Pa šta da Deutsche Telekom kaže na takvu sprdačinu u našoj državi? Ko bi normalan pristao na uvjete hakoma koji ti kaže moraš imat najviše cijene na tržištu jer si najveći igrač i ako misliš prijeć na optiku moraš je izgradit za sve i uložit stotine milijuna eura i pustit ostalima da ti je preprodaje po nižoj cijeni od tebe. Ja stvarno ne kužim ko bi na to pristao?  Meni se stvarno čini da uopće nije loše bit jedan od malih operatera u nas. Zapravo mi nije jasno kako su preprodajom uspjeli doć do minusa.. al dobro. that's just me.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 10:06 (cecenac).
Moj PC  
2 1 hvala 0
14 godina
protjeran
cecenac kaže...

Pa šta da Deutsche Telekom kaže na takvu sprdačinu u našoj državi? Ko bi normalan pristao na uvjete hakoma koji ti kaže moraš imat najviše cijene na tržištu jer si najveći igrač i ako misliš prijeć na optiku moraš je izgradit za sve i uložit stotine milijuna eura i pustit ostalima da ti je preprodaje po nižoj cijeni od tebe. Ja stvarno ne kužim ko bi na to pristao?  Meni se stvarno čini da uopće nije loše bit jedan od malih operatera u nas. Zapravo mi nije jasno kako su preprodajom uspjeli doć do minusa.. al dobro. that's just me.

Otvorite malo stranicu HAKOM-a i informirajte se, pa ćete vidjeti koliko se sporova vodi protiv HT-a zbog kršenja razno raznih zakona, ugovora, itd. Da nema agencije koja nadzire telekomunikacijsko tržište, danas bi plaćali 384/128 flat 720 kn/mj.

Najveću grešku je napravila država (očito zbog nekog privatnog interesa) kad je prodala infrastrukturu zajedno s telekomunikacijama. Nije mi jasna ta politika privatizacije T-Coma - kako može biti isplativo prodati apsolutno izgrađenu firmu s 1 500 000 korisnika koji mjesečno redovito uplaćuju 100+ kn na račun...troškovi plaća i održavanja su zanemarivi u odnosu na prihode...i sad ti takvu firmu predaš na pladnju stranom ulagaču?!

Ajmo pretpostaviti da po korisniku samo 100kn/mj ide u kasu. To je godišnje 1 800 000 000 kn prihoda od čega u RH ostaje 100%...kad prodaš strancima firmu, onda ti u RH ostane 450 000 000 kn + neka mizerija za plaće, dozvole, režije...

Jel ima neki ekonomist/političar da mi objasni tu logiku "privatizacije"?

17 godina

Ne znam kako je kod vas bilo, ali ovde su se takve privatizacije pravile jer se tako punio proračun (da preskočim uvek prisutne navode raznim mutnim radnjama).

Što se tiče odnosa vlasnika infrastrukture i "virtuelnih" operatera, tu je uobičajena sledeća politika u manje više celom svetu da je veliki operater, vlasnik infrastrukture, obavezan ponuditi manjim ISP-ovima upotrebu svoje infrastrukture po takvim cenama da oni mogu biti konkurentni. Dakle, to nije nikakav izum sa ovih prostora. Naravno, uvek je bolno pitanje procene te cene.

A to da bi dugoročno bilo bolje kad bi neka velika kompanija ostala bez konkurencije, pa bi mogla na miru da unapređuje uslugu, to ne biva. Svrha postojanja bilo koje tako velike kompanije (pa skoro pa i bilo koje kompanije uopšte) nije da pruži neku uslugu ili napravi proizvod, nego da vlasnicima/deoničarima donese maksimalan profit. Ako nema ekonomskih razloga da se uloži u razvoj, neće se uložiti; ako se može naplatiti više, naplatiće se.

Moj PC  
1 0 hvala 2
14 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...

Ne znam kako je kod vas bilo, ali ovde su se takve privatizacije pravile jer se tako punio proračun (da preskočim uvek prisutne navode raznim mutnim radnjama).

Što se tiče odnosa vlasnika infrastrukture i "virtuelnih" operatera, tu je uobičajena sledeća politika u manje više celom svetu da je veliki operater, vlasnik infrastrukture, obavezan ponuditi manjim ISP-ovima upotrebu svoje infrastrukture po takvim cenama da oni mogu biti konkurentni. Dakle, to nije nikakav izum sa ovih prostora. Naravno, uvek je bolno pitanje procene te cene.

A to da bi dugoročno bilo bolje kad bi neka velika kompanija ostala bez konkurencije, pa bi mogla na miru da unapređuje uslugu, to ne biva. Svrha postojanja bilo koje tako velike kompanije (pa skoro pa i bilo koje kompanije uopšte) nije da pruži neku uslugu ili napravi proizvod, nego da vlasnicima/deoničarima donese maksimalan profit. Ako nema ekonomskih razloga da se uloži u razvoj, neće se uložiti; ako se može naplatiti više, naplatiće se.

Badava ti to pričaš. Ekipa ne vidi dalje od svog nosa a do jučer (figurativno) nismo imali ni ADSL. Tek pojavom alternativaca (Iskonu skidam kapu) situacija se počela mijenjati po pitanju cijena i brzina.

16 godina
RaNzO kaže...
cecenac kaže...

Pa šta da Deutsche Telekom kaže na takvu sprdačinu u našoj državi? Ko bi normalan pristao na uvjete hakoma koji ti kaže moraš imat najviše cijene na tržištu jer si najveći igrač i ako ...Otvorite malo stranicu HAKOM-a i informirajte se, pa ćete vidjeti koliko se sporova vodi protiv HT-a zbog kršenja razno raznih zakona, ugovora, itd. Da nema agencije koja nadzire telekomunikacijsko tržište, danas bi plaćali 384/128 flat 720 kn/mj.

Najveću grešku je napravila država (očito zbog nekog privatnog interesa) kad je prodala infrastrukturu zajedno s telekomunikacijama. Nije mi jasna ta politika privatizacije T-Coma - kako može biti isplativo prodati apsolutno izgrađenu firmu s 1 500 000 korisnika koji mjesečno redovito uplaćuju 100+ kn na račun...troškovi plaća i održavanja su zanemarivi u odnosu na prihode...i sad ti takvu firmu predaš na pladnju stranom ulagaču?!

Ajmo pretpostaviti da po korisniku samo 100kn/mj ide u kasu. To je godišnje 1 800 000 000 kn prihoda od čega u RH ostaje 100%...kad prodaš strancima firmu, onda ti u RH ostane 450 000 000 kn + neka mizerija za plaće, dozvole, režije...

Država ne zna upravljati ničime, apsolutno ničime! Zahvaljujući državi SVE državne tvrtke imaju minuse od milijardi i milijardi koje MI plaćamo. Dakle, da li ti je bolje da ti se uzima porez koji onda namiruje neznalice i ljenjivce u državi ili ti je bolje imati stranog vlasnika koji to zna kapitalizirati. I naravno, naplatiti na način da sada HT isplaćuje 1,7 mlrd kn dividende od čega će većina otići u Njemačku, a drugi veći dio stotinama tisuća Hrvata u obliku džeparca.

Ili s druge strane više ima logike čuvati milijarde € minusa kojeg svi mi podmirujemo zbog pošte, HEP-a, HŽ-a, Croatia Airlines-a, brodogradilišta...........

14 godina
protjeran
RaNzO kaže...
cecenac kaže...

Pa šta da Deutsche Telekom kaže na takvu sprdačinu u našoj državi? Ko bi normalan pristao na uvjete hakoma koji ti kaže moraš imat najviše cijene na tržištu jer si najveći igrač i ako ...Otvorite malo stranicu HAKOM-a i informirajte se, pa ćete vidjeti koliko se sporova vodi protiv HT-a zbog kršenja razno raznih zakona, ugovora, itd. Da nema agencije koja nadzire telekomunikacijsko tržište, danas bi plaćali 384/128 flat 720 kn/mj.

Država ne zna upravljati ničime, apsolutno ničime! Zahvaljujući državi SVE državne tvrtke imaju minuse od milijardi i milijardi koje MI plaćamo. Dakle, da li ti je bolje da ti se uzima porez koji onda namiruje neznalice i ljenjivce u državi ili ti je bolje imati stranog vlasnika koji to zna kapitalizirati. I naravno, naplatiti na način da sada HT isplaćuje 1,7 mlrd kn dividende od čega će većina otići u Njemačku, a drugi veći dio stotinama tisuća Hrvata u obliku džeparca.

Ili s druge strane više ima logike čuvati milijarde € minusa kojeg svi mi podmirujemo zbog pošte, HEP-a, HŽ-a, Croatia Airlines-a, brodogradilišta...........

Kakav minus? Kako može HT biti u minusu? Jedna od bogatijih, ako ne i najbogatija firma u HR...a ti ju daš za kikiriki strancima...

17 godina
RaNzO kaže...

Kakav minus? Kako može HT biti u minusu? Jedna od bogatijih, ako ne i najbogatija firma u HR...a ti ju daš za kikiriki strancima...

HT više "ne može" biti u minusu jer previše pametno posluje da bi si to dozvolili.

A prodan je jer je falilo za mirovine. Pitanje je po kojoj cijeni i na koji način (posebno DTK i slično), no za prolivenim mlijekom ne treba plakati.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice