UŽIVO: Predstavljanje iPhonea 7

poruka: 458
|
čitano: 42.859
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "UŽIVO: Predstavljanje iPhonea 7".
9 godina
odjavljen
Re: UŽIVO: Predstavljanje iPhonea 7
aleng3 kaže...
Torent kaže...

Znaci izbacili 3,5 mm konektor.

Apple prodaje:

- novi adapter

- nove slusalice

Kupac dobija:

- trosak za slusalice kad tad jer ce puknuti konketor

- trosak za adapter kad tad jer ce puknuti konektor ili ce ga izgubiti

- ne mozes istovremeno puniti i slusati mjuzu

- telefon nije tanji

- telefon nije laksi

- telefon nije jeftiniji....

jedina appleova inovacija jeste kada nesto skine sa telefona...

Amazing....

A ne ne kolega! 7ica je 5 grama laksa od 6s!! Ispriku Vam unaprijed uvazavam!

Editovano. Hvala kolega konacno sam uvidio svrhu i problem koji je apple konacno rijesio ;) MOze li mi neko reci ko koristi iphone koliko kablova tj konektora je apple promijenio u ovih 7 generacija? Koliko sam upratio ljudi kukaju sto se stalno mijenjaju konktori na macbooku....

I koji je to konacno problem rijesen ukidanjem 3,5mm porta?

14 godina
neaktivan
H4X0R kaže...
grzzi kaže...

jebemu, makli su konektor star 50 ili više godina jer mogu, jer im je smetao, jer ga je vrijeme pregazilo, jer je preglomazan i zauzima mjesta u daljnojoj minjaturizaciji. za godinu dvije svi će to napravit, a appleu i njegovim korisnicima možemo bit zahvalni jer nitko drugi nema muda i masu to napraviti prvi.

da nije applea pc bi i dalje doazio sa flopijem i cd om ( doduše i dalje dolazi ) 

inače me živo zaboli za audio jack, koristim ga za original sluše, za doma spojit na zvučnike ponekad, a tako mi može i adapter onda visit iz porta doma. Za sve ostalo spajam se preko bt, a za god dana će na tržištu bit jeftinijih i kvalitetnijih bt sluški i mali miljun lightning sluški od 2$ do 1000$ 

smsung će vjerojatno dogodine doć sa usbc konektorom za sluše

Znaci Apple-ovi inzinjeri nisu uspjeli naci mjesta za 3.5mm jack u 7mm tankom mobu, dok su neki tamo kinezi (vivo X5Max) uspjeli naci mjesta u 5mm tankom mobitelu?

jbg, morao je otić kad tad ... port iz 1910. zauzima puno mjesta, nije problem možda toliki u samom otvoru koliki u DACu i elektronici ...

meni osobno taj adapter neće smetat ili ću nabavi bolje bt sluške, morat će im past cijena, sad su na 15ak % za god dana će bit 50%.

generalno stvar ima masu mana, najveća je nepostojeći standard ( audio usb c ) radi čega sad imamo opet različite portove na različitim platformama.

15 godina
neaktivan

Ali imamo standard hahaha.. Zove se 3.5 mm konektor, drugim imenom TRS, TRRS i slično ;)

I za super Bluetooth zvuk imamo standard, zove se aptX, ima i lossless verziju, jedini tko ga ne želi ubaciti je Apple.

9 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Sad gledam pinout Lightninga i ima samo data linije, ništa "reserved" ili tako nešto... Mogao bi se kladiti da hebeni adapter ima DAC u sebi

Da, baš ono kaj sam pisao, nema smisla podatke iz procesora furati na DAC, pa na modulator pa dalje na prijenos, pa opet na sluškama na DAC (jer sluške rade s "digitalnim" podacima na ulazu, tj. moduliranim digitalnim signalom).

Ovak podaci idu drito iz procesora na modulator, tak da je jedini DAC u sluškama.

Znači, dobili su jednu komponentu manje u mobitelu(DAC za analogne sluške), jer nema više analogni izlaz za sluške.

A to opet onda povlači za sobom da oni onda mogu uvesti svoj format modulacije,koji nema veze s ostalima, a ak se potrude nitko sa strane ga ne bude znao demodulirati, pa budu svi morali koristiti njihove slušalice i adaptere ako žele normalne sluške.

A to vjerovatno čuvaju za slijedeću generaciju, polako treniraju naivne kupce.

Mirko935 kaže...

fer-de-lance, čini mi se da sam krivo shvatio tvoj post. Kasno je :D

Godine nas gaze, nisi jedini....

Kruha i igala...
9 godina
odjavljen
grzzi kaže...
H4X0R kaže...
grzzi kaže...

jebemu, makli su konektor star 50 ili više godina jer mogu, jer im je smetao, jer ga je vrijeme pregazilo, jer je preglomazan i zauzima mjesta u daljnojoj minjaturizaciji. za godinu dvije svi će to napravit, a appleu i njegovim korisnicima možemo bit zahvalni jer nitko drugi nema muda i masu to napraviti prvi.

da nije applea pc bi i dalje doazio sa flopijem i cd om ( doduše i dalje dolazi ) 

inače me živo zaboli za audio jack, koristim ga za original sluše, za doma spojit na zvučnike ponekad, a tako mi može i adapter onda visit iz porta doma. Za sve ostalo spajam se preko bt, a za god dana će na tržištu bit jeftinijih i kvalitetnijih bt sluški i mali miljun lightning sluški od 2$ do 1000$ 

smsung će vjerojatno dogodine doć sa usbc konektorom za sluše

Znaci Apple-ovi inzinjeri nisu uspjeli naci mjesta za 3.5mm jack u 7mm tankom mobu, dok su neki tamo kinezi (vivo X5Max) uspjeli naci mjesta u 5mm tankom mobitelu?

jbg, morao je otić kad tad ... port iz 1910. zauzima puno mjesta, nije problem možda toliki u samom otvoru koliki u DACu i elektronici ...

meni osobno taj adapter neće smetat ili ću nabavi bolje bt sluške, morat će im past cijena, sad su na 15ak % za god dana će bit 50%.

generalno stvar ima masu mana, najveća je nepostojeći standard ( audio usb c ) radi čega sad imamo opet različite portove na različitim platformama.

Cilje je postignut. Kupices nesto sto ti do kupovine Iphone 7 nije trebalo.... TO je super? Extra. Ja se divima ppleu. Prodace ti isti telefon treci put i uvaliti jos dosta dodaten opreme koja ti nije trebal... Jbg ljudi mora se prizanti da tu appleu nema premca... Rijesio ti je problem za koji nisi ni znao da ga imas a to je da nisi trebao nove slusalice a sad ih trebas....

9 godina
neaktivan
grzzi kaže...

Jel ti uopće kužiš kaj si napisao?

Pa cijeli DAC i njegov izlazni krug su manji od promjera 3,5 mm konektora, i to raspoređeno po PCB-u ne zauzima više od 3X7 mm, a zapravo se izvodi dijelom  zajedno s drugim DAC-om za zvučnike i njegovim izlaznim stupnjem,pa uzima i još manje prostora.

A ti tvrdiš suprotno....

Pa veličina cijelog  PCB-a sa SOC-om i svim komponentama ti je otprilikie 1/10 širine baterije , i zanemariva je u dizajnu mobitela, jer ionak bilo kakvo smanjenje dimenzija tog dijela ne znači ništa kad je baterija uvijek znatno deblja.

Ali, naravno, Apple zna i to, pa će vam u slijedećoj generaciji dati bateriju debljine PCB-a i kapaciteta 150 mAh.

I, naravno, uz to powerbank kapaciteta čak 1000 mAh (nevjerovatno, napuni bateriju čak 6 puta!!!!, revolucija....) za samo 200 dodatnih Benjamina Franklina....

Kruha i igala...
10 godina
fer-de-lance kaže...
grzzi kaže...

Pa cijeli DAC i njegov izlazni krug su manji od promjera 3,5 mm konektora, i to raspoređeno po PCB-u ne zauzima više od 3X7 mm, a zapravo se izvodi dijelom  zajedno s drugim DAC-om za zvučnike i njegovim izlaznim stupnjem,pa uzima i još manje prostora.

A ti tvrdiš suprotno....

Pa veličina cijelog  PCB-a sa SOC-om i svim komponentama ti je otprilikie 1/10 širine baterije , i zanemariva je u dizajnu mobitela, jer ionak bilo kakvo smanjenje dimenzija tog dijela ne znači ništa kad je baterija uvijek znatno deblja.

Ali, naravno, Apple zna i to, pa će vam u slijedećoj generaciji dati bateriju debljine PCB-a i kapaciteta 150 mAh.

I, naravno, uz to powerbank kapaciteta čak 1000 mAh (nevjerovatno, napuni bateriju čak 6 puta!!!!, revolucija....) za samo 200 dodatnih Benjamina Franklina....

$299 za rose gold verziju

14 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Sad gledam pinout Lightninga i ima samo data linije, ništa "reserved" ili tako nešto... Mogao bi se kladiti da hebeni adapter ima DAC u sebi

Da, baš ono kaj sam pisao, nema smisla podatke iz procesora furati na DAC, pa na modulator pa dalje na prijenos, pa opet na sluškama na DAC (jer sluške rade s "digitalnim" podacima na ulazu, tj. moduliranim digitalnim signalom).

Ovak podaci idu drito iz procesora na modulator, tak da je jedini DAC u sluškama.

Znači, dobili su jednu komponentu manje u mobitelu(DAC za analogne sluške), jer nema više analogni izlaz za sluške.

A to opet onda povlači za sobom da oni onda mogu uvesti svoj format modulacije,koji nema veze s ostalima, a ak se potrude nitko sa strane ga ne bude znao demodulirati, pa budu svi morali koristiti njihove slušalice i adaptere ako žele normalne sluške.

A to vjerovatno čuvaju za slijedeću generaciju, polako treniraju naivne kupce.

šta je sa DAC om za ugrađene zvučnike? ne treba li unutra svejedno biti konverter te šta su onda dobili izbacivanjem onog za slušalice? 

usb c može nositi analogni signal, lightning mislim ne može ( usb 2 ) al realno koliko sam vidio oboje su nespretna rješenja u ovom trenutku, što ne znači da ne postoji plan za sve.

9 godina
neaktivan
grzzi kaže...

šta je sa DAC om za ugrađene zvučnike? ne treba li unutra svejedno biti konverter te šta su onda dobili izbacivanjem onog za slušalice? 

usb c može nositi analogni signal, lightning mislim ne može ( usb 2 ) al realno koliko sam vidio oboje su nespretna rješenja u ovom trenutku, što ne znači da ne postoji plan za sve.

DAC za ugrađene zvučnike radi zasebno od onog za sluške u normalnim uređajima, premda mogu biti u istom čipu.

Razlika je u izlaznim impendancijama, naponskim razinama i još par sitnica koje su posljedica nepoznatg odziva slušalica u odnosu na poznate ugrađene zvučnike.

Izbacivanjem ovog za sluške su dobili manju cijenu komponenti, zanemarivi dobitak prostora na PCB-u, premda ga imaju dovoljno i za te komponente i 3,5 mm port, te su dobili mogućnost spriječavanja korištenja slušalica koje ne koriste njihov protokol, što će oni znati fino naplatiti....

A vanjski DAC (u adapteru ili sluškama) također budu fino naplaćivali...

Uglavnom, rezime:

-komponente od 0.5$ izbaciš iz cijene uređaja

- onda ih ubaciš u adapter i naplatiš puno više

-imaš svoj zasebni protokol za audio izlaz, koji opet fino naplačuješ, jer ak netko ne želi Appleove sluške, opet će kupiti neke čiji proizvođač plaća Appleu

-win-win za njih

Kruha i igala...
14 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...
grzzi kaže...

A ti tvrdiš suprotno....

svaki mm znači kad je telefon u pitanju, ja sam dijelom očekivao da će sedmica koristiti usb c umjesto lightning, obzirom su ga već uveli na macbooku, tako da mi ovaj potez nije potpuno jasan, samo kap što sam rekao nije apple prvi izbacio 3.5 jack ... motorola i neki drugi su to već napravili, a samsung se samo čeka.

navedeni adapter košta samo 9$ ... nekako mi je teško povjerovat da je unutra isti DAC iz iP ali vidjet ćemo.

17 godina

Stvarno im nebi kruna s glave otpala da su ostavili ulaz za sluške. Tu je dakle neka spačka u igri, garant - lako moguće taj dac.
Meni na iPhone 6s ne radi nijedan kabel kupljen mimo Applea. Dakle, ono što se svojedobno kupilo za punjenje iPhone5 na poslu, nula bodova.
Također, naravno prije toga kupljeni skupi adapteri za 30-pin Digital AV Adapter i "camera input" (u biti ženski usb adapter) 
da bih mogao spojiti periferiju koju sam namjeravao koristiti sa ipadom i iphoneom...su postali beskorisni kad su smislili taj "lightning".
Cijelo to vrijeme paralelno su svi ostali imali normalan micro usb, izmjenjiv iz bilo čijeg u bilo što - vanjski hard, tipkovnica, tvbox, ju nejm it.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...
grzzi kaže...

DAC za ugrađene zvučnike radi zasebno od onog za sluške u normalnim uređajima, premda mogu biti u istom čipu.

Razlika je u izlaznim impendancijama, naponskim razinama i još par sitnica koje su posljedica nepoznatg odziva slušalica u odnosu na poznate ugrađene zvučnike.

Izbacivanjem ovog za sluške su dobili manju cijenu komponenti, zanemarivi dobitak prostora na PCB-u, premda ga imaju dovoljno i za te komponente i 3,5 mm port, te su dobili mogućnost spriječavanja korištenja slušalica koje ne koriste njihov protokol, što će oni znati fino naplatiti....

A vanjski DAC (u adapteru ili sluškama) također budu fino naplaćivali...

Uglavnom, rezime:

-komponente od 0.5$ izbaciš iz cijene uređaja

- onda ih ubaciš u adapter i naplatiš puno više

-imaš svoj zasebni protokol za audio izlaz, koji opet fino naplačuješ, jer ak netko ne želi Appleove sluške, opet će kupiti neke čiji proizvođač plaća Appleu

-win-win za njih

ok, izgurali su dac, pojačalo i prateću elektroniku iz tijela u adapter / bt sluške. na to mjesto nagurali su št već, haptic, brtve, whatever ... uz slušalice koje imaju drugi dac daju i adapter sa dac om d bi mogle radit i stare sluše ? ne vidim što su dobili ( daju više periferija i elektronike, a ne manje )

proprietary modulacije su čista špekulacija za sad.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2016 0:43 (grzzi).
9 godina
neaktivan
grzzi kaže...

ok, izgurali su dac, pojačalo i prateću elektroniku iz tijela u adapter / bt sluške. na to mjesto 1)nagurali su št već, haptic, brtve, whatever ... uz slušalice koje imaju drugi dac daju i adapter sa dac om d bi mogle radit i stare sluše ? 2)ne vidim što su dobili ( daju više periferija i elektronike, a ne manje )

3)proprietary modulacije su čista špekulacija za sad.

1) nisu nagurali vjerovatno ništa, nego su ziher proširili PCB i smanjili mu širinu, da povećaju kapacitet baterije neznatno, premda se to lakše riješi na elegantnije načine bez izbacivanja ičega, a i povećanje baterije im je ziher došlo kao nužno zlo, jer moraju brojke rasti, a šteta stavit veću bateriju kad košta više....

2)sam si si odgovorio pod 3

3) za sad....

Kruha i igala...
15 godina
neaktivan

Oče, oprosti im, ne znaju što čine.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...
grzzi kaže...

ok, izgurali su dac, pojačalo i prateću elektroniku iz tijela u adapter / bt sluške. na to mjesto 1)nagurali su št već, haptic, brtve, whatever ... uz slušalice koje imaju drugi dac daju i adapter sa dac om d bi mogle radit i stare sluše ? 2)ne vidim što su dobili ( daju više periferija i elektronike, a ne manje )

3)proprietary modulacije su čista špekulacija za sad.

1) nisu nagurali vjerovatno ništa, nego su ziher proširili PCB i smanjili mu širinu, da povećaju kapacitet baterije neznatno, premda se to lakše riješi na elegantnije načine bez izbacivanja ičega, a i povećanje baterije im je ziher došlo kao nužno zlo, jer moraju brojke rasti, a šteta stavit veću bateriju kad košta više....

2)sam si si odgovorio pod 3

3) za sad....

više baterije je uvijek ok. ovo pod 3 nadam se da nisi u pravu ali to jest jedini razlog koji vidim da nisu nastavili sa guranjem usb c porta ( sa ili bez audio standarda ) . proprietary kao i bivši phone interface. U tom slučaju ostaje bt.
vrijeme je za spavanje, većina nepoznanica će se otkrit uskoro.

17 godina
Mirko935 kaže...

Ali imamo standard hahaha.. Zove se 3.5 mm konektor, drugim imenom TRS, TRRS i slično ;)

I za super Bluetooth zvuk imamo standard, zove se aptX, ima i lossless verziju, jedini tko ga ne želi ubaciti je Apple.

aptX je Qualcommova tehnologija, nije otvoreni standard.

15 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

A hoće čovjek da mu povjerujemo, a da bar ima neki argument, a sve mu se svodi na općenito iPhone nevalja, ono što si on može priuštit je najbolje na svijetu. Sad se vać hvataju za slame tipa nema neki nebitan konektor koji ionako nitko ne koristi, a to što je mob dobio još elegantniji izgled i puno praktičniji način slušanja glazbe još mu spočitavaju kao minus....smiješno

U kojem postu sam ja bez argumenata napisao da iPhone ne valja? Imam BB Priv plaćen 6000 kn tako da nije stvar u tome što sam si mogao priuštiti. Da želim mid-range telefon, mogao sam si i iPhone kupiti.

SupremeCommander kaže...
Mirko935 kaže...

aptX je Qualcommova tehnologija, nije otvoreni standard.

Tko je rekao da je otvoreni standard? Standard je jer ga hrpa proizvođača koristi, i kažu ljudi da ima benefita ovakvih i onakvih, kvaliteta zvuka, latencije blablabla; da Apple nije škrt platio bi i on licencu i imao najbolji mogući kodek za BT audio priču.

A ne da predstave BT slušalice kao da je revolucija neviđena 10 godina nakon što sam ja imao svoje i to bez odličnog kodeka koji postoji već 4-5 godina i kojeg naveliko koriste i proizvođači mobitela, playera, kvalitetnih slušalica, receivera, auta i auto-radija, you name it. Jedini je koji se suprotstavlja standardu samo zato što su škrti platiti par centi licence CSR-u. No dobro, ima bar AAC ako koga to tješi, za ove njihove grozne slušalice je ionako i SBC puno više nego dovoljno dobar.

E, a btw, znači, te njihove AirPodove neće biti moguće koristiti sa nijednim drugim standardnim BT uređajem?

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2016 8:58 (Mirko935).
16 godina

Ako netko ima da je iole objektivan kao ja neka se javi, ili neka stisne TU, da možemo neke ozbiljne, zajednički, zaključke donijeti.

PS: Danny_HR, vincimus je li vi opšte radite nešto ovdje?

Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
odjavljen

Objektivan kao ti? Koji su kriterijum da proglasis nekoga objektivnim?

15 godina
neaktivan
Envy kaže...

Ako netko ima da je iole objektivan kao ja neka se javi, ili neka stisne TU, da možemo neke ozbiljne, zajednički, zaključke donijeti.

PS: Danny_HR, vincimus je li vi opšte radite nešto ovdje?

Evo ja objektivan!

Btw, momci i đevojke, kad smo kod Bluetootha i slušalica...: Amazon.com: Audio-Technica wireless headphone amplifier black AT-PHA50BT BK [Japan import]

Ovo već zanimljivo izgleda. Malo je overkill za 120 JUESDI, ali da imam viška para, možda bih i uzeo.

Zna netko dobar takav A2DP receiver, ali za manje pare? Da ima mikrofon? Već 2-3 godine razmišljam o tome, ali nikako da kupim.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2016 9:13 (Mirko935).
16 godina

Najzanimljivije od svega u ovoj i sličnim diskusijama je činjenica da korisnici Androida imaju UŽASAN problem sa iPhone-om.

Nema veze, grožđe je ionako bilo kiselo...

0 0 hvala 0
15 godina
Sum_of_all_fears kaže... 

P.S. Ako im je bilo toliko stalo do dimenzija, što nisu stavili 2.5mm konektor? Ah da, onda ne bi mogli prodavati bezvezne slušalice za 160 baksa...

Pa radije ništa nego 2,5mm, opet bi ti trebao adapter.

Swedish latin super funk.
16 godina
odjavljen
sirka666 kaže...

Pa radije ništa nego 2,5mm, opet bi ti trebao adapter.

Ma da, jer 2.5 -> 3.5mm adapter je ogroman i težak. I "smeta".

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
9 godina
odjavljen

Problem je sto moras imati isti uza se a to se lako zaboravi i izgubi...Nije bitna masa i velicina....

16 godina
odjavljen

Da li ga jednom staviš na slušalice i gotovo, doslovce je debljine kao kabel. Nit će ti smetati nit se primjeti... Za razliku od lightning adaptera...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
9 godina
odjavljen

Tako je sa bilo kojim adapterom. Po meni je veci problem lightening konektor koji mi djeluje vrlo krhko... A sa druge strane dodjes do druga i trebas prikopcati na HI FI a ti nisi ponio adapter.... Adapter kao pojam je bezveze jer nista nisi dobio osim obaveze da imas adapter. Apple stedio prostor. Za sta je iskoristio taj prostor?

15 godina
neaktivan
Torent kaže...

Tako je sa bilo kojim adapterom. Po meni je veci problem lightening konektor koji mi djeluje vrlo krhko... A sa druge strane dodjes do druga i trebas prikopcati na HI FI a ti nisi ponio adapter.... Adapter kao pojam je bezveze jer nista nisi dobio osim obaveze da imas adapter. Apple stedio prostor. Za sta je iskoristio taj prostor?

Za nove emojije :D

Btw, ja jučer shvatio da imam ovu čudesnu funkciju zamjene teksta sa smajlićima koju Apple navodi kao sedmu najbitniju stavku svog najvećeg releasea ikad. :D Magično!!

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2016 12:49 (Mirko935).
13 godina
Punti kaže...

Najzanimljivije od svega u ovoj i sličnim diskusijama je činjenica da korisnici Androida imaju UŽASAN problem sa iPhone-om.

Nema veze, grožđe je ionako bilo kiselo...

:) umjesto da puste ljude da budu u zabludi pokusavaju ih stalno i opet iznova probuditi

17 godina
Ove rasprave u Apple temi su epic. Ako napises cinjenicno stanje gdi se iz aviona vidi da Apple po stoti put radi budale od kupaca onda si hejter ili sirotinja jer si ne mozes priustit telefon LOL

Denial je zajebena stvar.
15 godina
Sum_of_all_fears kaže...
BlackDog22 kaže...

a slušaj to što si ti kupio ili nisi prije 2 god nije ni moj ni njihov problem, ja ne razumijm u čemu je tvoj problem, tu ispada ko da ja tebe nagovaram da kupi novi iphone, a ti tražiš izlike zašto nećeš. Nitko ne tjera brate, kupi ili nemoj kupit..sad zato što si ti kupio skupe slušalice apple samo zbog tebe nije trebo maknut konketor..o bože

Koji si ti lik... Sad si me pitao zašto bi koristio obične slušalice kad postoje bežične, ja ti odgovorim i ti meni napišeš "to što ti kupio obične nije moj problem"... Fascinatno.

Pa dobro ti je rekao. Nije njegov problem, nije appleov problem, a nije ni problem bilo kojeg čovjeka koji želi kupiti novi iphone i te slušalice. Ne bi trebao biti ni tvoj problem ako ne želiš taj iphone. Obzirom da si se jako uzrujao, zaključujem da ga želiš.

Potpis!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice