USB na 10 Gb/s

poruka: 18
|
čitano: 2.980
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "USB na 10 Gb/s".
17 godina
USB na 10 Gb/s

Koja svrha ovoga? Koji uređaji danas uopće iskorištavaju puni potencijal USB 3.0 standarda? USB memorije neke brze, kamere možda s brzim karticama i to u slučaju da se isto toliko brzi SSD nalazi u računalu koji može radit na tim brzinama.

10Gb/s mi se još uvijek čini dosta pretjerano. No ajde, tehnologija ide naprijed, valjda će ga do 2015 nešto moći koristiti.

Moj PC  
3 2 hvala 0
14 godina
neaktivan
USB na 10 Gb/s

Pa cuj cak i obican mehanicki vanjski 2.5" HDD ima itekako koristi od usb3.0, i ako istina ne iskoristava ga do kraja, ali prebacivati podatke brzinom od 30ak MBs (usb 2.0) ili 70ak MBs (usb3.0) meni osobno puno znaci.

U ovoj vijesti me najvise veseli nada da mozda dobijemo 3.5" vanjske diskove bez dodatnog napajanja.

PS

Takoder ne koriste usb samo mali kucni korisnici koji nemaju nista sto bi iskoristilo tu propusnost :)

TD za glupost

12 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: USB na 10 Gb/s
lllnuclearlll kaže...

Koja svrha ovoga? Koji uređaji danas uopće iskorištavaju puni potencijal USB 3.0 standarda? USB memorije neke brze, kamere možda s brzim karticama i to u slučaju da se isto toliko brzi SSD nalazi u računalu koji može radit na tim brzinama.

10Gb/s mi se još uvijek čini dosta pretjerano. No ajde, tehnologija ide naprijed, valjda će ga do 2015 nešto moći koristiti.

Tako su meni rekli kad sam kupio disk od 1.2GB :) Koji ce ti to qrac? I onda iziđe prvi bug s CD-om i ode pola diska... 

Ne brini, za koju godinu ćemo kukati kako je usb 4 prespor...

15 godina
USB na 10 Gb/s

Povećanje prijašnjih verzija je bilo znatno veće, oko 10 puta, a ovdje samo 2.

Winter is coming...
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

Pa recimo naprimjer.

Eksterna Graficka.

To bi bila idealna primjena.

Recimo da imas dobar laptop ali graficka je integrisana(intel),a htio bi nesto malo jace odigrat.

Loading...
15 godina
USB na 10 Gb/s

Moja integrirana ima bandwith 10 GB/s a ti bi nešto jače preko USB-a?

Winter is coming...
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
USB na 10 Gb/s

Dovoljno je reći da je MAX propusnost PCIE 3.0 x16 15.75GB/s, USB još nije ni blizu toga, niti će mislim ikada namjena USB-a biti spajanje grafičkih kartica, pogotovo sad s ovim svim integriranim rješenjima.

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
USB na 10 Gb/s

za spajanje grafičke je thunderbolt više primjereniji, ali je relativno rijedak

Moj PC  
0 4 hvala 0
14 godina
neaktivan
zuper kaže...

Zar nije i on isto 10Gbs?

PS

Jos jedan koristian primjer ovakve propusnosti je ulancavanje uredaja, npr jedan usb hub na koji je prikljuceno vise diskova/ssd-a i svi rade punom brzinom i ako dijele port.

2. Izbacivanje Thunderbolta i slicnih konektora iz igre (eSata?) i veca standardizacija sucelja.

3. Brze punjenje uredaja preko usb-a

Dalo bi se nac 100 prednosti najmanje

TD za glupost
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.4.2013 22:16 (Laxarus).
16 godina
USB na 10 Gb/s

Grafičke na USB-u => ain't gonna happen'.

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!

4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

Koja svrha ovoga? Koji uređaji danas uopće iskorištavaju puni potencijal USB 3.0 standarda?

Radi se o jednostavnoj stvari, što imaš veću propusnost tim imaš manje ograničenja i možeš početi razmišljati o primjenama o kojima do sada nisi razmišljao. Ne pravi se novi USB standard specijalno za neke uređaje, nego se uređaji prave za neki USB standard.

Kada je AGP uveden niti jedan dostupan čip ga realno nije trebao. To se brzo promjenilo kada su proizvođači počeli praviti čipove koji su koristili sve prednosti AGP-a.

DamageHigh kaže...

Iako mi ideja vanjske grafičke kartice ne zvuči primamljivo, nikad ne reci nikad.

0xBADC0DE
13 godina
protjeran
Laxarus kaže...
zuper kaže...

Zar nije i on isto 10Gbs?

PS

Jos jedan koristian primjer ovakve propusnosti je ulancavanje uredaja, npr jedan usb hub na koji je prikljuceno vise diskova/ssd-a i svi rade punom brzinom i ako dijele port.

2. Izbacivanje Thunderbolta i slicnih konektora iz igre (eSata?) i veca standardizacija sucelja.

3. Brze punjenje uredaja preko usb-a

Dalo bi se nac 100 prednosti najmanje

Mislim da do kraja ove godine dolazi thunderbolt sa 20Gbs.

16 godina
rustweaver kaže...

DamageHigh kaže...

Iako mi ideja vanjske grafičke kartice ne zvuči primamljivo, nikad ne reci nikad.

Pa bit će ih vjerojatno (iako ako ikad i dođu, jako, jako kratko vrijeme), ali na USB sučelju - nikad.

15 godina
neaktivan
DamageHigh kaže...

ali na USB sučelju - nikad.

A to znaš jer si se posavjetovao sa kristalnom kuglom? :D

0xBADC0DE
16 godina
rustweaver kaže...
DamageHigh kaže...

ali na USB sučelju - nikad.

A to znaš jer si se posavjetovao sa kristalnom kuglom? :D

To znam zato što je arhitektura čitavog sučelja nepogodna za takvo što. USB je iz početka bio osmišljen kao sučelje za spajanje periferija, a ne komponenata. Radi se o asimetričnom linku, a osim toga USB uređaj ne može prenositi podatke bez izričitog requesta hosta (računala).

Sam USB kontroler je implementiran u southbridge-u, pa bi stoga bilo potrebno za svaku grafičku karticu spojenu putem USB-a pisati nove drivere, a i performanse bi uvelike ovisile o performansama kontrolera. Očekivati da će se USB po tom pitanju u budućnosti promjeniti je nerealno, jer kada bi ga se išlo prilagođavati za takvu upotrebu - došli bi do Thunderbolta. On ima izravan link s PCI-E sabirnicom, a kao što znamo, upravo se ona koristi za spajanje grafičkih kartica, pa se samim time eliminira potreba za pisanjem potpuno novih drivera, a performanse su limitirane jedino pukom propusnošću samog sučelja. Osim toga, Thunderbolt koristi optičke kablove, pa shodno tome performanse opadaju znatno sporije porastom duljine samog kabla, dok kod USB-a to nije slučaj.

Više je prvi dio rečenice bio temeljen na kristaloj kugli...;)

15 godina
neaktivan
DamageHigh kaže...

Radi se o asimetričnom linku, a osim toga USB uređaj ne može prenositi podatke bez izričitog requesta hosta (računala).

Nebitno.

DamageHigh kaže...

Sam USB kontroler je implementiran u southbridge-u, pa bi stoga bilo potrebno za svaku grafičku karticu spojenu putem USB-a pisati nove drivere, a i performanse bi uvelike ovisile o performansama kontrolera.

Uh, nepremostiv problem -.-'

Ono što ti ne uspjevaš uvidjeti jest koliko je nemoguće predvidjeti takve stvari. Da je netko prije 10 godina rekao da će biti moguće 3D igre pisati u javascriptu svi bi mu se smijali. A danas takva izjava nije nikome smiješna.

0xBADC0DE
16 godina
rustweaver kaže...
DamageHigh kaže...

Radi se o asimetričnom linku, a osim toga USB uređaj ne može prenositi podatke bez izričitog requesta hosta (računala).

Nebitno.

Itekako bitno. CPU isto tako ne može adresirati memoriju kartice i obrnuto, što bi značilo da bi bilo potrebno integrirati i svojevrstan CPU u takav sustav.

rustweaver kaže...
DamageHigh kaže...

Sam USB kontroler je implementiran u southbridge-u, pa bi stoga bilo potrebno za svaku grafičku karticu spojenu putem USB-a pisati nove drivere, a i performanse bi uvelike ovisile o performansama kontrolera.

Uh, nepremostiv problem -.-'

Naravno da je nepremostiv problem. Je li tebi jasno kolika je vrijednost drivera u toj priči? Evo ti prvi primjer razlika u cijeni između GeForce i Quadro serije kartica. Identični hardver - razlika u cijeni 300%.

Takav pothvat je apsolutno i u svakom pogledu neisplativ, a to je ono na što se gleda. Nema teoretske šanse da bi itko za proizvodnju tako nečega odabrao USB sučelje.

rustweaver kaže...
Ono što ti ne uspjevaš uvidjeti jest koliko je nemoguće predvidjeti takve stvari. Da je netko prije 10 godina rekao da će biti moguće 3D igre pisati u javascriptu svi bi mu se smijali. A danas takva izjava nije nikome smiješna.

Moguće je. Samo pogledaj u kojem se smjeru kreće IT. Da je USB imao dovoljnu propusnost za takvo što prije 10 godina, možda bi netko i pokušao takvo što. Ovako - nema šanse, garantiram ti. Ako se ikad dokaže suprotno, častim te pivom i ćevapima...;)

15 godina
neaktivan
DamageHigh kaže...

Itekako bitno. CPU isto tako ne može adresirati memoriju kartice i obrnuto, što bi značilo da bi bilo potrebno integrirati i svojevrstan CPU u takav sustav.

Dovoljno je mapirati određeni adresni prostor za potrebe uređaja, i onda bi driver samo slao komande uređaju, a uređaj preko DMA iz memorije uzima ono što mu treba.

Trenutna komunikacija između operacijskog sustava i grafičkog čipa se izvršava tako da čip izloži operacijskom sustavu svoje registre pomoću kojih se pokreću određene operacije, a podatci se dohvaćaju direktno iz radne memorije.

DamageHigh kaže...
Naravno da je nepremostiv problem. Je li tebi jasno kolika je vrijednost drivera u toj priči?

Zanosiš se. Nije to toliko drukčiji princip rada, da bi se sve izvrnulo naopako. Zapravo to predstavlja veći problem developerima koji kane koristiti takav driver, a koji moraju imati na umu posve nove parametre komunikacije sa takvim hipotetskim uređajem.

Što se same vrijednosti drivera profesionalnih kartica tiče, ona leži u tome da su takvi driveri skrojeni specijalno za potrebe profesionalnih aplikacija, kako bi radili što bolje s njima. A svaka specijalna podrška specijalno i košta.

Natrag na temu, nemaš pojma koliko se puta u povijesti računalstva tjerao slon kroz iglenu ušicu, koristeći ne baš optimalne pristupe. Hack vamo hack tamo, može raditi ovako, a može i onako. Nemoj tako olako odbacivati neke ideje, koliko god se suludim na prvi pogled činile.

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.4.2013 20:09 (rustweaver).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice