Bravo ,svaka čast! Samo ,daj ti to objasni "revolucionarima" ovdje ,koji bi da je Sedmica bez ičega - GOLI KERNEL?? Jel ,i to su neki od prijedloga - ko da smo u 80-tima i jedan posto svjetske populacije koristi kompjutere. A to je samo vrh ledene sante od onoga kaj je sve tu napisano.
Puno se ovdje filozofije i subjektivnih stavova nakupilo, jedino je krajnji korisnik ostao negdje sasvim po strani - a upravo bi on trebao biti u središtu.
Prvo pravilo kod liječenja - nemoj provoditi liječenje tako da je pacijentu još gore i još je bolesniji.
Kad korisnik upali komp, želi da mu komp radi, da može obaviti osnovne poslove, poput pisanja seminara, izrade neke jednostavmne prezentacije, surfanja, čitanja maila, slušanja mjuze i pregleda slika s ljetovanja, te želi da mu je komp siguran out of the box (antivirus, firewall). Apple isporučuje OSX s nizom aplikacija koje ispunjavaju očekivanja. Upali komp i možeš raditi te stvari. Štoviše, nude čak i vlastite aplikacije za obradu multimedije, tako da i poslovni korisnici (grafičari) ne moraju razbijati glavu kad žele krenuti u business.
Boriti se protiv "monopola" u browserima i playerima tako da prosječan čovjek ne može poslušat mjuzu, pročitati vijesti, a u WinXP ni pogledati DVD je "lijek" koji je gori od bolesti. Pa takav Windows stroj je neupotrebljiv, kanta koja troši struju i ne radi ništa! I onda trošiš hrpu vremena i/ili novca (PC serviser ili tehnički potkovanija osoba ne radi zabadava) za nabavljanje stvari za elementarno korištenje. Kao da kupiš auto, a auto nema glavu motora ni mjenjački sustav jer eto to treba sad dodatno izabrati ("slipstrimati") i ugrađivati. Par entuzijasta želi nabildati auto, pa im bi tako i tako izbacili neke defaultne dijelove i ugradili posebno nabavljene. Ali obični ljudi žele da im auto ide kad ga kupe u salonu, ne da ga još ekstra slažu i nabrijavaju dva mjeseca.
Koga briga za filozofije i fore tipa "e sad ti slipstrimaj instalaciju blabla u boot image koji napraviš..." (ozbiljno?) ili "trebaju postojati nekakvi download manageri, pa ovo i ono za izbor" (jel govorimo o 0,000001% ljudi koji se ovim bave za lovu?). Nije čudo da Apple toliko jača, da je iz elitističkih krugova korisnika prešao i na obične ljude. Upališ komp, odmah radi ono što 99% ljudi želi, bez razbijanja glave. A s EU-Windowsima moraju imati 3 godine iskustva kao serviseri i razumijevanje pravnih propisa EU i USA :(
U ovom slučaju lijek je gori od bolesti. Manje loša alternativa već psotoji - ne dopustiti da se zalocka mogućnost instalacije alternativnih aplikacija pod izgovorom "nisu certificirane za platformu" i gotova priča. To već ima, tko voli nek si stavlja što hoće.
Ma ima i tu malo istine, ali nije nikako sve tocno.
Jer to sto korisnik ocekiva toliko programa na Windowsima je stvar navike. Da je Microsoft odlucio u stare Windowse dijeliti besplatno svoj Office paket, danas bi govorio kako je nemoguce da se Windowsi isporucuju bez Office paketa.
Ono sto zelim reci, da je sve to zapocelo s zakonom koji kaze da s OS-om treba doci OS (i sve sto se smatra kao dio OS-a tj. dio njegove funkcionalne cjeline) i nista vise, danas to nikome nebi bilo cudno.
Ali zanemari ovo jer nema vajde od plakanja nad prolivenim mlijekom. Tako da se danas vise po tom pitanju ne moze nisat ucniti. Jer OS mora dolaziti s wordpadom, mora dolaziti s paintom, mora dolaziti s browserom.
Ali kakvim? Da Microsoft nije razvijao svoj browser (misli se za OS) vec ostavio recimo IE6 u svoj novi OS, nebi se sigurno DANAS bunili Firefox i Opera.
Ono sto zelim reci, OS jednostavno ne smije dolaziti s kompletnim softwareskim rijesenjem, prije je to bilo posteno donekle, pa si imao paint koji je mogao vracati 3 puta UNDO, danas pak Microsoft razvija svoj antivirus kojeg stavlja u OS.
Spominjes Apple. Jednaki monopolist kao i Microsoft, i ne prolaze ljudi na njega sto radi out of box, nego zato je jer mnogima COOL, jer su mu fancy macbookovi a i zato jer se ipak radi o OS-u kojeg mnogi smatraju tehnicki daleko ispred Windowsa.
iLife software za obradu mutlimedije kojeg Apple dijeli nije besplatan niti dolazi s Mac OS X, nego ga dijeli besplatno s svojim racunalima. Apple se snasao i korisiti svoju poziciju, nije pravedno opet, ali jbg.
Da, ti zelis zastiti krajnjeg korisnika, koji ce se izgubiti jer ne dolazi s windowsima sav moguci software, a a ja zelim zastiti malog covjeka (programera) koji gladuje jer se s svojim softwareskim rjesenjem ne moze probiti na trziste zbog Microsoftovog software ukljucenog u windowse.
Rasmisli malo!
Microsoft će posebno za tržište Europe izbaciti dvije verzije Windowsa 7:
- s oznakom E - bez Internet Explorera
- s oznakom N - bez Internet Explorera i Windows Media Playera
Neće biti moguće napraviti nadogradnju s Viste ili RC-a Sedmice na Windowse 7 E, već će se morati raditi čista instalacija s ponovnim instaliranjem svih programa (EU shoots self, users in foot in MS feud).
Upute će biti objavljene na ovoj stranici: http://windows.microsoft.com/upgrade-windows-E (još nije napravljena).
Microsoft će o svemu više izvijestiti sutra (25.6.) popodne.
Microsoft će posebno za tržište Europe izbaciti dvije verzije Windowsa 7:
- s oznakom E - bez Internet Explorera
- s oznakom N - bez Internet Explorera i Windows Media Playera
Neće biti moguće napraviti nadogradnju s Viste ili RC-a Sedmice na Windowse 7 E, već će se morati raditi čista instalacija s ponovnim instaliranjem svih programa (EU shoots self, users in foot in MS feud).
Upute će biti objavljene na ovoj stranici: http://windows.microsoft.com/upgrade-windows-E (još nije napravljena).
Microsoft će o svemu više izvijestiti sutra (25.6.) popodne.
Pa j_bem im m_ter glupu evropsku. Ne samo što moram nabavljat sa strane IE i instalirat nego moram raditi i reinstall cijelog sistema.
Zašto te kretenčine nisu donijeli odluku da se može kupiti:
1. sedmica s IE
2. sedmica bez IE
Sada ja moram ispaštati zbog tih izroda čovječanstva
ajme jaaadaaaaan, moraš instalirat IE
baš mi te je žao
ajme jaaadaaaaan, moraš instalirat IE
baš mi te je žao
i meni ga je žao, i još nebude dobil kalašnjikov i pun spremnik metaka, ma kako to može EU. lopovi.
Prvo i osnovno "Revolucionar" ne Revolucionarist!
Drugo ,ako tebi M$ oduzima kruh sa svojim polurješenjima u Windowsima ,kaj ti programiraš?!
Evo jedne skupine programera (to je sad firma ,ne samo skupina) koji su našli rupu na tržištu i napravili dobar posao i vrhunska rješenja ,bez obzira kaj i takvih programa ,i to isto jako dobrih ,ima već godinama.
Po stoti put u ovoj temi ponavljam ,ko će danas plaćat za nekakav Paint ,Notepad ili Handwriting Recognition osim ako je vrhunski napravljen i nudi neka totalno nova rješenja koja ne postoje ni u jednom drugom takvom programu.
Po tebi i još nekima ovdje ,očito bilo najbolje da Sedmica dolazi kao ovo na slikama ,a sve ostalo da se posebno instalira!
I tko je onda zaostao u prostoru i vremenu?!
ajme pa tema i dalje zivi?!
meni i dalje nije jasno kako nekima nije jasan cilj EU i EK -> $$$$$$$
prvo nije valjalo jer je IE u Win 7, a sada kada je izbacen opet ne valja!!!!
znaci da od samog pocetka uopce nije bitno sta ms ima ili nema unutar windowsa! samo je stvar da se uzme neka para od njih!
a ideje o dijeljenju nekih alternativa uz same win i dalje smatram idiozmom sta god netko mislio!
mislim da niti jedna tvrtka, niti jedan developer ne zeli dijeliti konkurentki proizvod uz svoj, a svi koji se zalazu za tu ideju su **** (sorry)
Prvo i osnovno "Revolucionar" ne Revolucionarist!
Drugo ,ako tebi M$ oduzima kruh sa svojim polurješenjima u Windowsima ,kaj ti programiraš?!
Evo jedne skupine programera (to je sad firma ,ne samo skupina) koji su našli rupu na tržištu i napravili dobar posao i vrhunska rješenja ,bez obzira kaj i takvih programa ,i to isto jako dobrih ,ima već godinama.
Po stoti put u ovoj temi ponavljam ,ko će danas plaćat za nekakav Paint ,Notepad ili Handwriting Recognition osim ako je vrhunski napravljen i nudi neka totalno nova rješenja koja ne postoje ni u jednom drugom takvom programu.
Po tebi i još nekima ovdje ,očito bilo najbolje da Sedmica dolazi kao ovo na slikama ,a sve ostalo da se posebno instalira!
I tko je onda zaostao u prostoru i vremenu?!
pa zarađuju ljudi i na besplatnom software vjerovao ili ne:
Opet ponavljam priču blendera:
"
Unatoč postignućima, investitori su smatrali da financijski rezultati kompanije ne odgovaraju njenim i mogućnostima tržišta i u 2001. je broj uposlenika smanjen. Postignuta je suradnja s novim investitorima i u travnju je objavljen prvi NaN-ov komercijalni proizvod, aplikacija Blender Publisher. Radilo se o proizvodu usmjerenom ka rastućem tržištu interaktivne internetske multimedije. Ipak, zbog loših rezultata prodaje investitori odlučuju zatvoriti tvrtku NaN i prekinuti daljnji razvoj Blendera.
U ožujku 2002. Ton Roosendaal odlučuje sam nastaviti posao i osniva neprofitnu Blender fundaciju. Blender je u ovom slučaju postao čisti open source projekt i Roosendaal je uspio sa svojim nekadašnjim investitorima dogovoriti nastavak projekta. U samo sedam tjedana oni su kampanjom Free Blender prikupili 100 tisuća eura s kojima je fundacija otkupila intelektualna prava nad izvornim Blenderovim kodom. Kampanja Free Blender nastavlja se do današnjeg dana.
"
postoji hrpa besplatnih handwriting recognition software koje nitko više neće niti pogledat zato jer s Windows dolazi s svojim
u suprotnom bi možda njih koristili pa bi postali popularni, radilo bi se na njima, napredovali bi, pa bi na kraju kad bi očvrsnuli, započeli i s prodajom
pa danas većina takvih proizvoda koje dolaze s free i premium verzijom imaju sličnu povijest (ne svi, ali večina)
EDIT: slike su retardirane, nitko ozbiljan ovdje nije spominjao GUI, već samo za aplikacije koje nisu dio OS-a
Najbolje da nitko ne radi ništa što si ti napravio da ti nebi bio konkurencija i da ti dade šansu...
Izvini ,ali pogledaj ponovno neke postove na forumu! Nekima je i to dobro i za to se zalažu ,iako su priznajem ,slike stavljene kao karikatura svega ovoga.
Handwriting recognition software? Svako ko je napravil dobar software ,sa dobrim rješenjima ne treba se bojati M$-ovog generičkog rješenja u Sedmici.
I uvijek će imat klijentelu. Ali ,j... ga treba s...t po M$-u ,a ovo je opet još jedan argument za to ,iako je tema o Internet Exploreru i stavljnju ili nestavljanju istog u Sedmicu. Tak da sad ne znam kaj s tim ima handwriting recognition software ,ali neka vam bude gospodo ,bitno da se piše i da nije dosadno. Nema veze o čemu.
ti karikaturom iznosiš argumente?
sad koliko vidim razgovaraš sa mnom, kakve veze imaju neki koji su spominjali lude ideje još prije nekoliko stranica ovog foruma
nadovezao sam se s handwritingom na tebe
to je valjda trebao biti samo primjer radi boljeg razumijevanja
ali očito za ku*ac
linuxuser i mac su mi jasni kao protivnici M$a, ali mi nije jasan stummem, bez MSa njemu nema perspektive, s MSom možda.
Što sad nije OK?, jel' EU zabranila browser, kao što klimama linkovima pokazuje, bit će jedna verzija bez IE i još jedna bez-bez..
Gotovo, rješeno, što sad? Ako to EU-K. radi u ime zaštite korisnika ili tržišnog natjecanja, viknimo zajedno yupiii, jer sad smo sretniji.
Pa eto vam svjedoci smo danasnjice u kojoj EU (Slovenija) trazi komad naseg mora da poveca svoju konkurentnost u turizmu... Oni samo gledaju na sebe, kako vise u proracun uliti love, (to je prirodno, ali bezobrazno)! Tko im je kriv sto je MS broj 1 u svijetu i nema konkurenta? Isto tako tko je kriv Sloveniji sto nema more?
Jos sada prigovaraju sto su nasi MiG-ovi uletili u njihov prostor, sada ce traziti da ima damo par komada da mi nemamo monopol nad okolnim nebom, ili neka stavimo Janeza unutra da dalekozorom nadgleda cijelu Sroveniju!
Svasta! Kao mali sam bio za EU ali sada vidim da je to skupina umisljenih politicara koji misle da su Bog i batina i da ih svi moraju slusati! Koliko god EU se cinio jak u usporedbi sa nama oni nisu u vrhu u poretku u svijetu gledano ekonomski ili vojno ili politički, jednom kada ih netko stisne pokazat ce se koliko je ta Unija krhka! Nije to poput USA gdje su svi ljudi jedan ravnopravni narod, ovdje ce uvijek biti da je Talijan ili Francuz, Englez vrijedniji i "pametniji" od "glupog" Hrvata, Bosanca, Srbina, Slovaka, Mađara...
Pa eto vam svjedoci smo danasnjice u kojoj EU (Slovenija) trazi komad naseg mora da poveca svoju konkurentnost u turizmu... Oni samo gledaju na sebe, kako vise u proracun uliti love, (to je prirodno, ali bezobrazno)! Tko im je kriv sto je MS broj 1 u svijetu i nema konkurenta? Isto tako tko je kriv Sloveniji sto nema more?
Ovo kaj si napisao, si napisao glupost.
Microsoft je prije pri početku imao konkurenciju imali smo razne sustave, programe, i ti sustavi su bili jeftiniji. Kasnije kad je pobio svu konkurenciju windowsi i razni programi su poskupjeli.
Slovenija nikad nije imala more, niti će ga imati, u tome je razlika.
Jeste li znali da smo imali Hrvatski browser koji su napravili hrvatski programeri. Bio je bolji od IE, no problem je u tome sto korisnici nisu čul bas za taj browser. Microsoft je to lako napravio, stavio je svoj IE u windows i tako napravio i ujedno i besplatnu reklamu, ai ljudi su na neki način prisiljeni koristiti, jer microsoft daje popuste raznim firmama, bankama, fini da prave podrsku za njihov IE, a za ostale programe da kažu neisplati nam se.
To nije fer prema ostalima.
Iz tog razloga je i puno pametnije bilo baviti se SAD-om, nego EU i radije biti protektorat SAD-a u EU, nego igralište za EU.
Iz tog razloga je i puno pametnije bilo baviti se SAD-om, nego EU i radije biti protektorat SAD-a u EU, nego igralište za EU.
Ovo kaj pišete su gluposti, Eu je pametniji nego SAD, ali i SAD je isto protiv microsofotovog uništavanja konkurencije
Ovo kaj si napisao, si napisao glupost.
Microsoft je prije pri početku imao konkurenciju imali smo razne sustave, programe, i ti sustavi su bili jeftiniji. Kasnije kad je pobio svu konkurenciju windowsi i razni programi su poskupjeli.
Slovenija nikad nije imala more, niti će ga imati, u tome je razlika.
Jeste li znali da smo imali Hrvatski browser koji su napravili hrvatski programeri. Bio je bolji od IE, no problem je u tome sto korisnici nisu čul bas za taj browser. Microsoft je to lako napravio, stavio je svoj IE u windows i tako napravio i ujedno i besplatnu reklamu, ai ljudi su na neki način prisiljeni koristiti, jer microsoft daje popuste raznim firmama, bankama, fini da prave podrsku za njihov IE, a za ostale programe da kažu neisplati nam se.
To nije fer prema ostalima.
Ima tu nesto istine, ali tako ti je to u danasnjem svijetu, treba se prilagoditi! Treba biti inovativan, marljiv a to se danas nikome ne da pa bolje muzti lovu nego sam napraviti nesto bolje i zaraditi na tome!
Zasto EU ne iskoristi sav taj novac koji je dobio od MS-a za razvoj vlastitog "boljeg" OS-a pa neka njega natrpaju svakakvim programcicima? Pa EU ipak nije stalo do love, oni bi sve besplatno dijelili, nisu oni kao MS... da...
A Apple i Safari?
Opet se lupeta jedno te isto milijardu puta prožvakano pitanje kak je M$ tamo negdje prije 10 ,20 30 godina postal monoplist ,kak to nije pravedno ,bla ,bla ,bla!
Altenativa ima ,kome je do pravednosti nek makne Windowse s PC-a i stavi neki Linux i svi sretni i zadovoljni.
A to kaj neko nije sposoban kad napravi nešto ,konkretno browser to i marketinški pokrit pa da ljudi čuju i vide za njega nije kriv M$ nego on sam.
I više stvarno ne znam kaj se tu novo ima reć ,s obzirom da su svi "pravednici" dobili kaj su tražili :Windows 7 u Evropu dolazi bez IE-a, svako će si moć stavit kaj hoće. A ko ne zna ,nek se zahvali EU "pravednicima" i potraži pomoć.
Ima tu nesto istine, ali tako ti je to u danasnjem svijetu, treba se prilagoditi! Treba biti inovativan, marljiv a to se danas nikome ne da pa bolje muzti lovu nego sam napraviti nesto bolje i zaraditi na tome!
Nije baš tako jednostavno - jedna je stvar konkurirati pod jednakim uvjetima, potpuno druga konkurirati monopolistu. Inovativnost kratko traje, pogotovo u svijetu informatike - sve inovativno je MS jednostavno posrkao i iskoristio svoju tržišnu poziciju da težište s inovativnosti prebaci na dostupnost. A tu mu nitko ne može konkurirati.
Nije baš tako jednostavno - jedna je stvar konkurirati pod jednakim uvjetima, potpuno druga konkurirati monopolistu. Inovativnost kratko traje, pogotovo u svijetu informatike - sve inovativno je MS jednostavno posrkao i iskoristio svoju tržišnu poziciju da težište s inovativnosti prebaci na dostupnost. A tu mu nitko ne može konkurirati.
Naravno da mu je tesko konkurirati ali sto sad bi se on trebao odreci svoga mjesta na trzistu i uz OS besplatno davati prostor za konkurentske programe jer je netko nesposoban sam to naci?
U danasnjem svijetu se sve placa, sto mislis od cega se financira Firefox? -Od Google-a koji placa ogromnu lovu da bi bio po defaultu homepage i onda jednom kada google prestane davati "financijsku pomoc" firefoxu jer ce se osloniti na svoj Chrome, onda bi mogli reci sto ne bi kad odes na www.google.com imao odmah na glavnoj stranici download Firefoxa...
Ovdje je rijec samo o muzenju krava tj. MS-a jer ima love... MS je prozivan zato su se i okomili na njega politicari jer znaju da imaju podrsku javnosti koja ni sama nije svijesna sto bi recimo bilo da MS propadne... politicari, koji ne znaju a skrti su platiti nekome 10 kuna da mu instalira Firefox!
Recesija je pa treba napuniti kasu, sada ce MS malo dati, sutra ce Apple, pa cemo na Boeing... velika je tu lova u igri i da ju barem uloze u nesto pametno ne bih nista rekao!
Naravno da mu je tesko konkurirati ali sto sad bi se on trebao odreci svoga mjesta na trzistu i uz OS besplatno davati prostor za konkurentske programe jer je netko nesposoban sam to naci?
Ne treba se ničega odreći, samo se treba svesti u okvire u kojima se svi ostali proizvođači browsera već godinama nalaze. To znači - prestati distribuirati IE uz Windowse.
- prestati distribuirati IE uz Windowse.
A zasto bi to oni napravili? Zasto prepustiti dio svojeg trzista drugome? Zasto adobe ne prigovara sto imas paint uz WIN? Zato jer su izdali bolji proizvod kojem paint nije konkurencija!
Izdavaci browsera jednostavno ne mogu toliko nadmasiti IE da ga potuku na normalan nacin nego se igra prljavo a EU jedva doceka izmusti milijardu eura od MS-a da zakrpaju rupu koju su sami napravili losim potezima! Ja imam Firefox jos od 1.0 ali ako se pocne distribuirati uz WIN, prelazim na IE sigurno!
Ja imam Firefox jos od 1.0 ali ako se pocne distribuirati uz WIN, prelazim na IE sigurno!
hahaha, a ok :D
- prestati distribuirati IE uz Windowse.
A zasto bi to oni napravili?
Zato jer je to u skladu sa zakonima EU tržišta.
ja kad kupim windowse zelim windowse, nisam kupio ie, paint, wmp i ostatak smeca koje mi smeta nego samo windowse i ne zelim ostatak gluposti koje ne koristim...zelio bih vidjeti opciju da sve to maknem u potpunosti i da mi ostane goli os
ja kad kupim windowse zelim windowse, nisam kupio ie, paint, wmp i ostatak smeca koje mi smeta nego samo windowse i ne zelim ostatak gluposti koje ne koristim...zelio bih vidjeti opciju da sve to maknem u potpunosti i da mi ostane goli os
Smeta ti? LOL. Svašta. Pa makni, opciju imaš.
znaci u potpunosti mogu bez problema maknuti sve osim golog os-a bez problema, i to ne samo ikone nego bas da mi to smece ne zauzima diskovni prostor?
Diskovni prostor? "Smeće"? Jak si. Nije mi jasno kako uopće sebi dopuštaš da sad pišeš s Windowsa?