Uklanjanje IE-a nije dovoljno

poruka: 620
|
čitano: 253.512
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Uklanjanje IE-a nije dovoljno".
17 godina
neaktivan
RE: Uklanjanje IE-a nije dovoljno
shkval kaže...

Ne razmišljate dalje od svog desktopa.

Ni EU ne razmišlja dalje od svog džepa.   ;)

IE je ovdje sporedna stvar, ne radi se ovdje o zaštiti korisnika, već je EU vidjela dobru priliku za punjenje džepa. I čemu filozofiranje kad je sve tako jednostavno?

Only God (& mod) can judge me
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2009 14:12 (Core2Duo2).
16 godina
Veliki Brat kaže...
.., dovoljno je donijeti propis da sva dokumentacija mora biti u otvorenom, javno dostupnom formatu i onda tu stavku propisa normalno provoditi. ...

-zakon/propis postoji ali ga ta EU komisija 'zaboravlja' provest. To bi rješilo stvarnu mogućnost alternative....

@ivoleko, citiram baaaba -''sjed, jedan.'' (nadam se bez ljutnje /isprika s moje strane).

-browser se napravi za par minuta, privlačenje publike je nešto drugo... prava zarada je u reklami, brandu.

opet jedan laički primjer, proizvođač DVDplaera koji košta u maloprodaji 150kn, zaradi možda 10kn/kom. znaš koliko uzme ZAMP na prazan medij, koliko se plati za ime jewel/CD-box (bez filma, samo korištenje naziva?)..., oznake DVD/RW/CD Philipsu/Sonyu i ostalim igračima za FireWire/iLink... -beskonačno. ''za sve ostalo tu je master card''

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
ihush kaže...
...

EU komisija bi trebala omogućiti mogućnost korištenja drugih OSeva, Office paketa i browsera na način da mi pod win/linuxom/Macom radi sve potrebno za posao, tad bi ja kao user imao izbor. Tko radi drivere za hardware? Tko radi inport u FINI? Tko radi certifikate za banke? To neradi MS (samo dobro podmazuje, ali ga za to treba uhvatiti-dokazati-kazniti) a pravo rješenje je da EU primjeni svoje zakone i natjera proizvođaće na otvorenost hardwera/drivera.... -bez tog mi je linux samo 'igrica' (namjerno umanjenica zbog industije igara).

...

Sve pet, samo da se osvrnem na ovaj dio (boldani, ali je prošireni citat u funkciji shvaćanja dijela);
Ne treba uopće MS uhvatiti, niti kazniti, dovoljno je donijeti propis da sva dokumentacija mora biti u otvorenom, javno dostupnom formatu i onda tu stavku propisa normalno provoditi. Neka se svaka institucija za sebe brine i snosi odgovornost, lako će oni sami izaći s MS-om na kraj.

No svejedno, ovaj dio s monopolom i distribucijom softvera uz Winse... Upravo zato što nema smisla da FF, Opera ili neki treći softver bude distribuiran uz OS, nema smisla niti da IE bude distribuiran uz njih (kao niti WMP, bla, bla, bla...). Nema veze što je proizvođač svega MS - zakon je vrlo jasan u ovom slučaju.

Da to ima smisla....

Stvarno ima...

Naravno ja ga nemogu nać.....

Ali to ima smisla....

A zašto jednostavno ne bi Windows 7+IE8+WMP11i kaže da nema drugih izdanja...

Zašto bi MS isporučava svoj Web browser sa operativnim sustavom kad može tuđi....

Ja osobno kad prodajem karte uvik kažem da je u susjeda jeftinije .....

Pa to je zdravo razumska stvar....da na reklami od svog restorana stavim cjenik tuđeg....

Nažalost to ni zdravo razumski nema smisla i ta mi je ideja odbojna....pa od ćega ću ja živit?

Nemogu živit od tuđeg restorana nego od moga....to je tada prirodna selekcija.....bolji vladaju a slabiji rade na baušteli....a zašto bi slabiji radio na baušteli...? Reci mi zašto? Jer je slabiji? Tako ni Kerum nebi nikad smio bit ovo što jest sad.....možda i nebi ali jesi ti bog pa da sudiš?

Eto procitao sam EU ustav....

The Union shall offer its citizens an area of freedom, security and justice without internal
frontiers, and an internal market where competition is free and undistorted.

Internal market......ovo objašnjava sve.....zar nisu mogli napravit zakon da zabrane vanjskim tvrtkama da kupuju vecinski udio dionica?

Nego ovako kompliciraju?

3. The Union shall work for the sustainable development of Europe based on balanced economic
growth and price stability, a highly competitive social market economy, aiming at full employment
and social progress, and a high level of protection and improvement of the quality of the
environment. It shall promote scientific and technological advance.

Opet isto.....

4. In its relations with the wider world, the Union shall uphold and promote its values and
interests. It shall contribute to peace, security, the sustainable development of the Earth, solidarity
and mutual respect among peoples, free and fair trade, eradication of poverty and the protection of
human rights, in particular the rights of the child, as well as to the strict observance and the
development of international law, including respect for the principles of the United Nations Charter.

Evo sad si daju pravo da gnjave Microsoft....mislim odakle im pravo? Svijet se zasniva na pravu slbodnog tržišta....ponudei potražnje...a oni to ne priznaju nego će se cijeli svijet prilagodit njima...ma da, da nebi....

Ovo je obični  prokomercijalizam.....

Bilo bi sad najžešće da tužu Windows 7 zato što stavlja DX 10.1 u svoj sustav..i to mnogu napravit...npr zašto se ne bi temeljilo na Open GL.....znaći Windows Može sa tuđim browserom a nemože sa tuđim "motorem"..... Recimo zašto Windows može sa Fontovima.....

Odakle mu pravo da kopira znakove iz abecede...zašto ne koristi hijeroglife?

Pa to je stvarno dobra ideja.....Ili odakle mu pravo da windows koristi dijelove iz MS-DOS-a.....ili zašto ima implementiran driver za cd....matičnu....procesor....zašto je to njegovo zašto se priinstalciji nebi ponudilo da odabere između MS ovih protokola i tuđih....

A dajte ovo je sad stvarno previše....i ovo su sve sasvim razumne ideje za tužit Microsoft....

Najbolje da otpiše EU sa liste partnera i kaže da mu je nisplativo da posluje sa Europom.....Baš bi vidio kako bi reagirali....

EU se ponaša parazitski....ne pruža ideje nego samo tuži tuđe....

I koliko sam primjetio svi protiv MS-a koriste Linux.....To što koristite Linux vas ne ćini boljim. Samo bolje obrazovanim....

I ja koristim Linux za neke stvari (serveri) i odličan je čak i sa Winom mogu bacit igre....ali nisam protiv Microsofta....

EU zabranjuje MSu da prodaje svoj proizvod kako bi oni zaradili.

Da sam ja u Microsoft vijeću nebi poduzima neke radikalne pokrete naravno bio bi smiren ali bi  ostao  zarobljen u razmišljanju jer nerazumijem odakle im pravo da zabranjuju da prodajem svoj proizvod...Pa kakva je to pravda?

Nisam si ovo uzeo srcu i jasno mi je da EU mora malo udarit MS jer je to zdravo razumski...ali ovo nije pravi način...onu napadaju tvrtku osobno....mogli su to riješit onako transcedentalno, zakonima....

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2009 15:53 (Tale).
17 godina
Tale kaže...

...

Pa to je zdravo razumska stvar....da na reklami od svog restorana stavim cjenik tuđeg....

...

Usporedba ti ne stoji ni po čemu, a zakoni o sprečavanju iskorištavanja monopolističkog položaja su jasni. nitko nema problem s MS-om kao monopolistom, nego s MS-om kao firmom koja iskorištava svoj monopolistički položaj da bi progurao (svoje) druge proizvode. Što od ovoga ne razumiješ, stvarno mi nije jasno...

Da, i ja bi također volio da MS otpiše EU s liste klijenata, pa da im se budžet prepolovi i cijene u ostatku svijeta poduplaju. Prekrasno, mogao bi to predložiti MS-u, možda te uzmu za savjetnika!

Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2009 15:58 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Usporedba ti ne stoji ni po čemu, a zakoni o sprečavanju iskorištavanja monopolističkog položaja su jasni. nitko nema problem s MS-om kao monopolistom, nego s MS-om kao firmom koja iskorištava svoj monopolistički položaj da bi progurao (svoje) druge proizvode. Što od ovoga ne razumiješ, stvarno mi nije jasno...

Da, i ja bi također volio da MS otpiše EU s liste klijenata, pa da im se budžet prepolovi i cijene u ostatku svijeta poduplaju. Prekrasno, mogao bi to predložiti MS-u, možda te uzmu za savjetnika!

Ako sam dobro shvatio, prilikom podizanja windowsa trebao bi dobiti samo command prompt iz kojeg bi mogao instalirati druge (ne Microsoft) programe, kao npr. explorer, notepad, calculator, paint, solitare... ali prije svega nekakav (ne Microsoft) GUI da mi bude lakše.

17 godina
neaktivan

Aj dobro....

Usporedba uvik ima smisla, čak kad uspoređujemo most sa oblakom uvik će imat smisla...i ti si razumio tu bit ...ako si razumio to znaci da stoji...

Ne razumijem zašto EU komisija određuje tvrtci koja nema veze s politikom (bar ne aktivno) kako ce se ponasat...istina štiti kupce u dugoročnom planu, ali pretvaranje Microsofta u open-source će samo stvoriti pomutnju i nekompatibilnost...tako da to i nije prava zaštita od monopolizma....recimo T-com je u istoj poziciji kao i Microsoft...pošto mu (ne)legalno svi kabeli (koji su državnom vlasništvu) pripadaju on nabija cijene svim ostalima....i reicmo EU se nije sjetio tužit T-com(mobile) zbog ovog nečasnog postupka...Koliko ja znam zakon vrijedi za sve.....

EU je definitivno zajednica država koje zajedno rade na promoviranju svog tržišta. To je naravno legalno.

Ali pogledajmo sad ovo....

EU se sastoji od članica od kojih 4 imaju preko 60 milijuna stanovnika i imaju ukupan postotak od 29 % tržišta....

I "skupa" sa NAFTA-om čine 73% posto tržišta.....

Te dvije "unije" svojim monopolističkim ponašanjem istiskuju manje saveze kao što su Tihooceanski i  Južne afrike....koji su sa svojim proizvodima više nego kompatibilni.....

Zašto nitko nije tužio njih?

Ovo je obično BUTT_IN od EU....

Nemoj mislit da sam se sad ja nešto...nego obična rasprava...stvarno me zniama odgovor na ovo pitanje...

I nisam rekao onaj savjet ozbiljno....onako više iz šale....da me uzmu za savjetnika MS bi davno propa. hehe

Ova gori usporedba ne navodi na zaključak da je EU loša nego da su svi slični (razumna pretpostavka)...

Svako se bori za svoje interese naravno ali ne znam što očekuju od Microsofta.....

Idem ipak pogledat okolo sa službenih stranica sve te male detalje, eto sad me bbaš zainteresiralo...

I ne nebi smio dobit Command Prompt već nečiji tuđi CMD...znaći ne bi dobio ni to....samo može li iko predstavit alternativu za Direct X?

Open GL je dobar ali nop nije to to.....

The Commission’s case boils down to two simple issues:

1. When may a company with leading market share improve its products by adding new features or improving existing features?

We live in a world in which many products result from adding new components and features to existing products – as anyone who owns a modern, feature-packed mobile phone can attest. The Commission’s 2004 Decision, however, held that Microsoft violated EU competition law when it improved the media playback features in its Windows operating system – improvements Microsoft made so that its customers could more easily enjoy a wide range of media on their PCs. It therefore ordered Microsoft to offer versions of Windows in Europe that cannot play audio and video files, even though virtually every competing product – such as those offered by Apple and many Linux vendors – includes these features.

Although the Commission defends this remedy as giving consumers greater choice, there has been effectively no demand for this version of Windows by consumers or PC manufacturers. Of the millions of Windows copies sold in the EU since this remedy went into effect, fewer than .005 percent have been the version with reduced functionality. Under established competition law rules, even leading companies may improve their products by adding new features, so long as this benefits consumers. And the integration of media playback capabilities in Windows clearly does benefit consumers, as well as the many companies whose products rely on these capabilities in Windows to function properly.

2. Does a company with leading market share have a duty to share its innovations with competitors so that they can copy those innovations in their own products?

The Commission also held that Microsoft violated EU competition law by failing to disclose to competitors some of its most innovative technologies relating to “server” operating systems (i.e., back-office computers that help run networks). The Commission reached this conclusion despite the fact that many of the world’s most powerful IT companies, such as IBM, Sun Microsystems, Hewlett-Packard, Novell, and Red Hat, compete vigorously in the supply of server operating systems. The Commission ordered Microsoft to create extensive documents describing its complex and innovative technologies – many of which are protected by patents and trade secrets – and to license these technologies to competitors. In recent months, the Commission has broadened the scope of this compulsory license considerably by holding that Microsoft: (i) must license these technologies even outside Europe; (ii) must license these technologies royalty-free; and (iii) cannot prevent licensees from disclosing Microsoft trade secrets in their source code.

Setting aside the fact that Microsoft did not hold a dominant position in the supply of server operating systems, the Commission’s compulsory license is incompatible with EU law. In essence, the Commission claims it may impose compulsory licenses on leading firms whenever it determines that, on balance, this would spur innovation. This is not and never has been the law in Europe (or anywhere else). This approach also frustrates the very incentives for innovation that intellectual property rights are meant to promote.

In addition, although the Commission contends a compulsory license is necessary to promote interoperability, the scope of information demanded by it is far broader than what is needed to achieve interoperability, which is the ability for products from different manufacturers to be able to exchange information and data – in essence, to talk to each other. Rather, the compulsory license will allow competitors to replicate Microsoft’s technologies such that their products would be indistinguishable from Microsoft’s products in important respects. This outcome will largely eliminate incentives for these companies to develop alternative or better technologies – precisely the opposite of what competition law is intended to achieve.

Eto to je sto se dalo izvuc....mogao bih vam prevest na hrvatski ali mučite se...

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2009 17:36 (Tale).
17 godina
Perica kaže...
Veliki Brat kaže...

Ako sam dobro shvatio, prilikom podizanja windowsa trebao bi dobiti samo command prompt iz kojeg bi mogao instalirati druge (ne Microsoft) programe, kao npr. explorer, notepad, calculator, paint, solitare... ali prije svega nekakav (ne Microsoft) GUI da mi bude lakše.

Pa to ovisi pod time što ide pod OS, zar ne? Dakle prvo bi trebalo definirati što je to operacijski sustav. Zatim treba vidjeti može li se za browsere reći da su dio OS-a, ili zasebni programi, sa zasebnim tržištem. Obzirom da OS može postojati (i postojao je) bez browsera, a browser ne može bez OS-a (na PC-u, mobitelu, MP3 sviraču, svejedno...), kao i da se browser u velikoj većini slučajeva koristi za pristup raznoraznim sadržajima koji nemaju veze sa sistemskim zadacima (tj. nije nužan za normalan rad sistema), moj je zaključak da je to korisnički program - ti izvuci svoj. Obzirom da postoji na desetke browsera koji se mogu instalirati na desetke OS-ova, da se svako malo prati koliko koji browser ima korisnika, te da različiti korisnici imaju različite preference po pitanju koji od njih koristiti, zaključujem i da imaju vlastito tržište. Tu mogu biti u krivu (nisam ekonomist), ali neka neki ekonomist ili pravnik sa specijalizacijom trgovačkog prava ovo potvrdi ili demantira, meni se čini tako kako sam napisao.

Nakon svega toga pogledaš što je to Competition law (antimonopolistički zakon), a što tying (vezivanje proizvoda, temelj optužnice EU vs. MS). Ovdje malo bježim u engleski jer mi je lakše naći materijale, iako i naš domaći Zakon o tržišnom natjecanju ima članak 9. koji ovo regulira - konkretno, za nešto tipa vezivanje proizvoda (samo drugačija terminologija) odnosila bi se valjda točka 5. stavka 1) članka 9, ali tužba ionako nije pokrenuta u HR, pa me to ne zamara pretjerano...

E sad, krši li MS zakon, ostavljam tebi (i ostalima, svakom za sebe i po vlastitoj savjesti) na prosudbu. Meni se ovdje sve čini jasnim. Ali jednu stvar ljudi olako zaboravljaju - zakon se odnosi na sprečavanje zlouporabe monopola. Ne na sam monopol kao takav. Ovakvu situaciju kao s Windowsima nemaš nigdje drugdje, niti kod Apple-a, niti kod Nokie, niti kod Mecedesa, niti kod FIATa, niti kod štojaznamkoga. Zato se na njih niti ne odnosi, ali se odnosi na monopoliste u svojim područjima i nelegalne monopolističe utjecaje na tržište - MS (tužen), Intel (tužen), Saint-Gobain (tužen), LG+Chungwa+Sharp (tužen)... Vjerojatno se lista još nastavlja, ali ovo je posljednje čega se sjećam. Baš me zanima zašto nitko ne govori o tome kako LG, Chungwa i Sharpa valjda imaju pravo određivati cijene svojih panela? Pa to je njihov proizvod!?

Uglavnom, da ne duljim - rekao sam kako ja to vidim. Ako misliš da nešto od ovoga nije korektno, slobodno reci pa da pričamo i diskutiramo, za to sam uvijek raspoložen. Ako pak misliš biti sarkastičan tek toliko da moja ne bude zadnja, onda te molim da ne očekuješ odgovor s moje strane, jer mi se ne da više natezati u prazno oko iste stvari opet i opet...

Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2009 18:26 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Pa to ovisi pod time što ide pod OS, zar ne? Dakle prvo bi trebalo definirati što je to operacijski sustav. Zatim treba vidjeti može li se za browsere reći da su dio OS-a, ili zasebni programi, sa zasebnim tržištem. Obzirom da OS može postojati (i postojao je) bez browsera, a browser ne može bez OS-a (na PC-u, mobitelu, MP3 sviraču, svejedno...), kao i da se browser u velikoj većini slučajeva koristi za pristup raznoraznim sadržajima koji nemaju veze sa sistemskim zadacima (tj. nije nužan za normalan rad sistema), moj je zaključak da je to korisnički program - ti izvuci svoj. Obzirom da postoji na desetke browsera koji se mogu instalirati na desetke OS-ova, da se svako malo prati koliko koji browser ima korisnika, te da različiti korisnici imaju različite preference po pitanju koji od njih koristiti, zaključujem i da imaju vlastito tržište. Tu mogu biti u krivu (nisam ekonomist), ali neka neki ekonomist ili pravnik sa specijalizacijom trgovačkog prava ovo potvrdi ili demantira, meni se čini tako kako sam napisao.

... 

OS je postojao bez browsera kad nije bilo interneta. U MS slučaju od win95 na ovamo dolazi sa IE. Ja i ne tvrdim da je IE dio OS-a kao ni mnogi drugi programi koji dolaze sa Windowsima. Ali zašto sad smeta IE. Prije je smetao media player, pa je MS izdao XP bez media player za europsko tržište (nakon što je iskeširao pozamašnu svotu). Jeli neko vidio tu XP verziju. Vista dolazi sa media playerom, Sedmica dolazi sa media playerom?

Kako to da MS sa Windowsima drži 90% tržišta, zašto nema konkurenciju. Zašto se Linux zajednica ne udruži i izda jednu verziju Linuxa koja će konkurirati Windowsima. Neka natjeraju proizvođače igara da razvijaju igre i za Linux.

S druge strane, dali je bolje imati jedan OS i za njega razvijati programe ili imati na desetke različitih OS-eva koji će svaki za sebe držati samo dio tržišta.

16 godina
Veliki Brat kaže...
..

Nakon svega toga pogledaš što je to Competition law (antimonopolistički zakon), a što tying (vezivanje proizvoda, temelj optužnice EU vs. MS). Ovdje malo bježim u engleski jer mi je lakše naći materijale, iako i naš domaći Zakon o tržišnom natjecanju ima članak 9. koji ovo regulira - konkretno, za nešto tipa vezivanje proizvoda (samo drugačija terminologija) odnosila bi se valjda točka 5. stavka 1) članka 9, ali tužba ionako nije pokrenuta u HR, pa me to ne zamara pretjerano...

..

-znači tuže ga zbog tyinga? Vezivanje je npr prodajem ti proizvod 'a', pod uvijetom da moraš s njim i kupiti proizvod 'b'. Primjećuješ problem? ie je sam za sebe besplatan, nadogradnja, slobodni izbor, po tom kriteriju nemože biti tyjing, druga krajnost-jer bi ga čak mogao tužiti zato što neradi na linuxu ili OSXu... -samo na win -i to je tyjing? Ako je, treba tužiti sve proizvođače igara, softwarea itd. koji nisu multiplatformski jer su vezani uz jednu platformu, zar ne?

-dali kod kupnje auta možeš odabrati druge gume, radio, airbeg....-to se zovu paketi, T-com ima pakete -mob za 1kn (što je i damping) -pa ga nitko nije optužio za tyjing, a svaki trgovac bi to imao pravo jer zarađuje prodajom istog mobitela, što kad je Tcom-exkuzivni distributer nekog uređaja kao iPhone...

Već je bio izbačen (ie) na posebni medij, svake druge godine može/nemože? Ok MS ga sad izbacuje (opcija), što još treba?

Tyjing, kad počinješ nabrajati stvari koje su čisti OS, na nivou hardwarea, PC može biti bez CDa, bez HDDa, bez tipkovnice, kućišta... zapravo ostanemo na jednom tranzistoru jer je drugi možda redundancija? Software također, može bez dll-ova, .net-a, DX-a, podrške za drivere miš/vga itd... - nakraju bi kod bootanja morali morseovim kodom utipkavati peek-poke 38911, 1  za paljenje biosa.

-Nekako mi nije dobar razlog i objašnjenje -tying (i zaštita interesa korisnika?), bit će neki drugi razlog... :) keep on rocking.

1 0 hvala 0
17 godina
Perica kaže...

OS je postojao bez browsera kad nije bilo interneta. U MS slučaju od win95 na ovamo dolazi sa IE. Ja i ne tvrdim da je IE dio OS-a kao ni mnogi drugi programi koji dolaze sa Windowsima. Ali zašto sad smeta IE. Prije je smetao media player, pa je MS izdao XP bez media player za europsko tržište (nakon što je iskeširao pozamašnu svotu). Jeli neko vidio tu XP verziju. Vista dolazi sa media playerom, Sedmica dolazi sa media playerom?

Kako to da MS sa Windowsima drži 90% tržišta, zašto nema konkurenciju. Zašto se Linux zajednica ne udruži i izda jednu verziju Linuxa koja će konkurirati Windowsima. Neka natjeraju proizvođače igara da razvijaju igre i za Linux.

S druge strane, dali je bolje imati jedan OS i za njega razvijati programe ili imati na desetke različitih OS-eva koji će svaki za sebe držati samo dio tržišta.

Ali OS i dalje može postojati bez browsera. Veza na net ni na koji način nije nužna rad sustava.

Da, danas smeta IE, prije je to bio WMP - po meni, SVE što nije OS bi trebalo prisiliti MS da izbaci vani. Možda zvuči glupo, ali dokle god Winsi drže toliko tržištta koliko drže, dotle MS ima platformu koju je u prilici iskorištavati za bilo što i treba ga spriječiti u tome.

Pa normalno da nitko od kupaca ne želi uzeti Winse bez programa koji besplatno dođu s njim - to je u ljudskoj prirodi i ne može se izbjeći. Ali niti nije na korisniku da to odlučuje. Korisnik je u pravilu lijen i konformist - pristaje na ono što je dovoljno dobro, jer mu je tako lakše (a obično niti ne zna bolje). Korisnik nema pojma što to znači kada pristaje na takve stvari. Po meni to nikada niti ne bi smela biti opcija, da se programi dijele uz Winse, čak niti na instalacijskom CD-u - opet, jer je MS u specifičnoj poziciji, ne zato jer ga mrzim.

Poanta antimonopolističkih zakona je osigurati razvoj tržišta. Monopol neizbježno guši tržište. naravno da svi žele doći u poziciju monopoliste, držati tu poziciju što dulje i maksimalno ju iskoristiti... Ali niti sljedeći monopolist nakon MS-a ne bi smio uživati stvari koje MS sada uživa. Jedini način na koji možeš osigurati slobodu društvu je da mu daš zakone, jedini način da daš slobodu tržištu je opet isti - daš mu zakone. I onda te iste zakone provodiš, inače imaš našu državu (OK, ima ih i gorih, ali nakon Latinice jučer sam ponovo malo izgubio vjeru u Domovinu).

Kada se MS probijao na tržište browsera, Netscape je bio katastrofa. Ipak IE1 nije napravio ništa posebno. IE2 također. Mislim da je tek s IE3 počeo načimati tržište, a s IE4 je već krenuo prema dominaciji, koju je ostvario tek peticom. Ali, pazi sad ovo - za prva četiri browsera mu je trebalo dvije godine (1995-1997), za izlazak petice sljedće dvije (1997), šestice opet dvije (2001), ali je sedmica izašla tek nakon pet godina (2006)! Zašto? Zato što je IE došao tamo gdje je trebao doći - zavladao je tržištem. Sva sreća na Operi i FF (Googleu), jer bi bez njih još uvijek imali šesticu, surfali bez tabova, na HTML-u v.3.

I još jedna stvar - SAD su već ranije zbog iste stvari tužile i presudile MS-u da je kriv (potraži dio "United States v. Microsoft"). Znači li to da su i SAD, u vrijeme ekonomskog blagostanja samo cicale novac iz MS-a? Mislim da su razlozi ipak malo dublji od toga.

Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Ali OS i dalje može postojati bez browsera. Veza na net ni na koji način nije nužna rad sustava.

Da, danas smeta IE, prije je to bio WMP - po meni, SVE što nije OS bi trebalo prisiliti MS da izbaci vani. Možda zvuči glupo, ali dokle god Winsi drže toliko tržištta koliko drže, dotle MS ima platformu koju je u prilici iskorištavati za bilo što i treba ga spriječiti u tome.

To su gluposti VB. Ne, OS u 2009. godini ne može i ne smije postojati bez pretraživača - bilo kakvog. I ne, nije logično niti normalno da se MS-u zabranjuje distribucija IE-a unutar Windowsa.

Tko želi slobodan je koristiti bilo koji drugi pretraživač i kako je mogao do sada, može i u budućnosti. Izbacivanje IE-a iz Windowsa je glupi potez i nikako se nebi smio dogoditi. Ja prvi ne želim imati nikakve instalacijske medije, a ako već moram jedan od OS-a, ne želim nikakva sranja poput odvojenih browsera.

Kakva je to uopće glupa ideja da se MS-u zabrani distribucija vlastitog pretraživača?! U redu da im se zabrani blokiranje instalacije drugih, ali distribucija čega god žele ne smije se moći zabraniti. A što da veliki novac dolazi s kalkulatorima? I to bi se odvojeno distribuiralo? Gluposti!

Nikome od korisnika ne šteti IE na OS-u, dapače, mogu na Internet, ali itekako korisnicima šteti što uz Mac ne mogu instalirati XP npr. ili što OSX ne mogu instalirati na PC. Zamisli monopola i bahatosti kada za npr. iPhone ne možeš razvijati na PC-u nego moraš kupiti Mac! Zamisli kakvo je to ponašanje koje te prisiljava na desktop PC zbog telefona iako realno nema apsolutno niti jednog tehničkog razloga za takvu odluku.

Tu se EU nije sjetila tužiti Apple? - Ma da, kako simpatično.

Da sam na mjestu Microsofta, jednostavno bih zaprijetio ukidanjem distribucije Windowsa za Europu; pa da vidiš panike i popuštanja od EU. EU treba Windowse jednako kao što Microsoft treba EU tržište i to je super prostor za prijetnje tog tipa.

Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
17 godina
neaktivan

Aha ovo je antimonopolistička mjera koja ne radi svoju funkciju. Slažem se da je Microsoft zaspao i da ga treba kirurški odstraniti...

ali micanjem IE globalno nije apsolutno ništa postignuto.

Nego problem cili u ovoj presudi je da je napravljena na štetu nečijeg intelektualnog vlasništva. Znaći vrijeđa se intelektualno vlasništvo.

Takav zakon ne postoji u Europi.

Postoji milijun načina da se bori protiv monopolizma ćak i radikalnijih. Ali ovo je čista pravna šteta. Recimo od Microsofta su tražili da za svoje servere dade detaljan opis kako rade i što koriste etc. etc kako bi se mogli povezat s drugim serverima.

I ja sad pitam? Ako je većina servera (tih godina) bila na drugim OS-ovima koji su svoju serversku funkciju obavljali izuzetno dobro kakve je Windows koji je bio "zatvoren" imao šanse....iskreno ljudi koji koriste server...ne zanima puno dali je Microsoft nego kakve su mu performanse i kompatibilnost.....Osim toga prema zakonu ne postoji čak ni zakon u sklopu antimonopolističkih mjera koji omogučava EU komisiji da "oduzme" vlasništvo nad patentima....Definitivno je dilema..ali nemoš cijepit samo jednu firmu...Treba cjepit tako sve firme...

I Apple i Linux. Vlast vrijedi za sve jednako. Skuzio sam Microsoftovu reklamnu manipulacijsku politiku, ali kupac uvijek ima izbor.

I iskreno ja nisam nikad bio obeštečen za to...

Istina Microsoft se trgnio iz spavanja i poćeo radit na razvitku tehnologije.

No ova presuda je po meni nepravomočna jer postupa samo na intelglibilnom zakonu koji se ili može ili nemože zaključiti. (Glavni imperativ presude dan danas ne postoji na papiru.)

Slijedi da kažem kako tako mogu zaključiti kako mogu slobodno ljude zatočit kako bi osigurao da ljudi nemogu povrijedit same sebe.

Opet se stvara dilema. Koji je samo praktičnom umu neshvatljiva. Jasno je da je maksim uvijek prva varijabla dok je skok kao druga neupotrebljiva u logičnom zaključivanju.

Evo slobodno dokaži da taj zakon postoji.....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

...

Kada se MS probijao na tržište browsera, Netscape je bio katastrofa. Ipak IE1 nije napravio ništa posebno. IE2 također. Mislim da je tek s IE3 počeo načimati tržište, a s IE4 je već krenuo prema dominaciji, koju je ostvario tek peticom. Ali, pazi sad ovo - za prva četiri browsera mu je trebalo dvije godine (1995-1997), za izlazak petice sljedće dvije (1997), šestice opet dvije (2001), ali je sedmica izašla tek nakon pet godina (2006)! Zašto? Zato što je IE došao tamo gdje je trebao doći - zavladao je tržištem. Sva sreća na Operi i FF (Googleu), jer bi bez njih još uvijek imali šesticu, surfali bez tabova, na HTML-u v.3.

...

Pa šestica se pojavila sa XP-om, a sedmica sa Vistom, a zašto je trebalo MS-u toliko godina za izadati novi OS neznam. Samo znam da se u neka davna vremena prilikom recenzija kod izlazaka novih Windowsa uglavnom kritizirali programi koji su dolazili sa njima npr. notepad, wordpad ... zašto MS ne napravi malo bolje programe. Sad kada ima kvalitetan IE (mnogi se ovdje kako vidim nebi s time složili) e onda nemože.

17 godina
ihush kaže...

-znači tuže ga zbog tyinga? Vezivanje je npr prodajem ti proizvod 'a', pod uvijetom da moraš s njim i kupiti proizvod 'b'. Primjećuješ problem? ie je sam za sebe besplatan, nadogradnja, slobodni izbor, po tom kriteriju nemože biti tyjing, druga krajnost-jer bi ga čak mogao tužiti zato što neradi na linuxu ili OSXu... -samo na win -i to je tyjing? Ako je, treba tužiti sve proizvođače igara, softwarea itd. koji nisu multiplatformski jer su vezani uz jednu platformu, zar ne?

-dali kod kupnje auta možeš odabrati druge gume, radio, airbeg....-to se zovu paketi, T-com ima pakete -mob za 1kn (što je i damping) -pa ga nitko nije optužio za tyjing, a svaki trgovac bi to imao pravo jer zarađuje prodajom istog mobitela, što kad je Tcom-exkuzivni distributer nekog uređaja kao iPhone...

Pa ja ne vidim da iti jedan drugi pretraživač ima pristup instalacijskom CD-u Windowsa - FF, Opera, Safari, ... Kako onda distribucija IE-a uz Winse nije tying? Ili WMP-a? Wordpada, MovieMakera ili čak kalkulatora? Možda sam ja sad malo fašistički raspoložen, ali mislim da bi za sve bilo bolje da se ove stvari odvoje u slučaju 'Windows', jer je situacija jednostavno toliko specifična i bez presedana da se negdje mora povući crta. I opet bi bilo graničnih situacija koje idu u jednom ili drugom smjeru, ali bi se barem malo uredilo tržište i osigurali se jednaki uvjeti za sve proizvođače softvera. T-Com, automobili, ... nisu monopolisti. Čak ovaj prvi bi mogao biti, ali nije u EU, pa jbg sad! A da bi ga trebalo urediti (T-Com/T-mobile) - trebalo bi, naravno!

ihush kaže...

Već je bio izbačen (ie) na posebni medij, svake druge godine može/nemože? Ok MS ga sad izbacuje (opcija), što još treba?

Tyjing, kad počinješ nabrajati stvari koje su čisti OS, na nivou hardwarea, PC može biti bez CDa, bez HDDa, bez tipkovnice, kućišta... zapravo ostanemo na jednom tranzistoru jer je drugi možda redundancija? Software također, može bez dll-ova, .net-a, DX-a, podrške za drivere miš/vga itd... - nakraju bi kod bootanja morali morseovim kodom utipkavati peek-poke 38911, 1  za paljenje biosa.

-Nekako mi nije dobar razlog i objašnjenje -tying (i zaštita interesa korisnika?), bit će neki drugi razlog... :) keep on rocking.

PC-a ima ovakvih i onakvih, ali nitko nema monopol na tom tržištu (hardver), a ima ih i bez CD-a, i bez harda, tipkovnice, monitora i bez svega i svačega... Ali nema monopola niti iskorištavanja istog, dok IE NE MOŽEŠ iskorjeniti iz Winsa bez ozbiljnog narušavanja stabilnosti sustava. DirectX? Ako išta, situacija ti upravo tu pokazuje koliko moć ima monopol - koliko se sjećam, u početku (i još kasnije, sve negdje tamo do DX7) su igre dolazile sa zahtijevanom verzijom DX-a na instalacijskom CD-u. Alternativa je bila OpenGL, ali je više nema (OK, oni su si sami zabili čavao u lijes s verzijom 3) - baš se pitam koliko su tu kumovali MS-ovci s 'pritiscima' na developere? Još se sjećam rečenice iz nekog davnog BUGa koja je (parafraziram)govorila o jednostavnosti programiranja na ovim platformama; prvo primjer koda, a zatim rečenica: 'nije niti čudo da programeri rukama i nogama navijaju za OpenGL'. Tog istog OpenGL-a danas NEMA. Nestao je. WinXP NEMA DX10 i NEMA pritiska da se pojavi (uz OpenGL bi to ipak bilo drugačije).

Pazi, gledam te!
17 godina
naxeem kaže...

Ne, OS u 2009. godini ne može i ne smije postojati bez pretraživača - bilo kakvog. I ne, nije logično niti normalno da se MS-u zabranjuje distribucija IE-a unutar Windowsa.

Tko želi slobodan je koristiti bilo koji drugi pretraživač i kako je mogao do sada, može i u budućnosti. Izbacivanje IE-a iz Windowsa je glupi potez i nikako se nebi smio dogoditi. Ja prvi ne želim imati nikakve instalacijske medije, a ako već moram jedan od OS-a, ne želim nikakva sranja poput odvojenih browsera.

Kakva je to uopće glupa ideja da se MS-u zabrani distribucija vlastitog pretraživača?! U redu da im se zabrani blokiranje instalacije drugih, ali distribucija čega god žele ne smije se moći zabraniti. A što da veliki novac dolazi s kalkulatorima? I to bi se odvojeno distribuiralo? Gluposti!

Nikome od korisnika ne šteti IE na OS-u, dapače, mogu na Internet, ali itekako korisnicima šteti što uz Mac ne mogu instalirati XP npr. ili što OSX ne mogu instalirati na PC. Zamisli monopola i bahatosti kada za npr. iPhone ne možeš razvijati na PC-u nego moraš kupiti Mac! Zamisli kakvo je to ponašanje koje te prisiljava na desktop PC zbog telefona iako realno nema apsolutno niti jednog tehničkog razloga za takvu odluku.

Tu se EU nije sjetila tužiti Apple? - Ma da, kako simpatično.

Nije uopće pitanje što ti i ja želimo ili ne želimo, mislimo da je dobro ili da nije... Također, vlasništvo s time nema apsolutno nikakve veze. Jednostavno - distribucija korisničkog softvera uz nešto tako bitno i rašireno kao što su Windowsi treba biti onemogućena. Na kraju, ako MS-u tako nešto ne paše, zašto ne otvori licencu za Win, pa neće biti monopolist? Dokle god MS uživa status monopolista, treba ga posebno promatrati, posebno nadzirati i mora zadovoljavati posebne uvjete. Ostali će doći na red kada dođu u njegovu poziciju.

Poziciju Applea teško možeš nazvati monopolističkom - njihov utjecaj na tržište (naspram onog MS-a) je minoran. Dok za Apple možeš reći da utječe na tržište (zapravo pozitivno, kao nekakav trendseter), dotle za MS (preko Winsa) možeš reći da upravlja tržištem (da ne ponavljam, sve ono što je prethodno pisao ihush), a što je puno teža situacija.

Pazi, gledam te!
16 godina
Veliki Brat kaže...
...

PC-a ima ovakvih i onakvih, ali nitko nema monopol na tom tržištu (hardver), a ima ih i bez CD-a, i bez harda, tipkovnice, monitora i bez svega i svačega... Ali nema monopola niti iskorištavanja istog, dok IE NE MOŽEŠ iskorjeniti iz Winsa bez ozbiljnog narušavanja stabilnosti sustava. DirectX? Ako išta, situacija ti upravo tu pokazuje koliko moć ima monopol - koliko se sjećam, u početku (i još kasnije, sve negdje tamo do DX7) su igre dolazile sa zahtijevanom verzijom DX-a na instalacijskom CD-u. Alternativa je bila OpenGL, ali je više nema (OK, oni su si sami zabili čavao u lijes s verzijom 3) - baš se pitam koliko su tu kumovali MS-ovci s 'pritiscima' na developere? Još se sjećam rečenice iz nekog davnog BUGa koja je (parafraziram)govorila o jednostavnosti programiranja na ovim platformama; prvo primjer koda, a zatim rečenica: 'nije niti čudo da programeri rukama i nogama navijaju za OpenGL'. Tog istog OpenGL-a danas NEMA. Nestao je. WinXP NEMA DX10 i NEMA pritiska da se pojavi (uz OpenGL bi to ipak bilo drugačije).

-s ovim se djelomično slažem. Ali to nema veze s monopolom, vezanjem.. -to je čista korupcija ili evolucija, jedni nestanu drugi se pojave bolji ili lošiji? -VHS/Beta... Voodoo, nestao, OpenGL je još tu, a starog je držao upravo voodoo/quake -evolucija. Potpomognuta stimulansom 'zelenog' za developere, distributere i proizvođaće hardwarea... -ali nije ih EU za to optužio/uhvatio. All Capone sindrom? Ali nije samo zbog mitologije, nego MS ipak nakon par početnih (3.5) verzija napravi dobar proizvod i pomete ostale, koji kao nekad WordPerfect, NortonCommander, 3dfx, C64... zaspu, padne kometa i nema dinosaura. Ima boljih načina, nego ovo što radi EU. Meni je svejedno koji OS-browser... još kad bi imao stvarni izbor. Ali browser, notepad, defrag i calc mogu i trebaju biti uz instalacju i MS nikom nije onemogućio instalaciju drugog softwarea (kao neki drugi) jer je MSu zapravo u interesu da sve radi na windowsima, pa i Mac... Citiranje starih txtova bugovaca nije 'alibi' jer se tehnologija mijenja, kao i sve ostalo, vjerojatno i njihovo mišljenje danas. -hint, nekad nije bilo interneta, pa modemi, ISDN, ADSL... tako su razvijani i browseri, evolucija, što si previdio u usporedbi starog ie-a, youtoube nije bio tehnološki izvediv sad je. Konkurencija je dobra, ovo je reket EU-a kao uličnog mafijaša 50tih.

17 godina

Ma EU ne zna što bi. A nema veze što Mircrosoft ima 90% udjela na tržištu, kad znam da čim stavim windowse slijedi instalacija mog omiljenog internet browsera.

Sometime the best defense is to attack!

0 1 hvala 0
17 godina

Istina, SGI je sam zeznuo OpenGL (a imao je problema i u kući, jbg ipak su bankrotirali u konačnici), tako da je sve moglo jednako završiti i u gomili drugih slučajeva. Ne navodim BUG kao 'alibi' (više nostalgičan pogled unatrag kada skužim koliko sam star =), ali je to tako tada bilo. Kako bi sve skupa izgledalo danas, da MS nije smio distribuirati DX uz instalaciju OS-a? Ne znam i mislim da nitko ne može biti siguran.

Ipak, siguran sam da je jedini razlog zašto države općenito ne tuže sve monopoliste na svim tržištima upravo ono što naxeem kaže koji post gore - jedni druge trebaju. Inače, kada bi se zakoni provodili (naravno - i poštivali) tko zna gdje bismo danas bili?

Pazi, gledam te!
16 godina
neaktivan

EU bi trebao malo olabavit jer o microsoftu ovisi mnogo zaposlenih europljana

Bolje biti 100 godina bogataš nego 7 dana siromahXXXXXXXXXNathan Gale burn in HELL!!!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Ali nema monopola niti iskorištavanja istog, dok IE NE MOŽEŠ iskorjeniti iz Winsa bez ozbiljnog narušavanja stabilnosti sustava. DirectX? Ako išta, situacija ti upravo tu pokazuje koliko moć ima monopol - koliko se sjećam, u početku (i još kasnije, sve negdje tamo do DX7) su igre dolazile sa zahtijevanom verzijom DX-a na instalacijskom CD-u. Alternativa je bila OpenGL, ali je više nema (OK, oni su si sami zabili čavao u lijes s verzijom 3) - baš se pitam koliko su tu kumovali MS-ovci s 'pritiscima' na developere? Još se sjećam rečenice iz nekog davnog BUGa koja je (parafraziram)govorila o jednostavnosti programiranja na ovim platformama; prvo primjer koda, a zatim rečenica: 'nije niti čudo da programeri rukama i nogama navijaju za OpenGL'. Tog istog OpenGL-a danas NEMA. Nestao je. WinXP NEMA DX10 i NEMA pritiska da se pojavi (uz OpenGL bi to ipak bilo drugačije).

...

Veliki Brat kaže...

Istina, SGI je sam zeznuo OpenGL

Vidim da sustavno raspolažeš s potpuno zastrajelim i netočnim informacijama.

IE se može ukloniti bez ikakvih problema, developeri OGL-a ne mogu imati nikakve pritiske MS-a, DirectX je danas napredniji API i referenca za razvoj hardvera, SGI ništa nema sa "zezanjem" OGL-a jer nema ništa s tim. Također, OGL je živ i zdrav i nije nikud nestao.

Molim te informiraj se dodatno. Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2009 23:43 (naxeem).
17 godina
neaktivan

Cijelim ovim procesom EU je napravio dobru promidžbu za Internet Explorer, tako da bi zahvaljujući svemu ovome njegov udio na tržištu preglednika mogao čak i porasti.

U običnim medijima do sada se uglavnom govorilo samo o Firefoxu i jedno kraće vrijeme o Chromu, dok je IE spominjan tek usput i to uglavnom kao primjer nečega što treba izbjegavati. Zahvaljujući cijeloj ovoj strci IE se nakon dugo vremena u medijima spominje bez nabrajanja njegovih najgorih osobina, tako da će ga mnogi oni koji ga nikada ne bi niti isprobali barem jednom pokrenuti da vide o čemu se tu zapravo radi, a neki od tih će IE možda i nastaviti koristiti.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Po tom zakonu ako ja izumim usisavač koji se jednostavno prodaje sam od sebe jer je predobar i ja postanem monopolist oni će meni moć oduzet pantet za njega i mene ustrijelit.

Oni oduzimaju intelektualno vlasništvo. Što će sljedeće oduzet: moj život, moju obitelj?

Pa nisi Microsoft tužili za siću...on dnevno plača oko 3 milijuna dolara dnevno!!!!

Pa to nije mal novac.....ito plača ga EU za nešto ćemu "Microsoft" nije potpuno sam ni kriv.....

Sudili su ga po zakonu koji je samo shvatljiv a nije nigdi napisan.

Ja iz zakona mogu puno shvatit.

Neznam ali EU je ovo nategnuo...

Meni je smao zanimljivo kako su se sitili tužit za IE.....

Već su in open-sourcali win servere....

Ne daj bože da in open sourcaju dx!!!!!

Pa koja bi to bila pomutnja među vendorima....Došlo bi do nazadovanja i velike nekompatibilnosti.

Ova parnica kosi logiku...sudim da EU nema što branit cili svijet od Microsofta kad je svijetu dobro....Eu uglavnom tuži...zašto ne tuži Japan? Bolivija? Brazil? Hrvatska? NEgo nonstop oni nešto petljaju.....osim toga zašto bi Microsoft kao multinacionalna kompanija bio podložan presudi EU? Zašto bi on zbog nekoliko zemalja morao svoj software skoro pa besplatno open sourcat svima?

Puno pitanja zašto...a ona su sva odredjena zakonom....

Zakonom koji ne postoji...

0 0 hvala 0
17 godina
Tale kaže...

Po tom zakonu ako ja izumim usisavač koji se jednostavno prodaje sam od sebe jer je predobar i ja postanem monopolist oni će meni moć oduzet pantet za njega i mene ustrijelit.

Oni oduzimaju intelektualno vlasništvo. Što će sljedeće oduzet: moj život, moju obitelj?

Pa nisi Microsoft tužili za siću...on dnevno plača oko 3 milijuna dolara dnevno!!!!

Pa to nije mal novac.....ito plača ga EU za nešto ćemu "Microsoft" nije potpuno sam ni kriv.....

Sudili su ga po zakonu koji je samo shvatljiv a nije nigdi napisan.

Ja iz zakona mogu puno shvatit.

Neznam ali EU je ovo nategnuo...

Meni je smao zanimljivo kako su se sitili tužit za IE.....

Već su in open-sourcali win servere....

Ne daj bože da in open sourcaju dx!!!!!

Pa koja bi to bila pomutnja među vendorima....Došlo bi do nazadovanja i velike nekompatibilnosti.

Ova parnica kosi logiku...sudim da EU nema što branit cili svijet od Microsofta kad je svijetu dobro....Eu uglavnom tuži...zašto ne tuži Japan? Bolivija? Brazil? Hrvatska? NEgo nonstop oni nešto petljaju.....osim toga zašto bi Microsoft kao multinacionalna kompanija bio podložan presudi EU? Zašto bi on zbog nekoliko zemalja morao svoj software skoro pa besplatno open sourcat svima?

Puno pitanja zašto...a ona su sva odredjena zakonom....

Zakonom koji ne postoji...

Vjerojatno te nebi bas ubili, ali nebi dugo bio monopolist...

Ili bi ti podijelili firmu, ili bi ti uzeli patent ili nesto trece...

Cudite se tome ko pura kisnoj glisti...

Pliva kada je otkrila sumamed da naplati svoja istrazivanja imala je ekskluzivna prava na proizvod, a svatko tko je htio radit antibiotike na bazi sumameda placao je licencu Plivi...

Al taj ekskluzivitet je trajao ograniceno, 5-10 godina, ne znam tocno...

A ne dozivotno

I to nije tako bez veze...

A to sta je nekima besmisleno da Windowsi dolaze bez preglednika interneta...

A cujte, i meni su neke stvari na ovome forumu besmislene...

I mogu birat, prihvatit ih ili promjenit zrak...

Tako i sa Windowsima; nitko nikome nece drzat pistolj uperen u glavu da kupi Windowse bez IE... ne pase ti? Smatras da je to besmisleno? Je, je... besmisleno je... a sada produzi dalje...

17 godina
naxeem kaže...

Vidim da sustavno raspolažeš s potpuno zastrajelim i netočnim informacijama.

IE se može ukloniti bez ikakvih problema, developeri OGL-a ne mogu imati nikakve pritiske MS-a, DirectX je danas napredniji API i referenca za razvoj hardvera, SGI ništa nema sa "zezanjem" OGL-a jer nema ništa s tim. Također, OGL je živ i zdrav i nije nikud nestao.

Molim te informiraj se dodatno. Hvala!

Je, je, OpenGL je tu u svega nekoliko igara... Zbrljao sam ovo s SGI-jem, lako moguće (ako se dobro sjećam SGI je začetnik OpenGL-a, pa sam olako prešao preko samog imena biblioteke i kasnijeg statusa), ne mislim na pritisak MS-a na developere OpenGL-a (iako ne vidim zašto ih ne bi moglo biti?), nego na pritisak na razvijatelje igara (a sad, pritisak može biti ovakav ili onakav, od love do ignoriranja).

A što se tiče uklanjanja IE-a... Istina, ne znam može li s u potpunosti ukloniti IE iz OS-a koji još uvijek nije izašao (i zbog kojeg NIJE pokrenut sudski postupak pred EU), ali znam da se NE MOŽE ukloniti iz svih ranijih verzija Windowsa ako želiš da ti sustav radi. Naravno, možeš maknuti kratice s desktopa, Iexplore.exe iz Program Filesa i možda pokoju biblioteku, ali kada makneš SVE što ima veze s IE-om, imaš problem. I sada nagradno pitanje - zašto ostali browseri na tržištu nemaju mogućnost U POTPUNOSTI zamijeniti IE u Wondowsima? Tying, tying, tying...

Pazi, gledam te!
17 godina

@Tale - ali ne uzima EU Windowse... Oni kažu - ako imaš monopol na tržištu s jednim proizvodom, ne smiješ ga koristiti kako bi promovirao drugi proizvod. I upravo to je razlog zašto se ovo ne odnosi na tonu drugih stvari i usporedbi, gdje nema monopola. Također ne smiješ niti cijenu previše dići ili spustiti (što opet smiješ ako nemaš monopol) i tako dalje... Naravno da zakon postoji i da je napisan i naravno da ne oduzimaju intelektualno vlasništvo, nego uvode red na tržšte gdje reda nema.

Uglavnom, nije mi jasno, zašto je MS sveta krava? Ako svi znaju loše posljedice monopola, ako zakon nešto jasno definira, ako su prekršaji tog zakona tako očiti... zašto se inzistira na tome da se MS-u gleda kroz prste? Jednostavno - zašto?

Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Je, je, OpenGL je tu u svega nekoliko igara... Zbrljao sam ovo s SGI-jem, lako moguće (ako se dobro sjećam SGI je začetnik OpenGL-a, pa sam olako prešao preko samog imena biblioteke i kasnijeg statusa), ne mislim na pritisak MS-a na developere OpenGL-a (iako ne vidim zašto ih ne bi moglo biti?), nego na pritisak na razvijatelje igara (a sad, pritisak može biti ovakav ili onakav, od love do ignoriranja).

A što se tiče uklanjanja IE-a... Istina, ne znam može li s u potpunosti ukloniti IE iz OS-a koji još uvijek nije izašao (i zbog kojeg NIJE pokrenut sudski postupak pred EU), ali znam da se NE MOŽE ukloniti iz svih ranijih verzija Windowsa ako želiš da ti sustav radi. Naravno, možeš maknuti kratice s desktopa, Iexplore.exe iz Program Filesa i možda pokoju biblioteku, ali kada makneš SVE što ima veze s IE-om, imaš problem. I sada nagradno pitanje - zašto ostali browseri na tržištu nemaju mogućnost U POTPUNOSTI zamijeniti IE u Wondowsima? Tying, tying, tying...

Jesi, zabrljao si s OGL-om i ne, ne vrši nitko pritiske na nikoga - developeri igara sami biraju na čemu će razvijati, pa zato i imaš npr. id koji i dalje radi na OGL-u.

Opet... dakle, ovo se tiče Windowsa 7, a nikoga nije briga za 1996. i XP. Kako to ne kužiš?! EU ne zanima tvoj link i 1996. godina i prastari OS-ovi i promjene se i ne odnose na ništa osim Windowsa 7. Konstantno raspravljaš o nečemu što nema veze s temom.

17 godina
neaktivan

Pa veliki brat ja jesam promjenio mišljenje sa tvojim postovima...zaista priznajem neznam ni ja sve stvari...

Ali ne prihvačam nepravdu.......Ne uvode red u tržište zato što se tržište odnosi na sve tvrtke koje jesu i koje će bit.

Trenutno je samo Microsoft na tapetu zato što je monopolist i on je tužen zato. Dok se drugima gleda kroz prste.

Zato kažem da taj zakon ne postoji. (hehe). Odnosi se na samo jednog jedinog proizvođača OS-a. JE da drži 90% tržišta.

Ali svi smo jednaki pred zakonom. Kad nebi taj aksiom(postulat) vrijedio za sve tada bi mene mogli osudit za ubojstvo a mog siromašnog prijatelja ne.

To je jako lijepo što je on siromašan i nema jest ali čovjeku se ako se već rade ustupci trebalo prije pomoć. Za takve slučajeve znam da postoje u Hrvatskoj i da samo ljudi iz Hrvatske mogu mirno podnijet takvo ponašanje.

Tuži se samo jedna kompanija od mogučih 7 i više....

I Kant ako je meni nešto neshvatljivo znaći da bih ja trebao odustati od toga i produžit dalje...a što ako nemogu nać razlog da drugi ljudi udišu "moj" zrak? Bi li ih trebao ubiti i ne razmišljat o tome.

Ne sofiziram. Ovo što si rekao je jako ružno. kmeeee xD

Ako ova presuda nije opravdana! Znate li koju ona može dovest težinu na ostale slične parnice. Stvarno može pogoršat zakon. Ako se slijedi ova odluka u "nižim" parnicama može se stvorit pomutnja  i nepravda. (A nemože donit nšta novo i pozitivno xD)

No eto iskreno nije me još uvik briga jer nismo u EU pa ćemo dobit NATO verziju :D...

Osim toga.....znate li koji postotak ljudi koji su uzeli Windows bez WMP verziju......0.005% hahahaahha, toliko o odluci...

0 0 hvala 0
17 godina
naxeem kaže...

Jesi, zabrljao si s OGL-om i ne, ne vrši nitko pritiske na nikoga - developeri igara sami biraju na čemu će razvijati, pa zato i imaš npr. id koji i dalje radi na OGL-u.

Opet... dakle, ovo se tiče Windowsa 7, a nikoga nije briga za 1996. i XP. Kako to ne kužiš?! EU ne zanima tvoj link i 1996. godina i prastari OS-ovi i promjene se i ne odnose na ništa osim Windowsa 7. Konstantno raspravljaš o nečemu što nema veze s temom.

A da? A zašto ond EU tuži MS? Zbog kakve prakse? Tuži ih za nešto što će tek napraviti?! Ili si ipak ti taj koji raspravljaš o nečemu što nema veze s temom:

"The Commission will shortly decide in the pending browser tying antitrust case whether or not Microsoft’s conduct from 1996 to date has been abusive and, if so, what remedy would be necessary to create genuine consumer choice and address the anticompetitive effects of Microsoft’s long-standing conduct."

Ovo je izvadak odavde. Druga je stvar što je EU toliko dobra, blaga i popustljiva, pa izlazi ususret MS-u tamo gdje zapravo ne bi trebala. Valjda smo to sada utvrdili? Dakle, opet postavljam isto pitanje: Ako svi znaju loše posljedice monopola, ako zakon nešto jasno definira, ako su prekršaji tog zakona tako očiti... zašto se inzistira na tome da se MS-u gleda kroz prste?

Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan

Mislim da je krajnje neodgovorno ne objaviti cijeli paragraf:

The European Commission notes with interest Microsoft's announcement of its plans for Windows 7, and in particular of the apparent separation of Internet Explorer (IE) from Windows in the EEA. The Commission will shortly decide in the pending browser tying antitrust case whether or not Microsoft’s conduct from 1996 to date has been abusive and, if so, what remedy would be necessary to create genuine consumer choice and address the anticompetitive effects of Microsoft’s long-standing conduct. In terms of potential remedies if the Commission were to find that Microsoft had committed an abuse, the Commission has suggested that consumers should be offered a choice of browser, not that Windows should be supplied without a browser at all.

Obrati pažnju na kontekst i smisao. Dakle, potezi iz prošlosti su kontekst razmatranja na osnovu kojega se donose odluke za budućnost koje ni u kojem slučaju ne mogu biti niti će biti retroaktivne, odnosno, rezultat razmatranja tiče se Windowsa 7 i distribucije IE-a s tim sustavom, to jest, mogućnosti odabira pretraživača.

The development of new online services makes web browsers an increasingly important tool for businesses and consumers, and a lack of real consumer choice on this market would undermine innovation.

Ono što nikako ne stoji su tvrdnje EU da u sadašnjoj situaciji korisnici nemaju mogućnost izbora. Mogućnost izbora postoji, bilo kakav izbor drugačiji od IE-a funkcionira savršeno već i u sadašnjoj generaciji OS-a i tvrdnja EU jednostavno ne drži vodu.

Microsoft po nikakvoj logici nebi smio biti taj koji pruža izbor, on ga je dužan omogućiti, ali ne i pružiti. Sasvim je suludo da Microsoft uz vlastiti OS distribuira konkurentske proizvode.

Potez potpunog uklanjanja IE-a je najviše što Microsoft može napraviti, a da ne nudi konkurentske proizvode, što je nelogično i neprihvatljivo. Uklanjanjem IE-a korisnik se prisiljava na izbor i to je jedino moguće rješenje dovoljno blisko samom izboru pri instalaciji.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2009 10:34 (naxeem).
16 godina
Veliki Brat kaže...

-nije točno, IE se oslanja na systemske resurse samih windowsa zato je nemoguće deinstalirati sve povezano i IEom, npr igra koristi directX, ali ako deinstalacijom pobriše i dx, više niti jedan drugi program nebi mogao koristiti, jer ne to na nivou systema, driveri, API, dll itd. uz VisualStudio kao osnovni razvojni alat, besplatne runtime biblioteke itd -tako da 'svoj' IE od 'lego kockica' može napraviti klinac za par minuta, ako znaš nešto o programiranju 'teško' kao ''hello world''. MS je u ulozi monopoliste, samo zato jer konkurencija nije dovoljno kvalitetna, (za korupciju bulling i sl. ih treba uhvatiti i kazniti jer sigurno ima i toga, ali to je za sve firme isto).

Tyjing? -SVI programi se oslanjaju na windowsove resurse, to je razlika zašto je MS/DOS/Windows uspio -kompatibilnost, nadogradivost, wmp možeš napraviti, bez znanja o codecima samo button play-stop i radi, ostalo su skinovi. -naravno neki playeri se ne oslanjaju na win resurse nego imaju svoje codeke... - to je odluka programera/firme -izbor! Kao i OGL-dX (npr dX9 ili 10 ili oba?) ovisi o ciljanom tržištu-korisniku. Mada znamo da MS+proizvođači hardwarea 'guraju' -novo!, staro onemogućuju, nedaju podršku, drivere itd... ali zato ih treba uhvatiti, dokazati i kazniti, - bar postaviti pitanje, ali ne, to nije cilj?. Apple po defaultu onemogućuje staro/novo (rozeta?) ali to je za Apple OK (bez sarkazma).

.
.Veliki Brat kaže...

..Uglavnom, nije mi jasno, zašto je MS sveta krava? Ako svi znaju loše posljedice monopola, ako zakon nešto jasno definira, ako su prekršaji tog zakona tako očiti... zašto se inzistira na tome da se MS-u gleda kroz prste? Jednostavno - zašto?

koliko ja vidim MS je krava muzara i gleda mu se kroz (cenzura) otvore. Stvarno ga treba kazniti, zarađuje dovoljno -zašto ne, samo to nije zakonski, da je po zakonu nebi IE/wmp mogao biti svake druge godine kriv. ..'želiš raditi u mom dvorištu -plati.'.. -reket. I nek' plati ima dovoljno zarade (najbogatiji na svijetu je...?) samo se EU onda netreba skrivati iza zaštite interesa korisnika jer to nije.

Monopol, damping/nabijanje cijene, korupcija, globalna kriza.. sedam četiri sestre, Sony, Philips, IBM, Glaxo, Monsanto... provjeri što je globalni, pravi monopol, pravi jer s njihovim proizvodima nema alternative, ako je nađeš...  oni pokreću 'čamac' USS-enterprise, B.Gates, je samo jedan žućkasti dječarac naspram njih.

Commission were to find that Microsoft had committed an abuse, the Commission has suggested that consumers should be offered a choice of browser, not that Windows should be supplied without a browser at all.

Komisija nema pojma, lupetaju kao tipični političari - ne-pravnici/ekonomisti/struka. Ja sam korisnik, dali me uopće putaju? Ne, jer ih nezanima korisnik.

Ok, MS ugradi tuđe browsere, koje-sve? verzija-stabil/beta? sutra izađe neki wanabee-novi? Dali proizvođač dozvoljava MSu distribuciju, dali traži naknadu (ima pravo), dali MS traži naknadu (ima pravo)... itd.

MS je rekao ok, izbacuje IE, -upss... sad bi opet EU neki dogovor? Kao Slo-Cro/EU.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2009 10:52 (ihush).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice