Ubuntu 13.04 - spreman za download

poruka: 141
|
čitano: 26.946
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ubuntu 13.04 - spreman za download".
16 godina
neaktivan
Re: Ubuntu 13.04 - spreman za download
mario.L_hr kaže...
kratos091 kaže...

Imaja li podršku za dvije grafičke(integrirana + diskretna)? Tj. za paljenje diskretne po potrebi, ili je to samo do drivera?

Ubuntu 12.04 nVidia+Intel (na mom Dell-u), s Bumblebeeom radi ko bebica. (...)

Pred dva tjedna, pojavila se inicijalna podrška za Optimus u 319.12 beta driverima:

Added initial support for RandR 1.4 Provider objects with the Source Output capability, which can be used to render the desktop on an NVIDIA GPU and display it on an output connected to a provider with the Sink Output capability, such as an Intel integrated graphics device or a DisplayLink USB-to-VGA adapter. See the README for details.

Podrška je još u razvoju, tako da ima problema s tearingom, a monitor mora biti spojen na izlaz integrirane kartice; dodatno, nije navedeno je li podržan power management (gašenje GPU-a kada se ne koristi). Ipak, razvoj situacije izgleda obećavajuće ...

Sa AMD-ove strane, open source driveri uskoro dobivaju mogućnost akceleracije dekodiranja videa putem VDPAU-a na UVD jedinici HD4xxx i novijih kartica - proprietary driveri podržavaju akceleraciju putem XvBA koja se rijetko koristi od strane softvera. Zanimljivo je da je dokumentacija i podrška za UVD došla prije (bolje) podrške za power management (koja je znatno duže u procesu revizije dokumentacije u AMD-u), usprkos bojazni da bi problemi s DRM dijelovima mogli znatno otežati puštanje te dokumentacije u javnost.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan

Mene više zanima,kako trenutno radi ati+ intel grafika?na 13.04?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
s1m0n kaže...
kizo2703 kaže...
s1m0n kaže...

Još uvijek korak iza MS-a. Tek sad su implementirali neke feature koji su korisnicima Windowsa poznate od sedmice.

Inovacija nema, samo recikliranje starih stvari. Jao onome kome je jedan of flagship featurea on/off gumbi.

Eto flamea sad :)

Isprobaj ,umjesto da trollaš. Linux barem ne moraš instalirati za probu ,ako nisi znao.

Linuk koristim jednako dugo kao i Win. Koristim nekoliko raznih distribucija za razne svrhe. Ali kao everyday OS još uvijek koristim Win.

Linux nije niti će ikada biti, ako nastave ovakvim tempom i koracima, enduser OS. Usability, funkcionalnost i featurei OS-a su ono što OS cini enduser OS-om. Linux najviše kasni u usability segmentu.

Linux je vrlo puno "end user" OS a ja ti mogu to potvrditi direktno od otprilike stotinjak ljudi koji ga svakodnevno koriste za rad bez problema u kompaniji u kojoj radim. A i moja mama doma koristi Ubuntu i sasvim je happy.

13 godina
odjavljen
s1m0n kaže...
kizo2703 kaže...
s1m0n kaže...

Još uvijek korak iza MS-a. Tek sad su implementirali neke feature koji su korisnicima Windowsa poznate od sedmice.

Inovacija nema, samo recikliranje starih stvari. Jao onome kome je jedan of flagship featurea on/off gumbi.

Eto flamea sad :)

Isprobaj ,umjesto da trollaš. Linux barem ne moraš instalirati za probu ,ako nisi znao.

Linuk koristim jednako dugo kao i Win. Koristim nekoliko raznih distribucija za razne svrhe. Ali kao everyday OS još uvijek koristim Win.

Linux nije niti će ikada biti, ako nastave ovakvim tempom i koracima, enduser OS. Usability, funkcionalnost i featurei OS-a su ono što OS cini enduser OS-om. Linux najviše kasni u usability segmentu.

reci mi kad je ubuntu dobil ono sto mi je jako korisno ,a to su tabovi u exploreru
kolko je meni poznato dobio ih je davno ,a windowsi to jos uvijek nemaju

Zbog te male stvari imam po 5-6 prozora otvorena na windowsu i sad se ti snađi tu
nikad od prve ne pogodim onog koji mi treba

Ubuntu je daleko ispred windowsa kaj se funkcionalnosti tice i tu vecino MS kopira rjesenja sa Linux distribucija ili OS X-a

http://revohd.blogspot.com/
13 godina

Ja sam inače veliki protivnik Linuxa i pristaša Winsa,a reći ću vam i zašto. Zato jer sam već nekoliko puta isprobavao taj famozni Linux i Ubuntu distribuciju i svaki put mi se nešto zeznulo u Winsima da sam ih morao rušit, zadnji put sam, prije 4-5 mjeseci, isprobavao tada aktualnu distru Ubuntua u dual bootu sa Win7 i nakon micanja Ubuntua i restartanja kompa umjesto ulaska u bios dobio sam hrpu GRUB GRUB GRUB.... zvizdarija preko cijelo monitora tako da sam morao rušit Winse jer mi je Linux očito preGRUB. {#} E sad, jesam li ja tu nešto zafrknuo ili je mene Ubuntu, ne znam. Uglavnom, ako postoji način da furam Ubuntu i Win7 u dual bootu i da maknem Ubuntu kad hoću bez da opet postane GRUB prema meni ili mi zezne OS ja sam voljan promijeniti stajalište što se tiče Linuxa. Ako je netko voljan nek mi objasni u pm ili da kakav link pa da se igram malo. Od Ubuntua me inače odbija ona klasična ''kak da igram COD i sl. na tom čudu'' i korištenje terminala, inače mi se čini ok.

Moj PC  
3 2 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da zeznuo si, ne valja se pretljati s dual bot linuxom grubom i win ako nemaš pojma i nije te nitko uputio u to. 

A prije toga nisi proučio kako to radi. 

Imaš brdo vodiča i na našem jeziku i ostalim, samo upiši što te zanima, google izbacuje brdo toga. 

Inače ubuntu mi je najdraži linux, koristio sam ga jedno vrijeme, ali jednostavno zbog office, cad alata i stručnih nekih programa za faks, nije mogao dugo izdržati kod mene :)

Isto sam imao dual bot, i to sam se patio i proučavao dok sam sve napravio kako treba. Ima tu dosta posla i proučavana. 

Za početak možeš krenuti od ove naše stranice na HR

http://www.linuxzasve.com/

Đuro#2155,
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.4.2013 18:03 (Franjo15).
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Pozdrav sa Ubuntu 13.04 {#}

The Wicker Man

6 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Standardno kombinacija Intel+nVidia bez problema radi na Ubuntu,no iako je malo off topic,Mint distra je još bolje pokrivena automastskim instaliranjem svih potrebnih drivera,codeca i ostalog..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ViperOne kaže...

Ja sam inače veliki protivnik Linuxa i pristaša Winsa,a reći ću vam i zašto. Zato jer sam već nekoliko puta isprobavao taj famozni Linux i Ubuntu distribuciju i svaki put mi se nešto zeznulo u Winsima da sam ih morao rušit, zadnji put sam, prije 4-5 mjeseci, isprobavao tada aktualnu distru Ubuntua u dual bootu sa Win7 i nakon micanja Ubuntua i restartanja kompa umjesto ulaska u bios dobio sam hrpu GRUB GRUB GRUB.... zvizdarija preko cijelo monitora tako da sam morao rušit Winse jer mi je Linux očito preGRUB. {#} E sad, jesam li ja tu nešto zafrknuo ili je mene Ubuntu, ne znam. Uglavnom, ako postoji način da furam Ubuntu i Win7 u dual bootu i da maknem Ubuntu kad hoću bez da opet postane GRUB prema meni ili mi zezne OS ja sam voljan promijeniti stajalište što se tiče Linuxa. Ako je netko voljan nek mi objasni u pm ili da kakav link pa da se igram malo. Od Ubuntua me inače odbija ona klasična ''kak da igram COD i sl. na tom čudu'' i korištenje terminala, inače mi se čini ok.

Evo pa si sredi mbr nazad. http://windows7forums.com/windows-7-support/34709-how-remove-grub-loader-get-windows-7-boot-loader-back-uninstalling-linux.html

Ti si primjer i olicenje ekipe i stava (strasno zastupljenog u Hr i nazalost ne ogranicenog samo na racunala) koja niti zna Windowse niti Linux koristiti, a jos manje Google ocito, ali zato imaju tako cvrsto i odlucno misljenje o bas svemu.

Na tvoju srecu ti si ostavio mogucnost da ti netko objasni gdje i kako pa mozda eto promijenis misljenje.

A kaj se Grub tice, nema tu nikakve prevelike magije. To je mali program koji sjedu u MBR (master boot record) tvrdog diska. BIOS nakon startanja pogleda u MBR da vidi gdje ima kakav software koji ce bootati OS instaliran na disku. Tada starta GRUB koji pak pita s kojeg diska i koji bootloader zelis pokrenuti.

terminologija je jednostavna hd0, hd1...hdn je prvi, drugi...n-ti instalirani disk (ide mislim po rednom broju kontrolera - sata1, sata2...).

hd0,1 je pak prvi disk i prva particija, hd0,1 je pak prvi disk i druga particija i tako dalje.

Vise objasnjenja ovdje: http://linuxpoison.blogspot.tw/2008/09/etcgrubconf-explained.html

Btw, i jedan i drug link su bili prvo rezultati trazenja na Googleu.

Kad zelis maknuti GRUB onda ga moras s necim zamijeniti i Windows 7 ga zamijeni sa svojom "verzijom" GRUB-a koja se pak ne da bas konfigurirati toliko.

14 godina
neaktivan
s1m0n kaže...

Learning curve na linux distribucijama je iznimno nepovoljan.

Elaborirati usability na OS-ovima nije nešto što je moguće u par rečenica opisati. UX na win je konstatno poliran u svakim novim windowsima. Na Linux distribucijama nije puno odmaknuo. Unity na Ubuntu je najveći odmak u UX-u nego na svim ostalim Linux distribucijama zajedno ali nažalost prekasno i nedovoljno.

Može ti se sviđati ili ne sviđati Modern UI na Win 8 ali to je trenutno vrhunac UX-a na ikojem OS-u (20% funkcionalnosti koje koristi 80% ljudi je dostupno "na prvu" a ostalih 80% funkcionalnosti koje koristi ostalih 20% ljudi je maknuto sa inicijalnog sučelja kako bi osnovno sučelje bilo pregledno i jednostavno za korištenje). Meni recimo Modern UI ne odgovara kako spadam u kategoriju usera kojima često treba onih 80% naprednih funkcionalnosti (recimo setupiranje mrežnih parametara).

Sad se apsolutno s nicim ne slazem. Nisam neki zagrizeni linuxas (nazalost, zbog razloga koje sam opisao u prethodnom postu) i obicno se u temama o Linuxu ja prepirem sa njima ali:

Modern UI je iskljucivo tablet home screen. Kazes 20% funkcionalnosti je dostupno odmah? Jednako kao sto postoje plocice u Modern Start meniju tako postoji i Quick launch na starijim windowsima i gadgeti za informacije. Ja u tom Quick launchu imam odmah dostupno 90% onoga sto koristim. Na win8 postoji takodjer desktop mode i na njemu postoji Quick launch u kojem fali jedna ikonica. Sve ostalo je isto. Zasto? Da bi u quick launch mogli dodati jednu aplikaciju vise? Upravo je ta learning curve koju spominjes naprasno slomljena. Pa hebote, meni kao naprednom korisniku racunala je trebalo 5 minuta da skontam kako se racunalo uopce gasi. Settings? Jednostavnost koristenja? Moja supruga kad pritisne tipku settings na daljinskom od televizije odmah zove upomoc :)

U Unity ili bilo koji Linux GUI kad udjem nakon 30 sekundi znam gdje se sto nalazi.

Microsoft je ovo napravio iz dva razloga a niti jedan nije zbog korisnika. Prvi razlog su tableti kojih su u ovom kvartalu prodali 12 a za slijedecih najavljuju porast od 3%. Veoma pametno je bilo zrtvovati navike korisnika i taj famozni learning curve za takav poslovni uspjeh.

Drugi razlog je uvodjenje reklama na velika vrata na desktope racunala. Prosjecnom korisniku treba pola sata da bi uklonio sve te plocice koje mu nikad u zivotu nece trebati. Jasno je da klikovi na razn internet stranice, servise i slicno generiraju novac i da se Google othranio na takvom nacinu poslovanja no Microsoft sad zeli biti microsoft, Google i Apple istovremeno. Nema tu brige za korisnicima. Plocice su tu da bi MS na njima zaradjivao a ne da bi korisniku bilo lakse.

Nikad, ali bas nikad nije postojala veca odbojnost prema Microsoft OS-u od ove danas. Napravili su tehnicki vrlo dobar posao (jer win 8 je vrlo dobar sustav) da bi zasrali na GUI-ju. Nacin razmisljanja kako je "to dobro za mase" tj. "meni ne pase ali za prosjecnog korisnika je super" je totalno pogresan a to pokazuje i potraznja za win8. Svak za sebe misli da je pametan a da je ostatak populacije uglavnom glup. Dozvoljavam mogucnost da onaj tko to kaze zaista i je iznad prosjeka i da je ostatak populacije gluplji, ali ipak nisu idioti.

16 godina
neaktivan
ViperOne kaže...

Ti si informatički nepismen {#} 

14 godina
neaktivan
Igor101 kaže...
ViperOne kaže...

Evo pa si sredi mbr nazad. http://windows7forums.com/windows-7-support/34709-how-remove-grub-loader-get-windows-7-boot-loader-back-uninstalling-linux.html

Ti si primjer i olicenje ekipe i stava (strasno zastupljenog u Hr i nazalost ne ogranicenog samo na racunala) koja niti zna Windowse niti Linux koristiti, a jos manje Google ocito, ali zato imaju tako cvrsto i odlucno misljenje o bas svemu.

Na tvoju srecu ti si ostavio mogucnost da ti netko objasni gdje i kako pa mozda eto promijenis misljenje.

A kaj se Grub tice, nema tu nikakve prevelike magije. To je mali program koji sjedu u MBR (master boot record) tvrdog diska. BIOS nakon startanja pogleda u MBR da vidi gdje ima kakav software koji ce bootati OS instaliran na disku. Tada starta GRUB koji pak pita s kojeg diska i koji bootloader zelis pokrenuti.

terminologija je jednostavna hd0, hd1...hdn je prvi, drugi...n-ti instalirani disk (ide mislim po rednom broju kontrolera - sata1, sata2...).

hd0,1 je pak prvi disk i prva particija, hd0,1 je pak prvi disk i druga particija i tako dalje.

Vise objasnjenja ovdje: http://linuxpoison.blogspot.tw/2008/09/etcgrubconf-explained.html

Kad zelis maknuti GRUB onda ga moras s necim zamijeniti i Windows 7 ga zamijeni sa svojom "verzijom" GRUB-a koja se pak ne da bas konfigurirati toliko.

Evo primjera razmisljanja "ja sam pametan a ostali su glupi".

Decko ocito zna koristiti Google, pa cak i forume i postavlja sasvim normalno pitanje i odmah se pojavi hiperpametni linuksas koji ce mu dati link.

Ako mu mozes odgovorit na pitanje - odgovori. Mozda covije zna latinski, francuski, ruski i japanski a engleski ne tako dobro da bi mogao citati strucno objasnjenje.

Cisto sumnjam da mu se citaju tvoje procijene koliko on i ostatak Hrvatske znaju koristiti Linux i Windowse.

Vidim da si googlao, pa sta kaze google? Kako maknuti grub i vratiti samo win loader u MBR-u?

Ako se dobro sijecam treba instalacijski disk windowsa, recovery mode i fixmbr.

Naravno, dok ovo pisem upada jos jedan i dijeli ocjene iz informaticke pismenosti umjesto da pomogne.

Takva komunikacija i je jedan od razloga zasto ljudi bjeze od Linuxa.

14 godina
neaktivan
ViperOne kaže...

Malo sam osvjezio znanje iako se dosta dobro sijecam procedure.

Ako zelis ukloniti GRUB da sve bude kao prije trebas ubaciti windows instalacijski DVD (ne treba biti original).

U BIOS-u trebas namjestiti "boot from CD" kao kad instaliras windowse. Restart.

Pisat ce "press any key" i ti pritisni bilo koju tipku.

Ucitava se instalacija windowsa.

Piat ce te da namjestis neke lokalizacijske podatke (vrijeme, vremensku zonu, valutu...)

Nakon toga dolazi izbornik u kojem moras odabrati "repair my computer"

Onda izaberes instalaciju windowsa 7

U "System recovery options" izaberi "Comand prompt"

Upisi "bootrec.exe/fixmbr" i stisni enter.

Restartiraj racunalo.

Ubuduce kad zelis isprobavati Linux distribucije bez ikakvog utjecaja na instalaciju windowsa imas 3 opcije.

1. Pokretanje LiveCD distribucije sa CD-a ili DVD-a - mana je sto sve izgleda dosta sporije i ima dosta ogranicenja.

2. Instalacija distribucije kao aplikacije unutar Windowsa - takodjer postoje neka ogranicenja, usporavanje je znatno manje. deinstaliras u "Add / remove programs" kao bilo koju aplikaciju ili igru

3. Instalacija unutar virtualke. Za ovo ti treba virtualizacijski software tipa Wmware player. Ta aplikacija ce ti omoguciti da unutar windowsa emuliras drugo racunalo sa OS-om po zelji. Znaci mozes instalirati vise operativnih sustava na vise racunala unutar jednog. Npr ja trenutno u svojoj windows 7 instalaciji imam Wmware sa Ubuntuom, Mintom i Windows 8 te ih sve istovremeno mogu pokrenuti. Ovo ti je najbolja opcija za iskusavanje raznih distribucija.

13 godina
Buhaha kaže...
ViperOne kaže...

A ti si jadan i iskompleksiran.

12 godina
neaktivan

Joj ljudi što se svađate,neko voli windows,neko linux.Ja lično mrzim microsoft i tek sam početnik u linuxu i mogu reći da je meni Ubuntu 13.04 mnogo jednostavnij od svih windows verzija i da ne igram igrica koristio bi samo ubuntu,ali ovako dual boot win xp i ubuntu.

The Wicker Man

0 0 hvala 0
15 godina
ViperOne kaže...
Buhaha kaže...
ViperOne kaže...

Uuuuu šta ti reče, šta ti reče.

OT: Skinut cu live cd pa vam javim kako radi na starijim grafama.

Say hello to my little friend
13 godina
BlueMax kaže...
Igor101 kaže...
ViperOne kaže...

Decko ocito zna koristiti Google, pa cak i forume i postavlja sasvim normalno pitanje i odmah se pojavi hiperpametni linuksas koji ce mu dati link.

Ako mu mozes odgovorit na pitanje - odgovori. Mozda covije zna latinski, francuski, ruski i japanski a engleski ne tako dobro da bi mogao citati strucno objasnjenje.

Cisto sumnjam da mu se citaju tvoje procijene koliko on i ostatak Hrvatske znaju koristiti Linux i Windowse.

Vidim da si googlao, pa sta kaze google? Kako maknuti grub i vratiti samo win loader u MBR-u?

Naravno, dok ovo pisem upada jos jedan i dijeli ocjene iz informaticke pismenosti umjesto da pomogne.

BlueMax svaka čast na odgovoru. U pravu si potpuno, pogotovo sa zadnjom rečenicom. Zato sam se dvoumio da li da postam svoju situaciju ili ne, zbog takvih zajedljivih komentara. Eto, jedan trol je odmah rekao da sam informatički nepismen. Morao sam mu odgovoriti na njegovoj trol razini, jbg, takav sam, popljuvao me bez ikakvog valjanog argumenta. Igor101 hvala na linku i bez brige, Windowse znam odlično koristiti, više nego prosječni korisnik. Što se tiče guglanja mog problema, kao što rekoh, to je bilo prije nekoliko mjeseci i na to sam zaboravio, ovaj članak na bugu me podsjetio pa sam htio čuti izravne savjete i mišljenja ljudi koji koriste Linux, to mi je puno draže nego guglanje. Nedavno sam počeo proučavati Android i Javu jer želim naučiti programirati aplikacije za Android a s obzirom da je isti baziran na Linuxu želio bih malo proučiti i shvatiti sami Linux OS. Eto, ako netko smatra da sam zbog ovog nepismen i da me treba popljuvati zato što nešto ne znam i pitam ljude koje smatram kompetentnima onda navalite. Ne postoji glupo pitanje, tako bar kažu.

17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
Igor101 kaže...
ViperOne kaže...

Zamjeram mu stav baziran na neznanju, a ne nedostatak znanja. A za pomoc, pa jesam mu pomogao, a z cak i previse s obzirom na stav. Ne mozes uletiti s "ja mislim da je to sve sranje sve dok mi netko ne pokaze da nije". Halo, princeza jebote? A za jezike ima opet Google translate, sasvim dovoljno za instrukcije kako nesto napraviti, necu valjda ga jos i za ruku voditi dok si to radi.

A zasto ljudi bjeze od Linuxa je zato jer ne mogu provesti pet minuta citati uputstva kojih ima pregrst. Sve kaj treba je samo citati, i to ne cak i puno, i tu im nitko ne moze pomoci.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.4.2013 20:27 (Igor101).
15 godina
BlueMax kaže...

Ova rečenica je totalna glupost. Koristim linux već određeno vrijeme, i dosta sam puta puta tražio pomoć preko irc kanala i foruma. I uvijek sam dobio kvalitetan odgovor i uvijek je bilo onih koji su bili spremni pomoći.

Gotovo svaki open-source projekt (neka distribucija, neki program itd.) ima svoj službeni forum, službeni irc kanal i mailing liste, tako da korisnik uvijek može pitati za pomoć i vrlo često dobije odgovor dosta brzo(na irc kanalima za par minuta). I to je po meni jedna velika prednost linuxa.

16 godina

posto vidim da nie bas lako napravit dual boot win\linux a pogotovo jer hocu prvi put da probam linux tj ubuntu probao bi u virtualki kako to ide i oso sam na ovaj link u clanku gdje je odabir image-a i koji da skinem onaj lte ili drugi?....  i ako neko zna napamet kako u virtualku instalirat ubuntu,valda se instalira prvi put i s njom radim...skinio sam VMware Player za virtualku.... 

Opali HVALA ↓↓↓
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.4.2013 21:02 (jocommb).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
jocommb kaže...

posto vidim da nie bas lako napravit dual boot win\linux a pogotovo jer hocu prvi put da probam linux

Upravo suprotno, to je zapravo vrlo jednostavno, posebno kod distribucije kao što je ubuntu. Tijekom instalacije samo izaberi opciju  Install alongside other operating system.

jocommb kaže...

ubuntu probao bi u virtualki kako to ide i oso sam na ovaj link u clanku gdje je odabir image-a vidim da nema 64bit image za pc s intelom (moj laptop ima intel i5, pod moj pc je ) nego samo za amd-e.... sta skidam onda ovaj prvi sta pise da je za skoro sve pc-e s winsima?   i ako neko zna napamet kako u virtualku instalirat ubuntu,valda se instalira prvi put i s njom radim...skinio sam VMware Player za virtualku....

Tebe vjerojatno zbunjuje što tamo piše  AMD64, pa misliš da je to samo za AMD procesore? Iako ima AMD u nazivu, to nije samo za AMD procesore. AMD64 je naziv za instrukcijski set koji je kreiran od strane AMD-a(zato je i AMD u imenu), a ostale tvrtke poput Intela i VIA-e su taj instrukcijski set implementirali na svoje procesore. I danas kada kaže 64-bitni procesor, onda se misli na procesor koji  podržava AMD64 instrukcijski set. Tako da nije bitno je li tvoj procesor Intelov ili AMD-ov, bitno je da je 64-bitni.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.4.2013 21:23 (captain_soap_McTawish).
16 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...
ViperOne kaže...
Buhaha kaže...
ViperOne kaže...

Kaj drugo da mu kažem? da je odvojio pola sata vremena za učenje ne bi napisao da je trebao reinstalirati Windowse radi Ubuntu.

Google radi čuda, a youtube još veča toliko ima napisanih uputstva kako napraviti dualboot windows i ubuntu i kako to maknuti.

Ali ne teško je čitati i nešto naučiti.

Pozdrav! 

16 godina

znaci samo si napravim particiju i na nju instaliram ubuntu i amen...imam dual boot?

Opali HVALA ↓↓↓
16 godina
neaktivan
jocommb kaže...

znaci samo si napravim particiju i na nju instaliram ubuntu i amen...imam dual boot?

I onda se tek stvore problemi :)

onda moraš update grup napraviti da ti prepozna i windowse da u opciji za boot imaš i windowse i linux

Đuro#2155,
15 godina
jocommb kaže...

Manje više je to to. Bitna sitnica je i to da se odlučiš koji bootloader ćeš koristiti BCD ili GRUB? Ako ćeš koristiti BCD onda ćeš se morati malo pomučiti s alatom tipa EasyBCD. Grrub odradi sav posao automatski.

Stručnjak za odmaganje...
15 godina

Isplati li se nadograditi sa 12.04 na 13.04, ili da čekam da prvo malo ispeglaju stvari? I kako točno to napraviti?

Winter is coming...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Buhaha kaže...
Krunoo7 kaže...
ViperOne kaže...
Buhaha kaže...
ViperOne kaže...

Kaj drugo da mu kažem? da je odvojio pola sata vremena za učenje ne bi napisao da je trebao reinstalirati Windowse radi Ubuntu.

Google radi čuda, a youtube još veča toliko ima napisanih uputstva kako napraviti dualboot windows i ubuntu i kako to maknuti.

Pozdrav! 

Ne želim vrijeđati ali ispada da si ti stvarno nepismen ili gore. Aj mi objasni kako da odem na Google ili YT ako komp ne mogu ni upaliti tj. pokrenuti Windowse na njemu a nemam drugi uređaj u kući preko kojeg mogu na net? Da uzmem krumpir pa preko njega? Kad sam radio dual boot nisam imao pojma da do toga može doći te samim time ni potrebu za proučavanjem mogućih komplikacija.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.4.2013 22:01 (ViperOne).
14 godina
neaktivan
Buhaha kaže...

Pozdrav! 

pita jer zeli nauciti. jedan od nacina ucenja su forumi. ja sam na forumu aplikacije s kojom radim u pocetku bio jedan od onih koji je najvise pitanja postavljao, a danas sam jedan od onih koji daje najvise odgovora, jedno krace vrijeme i moderator ali sam morao to otkazati zbog nedostatka vremena. Razni tutoriali i upute su dobra stvar za ucenje ali forumi su bolja, prvenstveno zato jer korisnik pita tocno ono sto ga zanima dok u totorijalu toga nema ili korisnik ne moze naci. Jos ako imas koga pitati na materinjem jeziku, di ces bolje. Koliko god dobro znao engleski opet bolje shvacam hrvatski.

eventualno ste ga mogli uputiti na temu "linux pitanja i odgovori" jer je ovo ipak tema za komentiranje nove Ubuntu distribucije.

kad smo vec kod toga nikako da se javi netko sa dojmovima. ne mislim tipa "super je novi Ubuntu" nego konkretno koje su dobre novosti.

14 godina
neaktivan
kratos091 kaže...

Isplati li se nadograditi sa 12.04 na 13.04, ili da čekam da prvo malo ispeglaju stvari? I kako točno to napraviti?

Osobno uvijek imam LTS distribuciju a na novije bacim pogled u virtualci (na ovu jos nisam, upravo se skida). Do sad sam uvijek radio clean install sa LTS na LTS, nikad nadogradnju.

15 godina

A nije mi baš zgodno raditi clean install, imam dual boot sa Win7.. Sačekati ću feedback.
Htio bi taj novi instalirati jer piše da je brži, a laptop mi nije baš oličenje brzine. Heh. 

Winter is coming...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice