Telekomi otpisuju dugove najsiromašnijima

poruka: 98
|
čitano: 11.601
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Telekomi otpisuju dugove najsiromašnijima".
17 godina
neaktivan
Re: Telekomi otpisuju dugove najsiromašnijima
picajzla0707 kaže...
meni osobno nekretnina nije problem jer mi od bake ostaje stan u zg i kuca na moru, a tu je i kuca u zadru od zeninih staraca u kojoj sad zivim, plus moja kuca u lici
ja sad imam 40+ i riknut cu za maksimalno 30 godina, sto znaci da ce moji klinci imat 40+ kad to sve dobiju, plus sto ce imat gdje biti kad odu u zg na faks, isto kao i njihovi klinci
e da moji i zenini starci nisu razmisljali na takav nacin, ja bi penziju docekao gole guzice, s nasim fantasticnim mirovinskim sustavom ne mogao placati ni najamninu za 20 kvadrata garsonjere i klincima na koncu ostavio kitu

Odnos podstanarstvo/rata kredita odnosno ukupna suma podstanarstva/ukupna suma kredita je do prije 5 godina davao to da je već kod manjih stanova tipa 55-60tak kvadrata na kraju ispalo da si u 30 godina plaćanja podstanarstva platio xy dok bi kroz kredit platio xy+100% i sitno. Što znači da štednjom kroz 30 godina si mogao plaćat podstanarstvo i na kraju iskeširat stan. Ne računajući neke veće troškove održavanja svog vlastitog stana koje snosiš sam + nisi opterečen kreditom kojeg moraš plaćat ili gubiš sve, nemaš opasnosti da ti švicarac naglo naraste, ako nađeš bolji posao komotan si se preseliti itd. itd. Kod velikih stanova (čitaj velikih kredita) taj odnos je bio još nepovoljniji, odnosno na kraju bi te ispalo xy+120-130%. 

Dok je jedina pogodnost posjedovanja vlastitog stanja kocka da će vrijednost nekretnine značajnije porasti pa bi na stanu profitirao. 

Kakvo je stanje danas s obzirom na pad cijene stanova bi trebalo opet malo preračunati i vidjeti kod koje veličine/cijene stana u odnosu na cijene rente danas postaje isplativiji najam nego kredit. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.1.2015 14:47 (BlackDog22).
11 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
tu naravno treba uracunati razliku izmedju najamnine i rate kredita, kao i koliko se dugo placa
no davati 30 godina 2.000 kuna najamnine svaki mjesec ili ukupno 720.000 kuna i ostati gole guzice je ludost
a stan koji ostavis djeci je vrijednost dobili ga oni sa 30 ili 60 godina, a u krajnjem slucaju tu su i unuci pa ostavis njima

Pitanje je imaš li djece. Nemaju svi djecu iz raznoraznih razloga pri čemu naglašavam one medicinske. Pa pred sobom imaju drugačiju prespektivu. Gole guzice možeš ostati već sutra, neovisno o tome imaš li nekretninu u svojem vlasništvu ili ne. Svašta se danas događa.

Friday kaže...

Koliko filozofa u ovoj temi, čovječe... Svi nešto znaju na papiru kako bi šta bilo najbolje. A i dalje žive sa starcima, voze se tramvajem i najveća im je obveza platiti račun za mobitel.

Ako se njih pita - bolje davati mjesečno 2000 kn nekome za najam nego podići kredit i imati nešto svoje za 20-30 godina. Samo što po njihovoj računici moja djeca će imati 60 godina kad se to dogodi. Znači da ja sad već imam 60, i digao sam kredit, ili? Rodila majka bundevu...

Živjeti sa starcima nije sramota i to nerijetko nema nikakve veze s financijskom situacijom. Imam ne tako mali broj prijatelja i poznanika koji žive u istoj obiteljskoj kući, pa su jedni na katu, a drugi u prizemlju. I da, ponekad se srame to javno reći zbog takvih kao što si ti.

Zašto pljuješ po javnom prijevozu? Zagreb je jako dobro umrežen tramvajem i autobusom. I koliko god neugodno nekada zna biti voziti se s ekipom kojoj je higijena nepoznat pojam ili je jednostavno gužva, takva vožnja je nemjerljivo jefitnija: nema troška kredita za auto, nema godišnjeg servisa i izvanrednih servisa, nema registracije, nema osiguranja...

Iskreno, danas ići kupovati stan na bilo koji način (keš ili kredit) je teška lutrija. Kad vidim tko se sve bavi građevinom i kako na kraju ti stanovi izgledaju, te koliko i oni i zgrada imaju nedostataka, pitam se, tko je tu lud? A netko je za taj stan uzeo kredit od 20 do 30 godina i živi u poluraspadnutom stanu. Investitora više nema, garancija na zgradu je prošla, a investitor je zatvorio svoju firmu "Pravi krimos" i otperjao u toplije krajeve.

picajzla0707 kaže...
S podstanarstvom sigurno nemaš ništa nakon 30 godina i kad odes u penziju klincima samo ostavljaš brigu kud s tobim, jer s penzijom nemaš više dovoljno za najam
Ovako poslije 3-4 generacije obitelj ipak ima neku imovinu, no opet to ovisi o puno faktora i teško je biti pametan

Što ako nemaš djece?

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.1.2015 15:24 (BudalastoStvorenje).
13 godina
neaktivan

Ovako, za hrvatske uvijete imam dobru plaću i štedim svaku kunu, u ovo vrijeme svi dobro znamo da niti jedan posao nije siguran tako da štedi dok možeš i ne ulazi u kredite itd. Po meni je ovo najgluplja odluka i vlade i telekoma da se otpisuju dugovi. Većina ljudi radi pošteno i plaća sve na vrijeme, nema dugova i šta sad, oni su budale? Njima se neće ništa oprostit, najbolje u ovoj državi bit socijalni slučaj, živjet ćeš ko car i bolit će te briga. Pričajte svi vi šta god hoćete ali za MOBITELE i USLUGE TELEKOMA ste si svi SAMI KRIVI! Sami ste htjeli uzet pretplate itd. htjeli ste maxtv pa daj mi jos sportski paket, pa hbo, pa ovaj onaj, na mobitelu minimalno 5gb interneta 10000 poziva prema inostranstvu itd. ugl ispadne mobitel 300 kn pretplate i jos 400 kuna za racune doma i onda se zalite? Ja makar imam dobru plaću imam neki šrot mobitel, alcatel neki prastari, nekad me i sram što imam tu kantu ali kad pogledam, šta će mi mobitel na touch itd. Mislim svatko bi volio imat, ali nije nužan. Ja ionako zovem i pišem poruke, to mogu na svakom, internet mi ne treba, ionako smo zbog tih mobitela svi prestali komunicirat, di god dođem sram me više bit u društvu jel svi gledaju u mobitele, prčkaju po njima i tako prođe 2 sata na kavi i nitko si ni riječ ne kaže. Društvo je otišlo da ne kažem gdje... A sad znate koliko me izađe račun za cijelu godinu? 160 kuna ! Da 160 kuna, na BonBon-u kupim bon za cijelu godinu, svaki mjesec aktiviram si opciju bonbon 1000 min i 1000 poruka za 1 KN prema bonbonu, i kupim za 10 kn poziva prema ostalim mrežama i eto ga. I onda kažete da se tu neda uštediti? Da nemogu bez velikih računa balbal.. sami ste si krivi, doma imam samo internet veću brzinu i evo tv, telefon nemamo. Računi su nam simbolični. Sve se može ...

Bene docet, qui bene distinguit.
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
BudalastoStvorenje kaže...

Zašto pljuješ po javnom prijevozu? Zagreb je jako dobro umrežen tramvajem i autobusom. I koliko god neugodno nekada zna biti voziti se s ekipom kojoj je higijena nepoznat pojam ili je jednostavno gužva, takva vožnja je nemjerljivo jefitnija: nema troška kredita za auto, nema godišnjeg servisa i izvanrednih servisa, nema registracije, nema osiguranja...

Ako ovo nije sarkazam koji mi je promaknuo, teško mi je povjerovati da često i dugo koristiš ZET... Po mom ne baš osobito preciznom izračunu, na dvadesetak godina, otprilike je tri puta jeftinije ići Zet-om nego autom. Svejedno - ne poznajem ikoga, svejedno kakvog imovinskog stanja, tko bi se radije drndao autobusima, kad se smiluju doći, ako od gužve uspiju u njih ući.

13 godina
neaktivan
DigiMagic kaže...

Ako ovo nije sarkazam koji mi je promaknuo, teško mi je povjerovati da često i dugo koristiš ZET... Po mom ne baš osobito preciznom izračunu, na dvadesetak godina, otprilike je tri puta jeftinije ići Zet-om nego autom. Svejedno - ne poznajem ikoga, svejedno kakvog imovinskog stanja, tko bi se radije drndao autobusima, kad se smiluju doći, ako od gužve uspiju u njih ući.

Ja mislim da je htjeo reći - normalno da bi se svi htjeli vozit u autima a ne drndat po busevima itd. ali samo ako je to mogućnost bez da se negdje zadužuješ...

Bene docet, qui bene distinguit.
11 godina
neaktivan
molnyi kaže...

najbolje u ovoj državi bit socijalni slučaj, živjet ćeš ko car i bolit će te briga. 

Ovakva izjava o tome kako je najbolje bit socijalni slučaj je blago rečeno nepromišljena.

DigiMagic kaže...

ZET koristim cijeli život. Doslovno. Zanimljiv je taj naš domaći svjetonazor. A kad se ode u inozemstvo, npr. u London ili Pariz, onda je normalno voziti se podzemnom željeznicom ili autobusom (ili tramvajem u onim zemljama u kojima postoji). Tada je to normalno, jer je jeftinije, ali doma nije normalno. To je sramotno.

Gužva kažeš? Što bi na to rekli Japanci?

17 godina
odjavljen
Kad smo kod ZET nikada nije bio bolji i praktički ti ni ne treba auto. Problem su samo tjedni šopinzi po centrima gdje je jeftinija roba. Malo je nezgodno tegliti torbe, za takve stvari je auto zakon. Ali da se i to izdržati uz jeftini taksi. Kupiš, pozoveš taksi i za dvdesetak kn te dopelja doma sa stvarima. Auto u Zagrebu je čisti luksuz ako nisi invalidna osoba.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

S tim da je imat auto u takvim velikim gradovima enormno skupo (dodatnim eko i smanjenje gužvi taksama), a parkiranje još skuplje. Kod nas je uvriježeno mišljenje da je imat auto temeljno ljudsko pravo i svaki pokušaj ograničavanja/kažnjavanja vozača atak na njihove temeljne slobode, a prema učestalosti napada na one što naplaćuju parking velika većina ljudi smatra i da bi svakom trebao biti osiguran besplatan parking na trgu bana jer, očito, smo se zato borili 91. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice