ja sad imam 40+ i riknut cu za maksimalno 30 godina, sto znaci da ce moji klinci imat 40+ kad to sve dobiju, plus sto ce imat gdje biti kad odu u zg na faks, isto kao i njihovi klinci
e da moji i zenini starci nisu razmisljali na takav nacin, ja bi penziju docekao gole guzice, s nasim fantasticnim mirovinskim sustavom ne mogao placati ni najamninu za 20 kvadrata garsonjere i klincima na koncu ostavio kitu
Odnos podstanarstvo/rata kredita odnosno ukupna suma podstanarstva/ukupna suma kredita je do prije 5 godina davao to da je već kod manjih stanova tipa 55-60tak kvadrata na kraju ispalo da si u 30 godina plaćanja podstanarstva platio xy dok bi kroz kredit platio xy+100% i sitno. Što znači da štednjom kroz 30 godina si mogao plaćat podstanarstvo i na kraju iskeširat stan. Ne računajući neke veće troškove održavanja svog vlastitog stana koje snosiš sam + nisi opterečen kreditom kojeg moraš plaćat ili gubiš sve, nemaš opasnosti da ti švicarac naglo naraste, ako nađeš bolji posao komotan si se preseliti itd. itd. Kod velikih stanova (čitaj velikih kredita) taj odnos je bio još nepovoljniji, odnosno na kraju bi te ispalo xy+120-130%.
Dok je jedina pogodnost posjedovanja vlastitog stanja kocka da će vrijednost nekretnine značajnije porasti pa bi na stanu profitirao.
Kakvo je stanje danas s obzirom na pad cijene stanova bi trebalo opet malo preračunati i vidjeti kod koje veličine/cijene stana u odnosu na cijene rente danas postaje isplativiji najam nego kredit.