Što o rasama i rasizmu kaže znanost?

poruka: 84
|
čitano: 19.735
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Što o rasama i rasizmu kaže znanost?".
11 godina
neaktivan

A slika na kojoj je Eric Delko iz CSI:MIAMI 

Zovite me X-Men

0 0 hvala 0
17 godina

Činjenica da rase postoje na biološkoj razini - bez obzira koliko se Nenad trudio dokazati suprotno - nemaju veze s rasizmom. Rasizam je pokret koji želi iskoristiti rasne razlike kao osnovu diskriminacije i to je, dakako, nedopustivo. Međutim, raspravljati o rasnim razlikama u uistinu slobodnim društvima (kakva liberalne demokracije nisu) ne bi trebao biti nikakav problem.

Sasvim je logično da genetske razlike između pripadnika različitih rasa nisu velike kad nisu velike ni razlike između pripadnika različitih rodova. Primjerice, jedinke roda homo i roda pan imaju 95 % identičnog genetskog materijala. Neandertalci se od modernih ljudi razlikuju u 1,2 promila genetskog materijala! Onda je, naravno, posve logično da se pripadnici iste vrste (homo sapiens recens), koji se razlikuju samo po rasi, međusobno razlikuju za manje od 1,2 promila genetskog materijala iz prostog razloga što je razlika u rasi manja nego razlika u vrsti. Uspoređivati to s vinskim mušicama je bezveze. Naime, što je organizam jednostavniji to je moguće veće odstupanje u genetskom materijalu. Koliko se dva virusa iste bolesti genetski mogu razlikovati kad uđu u domaćina?

Uglavnom, svaki pokušaj negiranja genetskih razlika među rasama osuđen je na propast. Pripadnici jedne rase mogu biti inferiorni drugoj rasi u jednoj karakteristici, a superiorni u drugoj. Miješanja između rasa naravno da su moguća. Ta mogu se miješati i pripadnici različitih vrsta, a kako onda ne bi mogli i pripadnici različitih rasa (npr. lavovi i tigrovi, konji i magarci).

Uglavnom, tekst smatram dosta lošim i nekonstruktivnim.

Rasizmu se treba suprotstavljati argumentima, a ne negiranjem postojanja rasa. Ako se negiranje postojanja rasa koristi kao "argument" protiv rasizma, onda ispada (pogrešno, po mom uvjerenju) da protiv rasizma niti nema valjanih argumenata.

Moj PC  
16 0 hvala 2
14 godina
Re: Što o rasama i rasizmu kaže znanost?
Onjegin kaže...
axos kaže...

Ovaj članak mi nije najjasniji. Bazira se na DNK istraživanjima, a to nema veze s zdravom pameti. Rasisti ne idu od polazišta da se rase uvelike razlikuju po DNK strukturi, nego zdravo seljčki različite rase imaju "drugu boju kože". Prema tome nema ni smisla ljudima dokazivati da je DNK svima jako sličan, nego ili izmisliti naćin da ljudi mjenjaju boju kože po želji, ili da se educira ljude da je svaka čovjek ima jednaka prava na život. Još gora je jednakost muškaraca i žena. Žene i muškarci nisu isti. Ni izgledom, ni sposobnostima. Da nije tako svi sportovi bi imali isključivo mješane timove, i jednako bi oba spola bila zastupljena u svim poslovima. Jednostavno nema smisla trpati kruške i jabuke skupa. Kad ste vidili crnca na olimpijskim igrama da se natječe u plivanju? Isto kao što je jedan spol u prosjeku bolji u jednom poslu jer ima neka zajednička obilježja, tako je i s rasama. Istina je da to ne treba generalizirati, ali bi trebale postojati neke smjernice koje bi razbile neistinite stereotipe i pokazale istinu o sličnostima i razlikama rasa.

Ti shvaćaš da si ti jedan od onih klasičnih rasista koji svoj rasizam pokušavaju lijepo upakovati? 

Doslovno najgora vrsta. 

Ako me izjava da postoje razlike između rasa čini rasistom i ako te to što nisi daltonist čini rasistom, onda nemam problema s tim. Rasist sam. To što mi je sasvim sve jedno koju boju kože će mi imati prijatelji, radne kolege, ili jedan dan članovi obitelji to je sasvim nebitno. Možda sam i rasist što su u hrvatskoj ima malo ljudi drugačije boje kože od mene pa ih ne sretnem svaki dan.

Kao što je kolege prije mene napisale. Glupo je negirati razlike među rasama bez obzira koliko minimalne bile. Problem je u generaliziranju i neprihvaćanju ljudi koji su drugačiji. I ne odnosi se to samo na boju kože, nego na izgled općenito. Tipa stil odjevanja, tetovaže, boja kose itd.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2015 11:39 (axos).
14 godina
neaktivan
axos kaže...

Ako me izjava da postoje razlike između rasa čini rasistom i ako te to što nisi daltonist čini rasistom, onda nemam problema s tim. Rasist sam. To što mi je sasvim sve jedno koju boju kože će mi imati prijatelji, radne kolege, ili jedan dan članovi obitelji to je sasvim nebitno. Možda sam i rasist što su u hrvatskoj ima malo ljudi drugačije boje kože od mene pa ih ne sretnem svaki dan.

Kao što je kolege prije mene napisale. Glupo je negirati razlike među rasama bez obzira koliko minimalne bile. Problem je u generaliziranju i neprihvaćanju ljudi koji su drugačiji. I ne odnosi se to samo na boju kože, nego na izgled općenito. Tipa stil odjevanja, tetovaže, boja kose itd.

Upravo to, razlike ima, ali diskriminacija zbog tih razlika je rasizam. Nisu ljudi druge rase ništa bolji niti lošiji od nas.

http://informacijsketehnologije.blogspot.com/
13 godina
neaktivan

Ne znam čemu uopće služe ovakvi članci, pa tko će imalo normalan u glavi reći išta loše o ovako predivnim ljudima. Baš smo zli mi bijelci

Neka zaživi nježna i čovjekoljubiva kozmopolitsko-multikulturalna ideja i neka svi udomimo jednog od njih, ili još bolje, otvorimo širom vrata granice da nam se nasele ovi duhovno prosvjetljeni pojedinci i doprinesu razvitku države sa svojim radno-intelektualnim sposobnostima u sad već kompjuteriziranoj Europi (ništa bez znanja osnovi informatike) ---

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
77ari kaže...

Upravo to, razlike ima, ali diskriminacija zbog tih razlika je rasizam. Nisu ljudi druge rase ništa bolji niti lošiji od nas.

Zašto ne? Ako je već ustanovljeno da su npr. crnci bolji trkači, a bijelci bolji plivači, nije li razumno da postoje (male) razlike i što se tiče emocionalnosti, moralnosti, razlikovanja dobra i zla? Sumnjam da genetski kod nekako zna ograničiti razlike samo na vizualni dio i mišićnu masu, a pazi da ih ne stavi nigdje drugdje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2015 13:04 (DigiMagic).
17 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Ne znam da li si već predao svoj završni rad no ispred "te" i "no" se ne piše zarez.

Ne znam jesi li prošao hrvatski bez pada, ali "no" je rastavni veznik ispred kojeg obvezno dolazi zarez.

13 godina
neaktivan
Elk Cloner kaže...
BlackDog22 kaže...

Ne znam da li si već predao svoj završni rad no ispred "te" i "no" se ne piše zarez.

Ne znam jesi li prošao hrvatski bez pada, ali "no" je rastavni veznik ispred kojeg obvezno dolazi zarez.

"no" je suprotni veznik, rastavni veznik je samo "ili" :)

16 godina
neaktivan

Kažem ja jednoj sponzoruši, i crni i bijeli iPhone su ti jednaki isto kao i crni i bijeli Audi,ali eto ne sluša - sigurno je rasist.

(rekao bih da je to tema koja ne spada na BOL,ali kakve se sve teme protežu, neću).

--------------------------------------------------------------------------------------------

2 0 hvala 1
17 godina

Jedan lagani...

"Podjebaju bijelci crnca:
Kaze jedan: E crnjo, sto si sav crn, a tabani ti bijeli?
Drugi odgovara: TO kad su ga farbali, stajao na nogama, pa nisu mogli ofarbati tabane.
Svi bijelci prasnuse u smijeh. Crnac suti.
Opet ce jedan bijelac: E crncugo, sto si sav crn a dlanovi ti bijeli?
Na to ce drugi: Ma kad su ga farbali bio naslonjen rukama na zid, pa nisu mogli dlanove ofarbati.
Opet svi u smijeh.
Crnac: Bijelci, da ja vas nesto pitam? Kazu oni hajd pitaj.
Crnac: Sto ste vi svi bijeli samo vam supak crn?
Bijelci se sumnjicavo gledaju, ne kontaju: - Ne znamo, de nam reci?
Crnac: Kad sam vas guzio, bio sam frisko ofarban!!"

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
6 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

ovime bih zaključio podtemu (koja nema veze s temom napisa) povezanu uz zareze: 

http://pravopis.hr/pravilo/zarez/60/

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2015 17:02 (Ajar).
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
boxer kaže...

Jedan lagani...

"Podjebaju bijelci crnca:
Kaze jedan: E crnjo, sto si sav crn, a tabani ti bijeli?
Drugi odgovara: TO kad su ga farbali, stajao na nogama, pa nisu mogli ofarbati tabane.
Svi bijelci prasnuse u smijeh. Crnac suti.
Opet ce jedan bijelac: E crncugo, sto si sav crn a dlanovi ti bijeli?
Na to ce drugi: Ma kad su ga farbali bio naslonjen rukama na zid, pa nisu mogli dlanove ofarbati.
Opet svi u smijeh.
Crnac: Bijelci, da ja vas nesto pitam? Kazu oni hajd pitaj.
Crnac: Sto ste vi svi bijeli samo vam supak crn?
Bijelci se sumnjicavo gledaju, ne kontaju: - Ne znamo, de nam reci?
Crnac: Kad sam vas guzio, bio sam frisko ofarban!!"

LOL, fantazije o analnom seksu s crncima ostavi za forum.hr

Tražim shoegaze djevojku. Slonovi, žbljohe i grobovi neka se ne javljaju.
15 godina
neaktivan
Zoidberg kaže...

Ovaj clanak je sramota za znanost.

Znanost pokazuje jasno razlike medu rasama, samo se kukavice medu znanstvenicima(vecina) boje to javno reci jer bi ih mediji nazvali rasistima i dobili bi otkaze sa fakulteta.

Onoga koga zanima istina evo par start linkova:

https://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_intelligence#United_States_test_scores

https://en.wikipedia.org/wiki/Ashkenazi_Jewish_intelligence#Evidence_for_a_group_difference_in_intelligence

https://en.wikipedia.org/wiki/File:AverageIQ-Map-World.png

Izvor Wikipedia? Toliko o tvojoj znanstvenoj kompetenciji.

14 godina
neaktivan

na kraju dana, da li je stvarno ista od ovoga bitno ?
jedina vazna stvar koliko je tko covjek a ne koje je rase, ili bilo kakve druge razlike ?
svi isto krvarimo (osim zena :D ).

jbt u 21. stoljecu i dalje ovakve debilane muce ljude. postoje razlike u rasama, u kulturama, u spolovima.

i to je bas ok. i dobro je da je tako. obgrliti razlicitost. 

ali nas muci strah i sebicnost.

dok god budemo mislili da vrijedimo vise od drugih ljudi jer eto, meni je caca tako rekao,tako se osjecamo... u pm ne idemo nigdje naprijed.

btw tekst ima jako puno mjesta za poboljsanje , najblaze receno. 

PS ako netko koristi wikipediu kao pokrice svog argumenta, to ne drzi bas vodu ako nije pogledao reference samih navoda na wiki

Moj PC  
2 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Ajar kaže...

pametnom je i bez znanosti jasno da "rase" nemaju veze (ali pokušajte to objasniti amerima) jer nitko ne bira gdje će se roditi te da ljudi mogu biti samo kreteni, glupi, podnošljivi, ok načelno i vrijedni poštovanja (5 osnovnih kategorija, uz zanemarivo malene sive zone između - površina ispod krivulje drastično opada slijeva udesno), od čega je svako izrazito osoban stav i doživljaj. s estetske strane, najljepši ljudi (da, kolege, i žene su ljudi) nastaju miješanjem "rasa". kako bilo, svijet zvjezdanih staza (komunizam - svakome prema potrebama, od svakoga prema mogućnostima), tolerancija i suradnja, otvorenost prema svemu, svima i svačemu, bolje pakt nego rat itd.) je nažalost nedostižna utopija. ponekad čovjeka jednostavno bude stid što pripada ljudskoj vrsti 

nedostizna utopija, za sada ;)
na nama je da ostavimo mlade umove, jedan po jedan, u smjeru najveceg potencijala covjecanstva. mlad sam, jos vjerujem da mozemo to jednog dana stvoriti. jer je samo pitanje vremena do globane promjene, kljucne prekretnice, prema fallout, mad max svijetu ili prema star trek. osobno bi preferirao potonje.

17 godina
neaktivan
DigiMagic kaže...

ko je onda na kraju krajeva kome sličan, tko nije?

Ja sličim na Georgea Clooneya.

14 godina
neaktivan
Povoljni reketari.com kaže...
BlackDog22 kaže...

Ja nisam pitao da li se može vidjet u DNK testovima (današnji testovi su na razini današnje tehnologije), nego da li ta razlika postoji i da li se može vidjeti općenito, da je razlika stvarna, nije nastala društvenim položajem neke osobe nego se prenjela genetskim putem, znači da razlika na genima doista postoji. Kao što postoji genetska razlika u čovjeku koji ima plave oči u odnosu na onog koji ima smeđe. 

Kad si već gramatički stručnjak trebao bi znati da se piše prenIjeti a ne prenjeti i piše se vidjetI s "i" a ne bez. ;)

Nego, počeo sam o krvnim grupama i nevjerojatno je da ljudsko biće ne može npr s A minus krvnom grupom primiti krvnu grupu od B plus.

Pa, ne primamo krv od slona ili kornjače, nego od čovjeka ?!

Zašto antitijela jedne krvne grupe ne podnose neke druge krvne grupe i uništavaju eritrocite kao da si primio krv od slona, kao što već rekoh ?!

Tko to malo bolje zna objasniti pružam mu prigodu da nešto naučimo.

baza toga je u antitjeima i antigenima. u AB0 sustavu krvnih grupa je to dosta jednostavno (nije jedini nacin klasifikacije,ali je najrelevantniji do sada uz primjenu Rh faktora)

AB je univerzali primaoc jer ima oba antigena (antigen A i antigen B) a nema antitijela. 
krvna grupa A ima antigen A i antitijelo B , sukladno tome i krvna grupa B ima antigen B i antitijelo A.
krvna grupa 0 nema antigen A ni antigen B i ona je zbog toga univerzalni donor, a antitijela ima i A i B .

zabavna statistika je da je najcesca krva grupa u RH je  A Rh+ , a u bijelaca u svijetu je 0 (podatak dobiven sa zavoda za fiziologiju i patofiziologiju med fakulteta u Ri)

antigen zamisliti kao neku bravu na membranama eritrocita,

antitijelo zamisliti kao kljuc u plazmi i ima ih na n potenciju.
i kada se sretnu... belaj :D

nadam se da ovo malo pojasnjava.

inace, danas transplantacije krvi (krv kao tekuci organ) - transfuzije se iznimno rijetko daju s covjeka na covjeka direktno.

od 1 doze krvi se dobije vise krvnih pripravaka. samo plazma, koagulacijski faktori itd... vise se ljudi spasi.

a sad , druge zivotinje na covjeka... kopleksnije od svega prethodnog.

17 godina
Onjegin kaže...

Ovakav komentar može napisati samo budala, jer se radi o vicu koji ismijava rasne predrasude.

Ne čude ma takvi komentari od junfera koji još fantazira o pravom seksu... 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
13 godina
neaktivan
boxer kaže...
Onjegin kaže...

Ovakav komentar može napisati samo budala, jer se radi o vicu koji ismijava rasne predrasude.

Ljubomoran si što cvijeće moje nevinosti još nije ubrano iz rajskog vrta što ga čini moje tijelo. 

Tražim shoegaze djevojku. Slonovi, žbljohe i grobovi neka se ne javljaju.
14 godina
Onjegin kaže...
boxer kaže...
Onjegin kaže...

Ljubomoran si što cvijeće moje nevinosti još nije ubrano iz rajskog vrta što ga čini moje tijelo. 

Maslina je neobrana
Nima koga da je bere
Prigiba se teška grana
Slomit će se od nevere

17 godina
neaktivan
Napisati vic ne znači automatski i imati smisao za humor.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
17 godina
bagi123 kaže...
Ajar kaže...

pametnom je i bez znanosti jasno da "rase" nemaju veze (ali pokušajte to objasniti amerima) jer nitko ne bira gdje će se roditi te da ljudi mogu biti samo kreteni, glupi, podnošljivi, ok načelno i vrijedni poštovanja (5 osnovnih kategorija, uz zanemarivo malene sive zone između - površina ispod krivulje drastično opada slijeva udesno), od čega je svako izrazito osoban stav i doživljaj. s estetske strane, najljepši ljudi (da, kolege, i žene su ljudi) nastaju miješanjem "rasa". kako bilo, svijet zvjezdanih staza (komunizam - svakome prema potrebama, od svakoga prema mogućnostima), tolerancija i suradnja, otvorenost prema svemu, svima i svačemu, bolje pakt nego rat itd.) je nažalost nedostižna utopija. ponekad čovjeka jednostavno bude stid što pripada ljudskoj vrsti 

nedostizna utopija, za sada ;)
na nama je da ostavimo mlade umove, jedan po jedan, u smjeru najveceg potencijala covjecanstva. mlad sam, jos vjerujem da mozemo to jednog dana stvoriti. jer je samo pitanje vremena do globane promjene, kljucne prekretnice, prema fallout, mad max svijetu ili prema star trek. osobno bi preferirao potonje.

Pogledaj film Idiocracy koji na početku daje jasno objašnjenje zašto vjerojatno nikad nećemo dostići Star Trek svijet.

Deckard
12 godina
neaktivan

Normalno da rase ne postoje. Lako je razlikovati jednog Norvežanina od Sudanca, ali idite malo južnije do npr. Španjolca, a s druge strane malo sjevernije do npr. Marokanca. Tko ovu dvojicu sa sigurnošću može razlikovati i tvrditi da je jedan crn, a drugi bijel? S druge strane, gdje smjestiti ljude s Kavkaza, Pamira i srednje Azije? Nisu klasični bijelci kao Europljani, a nisu ni klasični azijati kao Japanci. Nešto su između. To vam je sve kao da u photoshopu povučete jedan fini gradijent od crne do bijele boje. Kako možete tvrditi da negdje završava crna, a počinje bijela? To su sve gluposti koje su izmislili ljudi koji su se smatrali superiornijima i željeli vladati drugima. Ako je netko niža inferiornija rasa, to su upravo ti jer su bolesni u mozak.

4 0 hvala 0
10 godina
protjeran
Zoidberg kaže...

Ovaj clanak je sramota za znanost.

Znanost pokazuje jasno razlike medu rasama, samo se kukavice medu znanstvenicima(vecina) boje to javno reci jer bi ih mediji nazvali rasistima i dobili bi otkaze sa fakulteta.

Onoga koga zanima istina evo par start linkova:

https://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_intelligence#United_States_test_scores

https://en.wikipedia.org/wiki/Ashkenazi_Jewish_intelligence#Evidence_for_a_group_difference_in_intelligence

https://en.wikipedia.org/wiki/File:AverageIQ-Map-World.png

Ti linkovi jedino pokazuju razliku u edukaciji jer to je ono sto IQ mjeri, sigurno ne mjeri inteligenciju.

17 godina
capodaster kaže...

Normalno da rase ne postoje. Lako je razlikovati jednog Norvežanina od Sudanca, ali idite malo južnije do npr. Španjolca, a s druge strane malo sjevernije do npr. Marokanca. Tko ovu dvojicu sa sigurnošću može razlikovati i tvrditi da je jedan crn, a drugi bijel? S druge strane, gdje smjestiti ljude s Kavkaza, Pamira i srednje Azije? Nisu klasični bijelci kao Europljani, a nisu ni klasični azijati kao Japanci. Nešto su između. To vam je sve kao da u photoshopu povučete jedan fini gradijent od crne do bijele boje. Kako možete tvrditi da negdje završava crna, a počinje bijela? To su sve gluposti koje su izmislili ljudi koji su se smatrali superiornijima i željeli vladati drugima. Ako je netko niža inferiornija rasa, to su upravo ti jer su bolesni u mozak.

Pričaš gluposti. Razlike postoje i tko ih ne vidi, je glupa i zatucana seljačina/primitivac. Ti si toliko toleratna osoba da bi ti i vanzemaljac sa 6 ruku bio sličan tvojem tati, da li si to želio reći?

Rasizam i sličnosti/različitosti rasa su 2 para rukavica. Onaj koji želi mrziti, uvijek će naći razlog da mrzi.

14 godina
neaktivan

Jako je dobro da ima ljudi s više rasa, da smo svi isti to bi bilo čudno. Raznolikosti uvijek treba biti, mora biti razlika između nas, ali diskriminirati nekoga jer je drugačiji je jako jako loše. Svaka rasa ima prednosti i mane.

Neki ovdije pričaju da su crnci nasilni itd. A dali bi vi bili nasilni da vas je netko godinama tretirao kao vlasništvo i da vas i dalje diskriminira na račun boje kože.

Možete vidjeti hrpu snimki kako policajci u SAD pucaju na nenaoružane crnca, čak je i kod nas na tv bilo kako policajac puca crnca u leđa a bio je u popunosti nenaoružan i biježao je od policajca. Manjine u SAD su pod velikom diskriminacijom.

http://informacijsketehnologije.blogspot.com/
17 godina
Članak je (vjerojatno) spontani izljev agitacije "političke korektnosti" zaogrnut u pseudoznanstveno ruho.

Čemu?

Držite se svojih IT tema, pokušajte barem tu biti suvisli.

Ako želite Bug pretvoriti u općeniti popularno-znanstveni časopis, nemojte, to je loša ideja, s - kako vidimo - adekvatno lošom realizacijom.
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
77ari kaže...

Jako je dobro da ima ljudi s više rasa, da smo svi isti to bi bilo čudno. Raznolikosti uvijek treba biti, mora biti razlika između nas, ali diskriminirati nekoga jer je drugačiji je jako jako loše. Svaka rasa ima prednosti i mane.

Neki ovdije pričaju da su crnci nasilni itd. A dali bi vi bili nasilni da vas je netko godinama tretirao kao vlasništvo i da vas i dalje diskriminira na račun boje kože.

Možete vidjeti hrpu snimki kako policajci u SAD pucaju na nenaoružane crnca, čak je i kod nas na tv bilo kako policajac puca crnca u leđa a bio je u popunosti nenaoružan i biježao je od policajca. Manjine u SAD su pod velikom diskriminacijom.

Ja vjerujem da je situacija u SAD-u takva, jer živim na sličnom području, gdje živi manjina koja tu živi 400-ak godina i barem od kraja 1. svjetskog rata se radilo na integraciji tog stanovništva (čak ni u WW2 nemaju neke veće gubitke iako su po standardima NDH bili podljudi), no ti ljudi se odbijaju integrirati, ima ih po svakom selu nekoliko koji rade,ali večina ih ne želi raditi,ne žele se ni školovati (veoma mali broj ih završi srednje škole a još manji četverogodišnje) te se ne žele ni truditi oko bilo čega.

Radi se stvarno sve što se može kako bi se čim više smanjila diskriminacija takvih ljudi i primjetio sam da se i "domaće" stanovništvo poprilično trudi da se smanji diskriminacija, no u naseljima u kojima žive nerijetko se događa da se napadnu policajci, od 10 krađa koje možeš vidjeti u lokalnim medijima,barem 7-8 su počinitelji koji pripadaju tim manjinskim skupinama, no koliko god da se love potroši na to da im se pomogne,koliko god truda se uloži njihov zastupnik će rado nazvat sve nas ustašoidima i fašistima.

Sve više vjerujem da je istina ono što kažu da ne možeš pobjeći od toga što si, jer takve uzorke ponašanja vidim čak i u onima koji su posvojeni i žive u "domaćim" obiteljima.

S vremenom kako to sve gledaš počinješ se pitati da li se oni stvarno žele integrirati u društvo te da li stvarno žele mirni suživot.

Nemojte ovo shvatiti kao nešto zbog čega bi trebalo mrziti tu manjinu, nikoga ne treba mrziti, stvar je u tome da nismo isti - razlike postoje pa i i među bjelcima/crncima/azijatima/arapima itd. Te razlike trebamo shvatiti i u skladu s njima živjeti.

--------------------------------------------------------------------------------------------
16 godina
BMT kaže...

..

Uglavnom, tekst smatram dosta lošim i nekonstruktivnim.

Rasizmu se treba suprotstavljati argumentima, a ne negiranjem postojanja rasa. Ako se negiranje postojanja rasa koristi kao "argument" protiv rasizma, onda ispada (pogrešno, po mom uvjerenju) da protiv rasizma niti nema valjanih argumenata.

da.. pa sad pokušavam naći opravdanje,... kao trenutno poželjno političko.. tako da bar nije iz loših pobuda.

s druge strane, nema novinara koji za 100€ neće napisati istinu... kako god politićki znanstvena bila :)

nije tema za viceve... ali novinarstvo je.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
capodaster kaže...

Svi ti ljudi koje si nabrojao (španjolci, marokanci, norvežani, ljudi s područja kavkaza)... su bijelci (jedan od naziva za bijelu rasu je i kavkavska rasa). A glavna greška kod promatranja rasa je kad uzmeš onu tablicu s bojama i onda pokušavaš po boji lica odrediti tko u koju rasu pripada, pa onda nisi siguran da li je jedan brat marokanac crnac, a drugi bijelac....

A ovo s rasama me podsjetilo na pasmine kod pasa i mislim da je se genetsko/znanstvene strane ustvari najbliža analogija (ako nije neka me netko ispravi). Sve su to psi i svi su oni genetski skoro identični, samo ako me probaš uvjeriti da ne postoji bernardinac i čivava i da je to ustvari jedno te isto i da ne postoji genetska razlika između te dvije pasmine onda nešto nije u redu s tobom....

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2015 17:02 (BlackDog22).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice