Stižu telefoni s Firefox OS-om

poruka: 45
|
čitano: 5.025
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stižu telefoni s Firefox OS-om".
14 godina
neaktivan

Evo, gotovo dok sam tipkao prethodnu poruku.

Resizeano zbog foruma:

6 0 hvala 0
16 godina
Re: Stižu telefoni s Firefox OS-om
BlueMax kaže...

Resizeano zbog foruma:

Fino.

Samo na ovom projektu ćeš zaraditi za MBP. {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.1.2013 14:26 (amater_2).
14 godina
neaktivan
amater_2 kaže...
BlueMax kaže...

Resizeano zbog foruma:

Fino.

Samo na ovom projektu ćeš zaraditi za MBP. {#}

Rijec je o kompleksu sa 25 obiteljskih kuca za Ruskog investitora, 300 metara od mora. Zaradit cu za punooo punooo MBP-ova al necu kupit nijedan. Kupit cu ovih danana neki laptop <5000kn iako po rijecima nekih to nista ne valja.

16 godina
odjavljen

BlueMax kaže...
Tonči kaže...

Živo me zanima što ti to projektiraš na 1366x768

Laptop koristim za ono sto se na laptopu moze raditi.

Dakle, opet ne daješ odgovore na pitanja. Što radiš na tom laptopu? Jesi li ti zgradu projektirao na tom laptopu? Jesi li je modelirao u 3D-u? Ili si na tom laptopu samo učitao scenu i izrenderirao je za nešto priručno?

BlueMax kaže...
Rezolucija je najmanje bitna u projektiranju, pa ne bavim se obradom fotografije da mi to znaci. Ogranicenje mi je jedino povrsina ekrana a tu mi nimalo ne znaci da li imam laptop od 4 ili 24 000kn.

Sad sam tek zbunjen. Rezolucija je najmanje bitna, a ograničenje ti je površina ekrana? Dakle, vidim da ti nisu jasni osnovni pojmovi (čudno kako se uopće baviš modeliranjem): rezolucija određuje veličinu površine koju prikazuje tvoj monitor ili grafička kartica - s izuzećem specifičnog slučaja kada se AMD kartice može podesiti da renderiraju površinu desktopa veću od rezolucije ekrana i kada se mišem može "panirati" površinu.

Veličina rezolucije = veličina površine. => Važna površina = važna rezolucija. Posljedično, kako laptopi s kvalitetnijim i ekranima veće rezolucije koštaju više, važnost rezolucije/površine uvjetuje i cijenu laptopa. Dakle, uopće nije nebitno za rezoluciju koliko košta laptop, ako uzmemo da skuplji daje ekran veće rezolucije. Naravno, veća rezolucija uvjetuje veće zahtjeve za grafičku karticu, a često kod ozbiljnog rada (CAD) dobro dođu (brži rad, veća produktivnost) prednosti Quadro/FireGL kartica (AA linija, više cliping površina), itd.

BlueMax kaže...

Puno brze od najbrzeg laptopa znaci - puno brze od najbrzeg laptopa. Render koji cu ti poslati je jednostavna scena kja mi sluzi samo za utvrdjivanje koje cu materijale i boje fasade koristiti. Na mom poslovnom racunalu gotov je za par minuta. Na tvom Macbooku trajalo bi 3X.

To i nije problem kad se govori o tako jednostavnom renderu ali kad se radi o virtual walkthroughu koji ovo racunalo vrti 15-20h onda je itekako jasno.

"Puno brže od najbržeg laptopa" nije svaka uobičajena mašina, nego mora biti vrlo specifična. Takva mašina sigurno nije računalo od 15 tisuća kuna, nego znatno više. MBP nije niti ga je itko zamislio kao rendering mašinu. Laptopi općenito nisu namijenjeni ozbiljnom renderingu, nego im je glavna svrha - a hrvatski prijevod to više naglašava - prenosivost.

U rijetkim slučajevima kada baš trebaš prenosivost i snagu, kupuješ prenosive radne stanice (ThinkPad W serija, HP Elitebook serija i sl.) i krpaš se time. Kod tih modela cijena nije baš niska.

____

Nema smisla da se prepiremo. Mislim da se možemo složiti da se nikad nećemo složiti. Imamo posve drugačije stavove o vrijednosti vremena, zdravlja i ljudskog rada. Ti ne vjeruješ u isplativost pa nisi ni probao ili nisi u stanju iskoristiti prednosti bržih ili ugodnijih računala za rad, što kod tebe automatski anulira sve prednosti bilo kakve investicije. Ja smatram posve suprotno, na računala gledam kao na alat i cijenim svaku investiciju koja mi može povećati produktivnost i uspoređujem ih s uštedom u vremenu (novcu) i zdravlju (neprocjenjivo).

Jasan mi je tvoj stav iako ga ja vidim kao mazohizam i škrtost. Svome dizajneru ili 3D modeleru nikad neću dati laptop klase današnjih 3500kn da na tome radi, jer znam da će biti znatno sporiji u svome poslu, da će se mučiti i nervirati oko nebitnih stvari, da će ga boliti ruke od loše tipkovnice, oči zbog lošeg monitora i naprezanja, a sve samo zbog iznosa od par tisuća kuna, koji je u poslovnim okvirima ozbiljnih projekata posve nebitan. Studentu koji u fušu slaže web od tisuću kuna itekako je neisplativ laptop od 10, makar i za 10 takvih projekata. Ako se radi o poslovnom projektu od par stotina tisuća ili milijuna kuna, sasvim je nebitno hoće li oprema na kojoj se obavi takvih nekoliko projekata (makar i samo jedan) koštati deset, dvadeset ili pedeset tisuća kuna, ako će radnik posao obavljati brže, s manje stresa i sačuvati pritom zdravlje zbog ergonomskije tipkovnice, miša, monitora ili težine prijenosnika. Kada se baviš ozbiljnim poslom vrijeme ti mnogo znači, a još ti više znači zdravlje. Meni. Za druge ne mogu biti kategoričan.

:)
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.1.2013 16:04 (Tonči).
Moj PC  
2 2 hvala 0
13 godina
neaktivan
chemmy kaže...

Malo sam se informirao o tim novim OS-evima, HTML5 i linux im je poveznica. Imaju neke šanse ako udruže snage za zajednički app store. Tizen i FirefoxOS bi trebali imat iste aplikacije nek se još tome pribroji ubuntu. Samostalno nijedan nema resurse da uspije što se vidi iz liste propalih os-eva ili muke koju MS prolazi da bi uspio pored duopola Google-Apple.

Ahahahh.

Pa nađi barem jedan projekt u Linux svijetu a da nije forkan gomilu puta.

Ne sviđaju mi se ikonice i font na GUI-u - hajd'mo onda novi fork!

Prije ćeš natjerati Balkance ili Izraelce i Palestince da nešto korisno zajedno odrade, nego ove.

S obzirom na resurse i iskustvo koje ima konkurencija, a tek kada pogledam cikluse izdavanja novih verzija OS-ova za te ciljane uređaje-igračke, želim puno, puno sreće i živaca razvijačima koji će na tome raditi.

14 godina
neaktivan

Tonci, odustajem. Ti jednostavno pojma nemas o cemu pises. Meni treba POVRSINA ekrana. Po tvom postu covjek bi zakljucio da je svejedno da li radis na 15" ili 30" ako je rezolucija 2560x1600 a rezolucija = povrsina. Ja zelim, kad zumiram cijelu etazu da citko vidim sve. Za to mi je bolji 24" 720p monitor nego 15" 1600p. Ako ti ne mozes to shvatit to je tvoj problem. svak ko se ikad bavio slicnim poslom zna o cemu govorim i kakve gluposti ti pises. visom rezolucijom na istom ekranu dobivam samo malo vise prostora jer su toolbari manji. Na malom ekranu visoke rezolucije postanu premali pa ih opet moram povecavati pa prostora opet ne dobijem nista. Dobijem ostrinu slike koja je u mom poslu vise-manje nebitna.

I da, na laptopu od 3.500kn mogu radit sve osim rendera. Mogu i render ali nisam mazohist. Prouci malo hardverske zahtjeve najnovijih verzija AutoCAD-a, Revita, ArchiCAD-a i slicnih aplikacija. Laptopi s visokom rezolucijom pojavili su se nedavno. Ispada da se do tada nista ozbiljno nije moglo raditi. Zapamti, koliko ce neki posao biti dobro obavljen, a ja iza sebe imam jako puno toga, najvise ovisi o tome tko radi a puno manje cime radi. Tele mozes stavit ispred superracunala i napravit ce gofno a iznenadio bi se sta sposobni ljudi mogu napraviti sa racunalima koja po tvojim mjerilima nisu niti solidna.

2 1 hvala 0
17 godina

nadajmo se da će uređaji biti nabavljivi i kod nas i za još "smiješne" novce?

0 0 hvala 0
17 godina

U 2.mj. možemo očekivati uređaje?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Bastardo kaže...
chemmy kaže...

Malo sam se informirao o tim novim OS-evima, HTML5 i linux im je poveznica. Imaju neke šanse ako udruže snage za zajednički app store. Tizen i FirefoxOS bi trebali imat iste aplikacije nek se još tome pribroji ubuntu. Samostalno nijedan nema resurse da uspije što se vidi iz liste propalih os-eva ili muke koju MS prolazi da bi uspio pored duopola Google-Apple.

firefox os, tizen, meebo, hp web-os su mali igraci. Ne ubrajaj u to Ubuntu. Kontam da ce ubuntu pregazizi sve te male i zauzeti znacajno mjesto medju velikima. Ulazimo u zanimljivo razdoblje :)

Po cemu je to Ubuntu veci od ovih naborojanih? Moglo bi se reci da je manja riba od svih nabrojanih. HP je div za Ubuntu. Firefox ima puno vise korisnika od Ubuntua (samim tim sto i na samom Ubuntu-u dolazi Firefox instaliran). Tizen razvija Samsung, sila za Ubuntu. Meebo Nokia, isto div za Ubuntu.

13 godina
neaktivan
Bilal kaže...
Bastardo kaže...
chemmy kaže...

firefox os, tizen, meebo, hp web-os su mali igraci. Ne ubrajaj u to Ubuntu. Kontam da ce ubuntu pregazizi sve te male i zauzeti znacajno mjesto medju velikima. Ulazimo u zanimljivo razdoblje :)

Po cemu je to Ubuntu veci od ovih naborojanih? Moglo bi se reci da je manja riba od svih nabrojanih. HP je div za Ubuntu. Firefox ima puno vise korisnika od Ubuntua (samim tim sto i na samom Ubuntu-u dolazi Firefox instaliran). Tizen razvija Samsung, sila za Ubuntu. Meebo Nokia, isto div za Ubuntu.

Ja pricam o OS-u (Operativnom Sustavu). Koliko klijenata (tableta, telefona, desktopa) koristi HP-ov webOS? Koliko ih koristi Tizen? Koliko klijenata koristi Meebo? A koliko ih koristi ubuntu?

Ubuntu vec ima korisnicku bazu, ima zajednicu i kontributore. Ubuntu ima dobro odradjen store i mirrore na svakom cosku. Ubunto je OS igrac, dok HP, Samsung i Mozilla to nisu. nitko ne kaze da su ti OS-ovi losi, ja samo tvrdim da ce ubuntu nadmasiti sve te male OS-ove.

Ovaj nas Bug forum sadrzi trust mozgova koji imaju rjesenje za sve svjetske krize, znaju ono o cemu Thompson Reuters moze sanjati i mogu se ukostac uhvatiti s bilo kojim problemom danasnjice.
16 godina
odjavljen

Ubuntu ima i probleme s reputacijom "bloatanog" OS-a, s relativno lošim QA procesom i nekako se sve bojim da su sposobni u razumnom roku optimiziratu OS za mobitele. No, ni Android nije nešto sjajan kad su performanse u pitanju pa su po tome blizu.

:)
15 godina
neaktivan
Bilal kaže...

Nebitno je koliko su ovi ostali "velika imena". Stvar je slijedeća: Canonicalu je Ubuntu glavni proizvod i dobiva svu njihovu pažnju. Ovim ostalima, koliko god veliki bili, su ti njihovi "operacijski sustavi" na razini hobi projekata.

Ubuntu, kakav god da bio, je danas jako ozbiljno shvaćeni igrač u svijetu linuxa. I u praksi proprietary kod prvo cilja na RHEL i ubuntu kompatibilnost, a onda i na ostale ako ostane vremena i resursa (osim ako ne postoje neki baš specijalni zahtjevi za distribucijom X).

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.1.2013 23:19 (rustweaver).
16 godina
neaktivan
torrente kaže...
icecold kaže...
HCSC kaže...

U 2.mj. možemo očekivati uređaje?

https://twitter.com/geeksphone/status/293756282584825856

putujes li gdje uskoro na zajednicka druzenja?  ako nekad ugrabis kakav gadget od FF majice ili šalice za kavu...posalji nesto :)

Na FOSDEM. :) Sa obzirom da ćemo imati dosta promotivnog materijala, sačuvaću ti nešto. :)

Što se tiče FirefoxOS-a i telefona, zanima me kako FirefoxOS radi na stvarno niskim specifikacijama (600Mhz, 256 RAM) ili sličnim (800/384).

Kod 99% osoba kod kojih sam do sada video da imaju Android, video sam da ga uglavnom koriste za internet (FB), muziku, igranje. Ako Firefox OS to može da ponudi (a može) sa jeftinim telefonom, onda ne vidim razlog zašto ga neko ne bi kupio.

Sa druge strane tu je problem nedostatak aplikacija za ovaj OS, ali o tome tek treba da vidimo.

Za moje potrebe mi ne treba S3 ili iPhone 5, iako se ne bih naravno bunio da ih imam. :) Ali poenta je u tome da ako FirefoxOS može uz prihvatljivu cenu da ponudi telefon koji će zadovoljiti moje potrebe - uzimam.

Takođe, treba i razlikovati ova dva modela od modela koji će biti namenjeni za krajnje korisnike.

Još jedna stvar je i trajanje baterije što me veoma zanima.

Uostalom, na to i Mozilla cilja, pristupačnost (cena) i trajanje baterije.

1 0 hvala 1
17 godina
icecold kaže...

Kod 99% osoba kod kojih sam do sada video da imaju Android, video sam da ga uglavnom koriste za internet (FB), muziku, igranje. Ako Firefox OS to može da ponudi (a može) sa jeftinim telefonom, onda ne vidim razlog zašto ga neko ne bi kupio.

bez brige, face će bit nativno ugrađen? (nadam se) kao i player to je 50/% potreba što spominješ, ostalo će s vremenom. A cijena će biti ta...

16 godina
neaktivan
HCSC kaže...

bez brige, face će bit nativno ugrađen? (nadam se) kao i player to je 50/% potreba što spominješ, ostalo će s vremenom. A cijena će biti ta...

It’s an operating system where everything is built on HTML5, CSS and JavaScript. Basically, every app is native as the web layer.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice